• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Fiske
  • /
  • Hur Du Väljer Rätt Fiskespö: Haspelspön, Spinnspön & Mer

Hur Du Väljer Rätt Fiskespö: Haspelspön, Spinnspön & Mer

hur du väljer rätt fiskespö guide

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att fiska framgångsrikt är inte alltid enkelt. Du behöver de rätta förutsättningarna och den perfekta balansen mellan tålamod, skicklighet och kunskap. Lite tur skadar aldrig heller. Du kan dock inte tvinga en fisk att nappa. Du måste ha rätt utrustning och redskap för att ta hem den stora fisken.

En av de viktigaste (och mest uppenbara) delarna i varje fiskares utrustningslista är fiskespöet. Dessa fiskespön hjälper fiskare att få ner sina beten och lockbeten i vattnet med precision, kraft och avstånd när de söker efter lyckan i slutet av linan.

Alla spön är dock inte byggda på samma sätt, och vissa spön kan vara bättre för vissa fiskare och situationer. Med dessa tips och tricks kan du vara på god väg att välja rätt fiskespö för din dag på vattnet.

Komponenterna i Ett Fiskespö

Innan du bestämmer dig för vilken längd och stil du vill ha bör du känna till de olika komponenterna i ditt fiskespö. Dessa delar är för det mesta universella, med endast små förändringar beroende på vilken typ av fiskespö du väljer.

fiska fiskespö

Handtag

Handtaget börjar från botten av ditt fiskespö och är naturligtvis den plats där du ska hålla stången. Handtagen är vanligtvis tillverkade av kork eller EVA-skum för ett bekvämt och hållbart grepp och kan variera i längd. Typiskt sett är längre handtag bättre för längre kast eftersom du kan få båda händerna inblandade för mer belastning. Kortare handtag kan hjälpa sportfiskare som vill göra kortare kast, kasta med en hand eller till och med behärska tekniken för rollcasting. Fiskare kan också leta efter handtag med delat grepp, som är populärt bland abborrefiskare, eller handtag med pistolgrepp, som kan hjälpa till att hålla den totala vikten på spöet nere för kortare kast med lättare beten.

Rullfäste

Längre upp på spöet hittar du rullfästet. Det är här du kan rigga din rulle genom att skjuta in fiskerullen och dra åt dem för att eliminera allt spel eller vobblande från inställningen. Se till att undersöka hur du väljer en fiskerulle så att din fiskeuppställning kan vara solid från topp till tå.

Blanken & Fiskespöringar

Huvuddelen av axeln på ditt fiskespö kallas blank. Längs med blanketet finns spöringar, som är de cirkulära delar som din fiskelina träs genom för att få bättre kontroll. Spöringarna är tillverkade av antingen plast, metall eller keramiska material och fästs vid spöets lindningar. På fiskespön av gjutmodell sitter guiderna på toppen (vända mot himlen). Spöringarna sitter på botten (vända mot marken) på spinnspön. Den sista styrningen i sekvensen på ditt spö är spetsen, som är den tunnaste och mest flexibla delen av spöet.

Typ Av Fiskespö

Det första du behöver avgöra är vilken typ av fiskespö som är rätt för dig och din fiskesituation. Här gäller det att närmare utvärdera hur och var du planerar att fiska - såväl som vilken fiskeart du försöker att få upp. De flesta letar förmodligen efter ett klassisk "kastspö" - vilket egentligen bara är ett samlingsnamn för de mer specifika haspelspöna och spinnspöna, så låt oss börja där.

Haspelspö

Haspelspön är den vanligaste typen av fiskespö som fiskare på alla nivåer använder. En haspelrulle (även kallat spinnrulle) är monterad under spöet och gör det till en mycket mångsidig kombination av spö och rulle som lämpar sig för lockfiske och betesfiske.

Beroende på viktklassen på din uppsättning kan ett haspelspö användas för att sikta på ett brett spektrum av små till medelstora fiskarter från land, och de är också väl lämpade för båt- och kajakfiske.

haspelspö välja fiskespö

Spinnspö

Spinnspön är ett bra alternativ till haspelspöt, eftersom de är ganska mångsidiga, men rekommenderas generellt för de mer erfarna fiskarna. Dessa spinnspön har i motsatt riktning till haspelspöt en multiplikatorrulle (även kallat multirulle) monterad under spöt. 

Amatörer kan mycket snabbt bli avskräckta av en kombination av ett spinnspö och en multirulle, eftersom de utan rätt hantering är benägna att trassla ihop sig på spolen. Men för en erfaren sportfiskare erbjuder de ännu större precision vid kastning och mer kontroll vid hantering av en fisk.

Strandspö/Havsfiskespö

Havsfiskespön är utformade speciellt för att klara av fiske på havet (och därmed i saltvatten). Dessa modeller tenderar att vara längre och kan vara upp till 4-5 meter långa och används från stranden för att kasta extremt långa sträckor förbi de brytande vågorna till de platser där fisken gillar att äta, alternativt ifrån en båt ute på havet. 

Strandspön och havsfiskespön används vanligen med stora fiskerullar och robusta fiskelinor för att hantera stora fiskar och klara av den extra vikten när du drar in din fångst genom vågorna.

Teleskopspön

Teleskopspön är utformade för att passa alla sportfiskares livsstil där de antingen är mycket på resande fot, eller om de inte har tillräckligt med plats hemma för ett förvara ett fullstort spö (även då en smidig spöhållare kan hjälpa till).

Tekniken bakom teleskopspön har kommit långt. Nu finns det några fantastiska teleskop- och resespön på marknaden som är lämpliga för små och medelstora fiskar och som vanligtvis är utformade för användning med haspelrullar.

