5 Bästa Metspö (2024): Bäst i Test

bästa metspö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att fiska är bland de mest avslappnade friluftsaktiviteter man kan göra, och det finns väl inget annat som slår en riktigt skön varm sommarkväll full av roligt metande. Men för att lyckas med metfisket behöver du självklart ett redigt metspö som får jobbet gjort så smidigt och roligt som möjligt.

I den här guiden tittar vi närmare på några av marknadens bästa metspön, för att du ska slippa jämföra alla hundratals olika modeller som finns tillgängliga. Detta har vi framför allt baserat på många timmars fiske, så att du kan njuta av en riktig skön session du själv.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Metspön Är:

 1. 1
  Bäst i Test Metspö: Fladen Daisho Metspö- Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Metspö i Kolfiber: Lineaeffe Orion Metspö - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Metspö med Rullfäste: Daiwa Proteus Rullmetspö - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Metspö För Barn: Wiggler Metspö - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Metspö Med Teleskopisk Konstruktion: Patriot Metspö - Läs Recension

1. Fladen Daisho Metspö

Bäst i Test Metspö


Fladen Daisho Metspö

Typ:

Metspö

Längd:

360, 450, 540 cm

Material:

Glasfiber

Smidigt Och Mycket Lätt Metspö För Varierad Fiske

Fladens Daisho metspöt hamnar på en förstaplats i vårt test, då den har allt man letar efter i ett klassiskt metspö. Här får du ett robust fiskespö i glasfiber till ett av de bästa priserna på marknaden (runt en hundring beroende på storleken), och den finns i tre olika längder att välja mellan beroende på vart du planerar att fiska.

Men den absolut största fördelen med Fladens Daisho är dess extremt lätta vikt på under 100 gram, vilket är mer än dubbelt så lätt som många andra metspön. Denna går även att fällas ihop till en bra storlek vilken innebär att den är extremt enkel att transportera i ryggsäcken eller för hand.

Även då den lättare vikten tar något på dess slitstyrka och hållbarhet i längden tycker vi helt klart att det låga priset väger upp för detta. Men i och med den lättare vikten får du också ett mycket responsivt spö med extra känslig topp, vilket ger dig bra med återkoppling när du fiskar.

Det är därför både enkelt att lära sig fiska med detta spö tack vare detta, samtidigt som du inte behöver oroa dig för att bli trött av att hålla i spöt om du metar över längre perioder.

Allt som allt är det en toppmodell som vi starkt skulle rekommendera för hobbyfiskaren eller för dig som vill ha ett smidigt metspö hemma när inspirationen slår till. Och priset är som sagt svårslaget.

FÖRDELAR

 • Extremt lätt
 • Bra balans och enkelt fiske
 • Prisvärt

NACKDELAR

 • Inte den bästa hållbarheten

2. Lineaeffe Orion Metspö

Bästa Metspö i Kolfiber


Lineaeffe Orion Metspö

Typ:

Metspö

Längd:

400, 700 cm

Material:

Kolfiber

Kraftigt Och Prisvärt Metspö i Kolfiber-material

På en andraplats hamnar Lineaffe Orion Metspöt, vilket till skillnad från Fladen Daisho ovan är skapat i en lite tyngre men otroligt robust konstruktion gjord på kolfiber. Detta resulterar i en betydligt starkare stång som klarar av att dra upp mycket större fiskar, samtidigt som chansen är mycket liten att den går sönder - även efter många år av användning.

Dessa metspön i kolfiber tenderar att vara dyrare, och det reflekteras även i Linaeaeffes prissättning, men vad du vinner på detta är som sagt en längre livslängd, samt möjligheten att använda beten som väger mycket mer (vilket innebär större fiskar). Med det sagt är Orion metspöt fortfarande väldigt bra prissatt för att vara i kolfiber.

Den robust designen innefattar däremot att du kan använda detta metspö i flera situationer, och gör det därför väldigt mångsidigt. Du kan också köpa modellen i två olika storlekar så att du finner ett alternativ som passar din fiskesituation bäst.

Även då spöt väger lite mer kan du enkelt fälla ihop denna till 115 cm, vilket innebär att det fortfarande är relativt enkel att transportera till och från vattnet.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt och kraftfullt
 • Mångfunktionellt
 • Prisvärt för kolfiber

NACKDELAR

 • Ganska lång hopfällbar längd

3. Daiwa Proteus Rullmetspö

Bästa Metspö med Rullfäste


Daiwa Proteus Rullmetspö

Typ:

Rullmetspö

Längd:

420 cm

Material:

Glasfiber

Hållbart Och Robust Rullmetspö

Letar du efter ett robust metspö att koppla ihop med din haspelrulle eller multirulle är det bra att köpa ett metspö med rullfäste - vilket är precis vad Daiwas Protes levererar. Här har du ytterligare ett robust metspö i kraftfullt kolfiber som klarar av mycket mångsidigt fiske, och med rätt rulle kan du dra in riktigt stora fiskar.

