3 Bästa Ramväska För Cykel (2024): Bäst i Test

bästa ramväska bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

En cykelramsväska är utformad för att sitta i ramens triangel och är ett otroligt effektivt sätt att ta med sig extra utrustning på dina cykelturer. Eftersom den är placerad i mitten av cykeln har en ramväska ingen negativ effekt på hanteringen och kan till och med bidra till att sänka cykelns tyngdpunkt, vilket ökar stabiliteten.

Konstruktionen innebär att den praktiskt taget inte har någon effekt på aerodynamiken (såvida den inte kämpar mot en stark sidovind), och eftersom triangeln ger så många monteringspunkter är en ramväska också ytterst stabil. Ramväskor brukar vara lätta att komma åt och är vanligtvis de bästa platserna för att förvara tyngre saker som elektronik, mat eller en vattenblåsa.

Medan styrväskor och sadelväskor i allmänhet är utformade för att passa på de flesta cyklar, kräver ramväskor i sig större anpassning och övervägande, eftersom storlekar och former på cykeltrianglar kan variera så mycket; en ramväska som passar perfekt på din gruscykel kommer förmodligen inte alls att fungera på din fullfjädrade mountainbike. Den goda nyheten är att oavsett vad du kör finns det säkert en ramväska som passar. Se bara till att anpassa ramväskan till din specifika cykelgeometri och kontrollera alltid storleken för att se till att den fungerar.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Ramväskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Ramväska: Vaude Cruiser Bag - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Ramväska För Smartphone: Jack Wolfskin Top Tube Bag - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ramväska För MTB: Vaude Trailframe - Läs Recension

1. Vaude Cruiser Bag

Bäst i Test Ramväska


Vaude Cruiser Bag

Storlek:

110x280x40 mm

Packvolym:

1.3 L

Antal Fack:

2 st

Vikt:

135 g

Robust Och Multifunktionell Ramväska Till Ett Bra Pris

Vaude Cruiser Bag är en ramväska som är utformad för bästa prestanda och kvalitet i klassen och förtjänar sin plats bland vår lista över de bästa cykelväskorna. Väskan är kompakt i storlek och passar på de flesta cyklar, vilket gör den till ett mångsidigt alternativ för olika typer av cyklister. Den är 110x280x40mm stor och har en packvolym på 1,3 liter, vilket ger tillräckligt med utrymme för det nödvändigaste du behöver på din tur.

Väskan har två fack som gör att du kan hålla dina saker organiserade och lättåtkomliga. Den är också lätt på bara 135 gram, vilket gör den lätt att hantera och inte lägger till någon extra vikt på din cykel. Den kompakta och lätta designen gör den till ett smidigt alternativ för cyklister som vill minimera sin last samtidigt som de har tillräckligt med utrymme för sina tillhörigheter.

När det gäller säkerhet har Vaude Cruiser Bag reflekterande detaljer som förbättrar din synlighet för andra cyklister, vilket gör det lättare att se dig i svaga ljusförhållanden. Detta är en viktig funktion för cyklister som gillar att cykla på kvällen eller tidigt på morgonen.

Trots sina många fördelar har Vaude Cruiser Bag också några nackdelar. En av begränsningarna med den här väskan är det begränsade inre utrymmet, vilket kanske inte är tillräckligt för cyklister som behöver bära med sig många saker. Dessutom är sömmarna inte vattentäta, vilket kan bli ett problem om du hamnar i regn.

Sammanfattningsvis är Vaude Cruiser Bag en robust och multifunktionell ramväska som finns till ett bra pris. Det är ett bra alternativ för cyklister som vill ha en kompakt, lätt och smidig väska för sina väsentligheter. Med sina reflekterande detaljer och två fack är den här väskan ett bra val för cyklister som prioriterar säkerhet och organisation. Den är dock kanske inte lämplig för cyklister som behöver bära många saker, eftersom det inre utrymmet är begränsat och sömmarna inte är vattentäta.

