• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Rödpunktsikte (2024): Bäst i Test

5 Bästa Rödpunktsikte (2024): Bäst i Test

bästa rödpunktsikte bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Rödpunktsikten finns överallt nuförtiden. Nyare skyttar kanske inte ens minns en tid då de inte var ett lättillgängligt tillbehör för gevär, pistoler och hagelgevär. Sanningen är att rödpunktsikten inte ens är 50 år gamla. Allt går tillbaka till 1974 då Aimpoint introducerade den första på marknaden. Under de följande decennierna har konceptet verkligen slagit igenom och blomstrar nu.

Om du är på marknaden för någon form av rödpunktsikte har det aldrig funnits en bättre tidpunkt att köpa än just nu. Marknaden är sprängfylld med alternativ och priserna fortsätter att sjunka. Se bara till att göra din hemläxa först, dock, för med så många alternativ där ute kan det bli förvirrande och överväldigande om du inte gör det.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Rödpunktsiktena Är:

 1. 1
  Bäst i Test Rödpunktsikte: Aimpoint Pro - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Rödpunktsikte För Jakt: Trijicon SRO2 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Rödpunktsikte För Hagelgevär: Vortex Venom - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Rödpunktsikte Med Förstoring: Delta Optical Titanium HD - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Rödpunktsikte: Bushnell Trophy TRS-25 - Läs Recension

1. Aimpoint Pro

Bäst i Test Rödpunktsikte


Aimpoint Pro 2MOA

Punktstorlek:

2 MOA

Förstoring:

1X

Vikt:

330 gram

Högkvalitativt Och Effektivt Rödpunktsikte Från Marknadsledarna Aimpoint

Aimpoint var pionjär inom rödpunktsikten. Aimpoint Patrol Rifle Optic (PRO) fortsätter den linjen med utmärkta resultat. Den är utformad för att klara av de hårda kraven i brottsbekämpningen, men du kan vara säker på att den klarar av fritidsanvändning på skjutbanan eller i fält. PRO har ett hårt anodiserat, höghållfast aluminiumhölje som ger vibrations- och stöttålighet och är dränkbart upp till 45 meter (med andra ord helt vattentät).

Siktet drivs av ett enda DL1/3N-batteri och ACET-tekniken ger över tre års konstant användning i dagsljusläge sju och ännu längre på nattseendeinställningarna. Det kan fästas på Picatinny-skena utan verktyg och är operativt parallaxfritt oavsett vilken vinkel ditt öga befinner sig i förhållande till siktet. Detta innebär att användarna kan uppnå första skotträffar snabbare med större självförtroende. 

Aimpoint Pro är robust och kompakt, väger mindre än 350 gram med kapslingar, fäste och distans och är lätt att använda - allt som uppskattas i en optikenhet som detta. Den har också snabbhet på sin sida med sin genomskinliga bakre kapseldesign. För omedelbar användning höjer du geväret samtidigt som du håller båda ögonen öppna, så har du en röd prick på målet.

Allt som allt är det en otroligt hållbar och mångsidigt rödpunktsikte som kan användas för både jakt och andra aktiviteter, men du bör vara beredd på att den kan kosta mer än många andra alternativ på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket bra ljusinställningar
 • Helt vattentät
 • Kvalitativ och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Fungerar bara med förstoringar från Aimpoint

2. Trijicon SRO2

Bästa Rödpunktsikte För Jakt


Trijicon SRO2

Punktstorlek:

1, 2.5, 5 MOA

Förstoring:

1X

Vikt:

45 gram

Ultralätt Och Robust Rödpunktsikte Som Är Bra På Avstånd

Trijicon har aldrig varit ett billigt varumärkemärke, och dess prispunkt ligger verkligen högst i vårt val av rödpunktsikten med en öppet glass-design. Varumärket är dock känt för att sätta standarden när det kommer till taktisk optik, och de har bevisat att de är auktoriteten ännu en gång med SRO2 rödpunktsikten.

Detta rödpunktsikte kan verka överdriven för vissa tillämpningar, men det är en utmärkt storlek för att komma på målet omedelbart i varierade situationer. Att du även kan ställa in vilken storlek på siktet du vill ha, från 1, 2.5 till 5 är också mycket behdnligt om du till exempel är ute och jagar, och behöver ett sikte som kan fungera på olika avstånd. Den mindre storleken är perfekt för drevjakt med hagelbössan, medans 1 i storlek är perfekt om du behöver sikta på lite längre håll.

