• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 3 Bästa Isborr För Fiske (2024): Bäst i Test

3 Bästa Isborr För Fiske (2024): Bäst i Test

bästa isborr bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att fiska på vintern kan vara en magisk upplevelse, men utan rätt utrustning kommer du inte komma särskilt långt, om ens ner till fisken. För att bryta igenom tjockare is kommer du att behöva en isborr som du använder för att borra ett hål ner till vattnet och fiskarna.

Vi har spenderat många dagar ute på isen i väntan på fisk, vilket har gett oss möjligheten att testa några av de bästa isborrarna på marknaden. I denna guide tar vi en närmare titt på våra toppval och jämför dessa, så att du kan hitta det alternativ som passar dig bäst.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Isborrarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Isborr: Heinola Original Isborr - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Budgetvänliga Isborr: Mora StrikeMaster Sport Isborr - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Elektriska Isborr Som Kräver Skruvdragare: Mora Artic Lite EZ Cut 150 mm - Läs Recension

1. Heinola Original Isborr

Bäst i Test Isborr


Heinola Original Isborr

Typ:

Manuell Isborr

Diameter:

155 mm & 205 mm

Borrdjup:

700 mm

Högkvalitativ Manuell Isborr Som Är Enkel Att Använda (Finns i 200 mm)

Heinola är en välkänd spelare på isen och har producerat högkvalitativa isborrar under en mycket lång tid. Deras Original-modell kommer med vassa blad och en ergonomiska design som hjälper den att tugga sig igenom isen snabbare än du kan föreställa dig. Det här enkla verktyget är designat och tillverkat i Finland och är bara rent hantverk. Faktum är att duktiga sportfiskare kan få dessa rakblad att gå igenom två centimeter is per sekund, vilket är lika snabbt som någon eldriven isborr kan klara av.

Hemligheten bakom denna höghastighetsborrning är de förskjutna handtagen, som kräver båda armarna för att arbeta med borrmaskinen. Det ger mer kraft och hastighet till bladen, som i sin tur äter sig in i isen mycket snabbare än mindre väldesignade konkurrenter.

Lättviktigt, lätt att transportera och enkel att använda gör att vi rekommenderar för de flesta, även då det dyrare priset gör det till ett överkomplicerat alternativ för nybörjare. Istället är den ett livskraftigt alternativ till ibland finurliga drivna alternativ och ett idealiskt verktyg för folk som har lång väg att gå till isen.

Den finns i flera olika diametrar och de flesta kommer inte att ha några problem med även de blad med större diameter. Var dock försiktig: smutsig is gör denna skruvmejsel snabbt slö.

FÖRDELAR

 • Finns i både 155 och 205 mm
 • Högkvalitativa och kraftiga blad
 • Justerbart teleskopskaft

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

2. Mora StrikeMaster Sport Isborr

Bästa Budgetvänliga Isborr


Mora StrikeMaster Sport isborr

Typ:

Manuell Isborr

Diameter:

150 mm

Borrdjup:

500 mm

Simpel Och Prisvärd Isborr Perfekt För Nybörjare

Enkelhet är det viktigaste med Mora Sport Isborr från StrikeMaster. De ergonomiska handtagen gör den lätt att använda, med ett justerbart intervall på teleskopskaftet för att hjälpa dig att få den bästa kraftöverföringen.

Isborren är också lätt att använda, vilket är varför det är vårt toppval för den budgetmedvetna fiskaren, eller för dig som letar efter ett bra nybörjar

Och Mora-bladen i höglegerat kolstål sliter sig verkligen in i isen, även då det inte är lika effektivt som vissa premium-modeller på marknaden. Den ikoniska blå färgen har pulverlackerats för att minska isbildning, och den kan delas upp i två delar för enkel transport och förvaring.

