• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Ljuddämpare (2024): Bäst i Test

5 Bästa Ljuddämpare (2024): Bäst i Test

bästa ljuddämpare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

En av de bästa sakerna med jakt är att vara ute i naturen och se alla sevärdheter runt omkring dig. Moder Naturs överflöd är ännu mer imponerande om du kan höra henne och se henne.

Detta uppnås bäst genom att hålla ljudet från ditt gevär nere när det är dags att trycka på avtryckaren. Naturligtvis kan man inte veta exakt när det kommer att ske, och det kan vara obekvämt att bära hörselskydd när du inte behöver det. Det finns inget bättre sätt att bevara din hörsel och naturens ljud än att fästa en ljuddämpare på ditt favoritjaktgevär.

Om du frågar tio jägare vad som är det bästa jaktgeväret på marknaden får du tio olika svar. Samma sak gäller för ljuddämpare. Alla har sin favorit och sina specifika skäl att välja den ena framför den andra.

Eftersom vi inte kan veta vad som kommer att vara den viktigaste aspekten för dig personligen har vi beslutat att göra ett urval utifrån specifika kriterier. Nedan hittar du val baserade på kaliber, decibelreducering, pris, allmänt värde osv.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Ljuddämparna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Ljuddämpare: Stalon XE108 - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Ljuddämpare: RCC M48 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ljuddämpare För 22LR: Jaki Ljuddämpare - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Ljuddämpare För Tävlingsskytte: A-Tex PRS 3 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Ljuddämpare: Stalon RM - Läs Recension

1. Stalon XE108

Bäst i Test Ljuddämpare


Stalon XE108

Dämpning:

-31 dB

Kaliber:

.17 - .45 kaliber

Material:

Aluminium

Vikt:

370 gram

Multifunktionell Och Smidig Ljuddämpare För Alla Jaktupplevelser

Stalon är ett av de största varumärken när det kommer till ljuddämpare här i Sverige, då de framför allt fokuserar på att skapa de bästa ljuddämparna på marknaden. De har ett gäng olika modeller som alla skulle kunna hamna högt upp på denna lista, men på en förstaplats har vi valt XE108 då det förser dig med en otroligt multifunktionell förmåga.

X-serien består av fyra olika modeller med varierande längd, vikt och effekt - men XE108 är enligt oss den mest mångsidiga. Den ger dig nämligen en bra balans mellan en låg vikt, kortare förlängning av vapnet, en bra prestationsförmåga och framför allt förmågan att använda den med en rad olika kaliber.

I och med att du kan använda den med kaliber från .17 hela väggen till .45 innebär det att den passar lika väl under drevjakterna som mer rörlig jakt med hundar och hundförare. Den teleskopiska designen innebär också att den smidigt kan förvaras och ta minimal plats, samtidigt som det är enkelt att förlänga den utifrån dina behov.

Hela ljuddämparen är också skapad i hållbart och slitstarkt aluminium med gängor i rostfritt stål vilket gör det till ett perfekt val under alla säsonger och väder, och kommer enkelt att hålla under många år framöver.

FÖRDELAR

 • Smidig teleskopdesign
 • Bra hållbarhet och livslängd
 • Klarar många olika kaliber
 • Rostfritt material

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

2. RCC M48

Näst Bäst i Test Ljuddämpare


RCC M48

Dämpning:

-35 dB

Kaliber:

.22 - .375 kaliber

Material:

Kolfiber

Vikt:

280,350,420 gram

Mycket Dämpande Och Anpassningsbar Ljuddämpare För Alla Situationer

RCC är vanligtvis kända för sina rekylbromsar, men har också stadgat sig som en av de bättre svenska varumärkena inom ljuddämpare, vilket tydligt uppvisas i deras M4-modell. Precis som namnet anger är det en ljuddämpare med diameter på 48 mm vilket är både effektivt, enkelt att använda och högst anpassningsbart.

Den kommer i en moduldesign som gör det möjligt att både reglera längden och vilken kaliber du vill använda, vilket gör det till ett multifunktionellt verktyg som du kan använda på en rad olika gevär och jaktsituationer. På detta sätt kan du också minska dämpningen mer om du vill, vilket är ett stort plus för dig som vill skydda öronen när du är ute.

Vi upplevde faktiskt att denna modell från RCC var en av de bäst dämpade alternativen på marknaden, och detta är till stor del tack vare de sex rostfria näten som tillkommer. Dessa lindar du mellan de olika bafflarna, och resulterar i en högre dämpning i jämförelse med många andra ljuddämpare med två vanliga kamrar. En mycket dovare och mer behaglig smäll är resultatet.

En annan stor fördel med denna modell är att RCC har använt sin erfarenhet för att bygga in en rekylbromsenhet i ljuddämparen vilket gör det enklare att hantera vapnet, och självklart leder det till en mindre rekyl.