Montering av RMR på din patrullutrustade pistol rekommenderas starkt eftersom pricken är tillräckligt stor för att kunna ses på armlängds avstånd, och särskilt om du har åldrande ögon eller om astigmatism påverkar din rödpunktsanvändning.

Den dagsljusljusljusa pricken har en sensorstyrning som automatiskt anpassar sig till omgivande ljusförhållanden, och det batteriet bör räcka i hela 24 månader utan några problem.

Konstruktionen är också gjort i flygplansaluminium vilket resulterar i en otroligt lätt men slitstarkt sikte som klarar av mycket ute i naturen. Självklart är den även vattentät upp till 3 meter.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidig konstruktion
 • Mycket klart sikte med brett synfält
 • Flera olika punktstorlekar

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Vortex Venom

Bästa Rödpunktsikte För Hagelgevär


Vortex Venom 6 MOA

Punktstorlek:

6 MOA

Förstoring:

1X

Vikt:

31 gram

Lätt Och Smidigt Rödpunktsikte Optimalt För Drevjakt Och Hagelbössor

Är du redo för drevjakt? Kompletterar du din pistolinstallation eller hagelbössan med ett sikte? Venom Vortex är lätt, exakt och gjord för arbete på nära håll.

När det gäller siktbildens kvalitet kan det inte bli bättre. FMC-optik (Fully Multi-Coated) säkerställer en hög överföring av ljus samtidigt som den minskar bländning, och ArmorTek-beläggningar säkerställer att linsen är fri från repor och skräp.

Det breda synfältfönstret erbjuder utmärkt upplösning från kant till kant som behövs för att komma på målet på ett ögonblick. Med en stor 6 MOA-punkt och en vikt på bara 31 gram skulle Venom vara ett utmärkt siktetillägg till en handeldvapen för drevjakt, tävlingar och på skjutbanan.

Ändra inställningen av ljusstyrkan för skytte i dagsljus och svagt ljus mellan 10 intensitetsinställningar eller så kan du växla upp med autoläge där Venom anpassar sig till omgivande ljusförhållanden.

Tyvärr verkar Venom-seriens röda punkter kämpa när det gäller problem med batterifacket. Mellan problem med batterikontakt och problem med passform för täcklock har köparna fått byta ut täcklock för batterilocket eller riggat justeringar för att förhindra att det lossnar.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Perfekt för drevjaktsskytte
 • Automatisk ljusstyrka

NACKDELAR

 • Batteriet kan krångla lite

4. Delta Optical Titanium HD

Bästa Rödpunktsikte Med Förstoring


Delta Optical Titanium HD

Punktstorlek:

-

Förstoring:

1-6X

Vikt:

490 gram

Klassiskt Kikarsikte Som Fungerar Nästan Lika bra Som Rödpunktsikten På Nära Håll

Delta är ett annat varumärke som producerar mycket bra jaktprodukter, men har inte etablerat sig särskilt mycket inom rödpunktsiktskategorien. Men trots detta tycker vi att Delta Optical Titanium HD förtjänar en plats på vår lista då dess minsta förstoring på 1X gör den nästan lika bra som ett klassiskt rödpunktsikte på nära håll.

Den har en generös eyebox och snabb anläggning vilket gör att du snabbt kan använda den på kortare avstånd under drevjakten, och ger i praktiken nästan samma funktionalitet som ett klassiskt rödpunktsikte.

Du kan också förstora denna upp till 6X, vilket gör den optimal för jakt när du även behöver träffa mål på lite längre avstånd. Att den är enkel att använda på alla dess avstånd gör det också till en mycket eftertraktad modell för dig som kanske inte besitter lång erfarenhet av drevjakt.

Titanium HD har riktigt bra konstruktion och ger dig en bra hållbarhet, men i och med att det primärt är ett kikarsikte är designen både större och tyngre än de flesta rödpunktsiktena, och är bara kompatibel med ett större gevär. Priset kommer också att reflektera den mer avancerade funktionaliteten, och är därför också högre.

