• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 5 Bästa Vadarbyxor För Fiske (2024): Bäst i Test

5 Bästa Vadarbyxor För Fiske (2024): Bäst i Test

bästa vadarbyxor bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Vadarbyxor, eller vadare som det också kalls, är ett mycket viktigt fiskeplagg om du planerar fiska ståendes i vatten, floder eller längs med stranden. Det är ofta ett mycket vattentåligt och hållbart plagg som inte bör förväxlas med vanliga fiskebyxor, utan används primärt då du behöver ett riktigt bra skydd mot vattnet.

Men väljer du ett dåligt tillverkade par vadarbyxor kan din fisketur snabbt förstöras, då det inte är särskilt bekvämt att stå med blöta ben och fötter under en längre tid, särskilt om vattnet är åt det kallare hållet.

I denna guide kommer vi gå igenom de fem bästa vadarbyxorna för fiske på marknaden. Vi har testat dem alla, så du kan vara säker på att hitta rätt produkt för dig och din fiskesituation!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Vadarbyxorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vadarbyxor: Simms Freestone Z Vadarbyxor - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Vadarbyxor Utan Hänglsen: Patagonia Swiftcurrent Wading Pants - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Vadarbyxor i Neopren: ABU Garcia Neopren Vadarbyxa - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Luftiga Vadarbyxor: Fladen Maxximus Vadarbyxor Som Andas - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Vadarbyxor För Barn: Simms Kids Tributary Stockingfoot Vadarbyxor - Läs Recension

1. Simms Freestone Z Vadarbyxor

Bäst i Test Vadarbyxor


Simms Freestone Z Vadarbyxor

Typ:

Vadarbyxor med strumpor

Material:

Nylon (4 lager)

Smidiga Vadarbyxor Tillverkade i Högsta Kvalité

Inför säsongen 2022 har den Montana-baserade tillverkaren Simms återigen överträffat sig själva. De har tagit fram ett ännu bättre tyg som har den beprövade mixen av ett treskikts Gore-Tex-membran i överkroppen och en fyrskiktsuppsättning från låren och nedåt där det mesta slitaget tenderar att ske.

Simms Mens Freestone vadarbyxor är en av våra favoriter i mellanklassen och ett riktigt bra par överlag för nästan alla fiskare och klimat. Här har du ett par riktigt robusta par som skriker kvalité både material- och designmässigt. De kommer med ett par neoprenstrumpor och inte stövlar, vilket gör de mer flexibla för en rad olika situationer och underlag.

Simms vadarbyxor är definitivt några av de bästa på marknaden. Simms Mens Freestone är en bra ingång till Simms värld och ett par som du kan använda hårt och under flera år tack vare dess konstruktion. Så även om du måste investera ganska mycket i början kan det löna sig även ekonomiskt om du kan ha dem längre.

Simms Mens Freestone, som är tillverkade av Simms Toray Quadralam-tyg, har alla funktioner som ett bra par vadarbyxor bör har. Robust neoprenbälte, stor bröstficka, mycket bekväma och justerbara axelremmar och genomgående handvärmarfickor. Z-modellen kommer också med ett smidigt (och självklart vattentät) dragkedja framtill, vilket gör att du enkelt kan öppna upp byxorna under varmare tillfällen då du inte är på så djupt vatten.

FÖRDELAR

 • Mycket hållbar modell med förstärkta områden
 • Grym andningsförmåga trots vattentät
 • Bekväma och effektiva

NACKDELAR

 • Dyrare modell

2. Patagonia Swiftcurrent Wading Pants

Näst Vadarbyxor Utan Hänglsen


Patagonia Swiftcurrent Wading Pants

Typ:

Vadarbyxor med strumpor

Material:

Polyester (4 lager)

Mycket Bekväma Höftvadare i Toppkvalité

Den nya Patagonia Swiftcurrent-serien ersätter företagets länge populära Patagonia Rio Gallegos-vadare. De nya Swiftcurrent Wading pants har en förbättrad passform överlag, men de viktigaste förändringarna är ett nytt skrymsle för rörelsefrihet, ledade ben och bekvämare innersidan. Du får också förbättrade anatomiska neoprenstrumpor med lägre volym och en nylonkviltad insida för extra värme.