Den enda riktiga nackdelen med detta alternativ är att den likt Stalons XE108 ovan är en av de dyrare ljuddämparna på marknaden, men för dess mångfunktionella design är det helt klart värt pengarna.

FÖRDELAR

 • Bra dämpning
 • Smart multifunktionell moduldesign
 • Inbyggd rekylbromsmodul

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

3. Jaki Ljuddämpare

Bästa Ljuddämpare För 22LR


Jaki Ljuddämpare

Dämpning:

-30 dB

Kaliber:

.22 kaliber

Material:

Aluminium

Vikt:

80 gram

Speciellt Anpassad Ljuddämpare För 0.22lr

Om du är på marknaden efter en riktigt bra ljuddämpare att använda med 22lr gevär är Jakis ljuddämpare definitivt ett alternativ att hålla ögonen på. Denna prisvärda ljuddämpare är otroligt lätt, smidig och enkel att använda med små som stora 22lr gevär, och är som sagt speciellt anpassad för dessa gevär.

Vad du förlorar i mångsiktighet får du tillbaka i dess otroliga prestanda för just denna typ av gevär. Med en mycket mindre och (extremt) mycket lättare design innebär det mindre skillnad från att skjuta 22lr geväret utan och med ljuddämparen. Att den också är enkel att montera av och på gör det smidigt att byta mellan de två alternativen utifrån behov.

Slutligen lider hållbarheten lite av dess lätta design och är inte helt i nivå med de premium-alternativen som kostar lite mer, men för priset kan du inte be om en mycket bättre fungerande ljuddämpare för 22lr geväret. Behöver du däremot ett mer anpassningsbart alternativ bör du välja en av modellerna vi rekommenderat ovan från Stalon eller RCC.

FÖRDELAR

 • Prisvärt
 • Speciellt anpassad för 0.22lr
 • Ultralätt

NACKDELAR

 • Snävt användningsområde
 • Sämre hållbarhet i jämförelse med premium-alternativ

4. A-Tex PRS 3

Bästa Rostfria Ljuddämpare För Tävlingsskytte


A-Tex PRS 3

Dämpning:

-28 dB

Kaliber:

6.5, .30, .338 kaliber

Material:

Rostfritt Stål

Vikt:

565 gram

Mångsidiga

FÖRDELAR

 • Kombinerad ljuddämpare och mynningsbroms
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Rostfri ljuddämpare 

NACKDELAR

 • Dyrare modell
 • Ganska tung och otymplig

5. Stalon RM

Bästa Billiga Ljuddämpare


Stalon RM

Dämpning:

-18 dB

Kaliber:

.17 - .22 kaliber

Material:

Aluminium

Vikt:

158 gram

Enkel, Smidig Och Billig Ljuddämpare

Slutligen är det återigen Stalon som kommer upp, med sin billiga RM ljuddämpare. Om du letar efter en ljuddämpare som ligger över de allra billigaste alternativen på marknaden, utan att behöva betala för mycket, kan Stalon RM vara ett bra val.

Den här ljuddämparen kommer med en aluminiumkonstruktion och är relativt lätt när man tar hänsyn till priset, och den har en ganska enkel montering och demontering. Även ljuddämpningsmängden ligger under lite bättre modeller med -18 dB, men det betyder ändå att den fungerar för att sänka ljudnivån något och ta bort de högre och skarpare ljuden av skottet. Men i jämförelse med alternativ såsom RCC ovan kommer du helt klart att märka av skillnaden.

Allt som allt, har Stalon RM ljuddämparen alla de funktioner och egenskaper du behöver för en billig ljuddämpare, men om du planerar att använda din ljuddämpare ofta bör du kanske titta på något av dyrare men mer effektiva alternativen på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Enkel montering och demontering
 • Rostfri konstruktion

NACKDELAR

 • Inte den bästa kvalitén
 • Lägre ljuddämpning

Ljuddämpare - Produktjämförelse

Produkt

Dämpning

Kaliber

Material

Vikt

-31 dB

.17 - .45 kaliber

Aluminium

370 gram

-35 dB

.22 - .375 kaliber

Kolfiber

280,350,420 gram

-30 dB

.22 kaliber

Aluminium

80 gram

-28 dB

6.5, .30, .338 kaliber

Rostfritt Stål

565 gram

-18 dB

.17 - .22 kaliber

Aluminium

158 gram

Vad Är En Ljuddämpare?

En ljuddämpare är ett ljudupphängningssystem som låter lite ljud att passera igenom men låser bort stora delar av gevärets ljud. Det är ett mycket populärt jaktverktyg eftersom det inte bara kan lindra ljudet från ditt gevär, men också ljudet från utomhusmiljön som låter dig lokalisera dina mål bättre.

Är Ljuddämpare Licensfria?