Denna modell är något lättare än Orion ovan, och har därför en lite mer känslig känsla till den. Detta tillsammans med dess vita indikatortopp gör det enkelt att upptäcka när du får napp utan att ens titta på flötet.

Dessutom har metspöt ett mycket ergonomiskt rullfäste, vilket tillsammans med den halvmjuka handtaget gör det skönt att ha i händerna under långa metpass.

En nackdel däremot är att den enbart kommer i en storlek på 420 cm, så här har du inte samma valmöjligheter som du finner på många andra modeller. Med det sagt är det en bra allroundlängd för metspön, och bör fungera bra i varierade situationer och platser.

FÖRDELAR

 • Slitstarkt och hållbar design
 • Känsligt toppfäste
 • Ergonomiskt rullfäste

NACKDELAR

 • Dyrare modell

4. Wiggler Metspö

Bästa Metspö För Barn


Wiggler Metspö

Typ:

Metspö

Längd:

360, 450, 540 cm

Material:

Glasfiber

Enkelt Och Billigt Metspö Perfekt För Barn Och Tonåringar

Wiggler metspöt är ett perfekt metspö för barn, och med tre olika längder att välja mellan så finns det alltid ett spö som passar just ditt barn - oavsett ålder.

Trots den billiga prislappen har metspöt en mycket bra kvalitet, och bör hålla väl under lättare sporadiskt fiske. Den enkla designen gör det också mycket smidigt att använda, och kräver inga speciella kunskaper för att sätta upp.

Att den just finns i inkrementella storlekar från 3-5 meter gör också att du kan uppgradera allt eftersom, och med det mycket låga priset gör det inte särskilt ont att köpa en ny modell allt eftersom.

Självklart besitter den inte samma kvalité och hållbarhet som många av de dyrare metspön som kan hittas på marknaden, men för enkelt fiska till en billig peng är den mycket svårslagen.

FÖRDELAR

 • Tåskydd
 • Bra greppstyrka på halt underlag
 • Smidigt snörningssystem

NACKDELAR

 • Dyra
 • Kan lukta något

5. Patriot Metspö

Bästa Metspö Med Teleskopisk Konstruktion


Patriot Metspö

Typ:

Metspö

Längd:

300-800 cm

Material:

Glasfiber

Smidigt Och Prisvärt Metspö i Teleskopdesign

Patriots metspö är en av de bästa modellen inom teleskopspön vi provat, mycket tack vare dess smidiga och lätta transportalternativ, och fantastiskt förmånliga prissättning.

Ett klassisk metspö är alltid något att ha hemma, och kan vara fantastiskt mysigt att dra fram på kvällen efter en lång dagsvandring. Allt du behöver är att köpa till ett metset för att kunna använda detta teleskopspö. I och med det fantastiska låga priset är det heller inte en stor investering.

Beroende på hur lång modell du har finns det även gott med alternativ från 3 till hela 8 meter, vilket är fler storleksalternativ än vad de flesta andra modeller på marknaden erbjuder. Oavsett vilken längd du väljer kan den fällas ihop till en ganska bra storlek som är enkel att ta med sig på utflykter, och den mycket låga vikten gör att du knappt känner av den.

Nackdelen är att den inte har samma typ av hållbarhet eller slitstyrka som vissa premiumalternativ inom metspö-segmentet. Men värderar du den enkla transporten och det rimliga priset finns det inget bättre val.

FÖRDELAR

 • Väger lite
 • Finns i många olika storlekar
 • Prisvärt

NACKDELAR

 • Inte den bästa hållbarheten

Metspö - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Längd

Material

Metspö

360, 450, 540 cm

Glasfiber

Metspö

400, 700 cm

Kolfiber

Rullmetspö

420 cm

Kolfiber

Metspö

300, 400, 500 cm

Glasfiber

Metspö

300-800 cm

Glasfiber

Metspö - Köptips

Ett klassiskt metspö kanske inte känns som att det är mycket mer än en längre stång som du fäster din lina och bete på, men det finns faktiskt en del viktiga faktorer som skiljer de olika modellerna åt. För att du ska välja rätt modell för dig och din specifika fiskesituation har vi därför sammanställt några av de viktigaste sakerna att hålla utkik efter när du jämför olika metspön.

metspö fiske

Typ Av Metspö

I grund och botten består ett metspö av ett simpelt bambuspö försett med en fiskelina och tillslut ett metrev. Ett metrev är det samlingsnamn som syftar till fiskekroken, sänket och flötet. Detta tillsammans med fiskelinan är ofta vad som brukar kallas för ett metset.

Det finns däremot inte särskilt många olika typer av metspön, men de närmsta släktingarna till dessa spön är pimpelspön - som framför allt används för pimpelfiske(isfiske) - alternativt kastspön (vilket är mer avancerat).

Ett mellanting mellan metspöt och kastspöt är däremot flugspön, då dessa framför allt används för fisketekniken flugfiske. Vid flugfiske använder man en tjockare lina, och därmed ofta ett lättare bete.

