• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 3 Bästa Fiskedragen För Havsöring & Öring (2024): Bäst i Test

3 Bästa Fiskedragen För Havsöring & Öring (2024): Bäst i Test

basta drag oring havsoring bast i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

 Precis som andra fiskarter har havsöringen och bäcköringen ett visst bete som den föredrar att jaga. Detta bete kan variera från region till region, så var du fiskar kan avgöra vilket bete du ska använda. Vi kommer att ta upp några av de grundläggande beten som används för att fånga havsöring och vanlig öring här i och runt Sverige.

För mer bakgrundsinformation kan du våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Dragen För Öring Är:

 1. 1
  Bästa Wobbler För Havsöring & Bäcköring: Rapala Original Wobbler - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Spinnare För Öring: Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Skeddrag För Öring: ABU Jazz Skeddrag - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Jigg För Öring: Rapala X-Rap Peto Jerkbait - Läs Recension

1. Rapala Original Wobbler

Bästa Wobbler För Havsöring & Bäcköring


Rapala Original Wobbler

Längd:

Spöväska

Vikt:

6 g

Original-betet Från Rapala Som Ständigt Levererar

På en förstaplats i vårt test hamnar Rapalas Orginal Wobbler, vilket är ett av våra favoritdag för mycket typ av fiske. Det är betet som lade sin grund för Rapalas varumärke och är faktiskt världens mest sålda wobbler, och det är enkelt att förstå varför.

Detta flytande wobbler fungerar nämligen utmärkt för all möjlig typ av spinnfiske och trollingfiske, och är ett grymt allround drag som vi föredrar att använda när vi fiskar efter öring här i Sverige.

Det kanske inte är det bästa draget för havsöring, men om du letar efter öring i Svenska floder, sjöar och liknande är det ett perfekt verktyg tack vare sin kompakta storlek och flytande design, vilket gör det lätt att placera den i rätt djup för att öringen ska hugga till.

Som sagt kanske det inte passar bäst för havsfiske, då hade vi istället valt ett tyngre bete som går att kasta längre, men så länge du håller dig inåt land bör det helt klart täcka alla dina behov när du letar efter öringen.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och smidigt bete
 • Mångsidig
 • Flytwobbler

NACKDELAR

 • Svår att kasta långt

2. Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

Bästa Spinnare För Öring


Blue Fox Vibrax Flake 2 Spinnare

Längd:

8 cm

Vikt:

4 g

Spinnare Som Uppskattas Av Många Olika Öring

En spinnare kan också vara ett bra drag att använda när man fiskar efter öring, och detta drag från Blue Fox fungerar mycket bra för att öringen ska nappa. Utöver det fungerar den också mycket bra för att få gäddor, abborrar, aspar och många andra fiskar att nappa.

Den har en unik design och färg som kan tilltala många olika typer av öring, och när den rullas in har den en bra spinnfunktion som får den att se ut som ett byte. Den är heller inte svår att få rull på, tack vare den slimmade designen. Se däremot till att veva in i olika hastigheter för att verkligen sälja den som en betesfisk.

Den enda nackdelen är att den är väldigt lätt, vilket gör den svår att kasta längre ut, men om du håller dig inom räckvidden för de flesta öringar så bör detta säkert vara ett utmärkt val för din nästa fiskeresa. Med andra ord kanske det inte är vårt förstahandsval för havsöring, men har presterat mycket bra i mindre floder, bäckar och till och med sjöar.

FÖRDELAR

 • Bra snurrning vid invevning
 • Tydlig färg för varierat vatten
 • Billig

NACKDELAR

 • Väldigt lätt

3. ABU Jazz Skeddrag

Bästa Skeddrag För Öring


ABU Jazz Skeddrag

Längd:

12 cm

Vikt:

10 g

Litet Och Smidigt Skeddrag Perfekt För Att Fånga Bäcköring

ABU är ett beprövat varumärke inom fiskeutrustning med ett utmärkt rykte - och detta skeddrag är en av deras mer beprövade modeller. Den här skeden har ett mycket oregelbundet rörelsemönster i vattnet och fungerar bra vid relativt låga hastigheter. Med andra ord är det en av havsöringens favoritbete, och fungerar perfekt om du trollingfiskar med båt.

