8 Bästa Löparbälte (2024): Bäst i Test

Bäst i test löparbälte guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Oavsett om du tränar för ett maraton, springer på de lokala stigarna eller joggar runt i grannskapet i varmt väder, kan ett löparbälte vara ett mycket effektivt verktyg. De flesta löparbälten har praktiska förvaringsfack för din smartphone, nycklar och värdesaker och ofta vätksebheållare.

Vi har tagit en titt på några av de bästa produkterna på marknaden och har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut om vilket löparbälte som är rätt för dig. Vi erbjuder även friskvårdsråd och tips för att göra din utomhusaktivitet bekvämare.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Löparbälten Är:

 1. 1
  Bäst i Test Löparbälte: FlipBelt Classic - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Minibälte För Löpning: SPIbelt Orignal Pocket - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Minimalistiska Löparbälte: Salomon Pulse Belt - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Löparbälte Med Integrerad Vätskeblåsa: Coxa Carry WM1 - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Bekväma Löparbälte: Osprey Duro Dyna Belt - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Allround Bälte För Löpning: Salomon Sensibelt - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Multifunktionella Löparbälte: Bergans Fløyen Hydration Belt - Läs Recension
 8. 8
  Bästa Stora Löparbälte: Silva Free 10X - Läs Recension

1. FlipBelt Classic

Bäst i Test Löparbälte


Bäst i Test Löparbälte

Kategori:

Tubbälte

Vätskesystem:

Mjuk Vattenflaska (ingår ej)

Vikt:

85 gram

Material:

Polyester, Spandex

Prisvärt Löparbälte Med En Smidig Och Bekväm Passform

Vår testvinnare för 2023 är det mycket populära löparbältet Flipbelt Classic, vilket är ett mycket avskalat men effektivt löpbälte som passar perfekt för kortare löpturer då förvaringsbehoven inte är särskilt stora. Detta har i vår erfarenhet varit det absolut smidigaste alternativet under kortare löpturer, då det knappt känns att man bär den.

Det är ett smidigt löparband som är helt elastiskt, och förlitar sig därför inte på några spännen eller liknande för att hitta rätt passform för dig. Det gör det mycket lättanvänt och något som du snabbt kan dra på inför en löptur utan att behöva pilla allt för mycket med storleken och passformen.

Det gör att modellen inte är helt justerbar. Vi tycker dock att den fortfarande har en bra och bekväm passform för de flesta.

Själva bältet är tillverkat av ett lätt och stretchigt material som andas bra och inte skaver eller gnider under längre löprundor. Materialet är också snabbtorkande, så du behöver inte oroa dig för att det ska bli blött om du hamnar i en regnskur.

Förvaringsmässigt finns det gott om utrymme längs med hela bältet, och gott om utrymme för mobiltelefoner, snacks och mindre vattenflaskor. Det finns även en mindre nyckelknippa internt för säker förvaring av nycklar.

En sak att vara medveten om med den här modellen är att den inte levereras med någon form av vätskesystem eller vattenflaskor. Det innebär att du måste köpa dessa separat om du vill använda det här bältet för längre löprundor eller i varmt väder. Fördelen med detta är dock att bältet i sig är mycket prisvärt jämfört med några av de andra modellerna på marknaden, och tillräckligt smidig för att kunna användas inom de flesta situationer.

Vi vill också nämna FlipBelt Zipper, vilket är en uppgradering av den klassiska modellen som kommer med lite extra säkerhet i form av en extra ficka med dragkedja. Denna modell är också lite bredare, vilket innebär att den rymmer lite mer prylar, men den kommer också till ett dyrare pris.

