8 Bästa Jaktryggsäck (2024): Bäst i Test

bäst i test jaktryggsäck

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Jakt är en populär friluftsaktivitet som många tycker om. Det kan dock vara ganska utmanande, särskilt om du bär alla dina förnödenheter på ryggen. Därför är det viktigt att välja den bästa jaktryggsäcken för dina behov.

I den här guiden tar vi en titt på 8 av de bästa jaktryggsäckarna på marknaden just nu. Vi kommer också att diskutera vad man ska tänka på när man köper en jaktryggsäck, recensioner av enskilda produkter och tips på hur du kan göra din utflykt mer bekväm.

Så oavsett om du är nybörjare eller erfaren jägare, läs vidare för att få de bästa råden för att välja den perfekta jaktryggsäcken!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Jaktryggsäckarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Jaktryggsäck: Eberlestock X1 Scandinavia Mountain - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Multifunktionella Jaktryggsäck: Fjällräven Singi Stubben - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Jaktryggsäck För Endagsturer: Fauna Älgen EVO PRO - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Jaktryggsäck För Fågeljakt: Chevalier Grouse Trekantsryggsäck - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Jaktryggsäck För Flera Dagars Jakt: Berghaus Tactical MMPS Crusader 3 - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Ventilerande Jaktryggsäck: Fjällräven Lappland Friluft 45 - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Lätta Jaktryggsäck För Smygjakt: Bergans Budor 45 - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Lilla Jaktryggsäck: Badlands Scout - Läs Recension 

1. Eberlestock X1 Scandinavian Mountain

Bäst i Test Jaktryggsäck


Bäst i Test Jaktryggsäck

Vikt:

2500 g

Volymkapacitet:

48 liter

Material:

Polyester

Ytterdimensioner:

60x28x20 cm

Pålitlig Och Smart Ryggsäck Optimerad För Jaktbehov

Vår självklara testvinnare är Eberlestock X-Scandinavia Mountain ryggsäck. Detta är en stor och rymlig ryggsäck som har plats för allt du behöver under jaktutflykter, och har varit min personliga favorit och trogna följare under majoriteten av jakter jag utfört de senaste fem åren. Eberlestock X-Scandinavia Mountain-ryggsäcken har en volymkapacitet på 48 liter, vilket är tillräckligt för de flestas behov. Det gör det till ett mycket multifunktionellt alternativ för de som vill spara på pengar.

Ryggsäcken väger 2500 gram och har yttermått på 60x28x20 cm. Viktmässigt ligger den i linje med många andra alternativ på marknaden, även då den inte är ett av de lättare alternativen. Men med tanke på storleken är den fortfarande mycket lätt att hantera. Den är tillverkad av polyester, vilket gör den både slitstark och andningsbar.

Eberlestock X-Scandinavia Mountain ryggsäck har ett antal funktioner som gör den till den bästa jaktryggsäcken i vårt test. Först och främst har den ett stort vapenhölster som passar alla gevär tätt och säkert (utan och med kikarsiktet). För det andra, ryggsäcken är mycket välorganiserad, med extra fickor för t.ex. ammunition och kikare.

Den enda riktiga nackdelen vi kan se med denna modell är den inte kommer med en integrerad stol, vilket kan vara mycket bekvämt att ha. Med det sagt är den så pass stor och rymlig att du enkelt kan packa ner en bärbar pall eller liknande. Allt som är det en grymt stabil jaktryggsäck som kommer att täcka de flesta behoven.

Den kommer även i en uppdaterad modell av deras euro-version - Eberlestock X1 Euro 2 Pack, vilket är en tydlig uppgradering i termer av prestanda. Den är däremot något mindre (32 liter) och kostar ganska mycket mer, vilket var anledningen till att vi inte tog den som vårt förstahandsval. Men om du inte behöver en så stor ryggsäck, så kommer Eberlestock X1 Euro 2 pack vara ett något bättre val.