Den ger ifrån sig massor av ljusstrålar och vibrationer, vilket gör att den lockar till sig fiskarna på längre håll. Guld är den mest populära finishen för havsöring, även om silver ger resultat, särskilt när vattnet är klart.

Detta är ett mycket mångsidigt bete som kan kastas eller trollas. Den fungerar också mycket bra när den kastas ut över nedsänkta gräsbäddar, särskilt om det finns betesfisk. Den kan också trollas över större floder i områden där man vill hitta fisk.

Allt som allt är det ett mycket smidigt och relativt litet skeddrag som fungerar för många situationer, men är perfekt för fiske av öring. Vi har däremot upplevt att den rivits av under något tillfälle då vi fått napp på större havsöring.

FÖRDELAR

 • Oregelbundet rörelsemönster i vattnet
 • Litet och smidigt skeddrag

NACKDELAR

 • Inte den bästa slitstyrkan

4. Rapala X-Rap Peto Jerkbait

Bästa Jigg För Öring


Rapala X-Rap Peto Jerkbait

Längd:

14 cm

Vikt:

39 g

Hybrid-jigg Som Är Mycket Effektiv För Att Fånga Havsöring

Rapalas X-Rap är ett av de senaste tillskotten på min lista över de bästa beten för öring. Jerkbaits kom till saltvatten från sötvattensfisket efter abborre och har sedan dess plockats upp av många av oss fiskare som letar efter havsöring.

Det långa, slanka, läppade hårda betet fungerar som jerkbait, simmande plug eller till och med som trollingbete, vilket gör det till ett av Rapalas bästa saltvattenbete. Det är nämligen en hybrid mellan en klassisk wobbler och jigg, och fungerar därför mycket effektivt.

För att göra X-Rap till ett sökbete kastar du ut det och arbetar det stadigt tillbaka till båten. För slöa eller svårflörtade öringar använder jag paus- och ryckkadens. När öringen är riktigt utspridd drar jag långsamt med betet, håller i spöet och ger betet ett hårt ryck med några sekunders mellanrum.

X-raps förmåga att hitta fisk och provocera fram ett bett gör den till det senaste tillskottet i min öringarsenal - och bör helt klart vara med på din lista över de bästa beten för havsöring som går att köpa.

FÖRDELAR

 • Kan kastas långt
 • Hybdrid av wobbler och jigg

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

Drag För Öring & Havsöring - Köptips

Att bestämma sig för rätt typ av drag för att fånga öringen kan vara svårt, särskilt med så många val på marknaden. I grund och botten är öringen en rovfisk som gillar att äta det som finns tillgängligt, vilket (som tur för oss) innebär att väldigt många olika drag och beten fungerar bra för att kroka upp de. Det finns däremot några faktorer att tänka på innan du bestämmer dig för vilket bete som är rätt för ditt öringsfiske.

Typ Av Fiskedrag

Det första att tänka på är vilket typ av fiskedrag du vill använda, och som du kanske redan vet finns det många olika typer att välja på - och många av dessa kan också fungera bra för att kroka upp en havsöring eller öring.

typer av beten och drag för öring

Spinnare För Öring

En spinnare är en typ av bete som används för att fånga fisk och används ofta när man spinnfiskar efter öring. Den består av ett trådskaft med ett eller flera blad som är fastsatta på det. Betet snurras sedan runt i vattnet för att skapa en störning som lockar till sig fisk.

För öringsfiske tenderar spinnare att fungera mycket bra, då det är enkelt att komma igång med, och samtidigt mycket effektivt.

En annan fördel är att dess vikt och storlek innebär att den kan kastas med hög precision under kortare kast, vilket kan vara mycket bra om man letar efter en bäcköring längs med en flod eller liknande. Det innebär däremot att de är svårare att kasta långt om man fiskar efter havsöring på öppet vatten. Är detta ditt mål kanske du bör leta efter en spinnare för havsöring med lite tyngre vikt.