FÖRDELAR

 • Bekväm och smidig passform
 • Prisvärd
 • Ultralätt

NACKDELAR

 • Kommer inte med något vätskesystem eller vattenflaskor
 • Kan korva sig något beroende på kroppstyp

2. SPIbelt Orignal Pocket

Bästa Minibälte För Löpning


Bästa Minibälte För Löpning

Kategori:

Minibälte

Vätskesystem:

Nej

Vikt:

50 gram

Material:

Polyester, Nylon, Spandex

Minibälte För Löparen Som Vill Ha Med Sig Mindre Föremål På Springturen

För dig som framför allt springer kortare turer och inte nödvändigtvis behöver ha med dig någon vätska, kan SPIbelt vara den perfekta modellen för dig. Med ett enda fack för varvaring av mindre föremål såsom kort och nycklar, tillsammans med de flesta smartphones, är det ett mycket minimalistiskt alternativ som endast väger 50 gram. Det är så pass lite att det knappt känns av.

En sak att tänka på är att SPIbelt inte är kompatibelt med vattenflaskor, så planerar du att springa längre sträckor och vill ha med dig vatten är denna modell inte för dig. Detta bör dock inte vara något större problem för de flesta eftersom bältet är utformat för kortare löprundor där vätskebehovet inte är lika stort.

SPIbelt är också mycket prisvärt, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som har en budget. Det finns också i en mängd olika färger så att du kan hitta en som passar dig och din stil.

Del lilla kompakta (och diskreta) designen gör det även till ett effektivt bälte för många typer av aktivister, såsom på gymmet eller till cykling. Den är även tillräckligt kompakt i storleken, varpå den kan bäras både under och över tröjan om du vill dölja bältet.

Allt som allt är SPIbelt ett extremt populärt alternativ för de som letar efter en minimalistisk lösning för att förvara mindre viktiga föremål under löpningen.

FÖRDELAR

 • Lite och diskret design
 • Ultralätt och smidig
 • Billig

NACKDELAR

 • Inte vätskekompatibel (kanske får plats med en mindre 250 ml mjukflaska)

3. Salomon Pulse Belt

Bästa Minimalistiska Löparbälte


Bästa Minimalistiska Löparbälte

Kategori:

Tubbälte

Vätskesystem:

Mjuk Vattenflaska (Ingår ej)

Vikt:

62 gram

Material:

Polyamid, Spandex

Smidig Och Bekvämt Löparbälte Som Ger Mycket Värde För Pengarna

Salomon Pulse-bältet är ett utmärkt minimalistiskt löparbälte om du letar efter något mycket lätt och bekvämt att bära. Den ena fickan har en diagonal öppning för att hålla din utrustning gömd och skyddad. Den andra fickan har en större inre påse med mycket utrymme bortom fickans öppning, perfekt för de flesta mobiltelefonerna.

Det finns två elastiska band på vardera sidan av fickan som kan användas för att stoppa undan hopfällbara vandringsstavar eller en ihoprullad regnjacka, regnponcho eller liknande ytterplagg.

Det finns inte längre något alternativ för vätsketransport med det här midjebältet, till skillnad från tidigare versioner, men det får plats en 500 ml mjukflaska i båda fickorna. Det finns i fem storlekar från XS till XL.

Det vi gillar mest med denna modell är dess otroligt lätta vikt och bekväma passform, som sitter tätt intill kroppen och märks knappt av. Av våra kvinnliga testare fick vi återkopplingen att detta var den mest bekväma modeller för de. Detta kan resultera i att det blir ganska svettigt under varmare förhållanden, men bidrar däremot till den stabila prestationen.

Mycket likt Salomons andra modeller är det ett avskalat löparbälte perfekt för kortare turer. Fickornas storlek gör det däremot möjligt att också använda det under längre turer, även då det inte är lika bekvämt att packa med vattenflaskor i detta bälte som många andra modeller.

