• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 8 Bästa Luftgevär (2024): Bäst i Test

8 Bästa Luftgevär (2024): Bäst i Test

bästa luftgevär bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Oavsett om du är en erfaren jägare eller nybörjare inom luftskytte och sportskytte så kan det vara en utmaning att välja rätt luftgevär bland det breda utbudet som finns tillgängligt. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, såsom användningsområde, mekanism, säkerhet, tillbehör och pris.

Men oroa dig inte, i denna guide kommer vi att gå igenom de bästa luftgevären som finns tillgängliga just nu, så att du kan göra ett välgrundat val och hitta det bästa vapnet för dina behov. Vi kommer att titta på olika mekanismer och tillbehör, samt jämföra priser och egenskaper, så att du kan göra en informerad investering.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Luftgevären Är:

 1. 1
  Bäst i Test Luftgevär: Hatsan Factor QE PCP - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Luftgevär: Hatsan Striker S - Läs Recension
 3. 3
  Bästa PCP Luftgevär: Hatsan BT65 RB Elite Kit - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Kolsyre Luftgevär: Crosman CO2 Luftgevär DPMS SBR - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Fjäder Luftgevär: Hatsan 125 Sniper: - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Pump Luftgevär: Crosman M4-177 - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Billiga Luftgevär: Daisy Red Ryder - Läs Recension
 8. 8
  Bra Luftgevärspaket: Artemis CR600  - Läs Recension

1. Hatsan Factor QE PCP

Bäst i Test Luftgevär


Hatsan Factor QE PCP

Typ:

PCP Luftgevär

Kaliber:

5.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

3600 gram

Kraftfullt Och Pricksäkert Luftgevär Med Bra Funktionalitet

Hatsan Factor QE PCP har visat sig vara ett av de bästa luftgevären på marknaden, med sin effektiva prestation och mångsidiga funktioner. Detta PCP-luftgevär har en kaliber på 5,5 mm och anslagsenergi på 10 J. Vikten på 3600 gram gör det till en något tyngre modell som kanske inte passar mindre personer så bra, men den högkvalitativa konstruktionen med robusta material gör den till ett pålitligt vapen som tål stora påfrestningar.

En av de största fördelarna med Hatsan Factor QE PCP är dess fartomställare med tre lägen, som ger möjlighet att anpassa vapnets prestanda efter användarens behov. Den har även en säker men smidig tvåstegsavtryckare och ett frontgrepp för ett bipod skjutstöd, vilket gör den pricksäker och enkel att använda. Detta luftgevär är en investering då det är en dyrare modell, men dess höga prestanda och kvalitet gör det värt priset.

Sammanfattningsvis är Hatsan Factor QE PCP en kraftfull och pricksäker modell med bra funktionalitet. Den är välbyggd och kan tåla tuffa påfrestningar, men dess storlek och vikt kan vara en nackdel för mindre personer. Om man är villig att betala det högre priset, så är detta luftgevär ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna användare.

FÖRDELAR

 • Mycket effektiv och mångsidig med fartomställare med tre lägen
 • Säkert men smidigt tvåstegsavtryckare
 • Pricksäker och bra användningsförmåga med frontgrepp för bipod
 • Högkvalitativ konstruktion med bra hållbarhet

NACKDELAR

 • Tyngre och större modell som kanske inte passar mindre personer bra
 • Dyrt alternativ

2. Hatsan Striker S

Näst Bäst i Test Luftgevär


Hatsan Striker S

Typ:

Fjäder Luftgevär

Kaliber:

4.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

2900 gram

Smidig, Säker Och Lättanvänt Luftgevär

Hatsan Striker S är ett pålitligt och prisvärt fjäderdrivet luftgevär som passar utmärkt för mindre skyttar. Med en kaliber på 4.5 mm och en anslagsenergi på 10 J är detta luftgevär både kraftfullt och precist. Med en vikt på 2900 gram är geväret relativt lätt och smidigt att hantera.

