3 Bästa Fiskestolar (2024): Bäst i Test

bästa fiskestol bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Fiske är en av våra favoritsysslor, särskilt på sköna vår- och sommardagar. Det är ett perfekt tillfälle av att njuta av naturen i några timmar. Självklart behöver du ett fiskespö, men om du fiskar från en strand, brygga eller liknande kan det också vara bekvämt att införskaffa en fiskestol så du slipper stå upp hela dagen.

Vi har spenderat otaliga timmar vid vattnet, vilket har gett oss möjligheten att testa på ett flertal modeller av fiskestolar, och i denna guide tar vi en närmare titt på dessa för att du ska kunna ta ett beslut över vilken den bästa fiskestolen är för dig och din situation.


De 3 Bästa Fiskestolarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fiskestol: Trakker Levelite Long-Back Recliner - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Fiskestol: Urberg Wildlight Mid Chair - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Fiskestol För Båt: Marinvent Fiskarstol - Läs Recension

1. Trakker Levelite Long-Back Recliner

Bäst i Test Fiskestol


Level Chair Trakker Levelite Long-Back Recliner

Sitthöjd:

40 cm

Vikt:

5.3 kg

Maxvikt:

135 kg

Otroligt Bekväm Fiskestol Med Ryggstöd Som Man Enkelt Kan Sitta Långa Perioder i

Om du letar efter en fiskestol som du enkelt kan spendera en hel dag i utan några som helst besvär eller smärtor är Trakkers Levelite Recliner helt klart rätt val för dig. Denna premium-modell är bland de mest bekväma friluftstolarna vi någonsin testat, och med en ganska stor marginal.

Den är ergonomiskt formad, med en ganska låg sitthöjd och extra långt ryggstöd, vilket gör den tillräckligt bekväm för att somna i (tro oss, vi har gjort det förr). Med extra vaddering längs med hela stolen sjunker du lätt ner i den, vilket får den att kännas snarlik en skön fåtölj som du kan hitta där hemma, och armstöden är till och med vadderade de också.

Trots detta är den inte allt för överdrivet tung, då den väger strax över 5 kilo. Detta är självklart stor skillnad från ultralätta campingstolar, men den smidiga designen kan enkelt fällas ihop vilket gör att du enkelt kan transportera den kortare sträckor till och från vattnet vid behov.

Den är snabb att använda och lika snabb att packa ihop i slutet av sessionen, men den är också stabil tack vare de fyra lerfötterna med en enda knapptryckning och den patenterade benmekanismen, som också hjälper dig att jämna ut stolen på ojämnt underlag.

Allt som allt är det helt klart en av de bästa fiskestolarna som finns att köpa på marknaden om du värderar hållbarhet och bekvämlighet, men det kommer dessvärre till ett högre pris än många av dess konkurrenter.

FÖRDELAR

 • Otroligt bekväm och ergonomiskt design
 • Smidig att transportera
 • Smart bendesign med extra stabilitet

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Lite tyngre alternativ

2. Urberg Wildlight Mid Chair

Bästa Prisvärda Fiskestol


Bästa Prisvärda Campingstol

Sitthöjd:

86 cm

Vikt:

1.25 kg

Maxvikt:

90 kg

Ultralätt Och Prisvärd Fiskestol För Många Tillfällen

Urbergs Wildlight Mid Chair är en mycket prisvärd och stabil campingstol som passar i de flesta situationer, och därav även vid fiske. Med med en vikt på endast 1250 gram är den en av de lättaste stolarna på marknaden, vilket gör det utmärkt för tillfällen då du behöver transportera den längre för att nå ditt fiskeställe.

I nerfällt läge är den otroligt kompakt, vilket gör att du förmodligen skulle kunna trycka ner den i din ryggsäck om du skulle vilja det, alternativt kan du enkelt bära med dig den i ena handen på grund av den mycket låga vikten.

Många kanske föredrar en lägre stol som är lite mer stabil när man ska fiska, men gillar du känslan av att komma lite högre upp från marken är denna modell också bra i och med dess naturligt höga sitthöjd på strax under 90 centimeter. Som sagt gör detta att den känns lite mer vinglig i jämförelse med till exempel Trakkers modell ovan men trots detta finner vi att den möter de flesta fiskebehoven för oss i naturen.