Wobbler För Öring

En wobbler är en annan typ av fiskedrag so för det första är perfekt för fiske efter havsöring på öppet vatten, med sitt lättkastade skaft som går att kasta mycket långt. Detta är mycket fördelaktigt i och med att öringen tenderar att vara en mycket skygg fiskart, och du behöver därför inte komma lika nära för att nå ut med bete.

Du kan välja mellan ett flytande eller sjunkande wobbler, och det beror till stor del på hur platsen du fiskar på ser ut. En flytande wobbler kan vara mycket bra om du fiskar längs med en ström på en flod till exempel, medans den sjunkande wobblern kan fungera bättre när du behöver komma lite djupare för att kroka öringen.

De erbjuder också mycket oregelbundna rörelser i vattnet, vilket är attraktivt för rovfiskar. Wobblers finns i många olika former och storlekar, så det är viktigt att välja rätt storlek och färg för din situation.

Jigg För Öring

Jiggar är ett annat populärt bete för att fånga havsöring, men är däremot inte särskilt populärt vid fiske av bäcköring. De består av en rund blyvikt och en krok som är kopplad till kroppen med en lina eller ett förband.

Jigs är mycket mångsidiga eftersom de kan användas på olika platser, från floder till sjöar, och de finns också i olika storlekar och färger, vilket gör dem lämpliga för många typer av fiskesituationer. Du kan också enkelt och smidigt byta ut kroppen av jiggen, vilket gör det enklare att testa sig fram för att hitta vad som fungerar bäst för dig när du fiskar efter öring.

Skeddrag För Öring

Slutligen har vi skedar - en typ av bete som har använts som ett traditionellt lockbete för öring sedan långt innan moderna lockbete fanns på marknaden. Vanligtvis används en långsmal modell vid öringsfisket, men olika modeller kan också fungera.

Skedar tenderar att vara lite mer oförutsägbara, vilket kan göra dem mycket attraktiva för öring som jagar - samtidigt som de är väldigt enkla att fiska med. Skedens form är också viktig; olika former och storlekar skapar olika störningar i vattnet som kan locka till sig fisk.'

Plats & Typ Av Öring

Vilken typ av öring, och vart du fiskar efter denna är självklart ett mycket viktigt åtagande att ha i bakhuvudet, då det till stor del kommer att avgöra vilket bete du bör använda.

Om du till exempel fiskar efter bäcköring eller vanlig öring i mindre floder och sjöar är det viktigt att välja ett drag som du kan använda för att komma åt dessa. Om du finns bland tätare vegetation kan det till exempel vara svårt att kasta vissa beten, och då gäller det att välja en modell som inte behöver lika mycket kastutrymme.

fiska efter öring bete drag

Fiskar du efter havsöring däremot har du inte samma begränsningar, och här kan det istället vara viktigt att hitta en modell som du kan kasta längre med med hjälp av ditt havsfiskespö.

Storlek

Storleken på ditt fiskebete kommer alltid att spela en avgörande roll i hur framgångsrik du är i ditt fiske, då större modeller ofta tenderar att vara bättre på att fånga större fiske, och vice versa med mindre fiskebeten.

När du fiskar efter öring är mindre beten oftast det bästa alternativet, eftersom det är lättare för öringen att slå på mindre beten. Men om du letar efter havsöring kan större beten vara mer lämpliga i och med att de tenderar att vara större.

Som alltid är det bäst att testa sig fram för att hitta den perfekta storleken för området (och årstiden) där du fiskar efter öring.

Färgval

Färgvalet har också en stor påverkan på hur lyckad ditt öringsfiske kommer att vara. När du fiskar efter öring är naturliga färger oftast det bästa valet eftersom de smälter väl in i miljön och liknar deras naturliga födoämnen.