FÖRDELAR

 • Mångsidigt kikarsikte
 • Bra upplösning
 • Lätt att använda

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Bara kompatibel med gevär

5. Bushnell Trophy TRS-25

Bästa Billiga Rödpunktsikte


Bushnell Trophy TRS-25

Punktstorlek:

3 MOA

Förstoring:

1X

Vikt:

102 gram

Billigt, Smidigt Och Effektivt Rödpunktsikte

Om du är ute efter ett billigt rödpunktsikte som fortfarande presterar bra kan Bushnells Trophy TRS-25 kanske vara rätt val för dig. Med sina 102 gram riktigt lätta vikt är det ett riktigt bra budgetval för rådjurs- och älgjakten, och kan fästas på både gevär, pistol och hagelbössa.

Den har en rödpunkt som är 3 MOA-stor, vilket ger dig en bra mångsidig användning för både drevjakt och för sikte på lite längre avstånd. Denna rödpunktens storlek ger dig inte riktigt samma precision som ett rödpunktsikte med 1 MOA-punkt, men tillräcklig nog för de flesta situationer.

Den är också mycket enkel och smidig att installera och använda, så är du någon som vill testa på ett rödpunktsikte för första gången kan det vara en perfekt modell att börja använda. Kombinerat med den låga prislappen som följer med kommer detta riktigt billiga rödpunktsikte göra dina jaktturer mycket smidigare.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt
 • Simpel användning
 • Vattentätt

NACKDELAR

 • Inte samma höga kvalité som premium-modeller

Rödpunktsikte - Produktjämförelse

Produkt

Punktstorlek

Förstoring

Vikt

2 MOA

1X

330 gram

1, 2.5, 5 MOA

1X

45 gram

6 MOA

1X

31 gram

-

1-6X

490 gram

3 MOA

1X

102 gram

Vad Är Ett Rödpunktsikte?

Ett rödpunktsikte är ett optiskt sikte som används för att förbättra skjutningen med ett gevär, pistol eller hagelgevär. Det vanligaste är att rödpunktsikten har en röd punkt på framsidan, vilket gör det lättare att träffa målet.

Rödpunktsikten är däremot mer av en samlingsbeteckning för en rad olika sikten för vapen, t.ex. holografiska sikten (t.ex. EOTECH), reflexsikten och prismasikten. Reflexsikten har ett öppet system med ett litet, ofta rektangulärt fönster att titta igenom, men de finns också i sluten, rörliknande design.

Mellan de två typerna av reflexsikten gör de i huvudsak samma sak - att få pricken på målet med 1x förstoring. Storlek, vikt och batteritid varierar dock mellan de två stilarna.

Prismasiktmedel ser ut som optik i rörstil och de använder ett prisma för att ge en upprätt och högerriktad bild. De är ofta bäst för dem som vill ha lite förstoring och förlängda skott. Du måste också vara medveten om måtten på ögonavstånd/ögonlådan när du monterar prismasikten.

Rödpunktsikte VS LPVO

LPVO (Low Power Variable Optics) är ett annat alternativ till rödpunktsikten som är ett utmärkt komplement till MSR-plattformen. Den ger inte bara låg förstoring utan möjliggör även högre effekt för att sträcka ut avståndet i situationer med långa avstånd. Vissa LPVOs kan dock inte uppnå den verkliga 1x-effekten som röda prickar tillåter.

Dessutom, med två ögon öppna vid arbete på nära håll, regerar rödpunkten som det föredragna vapensiktet. Priset för rödpunktsikten är också betydligt billigare än ett LPVO, även för märken som Aimpoint, EOTECH, Trijicon och andra.

rödpunktsitke ute i naturen

Rödpunktsikte - Köptips

Rödpunktsikten är enkla vapensikten - det är bara att peka och skjuta. Om du kan se den röda pricken kan du träffa målet. Men det finns olika faktorer och egenskaper att ta hänsyn till som kan vägleda dig i din beslutsprocess.

Vad använder du den till? Behöver du en större punkt för att förbättra hastigheten och målinhämtningen? Använder du samma rödpunkt till allt från arbete på nära håll till skytte på långa avstånd? Här är 

Tubdesign Eller Öppet Glas

När det gäller reflexsikten finns det vanligtvis två typer som erbjuder samma grundläggande funktionalitet, prestanda och teknik. En rörstil som Aimpoint liknar utseendet på andra optiker, medan stilen med öppet glas ser annorlunda ut. De två typerna av reflexsikten är i stort sett likadana, men det öppna glaset erbjuder ett bredare synfält medan tubsiktet ger mer hållbarhet

Det finns bara så mycket styrka som kan gå in i konstruktionen av ett reflexsikte med öppet glas, så byggkvaliteten på ett tubsikt är vanligtvis högre, vilket ökar deras tillförlitlighet. Synfältet är dock viktigt och att ha något som inte skymmer ditt målområde lika mycket kan vara en verklig fördel.

