10 Bästa Friluftskniv (2024): Bäst i Test

bäst i test friluftkniv guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

När du är ute i vildmarken är det viktigt att du har en pålitlig kniv vid din sida. Knivar kan inte bara användas som skydd, utan de kan också vara extremt användbara för en mängd olika uppgifter som att tända eldar, skära rep och mycket mer.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa friluftsknivarna på marknaden idag. Vi kommer att diskutera vad som gör dem unika och hur du kan få ut det mesta av dem. Så låt oss komma igång!


De 10 Bästa Friluftknivarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Friluftskniv: Morakniv Garberg C - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Friluftskniv: Hultafors OK4 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ultralätta Friluftskniv: Benchmade Bugout 2 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Friluftskniv i Kolstål: Morakniv Bushcraft - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Friluftskniv: Morakniv Companion - Läs Recension 
 6. 6
  Bästa Allround Friluftskniv: Kershaw Atmos - Läs Recension 
 7. 7
  Bästa Premium Fällkniven: A1 Zytel - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Friluftskniv För Barn Och Tälje: Morakniv Scout 39 - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Friluftskniv För Klättring: Petzl Spatha - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Lilla Friluftskniv: Morakniv Eldris  - Läs Recension 

1. Morakniv Garberg C

Bäst i Test Friluftskniv


Bäst i Test Friluftskniv

Bladlängd:

109 mm

Knivlängd:

229 mm

Vikt:

272 g

Bladmaterial:

Kolstål

Modern Morakniv i Starkt Kolstål

Som du kommer att märka av denna lista innehåller den en hel del av de klassiska moraknivarna, vilket är bland det populäraste märkena av knivar i Sverige. De har en rad olika modeller som passar bra för diverse situationer, där de alla har kvalitet och hållbarhet som gemensamma ledord.

Garberg C är inget undantag till denna regel, utan är en av Moraknivars mest stabila och högpresterande friluftskniv i kolstål. Den är tillverkad för att klara av de tuffaste situationer och utmaningar, vilket gör det till ett mycket bra val för dig som letar efter ett pålitligt och prisvärt alternativ.

Denna modell är en uppdaterad version till en av Moraknivars mest populära och robusta friluftskniv, nämligen Morakniv Garberg där den huvudsakliga skillnaden är bladmaterialet. Det starka kolstålet bidrar nämligen till ett mer hållbart blad som klarar tuffare användning, samtidigt som det är lätt att slipa tack vara dess profilslipning (Scandi-grind).

Det är inte en fällbar kniv, utan har ett fast blad med full tång, vilket innebär att du kan känna dig trygg med dess byggkvalitet. Då du inte använder den förvarar du den tryggt och säkert i en snygg knivslida i lädermaterial. Bladets rygg kan även användas för att sätta upp en eld med hjälp av antingen tändstål eller flinta.

Den huvudsakliga nackdelen med denna modell har att göra dess vikt och storlek, då det är en något större modell än många andra val av friluftsknivar. Detta är dock också en av fördelarna eftersom den kan hantera tuffare uppgifter. Om du letar efter en friluftskniv som kan göra allt är Morakniv Garberg C ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Starkt kolstål
 • Pålitlig

NACKDELAR

 • Något tyngre än många andra alternativ

2. Hultafors OK4

Bästa Prisvärda Friluftskniv


Bästa Prisvärda Friluftskniv

Bladlängd:

93 mm

Knivlängd:

209 mm

Vikt:

141 g

Bladmaterial:

Kolstål

Mycket Prisvärd Friluftskniv För Alla Lägen

Hultafors OK är ett utmärkt val om du letar efter en prisvärd och mångsidig friluftskniv för utomhusbruk. Den är lätt att använda, har ett utmärkt grepp och kommer med ett blad i kolstål som är drygt nio cm långt vilket gör det perfekt för tuffare uppgifter om så behövs.

Storleksmässigt känns hela kniven smidig och bekväm i handen, och förvaras i det kraftiga tyghölstret då den inta används. Det är även en fulltångekniv med ett robust handskafft i slagtåligt PP-plast. Bladets rygg är även behandlat för att kunna användas med kolstål.

