10 Bästa Campinglampan (2024): Bäst i Test

bäst i test campinglampa guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Camping är ett utmärkt sätt att komma bort från stadslivets stress och njuta av lite lugn och ro i naturen. Men om du är som de flesta campare vill du ha lite ljus på natten så att du kan fortsätta att njuta av din tid utomhus. Det är där campinglampor kommer in i bilden!

I den här guiden kommer vi att diskutera de 10 bästa campinglamporna på marknaden idag. Vi kommer att analysera deras egenskaper och jämföra dem för att hjälpa dig att bestämma vilken lampa som är rätt för dig.


De 10 Bästa Campinglamporna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Campinglampa: BioLite AlpenGlow 500 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Tältlampa: Black Diamond Moji - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ultralätta & Kompakta Campinglampa: Goal Zero Lighthouse Micro - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Campinglampa: Urberg Tent Lamp Nova 200 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Tältlampa Med Solceller: Goal Zero Crush Light - Läs Recension 
 6. 6
  Bästa Ljusa Campinglampa: Outwell Carnelian 1000 - Läs Recension 
 7. 7
  Bästa Smarta Campinglampa: Goal Zero Lighthouse - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Minimalistiska Campinglampa: Black Diamond Volt - Läs Recension 
 9. 9
  Bästa Stormlykta/fotogenlampa: Feuerhand 276 Zink - Läs Recension 
 10. 10
  Bästa Multifärgade Campinglampa: Mpowerd Luci Color Essence - Läs Recension 

1. BioLite AlpenGlow 500

Bäst i Test Campinglampa


Bäst i Test Campinglampa

Ljusstyrka:

500 Lm

Vikt

215 g

Batterier

Laddningsbart (USB)

Mycket Robust Design & Funktionalitet

Bäst i vårt test blev BioLite AlpenGlow 500 som det självklara valet av campinglampor för de som letar efter det bästa möjligt alternativ. Vad som urskiljer denna modell från alla andra vi testat är då den kombinerar en imponerande ljusstyrka på 500 lumen och många smarta funktioner utan att offra antingen vikt eller storlek.

Det resulterar i en relativt lätt och kompakt campinglampa som är tillräckligt stark att lysa upp hela lägret under mörkare kvällar och nätter där den även lätt kan hängas upp i tältet eller liknande.

Den kommer även med en integrerad USB-port som du kan använda för att ladda lampan, såväl för att ladda mobiler eller andra enheter. Den kommer även med funktionalitet att ändra tonerna av ljus, såsom varmt eller kallt ljus (testa också deras fyrverkerifunktion).

Allt detta kommer i en riktigt snygg och modern design som enkelt kan förvaras och transporteras i din ryggsäck utan att ta upp allt för mycket utrymme. Med dess imponerande ljusstyrka kan du vara säker på att du kan lysa upp hela lägret utan några andra ljuskällor.

Den huvudsakliga nackdelen med BioLite AlpenGlow är dess höga pris. För närmare 1000 kronor kan det kännas något dyrt för en så simpel sak som en campinglampa, men om du letar efter det bästa möjliga är detta valet för dig. Det enda vi saknar funktionsmässigt från denna modell är solceller, vilket skulle göra det till det absolut bästa alternativet på marknaden. Även då detta kanske inte är något som alla efterfrågar, är det en bra funktion att ha uti under vandringen, då det kan vara svårare att ladda den elektroniskt.

FÖRDELAR

 • Mycket bra och behaglig belysning
 • Lätt och kompakt
 • Hög funktionalitet

NACKDELAR

 • Dyr
 • Lite svår att använda för nybörjare

2. Black Diamond Moji

Bästa Prisvärda Tältlampa


Bästa Prisvärda Tältlampa

Ljusstyrka:

150 Lm

Vikt

72.5 g

Batterier

AAA-batterier

Prisvärt och Lätt Tältlampa

AlpenGlow 500 är ett premiumval av campinglampor, men är något dyr för de flestas behov. Det är här Black Diamonds Moji kommer in i bilden som ett mycket prisvärt alternativ. För priskänsliga kunder som bryr sig mer om vad du får för pengarna är det ett alldeles utmärkt alternativ.

