• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 5 Bästa Havsfiskespö (2024): Bäst i Test

5 Bästa Havsfiskespö (2024): Bäst i Test

bästa havsfiskespö bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du gillar att fiska i saltvatten är det viktigt med ett bra havsfiskespö som klarar av det utan att gå sönder och sluta fungera. Du kan hitta allt ifrån de minsta till de största fiskarna ute på havet. Det innebär också att dina havsfiskespön behöver vara tillräckligt känsliga för att fånga de mindre fiskarna, och tillräckligt kraftfulla för att klara de större monstren.

I denna guide tar vi en närmare titt på några av marknadens mest populära fiskespön inom denna kategori Alla har självklart olika preferenser men vi hoppas att vi med hjälp av vår erfarenhet ute på vattnet kan förse dig med en relevant jämförelse av de bästa havsfiskespöna just nu.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Havsfiskespöna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Havsfiskespö: Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Havsfiskespö: Penn Regiment 3 Pro Boat - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Havsfiskespö För Ishavsfiske Runt Norge: Daiwa Seahunter Z Pilk Haspelspö - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Havsfiskespö För Fiske På LandABU Sölv AG3 Havsöringsspö - Läs Recension
 5. 5
  Bra Havsfiskespö För Stöd Av Multirulle: Daiwa Sweepfire Boat Spö För Multirulle - Läs Recension

1. Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

Bäst i Test Havsfiskespö


Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

213, 223 cm

Material:

Kolfiber

Kraft:

Medelhög

Prisvärt, Robust Och Hållbart Havsfiskespö För Varierat Saltvattensfiske

Bäst i test hamnar Shakespeare Ugly Stik Elite Boats spinnspö, vilket är en extremt bra allround-alternativ för dig som inte vill behöva spendera allt för mycket på ditt havsvattenspö. Den främsta egenskapen hos Ugly Stik-spöna är helt klart deras hållbarhetsförmåga, vilket är bland de bästa på marknaden - och särskilt i förhållande till dess prislapp.

Denna modell är specifikt utvecklad för havsfiske med en robust design som klarar av att fiska upp även större fiskar utan några problem, och fungerar perfekt runt havet i Norge och nära Sverige.

Förutom den robusta designen är denna spinnspö extremt prisvärd och kommer med handtag av EVA-material vilket gör den mycket greppvänlig och skön att kasta. Dessutom har det här spöet guider i rostfritt stål. Rostfritt stål håller bra i saltvatten och EVA-skum är det mest bekväma materialet för spöhandtag.

Haken är att det här spöet är mycket tyngre än många av de andra havsfiskespöna på denna lista. Medan glasfiber är starkare än kolfiber är det också tyngre. Och även om Ugly Tech Construction är stark använder den mer material.

Den robusta och hållbara designen innebär också att känsligheten tar lite stryk, så det är inte ett havsfiskespö med låg aktion. Men för fiske av större saltvattensfiskar är det en alldeles utmärkt modell att använda sig av.

I denna prisklass är dessa nackdelar dock bara att förvänta. Om du letar efter ett högkvalitativt saltvattenfiskespö med en liten budget, behöver du inte leta längre.

FÖRDELAR

 • Bekväma och greppvänliga handtag
 • Bra hållbarhet
 • Prisvärd

NACKDELAR

 • Inte särskilt känsliga

2. Penn Regiment 3 Pro Boat

Näst Bäst i Test Havsfiskespö


Penn Regiment 3 Pro Boat

Typ:

Haspelspö

Längd:

213 cm

Material:

Kompositblandning

Kraft:

Medelhög/hög

Bekvämt & Superkänsligt Havsfiskespö

Letar du efter ett merkänsligt havsfiskespö för bättre kontroll kan Penns Regiment 3 Pro Boat vara det bästa valet för dig. Det här förstklassiga fiskespöet lyckas vara starkt och hållbart samtidigt som det är ett känsligt och lättviktigt spö.

