• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 3 Bästa Fiskejackorna (2024): Bäst I Test

3 Bästa Fiskejackorna (2024): Bäst I Test

bästa fiskejacka bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att fiska är livet, men under sämre väderförhållanden kan det lätt bli blött och obekvämt om man inte är väl förberedd. En av de viktigaste plaggen att ha med sig under ett sådant tillfälle är en pålitlig och hållbar fiskejacka, vilket kan skydda dig mot både regn och vind när du är ute och fiskar.

I denna guide fokuserar vi på vilka fiskejackor som är bäst just nu. Vi har testat och recenserat ett antal olika modeller och kommit fram till tre produkter som vi anser vara de bästa fiskejackorna på marknaden. Vi går igenom vad du bör titta efter när du väljer en fiskejacka, samt tipsar om vilka funktioner som är extra viktiga i en jacka för fiske. 

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Fiskejackorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fiskejacka: Savage Gear WP Performance Jacka - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Högpresterande Fiskejacka: Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Fodrade Fiskejacka: Savage Gear Proguard Thermo Jacka - Läs Recension

1. Savage Gear WP Performance Jacka

Bäst i Test Fiskejacka


Savage Gear WP Performance jacka

Material:

Nylon

Vikt:

400 gram

Vattenpelare:

10 000 mm

Fiskejacka Med En Perfekt Balans För Användning i Alla Lägen

För de flesta fiskare som letar efter en smidig och funktionell fiskejacka är det svårt att inte klara sig med Savage Gears WP Performance jacka. För oss hamnar den på en förstaplats i detta test, mycket tack vare dess otroliga funktionella balans som också kommer till ett mycket fördelaktigt pris.

Med en vattenpelare på 10 000 mm kan du vara säker på att du håller dig torr under de flesta situationer, och med förstärkta sömmar, blixtlås och fickor kommer vattnet inte att kunna penetrera någonstans oförutsett när vädret väl slår till.

Själva jackan är en vidareutveckling av Savage Gears toppsäljare Black Savage-dräkten, men då utan underdelen så klart. Jackan är däremot lite mer tekniskt utformad och har optimerats specifikt för fiske, men en riktigt god andningsförmåga trots det vattentäta tyget. Denna balans bidrar till en fiskejacka som håller dig både torr och ventilerad genom alla väder.

Materialet är också skapat på slitstarkt och hållbart nylon, vilket innebär att den kan ta en hel del stryk utan att det ens syns på jackan. Det lite tjockare performance-tyget resulterar däremot i att det prasslar (låter) lite när man rör på sig. Inte hela världen men kan vara bra att tänka på.

Viktmässigt är den däremot mycket lätt, och kommer även med funktionalitet såsom en avtagbar huva, justerbara ärmlinningar och massa smarta fickor längs med sidorna och bröstet.'

Allt som allt är det enligt oss den bästa fiskejackan på marknaden just nu, särskilt med tanke på det fantastiska priset.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Bra balans mellan regnskydd och andningsförmåga
 • Helt vattentäta blixtlås, sömmar och fickor

NACKDELAR

 • Inte samma vattenpelare som premium-alternativ
 • Låter lite när man rör sig

2. Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket

Bästa Högpresterande Fiskejacka


Näst Bäst i Test Skaljacka

Material:

Polyamid

Vikt:

615 gram

Vattenpelare:

28 000 mm

Mycket Vädertålig Och Hållbar Regnjacka Med Gore-Tex För Fiske

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket är en mycket bekväm och multifunktionell regnjacka som presterar otroligt väl under de flesta vandringsförhållanden. Det är skapat på ett mycket slitstarkt material som är laminerat med Gore-Tex-membran vilket gör den både vattentät och andningsbart - perfekt för ett varierat friluftsliv.

Vi tenderar att rekommendera denna modell för de flesta som letar efter ett bra alternativ för vardagsbruk, vandring, fiske och mycket mer.

Den sitter bra på kvinnor och män med en nära passform och är mycket bekväm att bära. Det vi gillar mest med Astral är dess rörelseförmåga. Stretchtyget som används gör det mycket lätt att röra sig i den samtidigt som den är helt justerbar i ärmarna och nertill. Det gör att du enkelt kan få en optimal passform som även skyddar mot kyliga vindar och fukt samtidigt som det inte förhindrar din rörelseförmåga om du till exempel håller på med kastfiske.

Astral har också ett mjukt och bekvämt innerfoder som känns bra mot huden. Det enda som vi inte är glada över är bristen på en konstruktion i tre lager, vilket skulle ha gjort den här jackan ännu mer robust i vissa kyligare förhållanden. Trots detta är den skapad i ett ganska rejält material, vilket gör det till ett av de mest robust alternativen på denna lista.

