4 Bästa Handhållen GPS (2024): Bäst i Test

bäst i test handhållen gps guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du letar efter en handhållen GPS har du kommit till rätt ställe. I den här artikeln tar vi en titt på några av de bästa modellerna på marknaden och vad som gör dem speciella.

Vi ger dig också en genomgång av vad du ska leta efter i en handhållen GPS och hur du använder den för att få ut det mesta av dina resor. Så oavsett om du är en erfaren friluftsmänniska eller om du precis har börjat, läs vidare för att få information om handhållna GPS:er!


De 4 Bästa Handhållna GPS:erna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Handhållen GPS: Garmin GPSmap 66i - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lilla Handhållen GPS: Garmin inReach Mini 2 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Handhållen GPS: Garmin eTrex 22x Hand-GPS - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stora Handhållen GPS: Garmin Montana 700 GPS - Läs Recension

1. Garmin GPSMAP 66i

Bäst i Test Handhållen GPS


Bäst i Test Handhållen GPS

Vikt:

230 gram

Skärmstorlek:

3 tum (7.5 cm)

Batteritid:

35 timmar

Minne:

16 GB (accepterar microSD)

Pålitlig Handhållen GPS Som Fungerar i Alla Situationer

Garmins GPSMAP 66i är enligt vårt test den bästa handhållna GPS:en tack vara dess mycket kompakta men pålitliga design. Här får du Garmins premium-mjukvara i ett litet och lätt skal som tål alla väder.

Med avancerade meddelandefunktoiner och SOS via inReach, så kan du alltid vara säker på att kunna meddela någon ifall något går snett, även om du är långt in i vildmarken. Möjligheten att kunna få tillgång till väderprognoser och liknande är också en mycket användbar fördel i situationer då du inte kan förlita dig på din mobiltelefon.

Dessutom är 66i:s hårdvara den bästa i klassen inom GPSMAP-serien, inklusive en högupplöst 3-tumsskärm (7.5 cm), imponerande batteritid (200 timmar i energisparläge), 16 GB minne och Wi-Fi-anslutning.

Liksom de flesta av Garmins GPSMAP-modeller har 66i en extern antenn, ABC-sensorer och stöd för multi-GNSS (GPS och Galileo) och är kompatibel med både TopoActive-kartor och Birdseye-satellitbilder.

Den enda riktiga nackdelen vi ser med 66i är prislappen - det inte den billigaste handhållna GPS:en på marknaden. Men om du letar efter en pålitlig modell som fungerar i alla situationer är Garmin GPSMAP 66i det bästa valet.

FÖRDELAR

 • Meddelande och SOS-funktion
 • Bra batteritid
 • Liten och smidig

NACKDELAR

 • Något dyr modell för dig som letar efter ett lättare alternativ

2. Garmin inReach Mini 2

Bästa Lilla Handhållen GPS


Bästa Lilla Handhållen GPS

Vikt:

90 gram

Skärmstorlek:

1.3 tum (3 cm)

Batteritid:

90 timmar

Minne:

6.5 MB

Minimalistisk Handhållen GPS Perfekt För Nödlägen

Garmins inReach Mini är kanske inte din klassiska GPS-enhet, men för de som letar efter ett ultralätt alternativ är det det ultimata valet. Den primära funktionen av denna smidiga lilla GPS är dess meddelande och SOS-funktion som du kan koppla upp till telefonen vilket kan ge dig en bättre vy över kartor och navigering.

Skärmen är mycket liten, och visar endast några av de viktigaste värdena, men du kan som sagt komma åt något mer avancerade funktioner genom telefonen.

Men funktionalitet är kanske inte högst på priolistan om du har ögonen öppna för inReach Mini, då det är ett lätt och prisvärt alternativ för dina vandringsäventyr. Den kan även spåra dina framsteg i jämna intervaller på kartan, varpå dina nära och kära kan se live vart du befinner dig.

I och med att smartphones blir allt mer kapabla, även ute i naturen, finns det ett gott argument varför inReach Mini bör vara ditt förstaval. Men tyvärr den levereras inte med samma kartprogram som några av de dyrare alternativen på den här listan, och har ett mycket begränsat minne.

Men med en imponerande batteritid, och kompakt och lätt SOS-funktion är det ett alternativ för många som letar efter något simpelt och billigt.

