5 Bästa Multirulle (2024): Bäst i Test

bästa multirulle bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Multirullar är viktiga fiskeverktyg för sportfiskare som vill fiska effektivt med större beten och tekniker där lätta haspelrullar helt enkelt inte räcker till. En bra multirulle ger dig en hög grad av kontroll över ditt bete, vilket gör det möjligt att placera betet mer exakt i vattnet och ger dig kraft att dra ut stora fiskar ur skydd och djupt vatten.

Historiskt sett har det ofta benämnts som den svårare typen av fiskerullar, men på senare år och med teknologins framsteg har det blivit allt mer lättanvänt och kan därför utmana de populära haspelrullarna inom en rad olika användningsområden (det är bland annat mycket populärt bland de som fiskar efter abborre!).

I denna guide tar vi en närmare titt på några av marknadens bästa multirullar, för att underlätta ditt köpval. Denna lista har till stor grundat sig i många års erfarenhet och användning av olika typer av multirullar, och även ett mer utförligt test över de mest populära alternativen.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Multirullarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Multirulle: Shimano Curado 300 Multirulle - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Mångfunktionella Multirulle: 13 Fishing Concept A3 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Multirulle För Gädda: Daiwa Tatula Multirulle - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Multirulle För Abborre: Abu Garcia Revo Beast X Multirulle: - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Multirulle: Abu Garcia Revo Max X Multirulle - Läs Recension

1. Shimano Curado 300 Multirulle

Bäst i Test Multirulle


Bäst i Test Multirulle

Typ:

Rundgavlad

Storlek(ar):

2000, 3000

Kullager:

6+1

Utväxling :

6.2;1

Robust Och Pålitlig Multirulle Med Rejäl Funktionalitet

Som vanligt placerar Shimanos toppmoderna teknik deras rullar i toppen av vår lista. Shimano Curado kastar längre och lättare än någon annan multirulle du någonsin använt, och är vår personliga favorit på grund av detta.

Denna modell använder sig nämligen av en mikrodator för att hålla koll på spolen otroliga 1000 gånger per sekund och tillämpar precis rätt mängd broms för att förhindra backlash och maximera kaststräckan. Det bästa är att det finns 4 olika lägen så att du kan kasta nästan vilket bete du vill med vilken lina som helst, oavsett om det är fluorkarbon eller monofilament eller flätlina. Detta innebär att den här rullen kan kasta både tunga gäddbeten och lätta öringbeten utan problem.

Och som om det inte vore nog förbättrar Super Free Spool ytterligare rullens kastförmåga. Med den här rulltekniken stöds kugghjulet av ett kullager så att kugghjulet och spolaxeln kommer att vara i perfekt linje när kopplingen är urkopplad. Detta resulterar i noll friktion på spolaxeln, vilket gör att du kan kasta ännu längre.

Den enda bristen med denna rulle är dess motstånd. Med en vikt på drygt 6 kilo kommer du att kunna fånga några relativt stora abborrar, men du kommer att få det svårt med de största saltvattensfiskarna.

I övrigt utmärker sig dock denna rulle på alla områden. Om du letar efter den absolut bästa multirullen och har pengar att avvara är detta den rätta. Med det sagt är det heller inte den dyraste modellen på denna lista.

FÖRDELAR

 • Lättviktig
 • Smidig och enkel hantering
 • Smart kastningsteknologi

NACKDELAR

 • Inte det starkaste dragsystemet

2. 13 Fishing Concept A3

Bästa Mångfunktionella Multirulle


13 Fishing Concept A3

Typ:

Rundgavlad

Storlek(ar):

3000

Kullager:

7+1

Utväxling :

6.3;1

Multifunktionell Och Mycket Smidig Multirulle

På en väldigt nära plats kommer 13 Fishing Concept A3. Den är nästan oöverträffad när det gäller kastning, vikt och hållbarhet, samtidigt som den är kraftfull nog för alla abborrar och även många gäddor.

Först och främst har denna otroliga multirulle utformats för att kasta bättre och längre än andra de flesta andra, kanske med undantag för Shimanos modell ovan. Det vanligaste problemet med multirullar är problem med att kasta med lätta beten och linor. Den här rullen har inte dessa problem, utan den kan också kasta längre än till och med de bästa multirullarna.

