6 Bästa Löparkeps (2024): Bäst i Test

bästa löparkeps bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Denna guide är utformad för seriösa och hängivna löpare som söker efter den bästa löparkepsen på marknaden.

Att löpa är en fantastisk aktivitet för både kropp och själ, men det kan ibland innebära utmaningar när det gäller att skydda sig mot solen, regn och svett. Löparkepsar är designade för att hjälpa till att lösa dessa problem och förbättra din löparupplevelse, genom att ge skugga, hålla dig torr och hjälpa till med att hantera svett.

Som en passionerad löpare med över tio års erfarenhet, och med utbildning inom sportvetenskap, har jag personligen testat flera olika löparkepsar. Jag sammanställt denna guide för att hjälpa dig att hitta den löparkeps som bäst passar dina behov och preferenser.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 6 Bästa Löparkepsarna Är:

 1. 1
  2XU Run Cap: Bäst i Test Löparkeps - Läs Recension 
 2. 2
  On Lightweight Cap: Bästa Lätta Löparkeps - Läs Recension
 3. 3
  2XU Light Speed Cap: Bästa Löparkeps För Dam - Läs Recension
 4. 4
  Dobsom Running Cap: Bästa Billiga Löparkeps - Läs Recension
 5. 5
  Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap: Bästa Vattentäta Löparkeps - Läs Recension
 6. 6
  Outdoor Research Sun Runner Cap: Bästa Löparkeps Med Solskydd  - Läs Recension

1. 2XU Run Cap

Bäst i Test Löparkeps


2XU Run Cap

Material:

Nylon

Vikt:

40 g

Lätt, Slitstark Och Bekväm Löparkeps

Den första aspekten att diskutera när det kommer till 2XU Run Cap är dess enastående komfort och passform. Som någon som har sprungit flera tusen kilometer med olika typer av kepsar, kan jag säga att 2XU Run Cap ger en komfortnivå som är svår att matcha. Det justerbara kardborrebandet gör att du enkelt kan anpassa storleken efter din huvudform och storlek, vilket ger en perfekt passform oavsett ditt huvudomfång.

Material och Vikt

Detta leder mig till nästa punkt: materialet och vikten. Löparkepsen är tillverkad av lätt, men ändå slitstarkt nylonmaterial, vilket gör att den bara väger 40 gram. Även efter flera mils löpning känner man knappt att man har på sig den, vilket är en egenskap jag har kommit att värdera högt när det gäller löparkepsar. Dessutom har nylonmaterialet en hög andningsförmåga, vilket hjälper till att hålla huvudet svalt under långa löpturer.

Andningsförmåga

När vi talar om andningsförmåga, förtjänar 2XU Run Cap extra beröm. Det är inget mer irriterande än en keps som blir genomblöt av svett och klibbar mot huvudet. Tack vare det välventilerade materialet i 2XU Run Cap, upplever du inte detta problem. Det hjälper till att leda bort fukt och håller huvudet svalt och torrt, oavsett hur intensiv din löprunda är.

Färgval och Design

Slutligen, låt oss inte glömma design och färgval. 2XU Run Cap kommer i flera olika färger, vilket ger dig möjlighet att välja en keps som matchar din personliga stil. Designen är snygg och modern, vilket jag som en estetiskt medveten löpare uppskattar. För mig är detta inte bara en praktisk löparkeps - det är också en accessoar som kompletterar min löparutrustning på ett elegant sätt.

FÖRDELAR

 • Lätt och slitstarkt nylonmaterial
 • Bekväm passform med anpassad kardborreband
 • Bra andningsförmåga
 • Kommer i flera olika snygga färger

NACKDELAR

 • Inga uppenbara

2. On Lightweight Cap

Bästa Lätta Löparkeps


On Lightweight Cap

Material:

Syntet

Vikt:

35 g

Ultralätt Löparkeps Med Bra Ventilationsförmåga

ON Lightweight Cap sätter en ny standard när det gäller komfort och passform för löparkepsar. Genom mina många år som löpare och erfarenhet av olika typer av löparkepsar, kan jag försäkra att denna keps erbjuder en unik nivå av bekvämlighet. Med den justerbara passformen kan du enkelt anpassa storleken till ditt huvud, vilket garanterar en perfekt passform under alla dina löpturer.