FÖRDELAR

 • Meddelande och SOS-funktion
 • Prisvärd
 • Kompakt lättviktsdesign

NACKDELAR

 • Begränsade GPS-funktioner
 • Litet minne

3. Garmin eTrex 22x Hand-GPS

Bästa Prisvärda Handhållen GPS


Bästa Prisvärda Handhållen GPS

Vikt:

140 gram

Skärmstorlek:

2.2 tum (5 cm)

Batteritid:

25 timmar

Minne:

8 GB (accepterar microSD)

Budgetvänlig Handhållen GPS För Lättare Äventyr

Garmins eTrex 22x är en utmärkt handhållen GPS för dig som vill ha något mer prisvärt än de dyrare modellerna. Den har fortfarande grundläggande GPS-funktioner, men du måste köpa kompass och barometer som tillval om du vill ha dessa funktioner vilket kommer driva upp priset ytterligare.

eTrex 22x är mycket lätt och kompakt, vilket gör den perfekt för lättare äventyr där du inte behöver alla funktioner som en dyrare modell har. Och trots att den är budgetvänlig har den fortfarande en hyfsad batteritid på 25 timmar. Det är däremot betydligt lägre än vissa andra alternativ på denna lista, men du får vad du betalar för.

Så om du letar efter en prisvärd handhållen GPS som snålar med mer av de avancerade (och dyrare) funktionerna är Garmin eTrex 22x ett utmärkt val. Var bara medveten om att du kommer att betala extra för kompass och barometer om du vill ha dessa funktioner.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Kompakt och lätt

NACKDELAR

 • Kostar extra för att få kompass och barometer
 • Låg batteritid

4. Garmin Montana 700 GPS

Bästa Stora Handhållen GPS


Bästa Stora Handhållen GPS

Vikt:

410 gram

Skärmstorlek:

5 tum (12.7 cm)

Batteritid:

18 timmar

Minne:

16 GB (accepterar microSD)

Stor Handhållen GPS Perfekt För Båt Eller Jakt

En storsäljare bland jägare och fordonsentusiaster är Garmins Montana 700 GPS, vilket är en stor och robust GPS med avancerade navigationsmöjligheter. Den har en stor, högupplöst skärm som är perfekt för båtliv eller jakt, och den är fullmatad med funktioner som möjligheten att skicka och ta emot textmeddelanden och e-post samt en SOS-funktion.

Det är också en av de dyrare handhållna GPS:erna på marknaden, men du betalar för en högkvalitativ produkt som kommer att hålla i många år framöver.

Garmin Montana 700 GPS är det perfekta valet för dig som behöver en stor och robust handhållen GPS med avancerade navigeringsfunktioner. Den stora skärmen är perfekt för båtliv eller jakt, och dess många funktioner inkluderar möjligheten att skicka och ta emot textmeddelanden samt en SOS-funktion.

Även om det är en av de dyrare handhållna GPS:erna på marknaden kan det absolut vara värt det för dig som letar efter ett kapabelt verktyg ute i naturen.

FÖRDELAR

 • Avancerad navigering
 • Stor skärm
 • Mycket robust design

NACKDELAR

 • Stor och otymplig
 • Dyr

Handhållen GPS - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Vikt

Skärmstorlek

Batteritid

Minne

6445 kr

230 gram

3 tum (7.5 cm)

35 timmar

16 GB (accepterar microSD)

4300 kr

90 gram

1.3 tum (3 cm)

90 timmar

6.5 MB

1879 kr

140 gram

2.2 tum (5 cm)

25 timmar

8 GB (accepterar microSD)

6264 kr

410 gram

5 tum (12.7 cm)

18 timmar

16 GB (accepterar microSD)

Handhållna GPS:er - Köptips

När det gäller att hitta den bästa handhållna GPS:en för dina utomhusäventyr, vilket är en viktig del bland mångas vandringsutrustning, finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din, från användbara tips till de olika typerna som finns på marknaden.

Storlek och vikt

En av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du väljer en handhållen GPS är hur bärbar den är. Om du planerar att använda enheten under långa vandringar eller cykelturer vill du ha något som är tillräckligt lätt och litet för att enkelt få plats i fickan eller väskan.

Även om du har en stor vandringsryggsäck med dig vill du förmodligen att din GPS tar så lite utrymme som möjligt.

handhållen gps storlek

Du bör också tänka på hur robust enheten är. Om du ska använda den i svår terräng är det värt att betala lite extra för en modell som är byggd för att tåla några stötar och skrapor.

