• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Jaktväst För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

5 Bästa Jaktväst För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bästa jaktväst dam herr bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Välkommen till en omfattande guide om de bästa jaktvästarna på marknaden. Som en AI-drivna virtuell assistent har jag tillgång till en enorm mängd expertis och erfarenhet när det gäller jaktutrustning. Genom att analysera data från expertrecensioner, användarrecensioner och tillverkaregenskaper har jag sammanställt en lista över de mest pålitliga och högkvalitativa jaktvästarna som finns tillgängliga idag.

En jaktväst är en oumbärlig del av jaktklädseln för jägare som vill ha både funktionalitet och komfort under jakten. Det finns en mängd olika jaktvästar på marknaden som erbjuder olika funktioner och design, så det kan vara överväldigande att välja den som passar dig bäst. Men oroa dig inte, i denna guide kommer vi att utforska de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en jaktväst, samt ge dig en översikt över de bästa alternativen på marknaden.

Oavsett om du är en erfaren jägare eller en nybörjare, kommer denna guide att hjälpa dig att hitta den perfekta jaktvästen som passar dina behov och budget. Låt oss komma igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Jaktvästarna För Dam & Herr Är:


Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat - kopia

Färg:

Orange camo

Material:

100% Polyester

Hållbar Jaktväst Med Snyggt Och Effektivt Kamouflage

Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat är en jaktväst som imponerar på flera nivåer. Till att börja med är det en väldigt snygg väst som har en orange kamouflagefärg. Detta är inte bara estetiskt tilltalande, utan också ett praktiskt val eftersom det gör att jägaren lättare kan urskiljas i terrängen och därmed undvika olyckor.

Materialet som används i denna jaktväst är 100% polyester, vilket gör det mycket tåligt och slitstarkt. Det här är en väst som kan ta mycket stryk och ändå hålla länge. En annan fördel med materialet är att det är helt ljudlöst, vilket är mycket viktigt för jägare som vill röra sig tyst i terrängen.

En annan fördel med Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat är att den är tunn och ventilerande. Detta gör att det är bekvämt att bära även under varma förhållanden, vilket är en viktig faktor för jägare som ofta måste arbeta i höga temperaturer. Dessutom har västen många fickor för olika ändamål, vilket gör det enkelt att hålla all nödvändig utrustning nära till hands.

En annan fördel med denna jaktväst är att den är vattenresistent, vilket gör den idealisk för användning i våta och fuktiga förhållanden. Detta innebär att jägaren kan hålla sig torr och bekväm under hela jakten.

En nackdel med denna jaktväst är att det är en dyr modell. Detta kan vara en avskräckande faktor för många jägare som vill ha en bra jaktväst till ett mer överkomligt pris. En annan nackdel är att västen är tunn och ovadderad, vilket kanske inte är optimalt om du letar efter värme.

Sammanfattningsvis är Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat en mycket hållbar och pålitlig jaktväst som är utmärkt för jägare som vill ha både funktionalitet och stil. Det är en av de bästa alternativen på marknaden och är ett utmärkt val för jägare som vill ha det allra bästa.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra slitstyrka
 • Helt ljudlöst tyg
 • Tunn och ventilerande
 • Bra med fickor för olika ändamål
 • Vattenresistent

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Tunn och ovadderad som kanske inte är optimal om du letar efter värme

2. Pinewood Hundförarväst

Näst Bäst i Test Jaktväst


Pinewood Hundförarväst

Färg:

Orange camo

Material:

100% Polyester

Prisvärt Alternativ Med Bra Funktionalitet För Jakt

Pinewood Hundförarväst är en annan utmärkt jaktväst som erbjuder bra funktionalitet och skydd under jakten. Precis som Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat är denna väst tillverkad av 100% polyester och har en snygg orange kamouflagefärg.

En av de mest uppenbara fördelarna med Pinewood Hundförarväst är dess förlängda modell, vilket ger ett extra skydd mot regn och fuktighet. Detta gör det till ett bra val för jägare som ofta måste arbeta i våta förhållanden.

Dessutom har denna jaktväst en mängd olika fickor för GPS, pejl och andra nödvändiga föremål. Det finns också praktiska D-ringar som gör det enkelt att fästa tillbehör på västen. Liksom Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat har även denna väst extra reflexer nedfällda i framfickorna, vilket ökar synligheten under jakten.

