4 Bästa Cykeldator (2024): Bäst i Test

bästa cykeldator bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Cykling är roligt och ger många hälsofördelar. Moderna cykeldatorer är mycket hjälpsamma när det gäller att integrera och spåra olika mätvärden, t.ex. kadens, effekt, hastighet, distans, puls och kurs med en GPS-cykeldator.

Men med den stora mängden cykeldatorer på marknaden idag kan det vara överväldigande att välja rätt för dig. Tack och lov har vi gjort vår hemläxa och lagt ner tid i sadeln och granskat ett brett utbud av datorer i alla möjliga förhållanden och cykelstilar.

Utifrån vår erfarenhet har vi skapat en lättillgänglig köpguide som hjälper dig att välja det bästa alternativet för dina körbehov, oavsett om du är en vanlig pendlare, en blivande racerförare eller någon däremellan.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 4 Bästa Cykeldatorerna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Cykeldator: Garmin Edge 1040 Solar - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Trådlösa Cykeldator: Sigma BC 14.16 STS Cykeldator- Läs Recension
 3. 3
  Bästa Cykeldator MTB: Wahoo Fitness Elemnt Roam - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Cykeldator: Rubicson Cykeldator - Läs Recension

1. Garmin Edge 1040 Solar

Bäst i Test Cykeldator


Garmin Edge 1040 Solar

Koppling:

ANT+, Bluetooth, WiFi, USB-C

Storlek:

59×118×20mm

Batteritid:

100 h

Otroligt Smidig Och Användbar Cykeldator

Garmin Edge 1040 Solar är en toppresterande cykeldator som har fått titeln "bäst i test". Med sina anslutningsalternativ ANT+, Bluetooth, WiFi och USB-C erbjuder den här enheten stora möjligheter till sömlös kommunikation och dataöverföring. Med en storlek på 59×118×20 mm är enheten av måttlig storlek och är utrustad med en 89 mm stor färgpekskärm med en upplösning på 282×470 pixlar.

Det som utmärker Garmin Edge 1040 Solar är dess batteritid, som är beräknad till 100 timmar, tack vare dess innovativa användning av solenergi. Det massiva internminnet gör det möjligt att lagra rikligt med data, kartor och annan viktig information. Den stora, tydliga skärmen är mycket funktionell och pekskärmen ger smidig, sömlös navigering.

Garmin Edge 1040 Solar har dock några nackdelar. Enheten är på den dyrare sidan, vilket gör den till en betydande investering för cyklister. Dessutom kan den större skärmstorleken göra att enheten känns otymplig och svårhanterlig, särskilt för cyklister med mindre händer.

På det hela taget är Garmin Edge 1040 Solar en otroligt smidig och användbar cykeldator som erbjuder en rad imponerande funktioner. Dess fantastiska batteritid, stora internminne och tydliga skärm gör den till ett utmärkt val för seriösa cyklister som letar efter en högpresterande enhet.

FÖRDELAR

 • Fantastisk batteritid tack vare solglaset
 • Massivt intern minne
 • Stor och tydlig Display med mycket funktionalitet och pekskärm

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Relativt otymplig med en större skärm

2. Sigma BC 14.16 STS Cykeldator

Bästa Trådlösa Cykeldator


BC 14.16 STS Cykeldator

Koppling:

Bluetooth, Trådlös

Storlek:

55×98×20mm

Batteritid:

60 h

Simpel Effektiv Och Kompakt Cykeldator Med Trådlös Funktionalitet

Sigma BC 14.16 STS Cykeldator är en trådlös cykeldator som har fått erkännande som "bästa trådlösa cykeldator". Med sina parningsmöjligheter för Bluetooth och trådlöst erbjuder den här enheten sömlös anslutning och dataöverföring. Den mäter 55×98×20 mm och har en kompakt och lätt design, vilket gör den lätt att bära och hantera. Enheten har en batteritid på 60 timmar, vilket är rimligt för dess storlek och funktionalitet.

En av de framträdande fördelarna med Sigma BC 14.16 STS Cykeldator är dess överkomliga pris. Trots sitt låga pris erbjuder den fortfarande bra funktionalitet som höjd- och kilometerräknare. Enheten fungerar smidigt och trådlöst, vilket gör den till ett bra alternativ för cyklister som vill ha en enkel och effektiv enhet.

