• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Kikare Med Avståndsmätare (2024): Bäst i Test

3 Bästa Kikare Med Avståndsmätare (2024): Bäst i Test

bästa kikare med avståndsmätare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Bildstabiliserade kikare, vattentäta kikare, kompakta kikare... kikare finns i fler storlekar, former och konfigurationer än vad vi först kan föreställa oss. Här fokuserar vi på de bästa handkikarna med avståndsmätare. Som det låter är detta en produkt som inte bara gör det möjligt för oss att se avlägsna föremål på nära håll med klarhet och detaljrikedom utan också talar om exakt hur långt bort nämnda föremål är med hjälp av laseravståndsmätningsteknik.

Detta är något som inte ens de bästa kikarna gör. En sådan funktion kommer att vara användbar för de som spenderar tid på sjön, golfspelare, fågelskådare, jägare, naturälskare eller de som helt enkelt tycker om att vandra i naturen.

I denna guide tar vi oss en närmare titt på några av de bästa handkikarna med avståndsmätare som finns på marknaden för tillfället, så att du kan hitta rätt modell för dina egna behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Kikare Med Avståndsmätare Är:

 1. 1
  Bäst i Test Kikare Med Avståndsmätare: Zeiss Victory RF 10x42 Handkikare - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Kikare Med Avståndsmätare: Leica Geovid 10x42 HD-R 2700 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Termiska Kikare Med Avståndsmätare: Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare - Läs Recension

1. Zeiss Victory RF 10x42 Handkikare

Bäst i Test Kikare Med Avståndsmätare


Zeiss Victory RF 10x42 Handkikare

Upptäcksavstånd:

2300m

Förstoring:

10x zoom

Linsdiameter:

42 mm

Vikt:

960 gram

Användbar Handkikare Med Extremt Stark Avståndsmätare

Alla fotografer vet att Carl Zeiss tillverkar optik i världsklass - så här är ett par avståndsmätarkikare från märket som kombinerar sin expertis inom glas med en inbyggd laseravståndsmätare och en realtidsdator som dessutom levereras med en egen smartphone-app. 

ZEISS Victory RF 10×42 har ett högt pris. Den goda nyheten är att den har de funktioner som krävs för att leva upp till dessa förväntningar. Den har automatisk justering av ljusstyrkan, vilket kan spara dig mycket tid i fält. Den är också Bluetooth-aktiverad, så att du kan ansluta den till ZEISS smartphone-appen, där du kan spara information om de skjutvapen och den ammunition du använder. Det gör att avståndsmätarens ballistiska informationssystem kan hjälpa till att vägleda ditt skott och ge dig den information du behöver för att göra exakta skott på långa avstånd.

Zeiss antyder att avståndsmätarens kapacitet här är exakt upp till ett maximalt avstånd på generösa 2 300 meter - åtminstone på dagtid. Linsskydd och skyddslock för kikaren medföljer, och som väntat i den här prisklassen finns det en viss grad av vattentäthet inbyggd för att skydda vår stora investering. Om vi endast fick välja en kikare med avståndsmätare som vi någonsin kommer att behöva hade vi helt klart valt Ziess Victory, med tanke på vår budget. Åtminstone för vår investering ingår det 1xCR2-batteri som krävs i paketet.

FÖRDELAR

 • Mycket precis avståndsmätare
 • Klarar vatten och fukt extremt väl
 • Mycket bra zoomförhållande

NACKDELAR

 • Ganska dyr
 • Relativt otymplig

2. Leica Geovid 10x42 HD-R 2700

Näst Bäst i Test Kikare Med Avståndsmätare


Leica Geovid 10x42 HD-R 2700

Upptäcksavstånd:

2470m

Förstoring:

8x zoom

Linsdiameter:

50 mm

Vikt:

975 gram

Prisvärd Avancerad Kikare Med Effektiv Avståndsmätare

Leica har tillverkat optiska apparater i många år. I början av 2022 släppte man Geovid Pro och kallade den världens första kompakta premiumkikare för avståndsmätning.