Trots detta är den skapat av ett ganska starkt tyg som bör hålla ute mycket kyla, samtidigt som det är enkelt att lägga till ett baslager eller mellanskikt om så behövs. Att allt detta kommer däremot till ett högre pris än de klassiska fiskejackorna på marknaden, men rent funktionsmässigt är den svår att slå.

FÖRDELAR

 • Mycket hög vattenpelare/vattentäthet
 • Tunnare tyg med bra andningsförmåga (Gore-Tex
 • Mångfunktionell

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

3. Savage Gear Proguard Thermo Jacka

Bästa Fodrade Fiskejacka


Savage Gear Proguard Thermo Jacka

Material:

Polyester

Vikt:

775 gram

Vattenpelare:

8 000 mm

Mysig Och Värmande Fiskejacka, Perfekt För Vår- Och Höstfiske

För dig som är ute efter en fodrad regnjacka som kan hålla dig bekväm och varm under fiske på vår och höst är Savage Gears Progruard Thermo jacka ett av de mest attraktiva alternativen på marknaden.

Jackan är tillverkad av ett mjukt och bekvämt polyestertyg och har ett tjockt foder som håller dig varm även under de kyligaste fiskedagarna. Den har också en justerbar huva som skyddar mot vind och regn, samt lätt justerbara manschetter och fåll för optimal passform. Nästan allt är justerbart, vilket innebär att du enkelt kan hålla en tajt passform som håller kylig luft ute.

Sett till dess vattenavvisande förmåga är den inte optimal, med en vattenpelare på 8 000 mm kommer du ganska långt, men under kraftigare regnfall kan det eventuellt penetrera tyget. Det tjockare fodret kan skydda dig något från detta, men innebär också att jackan har en sämre andningsförmåga än många av de tunnare alternativen.

Med andra ord är den perfekt för lite kyligare klimat där du kanske förväntar dig mindre nederbörd, men under varmare klimat eller tuffare skyfall rekommenderar vi en mer teknisk jacka utan denna typ av foder.

En av de största fördelarna med den här modellen är däremot dess pris. För under 1000 kronor får du faktiskt en riktigt robust regnjacka, så är du på en stram budget och letar efter ett alternativ att utnyttja under vår och höst är det perfekt för dig.

FÖRDELAR

 • Fodrad och värmande
 • Mycket justerbar passform
 • Billigt alternativ

NACKDELAR

 • Kan bli lite varm på sommaren
 • Inte samma vattentålighet eller andningsförmåga som de andra modellerna

Fiskejacka - Köptips

Innan du bestämmer dig vilken fiskejacka som är bäst för dig och din situation finns det några faktorer som kan vara bra att tänka på. Oftast kan du komma iväg med att använda en bra regnjacka, skaljacka eller till och med vandringsjacka när du är ute och fiskar, men det finns vissa egenskaper och funktioner som är extra bra att ha när man är ute och fiskar.

Vattentäthet Och Vattenavvisande Tyg

En av de viktigaste sakerna att tänka på om man letar efter en funktionell fiskejacka är hur väl denna kan skydda dig från fukt och regn. Om du någonsin har råkat ut för ett oväntat skyfall när du varit ute och fiskat vet du hur mycket det kan sätta stopp för resten av dagen. Så det är viktigt att hitta en bra fiskejacka som är vattenavvisande i någon utsträckning. 

fiskejacka olika material

Hur vattentät eller vattenavvisande en viss jacka är brukar uttryckas med hjälp av ett begrepp som kallas för vattenpelare. Ett högre värde innebär en högre grav av vattentäthet, där de flesta vandringsjackor faller mellan 2000 - 12000 mm.

 • 2000mm – Vattenavvisande plagg.
 • 4000mm – Klarar av lätt regn.
 • 6000mm – Klarar av lättare regn under längre tid, samt mindre skurar.
 • Över 10.000mm – Klarar av kraftigt regn under längre tid.

En viktig sak att komma ihåg är dock att en vattentät jacka kommer förlora en del av sin ventilerande förmåga, vilket är varför inte så många väljer att vandra i en regnjacka till exempel.

De mer tekniska jackorna på marknaden använder sig även av något som kallas för ett vattentätt membran, vilket sys in direkt i tyget av jackan. Detta membran ökar jackans vattenavvisande förmåga ytterligare genom att stoppa vatten från att penetrera tyget, samtidigt som det låter fukt och luft att transporteras ut från insidan av jackan.

Sist brukar även dessa jackor att behandlas med en så kallad DWR-beläggning, vilket är ett skydd som appliceras på tygets yttersida, och är också vad som bidrar till den effekten av att vattendroppar helt enkelt rinner av plagget. Denna process kallas för en jackimpregnering, och är något du själv kan göra om du vill.