FÖRDELAR

 • Rymlig och smart design
 • Pålitlig och slitstark
 • Stort gevärshölster som passar alla gevär
 • Mycket bra organisation med extra fickor

NACKDELAR

 • Ingen integrerad stol

2. Fjällräven Singi Stubben

Näst Bäst i Test Jaktryggäsck


Bästa Smidiga Jaktryggsäck

Vikt:

2100 g

Volymkapacitet:

27 liter

Material:

Polyester/Bomull

Ytterdimensioner:

27x24x52 cm

Smart Design Med En Mycket Lätt Och Smidig Hanteringsförmåga

Fjällräven Singi Stubben-ryggsäcken är ett mycket kompakt och lättviktigt alternativ som ändå har många funktioner. Den har en volymkapacitet på 27 liter, vilket är tillräckligt för de flesta dagsturer. Den väger dessutom bara 2100 gram, vilket gör den till en av de lättare modellerna på marknaden.

Trots sin lilla storlek är ryggsäcken Fjällräven Singi Stubben faktiskt ganska rymlig och välorganiserad. Den har ett antal fack och fickor samt ett integrerat regnskydd. Huvudfacket har dessutom en dragkedja framtill så du kan nå innehållet lätt och smidigt, vilket alltid är praktiskt att ha.

En av de bästa sakerna med den här ryggsäcken är att den kan användas som pall, vilket är mycket behändigt och bekvämt när du behöver ta en liten paus i naturen och njuta av din omgivning. Denna detta är möjligt tack vare att ryggsäcken är tillverkad av ett vattenavvisande och slitstarkt material som dessutom är mycket lätt att rengöra.

Den enda nackdelen vi kan se med den här ryggsäcken är att den inte har något höftbälte, vilket kan vara praktiskt för att fördela vikten jämnare. Den är dock fortfarande tillräckligt lätt för att det inte är något stort problem.

På det hela taget är Fjällräven Singi Stubben ett utmärkt val för dem som vill ha ett kompakt och lätt alternativ som fortfarande har många funktioner.

FÖRDELAR

 • Kompakt och lätt
 • Slitstark och vattentålig
 • Fungerar som pall

NACKDELAR

 • Inget höftbälte

3. Fauna Älgen EVO PRO

Bästa Jaktryggsäck För Endagsturer


Bästa Jaktryggsäck För Endagsturer

Vikt:

2300 g

Volymkapacitet:

35 liter

Material:

Polyamid

Ytterdimensioner:

46x30x50 cm

Smidig Och Prisvärd Jaktryggsäck Perfekt För Kortare Jakter

Fauna Moose EVO PRO-ryggsäcken är ett utmärkt val för dig som vill ha ett flexibelt och prisvärt alternativ som ändå är fullmatat med funktioner. Den har en volymkapacitet på 35 liter, vilket är tillräckligt för de flesta endagsjakter. Ryggsäcken har också ett två sidofickor och ett på baksidan, så du lätt kan förvara saker som kikare och liknande.

Det ergonomiskt utformade bärsystemet gör det till en mycket bekväm modell att bära på, perfekt då du behöver röra dig över längre sträckor. Vikten är relativt låg också, vilket bidrar till ytterligare smidighet. Aluminiumstommen bidrar även till att vikten fördelas jämt, vilket tillsammans med det robusta höftbältet resulterar i en mycket bekväm ryggsäck, även då den är fullastad.

En av de bästa sakerna med den här ryggsäcken är att den levereras med en integrerad stol, vilket kan vara mycket praktiskt när du behöver ta en paus i naturen. Höjden är däremot lite lägre än de flesta andra stolryggsäckarna, vilket vi vet om är något som många ogillar.

Den kommer även med ett integrerat bärsystem för geväret vilket sitter bekvämt och säkert längs med ryggen. Utöver detta är den fullproppad med små öglor och liknande för extra organisation.

På det hela taget är Fauna Moose EVO PRO-ryggsäcken ett utmärkt val för dem som vill ha ett prisvärt och flexibelt alternativ som ändå är fullmatat med funktioner. Den är bekväm att bära och har gott om plats för all din utrustning, vilket gör den perfekt för kortare jakter.