Den uppfyller verkligen alla krav. Med en objektivlins på endast 42 millimeter ligger den i botten när det gäller storlek, men den har ändå 10x förstoring och ett utmärkt FOV. Men det bästa finns under huven. Geovid Pro har anpassade patenterade prismor, så kallade Perger-Porro-prismor, som ger all den ljusöverföring som Porros ger samtidigt som de lätt kan väderskyddas på samma sätt som takprismor.

Men det är inte slutet på funktionerna. Geovid Pro har inbyggda miljösensorer som temperatur, tryck och luftfuktighet, och den har även en kompass. Vindar kan importeras från en enhet från en tredje part eller matas in manuellt. Alla dessa data matas in i den inbyggda ballistikräknaren, som drivs av programvaran Applied Ballistics. Du kan också lägga till ytterligare data, t.ex. ballistikprofiler, via Bluetooth i kalkylatorn via en app. När uppgifterna väl är importerade behöver du inte ens din telefon, eftersom avståndsmätaren lagrar profilerna åt dig. Men om du har din telefon kan du använda avståndsmätaren för att markera GPS-positioner i appen.

Tyvärr har appen sina begränsningar. Leica kör AB Ultralight. Även om det är en utmärkt programvara är den begränsad till att göra beräkningar upp till 875 meter. Om du vill förbättra den räckvidden måste du betala för att uppgradera till AB Sportsman eller AB Elite. Med tanke på priset är det synd att behöva betala för en uppgradering av en redan högklassig produkt. Men om du gör det kommer du att kunna dra nytta av den extra bildskärpan för att göra skott på långa avstånd.

FÖRDELAR

 • Prisvärd toppmodell
 • Kraftfull avståndsmätare
 • Klarar många extrema miljöer

NACKDELAR

 • Ganska otymplig

3. Bästa Termiska Kikare Med Avståndsmätare

Bästa Termiska Kikare Med Avståndsmätare


Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare

Upptäcksavstånd:

1800m

Förstoring:

8x zoom

Linsdiameter:

50 mm

Vikt:

800 gram

Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Laseravståndsmätare

Det är ingen hemlighet att Pulsar är branschledande på marknaden för termisk optik, då de även är vårt favoritmärke när det handlar om värmesikten. Deras engagemang för kvalitet genom förstklassiga komponenter och överlägsen prestanda förkroppsligas av den nyligen lanserade Pulsar Merger LRF XP50. Denna värmekikare sätter inte bara en ny standard för termisk handhållen teknik, utan gör det också på det mest ergonomiska och estetiska sättet.

Hjärtat i varje termisk optik är den termiska bildsensorn. Merger LRF är utrustad med en 640×480 pixelkärna som ger en fantastisk bildkänslighet som kan lösa temperaturkontraster på mindre än 25 millikelvins. För slutanvändaren innebär detta att du uppnår en otrolig bildupplösning och måldetektering på upp till 2 000 meter. Det blir ännu bättre - tack vare Pulsars engagemang för avancerade komponenter får du oöverträffad bildklarhet från kant till kant med AMOLED-skärmen.

Pulsar skyddar sin värmesensor i ett IPX7-klassat vattentätt hölje av magnesiumlegering med gummipansar. Den har en integrerad laseravståndsmätare som är exakt upp till 1 000 meter. Denna termiska optik är utrustad med en variabel digital zoom upp till 20x förstoring. Uppkoppling blir en standardfunktion, vilket gör att du kan strömma din termiska bildskärm direkt till din telefon via Stream Vision 2-appen. Det interna gränssnittet är effektivt och erbjuder användaren åtta olika termiska färgpaletter att välja mellan. En kanske undervärderad aspekt är en inbyggd sensor som hjälper till med batteriets livslängd. När du lyfter denna optik till ditt ansikte kommer displayen ur standby-läget utan fördröjning och återgår till standby när du släpper den ifrån dig.

Trots det höga priset är det mycket lättare att trycka på avtryckaren för den här enheten om du ofta använder värmekameror professionellt eller på fritiden. Med över 10 timmars batteritid och ett vattentätt hölje kommer Pulser Merger LRF att hålla dig på fältet fram till första ljuset.

