5 Bästa Jaktkeps (2024): Bäst i Test

bästa jaktkeps bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Jakt är en spännande och utmanande aktivitet som kräver rätt utrustning för att uppnå bästa möjliga resultat. En viktig del av jaktutrustningen är en bra jaktkeps, som inte bara skyddar mot sol, vind och regn, utan också hjälper till att dölja jägarens ansikte och rörelser från viltet. Men med så många olika jaktkepsar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken som är den bästa för dina behov.

I denna guide kommer vi att ta en närmare titt på de olika typerna av jaktkepsar som finns tillgängliga och ge dig tips och rekommendationer för att välja den bästa jaktkepsen för din nästa jaktäventyr.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Jaktkepsarna Är:

1. Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Cap

Bäst i Test Jaktkeps


Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Cap

Material:

Polyester

Färg:

Röd/Camo

Funktionell, Slitstark Och Bekväm Jaktkeps

Vi har haft nöjet att prova på Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Cap, som anses vara en av de bästa jaktkepsarna på marknaden idag. Denna keps är gjord av högkvalitativt polyester och har en röd/svart camo-färg som ger en tydlig design som är synlig i alla miljöer.

En av de bästa fördelarna med denna jaktkeps är dess slitstarka och hållbara konstruktion. Jag har använt denna keps under flera jaktutflykter och har märkt att den har tålt repor och nötning från grenar och annan vegetation utan att visa några tecken på skador.

Kepsen har en justerbar rem i baksidan som ger en bra passform och gör att den sitter bra på huvudet, vilket är viktigt under jaktaktiviteter. Linningen på insidan av kepsen är också mycket bekväm och ger extra komfort.

En annan fördel med denna jaktkeps är att den är vattentät, vilket är ett stort plus när man är ute och jagar i regnigt väder. Men, ventilationen på denna keps är kanske inte den mest effektiva. Under varmare väderförhållanden kan det bli lite för varmt och fuktigt under kepsen.

Den enda nackdelen med denna jaktkeps är dess pris, som är lite högre än andra alternativ på marknaden. Men jag tror att priset återspeglar kvaliteten och hållbarheten hos denna keps.

Sammanfattningsvis, Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Cap är en mycket funktionell, slitstark och bekväm jaktkeps. Dess vattentäta tyg och justerbara passform gör den till en utmärkt investering för jägare som söker en pålitlig keps för alla typer av jaktmiljöer.

FÖRDELAR

 • Vattentätt tyg
 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Bra passform med justerbar rem i baksidan
 • Bekväm linning på insidan

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Inte den bästa ventilationsförmågan

2. Seeland Unisex Avail Camo Cap

Näst Bäst i Test Jaktkeps


Seeland Unisex Avail Camo Cap

Material:

Syntet

Färg:

Grön/Camo

Bra Allround Keps För All Sorts Jakt

Seeland Unisex Avail Camo Cap är tillverkad av ett syntetiskt borstat trikåmaterial och har en grön/camo-färg som ger en bra kamouflagemönster.

En av de främsta fördelarna med denna jaktkeps är dess slitstarka borstade trikåmaterial som kan tåla mycket slitage. Jag har märkt att denna keps är tillräckligt tyst för att inte störa djuren under jaktaktiviteter, vilket är en viktig funktion för jägare som vill hålla sig så obemärkta som möjligt.

Kepsen har också en justerbar dragsko bak som ger en bra passform på huvudet, vilket är viktigt under jaktaktiviteter. Detta gör också att kepsen kan anpassas till olika huvudstorlekar.

Den kamouflerande effekten av denna jaktkeps är också mycket bra. Kamouflagemönstret på kepsen fungerar bra för att dölja huvudet och hjälper till att smälta in i omgivningen. Kepsen är också lätt och bekväm att bära under längre jaktutflykter.

En av de få nackdelarna med denna jaktkeps är att den inte är vattentät. Detta kan vara ett problem under regniga väderförhållanden och det är viktigt att ha en vattentät keps eller regnjacka som kan skydda dig från regnet.