FÖRDELAR

 • Smart design med smidig extern organisation
 • Integrerad stol
 • Bekväm och stödjande

NACKDELAR

 • Låg sitthöjd
 • Inte den mest hållbara designen

4. Chevalier Grouse Trekantsryggsäck

Bästa Jaktryggsäck För Fågeljakt


Bästa Jaktryggsäck För Fågeljakt

Vikt:

800 g

Volymkapacitet:

17 liter

Material:

Polyester

Ytterdimensioner:

20x16x26 cm

Liten Och Lätt Jaktryggsäck För Fågeljakt

Chevalier Grouse Triangle Backpack är en mycket kompakt och lätt ryggsäck, vilket gör den perfekt för fågeljakt. Den har en volymkapacitet på 17 liter, vilket räcker för de flesta kortare endagsjakter då du inte behöver mycket packning. Ryggsäcken har också en inbyggda fågelsnaror och ett nätfack där du enkelt kan förvara en fågel.

Den största fördelen med den här ryggsäcken är dess vikt och storlek, eftersom den bara väger 800 gram. Detta gör den till en av de lättaste jaktryggsäckarna på marknaden, vilket är perfekt om du behöver förflytta dig snabbt och tyst genom skogen.

Det är en så kallad trekantssäck, vilket innebär att den lämnar en axel fri. Placera den därför över axeln du inte använder för att skjuta med, så du har full rörelsefrihet. Ryggsäcken är också lämplig för både vänster- och högerhänta skyttar.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den inte har något gevärshölster, så du måste bära ditt vapen i handen. Detta kan vara lite besvärligt, särskilt om du också bär på andra saker som kikare, GPS och liknande. Den har däremot ett smidigt termosfack där du kan förvara mattermosen eller vattenflaskan.

På det hela taget är Chevalier Grouse Triangle Backpack ett utmärkt val för dem som vill ha en liten och lätt ryggsäck för fågeljakt. Den är bekväm att bära och har tillräckligt med utrymme för de flesta korta jakter. Det hjälper också att den endast kostar 500 kronor, vilket är ett kap i jämförelse med de andra ryggsäckarna på denna lista.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och kompakt
 • Billig
 • Inbyggd fågelsnara

NACKDELAR

 • Liten volymkapacitet
 • Inget gevärshölster

5. Berghaus Tactical MMPS Crusader 3

Bästa Jaktryggsäck För Flera Dagars Jakt


Bästa Jaktryggsäck För Flera Dagars Jakt

Vikt:

2950 g

Volymkapacitet:

90+20 liter

Material:

Armadura 1000D

Ytterdimensioner:

88x57x33 cm

Robust Och Mycket Stor Jaktryggsäck För Flerdagarsäventyr

Är du ute i flera dagar behöver du gott om utrymme för all din utrustning, från liggunderlag till regnjackan. Berghaus Tactical MMPS Crusader 3 är alternativet som erbjuder just det, med en intern volymkapacitet på 90 liter, samt extra sidoväskor som tillsammans kan addera ytterligare 20 liter. Det förser dig med gott om utrymme att förvara all din utrustning, och eventuellt även några extra kläder, om du skulle behöva dem.

Trots sin stora storlek är Berghaus Tactical MMPS Crusader-ryggsäcken faktiskt ganska bekväm att bära (i jämförelse med andra alternativ av samma storlek). Den har en vadderad ryggpanel och justerbara remmar som gör det enkelt att justera passformen. Ryggsäcken har också ett antal fack och fickor samt ett integrerat regnskydd.

Den enda nackdelen med den här ryggsäcken är att den är ganska tung och otymplig, vilket kan göra det svårt att bära den på kortare jakter. Den har inte heller det bästa gevärshölstret, då öglorna på sidorna framför allt är designade för sidosäckarna. Men de går bra att använda för geväret också, även då det inte är lika täckande som många andra alternativ på denna lista.

På det hela taget är Berghaus Tactical MMPS Crusader-ryggsäcken ett utmärkt val för dem som vill ha ett stort och rymligt alternativ för sina flerdagarsjakter där behovet av utrymme och organisering är viktigt.