En annan fördel med denna jaktväst är dess prisvärdhet. Det är en bra alternativ för jägare som vill ha en högkvalitativ jaktväst med bra funktionalitet, men inte vill betala samma höga pris som Härkila.

En nackdel med Pinewood Hundförarväst är att den inte har lika bra passform som Härkila Men's Wildboar Pro Safety Waistcoat. Detta kan göra det mindre bekvämt att bära för vissa användare.

Sammanfattningsvis är Pinewood Hundförarväst en mycket prisvärd jaktväst som erbjuder bra funktionalitet och skydd under jakten. Det är ett bra alternativ för jägare som söker en pålitlig och mångsidig jaktväst till ett överkomligt pris. Även om det inte har samma höga passform som Härkila, så är den fortfarande ett mycket bra alternativ för de flesta jägare.

FÖRDELAR

 • Förlängd modell som förser dig med bra vattentätt skydd
 • Finns extra reflexer nedfällda ii framfickorna
 • Mycket olika fickor för GPS, pejl med mer, såväl som praktiska D-ringar
 • Samma snygga camo som Härkilas modell ovan

NACKDELAR

 • Inte lika bra passform som Härkila ovan

Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest

Färg:

Brun/grön

Material:

100% Polyester

Snygg Och Effektiv Jaktväst För Damer

Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest är en utmärkt jaktväst speciellt utformad för kvinnor. Den har en snygg brun/grön färg och är tillverkad av 100% polyester, vilket gör den både mångsidig och slitstark.

En av de största fördelarna med denna jaktväst är dess extra vaddering. Detta gör det mycket bekvämare att bära på en älgstudsare, jaktvapen eller jaktryggsäck under jakten. Dessutom har den en tre-lagersdesign som ger bra temperaturkontroll och gör att den fungerar bra i varierande väderförhållanden.

En annan fördel med Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest är dess bra och snygga passform. Det är en jaktväst som sitter bra på kroppen och inte begränsar rörelsefriheten. Detta gör det möjligt för jägare att röra sig fritt och bekvämt under jakten.

En nackdel med denna jaktväst är dess höga pris. Detta kan göra det mindre överkomligt för vissa jägare. En annan nackdel är att det inte finns i en orange färg som lättare syns i terrängen, vilket kan vara en avskräckande faktor för jägare som vill ha en jaktväst som gör dem mer synliga.

Sammanfattningsvis är Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest en mycket snygg och effektiv jaktväst speciellt utformad för kvinnor. Det är en mångsidig och slitstark modell som erbjuder extra vaddering och bra temperaturkontroll. Även om det är en dyrare modell än de andra vi har recenserat, så är det definitivt värt pengarna för de jägare som vill ha en högkvalitativ jaktväst med bra passform och funktionalitet.

FÖRDELAR

 • Mångsidig och slitstark modell
 • Extra vaddering som är bra om du bär på en älgstudsare, jaktvapen eller jaktryggsäck
 • Bra och snygg passform
 • Treskiktsdesign med bra temperaturkontroll

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Finns inte i orange färg som syns

4. Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange

Bästa Jaktväst För Hundförare


Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange

Färg:

Orange

Material:

100% Polyester

Jaktväster Specifikt Designad För Hundförare

Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är en utmärkt jaktväst som är speciellt designad för hundförare. Det är en orange jaktväst tillverkad av 100% polyester, vilket gör den både hållbar och vattentät.

En av de främsta fördelarna med Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är dess utformning för hundförare. Den har gott om fickor och förvaringsutrymmen, inklusive en stor ryggficka för hundgodis och andra nödvändigheter. Denna jaktväst har också justerbara remmar som gör att jägaren kan anpassa storleken och passformen för att passa deras specifika behov.

En annan fördel med denna jaktväst är dess vattentäta polyester-tyg, vilket gör det idealiskt för användning i våta och fuktiga förhållanden. Dessutom har västen extra förstärkta axlar för att hålla utrustningen på plats under jakten.

En annan fördel med Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är dess goda ventilation. Detta gör att jägaren kan hålla sig bekväm även under varmare temperaturer och utöva en högre grad av rörelsefrihet.

