5 Bästa Fågelkikare (2024): Bäst i Test

bästa fågelkikare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Fråga vilken fågelskådare eller jägare som helst och de kommer att säga att kikare är ett oumbärligt verktyg när det gäller att få kontakt med naturen. Men med all optisk utrustning på marknaden kan det vara svårt att bestämma sig för vilken fågelskådarkikare man ska välja.

I den här artikeln går vi igenom några bra val av fågelskådningskikare samt några användbara riktlinjer för att välja kikare. 

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Fågelkikarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fågelkikare: Swarovski NL Pure 10x42 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Fågelkikare: Zeiss SFL 8x40  - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Fågelkikare För Nybörjare: Nikon Monarch M7 8x30 - Läs Recension
 4. 4
  Bra Allround Fågelkikare: Bushnell Forge 10x42 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Fågelkikare På Stativ: Vortex Diamondback HD 10x42 - Läs Recension

1. Swarovski NL Pure 10x42

Bäst i Test Fågelkikare


Swarovski NL Pure 10x42

Förstoring:

10x

Objektivlins:

42 mm

Synfält:

133m/1000m

Vikt:

850 gram

Kraftfull Och Effektiv Fågelkikare För Avancerad Fågelskådning

Om fågelskådning är en stor del av ditt liv är denna kikare en viktig investering. Optiken är lika bra som allt annat som finns där ute, ergonomin är i stort sett oöverträffad och de levereras med den sinnesfrid som Swarovskis berömda kundtjänst ger.

Det finns ett pris för allt detta, men du behöver aldrig köpa en annan fågelkikare igen, då denna kommer att täcka alla dina behov i många år framöver.

Naturtrogna färger, ingen kromatisk aberration, utmärkt kontrast och skärpa, och enastående prestanda i svagt ljus, plus ett enastående 139m/1000m synfält med 10x förstoring - allt du kan förvänta dig av Swarovski. Ett annan stor fördel är dess närfokus på runt 2 meter, vilket innebär att de fungerar lika bra på nära som långt avstånd.

Men det som verkligen gör dessa till ett steg framåt från de redan utmärkta EL:s är designen. Balansen är perfekt, vilket gör att de är lätta att hålla stadigt vid långvarig användning, och de känns lättare än de är. De typiskt välgjorda tillbehören inkluderar ett avtagbart pannstöd - allt sammantaget ger en kikare som är en fröjd för ögonen och händerna.

FÖRDELAR

 • Mycket brett synfält
 • Bra närfokus
 • Otrolig kvalité och hållbarhet

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Relativt tung

2. Zeiss SFL 8x40

Näst Bäst i Test Fågelkikare


Zeiss SFL 8x40

Förstoring:

8x

Objektivlins:

40 mm

Synfält:

140m/1000m

Vikt:

640 gram

Riktigt Bra Mångfunktionell Fågelkikare För Alla Situationer

Vill du ha en kikare av högsta kvalitet, men till en betydligt lägre kostnad, och allt i ett lätt och kompakt paket? SFL 8x40 är i något av en klass för sig själva just nu - du måste titta på dem om du funderar på att ta steget upp från en budgetmodell till en fågelkikare som kan hålla hela livet.

Ljusa, naturliga, gångbara bilder, med nästan inga färgfransar och ett imponerande synfält på 140 m/1000 m - prestanda här är mycket nära den hos Zeiss väletablerade men betydligt dyrare SF 8x42, men med flera bonusar.

Närfokus är till exempel cirka 1,5 m, och de är också hela 150 g lättare, vilket gör dem till ett exceptionellt välbalanserat och lättanvänt paket. Potentiella spelförändrare för många fågelskådare.

Även då priset kan verka högt i jämförelse med budgetalternativ, är dess pris fantastiskt bra i jämförelse med andra premiumvarianter såsom Swarovskis NL Pure ovan. Den besitter nästan samma funktionalitet (något mindre förstoring) men kommer trots detta till nästan 60% av priset, vilket gör det till ett fantastiskt alternativ för den seriösa fågelskådaren eller jägaren som vill byta upp till en mer funktionell modell utan att betala allt för mycket.