FÖRDELAR

 • Otroligt rymlig med mycket organisationsmöjligheter
 • Slitstark och stödjande design
 • Prisvärt

NACKDELAR

 • Relativt tung och otymplig för kortare jakter
 • Inte det bästa gevärshölstret

6. Fjällräven Lappland Friluft 45

Bästa Ventilerande Jaktryggsäck


Bästa Ventilerande Jaktryggsäck

Vikt:

2130 g

Volymkapacitet:

45 liter

Material:

Polyester/Bomull

Ytterdimensioner:

32x68x30 cm

Lättviktsalternativ Med Välventilerad Förmåga Perfekt För Sommar

Fjällrävens Lappland Friluft är en grymt lätt smidig och välventilerad jaktryggsäck som passar utmärkt för tillfällen där du behöver vandra längre sträckor, eller under varma förhållanden. Vi har även använt oss av denna modell tidigare som vår vandringsryggsäck, och den har presterat alldeles utmärkt även under dessa förutsättningar. Det är skapat i en klassisk Fjällräven-tygblandning av polyester och bomull vilket gör det både slitstarkt och hållbart.

Den har en intern volymkapacitet på 45 liter, vilket är mycket rymligt. Modellen är också relativt lång, vilket bidrar till att hålla vikten nära ryggen och ökar stabiliteten. En nackdel med högre modeller däremot är att du oftast är krångligt att komma åt packningen i botten, men här kan du istället öppna upp den från sidorna för lättare åtkomst.

Den kommer däremot inte med så många externa fickor där du kan organisera viktiga verktyg och redskap. Den kommer däremot med en större frontficka, som även kan användas för att spänna fast geväret runt ryggsäcken. Den kan också användas enskilt som en mindre ryggsäck.

Stångsystemet på den här ryggsäcken är också ventilerat så att du inte blir alltför svettig när du går långa sträckor. Den är också bekväm att bära även när den är fullt lastad, eftersom vikten fördelas jämnt tack vare den smarta designen.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den har lite svaga plastspännen, som kan gå sönder om du inte är försiktig. De är dock lätt utbytbara och påverkar inte ryggsäckens övergripande prestanda på något sätt.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och kompakt passform
 • Ventilerande och bekvämt barsystem
 • Smart och multifunktionellt gevärskydd

NACKDELAR

 • Något svaga plastspännen

7.  Bergans Budor 45

Bästa Lätta Jaktryggsäck För Smygjakt


Bästa Lätta Jaktryggsäck För Smygjakt

Vikt:

1800 g

Volymkapacitet:

45 liter

Material:

Polyester/bomull

Ytterdimensioner:

28x72x30 cm

Ultralätt Jaktryggsäck Speciellt Utformad För Smygjakt

Bergans Budor 45 delar många egenskaper med Fjällräven Lapplaft Friluft 45 men skiljer sig på vissa subtila sätt som gör att de har lite olika användningsområden.

Budor fokuserar nämligen på att förse dig med maximal bekvämlighet och prestanda i situationer av smyg- eller pürschjakt, tack vare dess ljudlösa polyestermaterial. vilket även ger ryggsäcken en mjuk och snygg utsida.

Bergans Budor 45 är också utformad för att vara så lätt som möjligt, utan att offra för mycket när det gäller funktionalitet och komfort. Den väger endast 1800 gram, vilket är ett halvt kilo mer än de flesta andra modeller på denna lista.

Den har en volymkapacitet på 45 liter och levereras med ett integrerat vapenhölster som kan användas för både höger- och vänsterhänta skyttar. Vapenhölstret är också mycket smidigt och skyddande att använda tack vare den vadderade insidan.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den saknar externa fickor (förutom på höftbältet), vilket kan göra det lite svårare att organisera din utrustning. Detta uppvägs dock av att det är en av de lättaste jaktryggsäckarna på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och kompakt passform
 • Tystlåtet material
 • Smidigt och bekvämt gevärshölster

NACKDELAR

 • Saknar externa fickor (förutom på höftbältet)

8. Badlands Scout Ryggsäck

Bästa Lilla Jaktryggsäck


Bästa Lilla Jaktryggsäck

Vikt:

700 g

Volymkapacitet:

10 liter

Material:

Polyester

Ytterdimensioner:

45x28x20 cm

Superkompakt Och Lätt Miniryggsäck För Jakten

Badlands Scout är till för din kikare, vattenfilter, friluftskniv, mat, vatten, toapapper. Det viktigaste med andra ord. Med en mycket kompakt och liten passform förser denna modell dig med det smidigaste alternativet av jaktryggsäckar för tillfällen då du inte behöver packa med dig mer än några kilon.

