• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Jaktvapen För Nybörjare (2024): Bäst i Test

3 Bästa Jaktvapen För Nybörjare (2024): Bäst i Test

bästa jaktvapen nybörjare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du är ny på jakt kan det vara överväldigande att välja gevär. Det finns så många olika märken, modeller och kalibrar att välja mellan, var och en med sina egna unika egenskaper och möjligheter.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste övervägandena du bör tänka på när du väljer ett jaktgevär och ger dig några rekommendationer som hjälper dig att komma igång.

Oavsett om du precis har börjat eller vill uppgradera din befintliga utrustning hoppas vi att den här guiden hjälper dig att hitta det perfekta geväret för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Jaktvapen För Nybörjare Är:

 1. 1
  Bäst i Test Jaktvapen För Nybörjare: Tikka T3x Lite Vapenpaket - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Jaktpaket För Nybörjare: Browning X-Bolt Composite Vapenpaket - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Jaktvapen För Nybörjare: Winchester XPR Vapenpaket - Läs Recension

1. Tikka T3x Lite Vapenpaket

Bäst i Test Jaktvapen För Nybörjare


Tikka T3x Lite Vapenpaket

Piplängd:

51 cm

Kaliber:

9.3x62

Vikt:

2.8 kg

Enkelanvänt, Smidigt & Populärt Vapenpaket

Tikka T3X Lite är förmodligen en av de mest populära studsarna här i Norden, särskilt för nybörjare - oh detta är ingen slump. Det är nämligen ett jaktgevär som kan användas av både nybörjare och mer erfarna jägare, men det är mycket enkelt att använda och sätta ihop med utbytbara kikarsikten samt fästen som ingår i vapenpaketet.

Geväret är också enkelt att justera i både längd och höjd som gör att du kan använda den över hela årets olika jaktsäsonger utan problem, och kan därför också användas för att jaga en rad olika typer av vilt. Greppet är också mycket bekvämt och kan även bytas ut mot ett pistolgrepp om du föredrar detta.

En annan bra fördel med denna modell är dess extra skuminlägg i syntetkolvarna vilket bidrar till en mindre resonanseffekt vilket är perfekt för att kunna jaga sitt byte igenom skogen utan att göra särskilt mycket ljud.

T3X är tillverkad av en förstärkt glasfiberpolypropylen, och det bakre locket kan förses med ytterligare plattor för extra skydd. Den nya utformningen av ryggskyddet har också integrerade luftfickor som hjälper till att absorbera rekylen för förbättrad skjutnoggrannhet. Bakstyckshylsan i metall ger ökad hållbarhet och bakre skydd för extra säkerhet.

Allt som allt är det en otroligt funktionellt och smidig modell som kommer passa perfekt för dem som tar sina första steg på jakt.

FÖRDELAR

 • Multijusterbar kolv
 • Enkelt och smidigt att använda
 • Tyst användning

NACKDELAR

 • Lite dyrare vapenpaket

2. Browning X-Bolt Composite Vapenpaket

Bästa Jaktpaket För Nybörjare


Browning X-Bolt Composite Vapenpaket

Piplängd:

53 cm

Kaliber:

.308

Vikt:

3 kg

Snyggt Och Effektivt Jaktvapen För Nybörjaren

Browning X-Bolt Composite Jaktpaket är ett bra alternativ för nybörjaren som vill börja med ett snyggt men ändå mycket effektivt jaktvapen. Det kan vara något tyngre än några av de andra alternativen på den här listan, men det kompenserar för det genom att ha några extra funktioner som justerbara lager och justerbara funktioner.

Det bästa med modellen är däremot att den är mycket rekyltålig och träffsäker, två egenskaper som vi vet med oss att nybörjare uppskattar mycket, särskilt om man inte har så mycket skytteerfarenhet sedan innan.

Designen är också mycket snygg och diskret vilket vi personligen uppskattar mycket, och magasinet kan laddas med upp till 5 skott åt gången.

X-Bolt Composite Hunting Pack är definitivt det bästa valet för dem som vill börja jaga utan att spendera allt för mycket pengar, men som ändå vill ha ett pålitligt vapen som kommer att hålla i flera år.

FÖRDELAR

 • Robust och slitstark konstruktion
 • Enkel att anpassa efter foten för säkert stöd
 • Bra greppstyrka

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

3. Winchester XPR Vapenpaket

Bästa Billiga Jaktvapen För Nybörjare


Winchester XPR Vapenpaket

Piplängd:

53 cm

Kaliber:

.308

Vikt:

2.8 kg

Simpel Och Effektivt Jaktvapen För Nybörjaren

Winchester XPR är ett prisvärt vapenpaket för nybörjaren som inte har så mycket pengar att spendera. Den kanske inte har lika många funktioner som några av de dyrare modellerna, men den erbjuder ändå bra precision och rekylskydd vilket kommer att vara mycket användbart för dem som tar sina första steg i jakten.

