• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Kläder
 • /
 • 4 Bästa Strumpor För Löpning (Dam & Herr 2024): Bäst i Test

4 Bästa Strumpor För Löpning (Dam & Herr 2024): Bäst i Test

bäata strumpor för löpning bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Erfarna löpare vet att det är viktigt att investera i ett par bra löparskor för att hålla sig bekväm när man tränar, men de bästa strumporna kan göra stor skillnaden när det gäller att förebygga blåsor, heta fläckar och vanligt obehag. För att få veta mer om denna oumbärliga del av löparutrustningen frågade vi tränare, maratonlöpare och vanliga löpare om deras absoluta favoritpar av strumpor.

För vissa är extra dämpning eller en specifik strumphöjd avgörande för att hålla fötterna bekväma, medan andra föredrar kompressionsstrumpor för extra stöd under långa löprundor. Andra prioriterar fortfarande att bära strumpor som transporterar bort svett och fukt och håller fötterna torra (sommarlöpningarna kan vara brutala). Oavsett vad de föredrar har vi presenterat alla deras bästa val här för att du ska kunna ta del av dem.

Läs vidare för att ta del av våra experters rekommendationer om de bästa löparstrumporna som håller deras fötter glada och bekväma under långdistansträning. Från kompressionsstrumpor till dem som kommer i andningsbara tyger eller merinoull, din nya favorit kan finnas bland dessa fantastiska alternativ. Gör dig redo att säga adjö till dina blåsor.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Strumporna För Löpning Är:

 1. 1
  Bäst i Test Strumpor För Löpning: Injinji Run Light Mini-Crew - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Strumpor För Löpning i Merinoull: Hellner Running Mid Sock - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Kompressionsstrumpor För Löpning: 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Vattentäta Strumpor För Löpning: Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock - Läs Recension

1. Injinji Run Light Mini-Crew

Bäst i Test Strumpor För Löpning


Injinji Run Light Mini-Crew

Längd:

Crew

Material:

80% nylon, 20% elastan

Extremt Bekväma Och Effektiva Strumpor För Löpning Med Tådesign

Först ut är Injinji Run Light Mini-Crew strumpor, som vi testat under flera löpningar och jag kan med glädje säga att de är bland de mest bekväma och effektiva strumpor för löpning som jag har använt - och även en av de bästa träningsstrumporna överlag.

Tådesignen är det mest unika draget på dessa strumpor. Varje tå har sin egen ficka vilket hjälper till att förhindra skavsår mellan tårna och skapar en tajt passform runt foten. Även om det kan ta en stund att vänja sig vid denna design, så fann jag det mycket bekvämt efter en kort tid.

Passformen på dessa tåstrumpor är fantastisk och håller sig bra även efter upprepade tvättar. Strumporna är också extra förstärkta på toppen för att hålla smuts och vätska ute vilket är en stor fördel, särskilt vid trailrunning. Jag uppskattade också hur stödjande de var på ojämn terräng, vilket hjälpte mig att undvika fottrötthet och eventuella skador, särskilt om man kombinerar dessa med ett bra par trailskor.

Den enda nackdelen jag kan nämna är att det kan ta lite tid att vänja sig vid tådesignen. Men för mig var det en mindre ansträngning jämfört med de fantastiska fördelarna med dessa strumpor.

Sammanfattningsvis kan jag starkt rekommendera Injinji Run Light Mini-Crew strumpor för löpning till alla löpare som letar efter en bekväm och effektiv lösning för att undvika skavsår mellan tårna och stöd på ojämn terräng.

FÖRDELAR

 • Tådesign som en bra passform utan skavsår mellan tårna
 • Passform som håller sig bra även efter tvätt
 • Extra förstärkt topp för att hålla smuts och vätska ute
 • Extra stödjande på ojämn terräng (perfekt för trailrunning)

NACKDELAR

 • Tådesignen tar lite tid att vänja sig vid

2. Hellner Running Mid Sock

Bästa Strumpor För Löpning i Merinoull


Hellner Running Mid Sock

Längd:

Crew

Material:

76% merinoull, 22% polyamid, 2% elastan

Temperaturreglerande Löparstrumpor Som Håller Fötterna Torra

Jag har haft möjlighet att prova Hellner Running Mid Sock - de bästa strumporna för löpning i merinoull enligt Outdoorproffs. Efter att ha testat dem under flera löprundor, vill jag nu dela med mig av mina erfarenheter och åsikter i denna recension.

