• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Nattkikare & Mörkerkikare (2024): Bäst i Test

5 Bästa Nattkikare & Mörkerkikare (2024): Bäst i Test

bästa nattkikare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

En bra nattkikare eller mörkerkikare kan lysa upp mörkret för dig utan att andra vet att du är där ute. De kan vara till hjälp om du försöker identifiera ett djur, säkra din egendom eller bara vill veta vad som finns framför eller ovanför dig på natten.

I världen av mörkerseende finns det några alternativ, bland annat mörkerkikare, som vissa föredrar för sin enklare struktur som ofta kommer till ett lägre pris. Så när det är dags att se det som andra inte kan se kan du enkelt använda dig av din nattkikare för att se vad andra inte kan. Oavsett vad du väljer, här är de bästa mörkerkikarna och några saker att tänka på innan du köper.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Nattkikarna Är:

1. SiOnyx Aurora Pro Night Vision Nattkikare

Bäst i Test Nattkikare


SiOnyx Aurora Pro Night Vision Nattkikare

Förstoring:

1-3x (3x zoom)

Batteritid:

8h

Vikt:

274 gram

Multifunktionell Nattkikare Med Night Vision Kamera

Letar du efter en mörkerkikare som kan producera en otroligt tydlig bild är SiOnyx Aurora Pro Night Vision Nattkikare definitivt ett vald u bör kolla närmare på. Här får du nämligen mycket för pengarna, då det är en mycket mångsidig nattkikare som även möjliggör filmning (och bildtagning) med deras Night Vision kamera. Utöver det kommer denna modell även med en mängd andra funktioner såsom uppkoppling direkt till mobilen via WiFI, GPS, digital förstorning och mer.

För en komplett nattkikare som ger dig möjligheten att filma i 60 FPS och i HD kvalité under natten är den svår att slå, vilket gör det enkelt för dig att identifiera och upptäcka djur om du jagar eller andra föremål om du till exempel spanar efter fåglar. Detta fungerar i alla ljusförhållanden tack vare dess förstärkande effekt som kan plocka upp alla ljuskällor i din omgivning. Perfekt för massor av olika tillfällen, från bevakning, polisarbete och sjöräddning till jakt och skytte.

Den största nackdelen med SiOnyx Aurora är däremot dess förstoringsmöjligheter. I och med att du endast kan zooma in 3x ger den dig inte den bästa förmågan att lokalisera byte, fåglar eller liknande på långt håll, vilket är något som vi vet många letar efter.

Själva designen däremot är mycket liten och smidig, vilket gör det enkelt att ta med den och använda den när du behöver, och på en vikt på så lite som 270 gram kan du enkelt ta med den i vandringsryggsäcken eller jaktryggsäcken om du är ute på längre äventyr. Den är även skapat av förstärkt material med ett IP67-värde vilket innebär att den är väderbeständig och kan därför användas i till exempel lätt regn.

FÖRDELAR

 • Hög frekvens
 • Lätt och smidig att använda
 • Kan spela in i HD-kvalité

NACKDELAR

 • Något dyrare modell
 • Begränsad förstoringsmöjlighet

2. Burrel NV-400 Digital Dag/Natt Kikare

Näst Bäst i Test Nattkikare


Burrel NV-400 Digital Dagnatt Kikare

Förstoring:

3.5-7x (2x zoom)

Batteritid:

6h

Vikt:

750 gram

Prisvärd Men Effektiv Dag/Natt Kikare För Hobbyjägaren

Om du letar efter en mycket simpel nattkikare med termisk funktionalitet kan Burrels NV-400 vara nattkikaren för dig. Med ett pris för under 4000 kronor är det helt klart ett av de billigaste alternativen på marknaden med termisk funktionalitet, och perfekt för dig som behöver någon simpelt under lättare jaktäventyr.

Den har visserligen ett lägre upptäckningsavstånd än vad vissa andra modeller kan erbjuda, men med 400 meters avstånd kan du fortfarande se vad det handlar om för djur när du jagar, men bilden kommer rimligtvis inte alls vara i samma skarpa kvalité som hos de dyrare alternativen. På natten kommer detta avstånd vara något begränsad.

Du kan också välja att använda vederbörande vid dagsljus tack vare sin DAG/NATT-funktion, där du kan justera styrkan på IR-lampan och på så vis få en tydlig bild under alla ljusförhållanden.