En av fördelarna med Hatsan Striker S är att det är lättanvänt med automatsäkring som standard, vilket gör det säkert att använda. Geväret är också utformat med en stilren och snygg design som är tilltalande för ögat.

En annan fördel med Hatsan Striker S är att det är ett mycket prisvärt alternativ. Detta gör det till ett bra val för den som vill ha ett pålitligt luftgevär utan att behöva spendera för mycket pengar.

En nackdel med Hatsan Striker S är att det inte har samma höga kvalitet och hållbarhet som dyrare alternativ på marknaden. Dessutom kan det kännas lite väl litet för större skyttar.

Sammanfattningsvis är Hatsan Striker S ett smidigt, säkert och prisvärt luftgevär som passar utmärkt för mindre skyttar. Med sin automatsäkring och snygga design är det ett mycket bra val för den som vill ha ett pålitligt luftgevär till ett överkomligt pris.

FÖRDELAR

 • Mindre kompakt storlek som passar mindre skyttar väl
 • Lättanvänt med automatsäkring som standard
 • Mycket prisvärt
 • Inte samma höga kvalitet och hållbarhet som dyrare alternativ

NACKDELAR

 • Inte samma höga kvalitet och hållbarhet som dyrare alternativ
 • Kan kännas lite väl litet för större skyttar

3. Hatsan BT65 RB Elite Kit

Bästa PCP Luftgevär


Hatsan BT65 RB Elite Kit

Typ:

PCP Luftgevär

Kaliber:

5.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

4230 g

Aggressivt Utformat Luftgevär Med Hög Effektivitet

Hatsan BT65 RB Elite Kit är en imponerande PCP luftgevär och är det bästa valet om du vill ha en kombination av hög pricksäkerhet och enkel användning. Det har en robust gevärskolv som garanterar hög slitstyrka och hållbarhet. Den snygga och moderna designen med ergonomiskt tumhålsgrepp och magasinhållare framför varbygeln gör den lätt att använda och bekväm att hålla. Den är också åt det större hållet vilket gör det möjligt att ha på sig värmehandskar och fortfarande använda hålet.

Geväret är mycket effektivt och bekvämt att skjuta med, vilket garanterar hög pricksäkerhet. Dessutom är det enkelt att använda med en smidig skena för att montera fast ditt kikarsikte, oavsett om det handlar om ett termiskt kikarsikte, mörkersikte eller något annat.. Detta är en extremt kraftfull modell som inte bör användas av barn, men det är ett bra val för mer erfarna skyttar.

Hatsan BT65 RB Elite Kit har en nackdel i form av dess storlek. Det är en mycket stor modell, vilket kan göra det svårt att använda för mindre skyttar. Trots detta är detta ett utmärkt val för den som söker hög effektivitet och kraftfull prestanda i ett luftgevär.

FÖRDELAR

 • Extremt bekväm att skjuta med och hög pricksäkerhet
 • Robust kolv med hög slitstyrka och hållbarhet
 • Snygg och modern design med ergonomiskt tumhålsgrepp och magasinhållare framför varbygeln
 • Smidig skena för kikarsikten

NACKDELAR

 • Väldigt stor modell
 • Kraftfullt alternativ som inte bör användas av barn

4. Crosman CO2 Luftgevär DPMS SBR

Bästa Kolsyre Luftgevär


Crosman CO2 Luftgevär DPMS SBR

Typ:

Kolsyra Luftgevär

Kaliber:

4.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

2817 gram

Snabbskjutet Luftgevär Med Full Auto

Crosman CO2 Luftgevär DPMS SBR är ett kraftfullt och högpresterande kolsyra luftgevär som är en favorit bland vapenentusiaster. Det är ett fullautomatiskt vapen som är roligt att använda och har en imponerande skjuthastighet. Det stora 25-skotts magasinet gör det möjligt att fortsätta skjuta under en längre tid utan att behöva ladda om.

