• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Fiske
  • /
  • Fiskekläder: Vad Ska Man Ha På Sig När Man Fiskar?

Fiskekläder: Vad Ska Man Ha På Sig När Man Fiskar?

fiskekläder vad man ska ha på sig

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

När du är ute och fiskar finns det en del saker som är viktiga att ha med sig. Förutom din utrustning och fiskespöet behöver du också rätt fiskekläderna för dagen. Men vad ska man ha på sig när man fiskar?

För en nybörjare kan det vara en utmaning att välja lämpliga kläder. Till skillnad från många andra sporter sker fisket i olika väderförhållanden, och sportfiskare vet att det väder som andra kallar "dåligt" ibland faktiskt är mycket bra för fisket.

Beroende på årstiden kan du förutom vind och regn även fiska i extrem kyla eller värme. Eftersom fiske vanligtvis tar en viss tid och inte är en halvtimmesaktivitet måste sportfiskarna skydda sig med lämpliga fiskekläder.

Här guidar vi dig genom allt du bör tänka på innan du beger dig ut och fiskar, oavsett väder och klimat.

Vad Ska Man Ha På Sig När Man Fiskar?

För att få svar på den frågan måste vi fråga oss vart vi ska, vilken temperatur du förväntar dig, och om vi förväntar oss sol eller regn

Det finns många tillverkare av fiskekläder. De tillhandahåller specialkläder som är utformade för fiske. Visst, du kanske tror att din vandringsjacka kommer att räcka, men tyvärr är det inte alltid fallet. Fiskekläder är utformade för ett specifikt syfte - fiske.

Här kommer vi att förklara varför det är viktigt att bära lämpliga kläder, vad som krävs för olika väderförhållanden och lista de specifika artiklarna och deras egenskaper.

Erfarna sportfiskare svär på lager, lager, lager (läs mer om flerskiktsprincipen här). En fritidsfiskares klädsel består vanligtvis av tre huvudsakliga typer av lager - botten, mitten och toppen. Under varma sommardagar räcker det med två lager.

Var och en av dessa lager har sitt syfte för att ge dig maximal komfort och optimal prestanda. Här är vad varje sportfiskare bör ha i sin garderob förr snarare än senare.

Baslager (Underställ Eller T-shirt)

När du är aktiv, oavsett om du springer, vandrar eller fiskar, kan det vara en livsräddare att ha en baslagertröja eller underställ av god kvalitet. De är lätta, andningsbara och värmande - vanligtvis tillverkade av polyester, nylon, merinoull eller en blandning av polyester och bomull.

Vi älskar underställ i merinoull, då de bisitter förmågan att vara både värmande och andningsbara, vilket ger dig maximal flexibilitet under många olika förhållanden. Läs vår guide till de bästa underställen i merinoull här (och för underställ i merinoull för dam här).

Dessa material hjälper till att transportera bort svett och hålla dig torr och bekväm. Även om din första impuls kanske är att skaffa en bra gammal tröja i 100 % bomull rekommenderar vi inte det. Du vill ha något som torkar snabbt och inte klibbar fast på huden, och bomull är motsatsen till det. 

Mellanlager (Hoodie, Fleece, Eller Tunn Jacka)

Som ett andra lager kan det vara bra att ta med sig en hoodie, fleece eller tunnare jacka, om temperaturerna skulle sjunka eller vid kraftiga vindar. Dessa saker kan hålla dig varm i en, men om du rör på dig eller gör fiskeaktiviteter kommer ditt baslager att ge det skydd du behöver.

Med andra ord är det ett utmärkt plagg att ha med sig som du kan sätta på eller ta av dig för att bättre reglera din kroppstemperatur.

Ytterlager

Ett sista lager i form av en bra jacka är också väsentligt för att skydda dig mot vind, regn och fukt. Detta är ditt ultimata skydd mot elementen, så här gäller det att köpa en modell som presterar bra. Du kan läsa mer om vår guide till de bästa fiskejackorna här.