FÖRDELAR

 • Kompakt storlek som får plats på de flesta cyklar
 • Lätt och smidig
 • Reflexdetaljer för bättre synlighet

NACKDELAR

 • Begränsat internt utrymme
 • Sömmarna är inte vattentäta

2. Jack Wolfskin Top Tube Bag

Bästa Ramväska För Smartphone


Jack Wolfskin Top Tube Bag

Storlek:

70x21 x70 mm

Packvolym:

0.8 L

Antal Fack:

2 st

Vikt:

150 g

Smidig Liten Ramväska För Användning Av Smartphone När Du Cyklar

Jack Wolfskin Top Tube Bag är en praktisk och kompakt ramväska som är utformad för cyklister som behöver snabb och enkel tillgång till sina smartphones när de cyklar. Väskan har en storlek på 70 x 210 x 70 mm, en packvolym på 0,8 liter och två fack, vilket gör den till den perfekta lösningen för att bära med sig dina väsentligheter när du är på väg.

En av de viktigaste fördelarna med Jack Wolfskin Top Tube Bag är det genomskinliga fönstret på väskans framsida som gör att du kan använda din mobiltelefon utan att behöva ta ut den ur väskan. Detta är särskilt användbart för cyklister som behöver använda GPS, ta emot samtal eller lyssna på musik medan de cyklar.

En annan bra egenskap hos den här väskan är dess goda och hållbara konstruktion. Väskan är tillverkad av högkvalitativa material och har reflekterande detaljer för bättre synlighet i dåliga ljusförhållanden. Väskans sömmar är inte vattentäta, men de är robusta och klarar normala väderförhållanden.

Jack Wolfskin Top Tube Bag har en vikt på 150 gram, vilket är lätt och smidig nog för att kunna bäras på cykeln utan att orsaka några olägenheter. Väskans kompakta storlek gör också att den passar bra på de flesta cyklar, vilket gör den till ett mångsidigt alternativ för många olika cykelstilar.

Den största nackdelen med den här väskan är dess begränsade inre utrymme. Med en packvolym på endast 0,8 liter är den kanske inte det bästa alternativet för cyklister som behöver bära många föremål. Men för dem som bara behöver en liten och kompakt lösning för att bära med sig sin smartphone och några andra viktiga saker är Jack Wolfskin Top Tube Bag ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Genomskinligt fönster för användning av mobil medan du cyklar
 • Bra och slitstark konstruktion
 • Reflexdetaljer för bättre synlighet

NACKDELAR

 • Begränsat internt utrymme
 • Sömmarna är inte vattentäta

3. Vaude Trailframe

Bästa Ramväska För MTB


Vaude Trailframe

Storlek:

220x110x480 mm

Packvolym:

8 L

Antal Fack:

1 st

Vikt:

180 g

Stor, Vattentät Och Slitstark Ramväska Perfekt För Mountainbikes

Vaude Trailframe är en högpresterande ramväska som är utformad speciellt för mountainbikeentusiaster. Med en stor storlek på 220 x 110 x 480 mm och en packvolym på 8 liter erbjuder denna ramväska gott om förvaringsutrymme för alla dina väsentligheter när du är ute på spåren. Designen med ett enda fack säkerställer att alla dina föremål är lättåtkomliga och välorganiserade.

En av de utmärkande egenskaperna hos Vaude Trailframe är dess lätta design. Trots sin stora storlek väger den bara 180 gram, vilket gör den flexibel och lätt att bära med sig på långa turer. Den här väskan är också helt vattentät, vilket gör den till ett idealiskt val för cyklister som planerar att ta sig ut på stigarna i våta förhållanden. Den smarta designen säkerställer att din utrustning förblir skyddad från elementen, oavsett väder.

En potentiell nackdel med Vaude Trailframe är det begränsade innerutrymmet, vilket kanske inte är lämpligt för dem som behöver bära mycket utrustning. Dessutom är sömmarna inte vattentäta, så cyklister kan behöva vidta extra försiktighetsåtgärder för att hålla sin utrustning torr.

