• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 7 Bästa Kikarsikte (2024): Bäst i Test

7 Bästa Kikarsikte (2024): Bäst i Test

bästa kikarsikte bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Välkommen till vår guide om de bästa kikarsiktena för dig som vill ha den ultimata precisionen när du är ute på jakt eller om du tränar på skyttebanan. Kikarsikten är en oumbärlig del av utrustningen för jägare, skyttar och naturälskare och valet av kikarsikte kan vara avgörande för din träffsäkerhet och upplevelse.

I denna guide kommer vi att utforska de olika faktorer som du bör överväga när du väljer ett kikarsikte, inklusive förstoring, linsdiameter, synfält och justeringsmöjligheter. Vi kommer också att presentera de bästa kikarsiktena på marknaden idag, baserat på expertrecensioner, användarrecensioner och prestanda. Oavsett om du är en erfaren skytt eller en nybörjare, hoppas vi att denna guide kommer att hjälpa dig att hitta det bästa kikarsiktet för dina behov och önskemål.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 7 Bästa Kikarsiktena Är:

 1. 1
  Bäst i Test Kikarsikte: Vortex Viper PST Gen 2 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Kikarsikte: Delta Optical Javelin 4 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Kikarsikte: Vortex Crossfire 2 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Rödpunktsikte: Aimpoint Pro - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Mörkersikte: ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day/Night Mörkersikte - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Drevjaktsikte: Swarovski Z8i - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Värmesikte: Pulsar Thermion 2 XP50 - Läs Recension

1. Vortex Viper PST Gen 2
Bäst i Test Kikarsikte


Vortex Viper PST Gen 2

Zoom:

1-6x

Objektivlins:

24 mm

Ögonavstånd:

95 mm

Vikt:

643.5 g

Kraftfullt Och Mångsidigt Kikarsikte För Många Situationer

Vortex Viper PST Gen 2 är ett kraftfullt och mångsidigt kikarsikte som passar bra för många situationer. Det har en zoom på 1-6x och en objektivlins på 24 mm, vilket gör det till ett utmärkt val för jakt på kortare avstånd.

En av de stora fördelarna med Vortex Viper PST Gen 2 är dess högkvalitativa linsbehandling som ger bra skärpa och belysning. Detta gör att du kan se dina mål tydligt och skjuta med hög precision även i svagt ljus.

Det är också ett prisvärt alternativ i jämförelse med andra kikarsikten på marknaden, vilket gör det till ett utmärkt val för den som söker hög kvalitet till ett rimligt pris.

Vortex Viper PST Gen 2 har en hållbar konstruktion som tål tuffa förhållanden och tuffa tag. Dess robusta konstruktion gör det lämpligt för användning i olika miljöer.

En nackdel med Vortex Viper PST Gen 2 är att den kanske inte är det bästa valet för längre avstånd. Detta är dock inte något som kommer att påverka de flesta användare, eftersom det är ett kikarsikte som är utformat för kortare avstånd.

FÖRDELAR

 • Mångsidig användning med bra zoom för jakt på kortare avstånd
 • Högkvalitativ linsbehandling med bra skärpa och belysning
 • Prisvärt alternativ
 • Hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Inte den bästa på längre avstånd

2. Delta Optical Javelin 4
Näst Bäst i Test Kikarsikte


Delta Optical Javelin 4

Zoom:

4.5-30x

Objektivlins:

56 mm

Ögonavstånd:

100 mm

Vikt:

1036 g

Långdistanssikte Med Kraftfull Optisk Funktionalitet

Delta Optical Javelin 4 är ett högkvalitativt långdistanssikte som erbjuder fantastiska zoommöjligheter. Med en zoom på 4,5-30x och en objektivlins på 56 mm är det ett utmärkt val för långdistansskytte.

En av de stora fördelarna med Delta Optical Javelin 4 är dess fantastiska ljustransmission, vilket ger tydligt hårkors och skarpa bilder även under svåra ljusförhållanden. Detta gör att du kan fokusera på ditt mål och skjuta med hög precision på långa avstånd.

Delta Optical Javelin 4 har också bra sidoparallaxjustering, vilket gör att du kan snabbt justera ditt fokus på ditt mål och röra dig smidigt under skjutning.