En annan fördel med detta luftgevär är dess robusta metallkonstruktion och ställbara kolv, vilket gör det möjligt att justera kolvpositionen efter behov. Den är även utrustad med ett justerbart riktmedel som gör det lätt att träffa målet med hög precision.

Trots alla fördelar, finns det några nackdelar att överväga innan köp. Priset på detta vapen är högre än många andra alternativ på marknaden, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa. Det kan också upplevas lite väl aggressivt för vissa användare, speciellt de som föredrar mer traditionella luftgevär.

Sammanfattningsvis är Crosman CO2 Luftgevär DPMS SBR ett högkvalitativt vapen med en imponerande skjuthastighet och skjutkapacitet. Det är utmärkt för den som söker en kraftfull och rolig luftgevär att använda för skytte och rekreation.

FÖRDELAR

 • Snabbskjutande full automatiskt luftgevär
 • Mycket rolig att använda
 • Stort 25-skotts magasin
 • Stark konstruktion i metall med ställbar kolv

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ
 • Kan upplevas lite för aggressivt för vissa

5. Hatsan 125 Sniper

Bästa Fjäder Luftgevär


Hatsan 125 Sniper

Typ:

Fjäder Luftgevär

Kaliber:

4.5 mm, 5.5 mm, 6.35 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

4100 gram

Bekvämt Och Tystlåtet Luftgevär För Skytte På Långt Håll

Hatsan 125 Sniper är ett högkvalitativt fjäderdrivet luftgevär som lämpar sig väl för targetutförande och skytte på längre håll. Det har en fastmonterad pipshroud som minskar vibrationer och förser dig med ett tystare skytte. Detta luftgevär har en justerbar kolvkam för hög bekvämlighet vid användning.

Med Hatsan 125 Sniper får du en högkvalitativ konstruktion och bra funktionalitet. Den robusta kvaliteten gör att detta vapen passar både för nybörjare och för mer erfarna skyttar. Det finns också flera kalibrar att välja mellan, inklusive 4,5 mm, 5,5 mm och 6,35 mm.

När det gäller nackdelar så är priset för detta luftgevär lite högre jämfört med andra modeller på marknaden. Det skjuter också inte särskilt snabbt vilket kan vara ett problem för vissa skyttar som söker en högre utgångshastighet.

Sammanfattningsvis, om du letar efter ett bekvämt och tystlåtet luftgevär som lämpar sig väl för targetutförande och skytte på längre håll, är Hatsan 125 Sniper ett utmärkt val. Det högkvalitativa byggmaterialet och den justerbara kolvkammen gör detta vapen mycket användarvänligt.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med bra funktionalitet
 • Fastmonterad pipshroud som minskar vibrationer och förser dig med tystare skytte
 • Perfekt för targetutförande och skytte på längre håll
 • Justerbar kolvkam med hög bekvämlighet

NACKDELAR

 • Skjuter inte särskilt snabbt

6. Crosman M4-177

Bästa Pump Luftgevär


Crosman M4-177

Typ:

Pumpluftgevär

Kaliber:

4.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

1650 gram

Smidigt Pumpluftgevär Med Sikte

Crosman M4-177 är ett pumpluftgevär som erbjuder en prisvärd lösning för de som söker en pålitlig luftgevär med bra precision. Luftgeväret är lätt och smidigt att bära med dig vilket gör det idealiskt för jakt eller skytte på långt håll.

Fördelarna med Crosman M4-177 inkluderar det justerbara dioptersiktet som ger en mycket bra precision och minimal rekyl. Luftgeväret är också extremt prisvärt och lätt att transportera och förvara.

En nackdel med Crosman M4-177 är att materialet inte är särskilt hållbart. Detta kan göra att luftgeväret går sönder eller slits ut snabbare än man önskar.

