• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • Campingutrustning: Allt Du Behöver Under Campingen

Campingutrustning: Allt Du Behöver Under Campingen

campingutrustning guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

För oss är det absolut nödvändigt att vara utomhus. Och camping är ett av våra favoritsätt att göra det. Var annars kan du bli smutsig med de människor du älskar mest (eller själv, om du gillar det), sova under stjärnorna, vakna upp till tält täckta av dagg, äta eldkokt mat, rosta marshmallows och njuta av en fantastisk utsikt.

Men innan du ger dig ut på campingturen är det viktigt att se till att du har rätt campingutrustning. Från viktigare saker såsom campingtält och sovsäck, till andra mer udda alternativ såsom en hopfällbar campingsåg eller campingbord. I den här guiden går vi igenom allt du behöver för ditt nästa campingäventyr!


Campingutrustning - De Viktigaste Sakerna Att Ta Med

Här nedan kommer vi att lista de absolut viktigaste sakerna att ta med sig under sin campingutflykt. Denna utrustning kommer att se till att du håller dig säker och bekväm ute i naturen.

Vi har valt att dela upp den utrustning du behöver under vandringen i fem olika kategorier som tillsammans kommer täcka upp alla dina behov ute i naturen. Det här är de sakerna som vi alltid tar med oss när vi är ute och campar.

 1. Läger Och Skydd
 2. Campingkök
 3. Campingmöbler
 4. Säkerhet
 5. Andra Prylar

Campingutrustning - Läger Och Skydd

Om du planerar att campa över flera dagar och planerar att sova ute i naturen är det otroligt viktigt att du har med dig rätt utrustning som kan skydda dig från omgivningen och vädret.

läger skydd campingutrustning tält

Tält

Det första du behöver tänka på när du är ute och campar är hur och vart du planerar att sova. Det kanske låter mysigt att sova under bar himmel, men vädret kan snabbt förändras och lämnar dig utsatt för väder och vind.

Därför är det alltid en bra idé att ta med sig ett tält när du campar. Det finns alla möjliga olika tält på marknaden, från campingtält i diverse storlekar till taktält som du fäster på bilen. Se till att välja ett tält som är tillräckligt stort för alla i ditt sällskap och som har den funktionalitet du kräver.

Utöver det finns det också uppblåsbara tält som kan vara smidiga att använda.

Liggunderlag

Ett bra liggunderlag är viktigt för att du ska känna dig bekväm under natten, samt för att isolera dig från den kalla marken. Det finns en rad olika alternativ till liggunderlag som du kan utnyttja när du campar, och det beror helt på preferens och möjlighet. Här är tre alternativ vi rekommenderar:

Sovsäck

En sovsäck är också viktigt för alla campingresor. Den håller dig varm på natten, och det finns olika typer av sovsäckar för olika temperaturer. Se till att välja en sovsäck som är lämplig för det klimat du ska campa i.

Vi har testat de bästa sovsäckarna, samt de bästa alternativen för vinterkyla.

Campingkudde

En campingkudde är också ett bra alternativ att överväga, eftersom den gör din sömn mycket bekvämare. Campingkuddar är vanligtvis tillverkade av mjuka, komprimerbara material som dun eller skum.

Campingutrustning Kök

När du är ute i naturen behöver du självklart ta med dig både mat och vatten, och om du vill ha möjligheten att tillaga något är det viktigt med rätt köksverktyg och redskap.

campingutrusnting kök

Campingspis

En bärbar campingspis kan vara ett utmärkt sätt att laga mat när du är ute i naturen. Campingkök finns i alla former och storlekar, från små, lätta modeller som passar i ryggsäcken till större enheter med plats för flera grytor och kastruller.

Stormkök

Campar du med ett mindre sällskap kanske du inte alltid behöver ta med dig en hel portabel spis, och då kan ett mindre stormkök istället fungera bättre. Dessa har bara en brännare och är utformade för att vara mer kompakta och lätta. Att laga mycket mat i en sådan kommer inte att fungera bra.