Sammantaget är Vaude Trailframe en stor, vattentät och hållbar ramväska som är perfekt för mountainbikecyklister. Med sitt stora förvaringsutrymme, lätta design och kompletta väderskydd är det ett utmärkt val för alla som vill hålla sina väsentligheter organiserade och skyddade när de är ute på spåren.

FÖRDELAR

 • Stor kapacitet
 • Lätt och smidig för dess maxstorlek
 • Helt vattentät med smart konstruktion

NACKDELAR

 • Begränsat internt utrymme
 • Sömmarna är inte vattentäta

Ramväska - Köptips

Det finns stora skillnader mellan de olika modellerna av ramväskor som finns på marknaden idag. Här tar vi en närmare titt på några av de viktigaste faktorerna att hålla reda på för att kunna ta ett bättre köpbeslut över vilken modell som passar din cykling bäst.

Typ Av Ramväska

Du kommer att se många olika typer av ramväskor här. De flesta skillnaderna mellan olika stilar ligger i ramväskans kapacitet, men det finns också skillnader i fästmetoderna och förslutningssystemet på varje väska. Här är vad som skiljer varje stil av ramväska som vi har testat från varandra och i vilka situationer du kan behöva dessa funktioner. 

Generellt sett kostar större ramväskor mer och har större krav på passform. En bra ramväska är dyr, men passformen är mycket av det som gör att en ramväska fungerar bra. Så skaffa en ramväska som passar de inre måtten på din cykels mittriangel.  

typer av ramväska cykel

Halv Ramväska

En halv ramväska passar under cykelns topprör och sträcker sig från sätesröret till styrröret. Den når inte ned till botten av cykelns mittreflektion. Den fästs på toppröret, sätesröret, styrröret och nära toppen av nedre röret. Den tar ungefär hälften av utrymmet i din cykels inre triangel, därav namnet. Vanligtvis kan du ta med dig minst en vattenflaska med en väska med halv ram som är monterad på din cykel. 

Full Ramväska

En cykelväska med fullram passar in i hela cykelns mittriangel. Den fästs på flera punkter längs topp-, sätes- och nedre röret. En bra passform är avgörande för en fullramsväska eftersom det gör att väskan lättare kan monteras på cykeln och bära tunga redskap effektivt.

Ramväska Triangel

Triangelcykelramväskor passar i det övre bakre hörnet av en cykels mittriangel. Dessa är formade som en triangel med en rät vinkel. De är inte särskilt stora, men de gör att du kan använda mer av din mittriangel för vattenflaskor, en annan liten väska eller både och. 

Fästsystem För Ramväskor

Ramväskor kan fästas på en cykel med hjälp av en rad olika fästsystem. Det vanligaste är kardborreband, som är enkla, justerbara och lätta att använda. Kardborreband kan slitas ut med tiden, men det är osannolikt att det sker snabbt när det gäller en ramväska, eftersom banden inte fästs och lossas ofta.

Vissa ramväskor använder spännen och remmar med kammarlås, som är mycket säkra men kan vara svårare att fästa än kardborreband. Andra väskor använder steglåsspännen och nylonband, som också är säkra men kan vara svårare att ansluta.

Väskor med nischad ram kan använda snören för att fästa dem vid ramen, vilket gör det möjligt att dra åt jämnt längs mitttriangeln. Denna metod kan dock vara tidskrävande att fästa.

Nylon- eller polyesterremmar används också ofta, antingen med kamspännen eller kardborreband, medan vissa ramväskor använder gummiband.

Slutligen är vissa rampåsar utformade för att bultas fast på ramen, men detta alternativ är endast tillgängligt för specifika cykelmodeller som har gängade uttag för montering.

Kompatibilitet

En av de viktigaste sakerna med en ramväska är hur väl den passar din cykel. Hur en ramväska passar på din cykel är avgörande för väskans funktionalitet. 

Om en ramväska är för stor för din cykel kommer den att bli för stor och hängande på vissa ställen. Detta gör att väskan slår mot dina ben när du trampar. Du kommer inte att kunna komma åt dragkedjan med en dåligt passande ramväska som denna, och den kan till och med fastna i din kedja. 