Ljusstyrkan är inte den bästa, där du får max 150 lumen. Det räcker relativt väl som en mindre tältlampa, men om du har som mål att lysa upp hela lägret kommer du behöva ett starkare alternativ såsom BioLite AlpenGlow. Letar du däremot efter en liten, kompakt och prisvärd campinglampa är det svårt att gå fel med Moji.

Den drivs primärt av AAA-batterier, och tack vare dess lilla storlek och lätta vikt passar det alldeles utmärkt för vandringsresor där varje gram i ryggsäcken spelar roll. Bästa ljusa campinglykta:

Den huvudsakliga nackdelen har självfallet med dess kvalitet och ljusstyrka att göra. I och med att det handlar om en budgetmodell av campinglampa kommer den inte vara lika välkonstruerad som premiumalternativ, och kommer heller inte med samma mängd funktioner - såsom dimmer och olika ljusstyrkor.

Dess ljuskapacitet på 150 lumen räcker heller inte särskilt långt, så om du värderar en riktigt stark campinglampa är detta inte valet för dig. 

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Svag ljusstyrka
 • Ej laddningsbar

3. Goal Zero Lighthouse Micro

Bästa Ultralätta & Kompakta Campinglampa


Bästa Ultralätta & Kompakta Campinglampa

Ljusstyrka:

120 Lm

Vikt

70 g

Batterier

Laddningsbart (USB)

Supersmidig Campinglampa Perfekt För Vandring

En lättare och smidigare campinglampa är svårt att hitta där Goal Zeros Lighthouse Micro tar vår förstaplats som den bästa ultralätta campinglampan. Med det sagt vill vi börja med att påpeka att denna lampa har en basdesign med inte särskilt mycket funktionalitet. I jämförelse med många premiumval på denna lista som har olika ljusinställningar, USB-port för att ladda telefonen, och dimmer, fokuserar Lighthouse Zero på det väsentliga - och inget annat.

Ljusstyrkan är endast runt 150 lumen vilket räcker gott och väl för att lysa upp ett mindre tält men kommer inte räcka till för att lysa upp hela campingplatsen. Något mycket bekvämt med denna modell är däremot att den kan agera som en ficklampa också vid behov. Perfekt för lite läsning på kvällen eller då du behöver röra dig omkring i mörkret.

Allt som allt är det en mycket prisvärd, ultralätt och kompakt campinglampa som passar vandrare särskilt väl. Om du inte har något emot bristen på funktioner och den något svaga ljusstyrkan är den ett utmärkt val för ultralätta vandrare.

Det är däremot mer populärt för vandrare att införskaffa en pannlampa under sina utflykter, vilket gör Lighthouse Micro till ett något onödigt val. För dig som inte använder en pannlampa under vandringen rekommenderar vi istället Black Diamond Moji ovanför, som kommer till ungefär samma pris och vik - men med en betydligt starkare och allsidigt ljus.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Fungerar även som ficklampa
 • Laddningsbart

NACKDELAR

 • Något svag ljusstyrka

4. Urberg Tent Lamp Nova 200

Bästa Billiga Campinglampa


Bästa Billiga Campinglampa

Ljusstyrka:

200 Lm

Vikt

146 g

Batterier

AA-batterier

Billig Men Effektiv Campinglampa För Många Situationer

Urberg Tent Lamp Nova 200 är en billig campinglampa som är mycket simpel i sin design. Den är en något större modell än de två tidigare alternativen, med en ljusstyrka på 200 lumen.

Det gör den till ett bra val för att lysa upp ditt tält på natten, eller till och med för att läsa i din sovsäck. Ljuset kan dämpas till tre olika inställningar (plus SOS-inställning), vilket är perfekt när du vill spara lite batteritid eller inte behöver ett så starkt ljus. Den kan även hängas upp runt campingplatsen eller i tältet tack vare dess smidiga krok.

En sak att tänka på är dock att den här lampan inte är den bästa kvaliteten kvalitetsmässigt. Den är tillverkad mestadels av plast och känns inte lika robust som några av de andra alternativen på den här listan. Detta är förväntat enligt oss med tanke på dess mycket låga pris.

