6 Bästa Campingkuddar (2024): Bäst i Test

bäst i test campingkudde guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Camping kan vara ett bra sätt att komma bort från allt och tillbringa lite tid i naturen, men det är inte alltid bekvämt. En av de viktigaste sakerna för att göra campingresan bekvämare är att ta få en god natts sömn - vilket inte alltid är möjligt.

Ett sätt att göra det bekvämare för sig själv är genom användningen av en bra campingkudde. Det gör dig inte bara bekvämare när du försöker sova, utan skyddar också din nacke från påfrestningar. I den här guiden kommer vi att diskutera allt du behöver veta om campingkuddar, samt granska de sex bästa produkterna på marknaden!


De 6 Bästa Campingkuddarna Är:

 1. 1
  Bästa Allround Campingkudde: Sea to Summit Aeros Premium - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Bekväma Campingkudde: Thermarest Compressible Pillow - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Lätta Campingkudde: Exped Airpillow UI M- Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Campingkudde: Urberg Air Pillow - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Smarta Campingkudde: Thermarest Stuffsack Pillow - Läs Recension 
 6. 6
  Bästa Uppblåsbara Campingkudde: Cocoon Air Core Pollow Hood/Camp Ultralight - Läs Recension

1. Sea to Summit Aeros Premium

Bäst i Test Campingkudde


Bästa Allround Campingkudde

Mått:

34x24 cm

Vikt:

79 g

Packmått:

7x8.8 cm

Fyllning:

Luft/Syntet

Bekväm, Kompakt Och Perfekt För Vandring

Sea to Summit Aeros kan lätt bli en av dina favorittillbehör i din ryggsäcksutrustning. Den är tillräckligt liten och lätt för att gömma sig nästan obemärkt i din packning, men dess närvaro uppskattas när du lägger dig ner för att vila. Det finns också gott om justerbart stöd med den här Sea to Summit-kandidaten.

Vissa uppblåsbara kuddar känns som en uppblåst ziplockbag, men den här skiljer sig från de modellerna med sitt mjuka polyesteröverdrag, luftkammare och ergonomiska form för mumie-sovsäckshuvuden.

Det är vår favoritkudde för längre vandringsresor. En av våra testare har använt den här kudden på alla vandringar (på jord och snö) i tre år nu och har inte heller upplevt några problem med hållbarheten.

2. Thermarest Compressible Pillow

Bästa Bekväma Campingkudde


Bästa Bekväma Campingkudde

Mått:

41x30x10

Vikt:

198 g

Packmått:

-

Fyllning:

Syntet

Bekväm, Kompakt Och Perfekt För Vandring

Therm-a-Rest Compressible Pillow är den bekvämaste av alla kuddar vi testade. Den känns nästan som de kuddar vi använder hemma, men den är mer kompakt och det spelar ingen roll om den tappas i smutsen.

Även om den är mer skrymmande än några av de andra kuddarna på vår lista, älskar vi verkligen komforten och vi blir mer fästa vid den för varje användning.

Vi rekommenderar varmt Therm-a-Rest Compressible Pillow för camping, resor och avslappnade vandringsäventyr. Den här kudden finns i flera storlekar, men vi föredrar den lilla storleken för att hålla vikten och mängden till ett minimum för vandringsresor.

3. Exped Airpillow UI M

Bästa Lätta Campingkudde


Bästa Lätta Campingkudde

Mått:

38x27x10 cm

Vikt:

45 g

Packmått:

12x6 cm

Fyllning:

Luft

Minimalistisk Och Ultralätt Kudde

Exped AirPillow UL är utformad för ultralätt vandring. Om du letar efter en mjuk och bekväm kudde kan du titta på andra alternativ. Den här kudden kommer så nära som möjligt till att vara viktlös som något vi någonsin sett.

Den är superkompakt, mycket lätt att använda och kommer definitivt att fånga uppmärksamheten hos vandrare som är extremt medvetna om storlek och vikt.

För dem som inte bryr sig så mycket om vikten eller packad volym är den helt enkelt inte särskilt bekväm och är ganska obekväm. Men efter en full dag av vandring kanske du inte har något emot det?