En nackdel med den här kniven är att dess bladlängd är på den kortare sidan i jämförelse med liknande modeller. Det innebär att den inte är idealisk för mer ansträngande uppgifter som att klyva ved eller snida, men den klarar ändå de flesta vardagliga uppgifter med lätthet.

Om du letar efter en billig och Hultafors OK är ett bra val för en mångsidig kniv för utomhusbruk.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Enkel att använda
 • Grymt greppförmåga

NACKDELAR

 • Begränsad konstruktion

3. Benchmade Bugout 2

Bästa Ultralätta Friluftskniv


Bästa Ultralätta Friluftskniv

Bladlängd:

82 mm

Knivlängd:

190 mm

Vikt:

52 g

Bladmaterial:

 Rostfritt Stål

Liten Perfekt Fällkniv För Vandring

Benchmade Bugout är ett utmärkt val om du letar efter en ultralätt utomhuskniv. Den är perfekt för dem som vill ha en liten och smidig fällkniv som de kan ta med sig på vandrings- och campingresor. Dess lätta vikt och kompakta storlek har snabbt gjort det till en av Benchmades mest populära friluftsknivar.

Den här kniven har ett blad i rostfritt stål som är drygt åtta cm långt. Det innebär att bladet är kortare än majoriteten av produkter på marknaden, men räcker gott och väl för enklare uppgifter ute på vandringen.

Du kan enkelt fälla in bladet då du inte använder det varpå du kan förvara fällkniven i fickan utan att detta tar något märkbar plats. Med en längd på strax under 11 cm hopfälld, kommer den knappt synas om den bärs i fickan.

En nackdel med den här kniven är att den är ganska dyr jämfört med några av de andra alternativen på den här listan. Men om du letar efter en ultralätt friluftskniv som presterar bra är Benchmade Bugout ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Liten och smidig fällkniv
 • Enkel att slipa

NACKDELAR

 • Dyr

4. Morakniv Bushcraft

Bästa Friluftskniv i Kolstål


Bästa Friluftskniv i Kolstål

Bladlängd:

109 mm

Knivlängd:

232 mm

Vikt:

162 g

Bladmaterial:

Kolstål

Friluftskniven Designad För Skogsaktiviteter

Morakniv Bushcraft är en förstklassig friluftskniv som är särskilt utformad för skogsaktiviteter. Det är en allround bra kniv som klarar av allt du kastar på den, tack vare sin robusta konstruktion och sitt lättslipade blad i kolstål.

Bladet på Bushcraft är drygt tio cm långt, vilket gör det till ett av de längre alternativen i vårt test. Det är också ganska tjockt, vilket vissa kan se som ett negativt tecken när du försöker utföra mer känsliga uppgifter. Detta gör dock också att det är en otroligt tuff och hållbar kniv som klarar en hel del missbruk.

Sammanfallet resulterar det i en kniv som är mycket effektiv i skogsklimat där hållbarhet, lättanvändlighet och kraft spelar en avgörande roll. Bushcraft levereras också med en läderslida, vilket gör den lätt att bära med sig. Det är inte det lättaste alternativet på marknaden, men med 162 gram är det fortfarande hanterbart.

Om du letar efter en friluftskniv som kan hantera allt som skogen kastar på dig är Morakniv Bushcraft ett utmärkt val. Det är ett av de dyrare alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som kommer att hålla hela livet.

FÖRDELAR

 • Mycket robust design
 • Enkel slipning

NACKDELAR

 • Tjock blad, vilket kan vara negativt då finkänsla behövs

5. Morakniv Companion

Bästa Billiga Friluftskniv


Bästa Billiga Friluftskniv

Bladlängd:

104 mm

Knivlängd:

219 mm

Vikt:

116 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Billig Friluftkniv Att Ha Till Hands

Morakniv Companion är en fantastisk och mycket populär friluftskniv som inte kostar mycket. Den är perfekt för dem som vill ha ett prisvärt alternativ att ta med sig på camping- och vandringsresor, eller för den som behöver en friluftskniv nära till hands hemma.

Den här praktiska kniven har ett blad i rostfritt stål som är drygt 10 cm långt. Den är perfekt för uppgifter som att klippa rep, förbereda mat och mycket mer. Stålmaterialet är förvånansvärt robust och hållbart för dess pris, men det kommer krävas regelbunden slipning för att hålla den vass.