FÖRDELAR

 • Mycket brett synfält
 • Bra närfokus
 • Ergonomisk och kompakt design

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Nikon Monarch M7 8x30

Bästa Fågelkikare För Nybörjare


Nikon Monarch M7 8x30

Förstoring:

8x

Objektivlins:

30 mm

Synfält:

145m/1000m

Vikt:

465 gram

Enkel Och Smidig Fågelkikare Perfekt För Nybörjaren

I takt med att glaskvaliteten fortsätter att förbättras blir mindre objektiv ett realistiskt alternativ även för allroundfångare för fågelskådning. De här alternativet från Nikon är ett utmärkt exempel - de har en imponerande optisk styrka för ett anmärkningsvärt kompakt och lätt par fågelkikare, vilket gör dem perfekta att ta med på en promenad, cykeltur eller liknande.

Nikons Monarch M7 är helt klart vårt favoritval av fågelkikare för nybörjaren, då de erbjuder en fantastiskt funktionalitet för ett relativt billigt pris. Att de också är enkla att använda och bära med sig på promenader, vandringar och liknande gör de perfekta för hobbyfågelskådaren.

Bortsett från lite kantmjukhet och enstaka färgfransar ger optiken väldigt lite att klaga på - den bild som produceras är ljus och skarp och mycket bred, och den fantastiska närfokuseringen gör dem perfekta för insektskådning såväl som för fågelskådning.

De klarar också bra av svaga ljusförhållanden, så de är verkligen bra allroundkikare, och de är mycket prisvärda för en kikare som tillverkas av ett av optikvärldens stora namn.

FÖRDELAR

 • Smidig och lätt konstruktion
 • Enkel att använda
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte samma stora objektivlins som premium-modeller

4. Bushnell Forge 10x42

Bra Allround Fågelkikare


Bushnell Forge 10x42

Förstoring:

10x

Objektivlins:

42 mm

Synfält:

113m/1000m

Vikt:

860 gram

Pålitlig, Bra Och Billig Fågelkikare

Om du är redo att gå vidare från dina nybörjarkorgar, men inte vill bryta banken, erbjuder den amerikanska tillverkaren Bushnell några utmärkta alternativ. Forge-serien är mycket stabilt byggd och tillförlitlig och har imponerande optiska prestanda.

En användarvänlig design med öppen brygga och några väl genomtänkta detaljer (t.ex. ett brett, väl tilltaget fokuseringshjul) gör dem till ett nöje att hantera, och optiken gör ingen besviken och ger en skarp, ljus och naturlig bild. Den extra förstoringen sker på bekostnad av synfältet, men i sortimentet ingår även 8x42:or, vilket bör mildra detta avsevärt.

Regn eller solsken, den här kikaren är perfekt för utomhusbruk eftersom den är vattentät. Dessutom släpper dess stora objektivlins in så mycket ljus som möjligt och skärpan förstärks via prime ED-glas (en generös applicering av linsbeläggningar för att förbättra ljustransmissionen).

Allt som allt är Bushnells Forge verkligen en av de bästa allroundmodellerna på marknaden, särskilt med tanke på dess pris. Vill du ha något som klarar av de flesta situationer kan du inte gå fel med detta par.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Kan användas i många olika situationer
 • Bra funktionalitet

NACKDELAR

 • Ganska stor och otymplig

5. Vortex Diamondback HD 10x42

Bästa Fågelkikare På Stativ


Vortex Diamondback HD 10x42

Förstoring:

10x

Objektivlins:

42 mm

Synfält:

100m/1000m

Vikt:

618 gram

Billig Fågelkikare Kompatibel Med Stativ För jakt Och Fågelskådning

Vortex Diamonback HD är ett alternativ för dig som letar efter en billig men funktionell fågelkikare, som du också kan sätta på ett stativ om du skulle vilja det med hjälp av en stativadapter. Detta möjliggör det för dig att enkelt sätta upp kikaren och använda den i samband med en annan aktivitet, utan att behöva ta upp och lägga ner kikaren hela tiden.

Detta är perfekt för jaktsituationer eller fågelskådningssituationer där du letar efter fåglarna på en specifik plats. Storleken och vikten är heller inte särskilt stor, så den är lätt att få med sig i vandringsryggsäcken eller jaktryggsäcken.

Optiken för Diamondback HD är förvånansvärt skarp och klar för prislappen, och linsbeläggningarna förbättrar bilder som visas för att ge en naturlig bild. Synfältet är däremot relativt begränsat, men som sagt räcker det oftast gått och väl om man vet vad man letar efter på en specifik plats.

Allt som allt är Vortex Diamondback HD ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en fågelkikare för jakt och fågelskådning som är billig, men fortfarande har bra funktionalitet, och som framför allt är kompatibel med ett stativ.

