3 Bästa Löparstavar (2024): Bäst i Test

bästa löparstavar bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Löpning är en av de mest populära formerna av motion och det är inte svårt att förstå varför. Det är enkel, billig och kan göras var som helst. Men för att få ut det mesta av din löpning, är det viktigt att ha rätt utrustning.

Det är här löparstavarna kommer in. De kan hjälpa till att förbättra din teknik, öka din kondition och ge extra stöd till leder och muskler. Men med så många olika typer av löparstavar på marknaden, kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

Men oroa dig inte, vi har skapat en guide för att hjälpa dig att hitta de bästa löparstavarna för dina behov. Låt oss ta dig på en resa för att hjälpa dig att hitta den perfekta paret för din löpning!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Löparstavarna Är:


Black Diamond Women's Distance Carbon FLZ Poles

Material:

Kolfiber

Hopfällbar:

Ja

Vikt:

170 g (styck)

Hållbara, Ultralätta Löparstavar För Varierad Terräng

Black Diamond Men's Distance Carbon FLZ Poles är ett utmärkt val för löpare som söker ultralätta och hållbara stavar att springa med. Dessa stavar är gjorda av kolfiber, vilket gör dem extremt lätta, med en vikt på endast 170 gram per stav. Trots den låga vikten är konstruktionen fortfarande stark och hållbar, vilket bör klara av mycket användning innan slitage uppstår.

Dessa stavar är också hopfällbara, vilket gör dem lätta att bära med dig på långa löpturer. En annan stor fördel med dessa stavar är att både korgar och spetsar är utbytbara, så du kan anpassa dem efter underlag och miljö på ett smidigt sätt.

Det enda negativa med dessa stavar är att det är ett dyrare alternativ. Men om du letar efter hållbara och ultralätta löparstavar för varierad terräng, är Black Diamond Men's Distance Carbon FLZ Poles ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Hållbar konstruktion
 • Kan byta ut både korgar och spets utifrån underlag och miljö

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

2. Swix Sonic Pro Trail

Näst Bäst i Test Löparstavar


Swix Sonic Pro Trail

Material:

Kolfiber

Hopfällbar:

Ja

Vikt:

167  g (styck)

Justerbara Och Smidiga Löparstavar

Swix Sonic Pro Trail är ett utmärkt val för löpare som söker en kombination av ultralätthet och hållbarhet i sina löparstavar. Dessa stavar är gjorda av kolfiber, vilket gör dem extremt lätta med en vikt på endast 167 gram per stav. Detta gör dem lätta att bära med sig på långa löpturer och minskar belastningen på kroppen.

En annan stor fördel med dessa stavar är möjligheten att byta ut både trugor och spetsar enligt underlag och miljö. Detta gör det möjligt för användaren att anpassa stavarna efter specifika terränger och förhållanden och därmed få en mer optimal prestanda, oavsett vart du väljer att springa.

Det enda negativa med dessa stavar är att det är ett dyrare alternativ jämfört med andra löparstavar på marknaden. Men om du letar efter justerbara och smidiga löparstavar med hög kvalitet, är Swix Sonic Pro Trail ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Ultralätta och enkel att transportera
 • Bekvämt grepp
 • Enkelt att byta ut truga och spets

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

3. Silva Trekking Poles

Bästa Billiga Löparstavar


Silva Trekking Poles

Material:

Aluminium

Hopfällbar:

Ja

Vikt:

230 g (styck)

Robusta Och Prisvärda Löparstavar Med Bra Hållbarhet

Silva Trekking Poles är ett utmärkt val för löpare som söker prisvärda och hållbara stavar. Dessa stavar är gjorda av aluminium, vilket gör dem robusta och hållbara. De är också hopfällbara, vilket gör dem lätta att bära med dig på långa löpturer.

En annan stor fördel med dessa stavar är att utbytbara trugor och fötter ingår, så du kan anpassa dem efter underlag och miljö. Detta gör det möjligt för användaren att anpassa stavarna efter specifika terränger och förhållanden och därmed få en mer optimal prestanda.