Pekskärm Och Knappar

Precis som med smartphones, så har pekskärmar (touchscreens) blivit allt mer populära bland handhållna GPS:er genom åren. Det är bra, då dessa enheter ofta är enkla och intuitiva att använda, och där flera alternativ kan fungera i både liggande och stående läge.

Många av våra toppval har pekskärmar, men du kommer också se att vissa istället har många knappar. Teknologin bakom pekskärmarna som används till GPS:er är inte lika avancerade eller pålitliga som de vi har i våra telefoner, där de ibland kan uppleva svårigheter i tufft och kallt väder.

Att använda en pekskärm kan också vara riktigt jobbigt om du har på dig ett par handskar eller vantar. Det finns däremot specifika val här som är kompatibla med pekskärmar, vilket kan vara något att hålla utkik för.

Men det finns ett lika gott argument för att använda pekskärmar istället för knappar. Dessa knappar är ofta stora och otympliga, och om du behöver skriva ett meddelande kan det vara krångligt att navigera rätt.

navigering gps bärbar

I slutändan handlar det om att köpa ett alternativ som passar dina preferenser och situation. Planerar du att använda den i tuffare och kallare klimat skulle vi starkt rekommendera en med knappar. Behöver du däremot bara en GPS för lättare vandring under lättare klimat kan en pekskärm vara att fördra p.g.a dess användbarhet.

Skärmstorlek Och Användarvänlighet

En av de huvudsakliga anledningarna till att uppgradera till en dyrare GPS är för att få en större skärmstorlek. För utomhusaktiviteter såsom jakt, båtturer och andra fordon kan en större skärm vara hjälpsamt för att bättre kunna se all användbar information.

Vandrare och campare kommer oftast att föredra ett mindre alternativ, då detta leder till en lättare och smidigare enhet. Här har GPSMAP-serien från Garmin länge varit ett populärt alternativ för de som letar efter en bra lätt GPS till ett billigt pris.

Skärmens ljusstyrka är en annan sak som kommer att påverka hur lätt du kan läsa av texten, vilket kan vara mycket besvärligt om du befinner dig i direkt solljus. Som tur är så är Garmin på pucken, och har fokuserat på denna aspekt under flera år, vilket har lett till att majoriteten av deras modeller är enkla att läsa av.

Batterityp Och Batteritid

Standarden för handhållna GPS:er har länge varit de klassiska AA-batterierna. De är billiga, har en rimlig batteritid, och kan enkelt bytas ut då de har tagit slut. Nackdelen är att du behöver planera och packa med extra batterier om du planerar ett längre äventyr, vilket ökar vikten av din packning och kan vara irriterande att hålla på med.

vandring gps signal nätvärk

Även om AA-batterier fortfarande är ett alternativ för många GPS-enheter har Garmin och andra vänt sig till uppladdningsbara batteripaket som ett mycket intressant alternativ.

Den huvudsakliga fördelen med laddningsbara batterier är att du kan minska vikten och storleken av enheten och din totala packning. Du slipper också köpa nya batterier hela tiden, vilket på sikt kan addera till en ganska stor summa.

Vandrar du med en portabel solcell kan du också lätt ladda den ute i naturen, vilket innebär att det finns väldigt få nackdelar med ett uppladdningsbart batteri på GPS-enheter.

På grund av detta kommer många handhållna GPS:er med ett installerat batteripack som du kan ladda upp. Vissa mindre alternativ förlitar sig fortfarande på AA-batterier, men kan också ofta laddas externt.

GPS Och Satellitsystem

När du undersöker GPS-enheter kommer du garanterat att stöta på termen GNSS, Global Navigation Satellite Systems (globala satellitnavigeringssystem). GNSS avser hela "konstellationen" av satellitsystem, inklusive GPS (USA), GLONASS (Ryssland), Galileo (EU), QZSS (Japan) och BeiDou (Kina).

Precis som i alla segment av den handhållna GPS-världen tar Garmin här ledningen med möjligheten att ansluta inte bara till GPS, utan även till andra GNSS-nätverk (ofta kallat "multi-GNSS-stöd"). 

handhållen GPS natur vandring

Det resulterar i en mycket pålitligt GPS som inte bara förlitar sig på ett satellitsystem, utan kan kopplas till flera stycken. Är du djupt in i skogen eller vildmarken, är det då större chans att få en bättre koppling tack vare GNSS-systemet.