4. Urberg Air Pillow

Bästa Billiga Campingkudde


Bästa Billiga Campingkudde

Mått:

45x28 cm

Vikt:

90g

Packmått:

12x8 cm

Fyllning:

Luft

Simpel Och Prisvärt Modell

Urberg Air Pillow är ett bra budgetalternativ som inte ger avkall på alltför mycket komfort. Den är inte lika bekväm som några av de dyrare kuddarna på vår lista, men den är ändå ett bra alternativ för de flesta kortare utflykter.

Det är också en av de lättaste och mest kompakta luftkuddarna vi testat, så den är perfekt för vandring eller backpacking.

Vi tycker att Urberg Air Pillow är ett bra alternativ för budgetmedvetna campare som ändå vill ha en ganska bekväm kudde.

5. Thermarest Stuffsack Pillow

Bästa Smarta Campingkudde


Bästa Smarta Campingkudde

Mått:

43x19 cm

Vikt:

77 g

Packmått:

43x19 cm

Fyllning:

Kläder/packning

Innovativ Multifunktionell Design

Det mest innovativa alternativet i vårt test har varit Thermarest Stuffsack Pillow, som vi har utmärkt som bästa smarta Campingkudde. Istället för att endast fungera som en kudde, är denna produkt menad att också fungera som en packpåse på samma gång.

Thermarest Stuffsack Pillow är ett utmärkt alternativ för campare som vill ha lite extra mångsidighet i sin kudde.

Det är inte det mest bekväma alternativet på vår lista, men det är ändå en bra kudde för de flesta korta resor. Och den har den extra bonusen att du kan packa din sovsäck eller annan utrustning iden också.

6. Cocoon Air Core Pillow Ultralight Standard

Bästa Uppblåsbara Campingkudde


Bästa Uppblåsbara Campingkudde

Mått:

28x37 cm

Vikt:

108 g

Packmått:

12x8 cm

Fyllning:

Luft

Mycket Skön Campingkudde Med Rätt Sovsäck

Cocoon Air-Core Pillow är inte särskilt snygg, men den är äkta. Trots att Cocoons design känns lite tråkig, uppfyller den alla krav och fick tillräckligt bra resultat i alla våra tester.

Den här kudden är särskilt utformad för mumieformade sovsäckar med huva. Den är välbyggd, funktionell, ganska bekväm och förvånansvärt lätt och packbar jämfört med sin fullt uppblåsta storlek.

Det vi gillar bäst med den här modellen är dock att den kostar mindre än andra många andra större luftkuddsmodeller som vi har testat.

Campingkudde - Köptips

En campingkudde kan vara ett riktigt skönt alternativ att få med i packlistan över din campingutrustning.

När det gäller att hitta den bästa campingkudden för dina friluftsäventyr finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper en campingkudde, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Användningsområden

Beroende på vad du planerar att använda din campingkudde till, finns det lite olika saker vi bör titta efter. Här är de två huvudsakliga användningsområden där en campingkudde kan vara fördelaktig.

Bilcampning

Om du planerar att campa i bilen kan du ofta gå efter ett mer lyxigt och bekvämt alternativ. Eftersom du inte behöver bära med dig av kudden i ryggsäcken så spelar vikten och packningsmåtten inte särskilt stor roll.

Det är inte ovanligt att folk använder sina vanliga kuddar hemifrån när de sover i bilen, men lukten från lägerelden, samt all smuts och damm kan resultera i en mycket smutsig och luktande kudde efter några dagars camping. Och det kanske inte är något du skulle vilja ta hem och sova med i sängen.

De ideala campingkuddarna för bilcamping är ofta tillverkade av tåliga men bekväma material, vilket tillåter dig att inte behöva oroa dig allt för mycket om den. Att gå för en större modell är ofta mer bekvämt, och eftersom vikten och packstorleken inte spelar särskilt stor roll, bör det vara ditt go-to val för att sova i bilen.

Vandring Och Camping

Vandrare och campare som behöver bära med sig en hel del packning i ryggsäcken behöver rimligtvis oroa sig för vikten och packstorleken av sin campingkudde. Ett vanligt problem är att kudden kan ta mycket plats, vilket många ryggsäckar inte har.