Samtidigt är Patagonias nya 4-lagers tyg tillverkat av återvunnet material och innehåller en vattentät/andningsbar barriär och en inbäddad DWR-finish som hjälper till att stöta bort vatten. Den nya vattentäta YKK-blixtlåset framtill är nu också kraftigare.

Modellen är en så kallad höftvadare, vilket innebär att de inte kommer med några hängslen, utan vilar istället direkt mot midjan med hjälpa av det robusta och stretchiga midjebältet. Det innebär att du inte kan komma ut på lika djupt vatten, men också att du får en bättre ventilationsförmåga - perfekt för de varmare dagarna på året.

Slutligen har Patagonia medtagit avtagbara knäskydd, vilket är superhäftigt. Vi upplevde först knäskydden i Rio Gallegos Waders, och de var fantastiska. Om du är den sortens fiskare som faller ner på knä på steniga bäckbottnar när du tar bort en krok från en fisk eller poserar för snabba ögonblicksbilder, kommer du att uppskatta knäskydd - det gör vi verkligen.

Precis som med Simms modeller kan du förvänta dig att dessa håller sin kvalité under mycket lång tid, så även fast de är något dyrare än många andra modeller på marknaden kan det vara värt de extra pengarna på sikt.

FÖRDELAR

 • Multifunktionella
 • Perfekt andningsförmåga trots vattentät
 • Bekväm passform

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Inte bröstvadare

3. ABU Garcia Neopren Vadarbyxa

Bästa Vadarbyxor i Neopren


ABU Garcia Neopren Vadarbyxa

Typ:

Vadarbyxor med stövlar

Material:

Neopren

Vadarbyxor i Neopren För Kallare Fiskedagar

Är du ute efter ett par vadarbyxor i Neopren finns det ingen mer prisvärd modell än Abu Garcias modell. Neopren är väl känt för sin vattentålighet och värmande egenskaper, och Abu Garcias vadarbyxor i Neopren håller verkligen vad de lovar. Dessutom är de väldigt billiga, vilket gör att du inte behöver spendera värdefull fiskedag vid vattenkanten medan du väntar på att dina vadarbyxor i Neopren ska hinna torka.

Vadarbyxor i Neopren är väl värda att väga in när du är ute efter vadarbyxor för fiske, och om du inte har värmekomponenter som håller vattnet vid väderstrecken så hjälper vadarbyxor i Neopren till att värma dina ben på kallare fiskedagar.

Den stora nackdelen med dessa vadarbyxor är däremot att de inte är andningsbara, vilket innebär att det snabbt byggs upp kondens på insidan under varmare temperaturer. Planerar du därför att vara ute och fiska under sommaren skulle vi inte rekommendera denna modell, men det billiga priset gör det till ett perfekt alternativ under de kallare dagarna då du behöver lite extra värmare.

Storleksmässigt kommer de i en universalmodell, vilket kanske inte är det bästa för dig som är antingen större eller mindre runt benen. Storleken bestäms istället utifrån din skostorlek, då de kommer med fästa gummistövlar.

FÖRDELAR

 • Mycket vattentäta
 • Värmande
 • Mycket billiga

NACKDELAR

 • Inte andningsbara
 • Universalstorlek

4. Fladen Maxximus Vadarbyxor Som Andas

Bästa Luftiga Vadarbyxor


Maxximus Vadarbyxor Som Andas

Typ:

Vadarbyxor med strumpor

Material:

Neopren

Simpla Vadarbyxor Med Strumpor För Hobbyfiskaren

Om du letar efter ett enklare alternativ till premiummodeller såsom Simms och Patagonia ovan, men fortfarande vill ah ett par som får jobbet gjort, är Fladens Maxximus förmodligen en modell för dig.

Här har du ett par vadarbyxor med neoprenstrumpor som du kan matcha med de vadarstövlar du vill, och som kommer mede det mesta som krävs för att vara ute i vattnet och fiska under kortare stunder.

Materialmässigt är de gjorda i nylon och har tre lager, vilket gör att de håller ute vatten relativt väl, men framför allt bidrar det till en mycket god andningsförmåga. Fördelen är att de är mycket bekväma att ha på sig under sommaren, men nackdelen är att de eventuella kan läcka lite vatten om du är ute och vadar för länge. De har heller inte samma värmande känsla som de dyrare alternativen.

