5 Bästa Tältsängar (2024): Bäst i Test

bäst i test av tältsäng guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

Att vara ute och campa gillar vi nog allihopa, men det finns en sak som lätt kan förvandla din campingsemester till en mardröm. Att sova bekvämt är inte alltid möjligt när man är ute i naturen, men att göra allt i sin makt för att förbättra den är högt uppe på mångas listor.

Vi kommer därför i denna guide jämföra de 5 bästa tältsängarna på marknaden, för att du ska slippa ligga direkt på marken - särskilt under den kallare delen av året. Vi berör de bästa alternativen för camping, vandring såväl som glamping.


De 5 Bästa Tältsängarna Är:

 1. 1
  Bästa Populära Tältsängen: Urberg Lightweight Folding Cot - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Lätta Tältsängen: Therm-a-rest Luxurylite UL Cot Regular - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Stora Tältsängen: Therm-a-rest Luxurylite Mesh Cot Large - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Billiga Tältsängen: Artic Fern Folding Camping Bed - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Glamping Tältsängen: Ifish Glamp Bed Comfort - Läs Recension 

1. Urberg Lightweight Folding Cot

Bästa Populära Tältsängen


bästa tältsängen

Yttermått:

190x64x12 cm

Vikt:

2200 gram

Maxlast:

120 kilo

Prisvärt Alternativ För Många Situationer

Lightwieght Folding Cot från Urberg är en väldigt populärt tältsäng av goda anledningar. Det är en relativt stor tältsäng som kommer till ett väldigt prisvärt pris, vilket passar perfekt för de flesta situationerna, särskilt vid camping.

Med en robust konstruktion med aluminiumram kan du känna dig säker under natten. Det låter dig även komma upp en bit från marken, varpå du kan slippa kyla under natten Tyget är även skapat av polyester som är ett slitstarkt och bekvämt material utmärkt för de flesta situationer och klimat.

Hoppackad mäter den in på 37 x 16 x 13 cm vilket tillsammans med dess lätta vikt på drygt två kilo gör det enkelt att transportera i en ryggsäck eller liknande. Även monteringen är relativt lätt och bör kunna sättas upp under några minuter tack vare de medföljande pinnarna.

Det är även värt att nämna Urberg som märke, då de har förbundit att donera 1% av sin årliga omsättning till miljövårdande organisationer. Ett ypperligt tillfälle att stötta bevarandet av vår planet.

FÖRDELAR

 • Rymlig
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Något tyngre alternativ

2. Therm-a-rest Luxurylite UL Cot

Bästa Lätta Tältsängen


bästa lätta tältsängen

Yttermått:

183x61x14 cm

Vikt:

1195 gram

Maxlast:

120 kilo

Smidigt Lättviktstältsäng

Luxurylite UL Cot Regular är den lättaste tältsängen på marknaden, och inte på bekostnad av dess kvalitet. Storleksmässigt är den som många andra alternativ runt 180x60 vilket kan kännas litet för vissa men bör räcka under vandring eller kortare campingresor.

Bädden är gjord av vattentätt nylon vilket underlättar under våta klimat. Undersidan är även utrustad med ett reflektivt tyg som bevarar värmen bättre, vilket gör denna modell perfekt för tältcamping under vintern.

Den väger inte mer än 1195 gram, strax över ett kilo, vilket är extremt bekvämt om du behöver transportera den en längre sträcka. Hoppackad är tältet 46 x 15 cm vilket gör det smidigt att packa ner i en större ryggsäck.

Montering är enkelt, det kan göras på mindre än en minut och hela processen är ganska intuitiv tack vare dess unika design. Detta kräver inga verktyg utan fungerar genom att du vecklar ut tältsängen tack vara dess elastiska band. Den maximala belastningen är 120 kg, vilket borde vara mer än tillräckligt för en person.

FÖRDELAR

 • Lättvikt
 • Mycket liten förpackning

NACKDELAR

 • Något dyrare alternativ

3. Therm-a-rest Luxurylite Mesh Cot

Bästa Stora Tältsängen


Bästa Stora Tältsängen

Yttermått:

193x66x10 cm

Vikt:

1810 gram

Maxlast:

140 kilo

Stor & Bekväm Tältsäng

Luxurylite Mesh Cot Large från populära Therm-a-rest är förmodligen den bästa tältsängen du kan köpa på marknaden och fungerar väl i alla lägen då du har möjligheten att med en större säng.

Dess storlek och bekväma materialval gör detta till en lyxig tältsäng där du lätt kan sova utan diverse knarrande ljud från stänger och liknande. Tyget är gjort i mesh vilket ger ordentligt med ventilation under varma sommarnätter. Den sitter endast en decimeter över marken, varpå du kan hålla dig svalare ett varmt tält.