De bästa campingkuddarna för vandrare och campare är vanligtvis tillverkade av komprimerbara eller uppblåsbara material. På så sätt kan du när du inte använder kudden enkelt packa ner den i ryggsäcken utan att den tar upp för mycket plats.

Vissa uppblåsbara campingkuddar har till och med en inbyggd pump, så att du enkelt kan blåsa upp och tömma kudden utan att behöva oroa dig för att blåsa själv.

Vad du bör vara beredd på, är att du kommer behöva offra viss bekvämlighet och storlek för att få en lätt och packbar campingkudde som får plats i ryggsäcken.

Typ Av Campingkudde

Det finns många olika modeller av campingkuddar på marknaden, alla med sina individuella för- och nackdelar. Här är de huvudsakliga typerna av campingkuddar du bör titta efter.

Stuff Sack Kudde

En Stuff Sack kudde förlitar sig på andra plagg såsom en puffig jacka eller andra kläder för att puffa ut den till en kudde.

Detta betyder att de inte har något innehåll, och är perfekta för vandrare eftersom de vägen mycket lite, samt agerar som en förvaringspåse under dagen. På så sätt förlorar du inte särskilt mycket utrymme i ryggsäcken.

De kan vara mycket bekväma beroende på vad du fyller de med, men de kan även i vissa fall kännas något hårda och komprimerade.

Uppblåsbara Kuddar

Uppblåsbara kuddar är vanligtvis tillverkade av ett mjukt och bekvämt material, t.ex. polyester. De har ofta en inbyggd ventil som gör det lätt att blåsa upp och tömma dem.

Detta gör även dessa till ett mycket lätt och smidigt alternativ som ofta utnyttjas av vandrare med lättare packning.

De förser dig oftast men en mycket bekväm och puffig kudde som är perfekt för dig som sover på sidan. Tyvärr kan de ibland kännas något ostabila och kommer oftast inte vara lika mjuka som andra typer av campingkuddar.

En sak att tänka på med uppblåsbara kuddar är att de kan göra ljud när du rör dig på dem under natten. Om du sover lätt kan detta vara ganska besvärande och hindra dig från att få en god natts sömn.

Campingkudde i skum

En campingkudde i skum är ofta tillverkad av minnesskum eller en annan typ av mjukt men stödjande skum. Memory-skum anpassar sig efter ditt huvud och din nacke och ger stöd och komfort hela natten.

Dessa alternativ kan ofta vara lika bekväma som vanliga kuddar, men de tenderar även att vara större, tyngre och mer otympliga i förhållande till andra campingkuddar.

Campingkuddar av skum är ofta dyrare än andra typer av campingkuddarmen de kan vara värda investeringen om du campar ofta och vill ha en bekväm kudde att ta med dig.

Hybridkuddar

Den sista typen av campingkuddar innehåller ofta en kombination av komponenter, där allt från luft, skum och andra tyger används. Detta kan leda till en mycket bekväm och stödjande kudde, men de tenderar också att vara större och dyrare än andra typer av campingkuddar.

Vikt

Vikten av din campingkudde kan vara en avgörande faktor om du planerar en längre vandringsresa. Kortare vandringsäventyr under någon eller några dagar kan tillåta en högre vikt, och kommer förmodligen inte spela någon roll alls om du planerar att använda den i bilen.

De huvudsakliga vinnarna i denna kategori kommer alltid att vara de uppblåsbara och Stuff-sack alternativen i jämförelse med de som är tillverkat i komprimerbara material såsom skum. Uppblåsbara campingkuddar väger ofta mindre än ett halvt kilo, medan campingkuddar av skum lätt kan väga två kilo eller mer.

Du kommer däremot att uppleva att lättare alternativ ofta kommer med konsekvensen av sämre komfort. Mjukare och puffigare kuddar är oftast de mest bekväma, men väger också mest.

Om du istället fyller campingkudden med material och kläder som du ändå behöver ha med dig på din utflykt resulterar detta självklart i en lättare produkt, vilket är perfekt för vandrare med begränsat utrymme och vikt.

Storlek Och Form

Storleken på campingkudden är viktig att tänka på, inte bara för att den ska vara bekväm utan också för att du ska kunna packa den. En större campingkudde tar naturligtvis mer plats i ryggsäcken, vilket kan vara ett problem om du planerar en lång vandring med begränsat utrymme.