Kvalitetsmässigt är konstruktionen simpel men effektiv, och sett till priset får du faktiskt mycket värde för pengarna. Är du däremot någon som är ute och fiskar regelbundet i vattnet rekommenderar vi helt klart Simms eller Patagonias alternativ ovan, då dessa kommer att hålla betydligt längre.

Men letar du efter någon simpelt, och om extra funktionalitet såsom mycket förvaringsmöjligheter, bekvämare passform och dylikt inte spelar särskilt stor roll, kan det vara ett perfekt alternativ.

FÖRDELAR

 • Otroligt prisvärda
 • Bra andningsförmåga

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som premiummärken
 • Dåligt med förvaringsmöjligheter

5. Simms Kids Tributary Stockingfoot Vadarbyxor

Bästa Vadarbyxor För Barn


Simms Kids Tributary Stockingfoot Vadarbyxor'

Typ:

Vadarbyxor med strumpor

Material:

Neopren

Vadarbyxor i Kvalité, Perfekt För Juniorer Och Barn

Precis som vår testvinnare ovan har Simms även kommit ut med en junior-kollektion, som följer dseras standardmodeller i både funktionalitet och kvalitet. Deras Simms Kids Tributary Stockingfoot är en högkvalitativ produkt, precis som Freestone-modellen. Det är rätt val om du vet att ditt barn gillar flugfiske och vill ta med hen på ditt nästa fiskeäventyr. Produktens kvalitet gör att den kommer att hålla i många år.

Simms Kids Tributary Stockingfoot finns i tre storlekar och har justerbara axelremmar och ett justerbart midjebälte. Dessa är mycket lätta på cirka 2 kg vilket gör dem mycket bekväma att bära hela dagen. Ett tyg i fyra lager i botten ökar hållbarheten markant, samtidigt som Gore-Tex membranet bidrar till bättre ventilationsförmåga.

En genomgående handvärmarficka på framsidan gör Simms Kids Tributary Stockingfoot till ett bra val även under kallare dagar. De är utrustade med en stash-ficka med dragkedja för att rymma ditt barns väsentligheter som till exempel extra spolar. Simms erbjuder även ett par vadarstövlar för barn som går hand i hand med denna modell.

Den enda riktiga nackdelen är att de är relativt dyra (i jämförelse med andra barnmodeller), men på andar sidan finns det inga sådana som ens kommer i närheten av samma kvalité.


FÖRDELAR

 • Mycket hållbar modell med förstärkta områden
 • Grym andningsförmåga trots vattentät
 • Bekväma och effektiva

NACKDELAR

 • Dyrare modell

Vadarbyxor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

4999 kr

Vadarbyxor med strumpor

Nylon (4 lager)

4999 kr

Vadarbyxor med strumpor

Polyester (4 lager)

1199 krkr

Vadarbyxor med stövlar

Neopren

 1319 kr

Vadarbyxor med strumpor

Polyester (3 lager)

1899 kr

Vadarbyxor med strumpor

Nylon (4 lager)

Vadarbyxor - Köptips

Innan du köper ett par vadarbyxor för dina nästa utomhusäventyr finns det några faktorer som kan vara bra att titta närmare på, för att undvika att köpa ett par som inte presterar lika bra som kanske hade velat. Här är några av de viktigaste sakerna att hålla koll på:

fånga och väga fisk fiskvåg

Typ Av Vadarbyxor

Det första att tänka på är vilken typ av vadarbyxor som passar dig och din situation bäst. Det finns generellt sett två olika typer; Vadare med stövlar (Bootfoot), Vadare med strumpor (Stockingfoot).

Vadare med stövlar (Bootfoot)

Letar du efter ett par vadarbyxor i neopren (mer om materialval längre ner) kommer du med störst sannolikhet köpa ett par vadare med stövlar (kallat Bootfoot på engelska). Dessa vadare kommer då med ett par stövlar som är fästa i byxorna.

Ofta används dessa av guider som använder en känga för en dag som guide. En del anser att de är lättare att bära eftersom du inte behöver ta på dig vadarstövlar separat. Men de har brister när det gäller flexibilitet eftersom man inte kan använda vadarstövlar med olika sulor för olika vadarförhållanden.

En fördel med dessa vadare är att gummistövlarna inte håller lika mycket vatten som vadarstövlar. Det innebär att du lättare kan behålla dem på när du till exempel går in i en butik.