En nackdel med den här kniven är att den inte har full tånge, så den är inte lika hållbar som några av de andra alternativen på den här listan. Dessutom kan bladet inte användas med tändstål, så du måste hitta ett annat sätt för att starta en eld om det är det du söker.

Men på det hela taget är Morakniv Companion en fantastisk liten kniv att ha till hands till ett oslagbart pris. Om du letar efter en friluftskniv på en budget är detta något för dig.

FÖRDELAR

 • Billig
 • Liten och smidig friluftskniv
 • Fungerar utmärkt för att tälja

NACKDELAR

 • Inte full tånge
 • Kan ej användas med tändstål

6. Kershaw Atmos

Bästa Allaround Friluftskniv


Bästa Allaround Friluftskniv

Bladlängd:

75 mm

Knivlängd:

179 mm

Vikt:

68 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Grym Fällkniv Designad För Vandring

Kershaw Atmos är en toppklassig friluftskniv som är utformad speciellt för vandring och överlevnad. Det är en utmärkt allroundkniv som klarar allt du kastar på den, tack vare sin ultralätta konstruktion och robusta blad i rostfritt stål.

Bladet på Atmos är drygt 7.5 cm långt, vilket gör den till ett av de kortare alternativen i vårt test. Låt dock inte storleken lura dig; den här kniven är otroligt tuff och kan ta mycket stryk. Den kompakta storleken gör den också lätt att bära med sig, oavsett om du vandrar eller campar.

När det gäller vikt är Atmos en av de lättaste knivarna i vårt test med bara 68 gram. Detta gör den perfekt för vandrare som vill spara varje uns de kan. Den enda nackdelen är att den här kniven har en prislapp som motsvarar dess premiumfunktioner.

Om du letar efter en friluftskniv som inte tynger dig är Kershaw Atmos ett utmärkt val. Det är ett av de dyraste alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som kan hantera allt som stigen kastar på dig.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Robust design
 • Mycket skarp

NACKDELAR

 • Dyr

7. A1 Zytel

Bästa Premium Fällkniven


Bästa Premium Fällkniven

Bladlängd:

160 mm

Knivlängd:

280 mm

Vikt:

305 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Rejäl Och Robust Friluftskniv

A1 Zytel från Fällkniven är en friluftskniv i världskvalitet, och är definitivt den mest robusta modeller som vi har testat. Det är en grym allroundkniv som kan användas för alla möjliga krävande uppgifter tack vare dess något större och mycket robusta design.

A-ZYTEL har ett blad i laminerat specialstål som är drygt 16 cm långt, vilket gör det till ett av de längsta i vårt test. Det speciella materialvalet gör att denna kniv klarar av mycket stora påfrestningar, både i varma och kalla klimat.

Längden och tjockleken på bladet gör också att det är mycket motståndskraftigt mot både kyla och värme, vilket innebär att det kan användas vid en mängd olika utomhusaktiviteter utan att du behöver oroa dig. Med ett ergonomisk och stabilt skaft gör det även det enkelt för dig att hantera kniven, även i situationer där finkänslighet är viktigt.

När det gäller vikten är den här kniven på den tyngre sidan med 305 gram. Den är fortfarande hanterbar, men definitivt inte lika lätt som några av de andra alternativen på marknaden. Detta beror på dess robusta konstruktion, vilket tyvärr också gör den till en av de dyrare modellerna i vårt test.

Om du letar efter en toppklassig friluftskniv som klarar allt du kastar på den, A-ZYTEL är ett utmärkt val. Det är ett av de dyraste alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som håller hela livet.

FÖRDELAR

 • Mycket robust design
 • Långt blad
 • Grymt Klarar både kyla och hetta väl

NACKDELAR

 • Dyr
 • Tyngsta alternativet i vårt test

8. Morakniv Scout 39

Bästa Friluftskniv För Barn


Bästa Friluftskniv För Barn

Bladlängd:

87 mm

Knivlängd:

180 mm

Vikt:

142 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Liten Och Enkel Täljkniv För Barn

Scout 39 är en liten och smidig kniv som är perfekt för dem som precis har börjat campa, vandra eller utforska friluftslivet. Mer specifikt är det ett perfekt val för den yngre generationen till följd av dess lilla och simpla design. Det är också ett av de billigare alternativen på marknaden, vilket gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna köpare.

