5 Bästa Teleskopspö (2024): Bäst i Test

bästa teleskopspö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Ett teleskopspö kan vara ett mycket smidigt alternativ för dig som gillar att fiska på språng. Vad som gör dessa teleskopspön unika är deras hopfällbara konstruktion, vilket gör det enkelt att få de små och kompakta nog att få med sig i fiskelådan eller fiskeväskan.

I denna guide tar vi en närmare titt på fem av de bästa teleskopspöna på marknaden, för att du enklare ska kunna hitta vilket fiskespö som är rätt för dig och din situation. Vi har spenderat otaliga timmar ute på vattnet och har därmed lyckats jämföra många av de populära alternativen.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Teleskopspöna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Teleskopspö: Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Teleskopspö: Fladen Maxximus IM6 Tele Haspelspö - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Teleskopspö Set: Abu Garcia Vildmark Haspelset - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Litet Teleskopspö För Vandring: Daiwa Minispin Teleskopiskt Spö - Läs Recension
 5. 5
  Bra Teleskopspö För Metfiske: Patriot Metspö - Läs Recension

1. Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Bäst i Test Teleskopspö


Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

270-330 cm

Material:

Kolfiber

Pålitlig Och Mångsidigt Teleskopspö För Fiske På Språng

På en förstaplats i vårt test över teleskopspön hamnar Shimano Vengeance Haspelspö, då kvalitén och hållbarheten är svårslagen av någon annan modell på marknaden just nu. Den längre kastlängden gör det också till en av de mer mångfunktionella alternativen på marknaden som passar perfekt för tillfällen då du behöver en lite längre kastlängd om du fiskar från land.

Den finns i tre olika modeller där den mest robust har en längd på 330 cm, men som framför allt klarar drag upp till hela 80 gram, vilket är fantastiskt med tanke på dess smidiga teleskopkonstruktion.

När vi var ute och testade den tyckte vi heller inte den kändes mycket svagare än traditionella fiskespön och var riktigt överraskade över hur väl den klarade av även när tyngre fiskar nappade på betet.

Den mer robusta och hållbara designen innebär däremot att den är något tyngre, och framför allt så har den en längre transportlängd än de flest andra modeller på marknaden. Så länge du inte letar efter det mest kompakta och lätta alternativet är det däremot fortfarande tillräckligt liten (94 cm) i hopfällbart stadie för att få plats i de flesta ryggsäckarna utan problem.

Men i och med att den klarar tyngre fiske, stödjer både nylon och flätlinor, samt har ett bekvämt och greppvänligt korkhandtag gör att det hamnar på en solklar förstaplats för oss - och bör kunna användas i de flesta situationer som hobbyfiskaren kan befinna sig i.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lämpar sig för både nylon- och flätlinor
 • Bekvämt korkhandtag

NACKDELAR

 • Lite längre transportlängd

2. Fladen Maxximus IM6 Tele Haspelspö

Näst Bäst i Test Teleskopspö


Fladen Maxximus IM6 Tele Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

270-300 cm

Material:

Komposit

Kraftfullt Och Lättransporterat Teleskopspö

På en andraplats hamnar Fladen Maxximus IM6 Haspelspö, vilket är mycket likt Shimanos modell ovan - både i funktionalitet och kvalitet. Även denna modell kommer med en längre och mer robust stång som klarar av tyngre beten mycket väl. Fladen Maxximus däremot är begränsade till drag upp till 60 gram, och det märks av att den är lite mindre slittålig än Shimanos.

Vad den saknar i slitstyrka och kraft tar den däremot igen i transportmöjligheter, då det är en lättare modell som också kan fällas ihop till hela 69 cm, dvs 25 cm mindre än Shimanos telskopspö.

Det är därför vårt förstahandsval om utrymme och vikt är en större faktor, och vi inte planerar att fiska efter särskilt stora fiskar med större beten och drag.