Sammanfattningsvis, Seeland Unisex Avail Camo Cap är en bra allround keps för alla typer av jaktaktiviteter. Dess slitstarka borstade trikåmaterial och kamouflagemönster ger ett bra skydd och smälter in i omgivningen väl. Med dess justerbara dragsko bak ger det också en bra passform på huvudet. Men, dess bristande vattentäthet kan vara en nackdel under regniga väderförhållanden.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt borstat trikåmaterial
 • Helt tyst material
 • Bra kamouflagemönster
 • Bra passform med dragsko bak

NACKDELAR

 • Inte vattentätt

3. Deerhunter Muflon Vinterkeps Grön

Bästa Jaktkeps För Vinter Med Öronlappar


Deerhunter Muflon Vinterkeps Grön

Material:

Polyester

Färg:

Brun

Rejäl Och Värmande Jaktkeps För Vinterjakt

Deerhunter Muflon Vinterkeps Grön är tillverkad av högkvalitativ polyester och har en brun färg, men dess främsta egenskap är de varma öronlapparna.

En av de bästa fördelarna med denna jaktkeps är dess tjocka och värmande material som är perfekt för vinterjakt. Det andningsbara membranet på kepsen hjälper till att hålla huvudet torrt och förhindra överdriven svettning under fysisk aktivitet.

De vikbara öronlapparna är en annan stor fördel med denna jaktkeps. De hjälper till att hålla öronen varma och skydda dem från kyla och vind. Dessa öronlappar kan också enkelt vikas upp när de inte behövs.

Insidan av kepsen är tillverkad av en mjuk och bekväm fuskpäls, vilket ger extra komfort och värme under användning. Detta gör det också lätt att bära kepsen under längre perioder.

En annan fördel med denna jaktkeps är dess höga kvalitet och slitstarka konstruktion. Detta garanterar att kepsen kommer att hålla länge och tåla slitage under tuffa jaktförhållanden.

Men, en av de få nackdelarna med denna keps är dess högre pris. Detta kan vara ett hinder för vissa köpare, men det högre priset återspeglar kvaliteten och funktionerna hos denna keps.

Sammanfattningsvis, Deerhunter Muflon Vinterkeps Grön är en rejäl och värmande jaktkeps som är perfekt för vinterjakt. Dess vikbara öronlappar, andningsbara membran och fuskpäls-insida ger extra komfort och skydd under användning. Men dess högre pris och höga värmeisolerande egenskaper kan göra den mindre lämplig för användning i varmare väderförhållanden.

FÖRDELAR

 • Tjock och värmande vinterkeps
 • Andningsbart membran som håller huvudet torrt
 • Vikbara öronlappar som håller öronen varma
 • Riktigt bekväm insida i fuskpäls

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Blir lätt varm om du använder den i varmare temperaturer

4. Härkila Pro Hunter GTX Reversible Cap

Bästa Vattentäta Jaktkeps Med Öronlappar


Härkila-Pro-Hunter-GTX-Reversible-Cap

Material:

Syntet

Färg:

Orange/Grön

Vattentät Jaktkeps Men Mångsidig Funktionalitet

Vi har även prova på Härkila Pro Hunter GTX Reversible Cap, som vi rankar som den bästa vattentäta jaktkepsen med öronlappar på marknaden idag. Denna keps är tillverkad av högkvalitativt syntetiskt material och har en vändbar design som gör att du kan välja mellan två olika färger - orange eller grön.

En av de bästa fördelarna med denna jaktkeps är dess vattentäta Gore-Tex membran som håller huvudet torrt och skyddar mot regn och snö. Kepsen har en hållbar konstruktion och kan tåla slitage från grenar och annan vegetation utan att visa några tecken på skador.

Kepsen har också en relativt bra andningsförmåga tack vare Gore-Tex membranet, vilket gör att huvudet hålls torrt och bekvämt under fysisk aktivitet. Denna funktion gör denna keps till ett utmärkt val för jaktutflykter där du förväntar dig att utsättas för fuktiga förhållanden.

En annan fördel med denna jaktkeps är dess vändbara design som ger dig två olika färger att välja mellan. Detta gör kepsen mångsidig och passar bra för olika jaktmiljöer.

En av de få nackdelarna med denna jaktkeps är dess högre pris. Detta kan vara ett hinder för vissa köpare, men det högre priset återspeglar kvaliteten och funktionerna hos denna keps.

Sammanfattningsvis, Härkila Pro Hunter GTX Reversible Cap är den bästa vattentäta jaktkepsen med öronlappar på marknaden. Dess vändbara design ger dig två olika färger att välja mellan, och dess vattentäta Gore-Tex membran och goda andningsförmåga gör den till ett utmärkt val för jaktutflykter i fuktiga förhållanden. Men dess högre pris kan göra den mindre tillgänglig för vissa köpare.

