• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 3 Bästa Lerduvekastare (2024): Bäst i Test

3 Bästa Lerduvekastare (2024): Bäst i Test

bästa lerduvekastare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Som med alla andra sporter och fysiska aktiviteter är nyckeln till framgång repetition, och repetition är inget annat än kontinuerlig övning.

För jägaren eller skytten kan därför lerduvekastare vara ett utmärkt alternativ att öva på sitt skytte med rörande mål. De bästa skyttarna i världen har uppnått sin status genom att skjuta ner tusentals och åter tusentals lerduvor och finslipa sin noggrannhet och reaktionstid.

Det finns många valmöjligheter när det gäller lerduvekastare beroende på hur mycket du vill spendera och vad du vill att kastaren ska göra. Följande guide hjälper dig att hitta den bästa lerduvekastaren för dig.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Lerduvekastarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Lerduvekastare: Champion Workhorse Electronic Trap - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Manuella Lerduvekastare: Gyttorp Birdshooter 2 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Handhållna Lerduvekastare: Lerduvekastare Dubbel EZ-DT-40 - Läs Recension

1. Champion Workhorse Electronic Trap

Bäst i Test Lerduvekastare


Champion Workhorse Electronic Trap

Typ:

Elektrisk lerduvekastare

Kapacitet:

50 st duvor

Omladdningsfrekvens

2.5 sekunder

Kraftfull Och Effektiv Lerduvekastare Som Gör Allt Jobb Själv

Om du letar efter en riktigt smidig och användbar lerduvekastare som är helt elektronisk är Champion Workhorse helt klart rätt val för dig.

Den kan nå ett imponerande avstånd på upp till 75 meter när den är inställd på maximal nivå och kan bära upp till 50 lerduvor i sitt avtagbara magasin, vilket räcker för en rimlig skjutövning. Workhorse accepterar både standard- och internationella lerduvemått. Dessa funktioner motsvarar specifikationerna för större, mycket tyngre alternativ, vilket stärker Workhorse som det bästa alternativet för den perfekta balansen mellan kraft och bekvämlighet med en vikt på endast 32 pund.

Cykeln på 2,5 sekunder är rimlig och gör att duvorna kan skjutas i tre olika vinkelinställningar för en mängd olika skyttestilar och skott. Det vanliga 12 volt batteriet driver hela maskinen. Du hittar också en tre växelströmbrytare på huvudkroppen med lägen för på, av och säker utlösning.

Kastarmen har också en säkerhetsring som anger armens väg. Armen har också en utbytbar flygskena i händelse av slitage. Ett garanterat tillägg som i hög grad kan förlänga kastarens livslängd.

Workhorse är den idealiska kompakta kastaren med alla de funktioner du behöver för att få fruktbara och säkra skyttesessioner. Det faktum att den är mycket lätt att ta isär för förvaring gör den ett grymt val av en kompakt elektronisk lerduvekastare som du kan förvara i små utrymmen och förvaring. Endast en smutsig pistol eller låg ammunition kommer att stoppa en träningssession med Workhorse.

FÖRDELAR

 • Helt automatiskt styrd med flera inställningar
 • Stort magasin
 • Portabel design

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

2. Gyttorp Birdshooter 2

Bästa Manuella Lerduvekastare


Gyttorp Birdshooter 2

Typ:

Manuell lerduvekastare

Kapacitet:

3 st duvor

Omladdningsfrekvens

-

Smidig Manuell Lerduvekastare För Dig Som Vill Kunna Kasta Själv

Gyttorp är ett gammalt och pålitligt varumärke här i norden, och deras birdhsooter-modell är en pålitlig och beprövad modell. Precis som många andra manuellt utlösta lerduvekastare spänner du kastaren och drar sedan i ett snöre för att släppa den.

Denna kan du enkelt fästa på ditt ben för att göra det själv samtdigit som du håller i heväret, hagelbössan eller pistolen för att sikta. Detta gör det till ett av de smidigare alternativen för att skjuta på duvorna själv - utan att använda en elektrosnisk modell.

Du kan justera kastarens höjd så att du kan kasta låga duvor eller, med hjälp av den höga vinkelklämman som hindrar duvorna från att glida av, mycket högt uppstigande mål. Som med de flesta lerduvekastarna kan du justera fjäderspänningen för att ändra målhastigheten och därmed längden. Du kan också stapla två måltavlor på varandra för att få paret att skiljas åt under flygningen.