Varje typ av reflexsikte har bra och dåliga saker med sig och mycket av det handlar verkligen om användarens preferenser. De har vissa fördelar gentemot varandra och min personliga preferens är den öppna glastypen, men jag skulle kunna ändra uppfattning ganska snabbt om jag arbetade inom brottsbekämpningen.

Synfält

Du kanske tror att eftersom ett rödpunktsikte- eller reflexsikte inte har någon förstoring kommer synfältet att vara i princip detsamma. Detta är inte sant. Vissa reflexsikten har ett mycket större synfält. Vanligtvis erbjuder öppna reflexsikten det bredaste synfältet, men det finns gott om optik i rörform som gör sig bra här.

Specifikt avser synfältet hur mycket av målområdet du kan se genom linsen, men synfältet kan också avse mer allmänt hur mycket eller hur lite av din syn som blockeras av själva reflexsiktet. Synfältet är ofta det första som offras på ett budgetreflexsikte, och ett smalt synfält kan påverka din måluppfattning och hur effektivt ditt rödpunktsikte är.

rödpunktsikte hagelbössa

Ögonavlastning

Reflexsikten ger obegränsad ögonfrihet, vilket är en fantastisk funktion att ha. Obegränsad ögonavlastning innebär att du kan montera optiken varhelst det är mest meningsfullt på vapnet och ändå få en bra siktbild. Med många sikten på marknaden innebär detta att du till och med kan använda samma reflexsikte på ett gevär ett tag och sedan byta ut det till en pistol och efter en snabb omjustering kan du använda det där utan problem.

Rödpunktsikten är de enda optikerna på marknaden som har obegränsad ögonavlastning, men både reflexsikten och holografiska rödpunktsikten har denna funktion. Som en snabb uppfräschning handlar ögonavstånd om hur långt ögat måste vara från linsen för att se hela bilden.

Nattseende/Mörkerseende

Nattseende är en intressant fråga. För det mesta skulle jag rekommendera att endast använda ett reflexsikte med nattseende om reflexsiktet har inställningar för nattseende ljusstyrka.

Många reflexsikten annonseras som kompatibla med nattseende, men det kan bero på vilken typ av NVD du har och många av dessa påståenden är överdrivna. I de flesta fallen kan det vara bättre att använda sig av ett nattsikte eller termiskt kikarsikte istället.

Punktstorlek

Är en 2 MOA-, 4 MOA-, 5 MOA- eller 12 MOA-punkt rätt för dig? Ditt gevär kan skjuta på 100 meter utan även på flera hundra meter (beroende på patron), men vad använder du den till? Typiskt sett önskas en mindre punkt för precisionsarbete på distans när du inte vill täcka mycket av ditt mål på längre avstånd.

En större prickstorlek önskas vid närmre skytte när du behöver pricken på målet nu. Du måste rikta ögat rakt mot pricken och pricken kommer snabbt och exakt till målet runt snäva hörn, i byggnader och inom 25-50 meter. För drevjakt med en hagelbössa kan till exempel en större punktstorlek vara att föredra.

Batteritid

Batteritiden varierar mellan olika kikarsikten och tillverkare. Rödpunktsikten som drar mer ström kommer att kräva större och tyngre batterier, och mindre rödpunktsikten kanske inte kräver så mycket.

Du kommer vanligtvis att se 30 000-50 000 timmar som den annonserade batteritiden när du ställer in punktbelysningen på den av tillverkaren angivna inställningen. Vissa funktioner kan dra mer batteritid, t.ex. inställningar för maximal ljusstyrka och automatiska avstängningstider, och rörelseaktiverade funktioner kan bidra till att spara batteritiden.

jakt med rödpunktsikte

Storlek & Vikt

Storlek och vikten på ditt rrödpunktsikte är också något som kan vara bra att tänka på. Tillverkare vill ha rödpunktsikten så små som möjligt, men för att få rätt funktioner har de ofta att göra ett kompromiss mellan storleken och vikten.