På andra sidan kan ett mindre och mer kompakt alternativ kanske inte ge tillräckligt stöd och komfort för vissa personer. I allmänhet tenderar campare att föredra rektangulära eller ovala kuddar eftersom de ger mer stöd än runda eller fyrkantiga kuddar.

Om du planerar att använda din campingkudde även i bilen behöver du naturligtvis inte oroa dig lika mycket för detta eftersom det finns gott om plats. Men om du vill använda den även för campingutflykter det är viktigt att tänka på kuddens storlek och form.

Packbarhet

Campingkuddens packbarhet är en annan viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt om du planerar en lång vandring. Uppblåsbara och stuff-sack alternativ är oftast bäst i den här kategorin eftersom de lätt kan packas ner i ryggsäcken.

Campingkuddar av skum är inte lika lätta att packa, men de kan ofta rullas eller vikas ihop till en mindre storlek. Hybridkuddar som innehåller både luft och skum kan också vara ganska svåra att packa, så tänk på detta när du väljer campingkudde.

Bekvämlighet Och Stöd

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer campingkudde är komforten. Vad är det för mening med att ta med sig en kudde om den inte ger tillräckligt stöd och komfort?

Det finns några olika faktorer som påverkar komforten hos en campingkudde, t.ex. typ av material, storlek, form och vikt.

Typ av material är förmodligen den viktigaste faktorn när det gäller komfort. Här syftar vi både på det material som används för att fylla kudden, samt yttermaterialet du vilar huvudet mot.

Fyllning

När det kommer till fyllning av kuddarna är uppblåsbara campingkuddar och stuff-sack kuddar oftast de minst bekväma modellerna. Uppblåsbara använder sig enbart av luft, vilket lätt skapar ett hårt underlag som inte är särskilt bekvämt. Det bidrar däremot med bra stöd för huvudet, och kan justeras utefter behov

Campingkuddar av skum är mer bekväma eftersom de anpassar sig efter huvudet och nacken och ger stöd och komfort under hela natten. Dessa alternativ kan ofta vara lika bekväma som vanliga kuddar, men de tenderar också att vara större, tyngre och mer otympliga jämfört med andra campingkuddar.

Yttermaterial

När det kommer till yttermaterialet använder många produkter sig av mjuka tyger som även är hållbara, ofta i en polyester- eller bomullsblandning. Dessa material är vanligtvis bekväma och kan lätt tvättas om de blir smutsiga.

I vissa avancerade modeller används lyxigare material som borstad mikrofiber, som är ännu mjukare och bekvämare. Dessa kuddar har dock ofta också en högre prislapp.

Hållbarhet

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer campingkudde är hållbarhet. När allt kommer omkring vill du att kudden ska hålla i många år av campingresor.

I allmänhet är de mest hållbara modellerna de som använder material och konstruktion av hög kvalitet. Uppblåsbara kuddar har till exempel ofta förstärkta sömmar och ventiler för att förhindra läckage, men är också de modeller som kommer att ta mest stryk i just sömmarna.

Campingkuddar av skum är också ganska hållbara eftersom de inte har några rörliga delar som kan gå sönder. Det enda du behöver se upp för är yttermaterialet, som kan rivas om det inte är tillverkat av ett slitstarkt tyg.

Stuff-sack-alternativ är förmodligen det bästa alternativet i denna kategori, då de helt och hållet saknar fyllning, vilket gör det mycket svårt att gå sönder

Användarvänlighet

Hur enkelt det är att använda en campingkudde är en annan faktor att tänka på. Du vill ju inte ägna halva resan åt att försöka ställa in din kudde.

Uppblåsbara kuddar är oftast ganska lätta att använda, eftersom de lätt kan blåsas upp med några få andetag. Vissa modeller har till och med en integrerad pump så att du inte behöver blåsa upp dem manuellt.

Kuddar i form av en säck är också ganska enkla att använda, eftersom de lätt kan fyllas med kläder eller andra mjuka föremål. Det är dock viktigt att se till att säcken inte är för full, eftersom detta kan göra kudden obekväm.