FÖRDELAR

 • Mjuk och bekväm passform
 • Ultralätt och smidig
 • Gömda fickor för värdesaker

NACKDELAR

 • Sitter tajt runt midjan och kan bli ganska varm

4. Coxa Carry WM1

Bästa Löparbälte Med Integrerad Vätskeblåsa


Bästa Löparbälte Med Integrerad Vätskeblåsa

Kategori:

Vätskebälte

Vätskesystem:

Integrerad vätskebehållare (1.5 liter)

Vikt:

360 gram

Material:

3D mesh

Effektivt Löparbälte Med Stor Vätskekapacitet Och Smarta Funktioner

Om du är ute efter ett högkvalitativt löparbälte med mycket funktionalitet, kan du inte gå fel med populära Carry WM1 Från Coxa. Den här modellen har en integrerad vattenbehållare med en kapacitet på 1.5 liter, vilket gör den perfekt för längre turer ute i natur då du inte har tillgång till andra vattenkällor. Reservoaren är tillverkad av ett specialmaterial som är mycket motståndskraftigt mot läckage.

Carry WR01 har också ett antal andra funktioner som gör den till ett utmärkt val för löpare. Den har ett LED-ljus på baksidan som gör att den har också en ficka för nycklar och andra småsaker. Bältet är justerbart så att du kan hitta den perfekta passformen, och det finns i två storlekar.

Förvaringsmässigt får du även ett flertal fickor och fack där du kan förvara allt ifrån geléer till smartphone. Dess storlek och funktionalitet leder däremot till en något högre vikt på 360 gram. Med tanke på att det kommer med en integrerad vätskebehållare, är denna vikt mycket överkomlig, särskilt om det är viktigt att ha med sig större mängder vätskor under springturen.

En nackdel med den här modellen är att den är ganska dyr, men om du letar efter ett toppmodernt löparbältet är det definitivt värt investeringen, med alla de funktioner som kommer med.

FÖRDELAR

 • Klarar av vatten väldigt bra
 • Stor vattenkapacitet
 • Inkluderad LED-lampa för bättre synlighet

NACKDELAR

 • Dyr
 • Tyngre och mer otymplig än många andra minimalistiska modeller

5. Osprey Duro Dyna Belt

Bästa Bekväma Löparbälte


Bästa Bekväma Löparbälte

Kategori:

Vätskebälte

Vätskesystem:

Vattenflaskor (medföljes ej)

Vikt:

200 gram

Material:

Nylon

Mycket Justerbart Löparbälte För Den Mest Bekväma Passformen

Vi gillar verkligen Osprey som varumärke, då de tillverkar allt ifrån vandringsryggsäckar till skaljackor av högsta kvalité. Osprey Duro Dyna Belt är ett bekvämt och mycket justerbart löparbälte som är perfekt för dig som vill ha en riktigt bra passform som inte känns obehaglig att använda.

Bältet är tillverkat av ett slitstarkt nylonmaterial och de två vattenflaskhållarna är placerade så att vikten fördelas jämnt. Detta gör det möjligt att bära mer vikt utan att känna sig obekväm. Hela bältet i sig är faktiskt otroligt bra på att fördela vikten jämt över höften, och är bland det bekvämaste alternativet om du behöver ha med dig lite tyngre saker, med en packvolym på 2 liter.

Duro Dyna Belt har också ett antal andra funktioner som gör det till ett utmärkt val för löpare. Det har en LED-lampa på baksidan som gör att det även kan ha en ficka för nycklar och andra småsaker. Bältet är justerbart så att du kan hitta den perfekta passformen, och det finns i två storlekar.

En nackdel med den här modellen är att den är något tyngre än några av de andra modellerna på den här listan, men med tanke på dess hållbarhet och komfort tycker vi att den är värd den extra vikten.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm passform
 • Bra viktfördelning
 • Bra justerbarhet

NACKDELAR

 • Lite tyngre än lättviktsalternativ

6. Salomon Sensibelt

Bästa Allround Bälte För Löpning


Bästa Allround Vätskebälte För Löpning

Kategori:

Vätskebälte

Vätskesystem:

Vattenflaska (600 ml)

Vikt:

207 gram

Material:

Polyamid, Polyester

Prisvärt Vätskebälte För Löpning Med Bekväm Passform

Om du letar efter ett bredare bälte med träffsäker justerbarhet för en perfekt passform, är Solomons Sensibelt ett mycket attraktivt alternativ. Bältet fästs fast runt midjan med hjälp av kardborreband, vilket gör det enkelt att hitta en passform som är bekväm för dig.