Det enda negativa med dessa stavar är att de inte är lika lätta som kolfiberstavar och andra dyrare alternativ. Men om du letar efter robusta och prisvärda löparstavar med bra hållbarhet, är Silva Trekking Poles ett utmärkt val. Det är ett bra val för löpare som inte vill spendera för mycket pengar på en löparstavar men fortfarande vill ha bra prestanda och hållbarhet.

FÖRDELAR

 • Utbytbara trugor och fötter ingår
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Mycket prisvärda

NACKDELAR

 • Inte lika lätta som alternativen ovan

Fördelar Med Löparstavar När Man Springer

Det finns några olika sätt på vilka dina löparstavar eller vandringsstavar kan bidra till att förbättra din löpning på stigar. Det vanligaste användningsområdet, och det som förmodligen har störst nytta, är när du klättrar. Stavar hjälper till att avlasta benen från en del av belastningen genom att låta dig använda armarna som kontaktpunkter och extra kraft. Att få med överkroppen på det roliga kan förbättra framdrivningen vid klättring, särskilt i brant, bergig terräng.

Det som går uppåt måste komma neråt - och när det gäller ultras i berg kan nedförsbackarna vara ganska förrädiska. De stavar som hjälpte dig att ta dig uppför berget kan också hjälpa dig att hålla dig stabil och upprätt på vägen ner igen. De extra kontaktpunkterna i en brant, stenig nedförsbacke kan hjälpa dig att hålla farten över hinder när du kör och bromsa dig när det är så brant att dina stackars quadricepsmuskler är överbelastade.

trailrunning med löparstavar

Att hålla en upprätt hållning är en annan stor fördel med att använda stavar för trailrunning. Förutom att du använder mer överkroppsstyrka för att kompensera för trötthet i benen, bidrar armens svängning och stavens kontakt med marken till att hålla dig i en mer upprätt ställning, vilket minskar belastningen på ländryggen. Även om vandringsstavar inte är en ersättning för styrke- och core-träning hjälper de dig att hålla dig upprätt när tröttheten från loppets slutskede börjar komma.

Vandringshastighet och kadens gynnas också av användningen av vandringsstavar. Armsvängningen och stavarnas hörbara klick på stigen fungerar som en metronom och håller din vandringsrytm igång i brant terräng.

De extra kontaktpunkterna är en stor fördel när det gäller att hålla balansen. Om du någonsin har korsat en flod eller bäck med hjälp av stavar vet du vad jag pratar om! Det är mycket lättare att korsa ojämn eller hal terräng med stavar än att försöka göra det utan dem - och det kan rädda dig från att halka och falla på vägen.

Nackdelar Med Löparstavar När Man Springer

Det krävs lite övning för att använda stavarna på rätt sätt. Om du går ut på stigarna med dem och inte har fått grepp om din armställning eller stavens placering när du klättrar eller går ner kan de komma i vägen och orsaka mer skada än nytta. Den överskottsenergi som du spenderar på att hålla och svänga dem när du vandrar eller springer kommer att vara förgäves om du inte placerar dem på rätt sätt och trycker av på rätt sätt - vilket gör att potentiella kraftvinster blir till förluster och tröttar ut dig i processen.

Även om stavar för trailrunning kan göra mycket nytta för löpar- och vandringskraften är de helt enkelt ännu en sak att bära. Att bli skicklig på att placera händerna, bära dem under löpning, äta och dricka när man använder dem, navigera genom stödstationer och fästa dem på en ryggsäck kräver mycket övning och repetition för att det ska bli en självklarhet när tröttheten sätter in.

Som vi nämnde ovan är en av fördelarna med att springa med vandringsstavar att de hjälper till med balansen i ojämn terräng. Även om de ger mycket hjälp här är de inte magiska pinnar, och halkningar och fall inträffar fortfarande. Att ha en stav i handen kan öka risken för skador om du oavsiktligt faller på staven.