Vadare med strumpor (Stockingfoot)

Nu för tiden är det betydligt vanligare med vadare med strumpor (stockhingfoot), som då har strumpor fästa till änden av byxorna. I nästan alla fall kommer dessa strumpor att vara i neopren material, och dessa är så populära eftersom du kan använda dessa tillsammans med alla andra typer av sulor beroende på det underlag du befinner dig i.

Höftvadare Eller Bröstvadare

Majoriteten av de vadarbyxor som finns på marknaden är längre modeller med hängslen som du fäster över axlarna, även kallat bröstvadare. Dessa är oftast mer flexibla i och med att de tillåter dig komma ner på djupare vatten utan att du blir blöt, samtidigt som de förser dig med mer värme i jämförelse med höftvadare.

Höftvadare liknar vanliga fiskebyxor mer och slutar därför direkt vid midjan, vilket kan vara ett bra val för dig som letar efter ett mer minimalistiskt alternativ. nackdelen är att du inte kan komma lika djupt, men på varmare dagar kan de vara mer bekväma på grund av bättre ventilation.

Material

Det material som används för att tillverka vadarbyxor har en stor betydelse, och det finns generellt sett två primära alternativ på marknaden idag; de som är gjorda med neopren och de som utnyttjar nylon eller polyester.

Nylon/polyester

De flesta moderna vadarbyxorna använder idag sig primärt av polyester eller nylon, då detta material resulterar i en bättre ventilationsförmåga i jämförelse med neopren. Detta då dessa material tillåter svett och fukt att transporteras från insidan av plagget till utsidan.

Beroende på vad för kvalité det handlar om tenderar dessa modeller att vara tillverkade i flera lager, ofta mellan 3 och 5 stycken, vilket bidrar till dess vattentäta förmåga. De bästa alternativen på marknaden kommer ofta att utnyttja ett andningsbart membran såsom Gore-Tex mellan dessa lager, vilket förstärker denna effekt ytterligare.

Neopren

Vadarbyxor i neopren är istället tillverkade av ett enskilt syntetiskt tyglager som ofta känns som gummi, och är extra populära bland de som vadar i kallare vatten och temperaturer.

vinterfiske vadarbyxor neopren

Även då det är mycket vattentätt, så är det inte alls andningsbart, vilket resulterar i att mycket svett kan byggas upp på insidan under varmare temperaturer. Vi rekommenderar därför inte att du använder dessa om du inte ska fiska under kallare dagar.

En annan nackdel med dessa är att de tenderar att vara betydligt svårare att gå längre sträckor i.

Hållbarhet & Kvalitet

En annan sak som kan vara bra att tänka på är hur mycket du planerar att använda dina vadarbyxor, samt i vilka förhållanden. Vadare kommer rimligt vis att utsättas för mycket när du är ute i naturen, och om du använder de mycket kommer de utsättas för mer slitage.

Att köpa ett par robusta vadarbyxor som håller länge är generellt sett vår rekommendation, då detta tenderar att vara billigare i det långa loppet. Med det sagt kanske du inte behöver investera i ett par som kostar 5000 kronor om du enbart planerar att utnyttja dessa någon gång om året.

Generellt sett har de dyrare produkterna fler lager tyg. Simms toppmodell G4 är till exempel tillverkad av fem lager GORE-TEX-membran som ger en otrolig hållbarhet. Som ett resultat av detta kan ett par av dessa hålla i flera år även om du är en tuff fiskare. En annan viktig egenskap hos de bästa vadarbyxorna är sömmarna. Ju bättre sömmarnas kvalitet är, desto mindre sannolikt är det att din produkt läcker.

Andningsbarhet

Vi berörde vadarbyxors andningsbarhet och ventilationsförmåga tidigare när vi pratade om olika material, men det kan vara bra att prata lite närmare om det här igen. Den definierar hur väl fukt och svett kan transporterat ut från insidan om du svettas. 

Neoprenkläder har sämre andningsförmåga eftersom de är gjorda för kalla temperaturer. Med det sagt kan du fortfarande utnyttja vadarbyxor i nylon/polyester om du följer lager-på-lager principen och har ett bra par underställ på dig under.

Premiummärkena har liknande tekniker och de dyraste modellerna är alla mycket andningsbara. Simms använder det världsberömda GORE-TEX-membranet som har visat sig vara mycket andningsbart under flera årtionden. Patagonia använder sitt eget membran som erbjuder andningsförmåga på samma nivå.