Sammanfattningsvis är Crosman M4-177 ett smidigt och prisvärt pumpluftgevär med god precision och minimal rekyl. Detta gör det till ett bra alternativ för skytte eller jakt på kortare avstånd.

FÖRDELAR

 • Kommer med justerbart dioptersikte
 • Bra precision med minimal rekyl
 • Extremt prisvärt
 • Mycket lätt och smidig att transportera och förvara

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra hållbarhet på materialet

7. Daisy Red Ryder

Bästa Billiga Luftgevär


Daisy Red Ryder

Typ:

Fjäder Luftgevär

Kaliber:

4.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

998 g

klassisk Luftgevär Med Bygelrepeter

Daisy Red Ryder är ett klassiskt luftgevär som är populärt bland både nybörjare och erfarna skyttar. Detta luftgevär är mycket litet och lättanvänt, vilket gör det till ett utmärkt alternativ för barn och ungdomar som vill prova på skytte.

Den klassiska designen ger ett nostalgiskt intryck och gör att många skyttar väljer att investera i detta vapen.

Daisy Red Ryder är ett billigt alternativ på marknaden, men pricksäkerheten är lite sviktande i jämförelse med andra alternativ. Trots detta är det en rolig och smidig användning med en bygelrepeter. Det är viktigt att notera att detta vapen inte är speciellt hållbart i jämförelse med andra dyrare alternativ.

Sammanfattningsvis är Daisy Red Ryder ett utmärkt val för nybörjare eller för de som vill ha en klassiskt designad luftgevär till ett lågt pris.

FÖRDELAR

 • Mycket liten och lättanvänd
 • Populär och klassisk design
 • Smidig och rolig användning
 • Billig

NACKDELAR

 • Inte särskilt hög kvalitet
 • Pricksäkerheten är lite sviktande i jämförelse med andra alternativ

8. Artemis CR600

Bra Luftgevärspaket


Artemis CR600

Typ:

Kolsyra Luftgevär

Kaliber:

4.5 mm

Anslagsenergi:

10 J

Vikt:

2130 gram

Träffsäkert Luftgevärspaket Perfekt För Nybörjare

Artemis CR600 är ett komplett luftgevärspaket för nybörjare, inklusive kikarsikte, kulor och kolsyrepatroner. Detta kolsyre-drivna luftgevär har en hög kvalitet på konstruktionen och kan användas för att skjuta på kort till medellångt håll. Geväret har en smart magasin som visar antalet skjutna skott och ger en smidig skjutning.

Fördelarna med detta paket är den höga träffsäkerheten och den överkomliga prislappen. Detta gör den till en utmärkt första luftgevär för nybörjare. Geväret har en robust konstruktion med bra hållbarhet, vilket gör att det kan användas under lång tid utan problem.

Nackdelarna med Artemis CR600 är att formen inte är särskilt ergonomisk, vilket kan göra det svårt att använda för vissa skyttar. Sammantaget är Artemis CR600 ett utmärkt val för de som söker ett prisvärt och träffsäkert luftgevärspaket som passar för nybörjare.

FÖRDELAR

 • Fullständigt luftgevärspaket med kikarsikte, kulor och kolsyrepatroner
 • Bra konstruktion med god hållbarhet
 • Prisvänligt paket
 • Smart magasin som visar skjutna skott

NACKDELAR

 • Inte den mest ergonomiska formen

Luftgevär - Produktjämförelse

Produkt

Typ

Kaliber

Anslagsenergi

Vikt

PCP Luftgevär

5.5 mm

10 J

3600 gram

Fjäder Luftgevär

 4.5 mm

10 J

2900 gram

PCP Luftgevär

5.5 mm

10 J

4230 gram

Kolsyra Luftgevär

 4.5 mm

10 J

2817 gram

Fjäder Luftgevär

 4.5 mm, 5.5 mm, 6.35 mm

10 J

4100 gram

Pumpluftgevär

 4.5 mm

10 J

1650 gram

Fjäder Luftgevär

 4.5 mm

10 J

998 g

Kolsyra Luftgevär

 4.5 mm

10 J

2130 gram

Vad Är Ett Luftgevär?

