• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Jaktkläder: Hur Du Klär Dig Inför Jakten

Jaktkläder: Hur Du Klär Dig Inför Jakten

jaktkläder guide

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

När vi tänker på jaktutrustning tänker vi oftast på vapen, optik, jaktväskor och annan utrustning, men det är lätt att glömma att våra jaktkläder är en integrerad del av vår utrustning. Valet av rätt kläder kan vara avgörande för vår komfort och resultat under jakten.

I denna guide tar vi en närmare titt på hur man klär sig inför jakt på bästa sätt.


Lager-På-Lager Principer

Det viktigaste att tänka på när man är ute och jagar i naturen är att klä sig rätt för vädret. I praktiken är det bästa sättet att göra detta på genom att använda sig av flerskiktsprincipen eller lager-på-lager.

Tanken bakom det är simpelt; Klä dig i en serie av lager som du enkelt kan sätta på och ta av för att kontrollera skydd, temperatur och värme.

Baslager

När det kommer till baslager under jakten, så är moderna merinounderställ (för damdet överlägset bästa valet. Inget annat material kan reglera kroppstemperaturen lika effektivt, det håller dig varm när det är kallt och transporterar bort fukt när det är varmt. Dessutom luktar det inte illa efter flera dagars användning, till skillnad från syntetiska material.

Ull isolerar också bra även när det är blött. För höstjakter och varierande väder bör man välja en mellantjocklek av merinoull. Vid tidig jakt i varmt väder kan funktionskalsonger användas istället för långkalsonger, medan man vid mycket kallt väder bör uppgradera till ett tjockare över- och underställ som baslager.

bästa jaktjacka för dam

Mellanlager

När du har valt ett bra baslager är nästa steg att välja ett lättare isolerande mellanlager som du enkelt kan ta på eller av beroende på temperaturen och din aktivitetsnivå.

Här är både syntetiska jakttröjor och merinovarianter utmärkta val. En kombination av båda fungerar också bra och ger dig möjlighet att exakt styra din kärntemperatur. Båda alternativen är tysta och varma, vilket gör dem till utmärkta val för jakten.

Ytterlager

När temperaturen sjunker, särskilt om du ska sitta stilla under längre tid och vänta på vilt, är det viktigt att ha isolerande ytterkläder som du enkelt kan packa ned. Dun- eller syntetiskt isolerade ytterkläder är oumbärliga för jakt i kallt väder. Dun fungerar bra så länge det inte blir blött. Om jag behöver extra värme i kärnan, bär jag en extra jaktväst eller värmeväst under min jaktjacka.

Softshell- och skaljackor med fleeceisolering och jaktbyxor eller skalbyxor är också bra val av ytterlager. De är tillräckligt slitstarka för att klara av att ta sig igenom buskar och blockerar kalla vindar på ett effektivt sätt.

Vissa fördrar istället kortare knickers eller liknande, men många väljer det skyddade jaktstället som skyddar hela kroppen från vind och vatten.

Jaktbyxor

När du väljer jaktbyxor är det viktigt att leta efter en mångsidig modell som är byggd för olika temperaturer, som du kan vandra bekvämt i och som inte stör djuren med buller när du rör dig i buskarna.

Vissa byxor med syntetiskt skal kan vara väldigt bullriga, men det finns många tåliga och tysta jaktbyxor för både kvinnor och män att välja mellan. Så se till att välja ett par byxor som passar dina behov och som du kan röra dig smidigt i under jakten. För vildsvinsjakt rekommenderar vi alltid ett par säkra vildsvinsbyxor.

Regnkläder För Jakt

Även de bästa jaktkläderna blir värdelösa om du blir genomblöt i kallt väder. Därför är det viktigt att ha packbara regnkläder till hands när det regnar eller snöar. Regnkläder som regnjackor, regnponchos eller regnbyxor är helt vattentäta och lätta att bära med dig i jaktryggsäcken.

Dessa kläder fungerar som ett extra skydd när det regnar eller snöar mycket, vilket är avgörande för att hålla dig torr och varm under jakten. Se därför till att alltid ha packbara regnkläder med dig när du ger dig ut på jakt.

material på jaktjackor

Damasker

Det här är ett tillbehör som jag känner mig naken utan. Bra damasker håller fukten borta från dina jaktkängor eller stövlar och strumpor när du korsar en bäck eller går genom snö. De blockerar också insekter, frön och smuts under torrt väder. För extra skydd kan du också använda byxholkar.

Huvudbonad

En bra huvudbonad är viktigt, särskilt när det är kallare väder och du behöver hålla uppe värmen runt huvudet. Men en bra jaktmössa eller jaktkeps kan också agera som en signal om de är i en tydlig färg, vilket kan hjälpa andra jägare att se dig tydligt i naturen.

Jakthandskar

Liksom hattar jagar vi med två par handskar. Vanligtvis räcker det med ett bra par jakthandskar som förser dig med bra stöd och skydd, utan att förhindra din rörelseförmåga. I vissa kallare situationer däremot kan det vara bra att dra fram ett par värmehandskar som använder sig av värmeslingor för att värma upp dina händer. Detta är särskilt användbart under vintern när det är riktigt kallt ute.

Jaktstrumpor

Precis som baslager är strumpor av merinoull mycket bättre än strumpor av syntetmaterial, i alla fall i de flesta situationer. Beroende på vilken typ av jakt du håller på med kan du däremot behöva ett par vattentäta strumpor till exempel, eller om du är och jagar på vintern med minimal aktivitet kanske ett par värmestrumpor eller till och med värmesulor kan vara rätt val för dig.

Hur Är Det Med Kamouflerade Jaktkläder?

Många frågar vad som är det bästa kamouflagemönstret för jaktkläder. Men oavsett hur du jagar behöver du ett mönster som bryter upp din kontur och inte sticker ut mot bakgrunden. Mönstret beror på miljön och årstiden. Därför föredrar vi kamouflage med mer allmänna mönster och färgscheman som stör din silhuett snarare än mönster som exakt efterliknar en specifik miljö. F

Det är viktigt att komma ihåg att inget kamouflagemönster kan ersätta dåliga färdigheter i skogshantering. Smygande jägare i solida jordfärger har större chans att lyckas än jägare som rör sig i full synlighet för sitt byte, även om de är täckta i ultra-realistisk kamouflage från topp till tå.

Därför bör du se dina jaktkläder som en viktig del av din utrustning. Använd ett system som du kan lita på oavsett vad, var eller när du jagar. Det är möjligt att bygga ett komplett jaktklädselssystem som är tillräckligt mångsidigt för att kunna användas oavsett vilken typ av jakt du ska ge dig på. Detta kommer i slutändan att hålla dig längre ute på fältet och öka chansen att lägga mer kött i viltkylen.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 23

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.