Detta förstoras om du använder en stil med grepp som fäster dina händer på stavarna mycket säkert. Detta är absolut ingen anledning att helt skippa löparstavar, men du bör ha det i åtanke när du tränar din teknik för stavlöpning på stigarna.

löparstavar i naturen

Löparstavar - Köptips

När man är ute och springer i naturen kan som sagt ett par löparstavar vara ett fantastiskt alternativ för att hjälper dig att hålla en jämn takt och behålla balansen. När du köper rätt stavar finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till:

Vikt

Det är en uppenbar fördel att ha en lättare vikt på stavarna för långdistanslöpning och ultralöpning, men detta kommer också med (i varierande grad) minskad styrka och hållbarhet så det beror på hur noga du vill vara med dem och hur mycket vikt du vill att de ska bära. Till exempel, om du föredrar att stavarna ska ta din fulla vikt vid flodövergångar, kanske inte den lättaste versionen är för dig.

Typ

Det finns tre typer av löparstavar - de lättaste men minst praktiska att bära är fasta längd icke-kollapsbara stavar; det bästa av båda världarna när du vet din storlek och inte vill ändra den är fast längd kollapsbara, som vikts ihop antingen tre (Z-stavar) eller fyra (M-stavar) sektioner. Till sist finns det variabla längd kollapsbara stavar, som är praktiska om du vill ändra längden för uppförs- och nedförsbackar eller låna ut dem till vänner och familj med olika höjder.

Storlek

Stavarna varierar vanligtvis från 100-150 cm i längd och du kan hitta rätt storlek för dig genom att stå upprätt med din armbåge böjd vid 90 grader, handen framåt. Avståndet från din hand till marken är den löpande stavslängd du behöver.

Material

De flesta lätta löparstavarna är gjorda av kolfiber, och några av aluminium. Kolfiberstavar är mycket lätta och har bra styrka, men de är inte lika hållbara och är mer benägna att spricka eller gå sönder under stress (och du kan inte laga dem). Aluminium, även om det är tyngre, är mycket hållbart och kan klara av lite mer slag och till och med lätt böjning innan det blir irreparabelt.

Handtag

Vanligtvis är handtagen på de bästa löparstavarna gjorda av EVA-skum eller kanske kork, båda är mycket bekväma beroende på vilka ränder och texturer som är mönstrade i dem. Djupare ränder verkar greppvänliga men kan också ge dig blåsor på långa löprundor, så leta efter något mjukare och smidigare.

handtag på löparstavar

Handskydd

Handskydden är till för att skydda dina händer från skräp eller stenar som kan sparka upp under löpningen, så de bör vara ganska stora och tåliga för att klara av vad som än kastas mot dem. Vissa har justerbara remmar som gör det möjligt för användaren att justera skyddets täthet, så att du kan hitta den rätta passformen.

Korgar

Dessa används för att ge extra stabilitet på mjuka underlag som lera eller sand och de ska vara tillräckligt breda för att ge bra grepp men inte för stora så att de fastnar i grenar när du springer. Stavkorgar finns i olika storlekar så se till att du välja rätt för dina behov.

Vanliga Frågor Om Löparstavar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par löparstavar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av stavar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa löparstavarna?

De bästa löparstavarna är enligt vårt test Black Diamond Distance Carbon FLZ Poles, då de är ultralätta men fortfarande hållbara.

Vad kostar en värmeväst?

Ett par löparstavar kostar allt från 1000-3000 kronor, beroende på dess kvalitet och funktionalitet.

Ska jag använda stavar av aluminium eller kolfiber?

Det finns många bra aluminium- och kolstänger på marknaden, och båda ger dig de fördelar som vi diskuterade ovan. När du bestämmer vilken typ av stavar som är rätt för dig är de största faktorerna att ta hänsyn till budget, hur mycket du kommer att använda dem och hur du planerar att använda dem.

Aluminiumstänger är billigare än kolstänger och kommer i de flesta fall att vara tyngre. Om du bara börjar med stavar, kommer att använda dem sporadiskt, inte bryr dig så mycket om utrustningens vikt eller planerar att kombinera löpning och vandring med dina stavar kan aluminium vara det bästa valet. För mycket långa dagar i bergen, frekvent användning och för dem som vill hålla sin löparutrustning ultralätt är kolstängerna det rätta valet.