Även Fladen har bra känsla i handen på grund av de två olika moderna handtagen som sitter monterade, och gör det även enklare att få ett bra grepp under längre kast och tuffare strider med fiskarna.

Allt som allt är det en mycket effektiv och mångsidig modell som kommer på en mycket nära andraplats, även då det är en av de dyrare modellerna på denna lista.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt materialval för tyngre beten
 • Lättransporterat
 • Bra dubbla handtag

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

3. Abu Garcia Vildmark Haspelset

Bästa Teleskopspö Set:


Abu Garcia Vildmark Haspelset

Typ:

Haspelspö (set)

Längd:

213 cm

Material:

Kolfiber

Litet, Smidigt Och Prisvärt Haspelset i Teleskopisk Design

Om du letar efter ett färdigt haspelset att påbörja ditt hobbyfiske med behöver du inte leta längre än till Abu Garcias Vildmark Haspelset, vilket självklart kommer i en teleskopisk konstruktion.

Detta lilla, smidiga och framför allt lätta teleskopspö är perfekt för dig som inte behöver något allt för kraftfull, men som är extremt smidig att ta med sig på sina fiskeutflykter. Den kan nämligen fällas ihop till en mycket liten storlek, samtidigt som kolfibermaterialet bidrar till en mycket lätt vikt.

Vildmark teleskopspö har en effektiv längd på 213 cm i full utfällt stadie, och är därför inte lämplig för att fiska efter de allra största fiskarna. Den klarar inte heller drag över 30 gram, men som sagt är den inte avsedd för att gå efter de större gäddmonstren.

I och med att det är ett färdigt haspelset är det otroligt prisvärt i jämförelse med många teleskopspön som kommer utan fiskerulle, och är helt klart något som man till exempel skulle kunna ge som present för en äventyrande vän.

FÖRDELAR

 • Prisvärt haspelset
 • Mycket smidig att transportera
 • Lättanvänd

NACKDELAR

 • Klarar inte tyngre beten särskilt bra

4. Daiwa Minispin Teleskopiskt Spö

Bästa Litet Teleskopspö För Vandring


Daiwa Minispin Teleskopiskt Spö

Typ:

Fiskespö Med Multirulle

Längd:

213-243 cm

Material:

Kolfiber

Litet Och Lätt Teleskopspö Perfekt För Vandringen

Det känns nästan som att vi går från större till mindre spön på denna lista, men det är faktiskt inte den enda kriteriet vi utgått ifrån. Men Daiwas minispinspö är helt klart bland de minsta på marknaden i hopfällbart stadie, vilket innebär att den är perfekt när du har begränsat med utrymme - till exempel om du är ute och vandrar längre sträckor.

Daiwa teleskopspö är teleskopiskt, vilket innebär att det finns flera olika fällbara sektioner i stången. Detta gör att teleskopspöt kan fällas ihop mycket litet, men det innebär också att Daiwas modell har flest svaga punkter, och därmed störst chans att brytas - vilket är den huvudsakliga nackdelen med denna modell.

Att däremot hitta teleskopspön som stödjer multirullar är väldigt ovanligt, då den större majoriteten av dessa är haspelspön. Daiwas minispinspö är ett undantag, och är därför perfekt för dig som föredrar att använda multirullar över haspelrullar.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt materialval
 • Väldigt liten att transportera
 • Fungerar med multirullar

NACKDELAR

 • Fler sektioner och därmed brytpunkter

5. Patriot Metspö

Bra Teleskopspö För Metfiske


Patriot Metspö

Typ:

Metspö

Längd:

300-800 cm

Material:

Glasfiber

Smidigt Och Prisvärt Metspö i Teleskopdesign

Samtliga alternativ ovan har bestått av kastspön, men är du någon som föredrar metfiske så finns det även teleskopiska alternativ för dig. Patriots metspö är den bästa modellen vi provat, mycket tack vare dess smidiga och lätta transportalternativ.