Det är inte varje dag man ser ett extra tungt spö, eftersom sådana spön har mycket kraft bakom sig och inte är lätta att tillverka. Det är ännu mer sällsynt att se en sådan effekt på ett fiskespö i kolfiber eftersom det är svagare än glasfiber. Penn har dock uppnått detta med sin SLC2-konstruktion som har spiralformade kol-lindor för det första lagret och längsgående kolfiber för det andra lagret. Resultatet är ett kraftfullt fiskespö som du kan använda för både kust- och havsfiske.

Därefter är den utrustad med Fuji-rullfäste för en lång livslängd. Dessa rullfästen är guldstandarden inom fiskeguider. Dessa guider är inte bara släta utan också super korrosionsbeständiga. Med den tåliga SLC2-konstruktionen och dessa långlivade guider kommer det här spöet att hålla i många år framöver.

En annan fördel med kolfiber är känsligheten. Som det känsligaste materialet gör kolfiber att det här spöet kan vara lyhört och känna små fiskars subtila bett. Faktum är att den till och med har ett extra snabbt handlingsalternativ vilket bevisar hur känsligt det här spöet är. Att den fungerar lika väl med nylon som flätlinor är ett annat exempel på dess flexibilitet.

Allt som allt är det verkligen ett havsfiskespö i toppklass, men du bör också vara beredd på att du kan behöva spendera lite mer pengar för en så högkvalitativ produkt.

FÖRDELAR

 • Väldigt känslig spötopp
 • Fungerar bra med varierade fiskelinor
 • Bekväma handtag

NACKDELAR

 • Något dyrare modell

3. Daiwa Seahunter Z Pilk Haspelspö

Bästa Havsfiskespö För Ishavsfiske Runt Norge


Daiwa Seahunter Z Pilk Haspelspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

213, 229 cm

Material:

Kolfiber

Kraft:

Medelhög

Bra Balanserat Havsfiskespö För Många Situationer

Letar du efter ett välbalanserat och mångfunktionellt havsfiskespö kommer du att älska Daiwas Seahunter, som kommer i en mycket kraftfull men förvånansvärt lätt konstruktion (mycket like Penns modell ovan). Låt Daiwa ta till sig alla de senaste framstegen inom spötillverkning för att skapa en serie högkvalitativa saltvattenspön som alla kan ha råd med. 

Det kanske inte är samma högkvalitativa hållbarhet men prestationsmässigt kommer den väldigt nära Penns modell, och för den billigare priset är det ett attraktivt val för många budgetmedvetna havsfiskare.

Detta havsfiskespö har en design med ett otroligt förhållande mellan vikt och styrka som hjälper till att förhindra att spöet vrider sig under tryck. Jag kan känna resultatet när jag slåss mot en stor fisk i stället för att slåss mot fiskespöet. Mer kraft överförs från spöet till linan för att hjälpa till att lyfta fisken och hålla linjefästerna vinkelrätt mot vattnet när du har fått en stor fisk på kroken. Och i blankan används Daiwas Braiding X-kombination av harts och material som gör spöet otroligt starkt men ändå hållbart. 

Daiwa har också lagt till Fujis rullfäste med keramisk mittring för längre kast och mindre friktion. En av mina favoritfunktioner är Fujis backstop-rullsäte som använder en låsmutter för att förhindra att klämman lossnar när rullen är under tryck. 

Som du hör får du väldigt mycket värde för pengarna när du går för ett spö från Daiwa, och Seahunter-serien är inget undantag. Skulle vi få klaga på en sak däremot skulle det vara handtaget, vilket inte kändes i samma toppkvalité som många andra modeller.