Sigma BC 14.16 STS Cykeldator har dock några begränsningar. Enheten saknar avancerad funktionalitet som en pekskärm, vilket kan vara en besvikelse för dem som letar efter mer sofistikerade funktioner. Dessutom är enheten inte särskilt väderbeständig, vilket gör den mindre hållbar i tuffa förhållanden.

Sammantaget är Sigma BC 14.16 STS Cykeldator en enkel, effektiv och kompakt cykeldator med trådlös funktionalitet. Dess lätta och prisvärda design, tillsammans med dess smidiga funktion, gör den till ett utmärkt val för cyklister som letar efter en grundläggande, men pålitlig, enhet.

FÖRDELAR

 • Lätt, kompakt och hållbar konstruktion
 • Bra funktionalitet såsom höjdmätare och km-mätare
 • Mycket prisvärd
 • Smidig trådlös hantering

NACKDELAR

 • Ingen avancerad funktionalitet eller pekskärm
 • Inte särskilt väderbeständig

3. Wahoo Fitness Elemnt Roam

Bästa Cykeldator MTB


Wahoo Fitness Elemnt Roam

Koppling:

USB-C, Bluetooth, ANT+

Storlek:

90mm x 60mm

Batteritid:

50 h

Cykeldator Med Stor Och Funktionsrik Skärm Och Bra hållbarhet

Wahoo Fitness Elemnt Roam är en toppresterande cykeldator som har blivit erkänd som "Bästa cykeldator MTB". Med sina anslutningsalternativ USB-C, Bluetooth och ANT+ erbjuder den här enheten stora möjligheter till sömlös kommunikation och dataöverföring. Med en storlek på 90 mm x 60 mm har enheten en relativt stor storlek och en tydlig och lättanvänd skärm. Batteritiden för Wahoo Fitness Elemnt Roam är beräknad till 50 timmar.

En av de framträdande fördelarna med Wahoo Fitness Elemnt Roam är den stora och funktionella skärmen. Enheten erbjuder stor funktionalitet, inklusive detaljerade kartor som är lätta att navigera. Enheten är också känd för sin goda hållbarhet, vilket gör den till ett bra alternativ för cyklister som vill ha en pålitlig enhet som klarar av de hårda kraven vid mountainbikeåkning.

Wahoo Fitness Elemnt Roam har dock några begränsningar. Enheten har ingen pekskärm, vilket kan vara en besvikelse för dem som föredrar denna funktion. Dessutom är enheten ett dyrare alternativ jämfört med andra cykeldatorer, vilket gör den till en betydande investering för cyklister.

På det hela taget är Wahoo Fitness Elemnt Roam en cykeldator med en stor och funktionell skärm och god hållbarhet. Dess tydliga och lättanvända skärm, stora funktionalitet och starka byggkvalitet gör den till ett bra val för mountainbikecyklister som letar efter en pålitlig och högpresterande enhet.

FÖRDELAR

 • Stor, tydlig och lättanvänd skärm
 • Fantastisk funktionalitet med bra kartor
 • Bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Ingen pekskärm
 • Dyrare alternativ

4. Rubicson Cykeldator

Bästa Billiga Cykeldator


Rubicson Cykeldator

Koppling:

Trådlös

Storlek:

75x50x15 mm

Batteritid:

10 h

Billig Och Slitstark Cykeldator Med Bra Basfunktionalitet

Rubicson Cykeldator från Kjell är en budgetvänlig cykeldator som har blivit utnämnd till bästa billiga cykeldator. Med sin trådlösa anslutning erbjuder den här enheten en bekväm och problemfri installation och drift. Enheten mäter 75x50x15 mm och är kompakt och lätt, vilket gör den lätt att installera och montera på din cykel. Batteritiden för Rubicson Cykeldator är beräknad till 10 timmar.

En av de viktigaste fördelarna med Rubicson Cykeldator är att den är prisvärd. Denna enhet erbjuder ett kostnadseffektivt alternativ för cyklister som vill ha en grundläggande cykeldator utan att bryta banken. Dessutom är enheten enkel och bekväm att installera och montera, vilket gör den till ett bra alternativ för cyklister som vill ha en problemfri installation. Enheten är också känd för sin goda väderbeständighet, med en IP65-klassificering som skyddar den mot väder och vind.

