• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 4 Bästa Fiskespö & Fiskeset För Barn (2024): Bäst i Test

4 Bästa Fiskespö & Fiskeset För Barn (2024): Bäst i Test

bäst i test fiskespö barn guide

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Välkommen till vår utförliga guide för att hitta det perfekta fiskespöet för ditt barn! I detta inlägg kommer vi att granska de 4 bästa fiskespöna särskilt anpassade för barn på marknaden, oavsett om de är en nya till fiske eller inte.

Vi förstår att det kan vara svårt att välja rätt fiskespö för ett barn, och därför kommer vi också att dela med oss av tips och råd om vad man ska titta på när man köper ett fiskespö, samt svara på några vanliga frågor. Som passionerade fiskare har vi samlat den expertis och erfarenhet som behövs för att hjälpa dig att göra det bästa valet.

Denna guide riktar sig till föräldrar och vårdnadshavare som vill introducera sina barn till fiske på ett säkert och roligt sätt. Vi är här för att hjälpa dig att navigera genom det stora utbudet av fiskespön och hitta den perfekta lösningen för ditt barns äventyr i naturen.


De 4 Bästa Fiskespö & Fiskeset För Barn Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fiskespö För Barn: Patriot Fireball-set - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Teleskopspö För Barn: Abumatic Vildmark Fiskeset - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Avancerade Fiskespö För Barn: Patriot Fireball Haspelset - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Prisvärda: Patriot Temptation Tele Set - Läs Recension

1. Patriot Fireball-set

Bäst i Test Fiskespö För Barn


Bäst i Test Fiskespö För Barn

Längd:

193 cm

Material:

Kolfiber

Inkapslad rulle:

Ja

Garanti:

24 mån

Multifunktionell Och Lätt Att Använda

Det bästa fiskespöt för barn är enligt vårt test Patriot Fireball-set, vilket är ett högkvalitativt fiskespö med rulle och lina till ett mycket fantastiskt pris. Detta fiskespö är skapat i starkt kolfiber vilket gör det mycket hållbart men samtidigt lätt och enkelt att använda. Under vår testning var det helt klart favoriten bland majoriteten av barnen då den är enkel att kasta.

Det är superenkelt att transportera tack vare dess överkomliga längd på 183c cm. Det går däremot att dela upp på mitten för en ännu enklare och smidig transportion. Materialvalet göt spöt mycket lätt, vilket även det underlättar det för de yngre barnen.

Fireball-setet har också en inkapslad rulle, vilket är en stor fördel eftersom den skyddar linan och ser till att den inte trasslar in sig. Det underlättar även hanteringen och användningen av fiskespöt, vilket passar nybörjare mycket väl.

Det innebär också att fiskespöt är redo att användas på en gång eftersom linan redan är påspolad och satt. Mindre jobb för dig, och snabbare till skott med fisket för barnen! Veven är inställd åt höger vilket bör passa majoriteten av barn. Garantin är också mycket bra med sina 24 månader i fall något skulle gå snett.

Sammantaget är Patriot Fireball-setet det bästa fiskespöet för barn på marknaden och vårt toppval! Det bidrar även att designen är mycket snygg och behaglig att se (eller förvara).

FÖRDELAR

 • Snygg design och färgval
 • Högkvalitativt kolfiber
 • Enkel att använda

NACKDELAR

 • Inte optimalt för yngsta barnen

2. Abumatic Vildmark Fiskeset

Bästa Teleskopspö För Barn


Bästa Teleskopspö För Barn

Längd:

180 cm

Material:

Kolfiber

Inkapslad rulle:

Ja

Garanti:

12 mån

Kompakt Och Hållbart Fiskespöset

Abumatic Vildmark Fishing Set är ett bra val om du letar efter ett hållbart och kompakt fiskespö. Den är tillverkad av högkvalitativ kolfiber precis some Fireball-setet ovan, vilket gör den både stark och lätt. Längden är också perfekt med 180 cm, vilket gör den lätt att hantera även för mindre barn.

Setet levereras med en inkapslad rulle som är bra för att förhindra att linan trasslar ihop sig, samt gör spöet enklare att använda. Detta är optimalt för mindre barn utan tidigare erfarenhet av fiske, något som var väldigt tydligt under vår praktiska användning. I vår erfarenhet har barn, särskilt mindre barn, betydligt lättare att hantera dessa typer av modeller än de med en haspelrulle till exempel.  Handtaget är också mycket bekvämt och lätt att greppa, även för små händer.