Wildlight Mid Chair är också UV-beständig, vilket innebär att den inte bleknar i solen som vissa andra billigare modeller. Detta gör den till ett utmärkt val för stranddagar eller långa vandringar i soligt väder.

En sak att tänka på är att Wildlight Mid Chair kan kännas lite instabil för personer över 100 kg. Men om du letar efter en ultralätt och prisvärd fiskestol är Wildlight Mid Chair är ett utmärkt val. Dock hade vi rekommenderat Level Chair Trakker Levelite Long-Back Recliner om du har en större budget att leka med.

FÖRDELAR

 • Ultralätt och smidig design
 • Högre sitthöjd
 • Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • Inte lika robust och stabil design som premium-modeller

3. Marinvent Fiskarstol

Bästa Fiskestol För Båt


Marinvent Fiskarstol

Sitthöjd:

15 cm

Vikt:

400 g

Maxvikt:

-

Bekväm Och Optimal Fiskestol För Kastfiske i Båt

För dig som letar efter en fiskestol (eller snarare fiskesits) som du kan använda i din båt är Marinvents fiskarstol ett av de bättre alternativen på marknaden. Det är som sagt knappt en stol, utan snarare en sits som du kan placera på en yta i båten, vilket gör din fiskeupplevelse lite mjukare och mer bekvämt.

Med en total vikt av endast 400 gram är den otroligt lätt att bära med dig, och dessutom förvarar du stolens enkelt i något av båtens extrautrymmen då du inte behöver den, då den knappt tar någon plats alls.

Denna sits kommer med ett relativt lågt ryggstöd, vilket kan kännas konstigt - men det är faktiskt idealt för tillfällen då dus kastfiskar på öppet vatten. Fördelen med att den sitter lågt är att du har mer rörlighet när du ska kasta, och kan dessutom ligga i en position som motsvarar din vinkel till havet. Detta ger dig faktiskt bättre kastfiske då du inte behöver hämta tillbaka linan lika mycket. Fiskarstolen är också UV-resistent och är skapat på beständigt och hållbara material, så du behöver inte oroa dig för att den enkelt ska gå sönder efter att ha använt den några gånger.

Allt som allt är det ett optimalt val för dig som letar efter en mer bekväm sittposition då du är ute och fiskar med din båt. Den är inte heller särskilt dyr.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväm fiskesits för alla båtar
 • Lågt ryggstöd, optimalt för kastfiske

NACKDELAR

 • Begränsat användningsområde

Fiskestolar - Köptips

Det finns mycket att tänka på innan man bestämmer sig för att köpa en fiskestol. Självklart kan det gå alldeles utmärkt använda en pall, campingstol eller till och med stolryggsäckmen det finns några egenskaper som passar särskilt bra för just fiske. Här är några av de viktigare faktorerna att tänka på innan man köper en fiskestol själv.

bästa fiskestol att köpa

Bekvämlighet

Det absolut viktigaste att tänka på innan man köper en fiskarstol är att se till att denna är bekväm, särskilt om du planerar att spendera flera timmar åt gången i de. En obekväm stol kan snabbt resultera i smärtor och obehag, vilket är den direkta motsatsen av vad vi försöker att uppnå med hjälp av en sådan stol när vi fiskar.

Bekvämlighet är självklart något subjektivt, och något som vi föredrar kanske inte nödvändigtvis är något som du gillar. Med det sagt skulle vi rekommendera att leta efter en modell med bra vaddering och robust design, då detta universellt kommer att kännas mer bekvämt.

Vårt toppval från Trakker kommer till exempel med mycket extra vaddering längs med hela stolen, och till och med längs armstöden - vilket gör det till ett exemplariskt exempel av en bekväm fiskarstol.

Ryggstöd

Något nära relaterat till bekvämligheten är hur ryggstödet på fiskestolen är utformat (om den kommer med något ryggstöd för i huvud taget). Billigare modeller tenderar ofta att ha ett kortare och mindre ergonomiskt utformat ryggstöd, vilket på sikt kan leda till ryggsmärta och besvär.