Om en ramväska är för liten för din cykel kanske den inte heller fungerar som avsett. Vissa ramväskor kanske inte ens kan fästas på din cykel alls om de är för små. Även om de kan monteras på din cykel kommer de inte att maximera användningen av utrymmet i den inre triangeln.

mindre liten ramväska cykel

Om en väska sitter ens några centimeter från ditt sätesrör kan du inte använda utrymmet mellan väskan och ramen till något annat. Kontrollera alltid måttspecifikationerna för en ramväska och jämför dem med din cykels mått. 

Storlek

När du ska köpa en ramsväska för cykeln är det viktigt att tänka på väskans storlek i förhållande till din cykelram. Storleken på ramväskan bör matcha dimensionerna på din ram för att säkerställa en säker passform.

Om väskan är för lös kan den förskjutas eller fladdra runt när du cyklar, vilket orsakar obehag och eventuellt påverkar cykelns prestanda. Om väskan å andra sidan sitter för hårt kan det vara svårt att montera eller ta bort den, och den kan utsätta sömmarna för påfrestningar, vilket gör att väskan slits snabbare.

Det är viktigt att mäta din cykelram innan du köper en ramväska för att vara säker på att du får rätt storlek. Ramväskan ska sitta ordentligt i ramen utan någon överdriven rörelse eller slapphet.

Det finns en mängd olika storlekar för olika typer av cykelramar, så det är viktigt att välja rätt storlek för just din cykel. Detta garanterar att du får en bekväm och trevlig cykeltur med all din utrustning säkert förvarad i din ramväska.

Kapacitet

När du väljer en cykelramsväska är det viktigt att tänka på hur mycket förvaringsutrymme du behöver för din utrustning och dina förnödenheter. Olika ramväskor har olika förvaringskapacitet, så det är viktigt att välja en väska som rymmer alla dina saker.

Innan du gör ett köp bör du tänka på storleken och antalet föremål du planerar att bära och välja en ramväska som har tillräckligt med utrymme för att förvara allt bekvämt. Tänk dessutom på antalet fack i väskan och om de kommer att hjälpa dig att hålla dina föremål organiserade och lättillgängliga.

Om du har en klar uppfattning om vilka föremål du behöver bära och vilket förvaringsutrymme du behöver kan du välja en ramväska som uppfyller dina behov och låter dig fokusera på din åktur.

Material

Materialet i en cykelramsväska är en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en cykelramsväska. Olika material erbjuder olika nivåer av hållbarhet, vattentäthet och andningsförmåga, så det är viktigt att välja ett material som passar dina specifika behov och körförhållanden.

Nylon är ett populärt val för ramväskor eftersom det är starkt, lätt och slitstarkt. Polyester är ett annat vanligt alternativ som erbjuder liknande fördelar som nylon, men med en något mjukare känsla.

PVC-bakgrundade tyger används också i vissa rampåsar och erbjuder stor vattentäthet, vilket gör dem idealiska för ridning i vått väder. De kan dock vara mindre andningsbara än andra material, så det är viktigt att tänka på detta om du ska rida i varma och fuktiga förhållanden.

cykla med ramväska bäst

I slutändan kommer den typ av ridning du ska göra att ha stor inverkan på vilken typ av material du ska välja till din ramväska. Om du ska cykla offroad och utsätta väskan för tuff terräng kanske du vill välja ett mer slitstarkt material, till exempel nylon. Om du kommer att cykla i våta förhållanden kan ett tyg med PVC-bakgrund vara ett bättre alternativ.

Väder- & Vattenbeständighet

När du väljer en ramväska är det viktigt att tänka på vilka väderförhållanden du kommer att cykla i. Om du planerar att cykla i vått väder är det viktigt att välja en ramväska som är tillverkad av vattentätt eller vattenavvisande material, eller en som levereras med ett väderbeständigt överdrag. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dina tillhörigheter torra och skyddade från elementen.