Även om isborren inte är varken längre eller mer effektiv än många konkurrenter på marknaden, säljs den i en mycket prisvärd paketlösning som gör det till ett bra köp för den budgetmedvetne isborrspelaren. Om du är på jakt efter en simpel och billig isborr att lägga i fiskekitet, är Moras manuella Isborr från StrikeMaster vårt toppval.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Ergonomisk utformad
 • Justerbart teleskopskaft

NACKDELAR

 • Inte det längsta alternativet på marknaden
 • Inte samma kvalité som premiummodeller

3. Mora Artic Lite EZ Cut 150 mm

Bästa Elektriska Isborr Som Kräver Skruvdragare


Mora Artic Lite EZ Cut 150 mm

Typ:

Elektrisk Isborr

Diameter:

150 mm

Borrdjup:

750 mm

Kraftfull Elektrisk Isborr Med Medföljande Universal Adapter

Den här isborren kopplas till en kraftfull borrmaskin via medföljande (universal)adapter och dess kraft och hastighet är direkt kopplad till det handverktyg du kopplar den till. Tillverkarna anger att det minsta vridmomentet som behövs för att driva dess flishuggare är 70 tum/pound, och du behöver minst ett 18-voltsbatteri för att driva borrmaskinen. En sidostabilisatorarm är också viktig för att hjälpa dig att bära ner och styra borrmaskinen. Det är en hel del borrmaskin, och mindre än så kommer inte att driva den här borrmaskinen effektivt.

Med en tillräckligt kraftfull borrmaskin bakom sig är den här borrmaskinen en maskin som gör hål, och det är inte ovanligt att ett fulladdat batteri räcker till några dussin hål. Även om denna eldrivna isborr inte är lika snabb som bensin- eller propan-drivna alternativ är den mycket lättare och enklare att använda. Med en borrmaskin bör detta system väga omkring 5 kilo, vilket är ungefär ¼ av vikten av en stor bensin- eller propangängare med bränsle.

I och för sig är den ultraportabla karaktären hos den här borrmaskinen en egenskap som vi verkligen gillar. Om du har en lång resa till isen eller behöver göra hål över ett relativt stort område kommer du att uppskatta att du inte behöver släpa med dig extra vikt.

FÖRDELAR

 • Lång borrlängd
 • Borrmaskinsadapter ingår
 • Kraftfull och säker användning

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

Isborr - Köptips

Det finns några olika faktorer att ta i beaktning innan du bestämmer dig vilken isborr som är rätt för dig och din fiskesituation. Här går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på, och det är dessa faktorer som även legat som underlag för vårt urval av de bästa isborrarna på marknaden.

Typ Av Isborr

Det viktigaste du behöver avgöra innan du bestämmer dig för en isborr är vilket typ du behöver. Generellt sett finns det tre olika typer av isborrar, och alla har sina distinkta för- och nackdelar som gör de mindre eller mer lämpade för specifika situationer.

borra tufff is med isborr

Manuella & Mekaniska Isborrar

Manuella skruvdragare är det enklaste, lättaste och mest pålitliga alternativet. De är lätta att transportera och drivs av dina muskler i stället för av bränsle eller ett batteri, och denna enkelhet har sina fördelar.

Den mest uppenbara fördelen är att du inte behöver någon form av bränsle eller elektricitet för att borra hål i isen, vilket innebär att du aldrig behöver förlita dig på en extern källa av kraft. De är också lätta att transportera vilket kan vara fördelaktigt om du behöver ta dig ut en bit på isen.

En annan stor fördel med dessa modeller är att de är tysta, så att du enkelt kan borra ett hål i isen utan att oroa dig för att skrämma iväg fiskar i närheten. De kan också användas inuti ditt väderskydd eller istället, så du slipper stå ute om vädret är kallt och vindigt när du penetrerar isen.

De tenderar också att vara de billigaste modellerna på marknaden då de är enklast att tillverka, en mycket viktig faktor för de som är budgetorienterade.

Den huvudsakliga nackdelen med manuella isborrar är att de kräver din egna styrka, vilket för vissa kan vara krävande. Är du i god form däremot kan du nog ta dig igenom ganska djup is både snabbt och enkelt, men om du behöver borra ett flertal håll kan det snabbt bli mycket jobbigt och tidskrävande - i dessa fall kommer en externt driven isborr vara att föredra.