Finns det någon skillnad mellan män och kvinnor i förhållande till löparstavar?

Även om vissa företag listar stavar som är kvinnospecifika är verkligheten den att det är liten eller ingen skillnad mellan dessa och stavar som inte innehåller en könsspecifik modell. Stavstorleken baseras på användarens längd, och de flesta stavar är mellan 100 centimeter i den kortaste änden och 135 centimeter i den längsta änden - vilket passar användare från 1,5 meter till 1,5 meter.

Stavar som marknadsförs för kvinnor tenderar att ligga i den nedre delen av storleksintervallet och kan ha en mindre handledsrem, men det är ungefär den största skillnaden. De flesta företag har gått ifrån en könsbeteckning för vandringsstavar, eftersom den är onödig.

Hur lär jag mig att använda vandringsstavar när jag springer?

Övning ger färdighet! Det finns några olika strategier för att använda vandringsstavar under löpning och vandring som beror på vilken terräng du befinner dig på. Innan du ger dig ut på vandringslederna bör du göra dig bekväm med stavarna på jämnt underlag. Prova handledsremmarna och greppet. Håll i dem medan du går för att vänja dig vid känslan av din armsvängning med trekkingstängerna i handen.

När du känner dig bekväm med stavarnas grundläggande grepp och svängningar kan du öva på backarna för att få in den där ökningen av kraft och effektivitet. De vanligaste sätten att använda stavarna är genom att alternera med din armsväng eller genom att plantera båda stavarna framför dig när du skjuter iväg, antingen uppför brant terräng eller nedför över stenar.

Kan jag använda vandringsstavar/gångstavar för löpning?

Vandringsstavar har samma grundläggande funktion som löparstavar och kan absolut användas för löpning, särskilt om du provar dem eller använder stavar mycket sällan. Deras utformning kommer att vara lite annorlunda, eftersom vandringsstavar är utformade för att fördela belastningen med en tung packning på sig snarare än att förbättra framdrivningen framåt när du rör dig snabbt.

Vandringsstavar kan ha en viss stötdämpning inbyggd, vilket innebär att stavarna kommer att ha en viss eftergivenhet och fjädring när man lutar sig mot dem - vilket eliminerar en del av den energiåtergivning som du behöver för att driva dig framåt i uppförsbacke. Vandringsstavar brukar kunna fällas ihop till en kortare längd genom att teleskopera in i sig själva i stället för att gå in i en annan längd.

Detsamma gäller egentligen för gåstavar, men dessa tenderar att vara lite billigare skapade och klarar således inte lika mycket slitage som vandrings- och löparstavar.

Hur bär jag mina stavar om jag inte använder dem?

Det enklaste sättet att bära med sig vandringsstavar är att hålla dem i handen. Detta är det enda alternativet om du använder en stav med fast längd som inte kan fällas ihop. Vissa löpare väljer att ha sina stavar i handen även när de är hopfällda för att det ska vara snabbt och enkelt att ta fram dem vid behov. Detta alternativ innebär att du måste jonglera lite varje gång du måste äta, dricka, fylla på vätska eller göra andra aktiviteter på leden som kräver användning av en eller båda händerna.

Ett vanligare sätt att bära stavarna när de inte används är att använda vandringsstångsfästen på en löparväska eller ett midjebälte. De flesta vätskeväskor på marknaden idag har minst en fästanordning av typen bungee cord för att fästa stavarna på utsidan av väskan, och många har flera konfigurationer för att fästa stavarna antingen på framsidan eller på baksidan av dagsryggsäcken. Löparstavar kan också förvaras i en ryggsäck som har en tillräckligt stor bakficka.

Sammanfattningsvis Om Löparstavar

Ett bra par löparstavar kan vara det perfekta verktyget för att förbättra din löpning, både i och utanför tuffare terräng. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.