Ett luftgevär är en typ av vapen som använder sig av tryckluft för att driva en projektil, mycket likt luftpistoler. De är populära för en mängd olika användningsområden, inklusive jakt, tävlingsskytte och rekreation. Luftgevär är också ett bra alternativ för dem som vill träna sin skjutförmåga utan att behöva betala för dyra ammunitionskostnader eller buller från ett traditionellt vapen.

Luftgevär finns i olika typer och mekanismer, vilket ger dig en mängd olika alternativ att välja mellan när du letar efter det bästa valet för dina behov.

Vem Bör Använda Ett Luftgevär?

Användning av luftgevär är vanligt bland jägare, tävlingsskyttar och personer som gillar att skjuta för skojs skull. Dock är det viktigt att notera att lagar och regler kring användning av luftgevär kan variera beroende på land och region. Innan man köper och använder ett luftgevär bör man därför göra sig väl medveten om dessa regler och säkerhetsföreskrifter.

att använda luftgevär

Typ Av Luftgevär

Det finns flera olika typer av luftgevär, och att välja mellan de olika modellerna kommer till stor del diktera hur den bäst används, så det är en bra idé att vara medveten om skillnaden mellan de olika alternativen.

Fjäderluftgevär

Fjäderluftvapen och fjäderdrivna luftgevär är båda laddade med ren muskelkraft genom att man böjer hela vapnet med en sidospännare, underspännare eller brytpipa för att spänna en tryckfjäder. När man sedan trycker på avtryckaren så släpper trycket och skottet åker iväg. Detta är den vanligaste och äldsta varianten av laddning av ett luftvapen och laddningen räcker bara till ett skott.

Fördelarna med fjäderluftvapen och fjäderdrivna luftgevär är att man alltid kan använda vapnet så länge man har ammunition och de är relativt billiga att köpa. Dessutom behöver man inte ha tillgång till kolsyrepatroner eller annan tryckluft.

Nackdelarna med båda vapnen är att det kan krävas en hel del skott innan vapnet är så träffsäkert som man vill ha det och att man behöver ladda om vid varje skott. För fjäderdrivna luftgevär kan det även vara svårbemästrat för nyare skyttar att hantera rekylen.

Kolsyredrivna Luftgevär

Kolsyredrivna vapen och kolsyre luftgevär använder sig av en kolsyrepatron för att driva vapnet. Patronerna finns i olika storlekar och modeller, de vanligaste är på 12 gram och på 88 gram.

En fördel med kolsyredrivna vapen är att de inte behöver laddas genom muskelkraft och en laddning kan räcka till många skott. Detta gör dem populära för tävlingsskytte.

En nackdel är att man behöver ha tillgång till kolsyrepatroner och att vapnet kan vara känsligare vid kallt väder. Dock slipper man ladda om vapnet efter varje skott, vilket är en annan fördel.

Pumpluftgevär

Pumpgevär är en typ av pneumatiskt luftvapen som används för att pumpa upp ett stort tryck i geväret för att sedan skjuta iväg en kula. Det finns olika modeller av pumpsystemet, till exempel single pump eller multi-pump, vilket kan påverka utgångshastigheten. Det bör alltså inte förvirras med ett hagelgevär.

Fördelarna med pumpgevär inkluderar enkel laddning, mindre muskelkraft än ett fjädergevär, och att de fungerar bra i kallt väder.

Nackdelarna inkluderar att det tar längre tid att ladda upp trycket och att vissa vapen kan ha ojämn tryck vid varje skott.

PCP Luftgevär

PCP vapen, eller Pre-Charged Pneumatic vapen, drivs av en trycksatt tub som pumpas upp med en handpump eller en dykartub. Vid skottlossning slår en hammare på en ventil i tuben och frigör en inställd mängd luft.