Den kraftfulla och slitstarka konstruktionen gör att detta kikarsikte tål tuffa tag och kan användas i olika miljöer. Detta gör det till ett utmärkt val för de som söker en pålitlig partner för sitt långdistansskytte.

En nackdel med Delta Optical Javelin 4 är att det inte har ett särskilt bra synfält, vilket kan göra det svårt att följa snabba rörelser och använda det för annat än långdistansskytte. Det är också en dyrare alternativ, vilket kan avskräcka vissa användare från att köpa den.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativt långdistanssikte med fantastiska zoommöjligheter
 • Fantastisk ljustransmission med tydligt hårskors
 • Bra sidoparallaxjustering för snabbare rörelser
 • Kraftfull och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra synfält, främst fokuserat på långdistansskytte
 • Dyrare alterantiv

3. Vortex Crossfire 2
Bästa Billiga Kikarsikte


Vortex Crossfire 2

Zoom:

1-4x

Objektivlins:

24 mm

Ögonavstånd:

101.5 mm

Vikt:

453 g

Simpelt Och Billigt Kikarsikte

Vortex Crossfire 2 är ett utmärkt billigt kikarsikte som passar bra för drevjakt. Det har en zoom på 1-4x och en objektivlins på 24 mm, vilket ger en bred synfält och en längre ögonavstånd på 101,5 mm.

En av de stora fördelarna med Vortex Crossfire 2 är dess låga pris, vilket gör det till ett utmärkt val för den som vill ha hög kvalitet utan att behöva betala för mycket. Det är också ett lätt sikte som inte lägger till obalans på din älgstudsare eller annat jaktgevär.

Vortex Crossfire 2 har en bra synfält och långt ögonavstånd som passar bra för drevjakt. Det är lätt att använda och ger dig en klar och skarp bild av ditt mål.

En nackdel med Vortex Crossfire 2 är att det inte har samma höga kvalitet som dyrare modeller, vilket kan märkas på längre avstånd. Det är inte heller särskilt lämpligt för långdistansskytte på grund av sin begränsade zoom.

FÖRDELAR

 • Billigt alternativ
 • Brett synfält med långt ögonavstånd perfekt för drevjakt
 • Lätt sikte som inte lägger till obalans

NACKDELAR

 • Inte samma höga kvalité som dyrare modeller
 • Fungerar inte särskilt bra på längre avstånd

4. Aimpoint Pro
Bästa Rödpunktsikte


Aimpoint Pro 2MOA

Zoom:

1x

Objektivlins:

-

Ögonavstånd:

-

Vikt:

330 gram

Högkvalitativt Och Effektivt Rödpunktsikte Från Marknadsledarna Aimpoint

Aimpoint Pro 2MOA är ett fantastiskt rödpunktsikte som är en av de mest eftertraktade modellerna på marknaden. Med en 2 MOA-punktstorlek och 1x zoom passar detta sikte perfekt för snabb och smidig skytte på korta avstånd. Detta rödpunktsikte är idealiskt för jägare och skyttar som söker precisionsskytte och behöver en snabb reaktionstid.

En av de främsta fördelarna med Aimpoint Pro 2MOA är dess många ljusinställningar, som gör att du kan anpassa rödpunkten efter rådande ljusförhållanden. Detta ger dig en klar bild av målet i alla slags miljöer. Aimpoint Pro 2MOA är också helt vattentätt, vilket gör det möjligt att använda det under alla slags förhållanden utan att behöva oroa dig för att det ska skadas.

Aimpoint Pro 2MOA är byggt för att hålla och har en robust konstruktion som gör det till en pålitlig följeslagare under dina skjutövningar, även om du använder kraftfullare hagelgevär. Sikten är lätt och väger endast 330 gram, vilket gör det smidigt att bära med dig under långa jakter eller på skjutbanan. Detta rödpunktsikte är också smidigt och enkelt att använda och ger dig en omedelbar reaktionstid när du siktar på ditt mål.