Förstoringen är begränsad till enbart 3.5-7 gånger med ett zoomförhållande på 2, vilket helt klart är en av de sämre sådana på marknaden. Men återigen kan det räcka väl om du behöver ett simpelt alternativ på lägre avstånd.

Du kan även enkelt ladda vederbörande med vanliga AA-batterier, vilket är väldigt viktigt för att du ska kunna hålla den igång länge vid jaktlag. Tar batteriet slut kan du helt enkelt byta ut dessa och fortsätta använda kikaren utan några problem. 

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Laddas med AA-batterier
 • Enkel användning

NACKDELAR

 • Saknar avancerad funktionalitet
 • Begränsat förstoringsmöjlighet (dåligt zoomförhållande)

Berger & Schröter LN-G3-B50 Nattkikare Med Avståndsmätare

Förstoring:

6-36 (6x zoom)

Batteritid:

4.5h

Vikt:

980 gram

Avancerad Generation 3 Nattkikare Av Hög Kvalité

Letar du efter en nattkikare av högsta möjliga kvalité så kan Berger & Schröter LN-G3-B50 Nattkikare vara något för dig. Denna generation 3 mörkerkikare kommer med all den funktionalitet och prestation som man kan förvänta sig av en avancerad modell som denna, trots att den inte kostar lika mycket som många andra gen 3-alternativ.

Med en av de mest kraftfulla sensorerna på marknaden (2560x1440 pixlar) och en stor AMOLED-display på 1280x720 kan du uppnå bästa möjliga bildkvalité under natten, där andra alternativ inte ens kommer i närheten. Du kan både filma och ta bilder i 4K kvalité, vilket är fantastiskt om du vill fånga några bra ögonblick när du är ute i naturen.

Med möjlighet att förstora bilden hela 36 gånger kan du också uppnå den bästa möjliga identifieringen under natten, vilket tillsammans med den kraftfulla sensorn gör det enkelt att identifiera vad det är du kollar på. Hela 600 meter kan du se saker under natten, och den inbyggda avståndsmätaren kan visa avstånd på upp till hela 700 meter.

med andra ord kommer du inte att hitta en mycket bättre nattkikare på dagens marknad, och trots att den kostar mycket mer än andra mörkerkikare som vi presenterar i denna lista är den fortfarande prisvärd för att vara en modell i generation 3.

Något som är värt att nämna är däremot dess kortare batteritid på 4.5h och den något tyngre vikten, vilket kan vara en nackdel om du är ute och jagar under längre tid.

FÖRDELAR

 • Avancerad funktionalitet
 • Extremt stark sensor för maximal upplösning
 • Lång räckvidd

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Något tyngre än andra modeller

4. Bresser Optics Nattkikare

Bästa Billiga Mörkerkikare


Bresser Optics Nattkikare

Förstoring:

2-6 (3x zoom)

Batteritid:

6h

Vikt:

680 gram

Simpel Och Billig Mörkerkikare - Perfekt För Barn

Ta med barnen ut på gården och ge dem Bresser Optics Nattkikare så att de kan njuta av att titta på nattdjur som ugglor, kaniner och rävar. Denna mörkerkiakre är väl lämpat för barn eftersom de är tillverkade av hållbar, slagtålig ABS-plast som kan hjälpa till att skydda dem om de tappas av misstag.

Batterierna håller i upp till sex timmar under natten och tio timmar i dagsljus, även om användarna måste byta ut de åtta AA-batterierna när de tar slut. Utnyttja kamera- och videofunktionen för att ta bilder och spela in video på en räckvidd av ungefär 100 meter.

Använd 6x digital zoom för att öka förstoringen och de sju infraröda nivåerna för att förbättra bildens ljusstyrka. Tänk bara på att även om denna nattkikare är slagtåliga är de inte klassade för vattentålighet, så det rekommenderas att hålla dem borta från regn och de kommer inte att vara det bästa alternativet för att åka båt eller fiska. De levereras dock med en bärväska och en nackrem för att förhindra att de skadas när de inte används.