Material och Vikt

I ämnet material och vikt, ON Lightweight Cap skiljer sig verkligen från mängden. Tillverkad av syntet, den väger bara 35 gram vilket gör den till en av de lättaste löparkepsarna jag någonsin har använt. Jämfört med andra kepsar, som 2XU Run Cap, är den aningen lättare vilket bidrar till en ännu mer viktlös känsla.

Andningsförmåga och Snabbtorkande Egenskaper

Att prata om ON Lightweight Cap utan att nämna dess andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper skulle vara en miss. Den syntetiska konstruktionen ger exceptionell ventilation, vilket håller ditt huvud svalt under intensiva löpningar. Till skillnad från vissa andra kepsar, har ON Lightweight Cap en förmåga att torka väldigt snabbt, vilket gör den idealisk för långa löpningar eller löpning i fuktiga klimat.

Pris och Design

När det gäller pris och design, är ON Lightweight Cap utan tvekan på den dyrare sidan jämfört med andra löparkepsar på marknaden. Men dess stilrena design och högkvalitativa konstruktion gör det till ett värdefullt köp. Som någon som värdesätter både stil och funktion, tycker jag att denna keps är ett elegant tillägg till min löparutrustning och väl värt det högre priset.

FÖRDELAR

 • Extremt lätt konstruktion som knappt känns av
 • Snabbtorkat material med bra ventilationsförmåga
 • Snygg design med justerbar passform

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ än många konkurrerande modeller

3. 2XU Light Speed Cap

Bästa Löparkeps För Dam


2XU Light Speed Cap

Material:

Polyester

Vikt:

50 g

Snygg, Smidig Och Användbar Löparkeps

2XU Light Speed Cap är en löparkeps som ger exceptionell komfort och passform, särskilt designad för damer. Efter många år av att testa olika löparkepsar, och även några från 2XU tidigare, kan jag försäkra att denna keps ger en bekvämlighet som är svår att matcha. Den snygga och smidiga designen kompletterar passformen och ger en känsla av lättvikt på huvudet under löpningen.

Material och Vikt

När det gäller material och vikt, sticker 2XU Light Speed Cap ut. Den är tillverkad av slitstarkt polyester och väger 50 gram. Även om den är aningen tyngre än ON Lightweight Cap, ger dess konstruktion fortfarande en lätt och nästan viktlös känsla under löpningen. Dessutom är den smidig och enkel att packa ner, vilket är praktiskt för resande löpare.

Andningsförmåga och Snabbtorkande Egenskaper

En annan viktig fördel med 2XU Light Speed Cap är dess andningsförmåga och snabbtorkande egenskaper. Det snabbtorkande meshtyget håller huvudet svalt under hela löprundan och torkar mycket snabbt efteråt, vilket är en av de bästa egenskaperna hos en löparkeps. Detta är något jag särskilt har uppskattat under mina egna löprundor, särskilt under längre distanser.

Pris och Design

När det kommer till pris och design, är 2XU Light Speed Cap ett dyrare alternativ. Men med sin snygga design, bekväma passform och högkvalitativa konstruktion, anser jag att det är ett värdefullt köp. Dessutom, jämfört med andra löparkepsar som ON Lightweight Cap, har den ett mer feminint utseende, vilket jag, som en estetiskt medveten löpare, uppskattar mycket.