Den är tillverkad av polyester och väger endast 700 gram, vilket bidrar till dess lätta hantering och bekväma passform. Måttet är 45x28x20 cm, vilket gör den till ett av de mest platsbesparande alternativen på marknaden. Men låt dig inte luras av dess lilla storlek, den är förfarande fullpackad med olika fack och funktioner som är användbara ute i naturen.

Ryggsäcken är också bekväm och andningsbara att bära, tack vare sin utformning som inkluderar vadderade axelremmar och en ventilerad ryggpanel. Detta tillsammans med den lätta och kompakta storleken gör det till ett utmärkt val när man letar efter något minimalt under jakten.

En nackdel med den här ryggsäcken är att den endast kan användas för viktiga saker, eftersom den inte har tillräckligt med utrymme för annat. Detta uppvägs dock av att den är superlätt och kompakt, vilket gör den perfekt för jägare som vill resa lätt under kortare sträckor.

FÖRDELAR

 • Liten och ultralätt
 • Bekväm och ventilerande design

NACKDELAR

 • Endast för de viktigaste utrustningen

Jaktryggsäck - Produktjämförelse

Produkt

Vikt

Volymkapacitet

Material

Ytterdimension

2500 g

48 liter

Polyester

60x28x20 cm

2100 g

27 liter

Polyester/Bomull

27x24x52 cm

2950 g

90+20 liter

Armadura 1000D

88x57x33 cm

2300 g

35 liter

Polyamid

46x30x50 cm

800 g

17 liter

Polyester

20x16x26 cm

2130 g

45 liter

Polyester/Bomull

32x68x30 cm

1800 g

45 liter

Polyester/bomull

28x72x30 cm

700 g

10 liter

Polyester

45x28x20 cm

Jaktryggsäck - Köptips

När det gäller att hitta den bästa jaktryggsäcken finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din jaktryggsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Storlek Och Packvolym

Det absolut viktigaste att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en jaktryggsäck är hur stor den behöver vara, dvs. hur stor packvolym den har - vilket ofta mäts i termer av liter.

Den huvudsakliga faktorn som kommer att avgöra hur stor jaktryggsäck du bör köpa är din jaktstil. Om du till exempel är någon som endast behöver gå några hundra meter för att nå din jaktplats på morgonkvisten behöver rimligtvis en annan typ av ryggsäck än den som är ute på en 10-dagars jakttur.

Behöver man packa mer sig ett större vandringstält, liggunderlag, sovsäck, mat och annan utrustning blir det lätt att få slut på utrymme i väskan, varpå du behöver en större modell.

storlekar på jaktryggsäckar

Många jägare föredrar att ha ett flertal jaktryggsäckar i olika storlekar, om de är intresserade av olika typer av jaktturer. Att jaga en stor älg kommer rimligtvis kräva en stor ryggsäck, medans en mer kompakt modell kan vara att föredra om du jagar fåglar. Personligen har jag alltid tre olika ryggsäckar att ävlja på, en stor, mellan och liten, vilket gör att jag kan anpassa mig till den jaktsituation som jag befinner mig i.

Det bästa sättet att veta hur stor ryggsäck du behöver är att tänka tillbaka på andra jaktryggsäckar eller vandringsryggsäckar som du har använt.

Om du inte har denna erfarenhet sen tidigare kan vi rekommendera en modell som håller 25-30 liter för mindre endagsjakter.

Vi tycker att mindre ryggsäckar än så ofta tvingar oss att spänna fast saker på utsidan, särskilt under kallare årstider där det krävs fler kläder och packning. Under dessa förhållanden föredrar vi att hålla utrustning inne i ryggsäcken så mycket som möjligt.

Planerar du en längre tur på mer än tre dagar kommer en större modell med 50-80 liters packvolym vara bättre, då det krävs en hel del utrustning. Med det sagt kommer de flesta jaktryggsäckarna med en packvolym mellan 25-45 liter. Behöver du ett större alternativ skulle vi rekommendera en bra vandringsryggsäck.