För det första vill jag nämna priset på dessa strumpor. De är extremt prisvärda, vilket är ett stort plus för många löpare som vill ha hög kvalitet till ett överkomligt pris. För det priset levererar de också bra funktioner. Eftersom de innehåller 76% merinoull är temperaturregleringen och fukttransporten fantastisk. Under mina löprundor höll de mina fötter torra och bekväma, vilket bidrog till att jag kunde fokusera på min löpning istället för att tänka på att mina fötter var för varma eller fuktiga.

En annan fördel med Hellner Running Mid Sock är dess förstärkta områden. De gör att strumporna är mer hållbara än vissa andra alternativ, vilket betyder att de kommer att hålla längre. Strumporna har också en bra passform som sitter fast. Jag märkte ingen glidning eller rynkning under mina löprundor, vilket är en stor fördel för mig som löpare.

Tyvärr finns det några nackdelar med dessa strumpor. Trotts att de har förstärkningar är kvaliteten inte den bästa och slitstyrkan är sämre än vissa andra alternativ på marknaden. Det är något att tänka på om man har en tendens att slita ut strumpor snabbt. Men, för priset och de andra fördelarna som dessa strumpor har, tycker jag att det är ett mindre problem.

Sammanfattningsvis, jag kan starkt rekommendera Hellner Running Mid Sock till alla löpare som letar efter en prisvärd, temperaturreglerande löparstrumpa som håller fötterna torra. Med dess bra passform och förstärkningar, är de ett bra alternativ för både nybörjare och erfarna löpare.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Bra temperaturreglering och fukttransport tack vare merinoull
 • Förstärkta områden för bättre hållbarhet
 • Bra passform som sitter fast

NACKDELAR

 • Trots förstärkning är det inte den bästa kvalitén och slitstyrkan är sämre än andra alternativ

3. 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks

Bästa Kompressionsstrumpor För Löpning


2XU Vectr Light Cushion Crew Socks

Längd:

Crew

Material:

88% Nylon, 12% Lycra

Prisvärda, Effektiva Graderad Kompressionsstrumpor Från Marknadsledande 2XU

2XU Vectr Light Cushion Crew Socks är en högkvalitativ kompressionsstrumpa som rekommenderas som den bästa kompressionsstrumpan för löpning av oss. Dessa kompressionsstrumpor har en fast kompression och en crew-längd, vilket ger extra stöd för benen och fötterna under löpning och andra aktiviteter. Strumporna är tillverkade av 88% nylon och 12% lycra, vilket ger en bra slitstyrka och en tät passform.

En av fördelarna med 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks är dess anatomiska passform som ger extra stöd för fotvalvet och plantarfascian. Strumporna är också lätta vadderade och har en tät passform, vilket hjälper till att förhindra blåsor under träning och löpning. En annan fördel är den extra breda tåboxen som ger extra komfort för tårna.

En nackdel med 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks är att de kan kännas lite tajtare runt mittfoten än andra modeller. Detta kan vara en nackdel för personer som föredrar en lösare passform.

Sammanfattningsvis är 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks ett prisvärt och effektivt alternativ för personer som söker en högkvalitativ kompressionsstrumpa för löpning och andra aktiviteter. Dessa strumpor har en fast kompression, en anatomisk passform, lätta vadderingar och en extra bred tåbox för extra komfort.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativa kompressionsstrumpor med bra slitstyrka
 • Anatomisk passform med extra stöd för fotvalvet och plantarfascian
 • Lätt vadderad och tät passform som förhindrar blåsor
 • Bekvämt med extra bed tåbox

NACKDELAR

 • Kan kännas lite tajtare än andra modeller runt mittfoten

4. Sealskinz Waterproof Warm Weather

Bästa Vattentäta Strumpor För Löpning


Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock

Längd:

Crew

Material:

94% Polyamid, 6% Elastan

Tunna Vattentäta Strumpor Perfekt För Löpning i Sämre Väder

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock är låga, tunna och svalkande, vilket gör dem perfekta för löpning i varmare väder. Men trots sin tunna design är de helt vattentäta tack vare den treskiktskonstruktion som de är tillverkade av. Detta gör dem idealiska för löpning i regn eller våta förhållanden.

Jag uppskattade också de goda luktavvisande och fuktreglerande egenskaperna hos dessa strumpor tack vare bambufodret på insidan. Strumporna kändes också mycket bekväma mot huden.

