• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 4 Bästa Drevjaktsikte (2024): Bäst i Test

4 Bästa Drevjaktsikte (2024): Bäst i Test

bästa drevjaktsikte bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att välja rätt drevsikte är en viktig faktor för att uppnå en lyckad drevjakt, då det kan påverka både precisionen och skjutavståndet.

I vår guide kommer vi att undersöka de mest populära drevjaktsiktena på marknaden och ge en detaljerad recension av varje modell. Vi kommer också att ta upp viktiga faktorer att tänka på innan man köper ett drevjaktsikte, så att du kan göra ett välgrundat val som passar dina behov och budget.

Läs vidare för att hitta det perfekta drevjaktsiktet för dina jakter.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Drevjaktsiktena Är:

 1. 1
  Bäst i Test Drevjaktsikte: Swarovski Z8i - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Drevsikte: Leica Amplus 6 6x24i - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Belysta Drevjaktsikte: Delta Optical Titanium HD 1 6x24  - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Drevjaktsikte: Vortex StrikeFire 2 Röd/Grön Sikte: - Läs Recension

1. Swarovski Z8i

Bäst i Test Drevjaktsikte


Swarovski Z8i

Förstoring:

0.75-6x

Objektivdiameter:

20mm

Tubdiameter:

30mm

Vikt:

515 g

Multifunktionellt Drevsikte Med Lägst Förstoring På Marknaden

Swarovski Z8i är ett av de bästa drevjaktsiktena på marknaden idag och är speciellt designad för drevjakt. Med en innovativ 0,75x förstoring är detta sikte optimalt för drevjakt där jägaren behöver ha ett brett synfält och vara nära bytet. Med en objektivdiameter på 20mm och en tubdiameter på 30mm har Swarovski Z8i en bra optisk prestanda och ger en skarp och tydlig syn på bytet.

Ett annat stort fördel med Swarovski Z8i är dess belysta riktmedel, som är designade för maximal reaktionsförmåga. Detta gör det lätt att rikta in sig på bytet och få en exakt träff. Den höga kvaliteten och den robusta konstruktionen gör detta sikte mycket hållbart och pålitligt.

En av de få nackdelar med Swarovski Z8i är att det kan ta lite tid att vänja sig vid jämfört med andra drevjaktsikten på marknaden. Denna modell är också en av de dyrare alternativen på marknaden, vilket kan göra den mindre tillgänglig för jägare med en begränsad budget.

Sammanfattningsvis är Swarovski Z8i ett multifunktionellt drevjaktsikte med lägst förstoring på marknaden, vilket gör det optimalt för drevjakt. Med sin innovativa 0,75x förstoring, brett synfält, belysta riktmedel och kvalitativa konstruktion är detta sikte ett av de bästa alternativen på marknaden. Trots det högre priset är detta sikte väl värt investeringen för jägare som söker hög kvalitet och pålitlighet.

FÖRDELAR

 • Innovativ 0.75x förstoring som är optimal för drevjakt
 • Brett synfält på 56mm/100mm
 • Belysta riktmedel som är designade för maximal reaktionsförmåga
 • Kvalitativ konstruktion med bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Kan vara lite svårare att vänja sig vid än andra drevjaktsikten
 • Dyr modell

2. Leica Amplus 6 6x24i

Näst Bäst i Test Drevjaktsikte


Leica Amplus 6 6x24i

Förstoring:

1-6x

Objektivdiameter:

24mm

Tubdiameter:

30mm

Vikt:

480 g

Effektivt Drevjaktsikte Med Bra Allroundförmågor

Leica Amplus 6 6x24i är ett mycket bra allroundsikte som fungerar perfekt för drevjakt och fågeljakt. Med en förstoring på 1-6x är detta sikte idealiskt för jägare som behöver öka förstoringen när de jagar på längre avstånd. Objektivdiametern på 24mm och tubdiametern på 30mm ger en bra optisk prestanda och en relativt brett synfält.

Leica Amplus 6 6x24i är också ett utmärkt val för nybörjare och jägare med sämre synförmåga eftersom den ger en skarp och tydlig syn på bytet. Sikten är också helt vattentät och har en bra hållbarhet som gör den till ett pålitligt val för jägare som ofta är ute i olika väderförhållanden.

En av de få nackdelar med Leica Amplus 6 6x24i är att det kan vara lite dyrare än andra drevjaktsikten på marknaden. Detta sikte är också inte lika effektivt på nära håll som Swarowski Z8i. Men, detta sikte är fortfarande en mycket effektiv och pålitlig modell med bra allroundförmågor som gör den till ett utmärkt val för många jägare.