Andningsförmåga & Ventilation

En annan viktig faktor när man är ute och fiskar, särskilt om det är lite varmare klimat, är jackans förmåga att andas. Ett av de huvudsakliga problemen med regnjackor är att dessa ofta har en ganska dålig ventilationsförmåga, vilket snabbt kan leda till att du blir varm och svettig.

Ett tunnare och mer luftigt tyg kommer rimligtvis att öka jackans andningsförmåga, men detta kommer då på bekostnad av vattentäthet. För att lösa detta problem använder sig många därför av ett så kallat vattentät membran, vars uppgift är att både hålla vatten från att penetrera tyget, och samtidigt låta luft ventilera.

Det finns olika typer av detta membran, men ett av de mest effektiva (och välkända) märken av detta är Gore-Tex, och kan oftast hitta i mer teknologiska jackor, men tenderar också att höja priset.

Värme & Foder

Större av delen vi spenderar ute på vattnet när vi fiskar är vi stillasittande, vilket innebär att det är viktigt att hålla värmen för att inte frysa. Är du ute mitt under sommaren kanske inte detta är ett problem, men för fisketurer under vår och höst är det mycket viktigt att hålla en behaglig värmenivå, särskilt om du planerar att fiska en längre period.

tjock fiskejacka fodrad

Fiskejackor tenderar inte nödvändigtvis att vara särskilt tjocka, men det finns vissa modeller som kommer med extra tjocka tyger eller till och med med extra foder, vilket kan bidra till en betydligt mer bekväm upplevelse under kallare temperaturer. Nackdelen med dessa modeller däremot är att de lätt blir för varma om du använder de under sommaren och temperaturen är högre.

Vi tenderar att föredra en tunnare fiskejacka som vi sedan kan kombinera med andra typer av friluftsplagg eller vandringskläder. På det sättet utnyttjar vi lager-på-lager principen istället för att bibehålla och reglera vår temperatur, och kan därför köpa en fiskejacka som vi kan använda både när det är varmt och kallt.

Vikt & Packbarhet

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till när du väljer en fiskejacka är vikten och packbarheten. Du vill trots allt inte ha en skrymmande jacka som är svår att stuva undan eller bära med dig, särskilt inte om du vandrar in till din plats.

Lättare jackor kommer rimligtvis vara tillverkade på ett tunnare material, vilket försämras dess skyddande och värmande effekter. Om du däremot vet med dig att du inte behöver en särskilt tjock fiskejacka kan det däremot vara smidigare med en lättare modell.

Fickor Och Annan Funktionalitet

När man är ute i naturen och fiskar är det alltid bra med rymliga och robusta fickor att ha diverse verktyg eller redskap i för enkel åtkomst. En bra fiskejacka bör därför komma med goda förvaringsmöjligheter som bidrar till en smidigare upplevelse ute på vattnet.

Många olika fiskejackor kommer också med diverse annan funktionalitet, såsom öppningsventiler för ökad ventilation, eller partier med extra mesh eller fodring. Dessa mindre detaljer kan göra en stor skillnad men är lätt att missa.

En viktig detalj med dessa typer av förvaringsmöjligheter är att se till att de är extra tejpade eller förstärkta mot regn och fukt, då billigare modeller tenderar att skippa över det för att spara in på tillverkningskostnaden.

En annan detalj som kan vara bra att ha är en avtagbar huva, vilket kan vara till stor nytta om du fiskar olika typer av klimat och förhållanden. Att kunna ta av huvan då det är soligt och varmt kan vara mycket bekvämt.

Vanliga Frågor Om Fiskejackor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fiskejacka, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa fiskejackan?

Den bästa fiskejackan är enligt vårt test Savage Gear WP Performance Jacka, en mycket bekväm och hållbar jacka designad för fiske.

Vad kostar fiskejackor?

En fiskejacka kostar oftast mellan 1000-2000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den material som används.

Kan man impregnera en fiskejacka?

Det går alldeles utmärkt att impregnera en fiskejacka om man vill öka dess vattenavvisande förmåga. Se till att använda det bästa impregneringsmedlet och följ våra instruktioner som du kan hitta här.

Behöver man en fiskejacka?

Även om det inte är en nödvändig utrustning tycker många fiskare att en fiskejacka gör upplevelsen trevligare och bekvämare. Den kan också hjälpa dig att skydda dig mot solen eller kallare temperaturer beroende på klimatet. I slutändan är det en fråga om personliga preferenser om du väljer att bära en eller inte.

Kan man laga sin fiskejacka?

Det går att laga sin fiskejacka själv hemifrån, men det gäller att ha rätt utrustning och veta vad man gör. Det vanligaste misstaget är att man inte lagar den på ett sätt som bibehåller dess vattentäta förmåga.

Sammanfattningsvis Om Fiskejackor

En robust och vattentålig fiskejacka kan vara skillnaden mellan en behaglig och rolig fisketur och en som slutar i misär. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.