Materialet är också skapat nästan helt i mesh, vilket bidrar till en bra ventilerade effekt. Med smarta designval har bältet även extra vaddering och inre luftkanaler som förbättrar dess andningsförmåga ytterligare.

Den kommer med en vattenflaska på 600 ml, som du kan fästa i det öppna facket specifikt utvecklad för vattenflaskan. Det gör att den sitter stabil och du behöver inte oroa dig för att den ska ramla ur under turen.

Hela bältet kommer även med bra förvaringsmöjligheter, med ett större huvudfack bredvid vattenflaskan som rymmer allt ifrån bars, gel till mobiltelefon. Man kan tro att den därför bör väga ganska mycket, men de har trots all denna funktionalitet lyckats hålla nere vikten till så lågt som 140 gram. Det är således ett perfekt lättviktsalternativ som presterar mycket bra.

En av de större nackdelarna med denna modell är att löparbältet förlitar sig på en enskild hård flaska för sin vätskehantering. Även fast flaskhållaren är strategiskt placerad vilket underlättar denna process, innebär det att du behöver ha vattenflaskan på en sida av kroppen, vilket kan skapa en något obekväm viktfördelning. Personligen är det något vi här på Outdoorproffs ogillar.

Men för dig som letar efter en prisvärd allroundmodell, är Salomon Sensitive är ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Bekväm och väl ventilerad
 • Stabil passform
 • Lättviktsalternativ

NACKDELAR

 • Inte den smidigaste vätskehanteringen

7. Bergans Fløyen Hydration Belt

Bästa Multifunktionella Löparbälte


Bästa Multifunktionella Vätskebälte För Löpning

Kategori:

Vätskebälte

Vätskesystem:

Vattenflaska (600 ml)

Vikt:

300 gram

Material:

Nylon

Smidig Smartphone-vänlig Vätskebälte Med Hård Vattenflaska

Bergans Fløyen Hydration Belt är ett funktionellt och genomtänkt löparbälte fullspäckad med smarta och moderna funktioner, bland annat ett vattentätt och dedikerat fack för smartphones. Denna är placerad framför bältet så att du lätt kan komma åt den under aktivitet, vilket är perfekt om du vill ta ett foto eller byta musik i farten. Plastmaterialet är även kompatibel för att komma åt skärmen utan att behöva ta ut hela telefonen.

Materialet är också vattenavvisande, vilket gör den perfekt för dig som vill använda den i alla typer av väder. Den enda nackdelen är att den inte är lika andningsbar som vissa andra modeller på marknaden, men detta uppvägs av dess hållbarhet och funktionalitet.

Vätskesystemet förlitar sig på en hård vattenflaska, som fästs horisontellt längs med undersidan av bältet. Det kommer även med lite extra förvaringsmöjligheter för mindre föremål, såsom bars eller snacks. På det hela taget är det en mycket mångfunktionell modell som är perfekt för de som har en större smartphone.

Den väger dock lite mer än lättviktsalternativen, men om du inte värderar prestation lika högt som bekvämlighet och användarvänlighet är Bergans Fløyen Hydration Belt ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Funktionell design
 • Anpassad för smartphones
 • Slitstarkt och vattenavvisande material

NACKDELAR

 • Ganske tung och otymplig
 • Förlitar sig på en hård vattenflaska

8. Silva Free 10X

Bästa Stora Löparbälte


Bästa Stora Löparbälte

Kategori:

Vätskebälte

Vätskesystem:

Integrerad vätskebehållare (1.5 liter)

Vikt:

445 gram

Material:

Nylon

Stort Och Rymligt Löparbälte Med Smidigt Integrerat Vattensystem

Silva Free 10X är ett mycket rymligt och robust löparbälte som är perfekt för dig som vill ha mycket vätska med dig på resan. Det har en stor kapacitet på upp till tio liter, vilket är mer än tillräckligt för även de längsta löprundorna, ock är större än många löparvästar eller löparryggsäckar.