En av nackdelarna med Aimpoint Pro 2MOA är att det bara fungerar med förstorningar från Aimpoint, vilket kan begränsa dina valmöjligheter när du letar efter en förstoring. Men om du letar efter ett högkvalitativt och effektivt rödpunktsikte från marknadsledarna Aimpoint, är Aimpoint Pro 2MOA det perfekta valet för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket bra ljusinställningar för rödpunktsikte
 • Helt vattentät
 • Kvalitativ och hållbar konstruktion
 • Smidig och bra på korta avstånd

NACKDELAR

 • Fungerar bara med förstorningar från Aimpoint

5. ATN X-Sight-4K HD Pro
Bästa Mörkersikte


ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day-Night Riflescope

Zoom:

5-20x

Objektivlins:

20 mm

Ögonavstånd:

90 mm

Vikt:

1010 gram

Högkvalitativt Mörkersikte Med All Nödvändig Funktionalitet

ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day/Night Mörkersikte är ett högkvalitativt mörkersikte som fungerar i varierande miljö och ljusförhållanden. Med en zoom på 5-20x och en objektivlins på 20 mm ger det bra förstoringsmöjligheter.

En av de stora fördelarna med ATN X-Sight-4K är dess funktionalitet. Den har en sensorupplösning på 3864x2218 och en 120 FPS videofilmning även i mörker. Detta gör att du kan få en klar och tydlig bild av ditt mål även i svagt ljus.

ATN X-Sight-4K har också en lång batteritid för värmesikten. Med en batteritid på upp till 10 timmar kan du använda det för långa jaktutflykter utan att behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut.

En nackdel med ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day/Night Mörkersikte är att den är lite större och mer otymplig än många andra alternativ. Detta kan göra det svårt att använda den i vissa situationer, och den fungerar inte optimalt på nära avstånd.

FÖRDELAR

 • Fungerar i varierad miljö och ljusförhållanden
 • 120 FPS videofilmning även i mörker
 • Lång batteritid för värmesikten
 • Bra förstoringsmöjligheter

NACKDELAR

 • Lite större och mer otymplig än många andra alternativ
 • Fungerar inte optimalt på nära avstånd

6. Swarovski Z8i
Bästa Drevjaktsikte


Swarovski Z8i

Zoom:

0.75-6x

Objektivlins:

20mm

Ögonavstånd:

90 mm

Vikt:

515 g

Multifunktionellt Drevsikte Med Lägst Förstoring På Marknaden

Swarovski Z8i är ett högpresterande kikarsikte som är designat specifikt för drevjakt. Det är ett av de mest eftertraktade kikarsiktena på marknaden och det är inte svårt att förstå varför. Drevjaktsiktet har en innovativ 0.75x förstoring som är optimal för drevjakt, vilket gör att du kan ha ett brett synfält samtidigt som du kan skjuta på nära håll.

Swarovski Z8i har en objektivlins på 20mm och en förstoring på 6x. Detta gör kikarsiktet lätt att använda på kortare avstånd, samtidigt som det har tillräckligt med förstoring för längre avstånd. Kikarsiktet har också en brett synfält på 56mm/100mm, vilket är perfekt för att snabbt kunna skanna terrängen efter vilt.

Riktmedlen är belysta och designade för maximal reaktionsförmåga. Detta gör att du kan fokusera på din jakt och snabbt reagera på eventuella rörelser. Swarovski Z8i är också byggt för att hålla. Det har en robust konstruktion som är både tålig och vattentät.

Swarovski Z8i är en dyr modell jämfört med andra drevjaktsikten, men om du vill ha det bästa av det bästa, är detta kikarsiktet för dig. Det kan vara lite svårt att vänja sig vid förstoringen på 0.75x till en början, men när du väl har vant dig vid det kommer du att uppskatta dess fördelar. 

FÖRDELAR

 • Innovativ 0.75x förstoring som är optimal för drevjakt
 • Brett synfält på 56mm/100mm
 • Belysta riktmedel som är designade för maximal reaktionsförmåga
 • Kvalitativ konstruktion med bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Kan vara lite svårare att vänja sig vid än andra drevjaktsikten
 • Dyr modell i jämförelse med andra drevsikten

7. Pulsar Thermion 2 XP50
Bästa Värmesikte


Pulsar Thermion 2 XP50

Zoom:

2-17x

Objektivlins:

24 mm

Ögonavstånd:

50 mm

Vikt:

900 gram

Kraftfull och Effektiv Värmesikte För All Sorts Jakt i Mörkret

Pulsar Thermion 2 XP50 är ett avancerat värmesikte som är utformat för att möta de högsta kraven. Det har en zoom på 2-17x och en objektivlins på 24 mm, vilket ger en långt upptäcksavstånd och fantastiska zoommöjligheter.