PCP vapen har normalt ett tryck på cirka 200 bar, vilket räcker för mellan 30 och 50 skott. PCP vapen är fördelaktiga på grund av att de kan skjuta flera skott i snabb följd utan att behöva ladda om.

En nackdel är att dessa vapen vanligtvis har högre inköpspriser och kan vara jobbiga att handpumpa upp trycket. De kräver också att du har tillgång till komprimerad luft eller en anpassad pump.

Luftgevär - Köpguide

Innan man bestämmer sig för att köpa ett luftgevär finns det några viktiga faktorer att hålla utkik efter, som till stor del kommer att diktera dess kvalité samt prestation.

Användningsområde

Att bestämma användningsområdet för ditt luftgevär är en viktig faktor att överväga innan du köper det. Användningsområdet påverkar valet av vapen, dess egenskaper och vilka lagar och regler som gäller för dess användning.

Om du planerar att använda ditt luftgevär för jakt, bör du leta efter en modell med tillräcklig kraft och precision för att ta ner det djur du jagar. Det är också viktigt att notera att det kan finnas strikta lagar och regler som styr användningen av luftgevär för jakt, så det är viktigt att göra nödvändiga undersökningar och kontrollera lokala lagar och regler.

skjuta med bra luftgevär

Om du planerar att använda ditt luftgevär för tävlingsskytte, är precision och konsistens avgörande faktorer. Du kanske vill leta efter en modell som har en hög precision, justerbar avtryckare och högsta möjliga hastighet för att ge dig fördel i tävlingen. Det är också viktigt att överväga tävlingsregler och vilka vapen som är tillåtna i den specifika tävlingen.

Om du vill använda ditt luftgevär för rekreation eller som ett träningsverktyg för prickskytte, kan du fokusera mer på egenskaper som enkelhet, vikt och design. Du kanske vill ha ett lättviktigt och enkelt vapen som är enkelt att använda och som ger en god precision.

Kaliber & Luftgevär

Luftgevär kommer i olika kalibrar och det är viktigt att hitta en som passar för ens behov och ändamål. De vanligaste kalibrarna är 4,5mm, 5,5mm och 6,35mm.

 • 4,5mm: Detta är den vanligaste kalibern och ger hög utgångshastighet tack vare den lätta kulan. Dock är kulorna mer känsliga för vind och väder och passar bättre för inomhusskytte eller vid bra väderförhållanden.
 • 5,5mm: Denna kaliber är något större än 4,5mm och ger lite tyngre kulor, vilket ger en något lägre utgångshastighet men klarar sig bättre vid vind och regn. Detta är en populär kaliber som används vid skyddsjakt och för precisions-skytte.
 • 6,35mm: Denna kaliber är den största för luftgevär och ger mycket tunga kulor vilket resulterar i en lägre utgångshastighet och snabbare kulas bana. Men kulorna träffar mycket bra och gör större hål i målet.
 • Rundkulor 4,5mm: Rundkulor är tillverkade av stål och har lägre precision än andra kulor. De är vanligtvis använda i vapen med stora magasin och skjuter snabbt. Dessa vapen är mer för underhållning än för tävlingsskytte eller precisions-skytte.

Säkerhet

När man köper ett luftgevär är det viktigt att tänka på säkerheten. Ett luftgevär är trots allt ett vapen, och kan vara farligt om det används på fel sätt. Därför är det viktigt att se till att vapnet har en säkerhetsanordning för att förhindra olyckor.