Ett klassisk metspö är alltid något att ha hemma, och kan vara fantastiskt mysigt att dra fram på kvällen efter en lång dagsvandring. Allt du behöver är att köpa till ett metset för att kunna använda detta teleskopspö. I och med det fantastiska låga priset är det heller inte en stor investering.

Beroende på hur lång modell du har finns det även gott med alternativ från 3 till hela 8 meter. Oavsett vilken längd du väljer kan den fällas ihop till en ganska bra storlek som är enkel att ta med sig på utflykter, och den mycket låga vikten gör att du knappt känner av den.

nackdelen är att den inte har samma typ av hållbarhet eller slitstyrka som vissa premiumalternativ inom metspö-segmentet. Men värderar du den enkla transporten finns det inget bättre val.

FÖRDELAR

 • Väger väldigt lite
 • Finns i många olika storlekar
 • Prisvärt

NACKDELAR

 • Inte den bästa hållbarheten

X - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Längd

Material

Haspelspö

270-330 cm

Kolfiber

Haspelspö

270-300 cm

Kolfiberblandning

Haspelspö (set)

213 cm

Kolfiber

Fiskespö Med Multirulle

213-243 cm

Kolfiber

Metspö

300-800 cm

Glasfiber

Vad Är Ett Telskopspö?

Ett teleskopspö är ett fiskespö som kan fällas ihop så att den lätt kan förvaras och transporteras. Dessa spön är tillverkade av flera delar i en nivåindelad struktur, vilket gör att staven kan fällas ihop på sig själv. Varje del kan fällas ihop till ett handtag eller ett stångstomme. 

När du sedan är redo att fiska med den expanderar du sektionerna genom att dra ut spöet och förlänga det till sin fulla längd. 

Detta skiljer sig från ett spö som har flera delar. Vissa traditionella spön kommer i två eller tre delar som du tar isär och bär separat. Dessa är inte teleskopiska spön. Teleskopstänger är en enda stång som består av flera sektioner, men den är fortfarande bara "i ett stycke". 

teleskopspön för fiske

De flesta av dessa spön använder en blandning av glasfiber- och kolfibermaterial, så de innehåller mycket av samma styrka och hållbarhet som vanliga spön. Anledningen till att de aldrig är lika hållbara är helt enkelt det faktum att de är tillverkade av många olika delar. 

När man kombinerar fyra eller fem delar för att göra ett spö skapar man svaga punkter, vilket gör att spöet lättare går sönder, och det minskar den totala känsligheten, så de är vanligtvis inte heller lika effektiva. 

Du ser också teleskopspön som kallas hopfällbara fiskespön, teleskopiska fiskespön, infällbara fiskespön och bärbara fiskespön. 

Jag tycker att dessa är mest populära bland resenärer som ofta flyttar från en plats till en annan. De fungerar inte med stora fiskar eller kraftfulla applikationer på grund av deras hållbarhetsproblem, men de fyller sitt syfte för någon som inte är en "seriös" fiskare och bara vill kasta runt då och då.  

Teleskopspö - Köptips

Innan du köper in ett teleskopspö finns det några saker att vara uppmärksam över, då alla inte är tillverkade på samma sätt - eller ens uppfyller samma funktionalitet. Att blint välja en modell är sällan rätt väg, vilket är varför det är en bra idé att närmare granska och jämföra de olika modellerna. Här är de viktigaste faktorerna att titta på:

Typ Av Teleskopspö

Det första att anmärka är vilken typ av fiskespö det handlar om. Självklart är det ett teleskopspö du letar efter (i och med att du läser detta), men dessa kan skilja sig drastiskt från varande, beroende på vilken fiskemetod du använder dig av, alternativt vilken typ av fiskerulle du planerar att använda.

Det första att avgöra är om du vill ha ett metspö eller kastspö (eller ett havsfiskespö om du planerar att fiska i saltvatten). De flesta fördrar kastspön, och det är vad majoriteten av modellerna på denna lista är för något. Med det sagt har vi inkluderat ett hopfällbart metspö från Patriot också, om du föredrar att meta efter fisken.