En av de stora fördelarna med Pulsar Thermion 2 XP50 är dess avancerade funktionalitet. Det har en hög upplösning och skärpa som gör att du kan se ditt mål med hög precision och noggrannhet. Det är också mycket rekyltålig och smidig, vilket gör att du kan använda det på ett säkert sätt även vid högre rekyl.

Pulsar Thermion 2 XP50 är ett kraftfullt och effektivt värmesikte som passar bra för alla typer av jakt i mörkret. Det ger dig en klar och tydlig bild av ditt mål, oavsett om du jagar på kort eller långt avstånd.

En nackdel med Pulsar Thermion 2 XP50 är att det är ett dyrt alternativ som kan vara lite svårt att lära sig all funktionalitet. Detta kan göra det mindre lämpligt för nybörjare som inte är bekanta med avancerade värmesikten.

FÖRDELAR

 • Extra vattentåliga
 • Mycket avancerad funktionalitet
 • Långt upptäcksavstånd och bra zoommöjligheter
 • Mycket rekyltålig och smidig
 • Fantastisk upplösning och skärpa

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Kan vara lite svårt att lära sig all funktionalitet

Kikarsikte - Produktjämförelse

Produkt

Zoom

Objektivlins

Ögonavstånd

Vikt

1-6x

24 mm

95 mm

643.5 g

4.5-30x

56 mm

100 mm

1036 g

1-4x

24 mm

101.5 mm

453 g

1x

-

-

330 gram

5-20x

20 mm

90 mm

1010 g

0.75-6x

20mm

90mm

515 g

2-17x

24 mm

50 mm

900 gram

Kikarsikte - Köpguide

Marknaden för kikarsikten är massiv, och att förstå skillnaden mellan de är viktigt för att hitta rätt modell för dig. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter när du letar efter ett kikarsikte.

Typ Av Kikarsikte

När du väljer ett kikarsikte är det viktigt att överväga vilken typ av kikarsikte som passar dina behov och användningsområden. Det finns många olika typer av kikarsikten som fungerar olika bra i olika situationer.

typer av kikarsikten

Termiskt Kikarsikte

Ett termiskt kikarsikte är utformat för att detektera och visa värme under natten. Termiska kikarsikten kan vara särskilt användbara för jakt på natten eller övervakning av områden i mörker.

Mörkersikte

Mörkersikten är en annan typ av kikarsikte som är utformade för att fungera bättre i lågt ljus. Mörkersikten använder olika tekniker, såsom infrarött ljus, för att öka synligheten i mörker.

Drevjaktsikte

Drevjaktsikten är ett annat exempel på en kikarsiktstyp som är utformad specifikt för jakt på närmare håll. Drevjaktsikten har vanligtvis en lägre förstoring och en större synvinkel, vilket gör det lättare att följa rörliga mål på nära håll.

Rödpunktsikte

Rödpunktsikten är ett annat populärt alternativ för jägare och skyttar. Rödpunktsikten använder en liten punkt som projiceras på linsen för att markera målet. Rödpunktsikten är vanligtvis lättare och mindre än traditionella kikarsikten och är idealiska för snabb målsökning på korta avstånd.

Hårskors

Hårkorset, även kallat retiklet, är det centrala elementet i ett kikarsikte. Det är det som syns genom okularet och som du använder för att sikta på ditt mål. Hårkorsen kan variera i utformning och stil beroende på tillverkare och modell.

En vanlig typ av retikel är ett korsformat hårkors med två linjer som möts i mitten, vilket kallas ett duplex-retikel. Detta är en populär stil eftersom det ger en tydlig siktpunkt och fungerar bra i en mängd olika situationer. Det kan också ha extra funktioner såsom punkter eller linjer i korsarmarna som hjälper till att bedöma avstånd eller kompensera för vindförhållanden.

En annan typ av retikel som används i kikarsikten är MOA (Minuter Of Angle) eller MIL (Milliradian) baserade retiklar, som är mer vanliga bland långdistansskyttar. Dessa retiklar använder en serie linjer eller prickar som gradvis ökar i storlek för att hjälpa skytten att bedöma avstånd och vindhastighet, samt justera för korrigeringar av missvisning och kulbana.