En nackdel med denna jaktväst är att den är något dyrare än vissa av de andra modellerna som vi har recenserat tidigare. Dessutom skulle det vara bättre om D-ringarna kunde ha suttit på insidan av västen istället för utsidan.

Sammanfattningsvis är Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange en utmärkt jaktväst som är speciellt utformad för hundförare. Det har många praktiska fickor och justerbara remmar för en perfekt passform. Även om det är lite dyrare än vissa av de andra modellerna, så är det definitivt värt pengarna för de jägare som söker en högkvalitativ jaktväst med bra funktionalitet och passform.

FÖRDELAR

 • Designad för hundförare med gott om olika fickor
 • Justerbar storlek och passform
 • Vattentätt polyestertyg med extra förstärkta axlar
 • God ventilation under varmare temperaturer

NACKDELAR

 • D-ringarna skulle gärna suttit på insidan också

5. ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE

Bästa Värmande Jaktväst


ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE

Färg:

Svart

Material:

100% Polyester

Multifunktionell Och Skön Fleeceväst Med Uppvärmande Effekt För Jakt

ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE är en unik och högpresterande jaktväst som har en uppvärmande funktion. Tillverkad av 100% polyester, är denna väst ett utmärkt val för jägare som vill hålla sig varma och bekväma under kalla förhållanden.

En av de mest uppenbara fördelarna med denna jaktväst är dess uppvärmande effekt. Med flera olika värmeinställningar kan jägaren anpassa temperaturen efter sina behov och komfort. Detta gör den idealisk för användning under kalla förhållanden.

Dessutom fungerar ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE mycket bra som ett mellanlager, vilket gör att den kan användas tillsammans med andra kläder för att öka komforten och värmen under jakten. Västen är tillverkad av mjukt och skönt fleecematerial, vilket gör den mycket bekväm att bära.

En nackdel med denna jaktväst är dess höga pris, vilket kan göra det mindre överkomligt för vissa jägare. Dessutom har västen inte den bästa batteritiden eller laddningstiden, vilket kan begränsa dess användningstid under jakten.

Sammanfattningsvis är ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE en multifunktionell och skön fleeceväst med uppvärmande effekt som är idealisk för jägare som vill hålla sig varma och bekväma under kalla förhållanden. Även om den är dyrare än de flesta andra modellerna på marknaden, så är det definitivt värt att investera i den om man vill ha en högkvalitativ jaktväst med uppvärmande effekt.

FÖRDELAR

 • Uppvärmd jaktväst för kalla temperaturer
 • Flera olika värmeinställningar
 • Fungerar mycket bra som ett mellanlager
 • Mjukt och skönt fleecematerial

NACKDELAR

 • Inte den bästa batteritiden eller laddningstiden

Jaktväst - Köpguide

Innan man köper en jaktväst finns det en rad olika saker som kan vara bra att veta om, särskilt om du ska ut och jaga i mer extrema förhållanden. Här är de viktigaste faktorerna att hålla reda på innan man köper en jaktväst.

Behov & Design

En jaktväst som passar jägarens specifika behov kan göra en stor skillnad under jakten. Till exempel, för hundförare, är det viktigt att ha en jaktväst med gott om fickor för hundgodis och andra nödvändigheter. Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är båda modeller som är speciellt utformade för hundförare med gott om fickor och förvaringsutrymmen.

För skyttar kan en jaktväst som ger extra vaddering på axlarna och ryggen vara en viktig faktor. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest är en modell som erbjuder extra vaddering för att göra det mer bekvämt att bära på en älgstudsare eller jaktryggsäck under jakten.

jaktvästar för jakt

Utformningen av en jaktväst kan också vara viktig för att passa jägarens personliga preferenser och stil. Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat har en snygg orange camo-färg medan Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har en mer subtil brun/grön färg.

Passform

En passande jaktväst är en av de viktigaste faktorerna att överväga innan man köper en jaktväst. En väst som inte passar ordentligt kan begränsa jägarens rörelsefrihet och orsaka obehag under jakten.

Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat och Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest båda har en bra passform som är bekväm och tillåter rörelsefrihet. Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har också justerbara remmar och storlekar, vilket gör att jägaren kan anpassa passformen för att passa deras specifika behov.

Det är viktigt att prova på jaktvästen innan man köper den för att säkerställa att den passar ordentligt. En passande jaktväst kommer att göra jakten mer bekväm och produktiv och minska risken för obehag och begränsad rörelsefrihet.