Om du letar efter något billigt och enkelt för barnen att njuta av nattdjur så kan Bresser Optics Nattkikare vara det bästa alternativet. Om du däremot förväntar dig en modell med avancerad funktionalitet som kan identifiera och producera högupplösta bilder och video är det däremot inte rätt val för dig.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Enkel att använda
 • Drivs av AA-batterier

NACKDELAR

 • Begränsad funktionalitet

5. Wulf HD Dag/Natt Mörkerkikare

Prisvärd Nattkikare


Wulf HD Dag-Natt Mörkerkikare

Förstoring:

4-31 (8x zoom)

Batteritid:

10h

Vikt:

750 gram

Prisvärd Nattkikare Med Fantastiskt Zoomförhållande

Wulf HD nattkikare är en kraftfull nattkikare som drivs av AA-batterier och kan erbjuda fantastisk bildkvalitet natten igenom. Den har ett inbyggt 64 GB SD-minne, vilket ger dig möjlighet att spara upp till 6 timmars video och fotografera nattscener med relativt bra pixelupplösning för dess pris.

Med 8x zoomförhållande kan du förstora bilden hela 31 gånger, något som inte hittas på någon av de andra nattkikarna som presenterades ovan i samma prisklass. Eftersom det är kompatibelt med både dag- och nattljus kan du använda den nästan när som helst, vilket gör att den är ett bra val för dig som vill ha en billig nattkikare men med stor flexibilitet.

Batterinivån håller i upp till 10 timmar, något som gör den perfekt för längre jakter. När den är urladdad kan du enkelt byta ut de 8 AA-batterierna för att fortsätta använda den, men det lägger även på en del vikt - vilket resulterar i att den väger mer andra liknande nattkikare.

Vi gillar heller inte riktigt dess yttre material som kan kännas väldigt plastig, och den klarar heller inte fukt och vatten särskilt bra, så tänk på det om du beger dig ut i sämre väder.

FÖRDELAR

 • Stor förvaringsmöjlighet med 64 GD SD-kort
 • Riktigt bra förstoringsmöjligheter
 • Drivs av AA-batterier

NACKDELAR

 • Känns ganska plastig

Nattkikare & Mörkerkikare - Produktjämförelse

Produkt

Förstoring

Batteritid

Vikt

1-3x (3x zoom)

8h

274 gram

3.5-7x (2x zoom)

6h

750 gram

6-36 (6x zoom)

4.5h

980 gram

2-6 (3x zoom)

6h

680 gram

4-31 (8x zoom)

10h

750 gram

Vad Är En Nattkikare?

En nattkikare är ett redskap som används nattetid för att se nattscener med någon form av förstoring. De flesta nattkikare är utrustade med bilder eller videofunktioner som gör det möjligt att ta naturbilder på natten, något som annars inte skulle vara möjligt om du bara hade en vanlig kamera. Nattkikarna har också infraröda linser, vilket gör att du kan se saker i mörker som du annars inte skulle kunna se.

Skillnad Från Termiskt Kikare

En termisk kikare(värmekikare) är ett annat sätt att se bilder i mörker. Istället för att omvandla ljus till elektrisk ström och förstärka signalen upptäcker termiska glasögon värme och ger en bild av världen utifrån vad som är varmt och kallt. Det betyder att när du använder infraröda mörkerkikare kommer hjorten du följer att framstå i starkt rött och orange mot nattens kalla blått. Termiska kikare är bäst i extremt svaga ljusförhållanden, där det verkligen inte finns något ljus som kan förstärkas.

mörkersikte eller värmesikte

Nattkikare & Mörkerkikare - Köptips

När du letar efter den bästa kikaren för mörkerseende finns det många detaljer att ta hänsyn till innan du gör ditt köp. Och om du inte är expert på ämnet kan all teknisk jargong om förstoring, synfält, ögonavstånd och objektivbländare skrämma dig.

Syfte

Vad är ditt mål med att använda mörkerkikare? Är det för att observera djurliv, jaga eller övervaka din trädgård? Olika nattliga aktiviteter kräver olika mörkerkikare.

På samma sätt bör du överväga den miljö där du kommer att använda kikaren mest av tiden. Vissa modeller är endast användbara i svagt ljus medan andra fungerar perfekt i totalt mörker.

Generationer

Om du någon gång har handlat nattseendeutrustning har du kanske sett att de är indelade i tre olika generationer. Denna klassificering har en enorm inverkan på prestanda, bildkvalitet, livslängd och naturligtvis priset på din mörkerkikare.

Det här är de viktigaste skillnaderna mellan generationerna av mörkerseende kikare:

Generation 1 - Nattkikare

Dessa är allmänt tillgängliga, prisvärda och användarvänliga mörkerkikare. Första generationens kikare ökar befintligt eller kvarvarande ljus med 1000 gånger. Dessa varierar i pris från cirka 1500 till 5000 kronor, där kvaliteten på glaset och höljet dikterar skillnaden.