Vissa retiklar använder också en cirkel, en chevron eller en prick som siktpunkt istället för det traditionella korsretiklet. Dessa retiklar är vanligtvis utformade för att ge en snabbare och mer intuitiv siktbild, och kan vara särskilt användbara för snabbt rörliga mål eller jakt i skogsmiljöer.

zoom med kikarsikten

Ögonlindring

Ögonlindring, även kallad ögonavstånd eller ögonrelief, är avståndet mellan kikarsiktets okular och ögat som tittar genom kikarsiktet. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till vid valet av kikarsikte, särskilt om du använder ett kraftfullt vapen med en hög rekyl.

Om ögonlindringen är för kort kan det leda till så kallad "scope bite", vilket innebär att kikarsiktet slår dig i ögonbrynets kant eller i ögat vid skjutning. Detta kan orsaka skador och vara mycket smärtsamt, och kan också påverka din träffsäkerhet genom att du tvekar vid avfyrningen.

Den rekommenderade ögonlindringen för de flesta kikarsikten är vanligtvis runt 3,5 tum (cirka 9 cm). Detta ger tillräckligt med utrymme för att undvika scope bite och för att kunna använda kikarsiktet bekvämt under längre tidsperioder.

Men om du använder en kraftfullare kaliber eller har ett vapen med högre rekyl, kan det vara nödvändigt att leta efter ett kikarsikte med längre ögonlindring. Detta kan vara särskilt viktigt om du bär skyddsglasögon eller glasögon på grund av synproblem, eftersom det kan påverka avståndet mellan ögonen och kikarsiktet.

Ögonlåda

Ögonlåda, eller "eye box" på engelska, är den tänkta rymden som du behöver befinna dig i för att kunna se hårkorset genom kikarsiktet. Det är alltså det utrymme som du behöver röra ditt huvud inom för att få en klar och tydlig bild genom kikarsiktet. Ju större ögonlådan är på ett kikarsikte, desto mer förlåtande är det när det gäller positioneringen av ögat.

För en optimal användning av kikarsiktet bör ditt öga vara placerat i samma position varje gång du tittar genom kikarsiktet. Detta uppnås genom att ha en konsekvent kindsvetsning och en stadig skjutställning. Men om du inte har en perfekt positionering eller omständigheterna kräver en annan position, såsom när du rör dig mellan olika positioner vid jakt, kan en kikarsikt med en större ögonlåda vara en fördel.

Med ett kikarsikte med en större ögonlåda blir det enklare att upprätthålla en konsekvent positionering av ögat och därmed få en tydlig siktbild. Detta kan också hjälpa till att minska risken för så kallad "blackout", där bilden genom kikarsiktet plötsligt försvinner om ögat inte är korrekt placerat.

Parallax

Parallax är ett fenomen som kan uppstå när du använder ett kikarsikte. Det uppstår när det finns en skillnad i synvinkel mellan kikarsiktets optiska axel och ögat som tittar genom kikarsiktet. Detta kan leda till att hårkorset verkar flytta runt i kikarsiktet när du rör på huvudet eller ögonen, vilket gör det svårt att träffa ditt mål.

De flesta kikarsikten är inställda på en viss parallaxpunkt vid fabriken, vanligtvis 100 meter eller 50 meter beroende på modell och tillverkare. Detta betyder att kikarsiktet är optimerat för användning på detta avstånd, och parallaxen är minimal när du tittar på ditt mål på detta avstånd. Men om du använder kikarsiktet på avstånd utanför detta, kan du uppleva problem med parallax.

För att minska eller eliminera parallaxen kan vissa kikarsikten ha en justeringsratt för parallax. Genom att justera denna ratt kan du ställa in kikarsiktet för att minimera parallaxen vid olika avstånd. Detta kan vara särskilt användbart för jägare och skyttar som ofta använder sina kikarsikten på olika avstånd och vill ha en optimal träffsäkerhet.

parallax kikarsikte

Fokalplan

Fokalplanen är den delen av kikarsiktet där hårkorset projiceras och justeras när du ändrar förstoringen. Det finns två huvudtyper av fokalplaner: första fokalplanet (FFP) och andra fokalplanet (SFP).

I ett kikarsikte med FFP placeras hårkorset i den första fokalplanet, vilket innebär att när du ändrar förstoringen, kommer hårkorset att förändras i storlek i proportion till förstoringen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för långdistansskyttar eftersom det gör att hashmarkeringar för elevation och vindriktning förblir korrekta, oavsett zoomnivån.