Bladet på Scout 39 är drygt 9 cm långt, vilket gör den till en av de kortare knivarna i vårt test. Det är inte heller särskilt tjockt, vilket vissa kan se som ett negativt tecken när du försöker utföra mer känsliga uppgifter. Den är däremot perfekt utvecklad för att kunna tälja saker som barkbåtar, sälgpipor eller grillpinnar.

Den huvudsakliga nackdelen är då det handlar om en billigare friluftskniv har det inte en fulltånge, och den generella konstruktionsnivåen är lägre än vissa av de dyrare alternativen på marknaden. Det resulterar i en kniv som du behöver slipa ofta för att hålla skärp, och kan över längre tid förlora sin hållbarhet.

Sammantaget resulterar det i en kniv som är mycket effektiv i skogsmiljöer där hållbarhet, lätthet och enkelhet spelar en avgörande roll. Scout 39 levereras också med en läderslida, vilket gör den lätt att bära med sig. Det är ett av de lättaste alternativen på marknaden, med bara 142 gram.

Om du letar efter en friluftskniv för barn eller tonåringar är Morakniv Scout 39 ett utmärkt val. Det är ett av de billigare alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som kommer att hålla hela livet.

FÖRDELAR

 • Liten och smidig
 • Lättanvändlig
 • Billig

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén
 • Inte full tånge

9. Petzl Spatha

Bästa Friluftskniv För Klättring


Bästa Friluftskniv För Klättring

Bladlängd:

115 mm

Knivlängd:

175 mm

Vikt:

43 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Liten och Effektiv Klätterkniv

När det handlar om friluftsknivar specifikt designade för klättring, har Petzl länge dominerat marknaden, särskilt vid introduktionen av Spatha - vilket i vår mening är det klart bästa valet av friluftkniv för klättring.

Det är en typ av säkerhetstur som bör hänga med på varje klättertur för att eventuellt hantera rep och liknande problem under klättringen. Spatha har ett blad av rostfritt stål som är drygt 11 cm långt. Längden på kniven gör den perfekt för att hantera små uppgifter som att skära igenom rep eller band, men kan också användas för att bre jordnötssmör på mackan tack vare dess släta och tandade profil

Men det som verkligen skiljer Spatha från andra friluftsknivar är dess ultralätta design. Med endast 43 gram är den ett av de lättaste alternativen på marknaden, vilket gör den perfekt för dem som vill spara vikt på sin klätterutrustning. Den kommer även med ett inbyggt karbinfäste vilket gör det enkelt att hantera och använda under din aktivitet.

Den huvudsakliga nackdelen med denna klätterkniv är att den just är utvecklad för det ändamålet. Dess storlek, materialval och bladdesign gör det till ett mindre bra val under situationer då du behöver förlita dig på en mer kraftfull och robust friluftskniv. I dessa situationer hade vi istället rekommenderat något som Morakniv Garberg C.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Liten och smidig fällkniv

NACKDELAR

 • Dyr

10. Morakniv Eldris 

Bästa Lilla Friluftskniv


Bästa Lilla Friluftskniv

Bladlängd:

59 mm

Knivlängd:

143 mm

Vikt:

49 g

Bladmaterial:

Rostfritt Stål

Den Minsta Friluftskniven På Marknaden

Morakniv Eldris är den minsta friluftskniven på marknaden och perfekt för dig som vill ha en lätt och smidig kniv som även kan fästas runt halsen. Det är också ett av de billigare alternativen på marknaden, vilket gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna köpare.

Bladet på Eldris är drygt sex cm långt, vilket gör den till den kortaste kniven i vårt test. Det är inte heller särskilt tjockt, vilket vissa kan se som ett negativt tecken när du försöker utföra mer känsliga uppgifter. Detta resulterar dock i en kniv som är otroligt lätt att bära med sig och förvara i fickan eller ryggsäcken.

Stålet är skapat av starkt högkvalitativt svenskt stål, och eftersom det inte är en fällkniv kan du lita på att den klarar tuffare utmaningar än vad u kanske kan tro. Det bekväma och säkra greppet bidrar även till att friluftskniven blir enkel och skön att använda.