Den är också smidig och enkel att ställa upp och börja använda, och för priset är den mycket svårslagen på marknaden om man är ute efter en effektiv modell som inte kostar så mycket.

FÖRDELAR

 • Smidig och enkel att använda
 • Kan manipulera kastvinkeln
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Kan inte ladda många duvor på samma gång

3. Lerduvekastare Dubbel EZ-DT-40

Bästa Billiga Handhållna Lerduvekastare


Lerduvekastare Dubbel EZ-DT-40

Typ:

Handhållen lerduvekastare

Kapacitet:

2 st duvor

Omladdningsfrekvens:

-

Smidig Och Smart Handhållen Lerduvekastare För Enkel Träning

Det har alltid funnits enkla handhållna lerduvekastare. De är billiga, bärbara och en viktig del av jaktlägren för informell träning före och efter jakten. De gamla endelade kastarna i gammal stil kan däremot vara svåra att använda. Det var inte alla som hade armstyrka eller koordination för att använda dem.

Genom att lägga till ett gångjärn på armen och göra den endelade kastaren till två stycken gör EZ-DT-40 mycket lättare att använda. Yngre eller svagare användare kan också kasta ett bra kast, och även två stycekn samtidigt. Personer som kunde använda den gamla stilen kommer att upptäcka att den nya versionen kastar fåglar mycket längre. Den här kastaren kan också användas av både höger- och vänsterhänta. 

Du är däremot begränsad till endast duvor i standardstorlek. Men för vad den är är EZ-DT-40 en bra produkt och en klar förbättring jämfört med äldre modeller i samma stil.

FÖRDELAR

 • Billigt alternativ
 • Kan kasta två lerduvor samtidigt
 • Portabel och lätt konstruktion

NACKDELAR

 • Kräver att du kastar iväg duvorna själv

Vad Är En Lerduvekastare?

En lerduvekastare är ett verktyg som används för att lansera lerduvor i luften. Det finns både manuella och elektroniska lerduvekastare, med olika kapacitet och laddningsfrekvens. De används för lerduveskytte och är lämpliga för både nybörjare och mer erfarna skyttar.

Manuella lerduvekastare kan lansera lerduvor mycket längre än man kan kasta dem med handen.

Elektroniska lerduvekastare lanserar lerduvor mycket snabbare och har ofta större kapacitet än manuella lerduvekastare. De kan laddas mycket snabbare och lansera lerduvor med ett större variabelt läge, vilket gör att de är mer lämpliga för tävlingsskytte.

Hur Fungerar En Lerduvekastare?

En lerduvekastare är i princip en arm med en fjäder i ena änden. Genom att spänna armen sträcker man ut fjädern. När du släpper den kan fjädern knäppa tillbaka. Armen rör sig i en båge och kastar målet. Alla lerduvekastare fungerar på detta sätt.

Vissa är manuella och måste spännas för hand, andra är automatiska och drivs av batterier. Manuella lerduvekastare måste laddas om varje gång medan automatiska kastare har magasin som du kan ladda med upp till flera hundra mål.

Du kan justera fjäderspänningen för att ändra målets hastighet och luta kastarens kropp för att ändra dess höjd. Vissa kastare kan också lutas från sida till sida.

manuell lerduvekastare

Lerduvekastare - Köptips

Det finns en rad olika lerduvekastare på marknaden, alla med olika funktionalitet och till olika priser. Att veta mer specifikt vad det är du är ute efter, samt vad som åtskiljer sig de olika modellerna åt kan vara en bra idé för att säkerställa att du köper rätt modell för dina behov. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på.

Typ Av Lerduvekastare

Det finns egentligen två huvudtyper av lerduvekastare. Manuella och automatiska.

Manuella Lerduvekastare

De manuella kastarna kan vara så enkla som en simpel plastkonstruktion där du monterar lerduvorna längs med kastarmen för att sedan kasta iväg dessa.

Om du tränar lite och har någon med en hyfsad arm fungerar det här alternativet bra, men det kräver som sagt ofta att någon annan kastar iväg lerduvorna medans du siktar med geväret. För en bättre skjutupplevelse ska vi dock hålla oss till kastare med en fjäderaktiverad kastarm.