De flesta moderna luftgevär har en säkerhetsanordning som förhindrar avfyrning när säkerhetsmekanismen är aktiverad. Det kan vara en manuell säkring, som du måste aktivera innan du kan avfyra vapnet. Det kan också vara en automatisk säkring, som aktiveras när vapnet inte används under en viss tid eller när det laddas ur.

typer av luftgevär

Det är också viktigt att tänka på hur du ska förvara ditt vapen på ett säkert sätt. Vapnet ska alltid förvaras på ett säkert ställe, så att det inte kan nås av barn eller obehöriga. Det kan vara en låst vapenskåp eller en säkerhetsskåp. Det är också viktigt att du läser och följer tillverkarens anvisningar för säker användning och förvaring av vapnet.

Pris

Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till när man ska köpa ett luftgevär. Det finns luftgevär i olika prisklasser, och det är viktigt att bestämma en budget innan man går ut och köper ett. Det är också viktigt att inte bara titta på priset, utan också på kvaliteten på vapnet och dess funktioner.

Ett billigare luftgevär kan fungera för en nybörjare eller för rekreation, men om man är en mer erfaren skytt och har högre krav på prestanda och kvalitet, kan man behöva investera mer pengar i ett högpresterande vapen.

Det är också viktigt att tänka på att köpa tillbehör som passar till vapnet och att budgetera för det. Tillbehör som ammunition, måltavlor och skyddsglasögon kan behöva köpas separat och läggas till i budgeten för att få ut det mesta av vapnet och skyttet.

Tillbehör Till Luftgevär

När du köper ett luftgevär är det viktigt att tänka på vilka tillbehör som behövs för att använda vapnet på ett säkert och effektivt sätt. Att använda fel sorts tillbehör kan leda till olyckor eller påverka träffsäkerheten negativt. Därför är det viktigt att göra rätt val.

Några viktiga tillbehör att tänka på när du köper ett luftgevär inkluderar:

 1. Ammunition: Olika vapen kräver olika typer av ammunition, så det är viktigt att köpa rätt sorts ammunition till ditt vapen. Ammunitionen kan variera i form av kaliber, material och vikt.
 2. Måltavlor: För att träna eller tävla i skytte behöver du en måltavla att sikta på. Det finns olika typer av måltavlor att välja mellan, inklusive pappersmåltavlor eller elektroniska måltavlor.
 3. Skytteglasögon: Skyddsglasögon är viktigt för att skydda ögonen från eventuella skador. Det kan finnas risk för att små delar eller splitter kan träffa ögonen vid skottlossning.
 4. Rengöringsutrustning: Ett vapen kräver regelbunden rengöring för att fungera på bästa sätt. Köp därför rätt rengöringsutrustning för att hålla ditt vapen rent och i gott skick.
 5. Kikarsikten: För att öka träffsäkerheten kan det vara fördelaktigt att använda ett kikarsikte. Kikarsikten finns i olika prisklasser och kvaliteter, så det är viktigt att välja rätt sorts kikarsikte som passar dina behov och budget.
 6. Ljuddämpare: Du kan också använda dig av en ljuddämpare på många olika luftgevär för att minska det ljud som skapas när du skjuter.
 7. Förvaring: Ett säkert och lämpligt förvaringsställe för ditt vapen är också viktigt för att förhindra olyckor. Köp en vapenskåp eller liknande förvaring som är tillräckligt stor och säker för ditt vapen.

Genom att tänka på vilka tillbehör som behövs innan du köper ett luftgevär, kan du säkerställa att du har allt som behövs för att använda ditt vapen på ett säkert och effektivt sätt.

Vanliga Frågor Om Luftgevär

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett luftgevär, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av luftvapen, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa luftgeväret?

Det bästa luftgeväret är enligt vårt test Hatsan Factor QE PCP, ett kraftfullt, smidigt och användbart luftgevär som passar de flesta.

Vad kostar ett luftgevär?

Priset för en ett luftgevär kan variera kraftigt, från så lite som 1000 kronor hela vägen upp över 10 000 kronor. Här gäller det att veta vad man letar efter för att fastställa hur mycket du kommer att behöva spendera.

Får vem som helst köpa ett luftgevär?