Bekvämlighet & Passform

En sista sak att tänka på innan du bestämmer dig för vilka vadarbyxor som är rätt för dig är hur dessa sitter. Spenderar du många timmar i ett par vadarbyxor vill du självklart se till att dessa är bekväma.

Passformen är en av de viktigaste faktorerna för att få en bra dag på vattnet. Även här erbjuder premiumtillverkare som Simms och Patagonia ett brett utbud av storlekar som bokstavligen passar alla typer av fysik. Av erfarenhet skulle jag säga att Simms har en något smalare skärning runt benet och Patagonia till exempel erbjuder lite mer utrymme.

vadarbyxor storlek passform

Du måste verkligen prova dem själv för att hitta den bästa passformen. Om du är osäker kan du beställa två eller tre par och testa dem i ditt vardagsrum hemma.

Hur Du Tar Hand Om Dina Vadarbyxor

Det är mycket viktigt att ta hand om dina vadarbyxor och det kommer att förlänga deras livslängd avsevärt. Här är de viktigaste sakerna att tänka på:

 1. Torka dem alltid: Så snart du kommer hem från en dag på vattnet bör du hänga upp dina vadarbyxor på en plats som är torr och har ungefär rumstemperatur. Det vanligaste sättet att hänga dem är upp och ner. På så sätt kan eventuell fukt som fortfarande finns kvar i benen komma ut.
 2. Förvara dem inte i bilen: Det kan vara en frestande tanke att förvara dina vadarbyxor i bilen för en spontan resa till floden, men det är ingen bra idé. Sömmarna och de olika lagren i din produkt gillar inte varma temperaturer och direkt solljus.
 3. Tvätta dem då och då: Det är alltid en bra idé att tvätta dem ordentligt efter varje användning bara med vatten (inget saltvatten). Gör det åtminstone med några veckors mellanrum för att bli av med små partiklar, damm och stenar som kan orsaka nötning.
 4. Applicera en vattenavvisande beläggning: När de väl är rena och torra är det en bra idé att återigen applicera en vattenavvisande beläggning då och då. Den ursprungliga beläggningen slits med tiden och därför är det praktiskt med en påfyllning.
 5. Använd en gummimatta när du tar av dem: Neoprenstrumporna på de flesta vadarbyxorna är en känslig del och särskilt utsatta för nötning. Så när du tar av dig dina vadarstövlar ska du se till att du har en gummimatta eller en vadarväska att kliva på. Detta förhindrar att neoprenstrumporna slits och gör att de håller längre.

Vanliga Frågor Om Vadarbyxor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vadarbyxor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av vadarbyxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vadarbyxorna?

De bästa vadarbyxorna är enligt vårt test Simms Freestone Z Vadarbyxor, ett par mycket hållbara. bekväma och effektiva vadarbyxor som är perfekta för fiske.

Vad kostar ett par vadarbyxor?

Ett par högkvalitativa och rejäla vadarbyxor kostar oftast runt 4000-5000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och material som används vid tillverkningen av dessa. Vissa budgetmodeller kan du få så billigt som 1000 kronor.

Vilka är de mest hållbara vadarbyxorna?

Många erfarna sportfiskare säger att Simms och Orvis håller längst, men det är inte alltid fallet. Om du vill ha hållbarhet ska du leta efter ett par med förstärkta knän och sömmar.

Hur länge brukar vadarbyxor hålla?

Hur länge ett par håller beror på kvaliteten, hur ofta du använder dem och hur väl du tar hand om dem. I allmänhet håller en vadarbyxa i allt från ett till fem år.

Är vadarbyxor värda pengarna?

Om vadarbyxor är värda det eller inte beror på årstiden och klimatet där du jagar eller fiskar. Om du räknar med att vada i kallt vatten eller under våren, hösten eller vintern är svaret ett enkelt ja. Om du bara ger dig ut på sommaren när det är tillräckligt varmt för att kunna "våtvada", eller vada i shorts, utan problem, är det förmodligen inte värt pengarna.

Sammanfattningsvis Om Vadarbyxor

Är du ute och kastfiskar i vattnet krävs ett par rejäla vadarbyxor för att hålla dig varm och torr. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 46

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.