Viktmässigt är mycket lätt den näst lättaste rullen på den här listan och en av de lättaste på marknaden. Med den här rullen kommer du att kunna fiska långa timmar på vattnet utan att bli trött. Dessutom är de rostfria korrosionsskyddade lagren i rostfritt stål tillräckligt hållbara för att fiska i saltvatten.

Viktigast av allt är att den har en tillräckligt bra dragkraft för att ta dig an monsterabborrarna. Den här rullen har hela 11 kilo bromskraft. Du kommer inte att ha några problem även om du vill fånga stora fiskar som lax.

Allt detta är dock meningslöst om du inte har råd med den, och därför kommer du att bli glad att höra att den har ett mycket rimligt pris. Om du letar efter en toppklassig multirulle för att ta dig an abborre eller ännu större fiskar, behöver du inte leta längre än 13 Fishing Concept A3.

FÖRDELAR

 • Mycket smidig hantering
 • Kraftfulla bromsar
 • Hög linkapacitet

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Daiwa Tatula Multirulle

Bästa Multirulle För Gädda


Daiwa Tatula

Typ:

Rundgavlad

Storlek(ar):

3000

Kullager:

6+1

Utväxling :

6.2;1

Kraftfull Multirulle Perfekt För Fiske Av Större Gäddor

Äntligen kommer vi till multirullen som är perfekt för gäddfisket. Daiwa Tatula multirulle är den bästa multirullen på marknaden när det gäller dragkraft och linkapacitet, vilket gör det till den perfekta rullen för att ta sig an de större fiskarna - både i salt, och sötvatten.

Denna multirulle har en vikt som är lite tyngre än många andra multirullar, men det beror på de högklassiga material med rostfritt stål och aluminium som används i den. Detta innebär också att den är mycket robust och slittålig och är helt klart något som kommer att hålla i många år framöver.

Den viktigaste egenskapen här är däremot dess kraftfulla bromsar, som ger dig hela 11 kilo dragkraft. Detta är mer än tillräckligt för att klara av de flesta gäddor och stora saltvattensfiskar.

Vad multirullar beträffar har Daiwa Tatula allt du behöver och lite till, och dessutom kommer den att vara perfekt för både nybörjare och erfarna multirullanvändare. Det finns inte mycket negativt att säga om denna multirulle, och det enda viktiga att nämna är att det helt klart är en av de dyrare modellerna på den listan, så för den budgetmedvetne rekommenderar vi någon av Abu Garcias modeller nedan istället.

FÖRDELAR

 • Perfekt för längre kast med minimal energi
 • Kraftfulla bromsar
 • Precis hantering

NACKDELAR

 • Dyrare modell

4. Abu Garcia Revo Beast X Multirulle

Bästa Multirulle För Abborre


Abu Garcia Revo Beast X multirulle

Typ:

Lågprofilrulle

Storlek(ar):

1000, 2000

Kullager:

7+1

Utväxling :

6.4;1

Snabbhanterlig Och Lätt Multirulle Perfekt För Mindre Fiskar

Abu har varit ledande inom tillverkning av några av världens bästa fiskerullar i årtionden. De låg i framkant när det gällde att trappa upp kapplöpningen om växelförhållandet och satte standarden på 7:9:1 innan de slog till med 9:1 och nu 10:1.

Deras Revo Beast X är en mycket populär modell av goda anledningar, som vi finner passar perfekt för att fiska efter bland annat abborrar. Men som namnet antyder kan denna modell även dra in större fiskar tack vare deras rejäla bromskraft på hela 10.8 kg

Hastigheten av dess utväxling, i kombination med rullens förmåga att kasta exceptionellt lätta beten utan risk för backlashing, gör den till ett utmärkt val för pitching av Senkos och Texas Rigs. Den fungerar också bra för att kasta lätta toppvattenbete, även i vinden. Revo Beast finns i annars lika utrustade versioner med vänster och höger vev och position.

En sista stor fördel med denna modell är dess lätta vikt på bara 190 gram, mycket tack vare den smidiga konstruktionen i grafit.