Det andra du behöver avgöra är vilken typ av fiskerulle du föredrar att använda; en haspelrulle eller kanske en klassisk multirulle?

Haspelrullar brukar oftast vara det föredragna alternativet, vilket är varför du kan hitta att de flesta modeller vi rekommenderar på denna lista är så kallade haspelspön, vilket innebär att de behöver kopplas samman med en haspelrulle för att fungera. Daiwas Teleskopiska spö ovan är den enda spinnspöt på denna lista som kan utnyttja en multirulle.

Vissa modeller kommer med färdigmonterade fiskerullar redan, såsom Abu Garcias fiskeset ovan. I andra fall behöver du köpa till en fiskerulle samt fiskelina innan du kan börja använde de. Detta gäller även för Patriots metspö, vilket kräver att du fäster ett metset för att börja fiska.

Längd

En annan sak som kan vara bra att tänka på är hur långt ditt teleskopspö är i sitt utvecklade stadie. Detta är inte alltid helt enkelt att avgöra, och det finns faktiskt teleskopspön som kan vara både kortare eller längre beroende på hur du justerar teleskopskaftet.

fiska med en teleskopspö

Den totala längden av fiskespöt är ett viktigt åtagande när du är ute på vatten och fiskar. Eller rättare sagt kommer det att spela större eller mindre roll beroende på vart du fiskar. Fiskar du från stranden kommer en längre modell vara att föredra, för att på så sätt få den extra långa kastmöjligheten att komma iväg från stranden och in på djupare vatten.

Är du däremot ute på en båt och fiskar, eller om du letar efter till exempel abborre på grundare vatten, behöver stången rimligtvis inte vara lika lång för att fortfarande vara effektiv.

Material & Hållbarhet

Teleskopspön är ofta tillverkade av glasfiber, kolfiber eller en kombination av de två, främst då dessa material är både slittåliga och lätta i sin natur. Du vill hitta material med hög draghållfasthet som är klassade för högsta möjliga vikt om du försöker maximera hållbarheten. 

Tänk på att när du ökar hållbarheten genom tyngre material skapar du också ett spö som väger mer, vilket kanske inte är idealiskt om du reser eller går långa sträckor och försöker begränsa vikten på din vandringsutrustning eller fiskeutrustning.

Det finns en oändlig skala som tippar ner på ena sidan och höjer på den andra när det gäller dessa typer av spön. Fortsätt att väga för- och nackdelar för att komma fram till ett bra beslut. 

Vikt & Transportmöjligheter

Vikten på din teleskopstång är viktig eftersom de flesta köper dessa för att hitta något som är lätt. Visserligen är det få teleskopspön som väger mer än några hundra gram, så de är alla relativt lätta. Kom bara ihåg att lätt är bra men i vissa fall också dåligt. 

Om du tänker använda crankbaits, stickbaits eller andra tunga powerbaits kommer du att få problem. Du kanske kan kasta ut dem, men om något tungt nappar på betet kommer du att få en rejäl strid. 

Många av de här spöna är ultralätta eller mycket lätta fiskespön, så de böjer sig mycket, men de är framför allt avsedda för mindre fiskar. De kommer att gå sönder om du inte är försiktig, och de flesta av de negativa recensioner och det dåliga stigma du kan få kretsar kring människor som inte förstod vad de gav sig in på. Jag skulle föreslå att du försöker hitta ett teleskopspö som är måttligt tungt, stort och funktionellt om vikten inte är en särskilt stor faktor. Är du däremot ute och vandrar kan varje gram spela en stor roll, särskilt om du redan har en fullpackad och tung vandringsryggsäck med dig.

Hur mycket dessa teleskopspön går att fälla ihop skiljer sig också från modell till modell. Har du begränsat utrymme kan det därför vara en bra idé att gå för modell du kan fälla ihop mycket.