Vikt

Vikten av jaktryggsäcken kommer självklart att dikteras till stor del av dess storlek/packvolym. En större ryggsäck innebär nästan alltid en högre vikt. Detta kan vara problematiskt om du behöver korsa tuffare terräng, eller längre sträckor. En bra tumregel är att ryggsäcken inte bör väga mer än 5-10 % av din kroppsvikt när den är tom.

jakt ryggsäck material

Återigen kommer din jaktstil att ha en stor påverkan, då du helt enkelt inte behöver ett ultralätt alternativ om du planerar att inte röra på dig allt för mycket. Om du däremot behöver vandra in tre-fyra dagar kommer ett lättare alternativ vara att föredra, då det helt enkelt är lättare att bära på.

Bärsystem

Bärsystemet är oerhört viktigt för en bekväm jaktryggsäck. Ett dåligt utformat bärsystem kan förstöra hela din resa, oavsett hur bra resten av ryggsäcken är. Se till att utvärdera axelremmarna och eventuellt höftbälte innan du köper ryggsäcken, för att se om de är verkar stabila och justerbara.

Ett väldesignat bärsystem fördelar vikten jämnt på din rygg och dina höfter, så att du inte blir trött för lätt. Många modeller av högre kvalitet har också en ram som ytterligare underlättar viktfördelningen

Det är viktigt att notera att bärsystemet också till stor del bestäms av ryggsäckens storlek - eftersom en större ryggsäck behöver ett robustare system för att bära upp sin vikt.

Material Och Konstruktion

De vanligaste materialen för jaktryggsäckar är polyester och nylon. Dessa material är vanligtvis ganska starka och hållbara, samtidigt som de är relativt lätta - perfekt för tillfällen då du behöver korsa tuff terräng.

När det gäller ryggsäckens konstruktion ska du se till att kontrollera om det finns lösa trådar eller missanpassade sömmar. En välgjord ryggsäck ska kunna ta emot mycket misshandel utan att falla isär. Detta är extra viktigt under jatkförhållanden då du kan behöva bära på viktig utrustning.

jaktryggsäck vandring natur vatten

Var dessutom uppmärksam på dragkedjor och förslutningar - eftersom de måste vara tillräckligt robusta för att hålla din utrustning säker och skyddad. Vissa dragkedjor och sömmar kan vara extra anpassade för att motstå vatten och fukt, vilket kan vara en fördelaktig funktion för jägare.

Konstruktion Och Ram

Det finns tre huvudtyper av jaktryggsäckar på marknaden i termer av hur de är konstruerade:

Jaktryggsäckar med intern ram

I en ryggsäck med intern ram är ramen integrerad i ryggsäckens utformning, vilket ger en bra viktfördelning och gör ryggsäcken mer stabil. Dessa modeller är ofta lite dyrare än andra typer.

Jaktryggsäckar med extern ram

En ryggsäck med extern ram har ramen på utsidan av ryggsäcken, vilket gör ryggsäcken bekvämare att bära, eftersom vikten fördelas jämnt. Dessa ryggsäckar är dock ofta mindre stabila och kan vara svårare att packa.

Jaktryggsäckar utan ram

Ryggsäckar utan ram är vanligtvis det lättaste och mest kompakta alternativet, men de fördelar inte vikten lika bra och kan vara mindre bekväma att bära. Dessa modeller är ofta bäst för kortare jakter där du inte behöver bära allt för mycket jaktutrustning eller jaktkläder.

Vapenfästen

Om du planerar att jaga med ett gevär måste du se till att din ryggsäck har vapenfästen. Dessa är vanligtvis öglor eller remmar som gör att du kan fästa ditt vapen eller vapenfodral säkert på utsidan av ryggsäcken. Detta är viktigt av två skäl.

 1. För det första säkerställer det att ditt vapen inte skadas inuti ryggsäcken .
 2. För det andra gör det att du snabbt och enkelt kan komma åt ditt vapen när du behöver den.
gevärrshölster jaktryggsäck

Många jägare gillar också att ha ett separat fack för ammunition och liknande redskap, vilket ytterligare ökar säkerheten och tillgängligheten.

Fickor och Fack

De flesta jaktryggsäckar har flera fickor och fack i olika storlekar. Detta är mycket användbart eftersom det gör att du kan organisera din utrustning på ett sätt som är vettigt för dig.