Om du letar efter något simpelt och billigt att använda under en kortare utflykt kan Urberg Tent Lamp Nova vara ett bra alternativ. Om du däremot letar efter en kvalitativ produkt som både presterar och håller länge, rekommenderar vi något av de mer robusta alternativen på denna lista.

FÖRDELAR

 • Billigt
 • Fungerar även som ficklampa
 • Bra ljusstyrka för priset

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén

5. Goal Zero Crush Light

Bästa Tältlampa Med Solceller


Bästa Tältlampa Med Solceller

Ljusstyrka:

60 Lm

Vikt

91 g

Batterier

Laddningsbart (Solcell + USB)

Liten Campinglampa Med Solceller

Goal Zero Crush Light är en liten campinglampa med integrerad solcell. Det innebär att du kan ladda det interna batteriet med hjälp av solljus, vilket är perfekt för dem som vill vara oberoende av batterier eller eluttag. Du gör detta med hjälp av de integrerade solcellen på toppen

En sak att tänka på är dock att solcellerna är ganska små och att det därför tar en tid att ladda lampan, runt sju timmar totalt. Dessutom är ljusstyrkan bara 60 lumen, vilket är lägst på denna lista. Det räcker för lite lättare ljussättning i tältet men inte mycket mer än så. Den har däremot tre olika ljusstyrkor men vi tror att du kommer maxa det under nästan varje användning på grund av den låga maxstyrkan.

Men trots den låga ljusstyrkan är det ändå en praktisk liten lampa att ha med sig runt lägret. Den är lätt och kompakt (den ryms till och med i fickan), vilket gör den lätt att ta med sig vart du än går. 

FÖRDELAR

 • Soldrivet
 • Lätt och kompakt

NACKDELAR

 • Dålig ljusstyrka

6. Outwell Carnelian 1000

Bästa Ljusa Campinglampa


Bästa Ljusa Campinglampa

Ljusstyrka:

1000 Lm

Vikt

750 g

Batterier

Laddningsbart (USB)

Extremt Ljus Tältlykta Med Upphängningsfunktion

Om du letar efter en lykta som enkelt kan lysa upp hela lägret är Outwell Carnelian 1000 definitivt valet för dig. Med en grymt stark ljusstyrka på 1000 lumen kan du vara säker på att alltid du kan se allt omkring dig, oavsett hur mörkt det är. Det är således perfekt för de som värdesätter maximal effektivitet över vikt och packbarhet.

Den har en robust och elegant design och förser dig med ljus åt alla håll då den är påslagen. Det gör den även mycket väderbeständig och kan utnyttjas i de flesta situationer då du enkelt kan packa och transportera den, såsom vid familjecamping.

Den här lampan har också en dimmerfunktion, vilket är bra när du vill spara lite batteri eller helt enkelt inte behöver ett så starkt ljus. Den levereras också med en upphängningskrok, så att du enkelt kan hänga upp den i tältet eller någon annanstans i lägret.

Den huvudsakliga nackdelen är definitivt dess vikt och packstorlek, då det är den största modellen av tältlampor i denna lista. Men som sagt är det ett grymt alternativ vid camping där detta inte spelar lika stor roll.

FÖRDELAR

 • Mycket ljus lykta
 • Dimmerfunktionalitet
 • Upphängningsbar

NACKDELAR

 • Relativt tung och stor i jämförelser med många andra modeller
 • Något dyr

7. Goal Zero Lighthouse

Bästa Smarta Campinglampa


Bästa Smarta Campinglampa:

Ljusstyrka:

600 Lm

Vikt

498 g

Batterier

Laddningsbart (USB)

Smart Tältlykta Med USB-Hub

Goal Zeros Lighthouse är ett modernt alternativ till den klassiska campinglyktan vilket har gjort det till ett mycket populärt alternativ. Det är en mycket ljusstark lampa med en maximal ljusstyrka på 600 lumen och har en inbyggd USB-hubb för att ladda dina enheter. Du kan också dimma ljuset för att spara batteri.

Den kommer även med ett par smarta utfällbara ben och inbyggt handtag som gör det enkelt att sätta upp och packa ner utifrån behov. Du kan också använda handtaget för att hänga upp lampan i tältet eller någon annanstans i lägret.