Detta är ett så kallat teleskopspö, vilket innebär att du lätt kan fälla ihop det vid behov för att ta mindre utrymme och underlätta allt typ av transport.

Garantin är dock endast 12 månader, vilket är kortare än vissa andra alternativ på marknaden, men för priset är det inte särskilt farligt. Sammantaget är Abumatic Vildmark Fishing Set ett utmärkt val för dem som letar efter ett hållbart och kompakt fiskespö. Den är perfekt för barn i alla åldrar och med alla färdigheter.

FÖRDELAR

 • Hållbar Design
 • Enkel och kompakt transport
 • Enkel att använda

NACKDELAR

 • Något dyr

3. Patriot Fireball Haspelset

Bästa Avancerade Fiskespö För Barn


Bästa Avancerade Fiskespö För Barn

Längd:

183 cm

Material:

Kolfiber

Inkapslad rulle:

Nej

Garanti:

24 mån

Avancerat Fiskespö För Barn Med Haspelrulle

Patriot Fireball Reel Set är ett utmärkt val för dig som letar efter ett mer avancerat fiskespö för barn. I och med att den inte kommer med en inkapslad rulle har du större möjligheter att byta ut delar av fiskespöt allt eftersom ditt barn lär sig mer. 

Den öppna spolen bidrar även till att barnet lär sig bättre teknik för att lära upp sitt motorminne. Den är tillverkad av högkvalitativt kolfiber vilket gör den både stark och lätt. Längden är också perfekt, 183 cm, vilket gör den lätt att hantera även för mindre barn.

Setet levereras med en högkvalitativ rulle, vilket är bra för dem som vill börja fiska på allvar. Den är även färdigt laddad med en stark flätlina ås barnet kan komma igång så snabbt som möjligt. Handtaget är också mycket bekvämt och lätt att greppa, även för små händer.

Detta är ett så kallat teleskopspö, vilket innebär att du enkelt kan fälla ihop det vid behov för att ta mindre plats och underlätta alla typer av transporter

På det hela taget är Patriot Fireball Reel Set ett utmärkt val för dem som letar efter ett mer avancerat fiskespö för barn. Det är perfekt för barn i alla åldrar och förmågor som är redo att ta sitt fiskespel till nästa nivå.

FÖRDELAR

 • Hållbar Design
 • Möjlighet till uppgradering
 • Finns i flera storlekar

NACKDELAR

 • Dyrt
 • Något mer avancerad att använda

4. Patriot Temptation Tele set

Bästa Prisvärda Fiskeset För Barn


Bästa Prisvärda

Längd:

163 cm

Material:

Glasfiber

Inkapslad rulle:

Ja

Garanti:

12 mån

Lätt Och Smidigt Fiskespö Perfekt För Barn i Alla Åldrar

Patriot Temptation Tele-setet är ett utmärkt val för dig som letar efter ett litet och lättviktigt fiskespö. Det är perfekt för barn i alla åldrar eftersom det är lätt att hantera och transportera. Den färdiga linan är också ett stort plus, eftersom det innebär att barnet kan börja fiska direkt.

Setet levereras med en inkapslad rulle som är bra för att förhindra att linan trasslar till sig, samt för att göra spöet lättare att använda. Handtaget är också mycket bekvämt och lätt att greppa, även för små händer.

Det är det kortaste spöt på denna lista, med endast 163 cm i utfälld form. Detta gör tillsammans med det lätta materialvalet att den är mycket lätt att hantera och använda, även för yngre barn som saknar motoriken och styrkan att hantera några av de större modellerna.

Detta är ett så kallat teleskopspö, vilket innebär att du enkelt kan fälla ihop det när det behövs för att ta mindre plats och underlätta alla typer av transporter.

På det hela taget är Patriot Temptation Tele set är ett utmärkt val för dem som letar efter ett litet och lättviktigt fiskespö. Det är perfekt för barn i alla åldrar och med alla förmågor.

FÖRDELAR

 • Liten och lätt
 • Färdigt upplagd lina
 • Billig

NACKDELAR

 • Klarar inte av större fiskar särskilt väl
 • Sämre konstruktion än andra alternativ

Fiskespö & Fiskeset För Barn - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Material

Inkapslad rulle

Garanti

193 cm

Kolfiber

Ja

24 mån

180 cm

Kolfiber

Ja

12 mån

183 cm

Kolfiber

Nej

24 mån

163 cm

Glasfiber

Ja

12 mån

Fiskespö & Fiskeset För Barn - Köptips

När du ska välja ett fiskespö eller fiskeset till ditt barn finns det några saker du bör tänka på. Här är några av de absolut viktigaste faktorerna att ha i beaktning:

Fiskespö Eller Fiskeset För Barn?

