Om du letar efter ett nytt tält är det viktigt att förstå de olika typerna av modeller som finns tillgängliga. I den här guiden tar vi en titt på tre vanliga typer: kupoltält, tunneltält och hybridtält. Varje typ har sina egna för- och nackdelar, så läs vidare för att ta reda på vilken som är rätt för dig och ditt nästa äventyr.
Olika Tältmodeller
Ett bra tält bör stå högt upp på din packlista över vandringsutrustning och campingutrustning att ta med dig när du är ute på äventyr i naturen.
Beroende på vad för typ av resa, vandring, camping, etc. kommer du att behöva ett tält som klarar av de nödvändiga förhållanden och förutsättningarna. Valet av ett friluftstält kan därmed vara viktigt då det finns en rad olika faktorer att ta i beaktning som påverkar tältets användbarhet. Handlar det om ett tält du enkelt vill kunna sätta upp eller ner, eller är det viktigt för dig att hitta ett lätt vandringstält?
En viktig sådan faktor har att göra med tältets modell, vilket huvudsakligen kommer i tre olika typer: Kupoltält, Tunneltält och Hybrider. Det finns även andra modeller som inte faller inom dessa såsom lätta enmanstält eller större baslägerstält.
Tunneltält
Tunneltält har en långsträckt, ofta symmetrisk form där huvudstolparna består av två eller tre parallella bågar, vilket formar en tunnelformat tält. Kortändorna spänns sedan ut åt varsitt håll och förankras med markpinnar för att hålla tältet stadigt. Mindre tunneltält har ofta en absid, samt en eller två ingångar beroende på dess storlek.
Den huvudsakliga fördelen med tunneltält är att de oftast är enkla och snabba att sätta upp, vilket ofta uppskattas bland individer som är ute och fjällvandrar. Dessa tält är oftast väldigt lätta och tar inte upp särskilt mycket packning, och ger därmed maximal volym i förhållande till dess totalvikt.
Den huvudsakliga nackdelen med tunneltält är att det kommer krävas ett flertal fästpunkter för att tältet ska kunna hållas stabilt och är ännu viktigare om du upplever sidvind då detta påverkar tunneltält extra mycket.
Tunneltält är således bäst för situationer då du vill ha så mycket tältutrymme som möjligt för dess låga vikt. Den är däremot sämre i situationer då du vet att det är svårt att fästa flera markpinnar för att hålla tältet stabilt.
Kupoltält
Kupoltält har en kupolform som består av minst två bågar som korsar varande vid ett eller flera tillfällen. Bågarnas ändar förankras sedan med jordpinnar på samma sätt som ett tunneltält då du har hittat en lämplig plats. Du behöver däremot inte göra detta för att tältet ska kunna stå upp. Många kupoltält kommer även med en absid som behöver sträckas ut och fästas med markpinnar.
Den huvudsakliga fördelen med kupoltält är att de är självstagande - vilket betyder att de kan stå upp utan att behöva fästas i marken. Detta är fördelaktigt i terräng där du inte alltid har möjligheten att fästa flera markpinnar, såsom vid klippor och liknande. Ytterligare en fördel är att de ofta har god takhöjd och därför är bekväma att röra sig i. Formen ger också god vindstabilitet eftersom vikten är jämnt fördelad runt hela tältet.
En nackdel med kupoltält är att de vanligtvis inte är lika lätta som till exempel tunneltält, vilket kan vara ett problem om du måste vandra långa sträckor med ditt tält. De tenderar också att ha mindre utrymme per person än tunneltält, så det är värt att överväga om du behöver mer boendeyta eller vikt när du väljer ett kupoltält.
På det hela taget är kupoltält bra allroundtält som erbjuder en balans mellan vikt, utrymme och vindstabilitet. De är vanligtvis den mest populära typen av tält eftersom de kan användas för de flesta ändamål.
Hybrider
Hybridtält är precis som namnet avslöjar, en tältdesign som tar element av både kupol- och tunneltält. Som du kan tänka dig finns det många olika valmöjligheter här och det är därmed svårt att ge konkreta för- och nackdelar för denna typ av tältmodell.
Vilken Tälttyp Är Bäst För Mig?
Vi har ovanför gett dig en översikt över för- och nackdelar mellan de olika tälten, vilket vi hoppas ska kunna hjälpa dig välja rätt tält för dina förutsättningar. Generellt sagt kan man väl säga att kupoltält kanske är att fördra på paddelresan med polaren, medans tunneltält passar bättre under fjällvandringen norrut.
Med det sagt finns det några frågor du kan fråga dig själv för att få en bättre uppfattning över vad du bör leta efter.
Vilken miljö ska jag tälta i?
Det första du bör fråga dig själv är i vilken miljö du planerar att campa i då detta kommer att ställa olika krav på valet av tält. Om det handlar om en lättare övernattning i skärgården eller en fjällvandring under vinter i Norrland kommer självfallet med olika behov.
Hur långt ska jag gå/vandra/resa?
Hur långt du planerar att vandra har även detta en stor betydelse, då det är extremt fördelaktigt att ha ett lättare tält under längre fjällvandringar, medans du kanske kommer undan med ett mer otympligt och tyngre tält vid kortare resor.
Hur många behöver få plats i tältet?
Det sista du bör fråga dig själv är hur många som kommer att behöva sova i tältet under natten - då detta kommer att avgöra hur stort tält du behöver.
Genom att besvara dessa frågor får du en bättre uppfattning om vilken typ av tält som bäst passar dina behov.
Sammanfattningsvis
För att sammanfatta skillnaderna mellan de olika typerna av tält, kommer här deras huvudsakliga fördelar och nackdelar:
Tunneltält:
- Lättvikt
- Bra utrymme per person
- Bra vindstabilitet
- Inte självbärande
Kupoltält:
- Självbärande
- Bra takhöjd
- Ofta mindre utrymme per person än en tunneltält
- Otympligt