FÖRDELAR

 • Kan användas med stativ
 • Bra storlek
 • Billig

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén
 • Begränsat synfält

Fågelkikare - Produktjämförelse

Produkt

Förstoring

Objektivlins

Synfält

Vikt

10x

42 mm

133m/1000m

850 gram

8x

40 mm

140m/1000m

640 gram

8x

30 mm

145m/1000m

465 gram

10x

42 mm

113m/1000m

860 gram

10x

42 mm

100m/1000m

618 gram

Fågelkikare - Köptips

Innan du köper en fågelkikare finns det några saker som du först bör tänka på. Först måste du tänka på din erfarenhetsnivå och vilken typ av fågelskådning du ägnar dig åt - livsmiljöerna och beteendena hos de fåglar du vill se. Alla dessa faktorer kommer att påverka den bästa specifikationen för dig. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla koll på.

Förstoring

Det första du måste tänka på när det kommer till att välja en fågelkikare är hur mycket förstoring du kommer att behöva. En kikares förstoring anges som den första siffran på en kikare, t.ex. 8×42. Det första talet anger förstoringen, dvs. hur mycket större ett objekt kommer att synas i linsen. Det andra numret avser objektivlinsdiametern, som hjälper till att samla in ljus för att projicera livfulla bilder.

De mest populära kikarexemplaren för fågelskådning är 8×42 eller ibland 8×32. Fågelskådare som vill ha lite mer förstoring tenderar dock att föredra 10×42. Anledningen till att dessa specifikationer är så populära är att både 8x och 10x kikare ger den perfekta balansen mellan förstoring, klarhet och synfält. Dessa specifikationer tillsammans hjälper fågelskådare att lokalisera och identifiera fåglar snabbare och mer exakt. Större kikare tenderar att vara skakiga och kan behöva ett stativ för att ge en stabil bild.

fågelkikare ute i naturen

Om du är nybörjare på fågelskådning eller kanske bara letar efter en kikare för att titta på fåglar vid din matare är en 8×42-kikare av hög kvalitet det bästa alternativet. Om du är en mer erfaren fågelskådare, eller någon som behöver identifiera fåglar på ett större avstånd, kommer en 10×42-kikare att förbättra den projicerade bilden mer, vilket gör identifieringen lite lättare.

Objektivlins

Objektivlinsens diameter är avgörande eftersom den bestämmer hur mycket ljus som släpps in. Detta avgör i sin tur hur tydlig bilden är och hur mycket information den innehåller. 

Vanligtvis bör objektivets diameter vara mellan 30 och 50 mm. Större objektivlinsstorlekar innebär inte bara mer information utan påverkar också prestanda i svagt ljus. Du vill ha stora diametrar om du gillar att titta på stjärnor. För fågelskådare och upptäcktsresande som är på språng innebär dock mindre objektiv en lättare utrustning. När det gäller fall där bärbarhet är viktigt brukar jag välja objektiv mellan 32 mm och 42 mm.

Synfält

Synfältet på en fågelkikare är en mycket viktig specifikation som ofta förbises. Synfältet avser hur mycket som kommer in i kikarens bild på ett visst avstånd.

Synfältet anges ofta som antingen ett mått (200 meter på 1000 meter) eller en vinkel (7,0°). Ett brett synfält är bra eftersom det gör det lätt att följa med när man observerar fåglar i rörelse.

Närfokus

Nära fokus är det kortaste avståndet där kikaren kan ge en skarpt fokuserad bild av ett objekt. Som en allmän regel gäller att när förstoringen ökar, ökar också det minsta närfokusavståndet. Så ännu en avvägning för dig att ta hänsyn till: Mer förstoring eller kortare närfokusavstånd?

Särskilt intressant för fågelskådare eftersom det kommer att finnas tillfällen då du vill se detaljerna hos en fågel på mindre än 10 meters avstånd. Därför bör en bra kikare för fågelskådning ha ett minsta närfokus på runt 5-10 meter.

fågelkikare egenskaper

Om du gillar att se andra varelser på nära håll, t.ex. fjärilar och reptiler, är närfokus också en fördel.

Användarvänlighet & Fokus

Med en bra fågelkikare för fågelskådning kan du snabbt och skarpt fokusera på din fågel. Detta är viktigt eftersom många fåglar ständigt rör sig och du måste kunna fokusera snabbt.

En bra fokuseringsmekanism fokuserar från nära till långt med ett helt varv på ratten eller mindre. Du vill inte behöva vrida ratten för många gånger för att få en fågel i fokus.

Och se till att du skaffar en kikare med centralfokus som du bekvämt kan vrida med pekfingret. Den ska kunna vridas smidigt utan någon större ansträngning. Du kommer att märka att de flesta fågelkikare har centralfokus.