I Sverige är det tillåtet för vem som helst att köpa ett luftgevär då det inte kräver någon licens. Men det finns fortfarande regler att följa. För att köpa och använda ett luftgevär måste du ha fyllt 18 år. Om du tänker använda vapnet till jakt kan det krävas en jaktlicens. När du använder ett luftgevär är det viktigt att du behandlar det med stor respekt och följer säkerhetsreglerna då det kan vara mycket kraftfullt och orsaka allvarlig skada om det inte hanteras korrekt.

Hur bör man förvara ett luftgevär?

När du äger ett luftgevär är det mycket viktigt att förvara det på ett säkert sätt för att undvika olyckor och skador. Det bästa sättet att förvara ett luftgevär är i ett låst vapenskåp eller på ett annat säkert ställe som är svårt att nå för obehöriga, särskilt om det finns barn i närheten. Det är också viktigt att förvara luftgeväret på en plats där det inte är utsatt för fukt eller värme, eftersom detta kan orsaka skador på vapnet. Ett varmgarage eller en förrådsbyggnad med lås kan vara en lämplig plats för förvaring, men det bästa alternativet är att ha vapnet hemma i ett vapenskåp. På detta sätt kan du vara säker på att vapnet är säkert förvarat och att det inte kan nås av obehöriga.

Var får man skjuta med luftgevär?

Att använda luftgevär kräver en del ansvar och efterlevnad av lagar och regler. När det gäller var man får skjuta med luftgevär är det viktigt att veta att man inte får skjuta utanför en inhägnad tomt utan markägarens tillstånd. Man kan skjuta på en skyttebana inomhus eller utomhus, eller på en inhägnad tomt som man har tillstånd för att använda till detta ändamål. Det är också viktigt att komma ihåg att om du är under 18 år måste en myndig person vara närvarande vid skjutning. Att ha tillräckligt med kunskap om reglerna för användning och skjutning med luftgevär kan bidra till en säker och ansvarsfull användning av vapnet.

Vad får man jaga med luftgevär?

Att jaga med luftgevär är tillåtet för vissa smådjur, men det finns regler som måste följas. Enligt lagstiftningen i Sverige får man jaga smådjur såsom ekorrar, råttor, duvor, kråkor och skator med ett luftgevär med kaliber 5,5 mm och en utgångshastighet på högst 200 meter per sekund och en energi på högst 10 joule. Detta innebär att det behöver vara ett klass 4 vapen som används för skyddsjakt. Innan man ger sig ut på jakt med ett luftgevär är det viktigt att kolla upp reglerna och förhålla sig till de regler och lagar som gäller i det område där man planerar att jaga.

Hur fungerar ett luftgevär?

Ett luftgevär fungerar genom att luft komprimeras inuti vapnet och sedan frigörs när du avfyrar det. En fjäder, en pump eller en trycksatt tank används vanligtvis för att skapa tryck som driver iväg kulan.

Hur långt skjuter ett luftgevär?

Räckvidden på ett luftgevär beror på flera faktorer, inklusive kaliber, utgångshastighet och vikt på kulan. Generellt sett kan ett luftgevär skjuta upp till cirka 100-150 meter.

Hur snabbt skjuter ett luftgevär?

Utgångshastigheten på ett luftgevär varierar beroende på vapnets mekanism och kaliber. Det kan variera från cirka 150 meter per sekund upp till 400 meter per sekund.

Hur ställer man in siktet på luftgevär?

För att ställa in siktet på ett luftgevär behöver du först skjuta flera testskott för att se var kulorna landar. Därefter kan du justera siktet i höjd- och sidled med hjälp av justerskruvarna på siktet tills kulorna träffar där du siktar.

Sammanfattningsvis Om Luftgevär

Ett luftgevär är det perfekta verktyget för dig som vill träna på skytte utan att spendera pengar på ammunition och ett riktigt jaktvapen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 62

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.