Lighthouse 600 huvudsakliga styrka kommer från dess tre möjliga laddningsalternativ. Det sättet som du förmodligen förlitar dig mest på är genom en händig USB-port, men du kan även ladda campinglampan genom solenergi eller genom en fiffig liten handvev.

Denna vev kan komma in som räddaren i nöden under tillfällen då du är långt ifrån civilisationen och inte har tillgång att ladda den via eluttag. En minuts vevande motsvarar ungefär 10 minuter av lågt ljus.

Sist kan den även laddas med solceller, vilket är en annan smidig och hållbar lösning. Tyvärr kommer inte denna modell med inbyggda solceller, utan här behöver köpa till om du vill kunna utnyttja denna funktion.

Den huvudsakliga nackdelen med campinglampan är dess relativt tunga vikt, vilket gör det till ett mindre attraktivt val för vandrare och andra ultralätta äventyrare. Lighthouse är däremot perfekt för dig som vill ha en modern och snygg lykta som är både funktionell och ljus - om du inte behöver oroa dig för vikt/packyta.

FÖRDELAR

 • Stor USB-hub
 • Mycket ljus
 • Flera laddningsalternativ

NACKDELAR

 • Relativt tung och stor i jämförelser med många andra modeller
 • Något dyr

8. Black Diamond Volt

Bästa Minimalistiska Campinglampa


Bästa Minimalistiska Campinglampa

Ljusstyrka:

200 Lm

Vikt

224 g

Batterier

Laddningsbart (USB) / AAA-batterier

Minimalistisk Och Multifunktionell Design

Black Diamond Volt är en mycket minimalistisk och multifunktionell campinglampa som kan användas på många olika sätt. Den är väderbeständig och har en kompakt storlek, vilket gör den perfekt för dem som vill spara utrymme när de packar. Sett till dess storlek trycker den trots allt ut 200 lumen vilket är tillräckligt för att tända upp ett tält eller litet utrymme

Den har också en inbyggd USB-port så att du enkelt kan ladda den, samt en AAA-batteriadapter om du vill använda engångsbatterier. Du kan även använda denna USB-port för att ladda telefonen eller någon annan enhet då du är ute i vildmarken. Batteritiden är även den förvånansvärt lång för dess storlek, med över 24 timmars batterilängd  på lägre ljusnivå.

Dess riktade ljusstrålar är både en styrka och svaghet, beroende på vad du letar efter i din campinglampa. Den lämpar sig väl då du behöver navigera i mörker till toaletten elelr liknande, men förser dig inte med det vida ljussläppet som du kanske skulle föredra i tältet. Letar du efter en mer holistisk ljusspridning rekommenderar vi istället en mer klassisk design såsom BioLite AlpenGlow 500.

FÖRDELAR

 • Vädertålig
 • Kompakt storlek
 • Riktad ljusstråle

NACKDELAR

 • Ganska liten ljuskälla

9. Feuerhand 276 Zink

Bästa Stormlykta/fotogenlampa


Bästa Stormlykta/fotogenlampa

Ljusstyrka:

-

Vikt

530 g

Batterier

Fotogen-bränsle

Mysig Och Varm Fotogenlykta

Feuerhand 276 Zink är en vacker stormlykta/fotogenlampa med gammaldags design. Den drivs med fotogen och ger ett varmt och mysigt ljus, vilket gör den perfekt för dig som vill skapa en romantisk eller nostalgisk atmosfär. Stormlyktan genererar också värme, vilket kan vara användbart i kalla väderförhållanden.

Tyvärr brinner lyktan inte lika starkt som några av de andra alternativen på den här listan (till exempel Goal Zero Lighthouse), och det är också ett något dyrt alternativ. Då det inte handlar om ett LED-ljus utan istället en liten låga kommer ljusnivån att vara lägre. Det bidrar däremot till en fantastisk atmosfär, vilket kanske är precis vad du letar efter.

Den passar således bättre för glampingresan än vid en två veckors lång vandring. Är det atmosfär du letar efter så tycker vi att Feuerhand 276 Zink är ditt bästa val. Om du däremot värderar funktionalitet kommer alla andra alternativ på denna lista vinna.