Flugsfiskepön

Flugspön är särskilt utformade för att användas tillsammans med en flugrulle vid flugfiske. Flugfiske skiljer sig mycket från andra traditionella former av fiske. Det jämförs ofta med jakt, där det krävs smygande, tålamod och en hel del skicklighet för att kasta ut en fluga så att den efterliknar det som arten äter.

Flugspön är inte bara anpassade för öringsfiske i bergsbäckar och sötvattensjöar - det finns ett överflöd av spön, rullar, linor och flugor som passar för fiske av allt från abborre till braxen, barra och mer därtill. Om du är intresserad av att lära dig mer om flugfiske har vi några bra tips för nybörjare.

Fiskespön För Barn

Det första man bör tänka på när man väljer ett fiskespö till ett barn är storleken. Om spöet är för stort för dina barn att hantera kommer de att bli frustrerade och kanske tappa intresset.

Även om målarter och fiskemiljö fortfarande bör spela in i ditt beslut är ett allroundspö eller en spö- och rullkombination (t.ex. en lätt spinnspö- och rullkombination) vanligtvis ett bra val när du köper till barn - den kommer trots allt förmodligen att behöva bytas ut mot en större modell när ditt barn växer.

Metspön

Den sista typen av fiskespön är det klassiska metspöt, som skiljer sig stort i relation till övriga modeller. Istället för att förlita sig på att kasta ut betet och dra in detta, fungerar ett metspö istället genom att låta flötet flyta stilla i vattnet tillsammans med betet. Fördelen med metspöt är att det gör fisket mycket lätt, men är självklart ingen metod som mer erfarna fiskare använder sig av.

Hur Man Bestämmer Rätt Längd Av Fiskespöt

Stavlängden mäts från slutet av handtaget till slutet av spetsen på spöet och kan i hög grad påverka din kastförmåga. I allmänhet kastar mindre fiskespön kortare sträckor, medan längre fiskespön kastar längre sträckor. Varje typ har dock ett syfte.

I situationer där det krävs närstrid kan sportfiskare dra nytta av att använda ett kortare fiskespö. Kortare längder kan också vara till hjälp när man slåss mot fisk eftersom de ofta har mindre böjning än andra längre alternativ. Längre fiskespön utmärker sig genom sin förmåga att kasta långa sträckor, vilket gör dem utmärkta för att täcka mer vatten och fiska djupt.

fiska i saltvatten med fiskespö

Längden på ett fiskespö sträcker sig vanligtvis från 1.8-3.5 meter, så för att välja ett mått för dina behov bör du tänka på vilken typ av fiske du planerar att bedriva, vilka arter du är ute efter och din fiskemiljö.

En bra längd för nybörjarfiskare är vanligtvis runt 213 cm. Den här storleken kan ge amatörer möjlighet att ha en balanserad mängd kastavstånd och noggrannhet när de finslipar sina färdigheter genom erfarenhet.

Materialval För Fiskespö

Fiskespön kan tillverkas av kolfiber eller glasfiber. Typiskt sett föredras kolfiberspön av mer avancerade sportfiskare på grund av deras styvhet och slagkraft. Deras känslighet kan göra det mycket lättare att upptäcka bett. Tänk dock på att grafit kan vara sprödare än andra alternativ.

Glasfiber är ett robustare materialalternativ för fiskare, men den extra styrkan medför ökad vikt. Nybörjarfiskare kan dra nytta av glasfiberspön på grund av deras hållbarhet och begränsade underhåll. Glasfiber är också ett populärt alternativ bland sportfiskare som jagar större, mer aggressiva arter som muskeltunga och gädda.

Dessutom finns det kompositalternativ som kombinerar glasfiber och kolfiber. Om du är en sportfiskare som använder ett spö för flera olika förhållanden kan denna kombination komplettera din stil.

Tänk på din kunskapsnivå och dina föredragna fiskemetoder för att bäst avgöra vilket material som kan vara en tillgång för dina fiskemöjligheter.

Kraft & Aktion - Och Skillnaden Mellan De

Kraft och aktion är två väldigt viktiga begrepp att förstå i förhållande till fiskespön. Även om kraft och aktionen är likartade är det viktigt att ha rätt kombination av de två för att se till att din presentation av bete och lockbete fungerar rätt i vattnet.

Kraften är den mängd kraft som krävs för att böja fiskespöet. Den klassificeras från ultralätt till ultratungt, där ultralätta spön är mer lämpade för mindre arter som öring eller pannfisk och ultratunga används vid djuphavsfisketurer. Kraften kallas ibland också för spövikt.

Medan kraft är hur mycket ett fiskespö böjer sig, definieras aktionen av spöt var längs spöts ryggrad böjningen sker. Spön med "långsam" verkan böjer sig närmare strukturens handtag, vilket innebär att det finns mer flexibilitet och piskning i denna stång, medan spön med "snabb" verkan är mer styva och böjer sig endast vid den övre tredjedelen av blanket.

Spön med snabb verkan är perfekta för att kasta tyngre beten eller runt tungt skydd där sportfiskarna måste rycka upp sina fångster ur vegetationen. Spön med långsam verkan är idealiska för lättare beten och långsammare beten. Det finns även andra handlingsklasser däremellan, t.ex. medium aktion-spön som kombinerar det bästa av båda världarna för att ge ett mångsidigt alternativ för alla.

Sammanfattningsvis Om Olika Fiskespön

Genom att förstå dina målarter och din fiskedestination och genom att lära dig mer om hur längd, konicitet och viktklass påverkar ett spöets verkan och kraft, blir du bättre rustad för att välja rätt fiskespö för att passa förhållandena.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 21

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.