I motsats till detta placeras hårkorset i den andra fokalplanet i ett kikarsikte med SFP, vilket innebär att hårkorset förblir konstant i storlek oavsett förstoringen. Detta kan vara mer fördelaktigt för taktiska och försvarsvapenuppsättningar eftersom det gör att avsikten förblir konsekvent oavsett zoomnivån, vilket möjliggör snabb måluppfattning.

Det är viktigt att notera att valet mellan FFP och SFP är en personlig preferens och beror på din användning och behov av kikarsiktet. För långdistansskyttar kan FFP vara mer fördelaktigt för att möjliggöra korrekta hashmarkeringar, medan SFP kan vara bättre för taktiska och försvarsvapenuppsättningar där snabb måluppfattning är viktigare än exakt avståndsmätning.

Förstorning

Förstoring, eller zoomnivå, är en viktig faktor att ta hänsyn till vid valet av kikarsikte. Förstoringen bestämmer hur mycket närmare du kan se ditt mål genom kikarsiktet och kan påverka din förmåga att identifiera detaljer och träffa ditt mål.

Det finns två huvudtyper av kikarsikten när det gäller förstoring: fast förstoring och variabel förstoring.

Fast förstoring betyder att kikarsiktet har en fast zoomnivå, vilket betyder att du inte kan ändra förstoringen. En kikarsikte med fast förstoring är ofta billigare och lättare än en variant med variabel förstoring, eftersom de har färre rörliga delar. Fast förstoring kan vara mer lämplig för vissa typer av skytte, såsom närsiktsjakt eller skytte på kortare avstånd där förstoringen inte är avgörande.

Variabel förstoring innebär att du kan justera zoomnivån inom ett visst förstoringsintervall. Till exempel kan du ha ett kikarsikte med en variabel förstoring på 4-12x, vilket betyder att du kan zooma in och ut mellan 4x och 12x zoom. Variabel förstoring kan vara mer fördelaktig för långdistansskyttar eller jägare som behöver en större förstoring för att identifiera detaljer på längre avstånd.

kikarsikte med kamera bästa

Det är viktigt att notera att valet av förstoring beror på dina personliga behov och användningsområden. Om du behöver en större förstoring för att identifiera detaljer på längre avstånd, kan en variabel förstoring vara det bästa valet. Men om du fokuserar på närsiktsjakt eller skytte på kortare avstånd, kan en fast förstoring vara tillräcklig.

Objektivlins

Objektivlinsen är den största linsen i kikarsiktet och sitter på den sida som är längst bort från skytten. Storleken på objektivlinsen är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer ett kikarsikte, eftersom den kan påverka synfältet och bildens skärpa och ljusstyrka.

En större objektivlins kan ge ett bredare synfält och en ljusare och skarpare bild. Detta beror på att en större lins tillåter mer ljus att passera genom den, vilket kan vara fördelaktigt vid användning i svagt ljus eller på längre avstånd. En större objektivlins kan också bidra till att minska synfel och ögontrötthet vid längre användning.

Å andra sidan kan en större objektivlins öka storleken och vikten på kikarsiktet. Detta kan göra det svårare att hantera kikarsiktet och kan öka risken för vibrationer och skakningar vid användning.

Det är viktigt att välja rätt storlek på objektivlinsen baserat på dina behov och användningsområden. Om du främst använder ditt kikarsikte på kortare avstånd och i ljusa förhållanden, kan en mindre objektivlins vara tillräcklig. Men om du behöver en ljusare och skarpare bild på längre avstånd eller i svagt ljus, kan en större objektivlins vara fördelaktig.

Vikt & Balans

Vikt och balans är två faktorer som är viktiga att tänka på när man väljer ett kikarsikte. Vikten på kikarsiktet kan påverka vikten av hela ditt gevär och hur lätt eller tungt det känns att hålla och bära.

Om kikarsiktet är för tungt kan det också göra det svårare att hålla geväret stabilt vid skjutning, vilket kan påverka precisionen. Å andra sidan kan ett för lätt kikarsikte göra det svårt att hålla en jämn skjutställning.