Den väger endast 1810 gram, vilket är bland de lägsta på marknaden, vilket gör det enkelt att flytta på utifrån behov. Dess packmått är endast 46 x 15 cm, vilket tillsammans med dess lätta vikt gör det enkelt och smidigt att transportera till och från campingplatsen.

Monteringen och uppsättningen av tältsängen är även den smidig då du inte behöver några verktyg. På insidan sitter elastiska band vilket gör det enkelt att fälla ut tältsängen. Med hela 12 fötter kan du garantera att det håller sig stadigt under natten.

FÖRDELAR

 • Mycket utrymme på bredden
 • Lätt och liten förpackning

NACKDELAR

 • Något dyrare alternativ

4. Artic Fern Folding Camping Bed

Bästa Billiga Tältsängen


Bästa Billiga Tältsängen

Yttermått:

192x67x17 cm

Vikt:

5200 gram

Maxlast:

120 kilo

Billig Men Användbar Täkltsäng

Artic Ferns fällbara tältsäng är det billigaste tältsängen i vårt test, vilket även reflekteras något i dess kvalité. Storleksmässigt är den däremot bekväm, och är till och med något större än många andra alternativ.

Med en väldigt stabil stålram och polyestertyp är det rätt bekvämt att ligga på den. Stålramen bidrar däremot till en ganska tung vikt på strax över fem kilon, vilket gör det mer otympligt att transportera.

Dess packmått är 44x11x26 vilket gör det möjligt att packa ner i en större ryggsäck om så behövs. Den maximala belastningen är 120 kg, vilket borde vara mer än tillräckligt.

Du ställer upp den genom att fälla ut den och fästa benen med ett enkelt stiftsystem. Processen tar mindre än en minut och kan göras utan verktyg. Allt som allt ett bra och billigt alternativ.

FÖRDELAR

 • Väldigt billig

NACKDELAR

 • Något ostabil konstruktion
 • Väldigt otymplig packning

5. Ifish Glamp Bed Comfort

Bästa Glamping Tältsängen


glamping tältsäng

Yttermått:

210x80x30 cm

Vikt:

8250 gram

Maxlast:

120 kilo

Mysigt & Bekväm Säng För Glamping

Ifish tältsäng för glamping är precis vad du kan förvänta dig vid en lyxig glamping-utflykt. Den är mycket stor sett både till dess längd och höjd, samtidigt som du kommer högt över marken med åtta justerbara ben på 80 cm.

Ramen är gjord av stål och liggunderlagen är gjort av 600D polyester vilket är extremt bekvämt att ligga på. En bättre bekvämlighet kommer vara svårt att uppnå under campingförhållanden.

Tältsängen väger också över åtta kilo, vilket gör den svår att transportera över långa sträckor. De packade måtten är 60x40x30 cm, vilket innebär att du ändå kan packa in den i en bil om det behövs.

FÖRDELAR

 • Väldigt bekväm
 • Justerbara ben

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ
 • Tung och otymplig

Vad Är En Tältsäng?

En tältsäng är en typ av säng som är utformad för att primärt användas i ett tält. Det kan vara ett mycket bekvämt och förmånligt alternativ till att sova på ett liggunderlag mot marken, särskilt om du har ryggproblem eller liknande. Tältsängar är vanligtvis tillverkade av lätta material och är lätta att sätta upp och ta ner.

Tältsängar kan också vara ett bra alternativ för camping eller för användning som gästsäng i ditt hem. De är vanligtvis bekvämare än att sova på marken och kan ge lite extra avskildhet i ett gemensamt utrymme. Med det sagt kan tältsängar användas till mycket mer än camping i tält.

När Kan Man Använda En Tältsäng?

Tältsängar kan användas i många olika situationer. De är förstås perfekta för camping, men de kan också användas som gästsäng i hemmet eller som extrasäng för barnen när vänner kommer för att sova över.

Utöver det kan ett hopfällbar tältsäng användas i många andra situationer. Du kanske ska spendera dagen på stranden, eller på altanen där ett bekvämt liggunderlag skulle uppskattas enormt. Det kan även agera som ytterligare sittplatser vid tillfällen då du har gäster över.

Vad Du Bör Tänka På Vid Val Av Tältsäng

När du väljer en tältsäng finns det några saker du bör tänka på.

Storlek

Tältsängens storlek har självklart en stor betydelse och påverkan på dess bekvämlighet sett till din kroppsstorlek. Om du är för stor för sängen blir den enkelt mycket obekväm vilket oundvikligt resulterar i en dålig natts sömn.

Det viktigaste är förmodligen längden, men även bredden och höjden kan spela en roll. Om du är längre än genomsnittet bör du leta efter en säng som är längre än 190 cm för att undvika att tårna hamnar utanför.

Material & Bekvämlighet

Tältsängens materialval är extremt viktigt för din komfort. Ramen är vanligtvis gjord av stål eller aluminium, men vissa modeller har en träram. Stålramar är ofta tyngre men mer stabila, medans aluminium är lättare och rostar inte lika lätt. Generellt kan man säga att aluminium är att föredra då vikten och packstorleken spelar stor roll. Stålramar däremot kan vara det bättre valet då du letar efter en stadig och bekväm tältsäng.