FÖRDELAR

 • Gammeldags lyktdesign
 • Genererar värme

NACKDELAR

 • Brinner inte lika ljust som LED-alternativ
 • Något dyrt

10. Mpowerd Luci Color Essence

Bästa Multifärgade Campinglampa


Bästa Multifärgade Campinglampa

Ljusstyrka:

-

Vikt

530 g

Batterier

Fotogen-bränsle

Färgglad och Smidig Solcellslampa

Mpowerd Luci Color Essence är en liten hopfällbar campinglampa med åtta olika färger, vilket gör den perfekt för dig som vill sätta lite kul och färg på din campingplats. Den värderas högt bland barnen som fick testa campinglampor tack vara de åtta bekväma färgerna. Den är också liten hoppackad och mycket lätt, vilket gör den lätt att ta med sig på resorna.

Tyvärr är ljuset som avges av Luci Color Essence inte lika starkt som några av de andra alternativen på den här listan. Den kan endast laddas med hjälp av solceller, vilket kanske inte är idealiskt om du ska campa på en avlägsen plats där det inte finns något solljus.

Om du letar efter en rolig och färgglad campinglampa som fortfarande är relativt bekväm att använda är Mpowerd Luci Color Essence ett bra alternativ. Men, om du föredrar en mer funktionell lampa rekommenderar vi något av de andra alternativen på den här listan.

FÖRDELAR

 • 8 olika färger
 • Hopfällbar
 • Låg höjd

NACKDELAR

 • Brinner inte lika ljust som andra LED-alternativ
 • Kan endast laddas med hjälp av solceller

Campinglampa - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt

Lumen

Batteri

1000 kr

215 g

500 Lm

Laddningsbart (USB)

249 kr

72.5 g

150 Lm

AAA-batterier

279 kr

70 g

120 Lm

Laddningsbart (USB)

179 kr

146 g

200 Lm

AA-batterier

279 kr

91 g

60 Lm

Laddningsbart (Solcell + USB)

499 kr

750 g

1000 Lm

Laddningsbart (USB)

829 kr

498 g

600 Lm

Laddningsbart (USB)

419 kr

224 g

200 Lm

Laddningsbart (USB) / AAA-batterier

359 kr

530 g

-

Fotogen-bränsle

395 kr

125 g

75 Lm

Solceller

Campinglampa Köptips

En campinglampa är perfekt att packa med sig när man är ute och campar eller vandrar. Handlar det om en mer avslappnad campingutflykt bör en campinglampa absolut stå med på packlistan över campingutrustning.

Att köpa campinglampa kan vara svårt med tanke på hur många olika modeller och märken det finns därute på marknaden. Men hur jämför vi dessa och utvärderar vilken som är bäst? Detta görs genom att vara uppmärksam av några viktiga faktorer .

Ljusstyrka

Det första du bör fråga dig själv är hur stark lampa du behöver. Ljusstyrkan hos lampor är mätt i lumen - vilket är ett mått på ljusflöde. Campinglampor kommer att producera en ljusstyrka från så lågt som 60 lumen upp mot 1000. Som du kan förstå finns det därmed ett stort omfång av produkter med olika ljusstyrka på marknaden.

De flesta av de mer moderna campinglamporna kommer även med dimmerfunktionalitet och/eller olika ljusnivåer. Detta kan vara mycket värdefullt för att spara på batteritiden.

camplampa ljusstyrka

Innan du bestämmer dig för hur kraftig campinglampa du behöver, är det viktigt att komma ihåg att du förmodligen inte kommer att utnyttja dess maximala effekt under en längre tid. För att få en mysig och bekväm belysning i tältet räcker det gott och väl med 40-150 Lm.

De modeller som har en ljusstyrka på 200 till 600 Lm kommer istället kunna lysa upp hela lägret, vilket är varför vi gillar starkare modeller såsom BioLite AlpenGlow 500.

Det finns även modeller som producerar närmare 1000 lumen, såsom Outwell Carnelian 1000. Dessa är bra val om du vill ha en riktigt ljus belysning över ett större område, men om du maxar denna under en campingsemester runt lägret kan det nästan kännas bländande. De kan däremot vara mycket bra val i tuffa förhållanden då din visibilitet är begränsad.