Sammanfattningsvis är Leica Amplus 6 6x24i ett mycket effektivt drevjaktsikte med bra allroundförmågor. Med sin bra optiska prestanda, brett synfält, skarpa och tydliga syn på bytet, helt vattentäta design och bra hållbarhet, är detta sikte ett mycket bra val för drevjakt och fågeljakt. Trots att det kan vara lite dyrare än andra alternativ på marknaden, är detta sikte väl värt investeringen för jägare som söker hög kvalitet och pålitlighet.

FÖRDELAR

 • Bra optisk prestanda som är perfekt för fågeljakt
 • Relativt brett synfält
 • Skarpt och tydligt sikte som är bra för nybörjare och de med sämre synförmåga
 • Helt vattentät design med bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell
 • Inte lika effektiv på nära håll som Swarowski ovan

3. Delta Optical Titanium HD 1 6x24

Bästa Belysta Drevjaktsikte


Delta Optical Titanium HD 1 6x24

Förstoring:

1-6x

Objektivdiameter:

24mm

Tubdiameter:

30mm

Vikt:

490 g

Prisvärt Drevjaktsikte För Jakt Under Skymning Och På Morgonen

Delta Optical Titanium HD 1 6x24 är ett mycket prisvärt drevjaktsikte med belysning som fungerar mycket bra i svagt ljus. Med en förstoring på 1-6x är detta sikte perfekt för jägare som jagar under skymning och på morgonen när ljusförhållandena kan vara dåliga. Objektivdiametern på 24mm och tubdiametern på 30mm ger hög ljustransmission och bra färgåtergivning i många ljuslägen.

Delta Optical Titanium HD 1 6x24 har en robust konstruktion som passar alla kalibrar. Sikten har också en relativt brett synfält, vilket gör det lättare att fånga bytet i sikte. Priset för detta sikte är mycket fördelaktigt i förhållande till dess höga kvalitet, vilket gör det till ett mycket prisvärt alternativ med belysning på marknaden.

En av de få nackdelarna med Delta Optical Titanium HD 1 6x24 är att det inte har samma tydliga syn runt om kanterna som andra drevjaktsikten på marknaden. Sikten kan också bli lite för svag belysning i starkt ljus, vilket kan göra det svårt att sikta på bytet i vissa ljusförhållanden.

Sammanfattningsvis är Delta Optical Titanium HD 1 6x24 ett mycket prisvärt drevjaktsikte med belysning som fungerar mycket bra i svagt ljus. Med sin höga ljustransmission, bra färgåtergivning och robusta konstruktion är detta sikte ett utmärkt val för jägare som jagar under skymning och på morgonen. Trots att sikten kan sakna lite av det tydliga synfältet runt om kanterna och belysningen kan vara för svag i starkt ljus, är detta sikte ett mycket prisvärt alternativ för jägare som söker hög kvalitet och pålitlighet.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt alternativ med belysning
 • Hög ljustransmission och bra färgåtergivning i många ljuslägen
 • Robust konstruktion för alla kalibrar
 • Relativt brett synfält

NACKDELAR

 • Inte samma tydliga sikte som tidigare runt om kanterna av siktet
 • Kan bli lite för svag belysning i starkt ljus

4. Vortex StrikeFire 2 Röd/Grön Sikte

Bästa Billiga Drevjaktsikte


Vortex StrikeFire 2 RödGrön Sikte

Förstoring:

1x

Objektivdiameter:

30mm

Tubdiameter:

-

Vikt:

204 g

Billigt Rödpunktsikte Perfekt För Drevjakt

Vortex StrikeFire 2 Röd/Grön Sikte är ett utmärkt val för jägare som söker ett prisvärt alternativ för drevjakt. Detta smidiga och lätta rödpunktsikte har en punktstorlek på 4 MOA, vilket gör att den fungerar väl på korta avstånd.

Trots att det inte har någon förstoringsmöjlighet, har detta sikte en god synfält och punktstorlek. Den är enkel att använda och justera för att passa dina behov.

Nackdelar är att batteritiden är begränsad till 300 timmar och det är inte det bästa valet för långa skjutavstånd.

Sammantaget är Vortex StrikeFire 2 Röd/Grön Sikte en utmärkt budgetvänlig lösning för drevjägare som söker ett pålitligt rödpunktsikte.

