• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Värmekamera För Jakt (2024): Bäst i Test

3 Bästa Värmekamera För Jakt (2024): Bäst i Test

bästa värmekamera bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Letar du efter en lätt och bärbar handhållen värmekamera att ta med dig på dina jakter? Det är inte ovanligt att armarna blir trötta av att svinga geväret för att få en förstorad bild när allt du vill göra är att spana efter byten en stund.

I denna guide tar vi en närmare titt på några av marknadens bästa värmekameror för jakt på natten. Dessa bör inte förvirras med termiska kikarsikten, vilket utnyttjar samma typ av teknologi, utan i denna guide fokuserar vi på separata handhållna enheter utöver kikarsikten som har en kamera funktion och termisk funktion.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Värmekamerorna För Jakt Är:

 1. 1
  Bäst i Test Värmekamera För Jakt: Leica Colonox View - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Värmekamera För Jakt: FLIR Breach PTQ136 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Värmekamera För Jakt: Pulsar Axion XM30F - Läs Recension

1. Leica Colonox View

Bäst i Test Värmekamera För Jakt


Leica Colonox View

Upptäcksavstånd:

3000m

Förstoring:

2.5-25x (10x zoom)

Sensor:

640x512 pixlar

Vikt:

400 gram

Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Kamerafunktionalitet

Leica är ett varumärke som länge har producerat högkvalitativa optiska enheter, och har med sin Leica Colonox View även fastställt sig som en av de bättre alternativen på jaktmarknaden. Med en mycket imponerande detektionsområde på hela 3000 meter, kan du se längre med denna smidiga värmekikare än någon annan modell på marknaden. På hela 1000 meters avstånd kan du redan upptäcka vad det handlar om för djur, och på 500 meter kan du med säkerhet avgöra vad det är du ser.

Detta är mycket tack vare dess kraftiga förstoringsmöjlighet där du kan zooma in hela vägen från 2.5 till 25x, vilket innebär att du får ett zoomförhållande på hela 10x - återigen bland de bästa på marknaden. Sensorn är även den mycket kraftfull så du kan säkerställa att du får en klar och tydlig bild med bra detaljer, även på längre håll. Och självklart kan du spela in (eller ta bilder) allt detta med hjälp av dess avancerade kamerafunktionalitet

Att all denna funktionalitet kommer i en mycket smidig, lätt och robust design som du enkelt kan bära med dig när du är ute och jagar är också enastående. Det är en handhållen modell som enkelt kan hänga runt nacken då du inte använder den, samtidigt som det är enkelt att ta upp den mot egna ögat och börja spana efter ditt byte snabbt och enkelt.

Den kommer också med all den avancerad funktionalitet man kan förvänta sig i en premium-modell som denna, där du till exempel kan spara bild och video direkt från dess kamera och föra över detta till din telefon. Det är också värt att nämna att modellen fungerar minst lika bra på dagen som under natten, så det är verkligen en jägares bästa vän.

Självklart kommer allt detta till ett ganska högt pris, men om du letar efter en värmekikare som kan avgöra om du lyckas identifiera ditt byte eller inte när du är ute och jagar är det helt klart vår starkaste rekommendation.

FÖRDELAR

 • Otroligt upptäcksavstånd
 • Kraftfull och tydlig bild
 • Liten och smidig

NACKDELAR

 • Dyr modell

2. FLIR Breach PTQ136

Näst Bäst i Test Värmekamera


FLIR Breach PTQ136

Upptäcksavstånd:

1000m

Förstoring:

1-4x (4x zoom)

Sensor:

320x256 pixlar

Vikt:

210 gram

Effektiv Värmekamera För Högsta Säkerhet

FLIR Breach PTQ135 är en multifunktionell enhet som kan användas för mycket mer än bara jakt då dess kvalité och funktionalitet passar en rad olika aktiviteter

Den kan användas som en handhållen vämrekamera, men med sin optiska förstoring på 1x gör den till den perfekta uppsättningen termiska mörkerglasögon särskilt för användning under nattetid. Monterad på huvud/hjälmutrustning kan du använda den ena genom den termiska och använda ditt andra öga för naturlig syn. Nattblindhet bör inte vara ett problem eftersom PTQ136 har justerbara ljusstyrkeinställningar att leka med för komfort och bästa visningsbild.

Med en snabb uppdateringsfrekvens på 60 Hz, en hyfsad 320-sensor och 1-4x digital zoom kommer du att kunna följa mål och hålla ett öga på vad de håller på med. Men du måste vara medveten om att Breach termiska mörkerkamera är utformad för användning på nära håll, vilket kanske gör den mindre effektiv för jakttillfällen då du behöver upptäcka byten på långt avstånd. 