FÖRDELAR

 • Väldigt prisvärt
 • Kraftfull konstruktion
 • Fuji-rullfäste

NACKDELAR

 • Inte det mest bekväma handtaget

4. ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

Bästa Havsfiskespö För Fiske På Land


ABU Sölv AG3 Havsöringsspö

Typ:

Haspelspö

Längd:

274, 305 cm

Material:

Kolfiber

Kraft:

Lätt/Medel

Högkvalitativt Och Robust Havsfiskespö Med Lång Kastlängd

ABUs Havsöringsspö är tillverkat av riktiga havsöringsproffs runt om i Europa, och det märks av i dess otroligt välgenomtänkta design och funktionalitet. Letar du efter ett längre havsfiskespö som du kan kasta riktigt långt finns det få modeller som slår ABU Sölv AG3.

Den längre kastlängden är framför allt användbar för de som gillar att fiska längs med kusten och behöver komma ut lite längre för att nå fiskarna de är ute efter. Trots detta är den gjort i kolfiber vilket gör spöt en otrolig känslighet med lätt/medium aktion. Trots detta är det allt från ett svagt spö, utan den klarar av mycket tyngre fisk än vad man kan förvänta sig, utan några linbrott eller avkrokningar.

ABUs havsöringsspö är snabbt och lätt i aktion, och det finns även en viktlindad version som ger något extra kastlängd. Det är ett av de mest populära havsfiskespöna på marknaden, men kostar också en del att köpa in.

FÖRDELAR

 • Finns i extra långa storlekar
 • Mycket känsliga
 • Långa kastlängder

NACKDELAR

 • Dyr modell

5. Daiwa Sweepfire Boat Spö För Multirulle

Bra Havsfiskespö För Stöd Av Multirulle


Daiwa Sweepfire Boat Spö För Multirulle

Typ:

Fiskespö För Multirulle

Längd:

182, 213 cm

Material:

Glasfiber

Kraft:

Medelhög

Prisvärt Havsfiskespö För Användning Med Multirulle

Är du någon som föredrar multirullar framför haspelrullar kan det vara svårt att hitta ett havsfiskespö som tillåter dig att använda detta, men denna billiga modell från Daiwa levererar långt över förväntningarna med tanke på priset.

Daiwa Sweepfire är ett havsfiskespö designat för användning med multirullar, och även om det inte har den känslighet som något av de dyrare spöna på denna lista haft så räcker det gått och väl för dig som bara fiskar på saltvatten någon gång då och då. Den kortare längden gör däremot att den framför allt passar bra för båtfiske längs med västkusten eller runt om i Norge.

Den kan också delas upp i tre separata delar vilket gör den mycket lätt att transportera, eller som spar utrymme när du inte använder den.

Det är som sagt inte den mest högkvalitativa produkten på marknaden, men för någon som letar efter något ganska simpelt (men mycket effektivt) är det helt klart ett val värt att överväga.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Fungerar med multirullar
 • Isärtagbar för enkel transport

NACKDELAR

 • Saknar bra känslighet
 • Inte samma kvalité som dyrare modeller

Havsfiskespön - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Längd

Material

Kraft

Haspelspö

213, 223 cm

Kolfiber

Medelhög

Haspelspö

213 cm

Kompositblandning

Medelhög/hög

Haspelspö

213, 229 cm

Kolfiber

Medelhög

 Haspelspö

274, 305 cm

Kolfiber

Lätt/Medel

Fiskespö För Multirulle

182, 213 cm

Glasfiber

Medelhög

Vad Skiljer Havsfiskespön Från Andra Fiskespön?

Traditionella fiskespön kan definitivt användas i saltvatten, särskilt de högkvalitativa spön som har korrosionsbeständiga komponenter. Faktum är att fiskeindustrin har kommit långt, och numera används även sötvattenspön mycket hållbara material. 