Ljuddämpare har varit livensfria sedan den 1 Juli 2022, och klassificeras nu på samma sätt som ammunition och inte som skjutvapen. Det innebär att de är lagliga att använda om du har rätt att inneha ett visst vapen för skjutning. Den måste däremot passa till det vapnet i fråga.

Hur Fungerar En Ljuddämpare?

Ljuddämparen låter lite ljud passera igenom ett system av invändiga kamrar, som låser bort en stor del av ljudeffekten från geväret. När luften och gaserna passerar genom ljuddämparen laddas de långsamt samtidigt som ljudet dämpas.

bästa ljuddämpare på marknaden

Ljuddämpare - Köptips

Innan du bestämmer dig för att köpa en ljuddämpare finns det några viktiga faktorer som du bör tänka på, särskilt med tanke på hur många olika alternativ som nu finns tillgängliga på marknaden. Dessa saker är viktiga att hålla reda på för att säkerställa att du köper rätt modell för dina specifika behov.

Rätt Ljuddämpare För Rätt Vapen

Det absolut viktigaste att avgöra först är vilket gevär du planerar att använda, för att på så sätt hitta en ljuddämpare som är kompatibel med denna. De flesta ljuddämpare kan användas på flera vapen i flera olika kalibrar. Med gängade pipor och gängadaptrar kan du överföra din ljuddämpare från en pistol till en annan med liten eller ingen ansträngning. När du väljer en ljuddämpare för flera vapen finns det två komponenter att ta hänsyn till: kaliberstorlek och fästsystem.

Om du köper en ljuddämpare för flera vapen ska du köpa en modell som är utformad för den största kalibern du tänker skjuta. Att skjuta en mindre kaliber genom ett rör med större diameter fungerar mycket bättre än tvärtom. Nackdelen med detta alternativ med flera kaliber och ljuddämpare är att ljuddämpningen inte blir lika effektiv när du skjuter mindre kaliber eftersom ljuddämparens diameter är större än den kula som går ut.

Den goda nyheten är att den faktiska skillnaden endast är några få decibel i allmänhet. Så i själva verket kompromissar du egentligen inte så mycket genom att skaffa en ljuddämpare som är .30-kaliber till exempel så att du kan skjuta både .223/5.56 och även 300 Blackout genom den.

Det finns två huvudtyper av monteringssystem. Direktgängad innebär att ljuddämparen har hongängor som tar emot de manliga gängorna på skjutvapnets pipa. Snabbkopplingssystem använder en snabbkopplingskrage som gängas på skjutvapnet och som sitter permanent på plats.

När du flyttar ljuddämparen från ett vapen till ett annat frigörs ljuddämparen med en snabb vridning för överföring. Beroende på användningen och behovet av att överföra ljuddämparen från ett skjutvapen till ett annat kan du välja det bästa alternativet för din användning.

Dämpning

En av de viktigare sakerna att tänka på är självklart hur mycket ljud som ljuddämparen faktisk kan dämpa. Detta kan skilja mycket från olika modeller, men de flesta tenderar att dämpa ljudet från dina skott med ungefär 30 dB, men det kan som sagt variera stort.

Beroende på hur tyst du vill vara när du är ute och skjuter i naturen kan det därför vara smart att köpa en modell som dämpar mer eller mindre. Generellt sett tenderar de större och dyrare alternativen att dämpa mer än budgetalternativ.

bästa ljuddämpare på marknaden

Storlek & Vikt

Om du planerar att använda ljuddämparen huvudsakligen på ett långdistansbultgevär och sällan använda den på andra vapen, bör du välja en tyngre modell med ett monteringssystem som kan fästas med gängor. Tunga ljuddämpare av stål är tåliga och kan ta emot straffet från stora kalibrar. En sak att notera dock: Även om tunga ljuddämpare generellt sett är tuffare med allt som är lika, lägger de till mer vikt i slutet av gevärets pipa, och därför är de mer benägna att orsaka att vapnets nollpunkt förskjuts när man skjuter med och utan ljuddämpare. Men eftersom du nollställer siktet när ljuddämparen är installerad kommer denna nollförskjutning inte att vara ett problem för den person som installerar en ljuddämpare på ett vapen och behåller den där. 

Omvänt, om du planerar att köpa en ljuddämpare och använda den på många vapen som inte är stora magnumkaliber, bör du starkt överväga en lättviktsmodell. När det gäller ljuddämpare av stål gäller att ju lättare de är desto mindre påverkar de vapnets träffpunkt, men i allmänhet är de kanske inte lika starka eller hållbara om du planerar att skjuta många skott mycket snabbt eller med magnumgevärskalibrar.