Med det sagt kan ljusa färger ibland fungera bättre under mulna dagar - men det är alltid bra att ha flera olika färgalternativ när du är ute och fiskar så att du kan experimentera och hitta det som fungerar bäst på din plats. Som med det mesta fiske kommer det alltid vara bäst att testa sig fram tills man hittar en kombination som fungerar.

Vårt personliga tips (som enbart grundar sig på vår erfarenhet) är att dova färger, gärna koppar/guld, fungerar bäst för att fånga öring.

Hållbarhet & Slitstyrka

Slutligen är det viktigt att ta hänsyn till hur hållbart och slitstarkt ditt bete är när du letar efter det bästa betet för öringfiske. Öring är känd för sina starka käkar och kan orsaka stora skador på svagare beten om de tar dem för hårt på hugget.

Leta därför efter material som har god nötning och är tillverkad av ett hållbart material som inte går sönder lätt när den kommer i kontakt med öringens mun. Detta kan vara en viktig faktor om du fiskar efter större havsöringar, där de lätt kan slita sig igenom svagare material och bryta din lina.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan man säga att även om det finns många valmöjligheter när det gäller och är tillverkad av ett hållbart material som inte går sönder lätt när den kommer i kontakt med öringens mun. Detta kan vara en viktig faktor om du fiskar efter större havsöringar, där de lätt kan slita sig igenom svagare material och bryta din lina.

Vanliga Frågor Om Öringsdrag

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en ett bete för öringsfiske, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskedrag, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa öringsdraget?

Det bästa draget för öringsfiske är enligt vårt test Rapala Original Wobbler, en mycket mångsidig wobbler som fungerar mycket bra för både bäcköring och havsöring.

Vad kostar ett öringsdrag?

Ett spöfodral kan att kosta allt ifrån 100-300 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. 

Vilken färg på betet är bäst för öring?

Öring har skarpa ögon och en finkänslig aptit, så färgen på betet är en av de viktigaste nycklarna för att fånga en. I klart vatten använder jag naturliga färger som brunt, svart och vitt med mönster som ränder och fläckar.

När vattnet är grumligt eller smutsigt går jag åt andra hållet med vitt, ljusrosa eller chartreuse med extra blinkande och glittrande färg. Jag känner att den ljusa färgen får fiskens uppmärksamhet och sticker ut mot det smutsiga vattnet.

För att lägga till en färgklick och sänka sjunkhastigheten hos twitchbaits och jerkbaits binder man röd bucktail och fjädrar på släpkroken. I svagt ljus är det bäst att använda färgstarka beten, mina favoritalternativ på natten är mörklila eller svart. Den mörka färgen ger en siluett mot omgivande ljus vilket gör det lättare för fisken att se betet. 

Hur lockar man till sig öring?

Den bästa aspekten av fisket efter öring är att lura en av havets smartaste fiskar. Det första jag gör för att locka till mig öring är att tillsätta en gel som lockar fisk till mina mjuka beten. Den tillsatta doften lockar inte bara till sig öring, utan jag tror också att den uppmuntrar fisken att hålla kvar betet längre.

Detta ger mig en bråkdel av en sekund mer tid att sätta kroken. Jag lägger en liten klump doft på betet och använder sedan toppen av doftflaskan för att sprida doften. Jag försöker undvika att röra betet eller gelen med mina händer. Fisklockmedel är konstruerade för att fastna på vad som helst, även när det är vått, så det är svårt att tvätta bort det från händerna.

Älskare av öring är stolta över sina förföriska rörelser för öring. Att studsa en jigg längs botten, att skära och pausa ett twitchbete eller att simma med ett simbete är vetenskap för de mest framgångsrika öringproffsen. Tänk som betet och föreställ dig hur minsta förändring i spöets position, timing, hastighet och handling kommer att påverka fisken. När jag hittar ett mönster som lockar fisken håller jag mig till det för att få öringen att fortsätta bita.

Sammanfattningsvis Om Drag För Öring

För att fånga öring och havsöring krävs det att du väljer rätt drag och bete för jobbet. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.