3 Bästa Gäddbete (2024): Bäst i Test

bästa gäddbete bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att fiska för gäddor är mycket populärt i Sverige, och är något som kan uppskattas av hobbyfiskaren såväl som sportfiskaren. Något som är viktigt att tänka på (förutom att ha rätt fiskespö såklart) är att du har rätt gäddbete med dig på din fisketur.

Vi har testat en rad olika alternativ under våra egna fisketurer, och kommer i denna guide ta oss en närmare titt för att utse det bästa gäddbetet på marknaden - allt för att du ska ha en så god chans som möjligt att fånga en gädda själv.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Gäddbeten Är:

 1. 1
  Bäst i Test Gäddbete: ABU Hi-Lo Bete - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Gäddbete: Strike Pro Buster Jerkbait - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Pålitliga Gäddbete: Rapala Super Shad Rap Wobbler - Läs Recension

1. ABU Hi-Lo Bete

Bäst i Test Gäddbete


ABU Hi-Lo Bete

Typ:

Sked

Vikt:

110 gram

Längd:

20 cm

Den Populära Klassikern Sedan 1995

Om du letar efter ett mångsidigt gäddbete som är lämpligt för både trolling och spinnfiske, behöver du inte leta längre än till ABU Hi-Lo Bait. Det här unika betet är en av de mest populära modellerna på marknaden idag, tack vare sin högkvalitativa design och överkomliga prislapp.

Hi-Lo Bait har en justerbar design som gör att du kan ändra dess djup beroende på var du fiskar. Oavsett om du kastar eller trollingfiskar kommer detta bete att hjälpa dig att fånga de svårfångade gäddorna med lätthet.

Och trots sin större storlek kan betet användas effektivt på både djupt och grunt vatten, vilket gör det idealiskt för ett brett spektrum av fiskeförhållanden. Den klassiska de4signen kan också anpassas genom att trycka in huvudet, vilket minskar dess storlek och rörelsebana i vattnet.

Om du har en liten budget men ändå vill ha för att få bästa möjliga upplevelse av gäddfiske, är detta definitivt betet för dig. Så varför vänta? Köp ditt ABU Hi-Lo-bete idag och börja fånga några av de stora gäddorna!

FÖRDELAR

 • Justerbar design
 • Passar för både trolling och spinnfiske
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Något större modell som kanske inte kan fånga mindre gäddor lika enkelt

2. Strike Pro Buster Jerkbait

Näst Bäst i Test Gäddbete


Strike Pro Buster Jerkbait

Typ:

Jerk

Vikt:

75 gram

Längd:

15 cm

Lättanvänt, Smidigt Och Effektivt Gäddbete För Fiske Året Runt

Strike Pro Buster Jerkbait är ett populärt val för gäddfiskare som vill ha ett lättanvänt bete som fungerar bra året runt. Med sin strömlinjeformade storlek och mjuka kropp kan det här betet enkelt kastas eller trollas för att nå djupare vatten där dina chanser att fånga större gäddor är större.

Detta jerkbait har högkvalitativa material och konstruktion, vilket gör det tillräckligt hållbart för att klara de hårda förhållandena vid fiske. Och med flera färger tillgängliga kan du välja ett mönster som bäst passar din fiskestil och plats bäst, oavsett om vart du fiskar. Den fungerar däremot bättre på lite djupare vatten mellan 1.5-3 meter.

Oavsett om du hoppas fånga små eller stora gäddor i och med dess rimliga storlek på 15 cm och vikt på 75 gram kommer Strike Pro Buster Jerkbait inte att göra dig besviken! 

FÖRDELAR

 • Fungerar bra för att fånga gäddor året om
 • Finns i många olika många olika färger och mönster

NACKDELAR

 • Fungerar bättre på djupare vatten

3. Rapala Super Shad Rap Wobbler

Bästa Pålitliga Gäddbete


Rapala Super Shad Rap Wobbler

Typ:

Wobbler

Vikt:

46 gram

Längd:

14 cm

Pålitligt Gäddbete Som Lurar Gäddan Att Nappa Ofta

Rapala Super Shad Rap mäter 14 cm i längd och är den större versionen av varumärkets beprövade och pålitliga Shad Rap, och den är perfekt lämpad för att fiska efter nordlig gädda och myskfisk.

Den kan kastas eller trollas och har kraftig hårdvara som klarar av att stå emot aggressiva slag. Detta inkluderar en konstruktion med genomgående tråd av rostfritt stål för att förhindra att crankbaiten sönderdelas när den grips av starka tänder, samt två supervassa VMC svart nickel trekrokar. Gäddbetet väger 46 gram och har ett andvändningsdjup på 150 till 280 centimeter.