Faktum kvarstår dock att saltvattenfiskespö/havsfiskespön är tillverkat med saltvattensfiske i åtanke. Även om det kanske inte alltid är fallet, är saltvattenfiskespön i de flesta fall mer oemotståndliga mot rost. Detta beror på att materialen i konstruktionen av spöet för saltvattenspön är speciellt utvalda för att motstå rost. 

fiska i saltvatten med fiskespö

Det finns en del spön för sötvattensfisk som är mycket korrosionsbeständiga, men de är snarare undantaget än normen. Det är alltid bättre att skaffa ett fiskespö som är konstruerat för saltvatten om du fiskar i saltvatten.

Havsfiskespö - Köptips

Som vi tidigare nämnde utsetts havsfiskespön för mycket slitage, särskilt då de behöver klara av den korrosion som kan uppstå när de utsätts för saltvatten. Detta är däremot bara en av faktorerna som utgör ett bra havsfiskespö. Här är några av de viktigaste sakerna att hålla utkik efter innan man köper sitt eget fiskespö:

Typ Av Fiskespö & Val Av Fiskerulle

Det första att avgöra är vilken typ av fiskerulle du planerar att använda med ditt havsfiskespö, då detta till stor del kommer att diktera vilken modell som är rätt för dig. Majoriteten av havsfiskespön som används stödjer framför allt användningen av en klassisk haspelrulle (även kallat spinnrulle), då det är denna fisketeknik som de flesta känner sig bekväma med.

Med det sagt finns det några alternativ på marknaden som använder sig av den mer traditionella multirullen istället. Dessa är däremot mindre populära nu för tiden, vilket är varför vi framför allt har rekommenderat haspelspön över de som utnyttjar en multirulle.

Längd På Havsfiskespöt

Det är viktigt att du väljer rätt längd på ditt fiskespö eftersom den avgör hur långt du kan kasta, hur styvt spöet är, och hur mycket den väger. En längre spölängd ger dig mer kraft för att kasta längre och är den största avgörande faktorn för hur långt du kan kasta. 

Ett längre spö tenderar också att betyda mer styrka, även om det bara påverkar din spöstyvhet i en mindre utsträckning. Och slutligen innebär mer längd mer material och därmed mer vikt.

Oavsett om du fiskar till havs eller i kustnära områden bör du därför hålla dig till fiskespön som är runt 2-2,5 meter långa för optimal kastförmåga i förhållande till dess vikt och hanterbarhet. 

Om du inte fiskar längs med en strand eller på land kommer du aldrig att behöva mer kastavstånd än vad ett 2.5 meters långt spö ger. Ett längre spö kommer bara att lägga till onödig vikt. Samtidigt kanske ett kortare spö än 190 cm inte kastar tillräckligt långt, särskilt om du fiskar vid kusten.

Som du märker handlar det om att utvärdera hur just du fiskar, för att välja en längd på ditt havsfiskespö som fungerar bästa för denna situation.

Kraft & Stabilitet

När vi säger kraft menar vi i praktiken hur mycket ditt fiskespö klarar av, dvs. hur mycket kraft den kan utsättas för utan att böjas allt för mycket (samma sak som styvhet). Denna punkt är ganska enkel att utvärdera.

Ju större fisk du planerar att fiska efter, ju styvare (eller mer kraftfull) spö behöver du. Det är inte bara det faktum att ett svagt spö inte håller mot större fiskar. Spön med större kraft fungerar också bättre med större och tyngre beten, vilket du behöver för att större fiskar ens ska nappa på betet.

Därför måste du tänka på var du ska fiska och vilken fisk du ska sikta på. Du hittar mindre fisk i kustnära områden än till havs, så då du kan välja mindre kraftfulla spön för saltvattensfiske. 

Jag rekommenderar att du använder ett spö med en medelhög till hög styvhet för kustfiske.

saltvattenfiske havsfiskespö

Fiskar till havs är chansen också större att själva fiskarna är större, och då är det bättre med medelstarka eller riktigt starka spön. Om du däremot ska jaga prisfiskar ska du se till att skaffa tunga spön och få extra tunga kraftspön om det är möjligt.