Antal Sektioner

Antalet sektioner på ditt teleskopspö är viktigt eftersom det avgör hur många svaga punkter du har i ditt spö. De flesta teleskopstänger har fyra, fem eller sex sektioner. Ju färre, desto bättre, men det kan också påverka den totala längden på ditt spö. 

På det hela taget skulle vi rekommendera att man väljer så få sektioner som möjligt för att få det mest hållbara spöet, men det innebär också en större hopfällbar längd. Den totala längden kommer inte att spela någon roll om stången knäcks på mitten. 

Vanliga Frågor Om Teleskopspön

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett teleskopspö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskespön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är den bästa teleskopspöt?

Det bästa teleskopspöt är enligt vårt test Shimano Vengeance AX SLINM Tele Haspelspöl, ett kraftfullt, hållbart och mångfunktionellt alternativ.

Vad kostar ett teleskopspö?

Teleskopspön tenderar att kosta allt ifrån 100-1000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används. Dyrare modeller är oftast skapade med mer högkvalitativa material som håller längre.

Hur skiljer sig teleskopiska fiskespön från traditionella fiskespön?

Teleskopiska fiskespön är byggda för bekvämlighet och bärbarhet, medan traditionella spön är utformade för prestanda. Traditionella spön har en högre kvalitet som kännetecknas av handtag av bättre kvalitet och större öglor. Därför är de mer hållbara än teleskopiska fiskespön.

Den mindre och lättare konstruktionen av teleskopspön kommer på bekostnad av hållbarheten. Vissa klagar på att de teleskopiska fiskespöns konstruktionsdesign i flera delar äventyrar känsligheten, vilket kan leda till missade fångster.

Det finns ett mer begränsat utbud av teleskopiska fiskespön på marknaden jämfört med det stora utbudet av traditionella fiskespön. Detta kan förklaras av den lägre efterfrågan på teleskopiska fiskespön.

Hur rengör och underhåller man ett teleskopspö?

Rengör den ofta och grundligt. Sand och smuts som samlas längs rutnätet ger mer friktion och därmed mer slitage. Dessutom kan saltvatten påskynda rostning av metalldelarna.

Därför är det bäst att rengöra spöet med varmt tvålvatten efter varje användning. Ta dig tid att ta bort sand, grus, skräp eller alger som kan ha fastnat på spöet. Torka den torrt innan du förvarar den.

Kan du fånga stora fiskar med ett hopfällbart fiskespö?

Ja, men det är en hårfin gräns. Allt beror på scenariot. Jag har fångat abborre på några kilo med ett ultralätt spö, men det betyder inte att jag skulle rekommendera att man gör det. Om du tar hand om teleskopspöt, rengör det efter användning, torkar det ordentligt och smörjer den kan du förmodligen fiska med kraftigare beten, men frågan är varför?

Om du försöker fånga större fiskar behöver du rätt rulle och ett riktigt spö för det. Dessa skulle inte vara mitt första, andra eller tredje val att använda ett teleskopspö för större fiskar. 

Ska du skaffa ett teleskopspö med eller utan rulle?

Återigen beror allt på vad du ska göra med den. Om du inte har någon fiskeutrustning och detta är din utgångspunkt, ska du absolut skaffa rullen. Om du köper ett kit får du allt du behöver för att komma igång, och du behöver inte oroa dig för att matcha spö och rulle utan erfarenhet.

Om du letar efter något billigt är detta också ett bra sätt att få allt för mindre än 500 kronor. Ett ordentligt spö och rulle kostar lätt uppåt några tusen.

Med det sagt, om du fiskar mycket och funderar på ett teleskopspö men redan har en rulle i åtanke, se bara till att rullstolen lämnar tillräckligt med utrymme för att rymma den rulle du funderar på. De flesta av dessa borde göra det, men se till att göra lite efterforskningar om detta.

Sammanfattningsvis Om Teleskopspön

Ett teleskopspö är ett smidigt alternativ för dig som gillar att fiska på språng, och inte vill bära med dig ett stort fiskespö överallt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.