Installation & Användning

Det ska vara lätt att fästa på ljuddämparen på geväret, samtidigt som det bör vara enkelt att ta bort den om du behöver göra det. För jägaren är det av avgörande betydelse att ha en ljuddämpare som kan bibehålla absolut noggrannhet och exakt repeterbarhet när den installeras på geväret, sedan avlägsnas, installeras på nytt, avlägsnas, och sedan avlägsnas, och, ja, du förstår.

Ditt gevär kommer inte att skjuta likadant när dämparen är på och när dämparen är av. Det är normalt att ha en förändring av träffpunkten när man skjuter med samma gevär och ammunition med och utan ljuddämpare. Frågan är om det är möjligt att upprepa denna förskjutning av träffpunkten.

Om jag t.ex. skjuter 1 cm högt och till höger med ljuddämparen på, jämfört med minträffpunkt utan ljuddämparen, kan jag nollställa mitt gevär med ljuddämparen på så att min träffpunkt är densamma mitt sikte. Så länge som precisionen och repeterbarheten hos ljuddämpare är konstant, är nollpunkten exakt rätt varje gång jag, även om du har tagit av ljuddämparen mellan skotten.

Det är också viktigt att detta är enkelt att göra, särskilt om du planerar att ta av och på denna många gånger under säsongen. I detta läge bör du titta på ljuddämpare som är lätta att ta av och sätta på och som inte kräver för mycket hantering.

Skydd För Ljuddämpare

Innan jag ägde och sköt med en ljuddämpare trodde jag att ljuddämparesskydd bara var något som andra använde för att se coola ut. Jag upptäckte dock att dessa typer av skyddskåpor är funktionella och användbara i vissa fall.

ljuddämpare jakt

Ljuddämpare värms upp med varje skott som avfyras. Om du skjuter på skjutbanan kommer din ljuddämpare att värmas upp och skapa en hägring som du ser i ditt synfält när du tittar genom ditt kikarsikte. Skydd för ljuddämparen hjälper till att minska denna hägring och gör stor skillnad för att du ska kunna behålla en tydlig bild av ditt mål.

När du jagar ska du behandla din ljuddämpare precis som du skulle behandla mynningen på ditt gevär och se till att du inte låter fukt eller skräp komma in i ljuddämparen. Jag täcker borrhålet i ljuddämparen med eltejp när jag jagar. Det gör ett bra jobb och skapar en vädertät förslutning och påverkar inte noggrannheten på något sätt.

Hållbarhet & Slitstyrka

Den bästa ljuddämparen bör vara tåligt och kunna ta emot straffet från stora kalibrar. Idag är ljuddämpare tillverkade av olika material, men ljuddämpare i rostfritt stål eller aluminium är de mest lämpliga och lätthanterliga för ljuddämpning under jaktsäsongen.

De bör klara regn, snö och andra hårda väderförhållanden som du kan stöta på under jaktsäsongen. För ljuddämpare i lättvikt kan du lita på att de står emot väder och vind, men ibland är det bäst att vara försiktig när det gäller lättvikts ljuddämpare. Det är bäst att ta lite extra försiktighet när du använder ljuddämpare i lättvikt med större kalibrar.

Vi rekommenderar nästan alltid att köpa en ljuddämpare i rostfritt stål om du planerar att spendera tid ute i naturen under jaktsäsong. Detta kommer att skydda det från att rosta om det snöar eller regnar, och är helt klart värt pengarna i vår erfarenhet.

Vanliga Frågor Om Ljuddämpare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ljuddämpare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av ljuddämpare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa ljuddämparen?

Det bästa ljuddämparen är enligt vårt test Stalon XE108, en mycket mångsidigt, effektivt och robust ljuddämpare.

Vad kostar en ljuddämpare?

En ljuddämpare kostar vanligtvis mellan 1000-3000 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt vilken tekniskt funktionalitet som finns tillgänglig.

Behöver man fortfarande öronskydd med en ljuddämpare?

Om du fäster en ljuddämpare i slutet av pipan kan du minska det skadliga ljudet, men det kanske inte sänker det till en nivå som är säker för hörseln. Detta innebär att man för att effektivt skydda sin hörsel alltid bör bära ordentliga hörselskydd på öronen, även när skjutvapen är utrustade med ljuddämpare. Jag är dock inte din mamma och jag tänker inte tala om för dig vad som är bäst för dig. Jag jagar och skjuter regelbundet med ljuddämpare och utan hörselskydd. I allmänhet begränsar jag min exponering för rimfire- eller pistolkaliber endast när jag inte har på mig hörselskydd. Din körsträcka och känslighet kan variera, så använd ditt bästa omdöme. Som en allmän regel gäller dock att du alltid ska bära hörsel- och ögonskydd när du skjuter med ljuddämpare. 

Sammanfattningsvis Om Ljuddämpare

Ljuddämpare kan vara det perfekta verktyget att ha med sig när man är ute och jagar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 29

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.