• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Guide
 • /
 • Guide Till Rätt Klädval Inför Löpning i Terräng

Guide Till Rätt Klädval Inför Löpning i Terräng

loparklader-for-terrang-2

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Välkommen till vår ultimata guide för att välja rätt kläder för olika typer av löpning och terräng.

Oavsett om du är en erfaren löpare eller en nybörjare, kommer denna guide att hjälpa dig att förstå vikten av att ha rätt utrustning. Låt oss dyka rakt in!

Varför Klädval Är Viktigt

Det första och främsta skälet till att välja rätt kläder är din hälsa och säkerhet. Felaktiga klädval kan leda till överhettning eller hypotermi, beroende på väderförhållandena.

Rätt typ av kläder kan faktiskt förbättra din löpprestanda. Tekniska material hjälper till att reglera kroppstemperaturen och minska friktionen, vilket gör att du kan löpa snabbare och längre.

Komfort är nyckeln till en lyckad löpupplevelse. Kläder som inte skaver eller begränsar din rörlighet gör att du kan fokusera helt på din löpning.

Lager-På-Lager Tänk

Det absolut viktigaste att vara medveten om när man klär sig inför löpning i terräng är att under kallare perioder använda sig av den berömda lager-på-lager tekniken.

 1. Baslagret är det lager som ligger närmast din hud. Det bör vara gjort av ett fukttransporterande material som polyester eller nylon för att hålla dig torr.
 2. Mellanlagret fungerar som en isolator och håller dig varm. Fleece eller ull är utmärkta materialval för detta lager.
 3. Det yttre lagret skyddar dig från vind och nederbörd. Det bör vara vind- och vattentätt men ändå andas, så att fukt kan försvinna.
ratt-klader-for-lopning-i-terrang-1

Kläder för Olika Väderförhållanden

När temperaturen stiger är det viktigt att välja andningsbara och lätta material. Ett kortärmad tröja och shorts av tekniskt material är ofta tillräckligt. Glöm inte att skydda dig mot solen med en keps och solglasögon.

För kyligare dagar, börja med ett baslager och lägg till ett mellanlager som en fleecejacka. Om det är risk för regn eller snö, komplettera med ett vattentätt yttre lager.

I extremt kalla förhållanden är det viktigt med flera lager. Lägg till termiska strumpor, handskar och en mössa för att skydda extremiteterna. Material som gore-tex kan erbjuda extra skydd.

Det är svårt att ge generella råd utifrån väder, då det helt enkelt kan variera så mycket från situation till situation. Ett sätt att tänka på är däremot utifrån temperatur, där högre temperaturer generellt sett innebär mindre kläder.

Temperatur
Rekommenderade Kläder
> 20°C
Shorts, T-shirt
10-20°C
Långärmad tröja, tights
0-10°C
Jacka, termobyxor
< 0°C
Termojacka, flera lager


Kläder för Olika Terrängtyper

 • Asfalt och Stadsmiljö: Lätta och Flexibla Kläder - När du löper på asfalt eller i en stadsmiljö, är flexibilitet och rörlighet nyckeln. Lätta löparskor och kläder som inte begränsar din rörlighet är att föredra.
 • Skog och Stig: Slitstarka och Skyddande Kläder - För löpning i skog och på stigar, tänk på slitstyrka och skydd. Välj skor med bra grepp och kläder som kan stå emot grenar och buskar.
 • Berg och Kuperad Terräng: Specialanpassade Kläder - I kuperad terräng eller i bergen är det viktigt med kläder som kan hantera varierande förhållanden. Vind- och vattentäta material är ofta ett måste, liksom kläder som kan ventileras.

Tillbehör som Gör Skillnad

ratt-loparklader-2

Skor

När det kommer till löpning är ett bra par löparskor kanske det viktigaste tillbehöret. De bör ge bra stöd och dämpning, och vara anpassade för den terräng du löper i. För stiglöpning, titta efter skor med extra grepp.

Strumpor

Underskatta inte vikten av ett par bra löparstrumpor eller kompressionsstrumpor. De bör vara gjorda av fukttransporterande material och ha en bra passform för att minska risken för skavsår.

Handskar och Huvudbonader

I kallt väder är det viktigt att skydda händer och huvud, som snabbt kan förlora värme. Välj löparhandskar, termiska handskar och en mössa, löparkeps eller pannband beroende på hur kallt det är.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 0 / 5. Antal Röster: 0

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.