Eftersom vår lista omfattar dessa modeller kommer följande specifikationer för Gen 1-kikarsikten att vara bekanta:

 • Den vanligaste och mest grundläggande typen av mörkerseende
 • Budgetvänlig
 • Bäst på nära avstånd
 • Maximalt synfält är cirka 75 meter beroende på hur mycket ljus som finns tillgängligt
 • Den ger bilder med låg upplösning
 • Litet synfält
 • Den behöver en IR-lampa på de flesta nätter
 • Kort batteritid
 • Kort livslängd (cirka 1500 timmar)

Generation 2 - Nattkikare

Den här generationen nattkikare är mer avancerade än tidigare, mer prisvärda modeller och har utvecklats för mer professionella ändamål som säkerhet eller militär verksamhet. Det finns en mikrokanalplatta (MCP), som består av miljontals korta parallella glasrör, precis som fotokatoden för att öka elektronutsläppen genom linsen.

Dessa kostar ofta mellan 10000-25000 beroende på byggkvaliteten. Här är några egenskaper som är typiska för gen 2:

 • Bilden är klarare och ljusare än den från en Gen 1 nattseende
 • Den visuella räckvidden är cirka 200 meter
 • Den gör att du kan arbeta utan behov av IR-belysning
 • Fullständigt synfält
 • Längre batteritid
 • Livslängden är cirka 5000 timmar

Generation 3 Night Vision-kikare 

Ett par 3:e generationens mörkerkikare kommer att vara dyrare. Men de kommer också att vara så mycket bättre. Bilderna är mycket skarpare på grund av den större fotoelektriska effekten som genereras av galliumarsenid i fotokatoden. Dessa kikare är inte så lätta att skaffa om man inte jobbar inom militären.

nattkikare gen 3 militär

Var beredd på att spendera åtminstone 30000 kronor för en uppsättning av dessa. De flesta kommer att vara hjälmmonterade eller ett kikarsikte som är avsett att fästas på ett gevär.. Dessa kikare har följande egenskaper:

 • Används av den amerikanska militärens stridande väpnade styrkor
 • Den visuella räckvidden är cirka 300 meter
 • Jämfört med de tidigare ger den en bättre bild, bättre batteritid och presterar bättre i svagt ljus
 • IR-belysning behövs sällan
 • Livslängden är cirka 10 000 timmar

Analog Eller Digital Mörkerkikare?

De flesta nattkikarna är beroende av infrarött ljus utanför vårt synliga ljusspektrum för att fungera. Analog nattseende använder ett bildförstärkningsrör för att förstärka ljuset i en bild. Tyvärr kan användning av analoga mörkerseende i ljusa förhållanden förstöra den känsliga tekniken i enheten. Men de kan vara mer prisvärda än digitala mörkerseende.

Digital nattseende omvandlar infrarött ljus till elektroniska signaler. På grund av detta påverkas inte digital nattsyn av dagsljus eftersom den bara omvandlar ljuset till elektriska signaler. Dessa finns ofta i tre till fyra generationer, där bildens kvalitet och ljusstyrka ökar för varje generation. Som ett resultat av detta är dessa bilder mycket skarpare och tydligare, även om de ofta är dyrare.

Du kan också hitta termiska kikare som skapar bilder från den värme som dessa föremål avger. Eftersom denna teknik är mer avancerad är den dock vanligtvis mycket dyrare än antingen analog eller digital infraröd nattseende.

Zoom & Räckvidd

Zoom: Beroende på utformningen är vissa nattkikare utrustade med en optisk zoom och en digital zoom, så att du kan förstora den aktuella bilden och titta närmare. Med det sagt kan upplösningen på bilder som har förbättrats med nattseende teknik minskas kraftigt genom att zooma. Om du kommer att gå omkring med handsfree nattsiktsglasögon bör du dessutom undvika att zooma in bilden för att undvika oavsiktliga skador.

Räckvidd: Räckvidden avser det maximala avståndet som mörkerkikare tillåter dig att se innan bilden förvrängs. Detta mäts vanligtvis för både dag- och nattbruk. Välj en uppsättning som kan fokusera på bilder tydligt inom det önskade intervallet.