Vissa modeller av kikare har okular med individuell fokusering som måste justeras när du tittar på fåglar närmare än cirka 15 meter, vilket är besvärligt och tidskrävande för fågelskådning. Återigen, du får vad du betalar för, så du kommer att upptäcka att dyrare fågelskådningskikare har finjusterade fokusmekanismer.

Ögonlindring

En annan sak att tänka på är ögonavlastningen. Ögonavstånd är avståndet mellan okularlinsen och ögat som gör att du kan se hela synfältet.

För personer som bär glasögon är det viktigt att hitta en kikare som har en ögonrelief på minst 16 mm. Detta ger dig tillräckligt med utrymme för att bekvämt kunna titta genom kikaren samtidigt som du behåller det optimala synfältet.

Väderskydd & Vattenresistans

Fågelskådning är en aktivitet som pågår året runt. Så oavsett vilken årstid det är vill du veta att din kikare kan stå emot elementen. Leta efter en fågelkikare som är vattentät. Fukt i linsen förstör en kikare. Dyrare modeller kan också vara dammtäta och stöttäta.

fågelskådning fågelkikare

Vikt & Storlek

Tack vare tekniken behöver vi inte längre släpa runt på en fågelkikare som väger flera kilon. Men vikten är fortfarande en faktor att ta i beaktning.

När du börjar titta runt på de olika fågelkikarna som finns tillgängliga idag kommer du att se att de kan variera i vikt från några hundra gram (kompakt 8x25) till något kilo (stor 10x50). Med det sagt kan du kan hitta kompakta kikare av samma storlek som väger mer samt 10x50 som väger mindre.

Om du ska bestämma dig för ett par papperskorgar och den ena väger mindre och den andra väger mer, ska du inte välja den lättare på grund av enbart den faktorn. De flesta människor kommer inte att märka den typen av viktskillnad, inte ens efter att ha använt dem hela dagen.

Viktfördelningen, eller kikarens balans, kan vara en viktigare faktor än enbart vikten. En dåligt balanserad kikare kan orsaka större trötthet än en välbalanserad kikare på som väger mer.

Balansen påverkar känslan i händerna, och under en lång dag av fågelskådning kan detta vara en tröttande faktor. Dina händer, handleder och/eller armar kan märka skillnaden. Så återigen, testkörning är alltid ett bra sätt att avgöra vad som är bäst för dig. Om inte är det säkert att anta att de dyrare behållarna av högre kvalitet har bättre viktfördelning och balans.

Vanliga Frågor Om Fågelkikare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av fågelkikare, från vad du ska tänka på när du köper dem.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fågelkikare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa fågelkikaren?

Det bästa fågelkikaren är enligt vårt test Swarovski NL Pure 10x42, en otroligt funktionell, hållbar och kraftfull fågelkikare.

Vad kostar en fågelkikare?

En fågelkikare kostar allt från 3000 till 30000 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt vilken tekniskt funktionalitet som finns tillgänglig i kikaren.

Vad betyder 10x42 eller 8x42?

Den första siffran är förstoringsgraden, den andra är objektivlinsens diameter i millimeter.

Vilken är den bästa förstoringen för en fågelkikare för fågelskådning?

Standardstorleken för fågelskådningskikare har under en tid varit 8x42, men överväg noggrant alla storlekar. Glas av bättre kvalitet, till exempel, även i budgetsegmentet av marknaden, har gjort mindre objektivlinser allt effektivare.

Kan jag montera min fågelkikare på ett stativ?

Vissa kikare, särskilt större storlekar, har ett stativfäste, men det är långt ifrån standard.

Är fågelkikaren vattentäta?

Kontrollera de enskilda modellerna noga - kikare av hög kvalitet är i allmänhet helt vattentäta, men vissa budgetmodeller är endast dimtäta. Även de klarar dock vått väder - det är bara total nedsänkning du bör undvika.

Hur är det med personer med glasögon?

Om du har glasögon behöver du inte vara ledsen! Fågelkikare är gjorda för att passa alla typer av människor, även de som bär glasögon. Personer som bär glasögon bör leta efter utrustning med längre ögonavstånd, eftersom detta gör att användaren kan se bilderna tydligt utan att ta av sig glasögonen.

Sammanfattningsvis Om Fågelkikare

En fågelkikare är ett viktigt redskap om du vill kunna titta närmare på fåglar ute i naturen, vare sig det handlar om fågelskådning eller jakt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 47

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.