FÖRDELAR

 • Vändbar design med olika färger, antingen orange eller grön
 • Vattentätt Gore-Tex membran
 • Relativt bra andningsförmåga tack vare Gore-Tex

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

5. Foxhill Keps Orange

Bästa Orange Jaktkeps


Foxhill Keps Orange

Material:

Bomull/Syntet

Färg:

Orange

Simpel, Billig Och Orange Jaktkeps

Sist ut är Chevalier Foxhill Keps Orange, en vanlig och billig orange jaktkeps. Denna keps är tillverkad av en blandning av bomull och syntetiskt material och har en tydlig orange färg.

En av de främsta fördelarna med denna jaktkeps är dess tydliga orangea färg som gör att du syns väl under jaktaktiviteter. Detta gör kepsen till ett utmärkt val för jägare som vill minimera risken för att förväxlas med vilt eller andra jägare.

Kepsen har också en enkel och bekväm passform som gör det lätt att bära den under längre jaktutflykter. Dess slitstarka material kan tåla mycket slitage och ger goda resultat under tuffa förhållanden.

En annan fördel med denna jaktkeps är dess enkelhet och låga pris. Denna keps passar bra för de som vill ha en tydlig orange färg och inte behöver extra funktioner som ett membran eller vattentäta egenskaper.

En av de få nackdelarna med denna jaktkeps är att den inte är lika funktionell som andra alternativ på marknaden. Den saknar både membran och vattentäta egenskaper, vilket kan vara ett problem i fuktiga förhållanden.

Sammanfattningsvis, Chevalier Foxhill Keps Orange är den bästa orangea jaktkepsen på marknaden. Dess tydliga orangea färg, slitstarka material och enkelhet gör den till ett bra val för jägare som vill ha en billig och funktionell keps för att synas under jaktaktiviteter. Men, dess bristande vattentäthet och membran kan göra den mindre lämplig för användning i fuktiga förhållanden.

FÖRDELAR

 • Tydlig orange färg
 • Simpel och bekväm passform
 • Slitstarkt material

NACKDELAR

 • Inte lika funktionellt som andra alternativ
 • Inget membran, och heller inte vattentätt

Jaktkeps - Köpguide

Innan du bestämmer vilket jaktkeps som är rätt för dig, finns det några saker som kan vara bra att hålla koll. Här är de viktigaste faktorerna att utvärdera innan man köper en jaktkeps.

Material

Valet av material är en viktig faktor att överväga när man köper en jaktkeps. Materialvalet kan påverka kepsens funktion och komfort under jaktaktiviteter. Ett av de vanligaste materialen som används i jaktkepsar är Gore-Tex-material. Gore-Tex är en välkänd teknologi som ger en hög nivå av vattentäthet och andningsförmåga. Detta material gör att vatten inte tränger in i kepsen, men samtidigt kan fukt och svett från huvudet lättare avdunsta och förhindrar överhettning.

jägare och jaktkeps

Andra material som ofta används i jaktkepsar inkluderar bland annat olika typer av polyester, bomull och ull. Polyester är ett vanligt materialval eftersom det är lätt, slitstarkt och snabbtorkande. Bomull och ull används ofta för att ge extra värme och komfort, men de är inte alltid idealiska för våta eller fuktiga förhållanden eftersom de tar längre tid att torka än syntetiska material.

Vid valet av material för jaktkepsen, är det viktigt att överväga vilken typ av jakt du kommer att ägna dig åt och vilka väderförhållanden du kan förvänta dig. En vattentät och andningsbar keps i Gore-Tex-material kan vara det bästa valet för en jakt i regnigt väder eller i fuktiga områden, medan en mer traditionell keps i bomull eller ull kan vara lämpligare för torrare förhållanden. Ska du jaga i mer extrem kyla skulle vi istället rekommendera en bra jaktmössa.

Passform

En bra passform är en viktig faktor att överväga när man köper en jaktkeps. En keps med rätt passform kan hjälpa till att hålla kepsen på plats och förhindra att den glider av huvudet under aktivitet. Om kepsen inte sitter bra, kan den störa din syn på viltet och störa din jaktupplevelse.

För att hitta rätt passform på en jaktkeps, är det viktigt att mäta huvudomkretsen för att bestämma vilken storlek som passar bäst. Det är också viktigt att prova på kepsen för att se till att den passar bra på huvudet och inte är för löst eller för tight. En keps som är för tight kan orsaka obehag och huvudvärk medan en keps som är för löst kan glida av huvudet och störa sikten.