Den enda riktig a nackdelen vi ser med denna modell är dess begränsade linkapacitet, mycket tack vare den låga profilen på multirulle.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Hög utväxling och kullager
 • Enkel att använda

NACKDELAR

 • Låg linkapacitet

5. Abu Garcia Revo Max X Multirulle

Bästa Billiga Multirulle


Abu Garcia Revo Max X multirulle

Typ:

Lågprofilrulle

Storlek(ar):

1000, 2000

Kullager:

4+1

Utväxling :

6.4;1

Simpel Och Billig Multirulle Som Klarar Enkelt Fiske

Ett multirulle för mindre än en tusenlappen får nog många seriösa och erfarna fiskare att höja på ögonbrynen, men här har Abu Garcia lyckats mycket bra - åter igen. I budgetklassen av multirullar skulle vi med stort självförtroende kunna säga att detta är bland de bästa på marknaden.

Denna multirulle är så pass billig eftersom den är avsedd för mindre fiskar, såsom mindre aborrar, och den är också väldigt enkel att använda för nybörjare, vilket passar bra in med den låga prislappen.

Även då den hanteras ganska bra och smidigt har den enbart ett kullager på 4:1 vilket kan kännas av i vissa fall då den inte drar in linan lika smidigt som många av de mer premiumorienterade modellerna.

Det är svårt att hitta multirullar i denna budgetklass som klarar lika mycket som Abu Garcia Revo Max X. Detta är multirullan för den budgetmedvetne och fiskaren som inte behöver multirullans allra bästa egenskaper, utan att behöva ta ut ett lån på huset.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som premium-modeller
 • Låg linkapacitet

Multirullar - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Storlek(ar)

Kullager

Utväxling

2699 kr

Rundgavlad

2000, 3000

6+1

6.2;1

3199 kr

Rundgavlad

3000

7+1

6.3;1

3295 kr

Rundgavlad

3000

6+1

6.2;1

 1859 krkr

Lågprofilrulle

1000, 2000

7+1

6.4;1

999 kr

Lågprofilrulle

1000, 2000

4+1

6.4;1

Vad Är En Multirulle?

Enkelt uttryckt är en multiplikatorrulle (även kallat multirulle, eller bait-casting reel på engelska) en typ av öppen rulle med en synlig spole som är fäst på spinnets undersida. Detta är bra både för nybörjare och erfarna sportfiskare men tenderar att användas primärt av de med lite erfarenhet. Dessutom är multirullar effektiva i både sötvatten och saltvatten.

fiska med en multirulle

En av de större skillnaderna mellan en multirulle och en haspelrulle är att fiskerullen sitter på ovansidan av fiskespöt istället för undertill. Utöver detta används även ett spinnspö tillsammans med en multirulle, istället för ett haspelspö.

Multirulle - Köptips

Det finns en rad olika saker som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en multirulle, och eftersom det finns så många olika modeller på marknaden kan det ibland vara svårt att förstå skillnaden mellan dessa. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta i beaktning innan ditt köp:

Storlek På Multirullen

En av de första sakerna att tänka på är hur stor multirulle du behöver. Här är det viktigt att tänka på att dessa multirullar ofta presenteras i lite annorlunda storlekar från klassiska haspelrullar. I vissa fall kan de nämligen benämnas som 10, 20 eller 30, vilket i fallet av haspelrulalr skulle motsvara 1000, 2000 eller 3000. Men i fallet med multirullar multipliceras det istället med 10, så det skulle då motsvara 100, 200 eller 300.

Med det sagt så rekommenderar vi generellt sett att köpa en multirulle med en storlek mellan 500-4000, där det mest flexibla spannet ligger någonstans mellan 1000-2000. Med en storlek i denna intervall kan du förvänta dig att din multirulle fungerar bra för de flesta olika situationer.

Om du däremot planerar att fiska större saltvattensfiskar såsom havsabborre kan en större och mer kraftfull rulle vara att föredra, och då kan du behöva en i storleken upp mot 2000-3000. Då behöver du också ett havsfiskespö.

Men för klassiskt fiske här i Sverige behöver du sällan en modell som är större än 1000-1500.

Rundgavlad Eller Lågprofilrulle?

En annan viktig sak att tänka på när du köper just multirullar är vilken typ du vill ha, där det finns två huvudsakliga alternativ. Den klassiska rundgavlade multirullen, eller den nyare kompakta lågprofilrullen. Båda har sina för- och nackdelar.

Rundgavlad Multirulle

En rundgavlad multirulle är den traditionella modellen som har funnits under en lång tid och har generellt sett en mer stabil och större konstruktion. Det innebär också att de tenderar att rymma mer lina.

Den rundgavlade multirullen tenderar därför passa extra bra för lite tyngre fiske, såsom fiske efter större gäddor och saltvattensfiskar. Dessutom är dessa multirullar ofta aningen billigare än motsvarande lågprofilrullar.