FÖRDELAR

 • Bild-i-bild funktion
 • Bästa värmesensorn på marknaden
 • Mycket bra zoomförhållande

NACKDELAR

 • Dyr modell

Kikare med Avståndsmätare vs. Avståndsmätare

Fördelen med att använda en avståndskikare är att du både ser och mäter avlägsna objekt och kan mäta avståndet mellan dig själv och ditt mål. Det är en funktion som är särskilt användbar vid jakt och skytte.

Du kan använda traditionella avståndsmätare för att titta på avlägsna objekt. Men räckvidden är nästan hälften av vad avståndsmätarkikaren kan täcka. Dessutom, om kikare och en avståndsmätare redan skulle vara en del av din utrustningssats, så sparar du utrymme och vikt genom att kombinera dem till en enda genom att kombinera dem till en.

Avståndsmätare tenderar dock att vara mycket mer kompakta än kikare, så många användare kommer att tycka att det är lättare att bära en traditionell avståndsmätare om hög förstoring inte är en stor prioritet.

kikare med avståndsmätare natur

Kikare Med Avståndsmätare - Köptips

Kikare med inbyggda avståndsmätare kan bli ganska dyra då det handlar om relativt komplicerad teknik. Att bättre förstå skillnaden mellan olika modeller och vad som gör en kikare bättre än en annan kan vara en bra idé för att förstå vad som utgör de sämre alternativen från de bättre. Här är några av de viktigaste faktorerna att titta efter innan du köper en kikare med avståndsmätare.

Optik

Även om många användare fokuserar på avståndsmätaren i en avståndsmätarkikare är det viktigt att se till att du samtidigt får en bra kikare. Om du inte kan skanna avståndet på ett effektivt sätt måste du ha med dig en andra kikare.

Vi rekommenderar att du skaffar en kikare med mellan 8x och 10x förstoring. Mer än så blir det svårt att hålla dem stilla tillräckligt för att avståndsmätaren ska fungera. Om den är mindre, får du inte tillräckligt med förstoring för att upptäcka djur på långt håll.

Du vill vanligtvis ha större objektiv. Ju större objektivet är, desto mer ljus släpper det in, vilket ger skarpare detaljer och gör det lättare att upptäcka djur. Bredare linser leder också till ett större synfält, vilket är användbart på långa avstånd.

Avståndsmätare

Även om optiken är viktig är det fortfarande bra att skaffa en bra avståndsmätare. Något som varje användare av avståndsmätare dock måste tänka på är hur ofta de kommer att behöva avstånd över 1000 meter. De flesta behöver betydligt mindre än så, särskilt när de skjuter. Det kan också vara mycket svårt att hålla händerna tillräckligt stadiga för att markera mål tillräckligt länge för att mäta avståndet när de är längre bort än 1000 meter.

Även om många är intresserade av modeller som använder information om din inställning för att hjälpa till att beräkna kulans eller pilens bana, finns dessa system till stor del i avancerade avståndsmätare, så det är en bra funktion att stryka från din lista om du letar efter något billigare.

Ballistisk konfiguration

Ballistisk information är viktig för en jägare eftersom det är uppgifter om de aktuella förhållandena på fältet. Den berättar om markens lutning, vindförhållanden, temperatur, barometertryck, höjd och annan liknande information inom ett visst område. 

kikare med avståndsmätare fåglar jakt

Flera högkvalitativa avståndsmätarkikare har ballistiska konfigurationer för ett avstånd på upp till 1700 till 1900 meter eller yards. Med dessa beräkningar kan du eliminera alla gissningar i dina uppgifter, vilket gör ditt skytte enklare och mer exakt.

Moderna avståndsmätarkikare kommer med den senaste tekniken för att konfigurera ballistik. Felförändringarna blir nästan obefintliga när du använder avståndsmätarkikare som är utrustade med denna typ av överlägsna funktion.

Kvalité av Data

Datanoggrannheten hos de senaste modellerna av avståndsmätarkikare är mycket bättre än hos äldre versioner. I takt med att tekniken marscherar framåt blir optiken både mer exakt och noggrannare.