Se till att att utvärdera hur många och hur stora fickor som finns tillgängliga, samt hur de är placerade på ryggsäcken. Du vill kunna komma åt all din utrustning på ett enkelt sätt, utan att behöva ta av dig ryggsäcken varje gång du behöver något.

Vissa ryggsäckar har också särskilda fack för saker som kikare, knivar och andra verktyg. Dessa kan vara mycket användbara om du behöver snabb tillgång till specifika föremål under jakten.

Huvudfack

I princip varenda jaktryggsäck kommer att ha en större öppning på toppen, vilket kan vara problematiskt om du letar efter något som ligger packat i botten.

Extra placeringar för att ta sig in i ryggsäcken via botten och sidorna är därför ett stort plus eftersom det tillåter dig att hitta vad du letar efter utan att behöva packa om hela ryggsäcken. Dessa extra ingångar kan självklart lägga till lite vikt, men kommer nästan alltid att vara värt det. Vissa modeller har till exempel en lång dragkedja som kan öppna upp ryggsäcken likt en resväska.

Externa Fickor

Många ryggsäckar har flera yttre fickor där du kan förvara saker som du behöver komma åt snabbt, till exempel en karta, kompass, snacks eller din telefon. Vissa modeller har också nätfickor på sidorna där du kan förvara vattenflaskor, mattermos eller andra föremål som behöver vara inom räckhåll.

Andra användbara yttre organisationsalternativ inkluderar mindre fickor direkt på bältet för små föremål och yttre fästpunkter för GPS, kikare med distansmätare, isyxa eller liknande.

jaktryggsäck fickor organisation

Inre Fack Och Fickor

Förutom huvudfacket har de flesta jaktryggsäckar också ett eller flera innerfack där du kan förvara mindre föremål. Detta kan vara riktigt användbart för att organisera dina saker och se till att de inte försvinner i ryggsäckens botten. Vissa ryggsäckar har till och med specialiserade fack för saker som våta kläder eller ett första hjälpen-kit.

Kompressionsband

Många ryggsäckar designade för jakt kommer med extra kompressionsband som kan tajta till och minska ryggsäckens storlek något. Detta resulterar ofta i att ryggsäcken hålls närmare intill kroppen och bidrar med ytterligare balans ute på stigarna.

Kompressionsremmar finns vanligtvis på sidorna och botten av ryggsäcken, men vissa modeller har dem även på framsidan. Modeller med dessa band på både toppen och botten kommer att förse dig med bästa möjliga prestanda.

Komfort

Som vi har nämnt tidigare är komforten extremt viktig när du väljer en jaktryggsäck. Du kommer trots allt att bära denna ryggsäck i flera timmar åt gången, så det är viktigt att den inte orsakar dig alltför mycket obehag.

Ett sätt att öka komforten är att leta efter en ryggsäck med ett justerbart bärsystem. Detta på så sätt kan du skräddarsy ryggsäcken så att den passar din egen kropp

Ett annat sätt att öka komforten är att leta efter en ryggsäck med vadderade axelremmar och ett höftbälte. Detta hjälper till att fördela ryggsäckens vikt jämnare och minska trycket på dina axlar och höfter.

Slutligen ska du se till att välja en ryggsäck som inte är för tung eller skrymmande. En tung eller skrymmande ryggsäck är mycket svår att bära och blir snabbt obekväm.

Jaktryggsäck Med Integrerad Stol

En mycket smart och bekväm funktion att ha i en jaktryggsäck är förmågan att förvandla det till en liten stol eller pall. Detta görs vanligtvis genom att fälla ut en uppsättning ben som är inbyggda i ryggsäcken. 

jaktryggsäck stol

Detta kan vara mycket användbart när du behöver ta en paus under jakten eller när du vill ställa in en bekväm plats att skjuta från. Det är också värt att nämna att den här funktionen kan komma till nytta även när du inte jagar. Om du till exempel gillar att campa eller vandra kan en ryggsäck med integrerad stol vara en riktig livräddare.

Ljud Och Tyst Ryggsäck

Något som är lätt att ignorera (men som kan vara mycket viktigt) är hur mycket jaktryggsäcken i fråga låter. I en jaktsituation kan det vara väsentligt att inte göra några ljud och en högljudd och otymplig ryggsäck kan vara skillnaden mellan en lyckat jakt och en misslyckad.