Batteridrivna Isborrar (För Skruvdragare)

Nästa populära alternativ är eldrivna isborrar som drivs med hjälp av en skruvdragare/borrmaskin. De är framför allt populära då de är enkla och snabba att använda, och allt du behöver är egentligen en skruvdragare, en adapter och själva isborren.

Istället för att manuellt borra hål i isen kan du då utnyttja borrmaskinen, vilket gör det till ett lättviktigt alternativ som inte nödvändigtvis låter särskilt mycket mer än en manuell borr. Du kan också använda dessa inne i ditt skydda utan problem.

Den största fördelen som dessa eldrivna alternativ har över manuella isborrar är just att de inte kräver din egna kraft, vilket innebär att det är ännu lättare att borra hålet, särskilt om du behöver borra ett flertal på samma gång. Det gäller däremot att du har en tillräckligt stark borrmaskin till hands - här kan du läsa vår guide till de bästa borrmaskinerna för isborrar.

Men dess styrka kommer däremot även med en uppenbar nackdel. I och med att du förlitar dig på en borrmaskin för att göra jobbet betyder det att du är begränsad till borrmaskinens batteri. När denna tar slut kan du inte längre borra hål i isen. Batteriet är således den svaga länken i denna ekvation.

Skruvdragaren gör sitt jobb lika bra som motorn som driver den, och om batterierna sviktar i kalla temperaturer eller om borren har för lite kraft kommer du inte att vara nöjd med det här valet. Om du väljer ett sådant alternativ rekommenderar vi att du håller batterierna så varma som möjligt för att förlänga deras livslängd.

Bränsledrivna Isborrar

De här skruvborrarna drivs av en gastank som är fäst vid motorn och är kraftfulla och pålitliga. Ju fler hål du behöver borra, desto bättre är det här alternativet, eftersom du kan ta med dig så mycket bränsle som du vill. Och om du gillar stora hål har gasdrivna borrmaskiner vridmomentet och kraften för att klara av det, utan problem.

bränsledriven isborr

Bensindrivna borrmaskiner, liksom alla gasdrivna verktyg, är lätta att starta när de är väl underhållna. Men om du någonsin har kämpat för att få igång en gräsklippare, strängklippare eller motorsåg vet du vilken frustration det kan leda till. Kallt väder kan göra dessa skruvdragare svåra att starta om de inte har en primer, och det har de modeller som vi granskar.

Nackdelen? Bensinskruvdragare är högljudda, kan inte användas inomhus på grund av de dödliga utsläppen och kan vara svåra att transportera. Men hur besvärliga dessa nackdelar än är, är ett annat allvarligt problem risken för ett spill vid tankning, vilket potentiellt kan skada det känsliga ekosystemet i en sjö, damm eller flod.

Borrdiameter

Det finns några andra faktorer som också kan vara bra att tänka på, och diametern av själva isborren är en av de viktigaste, då detta kommer att avgöra hur stort hål du borrar i isen.

Vanligtvis brukar denna vara mellan 100-200 mm i diameter. Viktigt att komma ihåg är att ju tjockare diameter du planerar att borra, ju mer kraft behöver du generera för att borra hålet.

Med andra ord kommer en isborr med 200 mm i diameter att kräva en mer kraftfull borrmaskin (om du använder en sådan såklart, men använder du en manuell isborr behöver du rimligtvis ta i mer).

Exakt hur stort hål du behöver kommer till stor del att dikteras utifrån vad för fisk du planerar att få. Större fisk kräver rimligtvis ett större hål för att få upp. Men tänk på två saker.

För det första: Ju större hålet är, desto lättare är det för dig att tappa något i det. Och för det andra, om det kommer att finnas barn i närheten är det viktigt att hålen är stora så att de inte kan falla igenom av misstag.