Rubicson Cykeldator har dock vissa begränsningar. Enheten har ingen pekskärm eller avancerad funktionalitet, vilket kan vara en besvikelse för dem som föredrar dessa funktioner. Med en batteritid på endast 10 timmar är enheten dessutom kanske inte lämplig för långdistansryttare.

På det hela taget är Rubicson Cykeldator en billig och hållbar cykeldator med bra grundläggande funktionalitet. Dess överkomliga pris, enkla installation och goda väderbeständighet gör den till ett bra alternativ för cyklister som vill ha en grundläggande enhet utan att offra kvalitet.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Enkel och smidig att installera och montera
 • Bra väderbeständighet med IP65 

NACKDELAR

 • Ingen pekskärm eller avancerad funktionalitet

Cykeldator - Köptips

Innan man bestämmer sig för att köpa en cykeldator kan det vara en bra idé att bättre förstå hur dessa fungerar och vad som skiljer de olika modellerna åt. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Navigering (GPS) Eller Spårning

Det absolut viktigaste att fråga sig själv innan man köper en cykeldator är hur du planerar att använda den, och framför allt om du behöver behöver en cykeldator som kan hjälpa dig navigera med GPS eller om du vill ha en cykeldator som kan mäta din prestation och andra viktiga värden.

Generellt sätt kommer de cykeldatorer som har en inbyggd GPS tenderar att kosta med då de har funktionen att visa en karta på sin display, samtidigt som de har ett större minne och bättre mjukvara.

cykeldator

GPS-teknologin har kommit långt under de senaste åren och ger cyklister tillgång till ett brett utbud av funktioner som kan hjälpa dem att hitta vägen, följa utvecklingen och till och med upptäcka närliggande cykelvägar.

Det säljs betydligt fler GPS-enheter för spårning än de som innehåller navigeringshjälpmedel. För de flesta cyklister är allt de vill ha levande riddata med möjlighet att göra detaljerade analyser efter en ritt.

De erbjuder dock inte alls lika detaljerad navigeringsinformation, och erbjuder ofta bara simpel information, som lägger över en enkel linje över en tom skärm som du kan följa.

Trådlösa Cykeldatorer

En mobil uppkoppling för cykeldatorn är önskvärt av flera skäl. Garmin och Wahoo erbjuder bland annat Bluetooth- och ANT+-anslutning och delar information med kompatibla telefoner.

Många cykeldatorer har numera en mängd funktioner när de är kopplade till telefoner och andra sensorer, bland annat varningar för inkommande samtal och sms, spårning som gör att dina cykelkompisar eller familjen hemma kan se din position i realtid, och till och med vilken växel du har med elektroniska drivlinor.

Bluetooth- och ANT+-cykeldatorer kan kopplas till externa sensorer så att du kan koppla dem till enheter som pulsmätare, kadenssensorer, hastighets- eller effektmätare med mera. Detta öppnar en mängd möjligheter och kan hjälpa dig att öka din träning ytterligare.

De flesta avancerade cykeldatorer integreras också snyggt med cykelappar från tredje part som Strava, TrainingPeaks och Komoot.

Vissa kommer också att kopplas till WiFi för automatisk uppladdning, vilket gör att du slipper ladda upp din cykeltur via Bluetooth när du kommer hem.

Kartor

De första GPS-datorerna för cykling var enkla och erbjöd endast navigering tur för tur genom ett "snigelspår" eller "brödsmulspår". Detta spår visades som en enda linje på en tom skärm utan ytterligare information om landmärken eller omgivande vägar. Den gav dock en allmän uppfattning om vart du var på väg och varnade dig om du avvek från rutten.

Numera är många cykeldatorer utrustade med detaljerade kartor som liknar topografiska kartor. Dessa kartor visar vägar, naturelement, vägpunkter och bekvämligheter i området. Detta är särskilt användbart för bikepacking, men kan också vara användbart om du cyklar på en okänd plats, oavsett om du är på semester eller nära hemmet.

Tänk på att kartor kanske bara täcker specifika områden. Garmin 1030 Plus har till exempel förinstallerade kartor för Europa och Nordamerika, men du måste ladda ner kartor för andra områden.