Campingkuddar av skum är förmodligen de lättaste att använda, men måste rullas ut och ofta kräver lite tid för att fluffas upp innan de kan användas.

Underhåll Och Rengöring

Det sista att tänka på är hur enkelt det är att rengöra och underhålla din campingkudde, så du inte behöver ligga och sova på en smutsigt och illaluktande kudde.

Uppblåsbara kuddar är oftast lättast att rengöra, eftersom de enkelt kan torkas av med en fuktig trasa.

Kuddar i säck är också ganska lätta att rengöra, eftersom de kan tas ur säcken och tvättas i tvättmaskinen.

Campingkuddar av skum är svårare att rengöra, eftersom de ofta måste rengöras fläckvis med ett milt tvättmedel. De flesta märken erbjuder dock lättstädade överdrag som kan tas av och tvättas separat.

Vanliga Frågor Om Campingkuddar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om campingkuddar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om campingkuddar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe. 

Vilken är den bästa typen av campingkudde?

Vilken typ av campingkudde som är bäst beror på dina individuella behov och preferenser. Om du letar efter ett lätt och kompakt alternativ kan en luftfylld kudde vara det bästa valet. Om du vill ha ett bekvämare alternativ kan en dunkudde eller en kudde med syntetfyllning vara bättre.

Vilken är den mest bekväma campingkudden?

Den mest bekväma campingkudden är subjektiv och beror på dina individuella preferenser. Vi tycker dock att Sea to Summit Aeros Premium Regular är ett bra alternativ för de flesta.

Hur rengör jag min campingkudde?

De flesta campingkuddar kan rengöras fläckvis med tvål och vatten. Men om kudden blir riktigt smutsig kan du vanligtvis tvätta den i maskin på skonsam cykel. Se till att du läser skötselanvisningarna innan du tvättar.

 

Hur blåser jag upp min campingkudde?

De flesta luftfyllda campingkuddar levereras med en uppblåsningssäck eller pump. För att blåsa upp kudden öppnar du bara ventilen och sätter in säcken eller pumpen. Tryck sedan på eller pumpa tills kudden är helt uppblåst. När den är uppblåst stänger du ventilen för att förhindra att luften kommer ut.

Hur tar jag bort luft från min campingkudde?

För att tappa luft ur campingkudden öppnar du bara ventilen och låter luften komma ut. När kudden är helt avluftat stänger du ventilen för att förhindra att luft tränger in. Du kan sedan packa undan den i dess förvaringsväska.

Hur förvarar jag min campingkudde?

De flesta campingkuddar levereras med en förvaringsväska. För att förvara kudden lägger du den bara i påsen och stänger den. På så sätt hålls kudden ren och torr när den inte används.

Kan jag laga en campingkudde?

Det lättaste och snabbaste sättet att laga en campingkudde akut är att sätta silvertejp över hålet, revan eller sömmen som är trasig.

Har du lite mer tid att laga kudden kan du använda dig av en reparationslapp såsom TEARepair Tear-Aid, vilket enkelt bör fixa till problemet.

När ska jag byta ut min campingkudde?

Du bör byta ut din campingkudde när den inte längre är bekväm att använda, har platta punkter eller börjar visa tecken på slitage.

Du bör också byta ut campingkudden om den har skadats på något sätt, t.ex. om den har punkterats eller rivits (i de fallen då du inte kan laga det själv).

Vilken är den bästa campingkudden för ryggsovare?

Den bästa campingkudden för ryggsovare är Exped Down Pillow. Den är fylld med dun, vilket gör den mycket mjuk och bekväm. Den har också en inbyggd luftkammare som håller huvudet och nacken stödda även när du sover på rygg.

Vad är den bästa campingkudden för sidosovare?

Den bästa campingkudden för sidosovare är Cocoon Ultralight Air-Core Pillow. Den är särskilt utformad för att ge bekvämt stöd för huvudet och nacken, även när du sover på sidan.

Vad är den bästa campingkudden för magsovare?

Den bästa Thermarest Compressible Pillow Small är en campingkudde för magsovare. Den är fylld med luft, så den är mycket lätt att bära och fylls inte upp särskilt högt, vilket tillåter dig att ligga bekvämt även då du sover på mage. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 21

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.