Sovytan är ofta gjord av polyester, som kan vara ganska bekväm att ligga på. Utöver detta används även nylon och mesh-tyger som båda kan ge en bekväm natt sömn med rätt design. Mesh-tyger lämpar sig rimligen bäst under varmare klimat då det bidrar till en ökad ventilation. Alternativ med tjockare polyester kan vara bättre under kalla klimat då du försöker bibehålla värmen.

Vissa modeller har en uppblåsbar madrass som kan ge ännu mer komfort, men dessa är vanligtvis betydligt dyrare och mer otympliga.

Konstruktion & Maxbelastning

Tältsängar finns i olika former och storlekar. Vissa är utformade för att användas med en viss typ av tält, medan andra kan användas med alla typer av tält. Det finns också sådana som har en integrerad ram och madrass, vilket kan vara mycket praktiskt.

Majoriteten av tältsängar avsedda för camping och friluftsliv besitter ofta mindre vaddering för att bidra till en lättare transport av tältsängen. I dessa fall kan du istället använda dig av ett liggunderlag och sovsäck ovanpå tältsängen för ökad komfort.

Benen har även en avgörande roll i hur stadig tältsängen känns. Ett bra riktmärke att gå efter är om tältet har fler ben innebär det ofta en stadigare konstruktion. Undvik tältsängar som endast har fyra ben, då detta kan vara väldigt ostabilt. Ett bättre antal att sikta på är åtta till tio för maximal stabilitet.

Detta är extra viktigt om du väger mer då alla tältsängar besitter en maxbelastning. Den är oftast 120 kilo, så om du väger mer än det bör du hålla utkik efter en tältsäng som klarar din vikt.

Vikt & Packstorlek

Tältsängens vikt är också viktig om du planerar att bära den någon längre sträcka. Om du bara behöver den för bilcamping eller för camping i trädgården, är vikten inte lika viktig. Men om du ska vandra med den, räknas varje gram.

Packstorleken på din tältbädd har också betydelse för hur lätt den är att transportera. Om du planerar att bära den någon längre sträcka ska du leta efter en modell som packar ihop sig litet. Vissa modeller kommer till och med med en egen bärväska, vilket är mycket praktiskt.

Pris

Priset på en tältsäng kan variera ganska mycket, men i allmänhet får du vad du betalar för. De dyrare modellerna är vanligtvis tillverkade av bättre material och har en högre viktkapacitet. De är också ofta lättare att sätta upp och ta ner. Men om du har en liten budget finns det fortfarande några bra alternativ.

Montering & Användarvänlighet

Det sista du vill ha är en säng som är svår att sätta upp och ta ner, så användarvänlighet är en viktig faktor när du väljer tältsäng. Leta gärna efter något med en enkel ram som kan sättas upp på mindre än en minut utan verktyg om du värdesätter din tid högt.

Vanliga Frågor Om Tältsängar

Här har du svar på några av de vanligaste frågorna kring tältsängar.

Vad kostar en tältsäng?

Tältsängar kan kosta allt mellan 500 - 5000 kronor, beroende på storlek, material och konstruktion. Dyrare alternativ innebär ofta en mer stabil konstruktion och bekvämare liggunderlag.

Hur ställer man upp en tältsäng?

Tältsängar är lätta att sätta upp - de flesta kräver inga verktyg. Det är bara att veckla ut sängen och fästa benen (om det behövs).

Hur rengör man en tältsäng?

Du kan rengöra en tältsäng genom att torka av den med en fuktig trasa. Om den är särskilt smutsig kan du använda varmt tvålvatten. Se till att torka den ordentligt innan du förvarar den.

Hur packar man en campingsäng?

De flesta campingsängar kan packas i en liten väska eller ett litet fodral. Vissa kan till och med rymmas i en ryggsäck. Om du är osäker kan du kontrollera tillverkarens anvisningar.

Vilket är det bästa materialet för en campingsäng?

Det bästa materialet för en campingsäng beror på dina behov. Om du behöver något som är lätt att transportera kan aluminiumram med nylontyg vara det bästa valet. Om du däremot behöver något bekvämare kan en stålram med polyestertyg vara bättre.

Vad är den bästa campingsängen för barn?

Den bästa campingsängen för barn beror på barnets ålder. För mycket små barn kan en mjuk, hopfällbar säng vara det bästa alternativet. För äldre barn kan en stadigare säng vara bättre.

 

Tältsäng eller luftmadrass?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Luftmadrasser är vanligtvis bekvämare, men tältsängar är lättare att transportera och montera. Det beror verkligen på dina behov.

Om du är ute efter en bekväm och lyxig campingupplevelse är Ifish Glamp Bed Comfort det bästa alternativet. 

 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 8

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.