En mycket viktig fråga att ställa dig själv är om du letar efter ett fiskespö eller fiskeset för ditt barn.

Om det är första gången ditt barn testar på fiske, kommer ett färdigt fiskeset förmodligen vara ditt bästa val då detta kommer med allting från själva pålen, till den inkapslade rullen och kroken.

Dessa set är omsorgsfullt ihopsatta av leverantörer för att ge maximal fiskeglädje till ett bra pris utan att du eller ditt barn behöver oroa sig för att sätta ihop ett fiskespö från grunden.

Många av dessa fiskeset kan även utökas med andra delar utifrån ditt barns behov, vilket betyder att du inte nödvändigtvis är låst till hela fiskekitets innehåll.

Om ditt barn däremot är mer erfaret eller om du vill ha ett fiskespö av högre kvalitet kan det vara ett bättre alternativ att köpa ett enskilt fiskespö, då dessa fiskeset ofta inte kommer med särskilt avancerade delar eller funktioner.

fiskespö barn rätt set

På så sätt kan du också blanda och matcha olika delar från olika märken för att skapa den perfekta fiskespöt för ditt barn. För att göra detta krävs dock viss kunskap om hur man sätter tillsammans ett fiskespö, som vi kommer att diskutera mer ingående nedan.

I de flesta fallen tror vi det bästa valet är ett färdigt fiskeset däremot, då detta underlättar både för dig och ditt barn, samt att de kommer till ett mycket lägre pris än om du skulle köpa spöt separat från rullen osv.

Rulle

Fiskelinan som du använder dig av lindas generellt upp runt en spole som sätts fast längs med fiskespöt. Då man kastar ut spöt vevas denna lina ut från rullen varpå du kan använda dig av spolen för att veva tillbaka linan igen tillbaka in i rullen.

Denna rulle förebygger trassel med fiskelinan och ger också en jämnhet i din kastning som du inte kan få med andra typer av fiskespön.

Andra föredrar däremot att fiska med en öppen lina, dvs. utan någon rulle eller spole. Det fungerar det med, men generellt har vi upplevt att barn lättare kan sätta sig in i att använda ett fiskespö med en spole, just för att slippa allt trassel med fiskelinan.

Men det finns några olika typer av rullar som kan vara fördelaktiga i vissa specifika situationer. De vanligaste alternativen är haspelrullar, multirullar och inkapsslade rullar. Dessa inkapslade rullar är i vår erfarenhet det bästa alternativet för mindre barn, medans äldre barn kan använda sig av en haspelrulle för att träna upp sin teknik.

Haspelrulle

Detta är den vanligaste typen av rulle för fiskespön. Den är lätt att använda och mycket användarvänlig, vilket är perfekt för barn såsom vuxna. Majoriteten av vuxna spön har faktiskt just en haspelrulle.

fiskespö öppen haspelrulle

Betet kastas ut genom att vrida handtaget på rullen medurs, vilket lindar linan runt spolen. När du har nått önskat avstånd släpper du helt enkelt knappen/utlösningsfästet och betet kastas ut.

Dessa rullar har även något som kallas för slirbros vilket hjälper linan att släppa efter om fisken snabbt rycker iväg åt något håll. På så vis kan du öka chansen att kroken inte åker av fisken.

För att hämta betet vrider du handtaget moturs och lindar in den slappa linan tills betet är tillbaka vid spöet. Så enkelt är det!

Inkapslad Rulle

Denna rulle är mycket lik den klassiska haspelrullen, men med en stor skillnad. Linan är inte lindad runt en synlig spole, utan är istället gömd i ett hölje.

fiskespö barn inkapslad rulle

Fördelen med detta är att linan inte kan trassla ihop sig lika lätt som med en öppen rulle. Det innebär också att linan inte behöver bytas ut lika ofta eftersom den är skyddad från smuts och skräp.

Detta gör det till ett perfekt val för nybörjare och barn som vill börja doppa sina tår i fiske, då de inte behöver oroa sig lika mycket för att trassla in fiskelinan mellan varje kast.