En modell med längre ryggstöd kommer däremot att förse dig med bättre stöd under dina fiskeäventyr, något som du helt klart kommer uppskatta efter några timmar. Om tillverkaren även har lagt lite extra tid på att utforma ett ergonomiskt ryggstöd som följer med ryggen på rätt sätt kommer du att kunna hålla en bättre hållning vilket minskar besvär ytterligare.

Sitthöjd

Höjden på din fiskestol är också något att tänka på. För en stol där bekvämlighet är prioritet kan en lägre sitthöjd vara att föredra, då detta kommer att bidra till en lägre tyngdpunkt och bättre stabilitet.

Nackdelen med en lägre sitthöjd är däremot att du hamnar närmare marken och har därför svårare att se ut över vattnet. Under riktigt soliga dagar kan den också innebära att solstrålar bländar dig mer när dessa reflekteras på ytan (något som kan förhindras med hjälp av ett par bra fiskeglasögon).

fiskestol faktorer bra ryggstöd

Här handlar det mycket om preferens, samt hur du planerar att fiska framöver. Är du en erfaren fiskare som lätt hittat rätt stol som passar för dina kast, eller är du nybörjare ute på din första båttur? Fundera på vilket typ av sittställning som passar bäst för dig. Fördelen med en låg stol är dessutom att du lyckas med att se ut över vattnet både när du kastar och när du fiskar, vilket till viss del kompenserar för den något sämre hållningen.

Vikt & Portabilitet

Något ännu enklare att utvärdera och väga in är de olika modellernas vikt, eftersom detta i sig kan vara till viss hjälp när man funderar på vilka fiskestolar som är bäst i test. För allt fler fiskeentusiaster rekommenderas dessutom att ta med en så kallad transportväska (eller fiskeväska) då man reser runt med sina stolar.

Fiskestolar som är mindre och lättare att bära kommer därför till stor hjälp, inte bara när det gäller att bära stolen för sig själv, utan också då du ska ta med dig den på en båt. Fundera på om transporten till vattnet är något som spelar särskilt stor roll för dig, vilket kommer att påverka vilken modell av fiskestol som är bäst för dig. Föredrar du helt enkelt de billigare och mer minimalt utformade stolarna, eller vill du slippa bära massvis med extra utrustning runt på fältet?

Fundera även över detta innan du eventuellt bestämmer dig för att köpa en transportväska till ditt fiskebagage.

Maxlast & Stabilitet

En sista sak att tänka på innan du köper din fiskestol är att titta närmare på vilken typ av last den klarar av. För de flesta kanske inte detta spelar särskilt stor roll, men väger du över 90 kilo är det bra att hålla utkik över detta, då vissa modeller blir mycket ostabila vid en last över den vikten.

En stol som klarar mer maxvikt tenderar också att ha en mer stabil konstruktion, något som kan vara skönt om du behöver fiska upp tuffare fiskar när du sitter i den.

Vanliga Frågor Om Fiskestolar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fiskestol, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av stolar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är de bästa fiskestolen?

Den bästa fiskestolen är enligt vårt test Level Chair Trakker Levelite Long-Back Recliner, een mycket bekväm och hållbar stol för fiske.

Vad kostar fiskarstolar?

En fiskestol kostar oftast runt 1000-2000 kr (men finns modeller för mycket mer och mindre), vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den material som används.

Hur rengör man en fiskestol?

Fiskestolar bör rengöras med ljummet vatten och tvål, men om det finns fläckar som inte går att bli av med kan ett milt blekmedel användas. För att få bort eventuellt salt från materialet kan du använda sig av vanligt bikarbonat. Torka sedan med en mjuk trasa och om det behövs ett lager fönsterskrapa, för att inte materialet ska glappa. För att få bort smuts och fettfläckar kan du spraya direkt på din sits.

Kan man fiska direkt ur en stol?

Ja, många föredrar faktiskt att fiska från en stol eftersom de då har bättre utsikt över vattnet och omgivningen. Dessutom kan det vara bekvämare att sitta i en stol när du fiskar, särskilt om du ska sitta länge.

Sammanfattningsvis Om Fiskestolar

En bekväm och hållbar fiskestol är ett fantastiskt verktyg att införskaffa sig om man är ute och fiskar mycket. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 9

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.