Det kommer också med ett integrerat vätskesystem (1.5 liter), vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att bära med dig en separat vattenflaska. Slangen är placerad så att du enkelt kan dricka när du är på språng.

Trots dess stora storlek och höga vikt, gör de en bra jobb med att fördela vikten, vilket bidrar till en mycket behaglig upplevelse, även i de situationer då du behöver lasta på den med mycket utrustning.

Som tur är kan du även få löparbältet mer kompakt vid tillfällen då du inte behöver så mycket utrymme för packning, med hjälp av kompressionsbanden som kommer med bältet. På så vis kan du använda den i en rad olika situationer utan att det blir otympligt. Jag brukar till exempel fästa mina löparstavar när jag inte använder de.

Materialet är hållbart och starkt, vilket gör den perfekt för användning i alla typer av väder. Den är dock inte lika andningsbar som vissa andra modeller på marknaden, vilket kan vara lite obekvämt i varmt väder. Det är också en av de dyraste modellerna på marknaden, men om du vill ha ett stort och rymligt löpbälte med ett integrerat vätskesystem är Silva Free ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Stor och rymlig design med mycket vätskekapacitet
 • Integrerat vätskesystem med slang
 • Slitstarkt och hållbart materialval

NACKDELAR

 • Tung och otymplig
 • Dyr

Löparbälte - Produktjämförelse

Produkt

Kategori

Vätskesystem

Vikt

Material

Tubbälte

Vattenflaska (ingår ej)

85 gram

Polyester, Spandex

Minibälte

Nej

50 gram

Polyester, Nylon, Spandex

Tubbälte

Mjuk Vattenflaska (Ingår ej)

62 gram

Polyamid, Spandex

Vätskebälte

Integrerad vätskebehållare (1.5 L)

360 gram

3D mesh

Vätskebälte

Vattenflaskor (medföljes ej)

200 gram

Nylon

Vätskebälte

Vattenflaska (600 ml)

207 gram

Polyamid, Polyester

Vätskebälte

Vattenflaska (600 ml)

300 gram

Nylon

Vätskebälte

Integrerad vätskebehållare (1.5 L)

445 gram

Nylon

Vad Är Ett Löparbälte?

Ett löparbälte är i grunden en typ av midjeväska som är speciellt designad för löpning och joggning, och förser dig med förvaringsmöjligheter för mindre föremål och även vätska.

Dessa bälten tillåter dig att springa med händerna fria, vilket kan vara mycket bekvämt under längre distanser. Förväxla inte löparbälten med vätskebälten för löpning däremot. I praktiken är dessa modeller mycket lika, men vi väljer att inkludera modeller som enbart förser dig med förvaringsmöjligheter (dvs utan vattensystem) i kategorin kring löparbälten.

Vätskebälten måste däremot ha en dedikerat vattensystem (vattenflaska eller integrerad vattenbehållare) för att klassas som ett vätskebälte. Med det sagt tycker vi fortfarande att många populära vätskebälten designade för joggning faller inom ramarna för ett löparbälte.

vätskebälte löprbälte

Löparbälten är generellt tillverkade för att minimera rörelser under löpturen, så att den sitter tätt och bekvämt inpå kroppen. Något mycket obekvämt med klassiska ryggsäckar är just att de tenderar att studsa mycket fram och tillbaka under löpturen.

Vad Är Skillnaden På Ett Löparbälte Och En Midjeväska?

Löparbälten är som sagt specifikt designade för löpsituationer där personen behöver transportera med några mindre föremål och/eller vätskebehållare.