Ingen kommer att bryta igenom gränserna när du är utrustad med Breach termiska värmekamera. Även om den är av brottsbekämpande kvalitet kommer PTQ136 att vara en värdefull tillgång för alla civila som vill förbättra sina försvars- och säkerhetsåtgärder, eller för dig som sysslar med drevjakt under natten. Ännu bättre är att den har det bästa priset du kan hitta för denna typ av avancerade termisk teknik.

FÖRDELAR

 • Multifunktionell enhet
 • Kan monteras direkt mot en hjälm
 • Liten och smidig

NACKDELAR

 • Inte särskilt användbar för jakt

3. Pulsar Axion XM30F

Bästa Billiga Värmekamera


Pulsar Axion XM30F

Upptäcksavstånd:

1300m

Förstoring:

3-12x (4x zoom)

Sensor:

320x240 pixlar

Vikt:

250 gram

Effektiv Och Prisvärd Värmekamera För Dina Jaktbehov

Pulsar bygger på den etablerade populariteten för sin mest kompakta monokikare/värmekamera, Axion, och har nu lanserat XM30F-modellen. XM kommer i en mycket kompakt design och väger mindre än 250 gram. XM:s magnesiumlegering är robust, lätt och IPX7-klassad, dvs. helt vattentät. 

Enheten är enkel och intuitiv i sin användning tack vare den uppdaterade, symmetriska layouten av kontrollerna på den övre panelen. Den är något upphöjd och ger bättre feedback vid beröring jämfört med den tidigare modellen.

Sensorns upplösning är 320x240 pixlar/12 um pixeltappning, och värmebildsmotorn har designats om helt och hållet. Den nya motorn fokuserar främst på bildbehandling, Wi-Fi-anslutning och batterieeffektivitet. 

Objektivlinsen är en F30/1,2. Tack vare en ny, kontrastrik AMOLED-mikrodisplay med hög kontrast med 640x400 pixlars upplösning som fungerar perfekt ner till temperaturer på -25 °C, uppdaterad bearbetning, mindre skalning och förbättrad, vidvinklig okularoptik, förbättrar den betraktade bilden detaljrikedomen, med en varmare vitbalans i den monokroma bilden och en övergripande förbättring, och med en upplevd bildstorlek genom okularet som ligger mycket nära tidigare Axion-modeller i storlek. 

För priset är det verkligen en grym värmekamera som kommer att täcka de flestas jaktbehov, även då sensors upplösning inte är lika bra som många av premium-modellerna på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Bra förstoring och upptäcksavstånd
 • Kompakt och smidig design

NACKDELAR

 • Inte den bästa bildupplösningen

Vad Är En Värmekamera?

En värmekamera (ofta kallat mörkerkamera) är en typ av termisk optikenhet som används för att upptäcka värme och utstrålad värme från objekt i naturliga, väderstreck och vardagliga miljöer. Termisk optik används ofta vid jakt, vildmarksobservation och viltförvaltning eftersom det är en effektiv metod för att upptäcka vilda väsen. Andra exempel på denan typ av teknologi är termiska kikarsikten och värmekikare.

Värmekameror fungerar som ett värmepistol som mäter värme från objektet, men vid långa avstånd. Dessa värmekameror kan avläsa värmeutstrålning vid långa avstånd och använda information för att identifiera vilda väsen.

Värmekameror är utformade för att fungera både i dagsljus, skymning eller mörker. De värmeläsningskameror som du väljer bör vara robusta och vattentåliga för att kunna användas i de flesta väderförhållanden.

värmekamera på natten

Värmekamera - Köptips:

En värmekamera kan vara ett utmärkt verktyg att ha med sig på jakten, men om du inte vet vad du ska titta på är det enkelt att bli förvirrad av alla olika modeller som finns därute på marknaden. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter.

Upplösning & Bildkvalité

Även om termisk teknik är ganska ny har den kommit långt mycket snabbt. Det som tidigare var standard är nu långt under vad som accepteras för att få en positiv identifiering bortom 100 meter. 

En upplösning på 640x480 pixlar är ganska exceptionellt för en värmesensor i en vanlig värmekamera, så ser du en modell med detta är det en bra indikation på dess kvalité. Ju högre upplösning desto mer kostar den dock. Du måste utvärdera om dina behov motiverar den extra bildkvaliteten, och om du är villig att spendera mer pengar för att få det.

Displayupplösning

Detta är annorlunda och vanligtvis högre än värmesensorns värdering. Den anger den upplösning som skärmen kan visa, men den kanske inte fungerar med denna hastighet om värmesensorerna inte är lika bra.