Material

När man väljer en jaktväst är det viktigt att välja en modell som är tillverkad av robusta och slitstarka material som tål väderförhållanden och daglig användning.

Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat, Pinewood Hundförarväst, och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är alla gjorda av 100% polyester, som är ett slitstarkt material som tål väder och vind. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest är tillverkad av ett tre-lagersmaterial som är både slitstarkt och tåligt.

En annan faktor att överväga när det gäller materialet är om det är vattenresistent eller inte. Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat är vattenresistent, vilket gör den lämplig för användning under våta förhållanden.

Att välja en jaktväst som är tillverkad av ett robust och slitstarkt material som tål väder och vind är avgörande för att säkerställa att jaktvästen kan hålla länge och klara av krävande förhållanden.

Vaddering

Att ha en vadderad jaktväst kan vara en bra idé för att underlätta allt bärande av utrustning som vapen, ryggsäck och annan utrustning. En vadderad jaktväst kan också ge extra skydd för jägaren under jakten.

bra jaktväst

Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har en extra vaddering som gör att jaktvästen är mer bekväm att bära, även med tung utrustning på ryggen eller i händerna. Detta är särskilt användbart för jägare som bär en älgstudsare eller annat tungt vapen.

Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har också extra förstärkning på axlarna för att hantera tunga bördor. Denna jaktväst är särskilt designad för hundförare som ofta bär på tung utrustning under jakten.

Det är viktigt att välja en jaktväst med tillräckligt med vaddering för att underlätta allt bärande av utrustning. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har båda extra vaddering och är bra alternativ för jägare som behöver bära tung utrustning under jakten.

Värmeväst Eller Inte?

För jägare som befinner sig i kalla förhållanden kan en uppvärmande jaktväst(även kallat värmeväst) vara rätt val. Dessa jaktvästar kan också kallas värmevästar och hjälper till att hålla kroppen varm under jakten.

ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE är en jaktväst som har en uppvärmande funktion. Denna värmeväst har flera olika värmeinställningar och kan fungera som ett mellanlager under kalla temperaturer. Det mjuka och sköna fleecematerialet gör också att jaktvästen är bekväm att bära under långa perioder.

Det är viktigt att välja en jaktväst med uppvärmande funktion om du planerar att jaga i kalla förhållanden. ALPENHEAT Värmeväst FIRE-FLEECE är ett bra alternativ för jägare som vill ha en uppvärmande jaktväst.

Ventilation

Ventilationen på en jaktväst är en viktig faktor att överväga för att säkerställa att jägaren inte blir för varm under jakten. Det är viktigt att välja en jaktväst med god ventilation för att säkerställa att man inte överhettas under jakten.

Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har god ventilation tack vare det polyestermaterial som används. Detta material har bra andningsförmåga och kan hålla jägaren sval under varma temperaturer.

Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har också god ventilation tack vare det tre-lagersmaterial som används. Detta material hjälper till att reglera kroppstemperaturen och kan hålla jägaren bekväm under varma eller kalla temperaturer.

Pinewood Hundförarväst har också god ventilation tack vare designen, men den är inte lika bra som de andra modellerna.

orange säkerhetsväst för jakt

Fickor

Fickornas placering och storlek är en viktig faktor att överväga vid köp av en jaktväst. Det är viktigt att ha tillräckligt med fickor för att förvara och enkelt komma åt viktiga föremål som ammunition, GPS, pejl och andra jaktrelaterade tillbehör.

Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat, Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har alla flera fickor på lämpliga platser. Dessa fickor har också olika storlekar och kan rymma olika föremål. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har också flera fickor som är stora nog för att rymma jaktrelaterade tillbehör.

Det är viktigt att välja en jaktväst med tillräckligt stora fickor och på lämpliga platser för att säkerställa att jaktrelaterade tillbehör kan förvaras på ett enkelt och tillgängligt sätt. Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat, Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har alla bra fickor som är tillräckligt stora och på rätt plats. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har också tillräckligt med fickor för att lagra jaktrelaterade tillbehör.

Färg

Färgvalet på en jaktväst är en viktig faktor att överväga eftersom det kan påverka synligheten av jägaren för andra jägare. Det är viktigt att välja en färg som gör jägaren synlig för andra jägare, men inte för djuren.