Nackdelen med dessa modeller är däremot att de tenderar att vara tyngre och något mindre ergonomiska i designen.

Lågprofilrulle

En lågprofilrulle är en mer modern variant som är betydligt mindre (och väger också mindre) vilket passar perfekt för lite lättare fiske, och hanterar generellt sett beten av lägre vikt bra. Med det sagt finns det fortfarande vissa lågprofilrullar som klarar av mer lina och lite tyngre fiske.

Däremot tenderar den mindre och mer kompakta storleken att de klarar av mindre lina i jämförelse med en rundgavlad multirulle.

Kullager

Kullager minskar friktionen och gör att rullen snurrar smidigt. Ju fler du har, desto smidigare blir din rulle. För en smidig kastrulle räcker det dock nästan alltid med 5+1 kullager. Från och med 5+1 och framåt ökar varje kullager bara jämnheten med en liten väldigt marginal. 

fisketeknik med multirulle

Många tillverkare skapar multirullar med betydligt fler kullager än detta, och försöker att använda det som en av de främsta egenskaperna. Här gäller det att ha koll, då kvantitet inte nödvändigtvis är bättre. Kvalitén av kullager spelar minst lika stor vikt, så bara för att en fiskerulle har flera kullager än en annan innebär det inte att den är bättre.

Dessutom, för den som undrar, finns det alltid ett +1 i antalet lager eftersom det är rullager.

Utväxling

Utväxlingen på en multirulle representerar hur många varv spolen snurrar för varje varv du roterar veven, och tenderar att representeras likt detta: 5:1. I detta fall innebär det att spolen snurrar 5 hela varv för varje rotering av veven. I vissa fall står detta i tre siffror, 5;5;1, vilket innebär att den snurrar 5,5 varv för varje vevtag.

Men vad har detta för betydelse kanske du undrar? Jo, detta kommer nämligen att avgöra hur mycket du behöver veva för att dra in linan, där olika utväxlingar kan passa olika bra för oliak tillfällen och fiskar.

En låg utväxling innebär i praktiken att rullen är starkare, men det tar också längre tid att dra in linan. Passar bättre om du försöker att fånga större fiskar som kräver mer kraft för att dra in.

En hög utväxling innebär i praktiken att rullen är snabbare, men däremot inte lika stark. Detta kan vara bättre i fall där du fiskar efter mindre fiskar, alternativt då du vill få ut fisken snabbt ur vattnet.

I de flesta fall kommer multirullar med en utväxling på 5;1 upp till 6;1, och detta är ett bra riktmärke att hålla sig till - särskilt för nybörjare.

Dragsystem

Dragsystemet i en rulle är de stålplattor som förhindrar att linan kommer ut när fisken till exempel drar i den. Ju tyngre du ställer in dragsystemet, desto starkare måste en fisk vara för att övervinna det. När fiskens dragkraft överskrider bromsen släpper spolen linan. Detta är för att förhindra att linan går sönder.

Du bör ställa in dragkraften på 1/3 eller 1/4 av linans pundprov. Om vi säger att du använder en 12-kiloslina ska du ställa in ditt motstånd på 3-4 kilo.

När du väljer en multirulle bör du se till att den maximala dragvikten är åtminstone runt 8 kg. Det är den mängd drag som du behöver för att kunna ta de största abborrarna.

Materialval

De flesta rullar är tillverkade av antingen grafit eller anodiserad aluminium, och i vissa fall även rostfritt stål.  Skillnaden mellan de två huvudsakliga materialen är att grafit är lättare medan anodiserat aluminium är hårdare.

För dem som har svårt att välja kan du tänka på följande. En spole i grafit kommer att vara lättare men mindre stark, medan en spole i anodiserad aluminium kommer att vara tyngre men kraftigare.

multirulle lätt vikt

I fall där de utnyttjar rostfritt stål kommer den vara betydligt tyngre, men också mycket slitstark.

Handtagsstorlek

Lågprofilerade multirullar har olika storlekar på handtaget. Vissa av de mest kompakta rullarna har kortare handtag. Detta kan vara bra för de flesta tillämpningar, t.ex. för att fiska en mask eller en jigg, men inte för att hantera stora crankbaits eller swimbaits. Ett större, längre handtag skapar mer vridmoment för att vinscha upp fisk ur tungt skydd, som när man slår i gräsmattor.