FÖRDELAR

 • Smidigt och lättanvänt rödpunktsikte
 • Bra punktstorlek på 4 MOA
 • Extremt billigt i jämförelse med tubkikarsikten

NACKDELAR

 • Har ingen förstoringsmöjlighet
 • Batteritiden är begränsad till 300h

Vad Är Drevjakt?

Drevjakt är en populär jaktform där djur drivs framför jägare, hundförare och/eller slagskyttar. Jägarna är oftast placerade på ståndskyttställningar för att få en bra överblick över skogen och djuren som drivs framför dem.

Drevjakt, även kallad battue på engelska, är vanligt i södra halvan av Sverige och är känd för att erbjuda spänning och hög hastighet. Säkerhet är viktig vid drevjakt och jägare bör ta hänsyn till skjutriktningar och bedöma om viltet är skjutbart eller inte, särskilt i snabba skyttesituationer på kort avstånd.

Drevjaktsikte - Köpguide

Innan man bestämmer sig för att köpa ett drevjaktsikte finns det några saker som kan vara bra att hålla i åtanke. Här är de viktigaste faktorerna att tänka på vid köp av ett drevjaktsikte.

Drevjaktsikte Eller Aimpoint?

Både drevjaktsikten och aimpoints är effektiva verktyg för jägare, men valet beror på dina specifika behov och preferenser. Drevjaktsikten är utformade för att förbättra sikten under drevjakt och har vanligtvis högre förstoring och objektivdiameter. De är också ofta designade med belysta riktmedel för att hjälpa till vid jakt under dåliga ljusförhållanden.

Å andra sidan är aimpoints rödpunktsikten som vanligtvis inte har någon förstoringsförmåga. De är utformade för att ge en snabb och enkel riktning på korta avstånd, vilket är idealiskt för jakt på rörligt bytte eller för taktisk användning.

Så, om du är en jägare som söker precision och önskar att ha högre förstoring, är ett drevjaktsikte det bästa valet. Å andra sidan, om du letar efter en snabb och enkel riktning på korta avstånd, är aimpoints rödpunktsikte det bästa valet. Det beror alltså på vad som passar dina behov och preferenser.

rödpunktsikte eller drevjaktsikte

Kompatibilitet

Att välja rätt drevjaktsikte är avgörande för att uppnå en säker och effektiv jakt. För att välja rätt sikte bör man ta hänsyn till både kompatibilitet och typ av vapen. Kompatibilitet hänvisar till att sikten bör vara lämpliga för vapnet man använder för drevjakt. Det är viktigt att välja ett drevjaktsikte som passar till vapnet, eftersom ett olämpligt sikte kan påverka skjutningen negativt och även skada vapnet.

Vid valet av ett drevjaktsikte är det också viktigt att ta hänsyn till typ av vapen. Vissa vapen har högre rekyl än andra och därför är det viktigt att välja ett robust och hållbart sikte som klarar av att användas med det valda vapnet. Att välja ett drevjaktsikte som är lämpligt för vapnet man använder ökar chansen att man kan fälla djuret på ett säkert sätt och att vapnet håller sig intakt.

En annan faktor att överväga är monteringen av sikte på vapnet. För att säkerställa att sikte och vapen passar ihop är det viktigt att man väljer rätt montering. Det finns två vanliga sätt att montera ett sikte på vapnet, antingen med en kikarmontage eller med en picatinny- eller weaverfäste. Det är viktigt att välja rätt montering för att säkerställa att sikte och vapen är kompatibla med varandra.

Typ Av Vilt

Att välja rätt typ av drevjaktsikte för det vilt man jagar är viktigt för att uppnå en effektiv och lyckad jakt. Olika typer av vilt kan kräva olika typer av sikten beroende på deras storlek, rörelsemönster och levnadsvanor. En del vilt är mer skygga och rörliga, medan andra är mer stillsamma och lättare att fälla. Det är därför viktigt att man väljer ett sikte som passar för det vilt man jagar för att uppnå en effektiv jakt.

När man jagar större vilt, såsom hjortar och vildsvin, är det vanligt att man väljer ett sikte med högre förstoring, som kan ge jägaren en ökad synfält och möjlighet att skjuta på längre avstånd. Detta kan vara särskilt viktigt vid drevjakt där djuret kan röra sig snabbt och oväntat. Jägaren behöver då en bra överblick över området för att kunna fälla djuret på ett säkert sätt.

För mindre vilt, såsom hare eller fasan, kanske man föredrar ett sikte med lägre förstoring eller ett rödpunktssikte. Ett rödpunktssikte kan vara särskilt användbart för att snabbt fälla djuret på närmare avstånd, eftersom det har en bred synfält och är lätt att använda. Detta kan vara fördelaktigt vid drevjakt där djuret kan komma inom skotthåll snabbt och oväntat.