Vad som kan vara bra att tänka på när du letar efter rätt typ av metspön däremot är om dessa är teleskopspön (ibland även kallat för resefiskespön) eller inte, vilket kort innebär att de kan fällas ihop för att ta mindre plats. Nästan alla metspön kan på något vis minska i storlek för enklare transport, men de alternativ som kan delas upp i flera delar klassificeras inte som teleskopspön, utan dessa består av flera olika delar som "fälls in i varandra" till en enhetlig stång.

Längd

Längden på ditt metspö är en annan sak som kan vara bra att tänka på innan du köper in en modell. De flesta metspön tenderar att vara mellan 3 till 8 meter långa, vilket rimligtvis kommer att avgöra hur långt bort från land eller din båt du kan meta efter fisk.

I och met att du inte kastar ut metspön på samma sätt som kastspön spelar dess längd inte särskilt stor roll i avseendet av kastavståndet, men det kan göra en stor skillnad beroende på vart du fiskar ifrån.

Sitter du på land eller längs med en strand i en fiskestol kan det vara en bra idé med ett längre metspö, då detta tillåter dig att komma längre ut med betet på lite djupare vatten. Detta är extra viktigt om du är och fiskar på ett ställe där det är långgrunt.

Sitter du däremot ute på en brygga eller på en båt kanske du inte behöver en lika lång modell i och med att du redan befinner dig på djupare vatten.

Tänk däremot på att längre modeller tenderar att vara lite svårare att hantera, särskilt för mindre barn. För barn skulle vi alltid rekommendera att de börjar med en kortare modell för att lära sig enklare.

metspö med barn

Material

Materialet av metspöt är en annan viktig faktor att tänka på, då detta till stor del kommer att avgöra hur hållbar och slitstark metspöt är. Fiskar du större gäddor eller abborrar till exempel behöver du förmodligen en mer robust modell som klarar av att dra upp dessa.

Materialvalet kommer också att avgöra hur tungt fiskespöt är, vilket gör det mer eller mindre lätthanterligt, och lättare spön är rimligtvis fördelaktigt för lättare transport.

Det finns två huvudsakliga val du har att välja mellan, glasfiber eller kolfiber - men det finns även vissa modeller i bambu eller aluminium. Men nästan alla moderna alternativ utnyttjar glas- eller kolfiber då dessa material är både starka och lätta.

De billigare modellerna kommer att använda sig av glasfiber, då detta är billigare att använda i tillverkningen, men resulterar även i mindre hållbarhet och slitstyrka. De dyrare modellerna använder sig istället ofta av kolfiber vilket är mycket starkare.

Vikt & Transport

Som vi precis nämnde kommer materialvalet av ditt metspö till stor del att avgöra hur tungt det är, vilket rimligtvis underlättar eller försvårar dess transportmöjligheter. Är du till exempel ute på en längre vandringsresa kan det rimligtvis vara en bra idé att gå för en lättare modell som inte väger lika mycket.

Hur lätt ditt metspö är att transportera beror också till stor del på hur du kan fälla ihop denna när du inte använder den. nästan alla metspön är som sagt ganska långa (över 3 meter), vilket innebär att samtliga på något vis kan förkortas vid transport.

Många är så kallade teleskopspön, som fungerar mest som ett vanligt fällbart metspö. Dessa metspön ska du dock inte förväxla med de "vanliga" metspön, som har flera separata delar som kan dras isär och sedan fästas ihop igen.

Det finns även metspön som bara har en del, och dessa metspön anses generellt som de mest robusta och mest hållbara då det saknas skarvar mellan olika delar som kan gå sönder. Men vill du få plats med ett alternativ som ryms i en vandringsryggsäck eller liknande behöver du rimligtvis köpa ett alternativ som kan fällas ihop till en mycket liten längd.

Vanliga Frågor Om Metspön

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett metspö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskespön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa metspöt?

Det bästa metspöt är enligt vårt test Fladen Daisho Metspö, ett riktigt prisvärt och bra allround alternativ av metspö.

Vad kostar ett metspö?

Metspön kostar allt ifrån 100-1000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används. Dyrare modeller är oftast skapade med mer högkvalitativa material som håller längre.

Hur lång lina ska man ha på ett metspö?

En metspö bör ha en lina som motsvarar ungefär det dubbla av metspöts längd för bäst effekt.

Kan man kasta långt med ett metspö?

De flesta metspön är ganska långa, och dessa tenderar att vara de mest effektiva för att kunna kasta långt.

Hur underhåller man ett metspö?

Torka av ditt metspö med en torr trasa efter användning för att förhindra att smuts och salt från sjön fastnar på metspöt. Förvara metspöt på en torr och sval plats, gärna i originalförpackningen för bästa möjliga vård.

Vad är en bra metspö för nybörjare?

Detta beror mycket på vad slags metspö man är ute efter, det finns olika metspön för olika situationer. Men generellt sett finns det några metspön som är lättare att använda då de inte kräver någon avancerad kunskap för att sätta upp och använda.

Sammanfattningsvis Om Metspön

En varm sommarkväll finns det inte så mycket bättre än att slappna av och dra fram metspöt för att fiska lite. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 56

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.