FÖRDELAR

 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Lätt och smidig att packa ner i en mindre väska eller liknande
 • Snabbtorkande meshtyg som håller dig sval

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

4. Dobsom Running Cap

Bästa Billiga Löparkeps


Dobsom Running Cap

Material:

Polyester

Vikt:

45 g

Prisvärd Och Effektiv Löparkeps

Dobsom Running Cap erbjuder en imponerande nivå av komfort och passform, särskilt med tanke på dess lägre pris. Efter att ha testat många olika löparkepsar genom åren, inklusive både dyrare och billigare alternativ, kan jag försäkra att Dobsom Running Cap levererar en bra passform som överträffar förväntningarna för sin prisklass.

Material och Vikt

När det gäller material och vikt, tillverkas Dobsom Running Cap av polyester och väger 45 gram. Den är lite tyngre än vissa av de dyrare alternativen, till exempel ON Lightweight Cap, men den är fortfarande tillräckligt lätt för att inte vara störande under löpning. Och, även om den kanske inte erbjuder samma hållbarhet som dyrare modeller, erbjuder dess material en hyfsad styrka för dess pris.

Andningsförmåga

Dobsom Running Cap överträffar förväntningarna när det kommer till andningsförmåga. Trots dess lägre prislapp håller den huvudet svalt under hela löpningen, mycket likt de dyrare alternativen som 2XU Light Speed Cap. Den erbjuder inte samma nivå av snabbtorkande egenskaper, men den gör fortfarande ett bra jobb att leda bort fukt.

Pris och Design

För pris och design, kan Dobsom Running Cap inte slås. Den är ett mycket prisvärt alternativ för löpare på en budget och kommer i flera synliga färger, vilket jag tycker är ett viktigt säkerhetsinslag. Även om den kanske inte erbjuder samma premiumkvalitet som dyrare kepsar, är den definitivt ett starkt alternativ för de som letar efter en effektiv och prisvärd löparkeps.

FÖRDELAR

 • Mycket billigt alternativ
 • Bra andningsförmåga
 • Kommer i flera synliga färger

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité och hållbarhet som dyrare modeller

5. Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap

Bästa Vattentäta Löparkeps


Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap

Material:

Polyester

Vikt:

57 g

Vattentät Och Bekväm Löparkeps

Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap utmärker sig i komfort och passform, särskilt med tanke på att det är en vattentät keps. Med min omfattande erfarenhet av att testa olika löparkepsar kan jag försäkra att denna modell levererar en imponerande komfort. Dess justerbara spänne möjliggör en perfekt passform för olika huvudstorlekar, vilket är en fördel som jag uppskattar mycket.

Material och Vikt

När det gäller material och vikt, är Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap tillverkad av polyester och väger 57 gram. Det är lite tyngre än vissa andra kepsar, som Dobsom Running Cap, men med tanke på dess vattentäta egenskaper, är det inte överraskande. Den använder ett 2.5-lagers membran som inte bara ger vattentäthet, utan också en överraskande bra ventilation.

Andningsförmåga och Vattentäthet

En av de mest imponerande aspekterna med denna keps är dess andningsförmåga och vattentäthet. Trots dess vattentäta konstruktion, lyckas Salomon Bonatti att upprätthålla en god andningsförmåga. Som någon som har använt en mängd olika löparkepsar, inklusive både vattentäta och icke-vattentäta modeller, kan jag intyga att denna keps ger en sällsynt balans mellan dessa två egenskaper.

Temperatur och Design

När det gäller temperatur och design, är Salomon Bonatti Waterproof Five P Cap ett lite varmare alternativ än andra löparkepsar. Detta är förståeligt med tanke på dess vattentäta konstruktion, men det är något att tänka på om du löper i varmare klimat. Designmässigt är den enkel och stilren, vilket jag tror passar de flesta löpare. Dessutom har dess vattentäta funktion förvånansvärt inte påverkat dess stil och utseende negativt, vilket jag verkligen uppskattar.