Upplösning

Upplösning mäts vanligtvis i streck/linjer per millimeter (eller "LMP") och är ett mått som beskriver en enhets förmåga att visa två olika nära punkter separat, där högre upplösning ger tydligare och skarpare bilder. Detta är också ett av de viktigaste områdena som avgör prissättningen på utrustning för mörkerseende, där de mer orimligt dyra produkterna nästan alltid har överlägsen upplösning.

upplösning kvalite nattkikare

Batteritid

För att kunna se på natten krävs ström, och för de flesta av dessa enheter kommer du inte att koppla in dem i väggen. Vissa mörkerseende apparater drivs av engångsbatterier, medan andra har inbyggda uppladdningsbara batterier. Detta kan påverka såväl priser som drifttid.

Vissa föredrar att det är lätt att ladda, medan andra vill att deras nattseende ska drivas med engångsbatterier så att de enkelt kan ta med sig en extra uppsättning utanför nätet när de troligen inte kommer tillbaka till en laddningsplats innan batterierna dör.

Vikt & Storlek

Om du ska bära med dig den här när du vandrar, jagar eller gör något annat där du har dina tillhörigheter på ryggen, är vikten en viktig faktor att ta hänsyn till. Lättare verktyg är lättare att bära, men den viktbesparingen sker ofta på bekostnad av optik av lägre kvalitet, färre funktioner eller sämre batteritid.

I likhet med vikten kommer storleken på din mörkerkikare att diktera hur sannolikt det är att du tar med dig det. Mindre, mer kompakta enheter är lättare att motivera i det trånga utrymmet i en ryggsäck eller lägerväska. Om du använder dem hemma eller från ditt fordon kanske detta dock inte är lika viktigt att tänka på.

Hållbarhet

Fundera över hur du kommer att använda din nattkikare. Om den kommer att stanna i bilen eller på verandan kan något billigare fungera, men om du vet att du kommer att utsätta den för en hel del prövningar kan det vara värt att lägga till funktioner som en vattentät kropp.

Här handlar främst om de material som används för att tillverka en viss utrustning för mörkerkikare. Det är också värt att kontrollera dess skyddsbeteckning (IP), eftersom detta mått ger en objektiv uppfattning om en viss modells väder- och vattentäthet (eller avsaknad av sådan).

Vanliga Frågor Om Nattkikare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en nattkikare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av mörkerkikare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa nattkikaren?

Den bästa nattkikaren är enligt vårt test SiOnyx Aurora Pro Night Vision Nattkikare, ett mycket funktionell och kvalitativ nattkikare.

Vad kostar en mörkerkikare?

En mörkerkikare kan kosta allt ifrån 1000 kronor, hela vägen upp till 40 000 kronor. Detta beror till stor del på vilken generation den tillhör, och kommer att diktera dess kvalité, funktionalitet och livslängd.

Hur långt kan en mörkerkikare se?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga när många variabler måste tas i beaktande - till exempel hur stort objektet du letar efter är? är det ett djur, en person eller ett hus? Den genomsnittliga upptäckten av både en person och ett djur ligger på cirka 300 meters avstånd, ytterligare detaljer börjar på cirka 150 meters avstånd.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är mängden tillgängligt ljus. Ju ljusare natten är, desto längre ser du. Slutligen kommer generationen av din mörkerkikare, som tidigare diskuterats, att djupt påverka din siktsträcka.

Kan du använda nattkikare på dagen?

Nattkikare har i första hand utformats för användning nattetid. Vissa modeller fungerar dock även under dagen. De digitala mörkerkikarna är inte utrustade med förstärkarrör. Sådana rör kan vid kontakt med starka ljuskällor allvarligt skada både din utrustning och dina ögon.

Hur fungeraren mörkerkikare?

När svagt ljus kommer in i linserna går de genom en fotokatod, som omvandlar ljuspartiklar till bitar av elektroner. Därifrån ökar elektronerna sin hastighet och träffar en fosforskärm som förvandlas till den bild vi ser.

Kan du se IR-ljuskällor?

Infraröda lampor (IR) projicerar infrarött ljus för att hjälpa oss att se under svaga ljusförhållanden och i fullt mörker. Även om infrarött ljus är osynligt för det mänskliga ögat gör IR-belysningen användaren synlig för andra med mörkerseende.

Sammanfattningsvis Om Mörkerkikare

Mörkerkikare och nattkikare kan vara ett fantastiskt verktyg när du är ute och jagar på natten, men kan också vara ett roligt verktyg som tillåter dig att se saker i mörkret du annars inte skulle kunnat. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 32

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.