Med kraftfull optik och bättre ballistiska kalkylatorer installerade kan dagens avståndsmätarkikare klara av att ge dig information som kanske har en felmarginal på bara en halv meter.

När du är ute på fältet är datanoggrannhet en nödvändig funktion. Och en avståndsmätarkikare av god kvalitet ger dig det. Högkvalitativa avståndsmätarkikare kan ge dig exakta uppgifter på över 1500 meter eller yards. Detta är särskilt användbart när du skjuter mindre mål på stora avstånd.

Synfält

Förstoring och FoV (synfält) är nära relaterade till varandra. Om du letar efter en avståndsmätarkikare med ett större synfält måste du nöja dig med en kikare med lägre förstoring. Till exempel kan en 7x avståndsmätarkikare täcka ett FoV på 350 meter, medan 14x förstoring vanligtvis bara ger dig ett FoV på mindre än 200 meter.

Med högre förstoring måste du därför kompromissa med FoV. Men om du är en långdistansskytt är det bättre för dig att välja en högre FoV jämfört med högre förstoring. Högre förstoring kan också göra det extremt svårt för dig att upptäcka ditt mål inom linsen. Om du dessutom har skakiga händer blir det mycket svårt att se ditt mål vid hög zoom.

kikare avståndsmätare jakt natur

Att satsa på högre förstoringar kan vara mycket frestande, men det har ett pris. För många tillämpningar är mindre zoom det klokare och mer praktiska valet.

Storlek & Vikt

Kikare kommer i olika storlekar och vikter. Om du köper en för kraftig kikare kanske den är så tung att du inte kan bära den eller hålla den upprätt under långa . Du bör också vara medveten om att större kikare tenderar att ha ett högre pris.

Vikten är särskilt viktig för vandrare och jägare eftersom de kan behöva bära sin avståndsmätare över långa sträckor. Därför är lättviktsmodeller det bättre valet i dessa fall. Att ha en modell som är tillräckligt liten att få plats i även mindre dagsryggsäckar eller jaktryggsäckar är alltid ett plus.

Hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för alla produkter, men spelar en särskild roll för apparater som används utomhus och eventuellt i vått väder. De bästa mätsökarkikarna på marknaden är vattentäta och tågtäta. Annars kommer de att imma i fuktigt väder.

De behöver också ett hållbart yttre skal. Skal av aluminium, stål och magnesium fungerar alla bra och ger olika blandningar av vikt och styrka. Köp aldrig en kikare som levereras med ett plastfodral. Om du tappar det för många gånger spricker det, eller så böjer det sig precis tillräckligt för att släppa in vatten och förstör kikaren.

Du vill också ha en uppsättning med hållbara tillbehör, som en nackrem och ett fodral. Även om dessa ibland kan bytas ut, vill du ha tillbehör som håller länge för det pris du måste betala för en kikare för avståndsmätning.

Vanliga Frågor Om Kikare med Avståndsmätare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en kikare med avståndsmätare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av handkikare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa kikaren med avståndsmätare?

Den bästa kikaren med avståndsmätare är enligt vårt test Zeiss Victory RF 10x42 Handkikare, ett mycket funktionell och kvalitativ kikare.

Vad kostar en kikare med avståndsmätare?

En kikare med avståndsmätare kan kosta allt ifrån 10 000 kronor, hela vägen upp till 60 000 kronor. Detta beror till stor del på hur avancerad funktionalitet kikaren har.

Hur långt kan en avståndsmätare se?

Beroende på vilken optik som används i konstruktionen av avståndsmätare kan du åtminstone täcka upp till 400 meter för ett icke-reflekterande föremål eller ett djur. För ett reflekterande objekt kan du se så långt som 2500 meter.

Hur fungerar kikare med avståndsmätare?

Dessa enheter har optiken, inklusive linser och prismor, från en kikare. Men du ser också olika ballistiska mätningar som visas på skärmen tillsammans med sikten. Dessa enheter har speciella sensorer och laserinställningar som gör att de även kan fungera som avståndsmätare.

Sammanfattningsvis Om Kikare med Avståndsmätare

En kikare med avståndsmätare är det perfekta verktyget för alla som är intresserade av natur och djurliv. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 28

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.