Kroppen är tillverkad av förstklassigt balsaträ. Den är handjusterad och tank-testad för att ge den en naturlig simning direkt ur lådan, och betesfiskprofilen replikerar gäddans naturliga föda. Denna illusion förstärks av verklighetstrogna mönster som shad, abborre eller mulle.

När vädret är mulet eller när du fiskar i smutsigt vatten kan du i stället välja mycket synliga färgmönster som Redhead eller Firetiger. Detta är ett utmärkt allroundbete som även kan användas för saltvattenarter.

FÖRDELAR

 • Design som liknar den naturliga födan för gäddor
 • Passar bra för trolling

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

Gäddbete - Köptips

Innan du bestämmer dig för vilket gäddbete du vill köpa finns det några faktorer att tänka på. Här listar vi några av de viktigare sakerna att titta närmare på, för att säkerställa att du köper rätt gäddbete för dig och din specifika situation.

Färg & Design På Gäddbetet

Gäddor är visuella rovdjur med ett högt utvecklat synintryck och jagar effektivare i klart vatten. Men de kan också vara mycket misstänksamma mot dina beten, vilket är anledningen till att du alltid bör välja betesfärger som matchar luckan i vattnet du siktar på.

Det innebär att du bör anpassa dina beten till gäddans tillgängliga födokällor så att de kan smälta in på ett snyggt sätt och kommer att tas av gäddan utan att tveka. För tro mig, gäddor i klart vatten kan vara extremt vaksamma fiskar!

gädda fiska gäddbete bäst

Jag vet inte hur många gånger jag har sett enorma gäddor följa mitt bete i klarvattensjöar eller floder, bara för att vända sig bort i sista sekund efter att ha observerat betet i flera sekunder. De där nära mötena som inte resulterar i något alls är det som svider mest.

Det bästa sättet att se till att gäddorna träffar ditt bete är att använda naturliga färger som är mycket lika gäddans byte.

Det bästa valet av gäddbete är de beten som inte bara visuellt matchar gäddans byte, utan att de också nära efterliknar betenas rörelser under vattnet. Kom ihåg att försöka hålla det så naturligt och realistiskt som möjligt!

Storlek På Gäddbetet

Storleken på gäddbetet är en annan viktig sak att tänka på, men kom ihåg att ett större bete inte innebär att du kommer fånga en större fisk. Gäddor är riktiga rovdjur, och tvekar inte nödvändigtvis på att försöka attackera beten i storlekar förhållande till dess egen. Det innebär att du kan fånga både stora och små gäddor med större beten.

I motsatt riktigt kan du också fånga större gäddor med hjälp av mindre gäddbeten, så det behöver inte nödvändigtvis vara bättre med ett större beten. Större fiskar tenderar däremot att föredra större beten - rent logiskt i och med att de vill ah så mycket föda som möjligt.

Med det sagt är det viktigaste att veta om det finns stora gäddor på stället du fiskar. Använder du ett för stort bete i ett område med endast mindre gäddor kommer du ha svårt att fånga de.

Material

De flesta spooner-lurar är konstruerade av formad metall som gör det möjligt för lockbetet att skimra, guppa och röra sig i vattnet, och de är vanligtvis utrustade med en eller flera nickelkrokar. De mer traditionella beten är tillverkade av trä, plast eller metall - ibland en kombination av alla tre - och är vanligtvis utrustade med minst två beteskrokar.

Spinnerbete ger lite mer stil och bygger på en hård metalltrådsram med blinkande metallmynt och flexibla material som är utformade för att efterlikna betesfiskens flödande fenor. Vissa gäddbeten är tillverkade helt av flexibel plast för att ge ett naturligt skimmer som speglar simmandet hos levande beten.

Vattentemperatur Vid Gäddfisket

En annan viktig sak att tänka på när du väljer ett gäddlock är vattentemperaturen. I kallare vatten föredrar gädda till exempel större beten som ger mer energi och fettinnehåll. Detta innebär att om du fiskar i kalla vatten under mellansäsongen är stora beten utmärkta att använda.

Gäddorna kan också bete sig olika beroende på vattentemperaturen, vilket bör vara något att tänka på i förhållande till din fisketeknik.

Pris

Det finns många olika typer av gäddbeten på marknaden, vilket innebär att det finns en stor prisspridning. Priset beror på typ och märke samt andra faktorer som kvalitet och material som används för att tillverka betet. Med det sagt kan ofta hitta dessa gäddbeten för runt 100-200 kronor styck.

Sammanfattningsvis Om Gäddbeten

Att fiska efter gäddor här i Sverige är näst intill en nationalsport, men utan rätt gäddbete kan det snabbt bli mycket frustrerande. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.