Satellitmeddelande Och SOS

Ett flertal nyare modeller av handhållna GPS:er kommer med en funktion av att kunna skicka iväg ett SOS eller meddelande via sattelitkoppling. Detta tillåter dig att skicka iväg ett SOS i de situationer då du inte har vanlig telefonuppkoppling och något illa har hänt. Vissa kommer som sagt även med en meddelandefunktion som tillåter dig att skicka vanliga meddelanden och liknande mellan GPS-enheter.

Fördelarna med dessa funktioner är oändliga, och kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död. Om du planerar att vandra eller campa på allvar rekommenderar vi starkt att du skaffar en modell med satellitmeddelanden och SOS.

Inbyggda Kartor Och Minne

Alla handhållna GPS-enheter har någon form av inbyggd karta, oavsett om det är en mycket enkel karta eller en fullfjädrad topografisk karta. De flesta har dessutom möjlighet att lagra ytterligare kartor på själva enheten eller på ett SD-kort.

När du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa ska du tänka på hur du kommer att använda din GPS och vilken typ av kartor du kommer att behöva. Om du bara ska göra korta vandringar i bekant terräng kan det räcka med en mycket enkel karta.

Om du däremot vill göra en seriös vandring eller bara utforska nya områden nära hemmet rekommenderar vi att du skaffar en modell med mer detaljerade kartor.

gps vandring vader vatten

När det gäller minnet har de flesta modeller tillräckligt med lagringsutrymme för flera tusen platser och spårloggar vilket borde vara mer än tillräckligt för de flesta. Om du tror att du behöver mer kan du leta efter en modell med SD-kortplats så att du kan lägga till mer lagringsutrymme vid behov.

Höjdmätare, Barometer, Kompass

En lite dyrare handhållen GPS kommer nästan alltid komma med en barometer, höjdmätare och avancerad kompassfunktion. Fördelen med att ha ett elektriskt kompass är att du kan läsa av direktionerna oavsett hur du håller enheten, eller om du är på språng.

handhållen gps berg höjd

Vanliga kompasser behöver du hålla stilla för att få korrekta mätvärden. Det är en liten men bekväm funktionalitet som du snabbt kommer börja uppskatta.

Barometern används för att mäta lufttrycket, vilket kan vara till hjälp vid väderprognoser. Om trycket sjunker är det troligt att dåligt väder är på väg.

Höjdmätaren används för att bestämma din nuvarande höjd. Detta kan vara till hjälp på flera olika sätt, till exempel när du planerar din vandring så att du inte kommer för högt upp och råka ut för farliga väderförhållanden.

Alla dessa tre funktioner är användbara, men inte nödvändiga. Om du inte tror att du kommer att använda dem ofta eller om du har en snäv budget kan du spara lite pengar genom att skaffa en handhållen GPS utan dem.

Vanliga Frågor Om Handhållna GPS:er

Vi har gått igenom allt du behöver veta om de bästa handhållna GPS:erna, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är fungerar optimalt.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om handhållna GPS:er, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa handhållna GPS:en?

Den bästa handhållna GPS:en är enligt vårt test Garmin GPSmap 66i, som passar bra för vandring och andra utomhusaktiviteter.

Vad kostar en handhållen GPS?

En handhållen GPS kostar vanligtvis mellan 1000 och 10000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Vilka är fördelarna med en handhållen GPS?

Fördelarna med en handhållen GPS är bland annat att du kan spåra din position, hitta tillbaka om du går vilse och skicka ut ett SOS i en nödsituation.

Hur använder jag en handhållen GPS?

För att använda en handhållen GPS måste du slå på den och ställa in den enligt instruktionerna i manualen. Du kan sedan börja använda den för att navigera genom att följa anvisningarna på skärmen.

Vad ska jag göra om min handhållna GPS inte fungerar?

Kontrollera först att batterierna är korrekt insatta och att de har tillräckligt med ström. Om GPS:en fortfarande inte fungerar försöker du återställa den genom att hålla in strömknappen i 30 sekunder. Om det inte fungerar kontaktar du tillverkaren för att få hjälp.

Vilka funktioner bör du leta efter i en handhållen GPS?

Några av de funktioner som du bör leta efter i en handhållen GPS är förinstallerade kartor, lagringskapacitet, höjdmätare, barometer och kompass. Du kanske också vill överväga om du behöver en modell med SD-kortplats så att du kan lägga till mer lagringsutrymme vid behov. 

Sammanfattningsvis Om Handhållna GPS:er

Det finns inte alltid ett val av handhållen GPS som passar för allas situationer, men vi hoppas du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativ val av vilken portabla GPS som passar dig bäst. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.