Den största nackdelen med Eldris är att den inte är särskilt robust, och bladet är ganska litet. Detta resulterar i en kniv som inte är väl lämpad för mer krävande uppgifter som att snida eller flå djur. Det är dock fortfarande ett bra val för dem som vill ha en lätt och enkel kniv för daglig användning i naturen.

På det hela taget är Morakniv Eldris ett bra val för dem som vill ha en liten och lätt utomhuskniv som lätt kan bäras med sig. Det är ett av de billigare alternativen på marknaden, men definitivt värt investeringen om du letar efter en kniv som kommer att hålla hela livet.

FÖRDELAR

 • Mycket liten och smidig
 • Billig
 • Kan fästas runt nacken

NACKDELAR

 • Liten klinga
 • Inte särskilt robust

Friluftskniv - Produktjämförelse

Produkt

Vikt

Bladlängd

Knivlängd

Bladmaterial

272 g

109 mm

229 mm

Kolstål

141 g

93 mm

209 mm

Kolstål

52 g

82 mm

190 mm

Rostfritt Stål

162 g

109 mm

232 mm

Kolstål

116 g

104 mm

219 mm

Rostfritt Stål

68 g

75 mm

179 mm

Rostfritt Stål

305 g

160 mm

280 mm

Rostfritt Stål

142 g

87 mm

180 mm

Rostfritt Stål

43 g

115 mm

175 mm

Rostfritt Stål

49 g

59 mm

143 mm

Rostfritt Stål

Friluftskniv - Köptips

Att välja rätt friluftkniv kan vara knepigt med tanke på hur många olika alternativ som finns där ute på marknaden. Här är några av de viktigaste sakerna att tittat efter innan du beslutar dig för rätt friluftkniv för dig.

Aktivitetsområde

Det absolut första du bör tänka på är under vilka förhållanden och situationer du planerar att använda din friluftskniv. Om du bara letar efter en simpel fällkniv eller enklare frilutskniv kan de flesta produkter på denna lista duga väl, men om du planerar att utsätta den för mer extrema situationer kan du behöva ta detta i beaktning.

Här är några av de vanligaste användningsområden för friluftsknivar, samt vad du bör titta efter under dessa förutsättningar.

Kniv För Vandring

En bra vandringskniv ska vara lätt och lätt att bära med sig så att den inte tynger dig på långa vandringar. Den ska också ha ett slitstarkt blad som klarar en mängd olika uppgifter, som att skära genom vegetation eller tillaga mat.

friluftskniv för vandring

Campingkniv

När det gäller campingknivar är mångsidighet nyckeln. Leta efter en kniv som kan hantera allt från att förbereda måltider till att sätta upp lägret. En klassisk kniv med med robust konstruktion kommer i många fall vara din bästa vän i denna situation.

Jaktkniv

Om du letar efter en bra jaktkniv är hållbarhet och skärpa avgörande. Du vill ha ett blad som klarar tuffa förhållanden och håller skärpan bra. En konstruktion med full tang är också viktig i en jaktkniv eftersom den ger extra styrka och stabilitet.

Fiskekniv

Fiskeknivar används främst till en sak - att rensa och rensa fisk. Därför måste de vara extremt vassa och ha ett slitstarkt blad. De ska också vara lätta att rengöra så att du kan undvika bakteriebildning.

Klättringskniv

En klättringskniv måste vara både lätt och stark så att den klarar av de hårda krav som ställs vid klättring. Den ska också ha ett bekvämt grepp som inte glider ur handen när du svettas.

klättringskniv

Typ Av Friluftskniv

Härnäst bör du tänka på är om du letar efter en hopfällbar friluftskniv eller inte.

Fasta knivar är vanligtvis endast ett enda blad av stål eller kolfiber samt ett handtag som förvars i en skyddsomslag då den inte används. Dessa modeller är ofta något tyngre och mer hållbara tack vara den simpla och okomplicerade designen.

Det är ofta ett bra val för de flesta situationer, oavsett om det handlar om jakt, fiske, bygge eller camping. Dess bastanta konstruktion gör det till ett bra val av friluftkniv för dig som behöver klara av mer ansträngande aktiviteter

Fällknivar är bra eftersom de är lätta att bära med sig och kan förvaras säkert när de inte används. De är dock inte lika hållbara som knivar med fast blad och kan vara svårare att använda för vissa uppgifter.