En annan viktig faktor att överväga är kepsens utformning, som kan påverka passformen. Vissa kepsar har justerbara band eller spännen för att anpassa passformen, medan andra har elastiska band eller flexibla material som kan anpassa sig till huvudets form. Det är viktigt att välja en keps med en passform som är bekväm och stabil för att undvika att den stör dig under jakten.

Skydd

Skydd är en annan viktig faktor att överväga när man köper en jaktkeps. En jaktkeps kan fungera som ett skydd mot olika väderförhållanden och naturliga element som kan påverka din jaktupplevelse. Att välja en keps som ger rätt skydd för din miljö är viktigt för att du ska kunna fokusera på jakten och inte störas av väderförhållandena.

Beroende på vilken typ av jakt du planerar att ägna dig åt och var du befinner dig geografiskt, kan skyddet som krävs variera. Om du jagar i varma och soliga områden, kan en keps med bred skärm eller skydd mot UV-strålar vara en lämplig lösning. Om du däremot jagar i kallare eller våtare områden, kan en vattentät och isolerande keps med förlängd skärm eller nackskydd vara mer lämplig.

Det är också viktigt att överväga om kepsen behöver ha skydd mot insekter eller annat oönskat vilt. Vissa kepsar kan ha inbyggda myggnät eller andra skydd mot insekter för att hjälpa till att hålla dig bekväm under jakten.

Färg & Kamouflage

Valet av färg och mönster på en jaktkeps kan ha en betydande inverkan på hur väl du döljer dig i din omgivning. Jägare försöker ofta att smälta in i naturen och dölja sig för att inte skrämma bort viltet. Valet av färg och mönster på kepsen kan hjälpa till att uppnå detta mål.

bra kamouflerande jaktkeps

Färger som är vanligt förekommande i naturen, såsom grönt, brunt och grått, kan vara bra val för en jaktkeps. Dessa färger hjälper till att smälta in i omgivningen och göra det svårare för viltet att upptäcka dig. Att välja en färg som matchar den omgivande miljön kan öka din chans att smyga på viltet utan att bli upptäckt.

Utöver färgen kan mönstret på kepsen också påverka dess förmåga att dölja dig. Mönster som efterliknar naturliga former, som löv eller grenar, kan vara mycket effektiva på att dölja dig i din omgivning. Ett kamouflagemönster kan också vara en bra valmöjlighet eftersom det efterliknar skogens naturliga färger och former.

Det är dock viktigt att välja en färg och mönster som passar för den specifika miljön och säsongen. Till exempel kan en grön keps fungera bra på våren och sommaren, men en brun eller grå keps kan vara mer lämplig på hösten och vintern när omgivningen är mer färgad.

Att välja en jaktkeps med rätt färg och mönster kan öka din chans att smyga på viltet utan att bli upptäckt, särskilt om du har ett matchande jaktställ, jaktjacka och jaktbyxor.. Så det är viktigt att överväga din omgivning och vilken tid på året du planerar att jaga för att välja den mest effektiva färgen och mönstret på din keps.

Ventilation

Ventilation är en viktig faktor att överväga när man väljer en jaktkeps. Under intensiva jaktaktiviteter kan huvudet svettas mycket, vilket kan göra att kepsen känns obekväm och tung. En keps med ventilation kan hjälpa till att hålla huvudet svalt och torrt, vilket kan göra jakten mer behaglig.

Vissa kepsar har ventilationshål som släpper ut värme och fukt från huvudet, vilket ger bättre luftflöde och minskar risken för överhettning. Andra kepsar kan ha andningsbara material som hjälper till att avdunsta svett och fukt från huvudet, vilket gör att kepsen känns torrare och mer bekväm.

Valet av ventilationssystem på kepsen beror på personliga preferenser och den specifika jaktmiljön. Om du planerar att jaga i varma och fuktiga områden, kan en keps med ventilation vara ett bra val för att förhindra överhettning och svettning. Om du däremot jagar i kalla områden, kan en keps med mer isolerande material vara mer lämplig.