Midjeväskor däremot, är inte nödvändigtvis designade för detta ändamål, och är därför oftast något större och tyngre än löparbälten. Med det sagt kan du fortfarande använda dig av en rad olika midjeväskor för dina konditionspass, men var beredd på att de inte alltid möter dina specifika behov.

Därför är magväskor vanligtvis mer skrymmande än de flesta löparbälten och har oftast bara en stor ficka för förvaring av saker. Detta är inte riktigt optimalt för någon som springer, eftersom du måste stanna upp varje gång du behöver gräva igenom för att hitta det du letar efter.

Löparbälten är utformade med löparna i åtanke. Med olika fickor med dragkedja och områden för att förvara saker är de mycket smidigare att förvara saker som smartphones, nycklar, energigel osv. Dessutom är de oftast tillverkade av material som inte skaver och finns även i svettavledande material, vilket är idealiskt för löpare.

Löparbälte - Köptips

När det gäller att hitta det bästa löparbältet för finns det en del faktorer att tänka på. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din midjeväska för löpning, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Löparbälte - Kategorimodell

Olika löparbälten kommer generellt sett i tre generella typer av modeller:

 1. Tubbälten
 2. Minibälten
 3. Större Vätskebälten för löpning

Valet av modellkategori kommer till stor del dikteras av vilken typ av löptur du planerar. En snabbare tur på under milen kommer rimligtvis inte kräva särskilt mycket av löparbältet, medans du kanske behöver en större och mer robust modell om du planerar att springa ett ultramaraton.

Tubbälten

Dessa typer av bälten är ofta mycket minimalistiska i sin design, vilket även resulterar i en mycket lätt vikt. Precis som namnet antyder består dessa avskalade modeller oftast av ett större tubformat bälte som är mycket anpassningsbart till vad du vill förvara i de. En av de mest populära alternativen inom denna kategori är FlipBelt.

flipbelt löparbälte

De är ofta tillverkade av lycra eller andra elastiska material, vilket gör dem mycket bekväma att bära. Dessutom är de också ofta utrustade med en liten nyckelring, så att du inte behöver oroa dig för att tappa bort dina nycklar när du är ute och springer.

Den största fördelen med dessa typer av bälten är att de är mycket lätta och smidiga, och därför märks de knappt när du har dem på dig. Avsaknaden av flera olika fickor och fack kan dock vara en liten nackdel, eftersom du måste förvara allt i det enda stora facket (som brukar sträcka sig runt hela kroppen.

Minibälten

Som namnet antyder är dessa typer av löparbälten mycket mindre och mer kompakta än andra modeller på marknaden. De är ofta tillverkade av silikon eller andra lätta material, vilket gör dem mycket bekväma att bära.

Storleksmässigt är de mycket små, och har sällan förvaringsmöjligheter för mycket mer än en telefon, kort och kanske lite kontanter. Det är således ett ännu mer avskalat alternativ av tubbälten, där du oftast inte har möjligheten att förvara och transportera en vätskebehållare. Ett av de mest populära alternativen i denna kategori är SPIbelt.

Större Vätskebälten För Löpning

Om du letar efter ett bälte som rymmer en större vattenflaska eller till och med en integrerad vätskebehållare (med slang) är ett vätskebälte förmodligen rätt alternativ för dig.

Dessa typer av bälten har ofta plats för en eller två flaskor (vanligtvis runt 300 ml vardera), och extra utrymme för mindre föremål som mobiltelefon, snacks och bars. I vissa fall kan dessa modeller till och med rymma tillräckligt för att få plats med ett extra mellanlager eller kanske regnjacka. 

integrerat vattensystem vätskebälte löpning

När det gäller vätskebälten är det viktigt att välja en modell som sitter bra och inte skaver. Dessutom är det ofta en bra idé att välja en modell med reflekterande detaljer, eftersom detta kan vara mycket användbart om du är ute och springer i mörkare förhållanden.