För rörformade sikten är detta vanligtvis inte ett problem, men för rödpunktsikten m få rätt funktioner har de ofta att göra ett kompromiss mellan storleken och vikten. För rödpunktsikten med öppet glas är detta vanligtvis inte ett problem, men för rödpunktsikten i rördesign måste man räkna med att det kommer att leda till en ökning av vikten och storleken.

Material & Hållbarhet

Det sista som kan vara bra att tänka är vilket material som rödpunktsiktet är tillverkat av, då detta kommer att ha en stor betydelse om man tittar på dess hållbarhet och slitstryka.  En rödpunktsikte bör ha en hög slitstyrka för att klara alla de stränga test som den kan bli utsatt för. Det bästa rödpunktsikte borde också vara tillverkat av material som kommer att motstå röta, korrosion och andra faktorer som skadar rödpunktsikten över tid.

Hur Man siktar Med Ett Rödpunktsikte

Den teknik för rödpunktsikten som uppfanns av Aimpoint gör det möjligt för en skytt att göra det som är naturligt - att hålla båda ögonen öppna samtidigt som han eller hon fokuserar på ett mål. När en skytt är fokuserad på målet och för in siktet i siktet lägger hjärnan märke till den röda pricken. När den röda pricken är på målet är du på målet. Detta gör det möjligt att snabbt hitta ett mål. Det är denna kombination av snabbhet och noggrannhet som gör att rödpunktsikten är det föredragna valet för både nybörjare och experter.

För nya jägare eller jägare som återvänt från ett uppehåll är dock snabbhet inte alltid högst upp på prioriteringslistan. Först kommer byggstenarna ställning, följning, andning och avtryckarkontroll. Utan dessa nyckelelement blir snabbhet den snabbaste vägen till ett missat skott. Aimpoint siktet "får dig att komma igång", så att säga, genom att göra det enkelt att hitta målet. Detta gör det möjligt att koncentrera sig mer på dessa viktiga byggstenar.

Vanliga Frågor Om Rödpunktsikten

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett rödpunktsikte, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kikarsikten, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa rödpunktsiktet?

Det bästa rödpunktsiktet är enligt vårt test Aimpoint Pro 2MOA, en mycket mångsidigt, effektivt och hållbart rödpunktsikte.

Vad kostar ett rödpunktsikte?

En monokikare kostar vanligtvis mellan 2000-8000 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt vilken tekniskt funktionalitet som finns tillgänglig.

Hur fungerar ett rödpunktsikte?

Rödpunktsikten fungerar på ett av två sätt, beroende på om siktet är reflex- eller holografiskt. Reflexsikten använder en lysdiod och belagt glas för att skicka tillbaka bilden av den röda pricken till användaren. Ett holografiskt sikte däremot använder en laser och speglar för att projicera en röd prick som verkar vara framför optiken tillbaka till användaren.

Är ett holografiskt sikte bättre än en reflexsikte?

Även om båda typerna av teknik ger i stort sett samma resultat finns det fördelar och nackdelar med båda när du försöker avgöra om ett holografiskt sikte är bättre än en reflex rödpunkt. Generellt sett kommer holografiska sikten att vara större och dyrare än sina reflex motsvarigheter på grund av den avancerade tekniken som ingår i dem jämfört med en reflexoptik. Om du vill använda ett förstoringsglas framför en reflexsikte kommer din punkt också att bli proportionellt större. Detta är dock inte fallet med ett holografiskt sikte.

Är rödpunktsikten värda pengarna?

Om du gillar skytteteknik och har pengar att köpa ett, så visst kan ett rödpunktsikte anses vara värt det. Att avgöra om rödpunktssikten är värt det är en mycket personlig fråga som kommer att variera från en skytt till en annan.

Är tekniken verkligen häftig och gör den skjutandet väldigt enkelt? Ja. Bör du skaffa ett rödpunktssikte för att du inte vill lära dig att använda vanliga järnsikten? Nej. 

Sammanfattningsvis Om Rödpunktsikten

Ett rödpunktsikte kan vara ett perfekt kikarsikte för dig som håller på med drevjakt eller som letar efter ett snabbt och smidigt sikte att använda på skjutbanan. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 13

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.