Jämfört med de andra strumporna som jag har recenserat, har Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock inte den bästa ventilationsförmågan. Detta kan göra dem lite svettiga under tuffa löprundor, särskilt jämfört med de mer ventilerande strumporna som Hellner Running Mid Sock eller Injinji Run Light Mini-Crew.

Sammanfattningsvis är Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock en unik löparstrumpa som är idealisk för löpning i regniga eller våta förhållanden. De är låga, tunna och svalkande, och har utmärkta luktavvisande och fuktreglerande egenskaper. Men ventilationsförmågan är inte den bästa, och de kan bli lite svettiga under tuffa löprundor.

FÖRDELAR

 • Låga, tunna och svalkande löpstrumpor
 • Helt vattentäta tack vare treskikstkonsturktioner
 • Bra luktavvisande och fukreglerande egenskaper tack vare bambufoder på insidan

NACKDELAR

 • Inte den bästa ventilationsförmågan, tenderar att bli lite svettig under tuffa löprundor i jämförelse med andra löparstrumpor

Strumpor För Löpning - Köpguide

Att hitta rätt strumpor för sin löpning är extremt viktigt för att underlätta din träning och undvika onödiga blåsor elelr obehag som kan sätta stopp för ditt springande. Här är de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter innan du köper ett par löparstrumpor

Material

Materialet som används i löparstrumpor spelar en avgörande roll för prestandan och komforten under löpning. Beroende på materialet kan strumporna ha olika egenskaper som andningsförmåga, fukttransport och temperaturreglering.

Några av de material som används i löparstrumpor inkluderar nylon, elastan, merinoull och polyamid. Injinji Run Light Mini-Crew strumporna, som jag tidigare recenserat, är tillverkade av 80% nylon och 20% elastan. Dessa material ger strumporna en bra balans mellan elasticitet och andningsförmåga. Hellner Running Mid Sock strumporna är tillverkade av 80% nylon, 20% elastan och 76% merinoull, vilket ger optimal temperaturreglering och fukttransport.

bra strumpor för löpning

2XU Vectr Light Cushion Crew Socks, å andra sidan, är tillverkade av 76% merinoull, 22% polyamid och 2% elastan. Denna blandning av material ger strumporna optimal temperaturreglering och fukttransport samtidigt som de har kraftfulla kompressionsförmågor.

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock strumporna är tillverkade av 94% polyamid och 6% elastan. Denna konstruktion ger strumporna god vattentäthet men kan göra dem mindre ventilerande och få fötterna att bli svettiga. Läs mer om de bästa vattentäta strumporna här.

Längd

Strumpans längd kan vara viktig för att undvika skav på vissa områden av benen. Längre strumpor kan hjälpa till att skydda mot skav på vristen eller underbenet, medan kortare strumpor kan vara bättre för att undvika skav vid ankeln.

Injinji Run Light Mini-Crew, Hellner Running Mid Sock och 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks har alla en crew-längd, vilket betyder att de når upp till mittpå vaden. Denna längd är en vanlig längd för löparstrumpor och kan vara en bra balans mellan skydd och ventilation.

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock strumporna har en ankelhög längd. Dessa strumpor kan vara lämpliga för att undvika skav vid ankeln, men de ger mindre skydd mot skav på vristen eller underbenet.

Det är viktigt att välja strumpans längd beroende på vilka områden av benen som behöver skydd och vilken typ av skor man använder. Om man till exempel använder höga löparskor kan en längre strumpa vara bättre för att undvika skav vid vristen. Valet av längd beror på personliga preferenser och behov.

Passform & Design

En bra passform är viktig för att undvika skav och friktion mellan strumpan och foten. En strumpa som sitter för löst kan skava och orsaka blåsor, medan en strumpa som sitter för tight kan begränsa blodcirkulationen och orsaka obehag.

Injinji Run Light Mini-Crew strumporna, som jag tidigare recenserat, har en tådesign som hjälper till att undvika skav och friktion mellan tårna. Dessa strumpor har separata tåfickor som ger en individuell passform till varje tå. Hellner Running Mid Sock strumporna har en traditionell design utan separata tåfickor, men har en bra passform som håller sig bra även efter tvätt.

2XU Vectr Light Cushion Crew Socks har en tajt passform med kraftfulla kompressionsförmågor. Dessa strumpor är utformade för att ge extra stöd på specifika områden av foten för att minska muskeltrötthet och skador.

typer av springstrumpor

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock strumporna är också utformade för en tajt passform. Dessa strumpor har en lågprofilskonstruktion och är tunna, vilket hjälper till att undvika skav och friktion.