Designen är också modern och snygg, men ändå diskret eftersom den inte kommer att dra till sig för mycket uppmärksamhet när du jagar. Magasinet har plats för upp till 3 skott åt gången, så du bör tänka på att skaffa extra magasin om du planerar att ge dig ut och skjuta många skott på samma gång.

På det hela taget är detta ett utmärkt val för alla som letar efter ett enkelt och pålitligt vapen som inte kommer att slå sönder banken!

FÖRDELAR

 • Väldigt prisvärd
 • Snygg modern design
 • Bra rekyldämpning

NACKDELAR

 • Endast 3-skottsmagasin

Jaktvapen För Nybörjare - Köptips

Om du är nybörjare på jakt eller på gevär i allmänhet bör du undvika att köpa något begagnat. Risken att få ett skadat eller felaktigt gevär är inte värd den relativt obetydliga summan pengar som sparas jämfört med att köpa ett nytt gevär. Här är några andra viktiga saker att tänka på innan du köper ditt jaktvapen som en nybörjare:

Typ Av Jaktvapen

Det första du måste avgöra är vilket typ av jaktvapen du är ute efter, vilket till stor del baseras på hur och var du planerar att använda det. Ska du till exempel jaga vildsvin på nära håll under en drevjakt kanske ett hagelgevär passar bättre än ett klassiskt gevär, men de kan däremot vara svårare att hantera och skjuta med på längre avstånd.

När du hanterar ett gevär har du fler kontaktpunkter med kroppen än med en pistol. Detta kan leda till bättre hantering och högre noggrannhet. Av denna anledning kan det vara lättare att bli skicklig med ett gevär.

köpa jaktvapen jaktgevär

Gevär tenderar också att erbjuda högre magasinkapacitet, så du får fler skott att öva med. Och generellt sett finns det färre regler kring långa vapen än korta, vilket ofta gör det lättare att köpa gevär. För nybörjare skulle vi därför nästan alltid rekommendera att du köper en bra älgstudsare eller liknande gevär.

Enkelhet & Funktionalitet

Du kanske tror att du kan bli en bättre skytt om du lägger några extra tusenlappar på de mest avancerade komponenterna och tillbehören. Men i början är det snarare tvärtom.

Håll ditt nybörjargevär enkelt. Massa extra och avancerad funktionalitet står i vägen för inlärningen av de grunder som du måste behärska för att bli en skicklig skytt.

Vissa tillbehör och komponenter kan kompensera för dålig teknik. Skyttar som lär sig på det här sättet upptäcker ofta inte de brister och misstag som hindrar dem från att uppnå skicklighet. Att investera i specialiserad utrustning ger en mycket bättre avkastning när du redan har maxat din naturliga förmåga med grunderna.

Om du sedan någonsin hamnar i en situation där allt du har till hands är ett grundläggande gevär, kommer du inte att ha några problem med att använda det med stor effekt.

Kaliber

Många jägare tänker för mycket på valet av patroner. Sanningen är att de flesta vanliga medelstora till stora kalibrar är helt tillräckliga för de flesta nordiska storviltskyttar när de kombineras med rätt kula.

Kaliber är dock fortfarande relevant, och i allmänhet vill du välja en kammare som har tillräcklig kraft för de avstånd och det vilt du planerar att skjuta, men inte så kraftfull att du inte kan skjuta den bekvämt och konsekvent.

Träffsäkerhet

Mycket värde läggs på gevärens noggrannhet, och det är förståeligt nog. Det är en av de viktigaste mätvärdena vi använder för att utvärdera gevär. Men den kan också överbetonas.

Även om det är betryggande att ha ett gevär som konsekvent skjuter ¾-tums 5-skotsgrupper - och många av gevären i den här listan gör just det - så uppfyller de flesta jaktgevär inte den tröskeln.

Det som är viktigare är hur ett gevär presterar under verkliga förhållanden, och om du har ett gevär som kan sätta en 3-skottsgrupp på papper på 200 meter är du redo att gå. 

Noggrannheten blir mer kritisk när man jagar på vidsträckt öppen terräng, där längre skott är normen. Många jaktgevär kan du jaga med det på upp till 150 meter med fullt förtroende. Efter 150 meter blir det mer komplicerat.

Det är inte bara precisionen i geväret som är av största vikt, utan en mängd andra faktorer har ett överdrivet stort inflytande på var din kula träffar. Det är viktigt att förstå vinden och kulans exakta fallhöjd, att ha konsekvent ammunition och att använda sig av goda grunder för skytte. 

Estetik, Hantering & Passform

Vissa jägare bryr sig inte om hur fult deras gevär är, så länge det fungerar felfritt och skjuter exakt. Andra jägare lägger stor vikt vid snygga gevär. Se bara till att välja ett som ser bra ut för dig - det spelar ingen roll vad din kompis har för smak.

jaktgevär nybörjare

Ännu viktigare är att du skaffar ett som passar dig bra. Geväret ska komma upp till din axel naturligt och fungera smidigt i dina händer. Välj ett gevär med en kvalitetsfinish som håller för de väderförhållanden du kommer att möta. Fult eller vackert, du vill ha ett gevär som håller länge.