Batterityp

Majoriteten av campinglampor drivs av antingen AA/AAA batterier eller genom ett inbyggt batteri som du kan ladda via en USB-port. Den senare varianten har vuxit allt mer i popularitet, där majoriteten av nya produkter kommer med denna funktion.

AA/AAA Batteridrivna Campinglampor

Den klassiska och billigaste typer av campinglampor som drivs helt av AA/AAA-batterier. Dessa modeller är ofta mycket billiga, men nackdelen är att du måste ta med dig extra batterier på resan vilket även leder till visst onödigt avfall.

De är inte lika populära som de tidigare har varit, men det finns fortfarande de som de som föredrar de klassiska batterierna framför mer modern alternativ.

Laddningsbar Via USB

Vi föredrar denna typ av batteri då den är bekvämare och resulterar i en något mindre storlek. Nackdelen är däremot om du inte har tillgång att ladda lampan. Det innebär att du kommer behöva en extern powerbank eller liknande för att ladda campinglampan om du planerar längre äventyr.

campinglampa laddningsbar usb

Dessa modeller kommer ofta till ett något dyrare pris än AA/AAA-batteridrivna alternativ men kostnaden för att byta ut batterierna kan snabbt överstiga mellanskillnaden. Det är också ett bättre alternativ miljömässigt då du slipper slänga använda batterier.

Laddningsbar Via Solceller

Detta är ett mycket intressant alternativ som vi hittills bara har sett på några få modeller. Tanken är att du kan ladda campingljuset under dagen via solceller och sedan använda det på natten då du behöver det. Detta är förstås perfekt om du ska ut på en längre resa där det kanske inte finns några elkällor att ladda ifrån.

Tekniken utvecklas markant varje år, och det är ett mycket miljövänligt alternativ som inte resulterar i något som helst avfall. Den tydliga nackdelen med detta är däremot att du inte alltid har möjligheten att utnyttja solcellerna samt att de solceller som används till campinglampor ofta är mycket små.

campinglampa solceller

Det mest självklara tillfället då detta inte är möjligt är under natten. Det kommer också vara svårt att få upp batteriet under molniga förhållanden då solljuset inte är särskilt starkt. Det resulterar ofta i att det är svårt att helt förlita sig på denna laddningsmetod.

Om du däremot köper en modell som har möjlighet att laddas både via solceller och en annan typ av energikälla rekommenderar vi starkt denna funktionalitet. Ett bra exempel vi rekommenderar som har både och är Goal Zero Crush Light.

Manuellt Laddningsbar Campinglampa

Detta är ett mycket gammaldags sätt att ladda campingljuset, men det är fortfarande ett alternativ på vissa modeller. Allt du behöver göra är att vrida upp handtaget för att generera tillräckligt med ström för att ladda batteriet.

manuell laddning campinglampa

Den uppenbara fördelen med detta system är att du inte behöver någon extern energikälla för att ladda. Nackdelen är dock att det kan ta ganska lång tid att få lampan fulladdad igen och att det inte alltid är lätt eller bekvämt att göra det.

Vi rekommenderar detta endast som en sista utväg om du inte har något annat alternativ att tillgå. Ett exempel från vårt test på en smart campinglampa med denna funktion är Goal Zero Lighthouse.

Batteritid

En sista aspekt som berör batteriet handlar om dess batteritid - dvs. den tid du kan använda dig av campinglampan innan batteriet tar slut.

Det bästa sättet att få en uppfattning om hur länge batteriet räcker är att läsa recensioner från andra användare som redan har provat och testat produkten. Det kan dock fortfarande vara svårt att veta exakt hur mycket ström du behöver för dina specifika behov. 

Ofta kommer det med en "batteritid" i förklaringen av produkten, med det motsvarar inte nödvändigtvis hur lång batteritid du kommer att få ut av det. En sak som vi ofta ser att folk glömmer är att olika inställningar kommer att förbruka olika mycket ström. Om du till exempel använder den högsta inställningen på de flesta lampor kommer batteritiden att vara betydligt kortare än om du använder en lägre inställning. Ett hett tips är därmed att använda så lite ljus som behövs.

Det är därför viktigt att överväga vilka inställningar du sannolikt kommer att behöva innan du köper en campinglampa. Om du behöver mycket ljus är det lämpligt att köpa en modell med hög ljusstyrka och/eller lång batteritid.