FÖRDELAR

 • Vattentätt material med tejpade sömmar
 • 2.5 lagersmembran för ökad ventilation trots vattentäthet
 • Justerbart spänne ger en bättre passform

NACKDELAR

 • Blir varmare än löparkepsar som inte är vattentäta

6. Outdoor Research Sun Runner Cap

Bästa Löparkeps Med Solskydd


Outdoor Research Sun Runner Cap

Material:

Nylon

Vikt:

79 g

Högkvalitativ Löparkeps Med Heltäckande Solskydd

Outdoor Research Sun Runner Cap skiljer sig från mängden med sin funktionella design och fantastiska passform. Med min erfarenhet av olika löparkepsar, kan jag med säkerhet säga att denna keps levererar en utmärkt komfort. Den finns i flera olika storlekar, vilket gör att du kan hitta den perfekta passformen för just ditt huvud. Detta är en detalj som jag verkligen uppskattar.

Material och Vikt

När det kommer till material och vikt, är Sun Runner Cap gjord av nylon och väger 79 gram. Även om det är tyngre än några av de andra kepsarna jag har recenserat, som 2XU Run Cap eller ON Lightweight Cap, är den extra vikten värd det med tanke på den ytterligare solskyddsfunktionen. Denna keps har faktiskt en avtagbar del som ger heltäckande solskydd för nacken och sidorna av huvudet.

Andningsförmåga och Solskydd

En av de mest imponerande aspekterna av Sun Runner Cap är dess andningsförmåga och solskydd. Trots den extra tyngden och täckningen ger kepsen en utmärkt ventilationsförmåga, vilket gör att huvudet förblir svalt även på de soligaste dagarna. Dessutom är den avtagbara solskyddsdeln verkligen funktionell, särskilt för de som löper i områden med intensiv solstrålning.

Pris och Design

När det kommer till pris och design, är Outdoor Research Sun Runner Cap ett dyrare alternativ. Men, som någon som har testat många olika löparkepsar, kan jag säga att det är en investering som lönar sig på lång sikt, speciellt om du ofta löper i soligt väder. Designmässigt, med dess avtagbara solskydd, ser den lite annorlunda ut jämfört med traditionella löparkepsar, men jag tycker att den fortfarande är stilig och funktionell.

FÖRDELAR

 • Funktionell keps med avtagbart solskydd för nacke och sidor
 • Bra ventilationsförmåga
 • Finns i flera olika storlekar

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Löparkeps - Produktjämförelse

Produkt

Material

Vikt

Nylon

40 g

Syntet

35 g

Polyester

50 g

Polyester

45 g

Polyester

57 g

Nylon

79 g

Löparkeps - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper löparkepsar, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en löparkeps.

Material

Det är viktigt att noggrant titta på vilket material löparkepsen är gjord av innan du gör ditt köp. Materialet spelar en avgörande roll för flera aspekter av kepsens prestanda och bekvämlighet.

Först och främst, materialet direkt påverkar kepsens vikt. För löpare kan ett lätt material som nylon eller polyester bidra till att minska belastningen på huvud och nacke, vilket gör att du kan springa längre och snabbare utan att känna obehag.

Dessutom är hållbarheten hos en löparkeps starkt beroende av materialet den är tillverkad av. Ett slitstarkt material som nylon eller polyester kan tåla svett, UV-strålning, och upprepade tvättningar utan att förlora formen eller blekna. Detta är avgörande om du planerar att använda kepsen regelbundet.

Slutligen, materialet kan påverka kepsens förmåga att andas, vilket är en kritisk faktor för att hålla dig sval under löpningen. Material som nylon och polyester tillåter luft att cirkulera fritt, vilket hjälper till att transportera bort fukt och värme från huvudet. Detta är särskilt viktigt på varma dagar eller under intensiva löprundor.