Materialet i väskan ska klara av att utsättas för vatten, vind och andra väderelement, så att den inte skadas eller faller sönder. En väska som är utformad för att vara väderbeständig kommer också att bidra till att säkerställa väskans livslängd, så att du kan njuta av att använda den under lång tid.

När du väljer en ramväska är det viktigt att välja en som erbjuder rätt väderskydd för dina behov, så att du kan cykla med sinnesro i vetskapen om att dina tillhörigheter är skyddade.

Fickor & Fack

Vissa cykelramsväskor har bara en ficka. Dessa väskor är de enklaste. 

Många ramväskor har också en andra mindre fackficka som gör att du kan förvara små platta föremål separat, som din smartphone eller ett par stänger. Väskor med en sådan här andra ficka har vanligtvis dragkedjor på båda sidor; den ena dragkedjan ger tillgång till huvudutrymmet, medan den andra ger tillgång till den platta fickan. 

Vissa rampåsar har också innerfickor eller andra avdelare för att ytterligare organisera det som finns i väskan. Invändiga fickor är vanligtvis ett enkelt stretchnät och är bara tillräckligt stora för nycklar, en plånbok, en telefon eller andra småsaker.  

Ramväskor med inre avdelare gör att du kan komma åt ett område i väskan utan att nödvändigtvis behöva packa upp allt. Dessa invändiga avdelningar är vanligtvis gjorda av kardborreband så att de kan justeras. Dessa delare bidrar också till ramväskans styvhet genom att förhindra att mitten böljar ut för mycket (mer om det nedan). 

Styvhet

En ramväska måste vara tillräckligt styv, så att den inte buktar ut när den är fulladdad med utrustning. Denna egenskap är avgörande för väskor med full ram, men vi fann att bristande styvhet också var ett problem med vissa väskor med halv ram.

Generellt sett gäller att ju bättre en ramväska passar din cykel, desto tätare kommer väskmaterialet att sträcka sig. Styvheten är inget problem om en ramväska är tillräckligt tättslutande, men alla cykelramar är olika. Så om du inte har en skräddarsydd ramväska för din cykel bör du leta efter en mer styv väska.

Vissa tillverkare av ramväskor syr in skum eller styva material mellan utsidan och fodret för att ge väskan maximal styvhet. Vissa väskor förlitar sig på tjockare, styva material för att göra dem styva. 

Vanliga Frågor Om Ramväskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en ramväska, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av cykelväskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa ramväskan?

Den bästa ramväskan är enligt vårt test Vaude Cruiser Bag, en mycket funktionell, smidig och prisvärd ramväska.

Vad kostar en ramväska?

Priset för en ramväska kan variera kraftigt, från 200 till 1 000 kronor, och det är viktigt att sätta upp en budget och leta efter en ramväska som passar dina behov inom ramen för den budgeten.

Vad är en ramväska?

En ramväska är en typ av cykelväska som fästs på cykelns ram. Den kan användas för att förvara verktyg, mat, dryck och andra saker när du cyklar.


Är ramväskor vattentäta?

Ja, många ramväskor är utformade med väderbeständiga material så att de klarar av att utsättas för regn och andra element. Du bör kontrollera alltid produktbeskrivningen för att få information om väskans väderskydd.

Vilken storlek behöver jag för min ramväska?

Storleken på en ramväska beror på flera faktorer, bland annat din cykeltyp, de föremål du vill förvara i den och det tillgängliga utrymmet på din ram. Du bör mäta din cykel och leta efter en kompatibel ramväska som passar din cykels mått. 

Är ramväskor säkra att använda?

Ja, rampåsar är säkra att använda om du följer tillverkarens anvisningar för installation och användning. Kontrollera alltid att remmar och spännen är ordentligt åtdragna och håll ett öga på dem under dina cykelturer. Om de visar tecken på slitage eller skador ska du byta ut dem direkt.

Sammanfattningsvis Om Ramväskor

En ramväska kan var ett perfekta alternativ för dig som letar efter ett smidigt sätt att transportera mindre ägodelar när du är ute och cyklar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 21

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.