Vikt Och Storlek

När du är ute och vandrar är vikt och storlek alltid viktiga faktorer att ta hänsyn till. Du vill ju inte bära runt på en massa onödig vikt då det kan resultera i en stor energiförbrukning över en hel dagsvandring.

Den goda nyheten är att de flesta campinglampor nuförtiden är ganska lätta och kompakta. Den genomsnittliga vikten för de modeller som vi har testat är drygt 200 gram vilket är tillräckligt lätt för att knapp märkas av. Med det sagt finns det även vissa tyngre alternativ som väger så mycket som ett kilo.

Det finns dock några modeller som är betydligt lättare än så, till exempel Black Diamond Moji som bara väger 72.5 gram, eller Goal Zero Lighthouse Micro på endast 70 g. Dessa är mycket populära på grund av dess lätta och kompakta storlek. I många fall är de så små och lätta att du enkelt kan lägga ner de i jackfickan.

campinglampa storlek

I vissa situationer behöver du däremot inte tänka lika mycket på vikten. Om du t.ex. campar och inte behöver oroa dig för hur mycket din packning väger. I det fallet kan det vara värt att överväga en något större och tyngre modell eftersom de ofta har bättre prestanda.

Stabilitet

De flesta campinglampor är fristående, och kan därmed läggas på vilken platt yta som helst - vare sig det är i tältet eller på pickningen. Med det sagt är det vanligt att folk hänger upp sina tältlampor i tältet eller på grenar.

Många tältlampor kommer därför med någon form av krok som du kan använda för att hänga upp den. Vissa modeller gör detta bättre än andra, men vi älskar Black Diamonds alternativ med en liten metalhake ovanpå som du enkelt kan använda för att hänga nästan var som helst.

Andra alternativ kommer också med utfällbara ben vilket kan bidra med god stabilitet på ojämna ytor. Det självklara valet från vårt test med dess stödben är Goal Zero Lighthouse

campinglampa funktioner

I slutändan handlar det om hur och var du planerar att använda din campinglampa som avgör om du behöver dessa typer av stabiliseringsalternativ eller inte. Att välja ett så minimalistisk alternativ som möjligt kan självklart vara fördelaktigt om du oroar dig för dess vikt.

Vattenresistans

De flesta campinglampor är utformade för att kunna användas i alla väderförhållanden - inklusive regn, snö och till och med under vatten i vissa tillfällen. Det finns dock fortfarande några som inte erbjuder denna skyddsnivå och det kan vara värt att vara uppmärksam om detta beroende på vad för typ av äventyr du planerar.

Om du vet att du kommer att ha att göra med mycket fukt eller till och med våta förhållanden är det viktigt att välja en modell som är väl skyddad mot elementen. Alla modeller på vår lista har någon form av vattentäthet - oavsett om det är en IPX-klassificering eller bara ett allmänt "vattenresistent" påstående. 

IPX är däremot den vanligaste skalan som används i fall av campinglampor, där produkten kan få en IPX0 till IPX8 stämpel. En nolla innebär i praktik att den inte är vattentålig alls, medan en åtta menar att de är näst intill vattentäta.

Detta är kanske inte superrelevant för den alldaglige camparen, men om du planerar att spendera längre perioder utomhus under tuffa och regniga förhållanden kan det vara värt att ta en närmare titt på campinglampans IPX-värde.

Extra Funktionalitet

Den sista punkten vi vill föra upp gäller alla andra typ av funktioner som faller utanför de vanliga ljusets styrka. Det kan vara specifika strobe-liknande effekter eller till och med speciella SOS-blinkande inställningar.

I vissa fall handlar det om ännu mer, där Mpowerd Luci Color Essence bland annat förser dig med åtta olika färginställningar. Det kan därmed förse dig med en unik och mysig stämning i tältet eller runt lägerelden.

Utöver det kan det handla om saker som USB-portar som du även kan använda för att ladda din mobil eller andra enheter. Du kan därmed undvika powerbanken i vissa fall och istället använda dig av lampans batteri. Kom ihåg att denna funktion ofta dränerar batteriet ganska snabbt - så använd det framför allt då du inte har något annat val.

campinglampa laddningsbar station

Campinglampor För Vandring

Campinglampor används framför allt av husbilscampare och vanlig tältcamping, och vandrare förlitar sig vanligtvis oftare på någon typ av pannlampa (mer om längre ner) för att kunna belysa spåret framför sig.