Balansen av kikarsiktet är också viktigt att tänka på. Om kikarsiktet är obalanserat kan det göra det svårt att hålla en stabil skjutställning. En obalanserad vikt kan också göra det svårare att röra geväret jämnt när du försöker rikta in dig på ditt mål. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du skjuter med ett gevär som nybörjare, men för att motverka detta väljer många att använda ett skjutstöd för att stabilisera vapnet..

Det är viktigt att hitta en balans mellan vikt och balans som passar dina personliga behov och användningsområden. Om du till exempel behöver bära ditt geväret långa sträckor under jakt eller fältarbete, kan du vilja ha ett lättare kikarsikte för att minska belastningen på dina armar och axlar.

Om du däremot fokuserar på precisionsskytte kan du vilja ha ett kikarsikte som är lite tyngre för att ge mer stabilitet vid skjutning. Det är också viktigt att tänka på hur kikarsiktets vikt och balans påverkar ditt skytte när du väljer en kikarsiktstyp.

Vanliga Frågor Om Kikarsikte

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en kikarsikte, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kikarsikte, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa kikarsiktet?

Det bästa kikarsiktena är enligt vårt test Vortex Viper PST Gen 2, en mycket mångfunktionellt, högkvalitativt och prisvärt kikarsikte för många situationer.

Vad kostar ett kikarsikte?

Priset för ett kikarsikte kan variera kraftigt beroende på vad du letar efter. Det finns billiga rödpunktsikten för så lite som 1000-200 kronor, men det finns också termiska kikarsikten som kostar så mycket som 50 000 kronor.

Är Leupold bättre än Vortex?

Jag får hela tiden frågan om vilket märke av kikarsikte som är bättre än det andra, och frågan handlar ofta om huruvida Leupold är bättre än Vortex, främst för att dessa märken är bland de mest profilerade optikmärkena. Svaret är att det beror på. Det beror på vilken särskild produkt du jämför. Generellt sett har Leupolds VX-3HD-serie bättre glas, mer precisa kontroller och större hållbarhet än Vortex lägre stående kikarsikten i Crossfire II-, Diamondback- och Strike Eagle-serierna. Men Vortex högre stående kikare, de i Razor HD-serien, ger lika bra eller till och med bättre prestanda än Leupolds VX-3-serie. Å andra sidan är Leupolds övre produktlinjer - Mark 5HD, Mark 6 och Mark 8 - bland de bästa kikarsiktena på marknaden, med priser som matchar dem.

Vilken storlek på objektivlinsen ska jag välja?

Valet av storlek på objektivlinsen beror på dina behov. Generellt sett ger en större objektivlins ett bredare synfält och mer ljusinsläpp, vilket ger en ljusare och skarpare bild. Men en större objektivlins innebär också en ökning av vikten och storleken på kikarsiktet. Det gäller att hitta en balans mellan storlek, vikt och funktionalitet som passar just dina behov.

Vilken förstoring ska jag välja?

Valet av förstoring beror på det avstånd du vill skjuta på och användningsområdet. Ett hög förstoring fungerar bäst på längre avstånd medan ett lägre förstoring är mer lämpligt för kortare avstånd. Det är viktigt att välja en förstoring som passar dina behov och användningsområden för att maximera precisionen i ditt skytte.

Vilket ögonavstånd behöver jag?

Ögonavståndet är det avstånd som behövs mellan kikarsiktet och ögonen för att se igenom kikarsiktet. Det är viktigt att välja ett kikarsikte med tillräckligt stort ögonavstånd för att undvika skador på ögonen från rekyl eller kikarsikteskanten. Ett tillräckligt ögonavstånd gör också att det blir mer bekvämt att använda kikarsiktet under längre tidsperioder.

Vad är skillnaden mellan FFP- och SFP-kikarsikten?

FFP (First Focal Plane) och SFP (Second Focal Plane) refererar till placeringen av hårkorset i kikarsiktet. I FFP-sikten ändrar storleken på hårkorset när man zoomar in och ut, medan hårkorset i SFP-sikten inte gör det. Valet mellan FFP- och SFP-sikten beror på användningsområdet och personliga preferenser. För långdistansskytte eller snabba skott på varierande avstånd kan FFP-sikten vara fördelaktiga medan SFP-sikten kan vara mer lämpliga för skytte på kortare avstånd eller för jaktändamål.

Sammanfattningsvis Om Kikarsikten

Ett bra kikarsikte är självklart ett måste för att lyckas med jakten. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 65

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.