Multirulle

En multirulle är mycket lik en konventionell rulle, men med en stor skillnad; spolen är placerad under spöet i stället för ovanför det. Detta gör det lättare att använda för barn eftersom de inte behöver oroa sig för att spolen ska vara i vägen.

Betet kastas ut på samma sätt, genom att vrida handtaget medurs och släppa knappen/låset när du har nått önskat avstånd. Återhämtningen sker också på samma sätt, genom att vrida handtaget moturs.

Generellt sätt är dessa multirullar betydligt svårare att använda, vilket är varför vi inte rekommenderar de för barn med begränsad erfarenhet av fiske.

Ditt Barns Ålder

Fiskespön för barn är vanligtvis utformade för barn från fyra år och uppåt. Om ditt barn är yngre än fyra år rekommenderar vi att du väljer ett leksaksfiskespö snarare än ett riktigt fiskespö designat för barn. Vi har även prövat att fiske med hjälp av metspö med vårt yngsta barn, och det kan också fungera.

Med det sagt är det fullt möjligt för barn, även yngre sådana, att utnyttja ett riktigt fiskespö för vuxna. Nackdelen är däremot att dessa modeller ofta är större och mer otympliga, vilket gör de svårhanterade för mindre barn.

Ditt barns kunskapsnivå

Om ditt barn är nybörjare rekommenderar vi att du väljer ett fiskespö som är särskilt utformat för nybörjare. Dessa modeller är vanligtvis kortare och lättare, vilket gör dem lättare att hantera. De består även ofta av färre rörliga delar och färre avancerade funktioner, sådant som ett barn nytt till fiske kanske inte behöver.

fiska med barn fritid

Om ditt barn däremot är mer erfaret kanske han/hon föredrar ett längre och tyngre fiskespö. Dessa modeller lämpar sig bättre för mererfarna sportfiskare eftersom de ger mer kraft och precision.

Man kan tro att alla fiskespön för barn är lätta att använda, men så är inte alltid fallet, särskilt för barn som inte har någon tidigare erfarenhet. Kom ihåg att man som ny till fiske ofta inte har någon koll på fiskespöts olika delar, eller hur du använder det. Vet du med att ditt barn saknar erfarenhet är det därför alltid bästa att gå för det enklaste alternativet.

Med det sagt vet vi med att barn ofta lär sig nya saker och ting väldigt fort, och fiske är inget undantag. Ju snabbare de lär sig och ju bättre motorik de utvecklar kommer även påverka hur avancerade fiskespön de klarar av att hantera.

Vilken typ av fisk du försöker fånga

Den här frågan kan tyckas vara en självklarhet, men den är faktiskt mycket viktig. Beroende på vilken typ av fisk du försöker fånga behöver du en annan typ av fiskespö.

Om du till exempel planerar att fånga mindre fiskar, t.ex. öring, rekommenderar vi att du väljer ett lättare spö. Dessa spön är utformade för att vara mer känsliga, vilket gör dem bättre lämpade för mindre fiskar.

fiskespö barn natur

Om du däremot försöker fånga större fiskar, som abborre eller gädda, behöver du ett tyngre och robustare spö. Dessa spön är utformade för att klara av de större fiskarna, liksom de tyngre linor och beten som krävs för att fånga dem.

Storlek Och Vikt

Storleken och vikten på det fiskespö du väljer bestäms också av barnets ålder och kunskapsnivå. Om ditt barn är mycket litet eller oerfaret rekommenderar vi att du väljer ett mindre och lättare spö.

Dessa spön är lättare att hantera och det är mindre troligt att de orsakar trötthet i ditt barns armar. De passar också bättre för mindre barn som kan ha svårt att hantera ett större och tyngre spö.

Om ditt barn däremot är äldre eller mer erfaret kanske han/hon föredrar ett större och tyngre spö. Dessa modeller är ofta kraftfullare och ger större precision under fisket. De är också bättre lämpade för större fiskar, eftersom de kan hantera de tyngre linor som krävs för att fånga dem.

Kvalitet Och Hållbarhet

En annat viktigt övervägande du alltid bör ta hänsyn till är fiskespöts kvalitet och hållbarhet. Detta är särskilt viktigt om du köper ett fiskespö till ett barn, eftersom de ofta är mindre försiktiga med sina ägodelar. 

fiskespö barn kvalitet

Att köpa en billig plastvariant kommer i många fall sluta illa, och då kan det vara mer lönsamt att gå för en dyrare modell på direkten för att undvika att byta ut trasiga spön vart och varannan vecka.