Många cykeldatorer gör det också möjligt att synkronisera kurser från ruttbyggarappar som Ride With GPS eller Komoot. Vissa låter dig till och med släppa en nål på kartan så att du automatiskt får en rutt till den platsen.

Funktioner

Cykeldatorer kan hjälpa till med träningen genom att kopplas till effektmätare eller pulsmätare, som ger direktdata om din effekt eller puls under en cykeltur. Det finns för- och nackdelar med att använda båda, så det är viktigt att överväga vilken som är bäst för dig.

information gps cykeldator

Vissa cykeldatorer kan också använda data för att beräkna viktiga mätvärden som VO2 max och FTP, samt hjälpa till med återhämtningstid och träningsbelastning. Vissa datorer har också möjlighet att ladda in tränings- och träningsplaner direkt på enheten, vilket gör strukturerad träning mer praktiskt. Dessa planer kan hittas genom varumärkesspecifik programvara eller appar som TrainerRoad och TrainingPeaks.

Vissa cykeldatorer har också funktioner som kan användas som träningsverktyg, men de är också bra för cyklister som bara cyklar för skojs skull, t.ex. varningar som visar hur långt det är kvar på en stigning och levande Strava-segment för att tävla med andra eller slå personliga rekord.

Display

Generellt gäller att ju större skärmstorlek en cykeldator har, desto lättare är det att läsa den information som visas på skärmen. Det betyder att du också kan visa mer information på skärmen utan att behöva byta till en annan sida. Större enheter kan dock också vara mer otympliga, ta mer plats på styret och lägga till extra vikt, vilket kanske inte är idealiskt för cyklister som är medvetna om sin utrustnings vikt.

För regelbunden cykling och prestationsuppföljning har skärmen på 2,3 tum (5,84 cm) på Garmin Edge 820 blivit ett standardriktmärke. De flesta nyare cykeldatorer har en skärmstorlek som är lika stor eller större än denna. Om du letar efter ett kompakt alternativ är Garmin Edge 130 Plus ett bra val.

Skärmstorlek och upplösning är ännu viktigare om du planerar att använda din cykeldator för navigering och ruttföljning. I dessa fall är det avgörande att du tydligt kan se waypoints och din önskade rutt, så en skärmstorlek på 6,35 cm (2,5 tum) eller större rekommenderas.

Det blir allt vanligare med cykeldatorer med färgskärmar, vilket gör det lättare att läsa informationen, särskilt med detaljerade kartor. Vissa cykeldatorer använder fortfarande en gråskalaskärm, som kan vara lättare att läsa i starkt ljus, men denna trend kommer sannolikt att förändras i takt med att tekniken utvecklas.

Många nyare cykeldatorer har också pekskärmar, vilket gör det lättare att navigera i menyer och välja önskad data. Pekskärmar håller på att bli en standardfunktion på nyare enheter.

Fäste

En viktig men ofta förbisedd aspekt av en cykeldator är hur den fästs på cykeln. De flesta GPS-enheter kan fästas antingen på cykelns styr eller på cykelns styrstam. Ju mer välkänt märket är, desto fler monteringsalternativ kommer att finnas tillgängliga.

fäste för cykeldator

Garmin är ledande på det här området och erbjuder många eftermarknadsmonteringsalternativ som gör att du kan välja exakt hur och var du vill att enheten ska placeras på styret eller styrstammen.

Både Garmin och Wahoo använder fästen som använder en kvartsvarv med vridlåsmekanism för att säkra datorn på plats. Den 90-gradiga vridningen gör det enkelt att installera och ta bort datorn, vilket är praktiskt när du behöver ta av den för ett snabbt stopp vid en affär eller ett café.

Utåtriktade fästen är ett populärt val eftersom de placerar datorn framför styret, vilket gör den lättare att se när du cyklar. Dessa fästen gör också att datorn ser ut att ligga i nivå med styret, vilket ger ett snyggt och prydligt utseende för dem som värdesätter estetik.

Batteritid

Om du planerar att åka långa turer, göra flerdagsturer eller helt enkelt vill åka en tur utan att behöva oroa dig för att ladda enheten, är det en bra idé att leta efter en cykeldator med en hyfsad batteritid. De flesta cykeldatorer har en batteritid på 15 till 20 timmar, men detta kan variera beroende på användning.