Isborrens Längd

En annan viktig fråga är längden på borrkronan. Du måste kunna borra genom isen, inte bara in i den, så se till att välja en borrkrona som är tillräckligt lång för den is du fiskar i. Alla modeller som kom med i våra recensioner är tillräckligt långa att borra igenom den mesta isen du kan stöta på här i Sverige, men i vissa fall kan du behöva en extra lång modell.

isborr fiske på vintern

Storlek ska också anpassas till din längd. Det betyder att du inte vill böja dig över en kort isborr när du borrar hundratals hål och du vill heller inte kämpa för att trycka ner en isborr som är överdimensionerad för dig. Det fina är att många isborrar ofta har förlängningar så att storleken/höjden kan justeras.

Vikt och bärbarhet

Vikten är viktig att tänka på, särskilt om du går eller vandrar långa sträckor till dina fiskeplatser. De handdrivna borrarna är alltid lättast och de gasdrivna borrarna väger mest. När det gäller de tyngre borrarna kommer du vanligtvis inte att bära dem särskilt långt, utan istället transportera dem med hjälp av ett fordon som en skidoo, en fyrhjuling etc. (beroende på isens tjocklek/säkerhet).

Dessutom kan sportfiskare dra dem på en släde bakom sig när de går runt isen. Poängen med allt detta är att vikt och bärbarhet är viktiga att tänka på när du planerar ditt fiskeäventyr.

Bladets skärpa

Jag har inte stött på ett trubbigt blad när jag har köpt en ny isborr. Det betyder dock inte att jag inte kontrollerar före användning! Slöa blad är mycket mindre effektiva när det gäller att skära genom isen, och därför tar det längre tid att borra varje hål.

Detta innebär mer fysisk ansträngning för en handskruvdragare och färre hål som borras på en tank med gas/propan eller en batteriladdning. I början av varje isfiskesäsong bör du kontrollera att dina blad är skarpa. För en genomsnittlig isfiskare bör skärpning av bladet ske vart 2-3:e år.

Även detta är helt beroende av användningen, eftersom jag känner killar som fiskar hela säsongen och vässar dem en eller två gånger per år.

Vanliga Frågor Om Isborrar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en isborr, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av isborrar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa isborren?

Den bästa isborren är enligt vårt test Heinola Original Isborr, en mycket effektiv och hållbar manuell isborr för isfiske.

Vad kostar isborrar?

En isborr kostar oftast mellan 1000-2000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den material som används.

Hur många hål kan en elektrisk isborr borra innan batteriet tar slut?

Det beror på batterikapaciteten på den borrmaskin som du använder, bladens skärpa och hur kallt batteriet är. Det är förmodligen säkert att säga att du kan göra 10-20 hål innan du behöver en ny laddning.

Är isborrmaskiner säkra att använda?

Med alla verktyg ska du se till att du är säker i närheten av dem. Det innebär att du inte får röra vid bladen, särskilt inte när de är i rörelse. Använd dem inte på tunn is. Följ tillverkarens rekommendationer och ditt omdöme när du använder den.

Vilken storlek på isborr ska du köpa?

Svaret på den här frågan beror till stor del på vilken fiskart du är ute efter. Du vill inte kroka en troféfisk för att sedan förlora den i sista minuten för att du inte kan dra den genom ett för litet hål.

Kan man isfiska utan en isborr?

Ja, så länge du är villig att använda gamla hål som borrats av andra isfiskare, och bara om de inte har frusit över. Om du planerar att fiska i hårt vatten regelbundet bör du skaffa en isborr.

Kan en isborr användas för att gräva i jord?

Gör det inte. Även om en bra isborrmaskin sannolikt kan borra genom smuts kommer bladet att bli slöt mycket snabbt. Om du behöver en skruvmejsel för att borra stolphål, skaffa en som är gjord för det. Slösa inte bort de bra pengar du spenderade på en isfiskesnurra.

Sammanfattningsvis Om Isborrar

En hållbar och kraftfull isborr kan vara ett måste när du är ute och fiskar på vintern och behöver göra ett hål i tjockare is. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.