Vi rekommenderar att du väljer ett fiskespö tillverkat av högkvalitativa material som kolfiber eller grafit. Dessa material är utformade för att vara hållbara och långvariga, vilket innebär att ditt barn kommer att kunna njuta av sitt fiskespö i många år framöver.

Speciella Funktioner

Fiske kan vara mycket frustrerande för yngre barn som testar på det för de första gångerna. Vissa fiskespön har speciella funktioner såsom en lina som inte trasslar ihop sig, för att på så sätt underlätta hela upplevelsen så mycket som möjligt för ditt barn.

Det sista du vill ska hända är att ditt barn blir frustrerad och ger upp fisket helt och hållet. Därför rekommenderar vi att du väljer ett fiskespö med en specialfunktion för att göra upplevelsen roligare för ditt barn om du tror detta skulle vara hjälpsamt.

Vanliga Frågor Om Fiskespö För Barn

Nu när vi har gått igenom vad du ska tänka på innan du köper ett fiskespö till ditt barn, ska vi besvara några av de vanligaste frågorna om dessa praktiska verktyg.

Kan barn använda fiskespön för vuxna?

Ja, barn kan använda vuxenfiskespön, men vi rekommenderar att du väljer en modell som är särskilt utformad för barn. Dessa modeller är vanligtvis kortare och lättare, vilket gör dem lättare att använda.

Vilken är den bästa åldern för ett barn att börja fiska?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom varje barn utvecklas i olika takt. Vi rekommenderar dock att du väntar tills ditt barn är minst fem år gammalt innan du tar med det på fiske om målet är att lära de hobbyn på riktigt.

Behöver jag en licens eller tagg för att ta med mitt barn på fisketur?

I de flesta fall behöver du ingen licens eller tagg om du bara tar med ditt barn på fiske. Det är dock alltid bäst att kontrollera med de lokala myndigheterna innan du ger dig ut.

Vilken typ av fisk kan mitt barn fånga?

Vilken typ av fisk ditt barn kan fånga beror på storleken och kraften på spöet samt på vilken typ av bete du använder. Om du använder ett mindre spö kan ditt barn fånga mindre fiskar som en liten abborre eller öring. Om du däremot använder ett större och kraftfullare spö kan ditt barn fånga större fiskar som gädda eller lax.

Vilken är den bästa tiden på dagen för att fiska?

Den bästa tiden på dagen för att fiska beror på vilken typ av fisk du försöker fånga. Vissa fiskar är mer aktiva på morgonen, medan andra är mer aktiva på kvällen. Det är alltid bäst att kolla med en lokal expert innan du ger dig ut så att du vet när det är bäst att fiska.

Var kan jag ta med mitt barn på fiske?

Du kan ta med ditt barn och fiska på många olika platser, till exempel i en lokal damm, flod eller sjö. Du kan också gå till en specialiserad fiskedamm för barn om det finns någon i ditt område.

Vad ska jag göra om mitt barn blir uttråkad när vi fiskar?

Om ditt barn blir uttråkad medan ni fiskar, försök att engagera barnet i samtal eller spela spel med det för att fördriva tiden. Du kan också ta med dig lite snacks och drycker för att hålla dem nöjda.

Hur kan jag rengöra fisken som mitt barn fångar?

Det är inte svårt att rengöra fisk, men det kan vara kladdigt. Vi rekommenderar att du tittar på några filmer om hur man rengör fisk innan du ger dig ut så att du vet vad du kan förvänta dig. Du kan också be en lokal expert om råd.

Vad ska jag göra med den fisk som mitt barn fångar?

Om du planerar att äta den fisk som ditt barn fångar måste du rengöra och tillaga den. Annars kan du släppa tillbaka fisken i vattnet.

Är fiske bra för barn?

Ja, fiske är bra för barn eftersom det hjälper dem att utveckla tålamod och koncentration. Det kan också vara en fantastisk upplevelse för förälder och barn att knyta band. Dessutom ger fiske barnen en chans att få kontakt med naturen.

Sammanfattningsvis Om Fiskespö För Barn

Det kanske inte finns ett bästa fiskespö för barn för alla lägen och situationer, men vi hoppas att du med hjälp av informationen från denna guide och test kan ta ett mer informativt val innan du köper nästa fiskespö till barnet, oavsett ålder.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.