Uppdateringsfrekvens (Hertz)

Hur snabbt en bild uppdateras kallas för dess uppdateringsfrekvens, och är viktigt för att presentera en mer naturlig bild, särskilt när det finns rörliga objekt eller när du befinner dig på en rörlig plattform.

Ju högre uppdateringsfrekvens, desto bättre. Vanligtvis ser du 30 Hz eller 60 Hz. För det mesta ser användarna inte tidsfördröjningen mellan en 30 Hz- och 60 Hz-enhet, men om du befinner dig på en rörlig plattform, t.ex. ett fordon, kan 30 Hz vara för långsamt för att fånga en tydlig bild.

Upptäcktsområde

Detta är en prisfaktor eftersom priset är en indikation på kvalitet här. Ju bättre kvalitet mörkerkameran har, desto längre är detektionsområdet. Detekteringsområdet gör det möjligt att få fram positiva värmesignaturer på avstånd upp till 3 000 meter med några av de bästa termiska anordningarna som finns tillgängliga. 

Här gäller det att tänka på dina behov. Tenderar du att jaga på längre avstånd, eller räcker det med en termisk kamera som kan upptäcka djur och liknande på bara några hundra meters avstånd?

Att kunna identifiera ett djur från en person, ett vildsvin från en prärievarg osv. är dock en annan faktor att ta hänsyn till.

handhållen värmekikare för jakt

Batteritid

Då värmekameror är tekniska verktyg drivs de självklart på elektricitet, vilket förses av dess interna batteri - vilket också innebär att den kan sluta fungera om batteriet laddas ut.

8 timmar är en ganska betydande batteritid för en användare som vill göra det mesta av sin tid, men det finns gott om modeller som har både lägre och längre batteritid än så. Håll utkik eftersom en värmekamera med en timmes batteritid kanske inte räcker till för att använda under en längre jakt. Fundera också på om uppladdningsbara batterier eller externa batteripaket kan vara värt att investera i.

Färgpaletter

De flesta värmekamerorna bör erbjuda ett färgpalettläge med valbara alternativ. Olika monokromatiska färgscheman kan göra det lättare att upptäcka ditt mål eller skillnader mellan bakgrunden och andra objekt.

Här kan det handla om att visa upp djur och byten i vitt ljus i jämförelse med en svart bakgrund, eller kanske som rött - olika färgpaletter kommer med olika fördelar när man är ute och jagar.

Zoom/förstoring

Värmekameror kommer vanligtvis att erbjuda två typer av zoomförstoring: optisk och digital, och båda påverkar direkt upplösningen. Optisk förstoring har mindre effekt på upplösningen än digital. Digital zoom kan försämra bildkvaliteten vid hög förstoring om inte värmekameran har särskild programvara som hjälper till att minimera effekterna och skärpa bilden.

Återigen kan det vara bra att bättre första hur man kommer att använda sig av värmekameran, och om du behöver en stor förstoringsmöjlighet eller inte. Behöver du möjligheten att zooma in och se djur på ett större avstånd behöver du rimligtvis en värmekamera som har en stor förstoringsmöjlighet.

Vikt & Storlek

Monokulärens vikt och storlek är viktig för dess bärbarhet - vissa värmekameror som finns på marknaden just nu väger några hundra gram. Om du planerar att bära värmekameran med dig under längre vandringar är både storleken och vikten viktig att tänka på, så att de enkelt kan få plats i din vandringsryggsäck eller jaktryggsäck.

Vanliga Frågor Om Värmekameror

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en åtelkamera, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av viltkameror, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa värmekameran för jakt?

Det bästa värmekameran för jakt är enligt vårt test Leica Colonox View, en mycket avancerad, smidig och robust modell.

Vad kostar en värmekamera för jakt?

En värmekamera för jakt kostar allt från 15000 till 50000 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt vilken tekniskt funktionalitet som finns tillgänglig i kameran. Termisk teknologi tenderar att vara ganska dyrt.

Vad är viktigast vid köp av värmekamera för jakt?

Det viktigaste att tänka på när du ska köpa en värmekamera för jakt är batteritid, vikt, storlek, färgpalettläge och förstoring. Att välja rätt värmekamera beror på vad du planerar att använda den till - kom ihåg att vissa vildsvin är väldigt långa och det är viktigt att ha en värmekamera med en stor förstoring som kan se vildsvinen på långa avstånd.

Sammanfattningsvis Om Värmekameror

En värmekamera kan vara det perfekta verktyget att ha med sig när man är ute och jagar under skymning, gryning eller på natten. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.