Storlek Och Packvolym

Hur stort ditt löparbälte är har en avgörande roll i hur lätt bältet är att använda, och kan även påverka dess bekvämlighet under löpturer. Det är därför viktigt att tänka på hur du planerar att använda detta bälte, för att bättre förstå vilken storlek du kan behöva.

Många bälten för löpning kommer med ett flertal extrafack där du kan förvara mindre saker som snacks, kreditkort eller mobiltelefoner. Vissa modeller har däremot en större packvolym som kan rymma ett tunnare mellanlager eller regnponcho.

En allmän regel är att ju större packvolym, desto större och tyngre blir bältet. Om du bara behöver bära med dig några småsaker kan det räcka med ett minibälte eller tubformat bälte, vilket vi tenderar att föredra. Men om du vill använda ditt löparbälte för andra aktiviteter och länge distanser, är det bättre med en större modell med mer packningsmöjligheter.

Vikt

En viktig faktor att tänka på när man försöker att förbättra sin springtid har att göra med löparbältets vikt. Många moderna modeller tenderar att vara mycket minimalistiska i sin design, och är oftast tillverkade av lätta men slitstarka material.

Det här resulterar i en mycket lätt vikt, där många löparbälten väger mellan 60-200 gram. Vissa mer robusta alternativ med större packyta och integrerad vattenbehållare kan däremot väga mer, vilket kan ha ne negativ påverkan på din prestation (även då den förmodligen är mycket liten).

Komfort Och Bekvämlighet

En av de viktigaste faktorerna när du väljer ett bälte för löpning är komfort. Om du ska bära bältet under långa perioder är det viktigt att det inte skaver eller gnider mot huden.

En av de huvudsakliga anledningarna varför många väljer ett vattenbälte över en löparväst eller löparryggsäck är just för att de upplever det mer bekvämt att placera vikten runt höften istället för axlarna och överkroppen. 

löparbälte dam

De tillåter även mer ventilation då de inte sitter emot hela ryggen, vilket tenderar att resultera i en svalare och mer bekväm löptur under varmare förhållanden.

Många bälten finns med olika bredder och justerbara remmar, vilket gör att du kan skräddarsy passformen efter dina önskemål .

Varje löpares kroppstyp kommer delvis att diktera vilket midjebälte som fungerar bäst. Rätt sorts löparbälte sitter bra runt kroppen utan att vara för tight och utan att åka upp eller falla ner när du springer. Vissa märken gör detta bättre än andra, och en stil som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan, eller från ett kön till ett annat.

Majoriteten av löpturer kommer att vara av kortare karaktär, varpå en liten, smidig, men framför allt bekväm modell kan vara perfekt. Springer du under en mil behöver du förmodligen inte ha med dig särskilt mycket vätska, och det är då onödigt att använda sig av ett större bälte med större kapacitet.

Minder och lättare alternativ kommer nästan alltid att sitta och kännas mer bekvämt under löpturen, och vi tenderar att välja dessa modeller i 99% av fallen. Enda gången då ett större vätskebälte kan vara fördelaktigt är om du behöver tillgång till en större mängd vatten.

Vätskesystem

Alla löparbälten kommer inte nödvändigtvis med ett vätskesystem, men det är ganska vanligt att alla typer av modeller har någon möjlighet att förvara vätska. Den mest förekommande lösningen är med hjälp av vattenflaskor (ofta mindre i storleken och med en mjuk design). Dessa placeras ofta i sidofickor eller på framsidan av bältet och är lätt åtkomliga under löpningen.

löparbälte förvaring

Ett annat alternativ är att använda en vattenbehållare, som vanligtvis är tillverkat av ett flexibelt material som silikon. Den här typen av system består av en behållare (blåsan) som fylls med vatten och sedan sätts in i löparbältet/vätskebältet.