Därför är nylon och polyester två populära materialval för löparkepsar. Deras lätthet, slitstyrka och utmärkta andningsförmåga gör dem till ett utmärkt val för alla som letar efter en pålitlig och bekväm löparkeps.

bra keps för löpning

Vikt

För en löpare är vikten på utrustningen av yttersta vikt. Ett lättare huvudplagg som en löparkeps kan göra stor skillnad i din löpupplevelse. Varför är det så? Det handlar om balans och komfort.

När du löper, sker det en konstant rörelse och varje extra gram du bär på kan påverka din balans och effektivitet. En lättare keps kan minska detta oönskade extra tryck, vilket kan hjälpa till att hålla ditt huvud stadigt och dina rörelser smidiga.

Vidare kan en lättare keps förbättra din komfort under löpningen. En tung keps kan skapa obehaglig tryckpunkt på huvudet eller orsaka en känsla av överhettning. Med en lättare keps kan du njuta av en mer naturlig känsla, som om du knappt bar något alls.

Slutligen, genom att minska belastningen på huvud och nacke kan en lättare keps hjälpa till att minska trötthet under längre löpturer. Detta kan vara en avgörande faktor för att uppnå dina löpmål, vare sig det handlar om att förbättra din tid, öka din distans eller bara njuta av löpningen mer.

Andningsförmåga

För löpare är andningsförmågan i en löparkeps ingen liten detalj; den spelar en central roll för att säkerställa din komfort under hela löpturen. Kepsens andningsförmåga bidrar till att hålla dig sval, torr och bekväm, oavsett hur intensivt du springer.

När vi pratar om andningsförmåga menar vi materialets förmåga att släppa igenom luft. Denna egenskap hjälper till att reglera din kroppstemperatur genom att låta värme och fukt, som produceras när du springer, att effektivt ventileras bort. Resultatet är att du känner dig fräschare och svalare under löpningen.

En löparkeps med god andningsförmåga kan förhindra överhettning, vilket är särskilt viktigt under långa löpturer eller intensiva träningspass. Genom att sänka risken för överhettning, kan en andningsbar keps hjälpa dig att behålla din prestanda och koncentration under hela löpturen.

Dessutom kan en löparkeps med god andningsförmåga minska risken för irritation och obehag. När svett torkar snabbare, kan du undvika den klibbiga och obehagliga känslan av svettig hud och hår. Detta är inte bara en fråga om komfort, utan kan också förhindra hudirritation och utslag.

UV-skydd

För löpare som älskar att springa utomhus, är UV-skydd en betydande faktor att överväga vid valet av löparkeps. Att vara utomhus och exponeras för solen kan ge oss viktig D-vitamin, men det finns också en baksida. Solens ultravioletta (UV) strålar kan orsaka skador på vår hud, vilket leder till för tidig åldring och i värsta fall hudcancer. Därför kan en keps med UV-skydd vara en verklig hjälp.

En löparkeps med UV-skydd har material som kan blockera eller absorbera majoriteten av UV-strålar, vilket hjälper till att minska mängden skadlig strålning som når din hud. Detta betyder att även om du är utomhus under soliga dagar, minimeras din exponering för skadliga UV-strålar.

Kepsens UV-skydd är inte begränsat till huvudet. Det kan också skydda ditt ansikte, särskilt pannan och ögonen, från direkt solstrålning. Med andra ord, bär en löparkeps med UV-skydd fungerar som ett slags bärbar skugga som följer dig överallt.

Inte bara skyddar en löparkeps med UV-skydd dig från skadliga strålar, men den kan också förhindra obehag som bländning och överhettning. På soliga dagar kan en keps med bra UV-skydd förbättra din löpkomfort genom att hjälpa dig att hålla huvudet svalt och synen klar.

bra löparkeps värme sol

Passform

Att välja rätt löparkeps innebär mer än bara att välja en som har de bästa materialen eller det mest tilltalande utseendet. Ett viktigt kriterium som inte får ignoreras är kepsens justerbarhet. En löparkeps bör inte bara vara funktionell och estetiskt tilltalande, utan också ha en bra passform. En keps som inte sitter ordentligt på ditt huvud kan bli en distraktion under ditt löppass. Här spelar en justerbar rem en viktig roll.