Känslighet

Stångverkan är ett mått på hur högt upp spöet böjer sig när den utsätts för tryck. Ju högre upp den böjer sig, desto mer precis är handlingen och desto känsligare är spöet.

Vid kustfiske där fiskarna är mindre behöver du saltvattenfiskespön med snabbare aktion (mer känslighet) för att känna de mjukare dragningarna. Vi rekommenderar att du skaffar åtminstone ett spö med måttligt snabb aktion, även om ett spö med snabb aktion skulle vara mer idealiskt.

Vid fiske till havs är fiskarna större, vilket innebär att de kommer att ha starkare bett. Har du råd att skaffa ett fiskespö med måttlig eller till och med långsam verkan är detta då fördelaktigt. Naturligtvis är mer känslighet alltid bra, så hittar du en modell som du gillar med hög känslighet är det alltid en god idé att köpa den.

Material

En sista sak att tänka på när man köper ett havsfiskespö är i vilket material denna är tillverkad av, då detta kommer att påverka dess prestation och hållbarhet. Generellt sett har du tre val; fiberglas, kolfiber eller en blandning av de båda. Du kanske också har sett några stavar i grafit, men grafit är bara ett annat namn för kolfiber.

Kolfiber är dyrare, känsligare och lättare än glasfiber. Å andra sidan är glasfiber starkare och mer robust. Komposit(en blandning av glasfiber och kolfiber) är ett material som innehåller de goda egenskaperna hos båda materialen.  Kompositstavar har kolfiberns känslighet och glasfiberns styrka. 

Naturligtvis skulle ett rent kolfiberspö fortfarande vara lättare och känsligare och ett rent glasfiberspö fortfarande vara starkare. Men komposit erbjuder det bästa av båda världarna.

Jag föredrar saltvattenfiskespön av kolfiber för kustfiske och saltvattenfiskespön av glasfiber eller komposit för havsfiske. I slutändan handlar det dock om vad du värdesätter i ett fiskespö.

Hur Du Tar Hand Om Havsfiskespön

 1. Skölj spöna grundligt i sötvatten, särskilt guider och rullstolar, och torka dem med en handduk.
 2. Ta regelbundet bort rullarna från spöna och smörj rullstolar, fästanordningar och eventuella rullguider.
 3. Kontrollera guiderna för att se om det finns grop eller korrosion och kontrollera omlindningarna av guiderna för att se om det finns tecken på slitage.
 4. Dra en tunn strumpbit genom varje styrning för att kontrollera om det finns skåror. Om strumpan hänger kvar, även om det är lite, är en guide skadad.
 5. Ombord på en båt ska du ställa stavarna på en plats där de inte slår mot hårda ytor eller andra stavar i skvalpigt hav. Här kan det vara bra idé att köpa en bra spöhållare.
 6. Moderna spön har hållbara ytbehandlingar. Applicera ett lätt lager av bowlingvax för att bevara det glatta och polerade utseendet.

Vanliga Frågor Om Havsfiskespö

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett havsfiskespö, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fiskespön, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa havsfiskespöt?

Det bästa metspöt är enligt vårt test Shakespeare Ugly Stik Elite Boat Spinnspö, ett prisvärt, hållbart och mångfunktionellt alternativ.

Vad kostar ett havsfiskespö?

Metspön kostar allt ifrån 500-2000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används. Dyrare modeller är oftast skapade med mer högkvalitativa material som håller längre.

Vilka är de bästa saltvattenrullarna att kombinera mitt saltvattenspö med?

Precis som saltvattenspön är saltvattenrullar bättre utrustade för att tåla frätande saltvattenförhållanden. Dessa saltvattenrullar är egentligen likadana vanliga fiskerullar, bara att de är extra skyddade mot korrosion.

Sammanfattningsvis Om Havsfiskespön

Ska du ut och fiska längs med västkusten, i Norge, eller någon annanstans ute på havet är det viktigt med ett robust havsfiskespö. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.