Förstoring

Förstoringsförmågan av ditt drevsikte är mycket viktigt att tänka på när du väljer ett drevjaktsikte. Förstoringen på ett drevsikte bestämmer hur mycket du kan förstora din syn på målet, vilket kan vara avgörande för att göra noggranna och effektiva skott. För många drevjägare är det viktigt att vara närmare bytet, och därför krävs det att ditt kikarsikte har en lägre förstoringsgrad på ofta 1x. Detta innebär att du kan se samma sak som du normalt skulle se med blotta ögat, men du kan förstora det upp till cirka 10x.

När du väljer en förstoringsgrad för ditt drevsikte är det viktigt att tänka på avståndet till målet och miljön där jakten kommer att äga rum. Om du jagar i tät skog eller på kort avstånd är en lägre förstoringsgrad ofta föredragen, medan om du jagar på längre avstånd eller i ett öppet landskap kan en högre förstoringsgrad vara bättre.

En högre förstoringsgrad kan ge dig en större bild av målet, vilket kan vara till hjälp vid långdistansskott. Å andra sidan kan en högre förstoringsgrad också minska synfältet och göra det svårare att snabbt och effektivt rikta in sig på bytet.

Det är viktigt att tänka på att förstoringsgraden inte är den enda faktorn att tänka på när du väljer ett drevjaktsikte. Andra faktorer som ljusförhållanden, optisk prestanda och hållbarhet är också avgörande för att välja ett lämpligt drevjaktsikte som passar dina behov.

drevsikte för drevjakt

Objektivdiameter

Objektivdiametern av ditt drevsikte är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer ett drevjaktsikte. Objektivdiametern är diametern på objektivet i kikarsiktet och är avgörande för hur mycket ljus som släpps in i kikarsiktet. Detta påverkar i sin tur hur effektivt sikte är under din drevjakt.

En större objektivdiameter gör det möjligt för mer ljus att släppas in i kikarsiktet, vilket kan vara särskilt användbart i situationer med dåliga ljusförhållanden, exempelvis under tidiga morgnar eller sena eftermiddagar. En större objektivdiameter gör också att synfältet ökar, vilket kan vara till hjälp när du behöver snabbt rikta in dig på ditt byten.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en större objektivdiameter också innebär en tyngre och större kikarsikte, vilket kan göra det svårare att hantera vapnet. Detta kan vara en viktig faktor att tänka på när du väljer ett drevjaktsikte, särskilt om du kommer att bära vapnet under en längre tid.

Det är också viktigt att notera att objektivdiametern inte är den enda faktorn att tänka på när du väljer ett drevjaktsikte. Andra faktorer som förstoringsgrad, optisk prestanda och hållbarhet är också viktiga att överväga.

Ljusförhållanden

Ljusförhållanden är en annan viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer ett drevjaktsikte. Vid jakt under tidiga morgnar eller sena eftermiddagar, då ljuset är svagt, kan ett sikte som fungerar bra i dåliga ljusförhållanden vara avgörande för att uppnå en lyckad jakt. Ett sikte med dålig prestanda i svagt ljus kan göra det svårt att urskilja detaljer och fälla djuret på ett säkert sätt.

Ett mörkersikte eller termiskt kikarsikte kan vara särskilt användbart vid jakt under mörka förhållanden. Ett mörkersikte förstärker ljusstyrkan och kontrasten i bilden genom att använda en ljusförstärkningsteknik, vilket gör att jägaren kan se bättre i mörker. Ett termiskt kikarsikte använder sig av värmesignaturer för att skapa en bild av omgivningen, vilket kan vara särskilt användbart vid jakt under natten eller i mörka skogspartier.

Det är också viktigt att tänka på att vissa sikten kan reflektera ljus och blända jägaren. Därför är det viktigt att välja ett sikte som är konstruerat för att minimera reflektioner och bländning, särskilt vid jakt under soliga förhållanden.

Hållbarhet

En annan faktor att tänka på när man väljer ett drevjaktsikte är dess hållbarhet. Ett drevjaktsikte är ett verktyg som utsätts för hårda påfrestningar under jakten, och därför är det viktigt att välja ett sikte som är tillverkat av högkvalitativa material och som klarar av att användas under tuffa förhållanden.

kvalite hållbarhet drevjaktsikte

Ett robust och hållbart sikte kommer att klara av att användas under tuffa väderförhållanden, såsom regn, blåst och snöfall. Sikten som är tillverkade av högkvalitativa material kommer att ha en högre tålighet mot stötar och slag som kan uppstå under jakten. Detta minskar risken för att sikten skadas och att jaktupplevelsen försämras.