Med det sagt har det kommit allt fler alternativ under senare år som förser dig med ett mycket kompakt och lätt alternativ av campinglampor, och har därmed fått viss popularitet inom branschen och bland vissas vandringsutrustning.

Huvudfokuset ligger som sagt på vandringslampans vikt och storlek, då du vill ha en så lätt och kompakt ryggsäck som möjligt. I denna kategori har vi två självklara vinnare: nämligen Goal Zero Lighthouse Micro (70g) och Black Diamond Moji (72.5 g).

Campinglampor Eller Pannlampa?

Som vi nämnde tidigare är det mer populärt bland vandrare att utnyttja en pannlampa framför campinglampor för sina ljusbehov. I kontrast till campinglampor förser pannlampor dig ofta med en mer koncentrerad ljusstråle vilket är bättre för att navigera i mörka förhållanden. Pannlampor är även utmärkta för att frigöra dina händer.

Nackdelen är däremot att du inte förser dig med samma typ av ljusspridning vilket kan vara bekvämt och fördelaktigt i tältet eller runt lägret.

En smart campinglampa som bekämpar båda dessa problem väl är Goal Zero Lighthouse Micro, en ultralätt campinglampa som även kan agera som en ficklampa. På det sättet får du det båda av bästa världarna, med både spridd och fokuserat ljus vid behov.

Vanliga Frågor Om Campinglampor

Vi har gått igenom de olika funktioner som du bör leta efter i en campingstol och våra bästa val. Men innan vi avslutar är det några vanliga frågor vill besvara.

Hur länge håller batterierna i campinglampor?

Det varierar verkligen från modell till modell, men i allmänhet kan du räkna med att de flesta campinglampor ger dig allt ifrån 4 till 48 timmar på en full laddning. Detta beror naturligtvis också på vilka ljusinställningar du använder. Om du har den på den högsta inställningen kommer batteriet att tömmas mycket snabbare.

 

Vad kostar en campinglampa?

De flesta campinglampor kommer till ett pris mellan 200-1000 kronor beroende på kvalitet, funktionalitet och märke. Generellt får du en bättre produkt ju högre priset är, men detta stämmer självklart inte i alla situation. Letar du fortfarande efter ett prisvärt alternativ rekommenderar vi Black Diamond Moji.

 

Kan jag använda min campinglampa som ficklampa?

Vissa campinglampor är speciellt designade för att också kunna utnyttjas som ficklampa. Vårt bästa exempel av detta är Goal Zero Lighthouse Micro.

Behöver jag en separat laddare till min campinglampa?

I de flesta fall ja - även om det finns vissa modeller som kan laddas via USB. Det är alltid värt att kontrollera produktbeskrivningen för att se vilken typ av laddare som krävs.

Vad är IPX-klassificering?

När det gäller vattentäthet är det viktigt att ta en titt på IPX-klassificeringen för ditt potentiella köp. Detta ger dig en indikation på hur väl skyddad enheten är mot inträngning av vatten och damm. Ju högre siffran är, desto bättre skyddad är den.

 

Vart kan man köpa en campinglampa?

Det finns många återförsäljare av campinglampor. Dessa större aktörerna som vi många vet om säljer alla campinglampor:

 • Biltema
 • Jula
 • Rusta
 • ÖoB
 • Jysk

Dessa köper ofta in bulkordrar av billigare campinglampor vilket de även säljer till ett rabatterat pris. Det är inget fel på att köpa därifrån om man letar efter en enkel och billig modell som bara ska användas några gånger. Om du däremot vill investera i något som du vet kommer prestera väl under en lång framtid rekommenderar vi de val som vi lyft fram i denna guide.

Sammanfattningsvis Om Campinglampor

Även fast det inte finns en campinglampa som är bäst i varje situation och för varje budget, så kan vår lista av de bästa campinglamporna hjälpa dig fatta ett mer informativt val.

Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan välja rätt campinglampa för dig och dina behov.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 47

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.