Manuella kastare klassificeras som mekanismer med "full- eller 3/4-hane". Maskinerna med full-hack innebär att du manuellt måste dra spaken tillbaka för att återställa den mot fjäderns fulla kraft.

Å andra sidan har 3/4-hackmaskinerna en kugghjulsmekanism eller kopplingsmekanism som endast låter armen röra sig i en riktning och armens momentum spärrar delvis maskinen så att det krävs mycket mindre ansträngning för att återställa maskinen.

Automatiska Lerduvekastare

När du är redo att tillbringa mer tid på skjutbanan och vill snabba upp ditt skytte är det dags att överväga att skaffa en automatisk lerduvekastare. Dessa kastare drivs i allmänhet av ett 12V-batteri och gör att du kan ladda 50 eller fler lerduvor i magasinet.

Lerduvekastare utlöses på distans med hjälp av en trådbunden strömbrytare eller en trådlös inställning beroende på modell. De flesta fjärrkontroller är utformade för att kunna användas med fötterna så att du kan avfyra målen när du skjuter själv.

Det häftigaste med automatiska lerduvekastare är att de finns tillgängliga med alternativ som rör sig från sida till sida, upp och ner eller både och, så du vet aldrig exakt hur målet kommer att skjutas!

lerduvekastare automatisk elektricitet 12v

Bärbarhet

En lerduvekastare är till sin natur inte lätt, då den måste kunna kasta iväg tunga lerduvor kontinuerligt och över ett stort område. Därför spelar bärbarheten en viktig roll när det gäller att avgöra kvaliteten på en produkt.

Ingen skytt vill svettas för att ställa in kastaren. Här tar vi hänsyn till vikt, förekomsten av hjul, handtag, taxar och andra tillbehör som underlättar transport och uppställning.

Var du planerar att att skjuta är därför mycket viktigt att tänka på.

Det är uppenbart att en handkastare är mycket mer portabel, medan en kommersiell maskin bäst lämnas på plats eller rullas en kort sträcka på en vagn. En traditionell fjäderkastare med handspänning är också lätt att transportera, men när du lägger till ett batteri har du en tung vikt att bära.

Avstånd

Kaststräckan avgör hur långt en lerduva skjuts upp av en kastare. Beroende på dina behov kan ett kortare eller längre avstånd krävas, men att ha ett justerbart avstånd är alltid rekommenderat om variation är vad du söker. Ett varierat avstånd är också ett plus om kastaren ska användas på olika platser där tillgången till skjututrymme kan vara begränsad.

Hastighet Vid Omladdning

Återladdningshastighet eller cykeltid är i huvudsak fördröjningen mellan avfyrningen av lerduvorna. Detta beror återigen på dina krav och de flesta tillverkare erbjuder en cykeltid på mellan en och tre sekunder.

Dyrare alternativ kommer oftast med större valmöjligheter för större intervaller, men som med det mesta kommer denna mer avancerade funktionalitet också att kosta mer. Är du en professionell skytt som till exempel tävlar så kanske du kan investera i en dyrare modell, men om du enbart är ute och skjuter någon gång då och då kanske du inte behöver den mest avancerade maskinen.

lerduvekastare bästa

Vinkel

Avkastningsvinkeln avgör hur högt lerduvorna skjuts upp i luften. Återigen spelar preferensen en stor roll i denna funktion, även om en apparat med fler alternativ alltid rekommenderas med tanke på parametrarna för olika platser, skyttets skicklighetsnivå och den typ av skott som du övar.

Kapacitet

En lerduvekastares magasinstorlek avgör hur ofta den behöver laddas om med nya lerduvor. En liten kapacitet kan vara tråkig att behöva ladda om efter bara några få skott, medan ett alltför stort magasin kan bli dyrt.

Leta efter en medelväg som ska räcka under hela skjutningen men som ändå inte kostar hela lönen. Det finns också kostnaden för själva lerduvorna att tänka på, liksom den vikt som ett stort magasin lägger till kastaren och de transportkonsekvenser detta har.