Campingköksredskap

Naturligtvis behöver du också några kastruller och stekpannor att laga mat med när du är ute på camping. Campingköksredskap finns i alla möjliga olika material, från aluminium till rostfritt stål.

Kylväska

För att kunna transportera all din mat och dryck behöver du någon form av kylarbehållare. Kylväskor finns i alla möjliga former och storlekar, från små väskor som får plats i ryggsäcken till stora väskor som rymmer allt du behöver för en hel helg.

Kylbox

Om du planerar att campa under en längre tid kan en kylbox vara ett bättre alternativ. Dessa är större och mer hållbara än väskor, så de kan rymma mer mat och dryck och hålla det svalare under längre tid.

Kylryggsäck

Om du inte har plats för en kylare eller om du vill ha något mer kompakt kan en kylryggsäck vara lösningen. Dessa har inbyggd isolering för att hålla din mat och dina drycker kalla, och vissa har till och med ispaket som du kan lägga i frysen för att hålla saker och ting extra kalla.

Vattenfilter/Vattenreningstabletter

Att dricka mycket vatten när du är ute och rör på dig i naturen är mycket viktigt, särskilt om du är ute under varmare sommardagar. Men att bära med sig på flera liter vatten är inte särskilt smidigt, och använder mycket extra värdefull energi som du istället skulle kunna lägga på annat.

För att kunna förvandla dricksvatten som du hittar ute i naturen kommer du därför att behöva någon form av vattenfilter eller vattenreningstabletter som kan filtrera och "rena" vattnet.

Vattenflaska

Självklart behöver du kunna förvara och transportera mindre mängder vatten, och här kan en vattenflaska eller en större vattenbehållare vara ett smart val.

Du kan enkelt fylla på dessa med rent dricksvatten under din vandringstur, utan att de tar upp förmycket plats eller vikt i ryggsäcken.

Tändare/tändstål

För att kunna starta upp en lägereld, och för att kunna använda ditt stormkök, så behöver du någon form av tändare eller liknande som kan producera en låga.

Att ha med sig två tändare är alltid en bra idé, ifall något skulle hända med en av de. Annars kan du utnyttja tändstål, eller kanske har du till och med en friluftskniv du kan använda för att tända elden.

Campingmöbler

Campingmöbler är bra att ha med sig om man vill ha en lite mer lyxig campingupplevelse och har möjligheten att transportera dessa smidigt. Det kanske inte är något du tar med dig om du vandrar ut några kilometer för att nå din campingplats, men är perfekta för husbilssemestern.

campingmöbler

Campingstolar

En campingmöbel som kan vara mycket användbar och som inte tar för mycket plats eller vikt är en campingstol.

Detta är små och hopfällbara stolar som du enkelt kan ta med dig i din ryggsäck, och de är idealiska för att sitta runt lägerelden eller njuta av en måltid utomhus. Vissa är också mer bastanta och förser dig med en mycket bekväm sittplats.

Campingbord

En annan typ av campingmöbel som kan vara användbar är ett campingbord. Campingbord finns i alla möjliga former och storlekar, från små sidobord till större matbord.

De är perfekta för att förbereda mat, spela spel eller bara njuta av en måltid utomhus.

Campinglampor

Om du vill tälta i mörker kommer du att du behöver uppenbarligen någon form av ljuskälla, och en campinglampa är ett bra alternativ. Campinglampor finns i alla möjliga former och storlekar, från små handhållna lampor till större lyktor.

De kan drivas av batterier, solenergi eller till och med gas, och de ger dig ljus när du behöver det som mest.

Campingutrustning - Säkerhet

När du är ute i naturen iväg från civilisationen är det alltid en bra idé att hålla sig på den säkra sidan. Här är några saker som vi rekommenderar att du tar med dig för att skydda dig och din utrustning från skador.

Första-hjälpen-kit

Du vet aldrig vad som kan hända när du är ute och campar, och att ta med sig ett välutrustat första-hjälpen-kit är ett absolut måste.

Dessa kit kan innehålla allt från mindre plåster till mer avancerade medicinska förband, och kan vara avgörande om något skulle hända dig eller en medvandrare under turen.