Bromsar & Spännsystem

Spänningsknappen styr linan i början av kastet och bromssystemet styr linan i slutet av kastet. Bromsarna hjälper särskilt när du kastar mot vinden när din spole tenderar att snurra snabbare än betet eftersom den bromsas av vinden. Ett bra spännings- och bromssystem är avgörande för att man ska kunna göra långa kast med en mängd olika betesvikter och uppleva minimala trassel.

Linkapacitet

På spolen sitter fiskelinan. Den ser till att linan inte trasslar in sig och ger ett jämnt drag. Storleken på spolen beror på linans kvalitet. En djup spole kan användas för flera linor om du ska fånga större och tyngre fisk som kräver en tyngre lina. Mindre spolar kastar längre och djupare spolar rymmer mer lina.

Behöver du en högre linkapacitet behöver du därför se till att göpa en djupare spole. Du behöver en rulle som kan hålla tillräckligt med flätlina, monofilament eller fluorkarbon (eller en kombination av två av dem) så att du inte blir spolad. Köp en rulle som rymmer lite mer lina än du tror att du behöver.

Vänster- eller Högerhänt

De flesta modeller av multirullar finns i olika handinriktningar som passar vänster- eller högerhänta sportfiskare. Det blir mycket mer exakt och bekvämt att navigera med kastrullen om du använder rätt typ av rulle, beroende på din dominerande hand.

Är du högerhänt behöver du förmodligen inte tänka så mycket på detta, men som vänsterhänt är det alltid en bra idé att dubbelkolla fiskerullen innan du beställer hem den.

Matcha Multirulle Med Rätt Fiskespö

Du måste också anpassa rullen till det spö som du ska använda den med. Även den bästa rullen med det största antalet lager och det mest raffinerade bromssystemet kommer inte att kasta, hämta eller slåss upp till sin kapacitet om den inte är en del av en matchad uppsättning.

En för stor rulle tröttar dig snabbt på grund av den extra vikten. En för liten rulle har dålig balans och kaststräckan kan bli lidande.

Vanliga Frågor Om Multirullar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en multirulle, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskerullar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa multirullen?

Den bästa multirullen är enligt vårt test Shimano Curado 300 Multirulle, en mycket hållbar, lättanvänd och pålitlig multirulle för ditt fiskespö.

Vad kostar en multirulle?

En multirulle kostar allt ifrån 1000 - 4000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Med det sagt kan du förvänta dig att betala runt 1000-3000 kronor för en högkvalitativ multirulle.

Hur rengör man en multirulle?

Först och främst ska du se till att multirullen är tom på lina. Sedan tar du bort multirullens snurra, och använder en ren trasa för att torka av multirullen inifrån och ut. Se till att ta bort all smuts, salt och andra rester från multirullen så den inte rostar eller blir skadad. Sedan lägger du multirullen i en multirulleställning (eller något liknande), med snurran uppåt.

Är multirullar bättre för saltvattenfiske?

Multirullar är generellt sett avsedda för tyngre redskap. Eftersom du möter större fiskar vid saltvattenfiske tenderar multirullar faktiskt att vara bättre än spinnrullar för saltvatten. Du kan dock fortfarande använda dem för större fiskar vid sötvattensfiske.

Är ett magnetiskt bromssystem eller ett centrifugalbromssystem bättre för multirullar?

När du väljer ditt bromssystem är det viktigaste valet mellan konstant kaststräcka och bättre kast mot förhållanden som kräver inbromsning, som att kasta mot vinden. Ett magnetiskt bromssystem gör att ditt bete kan kastas i högre hastigheter till en början innan det saktar ner. Ett centrifugalbromssystem gör att du kan kasta mer konsekventa avstånd.

Detta innebär att du måste ta hänsyn till din fiskestil och fisketeknik och själv bestämma vilket bromssystem som är bäst för dig.

Hur tungt är för tungt för en multirulle?

För det första kommer även den bästa kastrullen att kännas tung om det är en ny multirulle som är tyngre än din tidigare rulle. Med det sagt finns det en viss rullvikt som anses tung för de flesta sportfiskare. 

Sammanfattningsvis Om Multirullar

En multirulle kan vara en ovärderlig del av din fiskeutrustning, och kan i många fall prestera bättre än haspelrullar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 42

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.