Hållbarheten av sikten beror också på dess design och konstruktion. Det är viktigt att välja ett drevjaktsikte som är konstruerat för att klara av det arbete som det är avsett för. Ett sikte med en robust konstruktion och hög tålighet mot stötar och slag kommer att ha en längre livslängd och kommer att fungera optimalt under många jaktsäsonger.

Vikt

En annan faktor att tänka på när man väljer ett drevjaktsikte är dess vikt. Vikten av sikten kan spela en mindre roll, men det är viktigt att tänka på att ett tungt sikte kan lägga till vikt på hela vapnet, vilket kan göra det svårare att hantera och transportera under jakten.

Ett tungt drevjaktsikte kan påverka balansen och manövrerbarheten på vapnet och kan göra det svårt att snabbt rikta och fälla djuret. Dessutom kan det göra det svårare att bära vapnet under längre perioder av tid, vilket kan påverka jaktkomforten och prestationen.

Det finns många drevjaktsikten tillgängliga på marknaden som är lätta men ändå robusta och som inte påverkar vapnets balans eller manövrerbarhet. Ett lätt sikte gör det enklare att hantera vapnet och kan hjälpa till att minska tröttheten vid längre jaktsessioner.

Pris

Priset för drevjaktsikten kan variera mycket beroende på dess kvalitet, funktioner och prestanda. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet som passar ens behov och budget. Att välja ett drevjaktsikte kan vara en stor investering, och det är därför viktigt att göra en noggrann undersökning av de olika alternativen som finns tillgängliga på marknaden.

Priset för sikten kan påverkas av dess material och teknologi som används i dess konstruktion. Ett dyrare sikte kan innehålla högre prestanda och bättre funktioner som ger en ökad precision och skjutavstånd. Å andra sidan kan det finnas billigare alternativ som också är av hög kvalitet men saknar vissa av de mer avancerade funktionerna.

Det är viktigt att tänka på ens behov och budget när man väljer ett drevjaktsikte. En jägare som jagar regelbundet och i svåra förhållanden kan behöva investera i ett högkvalitativt sikte som fungerar väl i olika ljusförhållanden och som är robust nog för att klara av påfrestningar under jakten. Å andra sidan kan en jägare som bara jagar ibland välja ett billigare alternativ som passar deras behov och budget.

Vanliga Frågor Om Drevjaktsikten

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett drevjaktsikte, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kikarsikten, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa drevjaktsiktet?

Det bästa drevjaktsiktet är enligt vårt test Swarovski Z8i, ett innovativt drevsikte med 0.75x förstoringsförmåga.

Vad kostar ett drevjaktsikte?

Priset för ett drevjaktsikte kan variera kraftigt, från runt 5000 kronor för ett rödpunktsikte till 10000-30000 för ett drevjaktsikte.

Vilket vapen ska jag välja för drevjakt?

Valet av vapen vid drevjakt beror på vilket vilt som jagas och terrängen som jakten utförs på. Generellt sett används kulgevär eller hagelgevär med kortare pipa för att öka manövrerbarheten och skjutbarheten vid drevjakt.

Hur mycket förstoring behöver jag i ett drevsikte?

Det beror på personliga preferenser och vilket vilt som jagas. För drevjakt rekommenderas vanligtvis lägre förstoringar mellan 1x och 6x, eftersom det ger bättre synfält och möjlighet att snabbt rikta in sig på bytet vid hög hastighet.

Hur fungerar drevjaktsikten i olika ljusförhållanden?

En viktig faktor att ta hänsyn till vid val av drevjaktsikte är hur väl det fungerar i olika ljusförhållanden. För bästa synlighet i dåligt ljus eller mörker kan ett mörkersikte eller termiskt kikarsikte vara ett bra alternativ. Det är också viktigt att välja ett sikte med hög ljustransmission och bra kontrastförhållanden.

Är sikten enkelt att använda och justera?

Det är viktigt att välja ett drevsikte som är enkelt att använda och justera för att underlätta jakten. Många moderna sikten har intuitiva justeringsknappar eller turrets, medan andra kan justeras genom en app eller en fjärrkontroll. Det är också viktigt att välja ett drevsikte som passar dina personliga behov och färdigheter.

Sammanfattningsvis Om Drevjaktsikten

Ett bra drevsikte är ett måste vid all typ av drevjakt för att träffa rätt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.