Det är också viktigt att överväga ventilationssystemets effektivitet i förhållande till kepsens skyddande funktion. Det är viktigt att ha ett skydd mot regn eller solstrålar, men samtidigt ha ett effektivt ventilationssystem som inte kompromissar med skyddet.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att överväga när man väljer en jaktkeps. Jaktaktiviteter kan vara tuffa för kläder och utrustning, så det är viktigt att välja en jaktkeps som är tillverkad av högkvalitativa material som kan tåla slitage och hålla länge.

bra jaktkeps dam

Material som används i tillverkningen av jaktkepsar inkluderar vanligtvis syntetiska material, bomull och ull. Syntetiska material som polyester är vanligt förekommande på grund av dess hållbarhet, lätta vikt och snabbtorkande egenskaper. Bomull och ull används också ofta eftersom de ger extra värme och komfort.

Det är viktigt att välja en jaktkeps som är tillverkad av högkvalitativa material som kan tåla slitage och repor från grenar, buskar och annan vegetation som du kan möta under jakten. Dessutom är det viktigt att överväga kepsens sömmar och dess motståndskraft mot rivning och nötning.

En högkvalitativ jaktkeps bör också vara lätt att underhålla och tvätta. Eftersom jaktmiljön kan vara smutsig och fuktig, är det viktigt att välja en keps som är enkel att rengöra och torka.

Funktionalitet

Funktionalitet är en annan viktig faktor att överväga när man väljer en jaktkeps. Vissa kepsar har extra funktioner som är utformade för att ge ytterligare skydd och bekvämlighet under jaktaktiviteter.

Exempelvis kan en jaktkeps ha öronlappar för att skydda öronen från kyla och vind, eller för att dämpa ljud för en bättre jaktupplevelse. Andra kepsar kan ha avtagbara nackskydd eller förlängda skärmar för att ge extra skydd mot solen eller regnet.

Andra funktioner som kan vara till nytta under jakt är inbyggda fickor för förvaring av små föremål, som exempelvis ammunition eller handskar. Vissa kepsar kan också ha justerbara band eller spännen för att anpassa passformen och ge extra stabilitet och komfort under aktivitet.

Att välja en jaktkeps med extra funktioner som passar dina behov och miljökrav kan förbättra din jaktupplevelse genom att ge extra skydd och bekvämlighet. Det är viktigt att överväga vilka funktioner som är mest användbara för din specifika jaktaktivitet och miljö.

Vanliga Frågor Om Jaktkepsar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en jaktkeps, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kepsar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktkepsen?

Den bästa jaktkepsen är enligt vårt test Härkila Moose Hunter 2.0 Safety Cap, då du får en bra blandning av funktionalitet, hållbarhet och kamouflage.

Vad kostar en jaktkeps?

En jaktkeps kan kosta allt från 100 kronor ända upp till 1500 kronor, och det beror helt på vilken funktionalitet och kvalité du är ute efter. En robust vinterkeps kommer till exempel vara dyrare än en klassisk bomullskeps.

Behöver jag extra funktioner som öronlappar eller avtagbart nackskydd?

Svaret beror på dina behov och preferenser när det gäller jaktkepsar. Öronlappar kan vara användbara för att hålla öronen varma under kalla väderförhållanden, medan avtagbara nackskydd kan hjälpa till att skydda nacken mot sol och vind. Om du planerar att jaga i en kall miljö eller på platser där solen är stark kan dessa extra funktioner vara till nytta. Dock kan det vara så att de inte är nödvändiga för alla jägare.

Finns det några tips för att underhålla och rengöra min jaktkeps?

För att förlänga livslängden på din jaktkeps och hålla den i bra skick rekommenderas det att du tvättar den regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Användning av milda tvättmedel och att hänga kepsen för att lufttorka är också viktigt för att undvika skador på materialet. För att undvika fläckar och smuts på din jaktkeps bör du också undvika att lägga den direkt på marken eller andra smutsiga ytor.

Vilket färg- och mönstermönster på jaktkeps är bäst för min typ av jaktmiljö?

Valet av färg och mönster på jaktkepsen kan påverka din förmåga att dölja dig i din omgivning. För miljöer med mycket grönska kan en grön eller kamouflagemönstrad jaktkeps fungera bäst, medan en orange keps kan vara bäst för att synas i områden där andra jägare kan vara närvarande. Det är också viktigt att tänka på årstiden, då en tjockare vinterkeps kan vara fördelaktig under kalla väderförhållanden, medan en lättare keps kan vara bättre under varmare förhållanden.

Sammanfattningsvis Om Jaktkepsar

En funktionell jaktkeps kan vara det perfekta alternativet för dig om är ute och jagar mycket. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.