Vikt

Jaktgevärets vikt kan betyda allt, eller så betyder den kanske inte mycket alls - det beror helt enkelt på din situation. Om du främst jagar med en jaktryggsäck i bergen kanske du vill leta efter ett gevär som väger mindre än 3 kilo utan optik.

Ju längre du måste bära ditt gevär desto viktigare blir vikten. För ett allsidigt jaktgevär har medel- till tunga gevär (3-4 kg) fördelar - nämligen att de är mycket lättare att skjuta exakt med, men de är fortfarande inte för tunga att bära genom skogen och bergen.

Om du inte behöver bära ditt gevär långt kan ett tyngre gevär med ett benstöd vara lättare att skjuta.

Håll Dig Inom Din Budget

Den sista rekommendationen är att du håller dig inom din budget. Det finns ingen anledning att gå över gränsen när du köper ditt första gevär.

Jakt är en livslång strävan. Om det visar sig vara något du brinner för kan du alltid uppgradera senare. Om du tar hand om ditt gevär på det sätt som föreslås nedan kommer det att hålla sitt värde.

För tillfället bör du välja något du har råd med och fokusera på att lära dig att bli en bättre jägare.

Jaktregler

Innan du ger dig ut på jakt ska du köpa ett statligt jaktkort som visar att du har betalat viltvårdsavgiften. Det ger dig rätt att jaga i Sverige. Du kan också köpa ett lokalt jaktkort i vissa län.

Viltförvaltningsavgiften är något som varje jägare betalar och den kostar 300 kronor per jaktår. Att gå med i en jaktklubb kan också vara en bra idé.

När du är ny jägare är det viktigt att få erfarenhet genom att öva på att skjuta för att bygga upp självförtroendet.

Det är också viktigt att du när du har fått ditt jaktkort ansöker om en vapenlicens hos polisen när du har fått ditt jaktkort. Ofta måste jägare ge vad vi kallar ett "skadeskott" - det vill säga att det är av yttersta vikt att vi minimerar ett djurs lidande så mycket som möjligt när vi tar livet av det.

jaktvapen för nybörjaren

Annan Jaktutrustning För Nybörjare

Utöver ett jaktvapen finns det även några andra saker som du bör köpa in som en nybörjare till jakt, som bland annat optik och tillbehör.

Ett bra exempel på detta är att köpa in sig hörselkåpor och/eller en ljuddämpare för att skydda dina öron från de höga ljuden som kan uppstå i samband med att avfyra ett vapen.

Du bör också införskaffa dig ett par skytteglasögon för att skydda dina ögon mot skräp och eventuella fragment som kan uppstå från skjutandet.

Ett bensstativ eller ett stativ att vila geväret på är också ett användbart tillbehör för att skjuta på ett mer stabilt sätt.

Slutligen måste du också köpa ett vapenskåp att förvara dina jaktvapen i.

Hur Du Tar Hand Om Ditt Första Jaktgevär

När du väl har tryckt på avtryckaren och köpt ditt första gevär måste du lära dig att ta hand om det. Detta förtjänar en egen artikel, men här är några riktlinjer för att komma igång.

Torka Av Geväret

Efter varje gång du använder ditt gevär ska du se till att torka av det med en lätt vapenolja. Jag gillar också att ta bort bulten och torka av den också.

Rengör Pipan

Hur ofta du rengör pipan beror på hur ofta du skjuter med den. Rekommendationerna varierar kraftigt så detta är ett beslut som du måste fatta själv.

Jag rekommenderar att du rengör den minst var 100:e skott du skjuter. De grundläggande stegen är följande:

 1. Ta bort bulten från geväret. Se till att den är oladdad!
 2. Kör lappar som är indränkta i lösningsmedel genom pipan från borrning till pipans ände. Upprepa ~5-10 gånger.
 3. Tryck igenom rena plåster. Fortsätt så tills lapparna kommer ut rena.
 4. Kör en lätt oljad plåster genom pipan. Geväret är nu redo för förvaring.
 5. Om du ska skjuta geväret snart, kör ytterligare en plåster genom geväret för att avlägsna överflödig olja.

Förvaring Av Ditt Gevär

När du inte använder ditt gevär för jakt kommer du antingen att transportera det eller förvara det.

Om du transporterar det ska du först och främst se till att du följer bestämmelserna för att hålla dig inom lagens ramar. Detta kan innebära att du förvarar det i en låst väska och att ammunitionen finns på annan plats. Transportera aldrig ett laddat gevär. Lasta alltid av geväret efter att du har använt det.

Vapenskåp

När det gäller förvaring är det bäst att hålla geväret låst i ett vapenskåp (det är faktiskt lag på detta). Det är avgörande att det inte är tillgängligt för någon annan än dig. Alltför många vapenolyckor har inträffat tidigare och du vill naturligtvis undvika detta till varje pris.

Sammanfattningsvis Om Jaktvapen För Nybörjare

Som nybörjare är det viktigt att välja rätt jaktvapen för att underlätta så mycket som möjligt för din första jakt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 26

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.