De är däremot betydligt mer kompakta och lätta sett till dess vikt, vilket gör de mycket flexibla och enkla att transportera. Letar du därför efter något mindre och lättare alternativ är fällknivar bäst.

fällknivar

Multiverktyg med blad är också populärt bland friluftsentusiaster. De levereras ofta med en mängd andra verktyg som såg, sax och fil som kan vara mycket praktiska när du är ute på camping eller vandring. De är dock oftast mycket tyngre än vanliga fällknivar och kan vara lite otympliga att använda.

Den största nackdelen med dessa verktyg är att knivbladet ofta är väldigt litet, vilket gör det mycket svårt att använda för vissa uppgifter. Men om du letar efter något mycket simpelt kan ett multiverktyg vara rätt för dig.

Moraknivar

Som du kanske redan redan har märkt av är moraknivar ett mycket populärt val av friluftsknivar i Sverige, och av goda anledningar. Moraknivar är kända för sin enkla men mycket robusta och effektiva design.

morakinv friluftkniv

De är tillverkade av högkvalitativt svenskt rostfritt stål och kolstål som är byggda för att hålla länge. Mora-knivarna är också otroligt vassa och klarar en mängd olika uppgifter med lätthet.

Om du letar efter en friluftskniv av god kvalitet är en Mora-kniv definitivt värd att överväga.

Bladmaterial

Ett annat viktigt övervägande när du väljer en friluftskniv är bladmaterialet. Det vanligaste materialen som används för knivblad till utomhusknivar är rostfritt stål eller kolstål men det finns hundratals varianter på marknaden med unika karaktärsdrag.

Vi kan inte gå in i detalj kring vilka i denna guide, men kan generellt delas upp i mjukare och hårdare ståltyper.

Mjukare stål är lättare att forma till vassa blad, samtidigt som det är lättare att bibehålla en skärpa. De är däremot mindre hållbara och kommer att förlora denna skärpa om du inte regelbundet tar hand om den. Är ett blad skapat av kolstål skulle vi generellt klassa detta som en mjuk ståltyp.

Hårdare stål är istället mycket mer hållbart, men är också svårare att forma och skärpa. Men när du väl har ett vasst blad av den här typen av stål, förblir det oftast så länge till. Är ett blad skapat av stål skulle vi generellt klassa detta som en hård ståltyp.

friluftskniv bladmaterial

Handtagsmaterial

Handtagets material är också ett viktigt övervägande när du köper en utomhuskniv. De vanligaste materialen som används för handtag är trä, plast eller metall. Trähandtag ger ofta ett bra grepp och en bra känsla är mer naturligt att använda än andra material. De kan dock vara svårare att rengöra och underhålla.

Handtag av plast är ofta billigare än handtag av trä eller metall, men de kan kännas mindre bekväma och vara halare att hålla i. Metallhandtag är vanligtvis det dyraste alternativet, men de erbjuder den bästa hållbarheten och greppet.

Full Tånge

Ett uttryck som du kommer att stöta på när du läser på om knivar är om kniven har full tånge eller inte.

Det det är en bra idé att välja en kniv med full tånge, eftersom det innebär att bladet och handtaget är gjorda av en enda metallbit. Detta resulterar i en mycket starkare kniv som är mindre benägen att gå sönder i och med att bladet löper genom hela kniven

tånge

En partiell tånge sträcker sig bara en bit in i handtaget, medan en rat tail tånge bara sträcker sig längs baksidan av bladet. Partiella och rat-tails finns vanligen på billigare knivar eftersom de är enklare och billigare att tillverka. Detta resulterar dock i en svagare kniv som är mer benägen att gå sönder i korsningen mellan handtag och blad.

Så när du väljer en utomhuskniv är det definitivt värt att leta efter en kniv med full tånge för bästa styrka och hållbarhet.

Storlek & Vikt

Storleken och vikten på din friluftskniv är också en viktig faktor, särskilt om du planerar att ha med den på längre äventyr. Om du kommer att bära runt på den mycket vill du ha något som är lätt att bära, och gärna med möjligheten att enkelt packa ner den i din dagsryggsäck eller vandringsryggsäck.

storlekar friluftskniv

Letar du istället efter ett mer bastant alternativ kan en större och tyngre modell vara att föredra. Om du till exempel planerar att använda kniven under jakt, fiske eller liknande är det viktigt att ha bra verktyg. Därför kan en större och tyngre utomhuskniv vara ett bättre val.