Montering & Installation

Leta efter kastare med okomplicerad montering och tydliga instruktioner för att slippa spendera en hel dag för att bygga ihop den innan du kan börja skjuta. Se upp för billiga modeller där delarna kräver viss manipulation för att passa ihop, då detta oftast resulterar i mycket onödig frustration.

Håll dig till kraftiga material för att garantera en robust och säkerhetsmedveten kastare. Detta kommer också med fördelen att själva lerduvekastaren är mer robust och håller därför förmodligen längre.

Vanliga Frågor Om Lerduvekastare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en lerduvekastare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av lerduvekastare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa lerduvekastaren?

Det bästa lerduvekastaren är enligt vårt test Champion Workhorse Electronic Trap, en stark och effektiv elektronisk lerduvekastare.

Vad kostar en lerduvekastare?

En lerduvekastare kostar allt från 200-7000 kronor, beroende till stor del på vilken typ av lerduvekastare du letar efter. Elektroniska och automatiska modeller kommer att kosta betydligt mer än en simpel handhållen manuell lerduvekastare.

Hur laddar man en lerduvekastare?

Med automatiska lerduvekastare måste du ladda måltavlan i rätt storlek (oftast en standard 108 mm lera) i magasinet eller karusellen. Fyll det till toppen och börja skjuta. Med en manuell lerduvekastare måste du veta hur man laddar en lerdukkastare. De flesta tar emot alla typer av lera, även mindre midis och minis. Var du sätter leran på armen påverkar vilken riktning den flyger. Många kastare kan kasta dubbla. Om du sätter två leror sida vid sida på armen kommer de att flyga i olika vinklar.

Om du staplar dem kommer de att separeras men flyga i samma riktning. För att få en rolig dubbel kan du lägga en mini under en standard. Miniatyren kommer att stanna innanför standarden tills det större målet är sönder och flyger sedan på egen hand. Många manuella lerduvekastare har en "högvinkelklämma" för att förhindra att måltavlor glider av armen när du ställer in kastaren för att kasta mycket höga fåglar.

Hur använder man en lerduvekastare?

Det finns flera sätt att använda en lerduvekastare för att ha roligt och förbättra ditt skytte. Öva på din pistolmontering genom att ropa efter målet med pistolen i beredskap, och när du ser fågeln för du pistolen till ditt ansikte och din axel och skjuter.

Om ni är fler än en skytt kan ni stå sida vid sida och antingen tävla om vem som först kan slå sönder målet, eller låta en skjuta och den andra skjuta backup eller försöka slå sönder en bit av det sönderslagna målet. Om du undervisar en ny skytt kan du stå bakom och vid sidan om och dra mål åt dem. Försök att titta på skytten för att upptäcka fel i formen i stället för på målet.

Är lerduvekastare säkra?

Lerkastare är säkra på samma sätt som vapen är säkra. Om du behandlar dem på rätt sätt med respekt och sunt förnuft är de helt säkra att använda. De kan också skada dig om du är oförsiktig. Armen på alla kastare piskar runt mycket snabbt. Spänn kastare från baksidan av armen, inte framifrån.

Om möjligt, släpp armen på en elektrisk kastare om du måste arbeta med den överhuvudtaget. Håll dig också bakom kastare. Lerduvor kommer från armen med en hastighet på upp till 80 km/h och du vill inte bli träffad av en sådan. Ibland går lerduvorna också sönder på armen, och skärvorna är tillräckligt vassa för att skära i huden. Se till att stå bakom kastaren, inte framför.

Är lerduvor biologiskt nedbrytbara?

Många lerduvor är biologiskt nedbrytbara. Den traditionella sorten, som innehåller talk och petroleumharts, är inte biologiskt nedbrytbar. Talk är ofarligt, men harts/pech och färg kan vara giftiga för vissa djur, t.ex. grisar. Biologiskt nedbrytbara lerduvor är tillverkade av naturliga ingredienser som tallharts, och de bryts ned helt och hållet inom loppet av ett par år. Vissa skyttar tror att den gamla typen av mål var lättare att bryta sönder än bioduvor, men resultaten ökar, inte minskar, i takt med att skyttarna och utrustningen förbättras.

Sammanfattningsvis Om Lerduvekastare

En lerduvekastare är ett fantastiskt verktyg för att använda om man vill träna på sitt skytte mer rörliga föremål. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.