Byxor/Shorts

Att välja rätt byxor kan vara avgörande för din fisketur. Om du tycker att vi överreagerar, försök bara att gå ut i vattnet i bomullströjor eller gamla jeans, så kommer du snabbt upptäcka hur obekvämt det känns.

Även här är nylon det bästa valet av material, eftersom det ger rörelsefrihet, är lätt och snabbtorkande. Dessutom brukar nylon inte heller lätt fläckas eller rivas, plus att de flesta av dessa byxor är vattentäta. Att ha kvalitetsbyxor är viktigt på många plan - de håller dig varm och torr och skyddar dig från sol, insekter och andra skadedjur.

Letar du efter ett bra par allround fiskebyxor kan du hitta vår guide till dess här, men planerar du att kastfiska ute i vatten kommer du behöva ett par rejäla vadarbyxor som håller dig torr.

Skor

Vi skulle kunna ägna en hel artikel åt det här ämnet eftersom det finns många olika typer av fiskeanpassade skor som du kan använda. Låt oss börja med strumpor. Precis som med andra kläder är det bra att ha tunna, andningsbara strumpor, och polyester fungerar bäst. När vädret är kallare och du behöver extra värme är ull det säkraste alternativet.

Sandaler, kängor, skor, stövlar, sneakers är alla ett alternativ när det gäller lämpliga fiskefotsaker. Vad du väljer bör bero på var du fiskar. Öppna, halkfria sandaler är en bra idé under varma sommardagar när du inte har något emot att få blöta fötter.

Slutna fiskeskor måste vara bekväma, snabbtorkande och/eller vattentäta och slitstarka. Sportfiskare föredrar ofta gummistövlar, som håller dig torr men inte nödvändigtvis varm. Gummisulor fungerar bäst eftersom de ger bra grepp och inte glider så lätt.

Undvik stövlar med filtsulor eftersom de kan locka till sig skadliga mikroorganismer från olika vattendrag och kan orsaka förödelse i ekosystemet. På grund av detta är de till och med förbjudna i vissa stater.

Andra Väsentligheter Och Accessoarer

Vi kan inte prata om vad man ska ha på sig när man fiskar utan att nämna hattar, solglasögon och handskar. Dessa kan tyckas vara accessoarer, men tro oss, de blir oumbärliga när du tillbringar hela dagen utomhus.

En bra hatt är förmodligen den viktigaste av de tre. Om du står i solen i flera timmar i sträck behöver du extra skydd. Sportfiskare har olika preferenser, och allt från en enkel bollmössa till en buffert är ett bra val. Lätta hattar med bred kant verkar vara den bästa lösningen - de täcker ansikte och hals och skyddar dig från överhettning.

Bra polariserade solglasögon för fiske är en annan viktig punkt på varje fiskares checklista. Folk tror ofta att de inte gör någon större skillnad förrän de provar att fiska med dem. Du ser inte bara ditt byte bättre eftersom du är skyddad från bländningen från vattenytan, utan du ser också bra ut.

Att ha handskar när man hanterar fiskeredskap eller att bära dem på sommaren kanske inte är så vettigt. Men för att förhindra solbränna på händerna är det ett måste att ha solfiskehandskar. Du kan skaffa den fingerlösa sorten om du vill kunna hantera dina krokar och beten utan att förlora din handskicklighet.

Du kan också skaffa lätta handskar med UPF-skydd. Om du undrar vad du ska ha på dig när du fiskar och om en hatt, handskar och solglasögon är nödvändiga, är vi här för att säga att ja, ja det är de.

Varför Är Fiskekläder Viktiga?

Som sportfiskare kommer du att tillbringa mycket tid i dina fiskekläder, och de ska hjälpa dig istället för att begränsa dina möjligheter.

Först och främst ska de vara bekväma och låta dig röra dig lätt. Fiske är inte bara att stå på en plats. När du fångar en stor fisk och börjar hämta den vill du inte att dina kläder ska vara i vägen.

Ett annat skäl är kamouflage. Fiskar kan upptäcka rörelser och se onaturliga mönster utanför vattnet. Att smälta in i omgivningen är nyckeln till framgång. Förutom det skyddar lämpliga kläder dig från svåra väderförhållanden.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 32

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.