Om du behöver förlänga batteritiden kan du överväga att köpa en extern batteriexpander, som kan hjälpa till att öka batteritiden för din cykeldator vid särskilt långa resor.

Andra Alternativ Till Cykeldatorer

Förutom GPS-cykeldatorer finns det två andra alternativ för att spåra dina cykeldata: GPS-klockor och smartphones.

 • GPS-klockor är mångsidiga enheter som kan registrera dina cykeldata samt data från andra aktiviteter som löpning eller simning. De har en inbyggd pulsmätare, men deras lilla skärmstorlek och begränsade kart- och navigeringsmöjligheter gör dem till ett bättre val för dem som gör mer än bara cyklar.
 • Smartphones kan vara ett bekvämt alternativ för att navigera i stan eller för att cykla på fritiden, och de kan användas med appar som Strava. Det finns fästen och fodral för smarttelefoner för att hålla telefonen säker när du cyklar, men de är kanske inte lika vattentäta som dedikerade cykeldatorer. Du kan också välja att ha telefonen i fickan eller ryggsäcken för datainsamling.

Vanliga Frågor Om Cykeldatorer

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av encykeldator, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av cykeldatorer, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa cykeldatorn?

Den bästa cykeldatorn är enligt vårt test Garmin Edge 1040 Solar, en mycket funktionell, smidig och infoberikad cykeldator.

Vad kostar en cykeldator?

Priset för en cykeldator kan variera kraftigt, från några få hundra kronor upp mot 10 000 kronor, och det är viktigt att sätta upp en budget och leta efter ett tält som passar dina behov inom ramen för den budgeten.

Vad är en cykeldator?

En cykeldator är en enhet som spårar och registrerar uppgifter om cykelprestanda, t.ex. hastighet, distans och höjd. Den monteras på cykeln och ansluts till sensorer som samlar in data om cykelturen.

Vilka är fördelarna med att använda en cykeldator?

Cykeldatorer hjälper cyklister att spåra sina prestationer och framsteg, sätta upp mål och träna mer effektivt. De erbjuder också navigations- och kartläggningsfunktioner, vilket gör det lättare att hitta nya rutter och utforska nya områden.

Vilka funktioner bör jag leta efter i en cykeldator?

När du köper en cykeldator ska du leta efter funktioner som matchar dina cykelmål och behov. Några populära funktioner är GPS och kartläggning, kompatibilitet med puls- och effektmätare samt anpassningsbara träningsplaner. Tänk också på batteritid och användarvänlighet.

Hur monterar jag en cykeldator på min cykel?

De flesta cykeldatorer monteras antingen på styret eller på styrstammen. Vissa använder en vridlåsmekanism medan andra använder ett mer traditionellt monteringssystem. Tänk på dina personliga preferenser och styrets storlek när du väljer montering.

Kan jag använda min smartphone som cykeldator?

Ja, du kan använda din smartphone som cykeldator genom att ladda ner cykelspecifika appar som Strava eller MapMyRide. Tänk på att en smartphone kanske inte har samma batteritid eller hållbarhet som en dedikerad cykeldator.

Finns det alternativ till cykeldatorer?

Ja, GPS-klockor och smartklockor kan också användas som cykelprestandamätare. De kanske dock inte har samma kart- och navigeringsfunktioner som cykeldatorer och de kan ha en mindre skärmstorlek.

Vad är skillnaden mellan träning med puls- och effektmätare?

Pulsträning fokuserar på att upprätthålla en viss puls under en cykeltur för att nå specifika konditionsmål. Träning med effektmätare fokuserar å andra sidan på hur mycket kraft du genererar när du cyklar. Båda har sina fördelar och nackdelar, och det bästa alternativet beror på dina individuella mål och preferenser.

Kan cykeldatorer hjälpa till med strukturerad träning?

Ja, vissa cykeldatorer har möjlighet att ladda in tränings- och träningsplaner direkt på enheten, vilket gör strukturerad träning mer praktiskt. Dessa planer kan nås via varumärkesspecifik programvara eller appar från tredje part.

Sammanfattningsvis Om Cykeldatorer

En cykeldator är ett perfekt sätt att hålla reda på olika mätvärden eller för att navigera när man är ute och cyklar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.