Fördelen med detta system är att du kan bära med dig mer vätska och att du kan dricka utan att behöva stanna och sträcka dig efter en vattenflaska. Nackdelen är dock att de kan vara mindre bekväma och tenderar att lägga till vikt och bulk på bältet.

Vattenflaskor är istället det mest populära alternativ då de lättare får plats i mindre modeller, samtidigt som det är lättare att hålla reda på exakt hur mycket vatten du har kvar under turen.

Ventilation

En annan punkt vi vill nämna har att göra med löparbältets ventilationsförmåga - eller rättare sagt, hur mycket du kommer svettas. Detta beror delvis på de material som används vid tillverkningen av bältet och på utformningen. Vissa modeller har mycket mesh och andningsbart tyg, medan andra är tillverkade av tjockare material

Det är också värt att tänka på hur mycket kontakt bältet har med din kropp. Som vi nämnde tidigare sitter vissa bälten direkt mot ryggen, medan andra är utformade för att bäras runt midjan. De senare brukar ge bättre ventilation och kan hjälpa dig att hålla dig svalare längre.

löparbälte värme ventilation

I slutändan kan du alltid förvänta dig att det kommer bli lite svettigt hur du än gör, men leta efter alternativ med andningsbart material, gärna i mesh.

Vattenavvisande Material

Vid något tillfälle kommer du oundvikligen hamna i lite regn när du är ute och springer, och om du har med dig elektroniska eller värdefulla saker som en mobiltelefon kan det vara bra om löparbältet har en vattenavvisande beläggning eller material. På så sätt kan du skydda dina tillhörigheter från väder och vind och hålla dem torra.

Vi föredrar att gå för modeller med någon form av vattenavvisande effekt, då det inte är ovanligt att det regnar här i Sverige, och vi kan ju inte låta det stoppa oss från en löptur.

Reflekterande detaljer

Många löparbälten har också reflekterande detaljer som gör dig mer synlig i svagt ljus och mörker. Detta är särskilt viktigt om du ofta springer tidigt på morgonen eller kvällen när det blir mörkt tidigare. Reflekterande detaljer finns i i form av logotyper, ränder eller andra mönster på själva bältet eller på vattenflaskorna.

Detta är en trevlig säkerhetsfunktion att ha, men det är inte nödvändigtvis ett måste för alla. Om du ofta springer i väl upplysta områden eller på dagtid behöver du förmodligen inte oroa dig så mycket för detta.

Vanliga Frågor Om Löparbälten

Vi har gått igenom allt du behöver veta om löparbälten, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om bälten för löpning, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa löparbältet?

Det bästa löparbältet är enligt vårt test Flipbelt Classic, en ultralätt, smidig och mångsidig modell.

Vad kostar ett löparbälte?

Ett bra vätskebälte kostar vanligtvis vanligtvis mellan 300-600 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det finns däremot dyrare modeller som kan kosta mer än 1000 kronor.

Hur bär man ett löparbälte?

Det är viktigt att hitta den perfekta platsen för ditt löparbälte för att se till att det känns bekvämt och att det inte glider eller hoppar. För bästa resultat, placera bältet så att det går runt höfterna och precis vid naveln. Om bältet har ett spänne eller fäste, justera bandet så att det känns säkert och fäst det.

Kan jag använda ett löparbälte för andra aktiviteter?

Ja, det kan du. Löparbälten är också populära bland vandrare, cyklister och CrossFit-atleter. Bältena används ofta för att bära energigel, telefoner, nycklar och andra småsaker.

Behöver jag ett löparbälte om jag har fickor?

De flesta behöver inget löparbälte om de har fickor, men det kan vara bekvämare och mer praktiskt att bära ett. Fickor kan studsa eller skava när du springer, och de kan sällan rymma en vätskebehållare eller vattenflaska. Om du ofta springer med din telefon eller andra värdesaker kan ett löparbälte också ge extra säkerhet.

Sammanfattningsvis Om Löparbälten

Det finns inte ett specifikt löparbälte som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 35

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.