En justerbar rem på en löparkeps erbjuder flexibilitet och anpassningsbarhet. Oavsett om du har ett mindre eller större huvud, kan en justerbar rem hjälpa till att skapa en säker och bekväm passform. Detta innebär att kepsen inte kommer att glida av eller pressa för hårt mot ditt huvud under löpningen.

Utöver detta tillåter en justerbar rem dig också att anpassa passformen beroende på dina behov. Till exempel kan du justera remmen för en lösare passform på varma dagar för att öka luftcirkulationen, eller för en tajtare passform på blåsiga dagar för att se till att kepsen sitter kvar på ditt huvud.

En annan fördel med en justerbar rem är att den gör din löparkeps mer mångsidig. Kanske vill du ha på dig kepsen inte bara för löpning utan också för andra aktiviteter som vandring, cykling eller bara för att skydda dig från solen när du är ute och går. En justerbar rem kan hjälpa kepsen att anpassa sig till olika situationer och behov.

Hållbarhet

Att välja en löparkeps är inte bara ett val av stil och komfort, utan också en investering. Och precis som alla investeringar, vill du få det bästa möjliga värdet för dina pengar. Här spelar hållbarheten en mycket viktig roll. En hållbar keps kommer inte bara att hålla längre utan också bibehålla sin funktionalitet och utseende trots frekvent användning och oundvikliga påfrestningar.

En löparkeps utsätts ofta för en mängd olika förhållanden, som värme, svett, regn, vind och kanske till och med lite ruff behandling när den packas ner i en väska. Hållbarheten hos kepsen är därför avgörande för att säkerställa att den klarar av dessa krav utan att förlora sin form, färg eller funktion. Med andra ord, en hållbar keps kommer att fortsätta att ge skydd, komfort och stil, trots regelbunden användning och krävande förhållanden.

Hållbarheten på en löparkeps beror i stor utsträckning på de material som används. Material som nylon och polyester är kända för sin hållbarhet och förmåga att motstå slitage, vilket gör dem till utmärkta val för löparkepsar. Sömmarnas kvalitet och konstruktionens design spelar också en stor roll. En keps med dubbla sömmar och en robust konstruktion kommer att hålla längre än en med enklare konstruktion.

Vanliga Frågor Om Löparkeps

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en löparkeps, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kepsar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa löparkepsen?

Den bästa löparkepsen är enligt vårt test 2XU Run Cap, då det är en högkvalitativ och funktionell keps.

Vad kostar en löparkeps?

Priset för en löparkeps tenderar att ligga på runt 300 kronor.

Hur tvättar jag min löparkeps?

Varje löparkeps har olika tvättråd beroende på dess material och konstruktion. Men i allmänhet är det bäst att tvätta löparkepsar för hand med kallt vatten och ett milt tvättmedel, och låt dem lufttorka.

Kan jag använda min löparkeps för andra aktiviteter än löpning?

Absolut! Medan löparkepsar är designade med löpning i åtanke, kan de också användas för andra fritidsaktiviteter som vandring, cykling eller bara för att skydda dig från solen under utomhusaktiviteter.

Varför har vissa löparkepsar en svart undersida på skärmen?

En svart undersida på kepsens skärm hjälper till att minska bländning från solen, vilket gör det lättare för dina ögon i starkt solljus.

Vad betyder UPF på en löparkeps?

UPF står för "Ultraviolet Protection Factor". Det är en mätning av hur väl ett material kan skydda huden mot skadliga ultravioletta (UV) strålar. En keps med hög UPF-rating ger bättre skydd mot solen.

Sammanfattningsvis Om Löparkeps

Är man ute och springer i solen kan en bra löparkeps vara ett perfekt alternativ, och om solen är extra stark kan det vara bra med ett par solglasögon för löpning också. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.