Orange färger är ofta en populär färg för jaktvästar eftersom det är en färg som lätt kan skiljas från naturen och som andra jägare kan se. Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat, Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange är alla i en orange camo-färg som ökar synligheten under jakten.

Men det finns också andra färger som kan vara effektiva i olika miljöer. Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest har en brun/grön färg som kan passa i skogsområden. Det är viktigt att välja en färg som passar miljön där man jagar för att uppnå bästa synlighet.

Ljudnivå

Ljudnivån på en jaktväst är en annan viktig faktor att överväga för att säkerställa att djuren inte skräms bort under jakten. Lik andra jaktkläder såsom jaktställ, jaktjacka eller jaktbyxor kan en jaktväst som är för högljudd kan vara tillräckligt för att störa djur och orsaka att de flyr från området.

Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat och Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest är båda gjorda av ljudlöst material som inte stör djuren under jakten. Detta gör dem till ett bra alternativ för jägare som vill ha en jaktväst som inte skrämmer bort djur.

Pinewood Hundförarväst och Chevalier Chase Doghandler Jaktväst Orange har inte samma ljudlösa egenskaper som Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat och Fjällräven Women’s Forest Wool Padded Vest, men de är fortfarande tysta nog för att inte skrämma bort djur under jakten.

Vanliga Frågor Om Jaktvästar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en jaktväst, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av västar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa jaktvästen?

Den bästa jaktvästen Härkila Men’s Wildboar Pro Safety Waistcoat, då det är den mest slitstarka och hållbara modellen vi testat, utan att det kommer på bekostnad av funktionalitet.

Vad kostar en jaktväst?

Priset för en jaktväst kan variera kraftigt beroende på vilken typ du är ute efter. Generellt sett kommer värmevästar att kosta med då de utnyttjar mer avancerad teknologi som kostar mer att producera. Med det sagt kan du förväntas betala runt 1000-2000 kronor för en bra jaktväst.

Vilken färg ska jag välja för min jaktväst?

Valet av färg på din jaktväst är en viktig faktor att tänka på. Det är viktigt att välja en färg som gör dig synlig för andra jägare men inte för djur. De vanligaste färgerna för jaktvästar är orange, grönt och brunt. Orange är den mest synliga färgen för människor och är därför det mest populära valet bland jägare. Grönt och brunt är bra val för att smälta in i omgivningen.

Vilka typer av fickor bör jag leta efter på min jaktväst?

Fickorna på din jaktväst är viktiga för att förvara och lätt komma åt viktiga föremål under jakten. Vanliga typer av fickor inkluderar fickor med dragkedja för att förvara viktiga dokument eller vapentillbehör, samt fickor med kardborreband för att säkert hålla pejlutrustning eller GPS. Andra fickor kan ha specialdesignade fack för ammunition eller vattenflaskor. Valet av fickor beror på dina specifika behov under jakten.

Ska jag välja en jaktväst med eller utan vaddering?

En vadderad jaktväst kan vara ett bra val för att underlätta allt bärande av utrustning såsom vapen, ryggsäck och liknande. Vadderingen ger också extra skydd för jägaren under jakten. Det är viktigt att välja en jaktväst med tillräckligt med vaddering för att underlätta allt bärande av utrustning. Dock kan vadderingen göra jaktvästen tyngre och mindre flexibel, vilket kan påverka rörelsefriheten. Valet av en vadderad eller ovadderad jaktväst beror på dina specifika behov under jakten.

Hur underhåller jag min jaktväst för att den ska hålla länge?

För att din jaktväst ska hålla länge är det viktigt att underhålla den regelbundet. Tvätta jaktvästen enligt tillverkarens anvisningar och undvik att använda sköljmedel som kan skada materialet. Torka jaktvästen på låg värme eller lufttorka den. Kontrollera och reparera eventuella skador så snabbt som möjligt för att undvika att de blir större. Förvara jaktvästen på en torr och välventilerad plats för att undvika mögel eller lukt. Genom att ta hand om din jaktväst regelbundet kan du förlänga dess livslängd.

Sammanfattningsvis Om Jaktvästar

En bra jaktväst kan vara både bekväm och skyddande, samtidigt som det kan agera som en tydlig signal för andra jägare. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 37

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.