Hur Slipar Man En Friluftskniv?

Knivar är ett av de mest mångsidiga verktygen i alla friluftsmännens arsenal. De kan användas till allt från att förbereda mat till att skära av rep, vilket gör dem till en viktig del av utrustningen för varje resa i vildmarken. Även om verktygsknivar är otroligt användbara kan de också vara svåra att vässa.

Först måste du samla ihop några förnödenheter. Du behöver någon form av slipsten eller slipverktyg. vilket är det första du behöver identifiera. Se till att din slipsten/verktyg är lämplig för den typ av stål som din kniv är gjord av. Om du inte är säker kan du kontrollera med tillverkaren eller fråga någon på en järnaffär.

slipa friluftskniv

Dubbelkolla även vilken typ av slipning som din kniv har slipats av under tillverkningsstadiet då detta kan kan påverka hur du bör skärpa upp den igen. Moraknivar använder sig till exempel av något som heter sandviksstål vilket är enkelt att slipa.

Trivselråd För Att Bibehålla Friluftknivens Kvalitet

En kniv för utomhusbruk är ett verktyg som du kan lita på i många år om du sköter det på rätt sätt. Här är några tips för att få ut det mesta av din investering:

 • Håll bladet rent och torrt när det inte används
 • Använd en slipsten regelbundet för att hålla bladet skarpt
 • Undvik att använda kniven på hårda ytor som betong eller stenar, eftersom detta kan skada bladet.
 • Förvara kniven på ett säkert ställe när den inte används, t.ex. i ett fodral eller en ryggsäck.

Med dessa enkla tips kommer din kniv för utomhusbruk att hålla i många år framöver. 

Vanliga Frågor Om Friluftsknivar

Vi har gått igenom de olika funktioner som du bör leta efter i en friluftskniv samt våra bästa val. Men innan vi avslutar är det några vanliga frågor vill besvara.

Är det någon skillnad för knivar på sommar och vinter?

Nej det finns egentligen ingen skillnad på friluftsknivar som är specialanpassade för sommar eller vinter. Däremot kan olika typer av stål regera negativt vid extrem hetta eller kyla.

 

Levereras alla friluftsknivar med en slida?

De flesta friluftsknivarna som inte är fällknivar levereras oftast med en slida. Om du planerar att bära din kniv i bältet eller i ryggsäcken, se till att du köper en kniv som levereras med en slida som kan monteras lätt till dessa. 

Kan man klyva ved med en friluftskniv?

Ja, det går att klyva vid med en friluftskniv men det är inte det perfekta verktyget för jobbet. Till att börja med kommer du behöva en robust och bastant modell som klarar av att du lägger mycket kraft på det. Även om du har detta kan det ta lite tålamod för att få till det. Ett bättre alternativ är en friluftssåg eller en liten yxa. 

Hur mycket kostar en friluftskniv?

Friluftsknivar kan variera i pris från cirka 100-3000 kronor. Det är viktigt att komma ihåg att de dyraste modellerna inte nödvändigtvis är de bästa. Gör lite efterforskningar innan du köper och se till att du får en kniv som passar dina behov.

Vad är skillnaden mellan rostfritt stål och kolstål?

Rostfritt stål kommer generellt sett att vara något hårdare än kolstål. Det gör dessa friluftsknivar svårare att forma och slipa men bidrar till ökad stabilitet.

Kolstål kan istället formas och slipas lätt för sylvass skärpa. Vad som är bäst är helt beroende på situation.

Andra Knivguider

bästa slaktkniv bäst i test
bästa styckkniv bäst i test
bästa flåkniv bäst i test
bästa slaktknivset bäst i test
bästa urbeningskniv bäst i test
bästa jaktkniv bäst i test

Sammanfattningsvis Om Friluftsknivar

Friluftsknivar är en väsentlighet bland både vandringsutrustning och campingutrustning, och är definitivt något du bör skriva upp på din packlista inför din vandringsresa eller campingutflykt.

Vi hoppas att du med hjälp av denna information lättare kan ta ett beslut kring vilken modell som är för dig.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.