Stöd & Kompression

Vissa löparstrumpor har extra stöd på specifika områden för att hjälpa till att minska muskeltrötthet och skador. Detta extra stöd kan bidra till en bättre löpupplevelse genom att minska belastningen på vissa områden av foten. Dessa kompressionsstrumpor har vuxit i popularitet tack vare dess unika förmåga att öka blodcirkulationen i musklerna.

2XU Vectr Light Cushion Crew Socks, som jag tidigare recenserat, är exempel på strumpor med extra stöd. Dessa strumpor har en specifik design med extra stöd på fotvalv, häl och ankelområden för att minska muskeltrötthet och skador.

Kompressionsstrumpor är en annan typ av strumpor som kan bidra till ökad blodcirkulation och snabbare återhämtning genom extra stöd. 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks är också kompressionsstrumpor som ger extra stöd på specifika områden av foten för att öka blodcirkulationen och minska muskeltrötthet.

Injinji Run Light Mini-Crew och Hellner Running Mid Sock strumporna har inte samma typ av extra stöd som 2XU Vectr Light Cushion Crew Socks, men de har en bra passform som ger stabilitet och stöd.

Ventilation

God ventilation är avgörande för att undvika överhettning och svettning när man löper. Strumpor som inte andas tillräckligt kan göra fötterna varma och fuktiga, vilket kan öka risken för blåsor och dålig lukt.

Injinji Run Light Mini-Crew och Hellner Running Mid Sock strumporna har god ventilation tack vare det höga nyloninnehållet i materialet. Nylon är en syntetisk fiber som är känd för sin andningsförmåga och fukttransporterande egenskaper. Dessa strumpor har också en tajt passform som hjälper till att undvika överflödig luft i skon och på så sätt minskar risken för svettning.

2XU Vectr Light Cushion Crew Socks är tillverkade av merinoull, som är känd för sina temperaturreglerande och fukttransporterande egenskaper. Dessa strumpor har också en tajt passform med kraftfulla kompressionsförmågor som hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska muskeltrötthet.

Sealskinz Waterproof Warm Weather Ankle Sock strumporna är helt vattentäta, vilket gör att de kanske inte är lika ventilerande som andra strumpor. Detta kan göra fötterna varma och fuktiga, vilket kan leda till svettning.

Vanliga Frågor Om Strumpor För Löpning

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av löparstrumpor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av strumpor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilk är de bästa strumporna för löpning?

Den bästa strumporna för löpning är enligt vårt test Injinji Run Light Mini-Crew, då de är hållbara, bekväma och effektiva. Tådesignen är däremot inte för alla.

Vad kostar strumpor för löpning?

Priset för ett par löparstrumpor ligger oftast mellan 100-300 kronor, men självklart finns det både dyrare och billigare modeller än så.

Ska jag välja kompressionsstrumpor eller vanliga löparstrumpor?

Det beror på dina personliga preferenser och behov. Kompressionsstrumpor ger extra stöd och kan förbättra blodcirkulationen, medan vanliga löparstrumpor kan vara mer flexibla och bekväma. Testa båda typerna för att se vilken som fungerar bäst för dig.

Vilken längd ska mina löparstrumpor ha?

Strumpans längd kan påverka skyddet mot skav på olika områden av benen. Crew-längd (mittpå vaden) är en vanlig längd för löparstrumpor, men längden beror på vilka områden som behöver skydd och vilka skor som används.

Hur kan jag säkerställa god ventilation i mina löparstrumpor?

Välj löparstrumpor gjorda av andningsbart material som nylon eller merinoull, och se till att strumporna har en bra passform. Undvik att använda för tjocka strumpor, speciellt i varmt väder.

Hur ofta behöver jag byta ut mina löparstrumpor?

Det beror på hur ofta du använder dina strumpor och hur mycket slitage de utsätts för. Generellt sett bör du byta ut dina löparstrumpor efter cirka 300-500 km av löpning. Var uppmärksam på tecken på slitage, såsom hål eller tunnare områden på strumporna, och byt ut dem vid behov för att undvika skador och blåsor.

Sammanfattningsvis Om Strumpor För Löpning

Ett bra par strumpor är väsentliga för att hålla dina fötter torra och bekväma, samt för att förebygga blåsor när du är ute och springer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.