Solskydd

Att ha med sig solkräm är alltid en bra idé om du planerar att spendera mycket tid utomhus. Vandringar under varma sommardagar kan leda till att du får en allvarlig solbränna, och detta kan vara både smärtsamt och farligt.

Solskydd med hög SPF är ett bra val som kan användas för att skydda sig mot solens skadliga strålar.

Reparationskit

Ett mindre reparationskit är också något som alltid bör ligga med i vandringsryggsäcken. Uppstår ett mindre hål i ditt tält, sovsäck eller liknande kan det vara bra att snabbt och enkelt kunna laga dessa hål eller revor det inte förstör din campingsupplevelse.

Campingutrustning - Andra Verktyg

Till sist har vi diverse andra verktyg och saker som kan underlätta din campingupplevelse.

campingutrustning saker

Campingdusch

En campingdusch är ett måste i mångas ögon, särskilt om du planerar att campa under flera dagars tid. Campingduschar finns i olika former och storlekar, från små handduschar till större duschar som du kan stå under.

De är perfekta för att tvätta dig själv eller dina kläder, och vissa har till och med inbyggda solpaneler som värmer upp vattnet så att du kan få en varm dusch.

Campingtoalett

En campingtoalett är en annan utrustning som kan vara mycket användbara, särskilt om du campar i ett avlägset område. Campingtoaletter finns i olika former och storlekar, från små portabla toaletter till större toaletter som du kan ställa upp på din campingplats.

De är perfekta när du behöver gå på toaletten, och vissa har till och med inbyggda avfallstankar så att du bortskaffa ditt avfall på rätt sätt.

Powerbank/vevladdare

En powerbank eller en vevladdare är ett bra att ha om du ska campa i ett område där det inte finns någon elektricitet. Powerbanks finns i alla former och storlekar, från små handhållna laddare till större laddare som du kan koppla in i bilen.

De är perfekta för att ladda din telefon eller andra elektroniska enheter, och vissa har till och med inbyggd solceller eller dynamoladdare som du kan generera energi.

Friluftskniv

En friluftskniv är en mycket mångsidig utrustning som kan användas för en mängd olika uppgifter, från att tillaga mat till att skära trä.

Hopfällbar Såg

En hopfällbar såg är en liten handhållen såg som är perfekt för att skära genom grenar och trä. Den är mycket lätt och lätt att bära med sig, vilket gör den till ett utmärkt val för camping.

Yxa

En yxa är ett annat verktyg som kan vara mycket användbart vid camping. Den kan användas för att hugga ved, göra upp eld eller till och med för självförsvar.

Tältkamin

Om du tältar i ett större tält som du vill hålla varmt kan det vara mysigt att utnyttja en tältkamin inne i tältet- vilket håller det varmt och skönt genom att elda ved. De kan också ofta användas för att laga mat eller koka vatten och är säkra att använda om man installerar de på rätt sätt och är försiktig.

Anpassa Din Campingutrustning Efter Situation Och Väderförhållande

Även då vår lista ovan förser dig med en grundläggande överblick över viktig utrustning som du kan behöva under din camping, är det alltid bra att anpassa din packning beroende på vad, vart och när du planerar att campa.

campingstolar nice

Dagens teknologi gör det mycket enklare för dig att planera i förväg inför dina utflykter, då smartphones ger dig möjligheten att bestämma rutt och förutspå väderprognoser innan, såväl som under (om du har täckning).

Hur din camping ser ut kan skilja sig mycket från någon annans upplevelse, så detta är viktigt att tänka på för att lättare fatta ett beslut kring vilket utrustning som är bäst för dig och din situation.

Hur länge du planerar att vara ute i naturen har också en stor betydelse, eftersom det direkt dikterar hur mycket du behöver packa med dig.

För en dagsutflykt kommer packningen till stor sett att se ganska lik ut, men för de som planerar att tillbringa flera dagar i sträck ute i naturen, kommer de att behöva packa med mer saker som extrakläder och liknande.

Planera alltid i förväg så du vet exakt vad det är du behöver ha med dig, och framför allt vad du inte behöver att ta med dig.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.