Därför är det viktigt att välja en ryggsäck som är tillverkad av tysta material och har en konstruktion som minimerar ljudet. Detta kan vara särskilt viktigt om du planerar att jaga i områden med tät vegetation där du måste komma nära djuret.

Väder- och Regnskydd

En annan viktig faktor att tänka på när du är ute i naturen på jakt har att göra med vädret och regnet, och hur detta kan ställa det rejält om du inte är väl förberedd.

Många av de föremål som vi ofta förvarar i vår jaktryggsäck är oftast känsliga mot fukt och vatten, och att hålla innehållet av ryggsäcken är väsentligt.

De bra nyheterna är att de flesta moderna jaktryggsäckarna kommer i ett slitstarkt material som tål både vind och regn relativt väl. Detta tillsammans med en extra DWR-impregnering gör att vissa alternativ klarar av regn riktigt väl. Med det sagt kommer ett kontinuerligt nedfall av regn ofta att penetrera ryggsäcken efter en viss tid.

I dessa fall kan vi starkt rekommendera ett regnskydd för ryggsäcken, vilket förser dig med ett extra vattensäkert lager mellan ryggsäcken och de yttre elementen. Ett annat tillvägagångssätt vore att vattensäkra innehållet av ryggsäcken med hjälp av plastpåsar och liknande.

Vanliga Frågor Om Jaktryggsäckar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om jaktryggsäckar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om jaktryggsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktryggsäcken?

Den bästa jaktryggsäcken är enligt vårt test Eberlestock X1 Scandinavia Mountain, en mycket pålitlig, bekväm och multifunktionell ryggsäck.

Vad kostar en jaktryggsäck?

En jaktryggsäck kostar vanligtvis mellan 2000 och 4000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på storlek, märke, kvalitet och funktioner.

Vilken storlek behöver jag på min jaktryggsäck?

Storleken på den jaktryggsäck du behöver beror på hur lång din jakt brukar vara och hur mycket utrustning du behöver ta med dig. Om du bara jagar några timmar åt gången och inte behöver ta med dig så mycket utrustning räcker det med en mindre ryggsäck. Men om du planerar längre jakter eller behöver ta med dig mer utrustning är en större ryggsäck rätt väg att gå.

Hur kan jag göra min jaktryggsäck bekvämare?

Det finns några saker du kan göra för att göra din jaktryggsäck bekvämare: välj en ryggsäck med vadderade axelremmar och ett höftbälte, fördela vikten jämnt och se till att den inte är för tung eller skrymmande. Du kan också leta efter en ryggsäck med en inbyggd stol eller ram, vilket kan göra det lättare att ta pauser.

Hur rengör jag min jaktryggsäck?

Du kan rengöra din jaktryggsäck med en fuktig trasa och mild tvål. Om ryggsäcken är särskilt smutsig kan du använda en borste eller svamp för att skrubba den. När du är klar med rengöringen ska du se till att torka ryggsäcken helt och hållet innan du förvarar den.

Var kan jag köpa en jaktryggsäck?

Du kan köpa en jaktryggsäck i de flesta sportbutiker eller online från olika återförsäljare. Vi har sammanställt en lista över våra favoritställen för att köpa jaktryggsäckar, så att du kan hitta den perfekta ryggsäcken för dina behov.

Vad ska jag titta på när jag köper en jaktryggsäck?

När du köper en jaktryggsäck finns det några saker du bör tänka på: storlek, komfort, vikt, hållbarhet och funktioner. Tänk på vad du behöver ryggsäcken till och vilka funktioner som är mest användbara för dig. Du bör också se till att den är bekväm att bära, så prova den innan du köper den.

Vilka är de bästa jaktryggsäckarna för nybörjare?

De bästa jaktryggsäckarna för nybörjare är vanligtvis mindre och lättare, så att de är lättare att bära. De har också ofta färre funktioner än mer avancerade modeller, vilket kan göra dem enklare att använda. Om du inte är säker på vilken modell som är rätt för dig kan du gärna fråga i en butik eller rådfråga en vän eller familjemedlem som har mer erfarenhet.

Sammanfattningsvis Om Jaktryggsäckar

Det finns inte en specifik jaktryggsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.