5 Bästa Mattermos (2024): Bäst i Test

bästa mattermos bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Oavsett om du planerar en campingresa, en vandring eller en dag på stranden kan en bra termos vara en livräddare när det gäller att hålla maten varm eller kall i flera timmar i sträck.

I den här guiden tar vi en titt på några av de bästa alternativen på marknaden, från isolerade flaskor i rostfritt stål till vakuumförseglade behållare, och hjälper dig att välja den bästa för dina behov. Så, låt oss komma igång!

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Mattermosarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Mattermos: Urberg Vacuum Food Jar - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Mattermos: Stanley Adventure Food Jar - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Stora Mattermos: Primus Food Vacuum Bottle - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Liten Mattermos: Primus TrailBreak Lunch Jug - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Mattermos För Barn: Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi - Läs Recension

1. Urberg Vacuum Food Jar

Bäst i Test Mattermos


Urberg Vacuum Food Jar

Volym:

750 ml

Vikt:

560 g

Material:

Rostfritt Stål

Otroligt Prisvärd Och Multifunktionell Mattermos För Alla Tillfällen

Urberg Vacuum Food Thermos är ett bra alternativ för dig som letar efter en hållbar, isolerad mattermos. Med en volym på 750 ml är det den perfekta storleken för att packa en måltid eller ett mellanmål för en dag ute. Termosen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och motståndskraftig mot rost och korrosion.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här termosen är dess isoleringsförmåga. Vakuumisoleringen håller maten varm mycket länge och bör räcka till nästan alla äventyr. Detta är utmärkt för utomhusaktiviteter som camping, vandring eller picknick där det är viktigt att hålla maten i önskad temperatur.

Urberg Vacuum Food Thermos har en relativt lätt och kompakt design, vilket gör den lätt att bära med sig. Termosen är också lätt att hantera och har ett bekvämt grepp, vilket kan göra stor skillnad när du bär den under en längre tid. Designen är också läckagesäker, vilket förhindrar oönskade spill eller läckage.

En nackdel med denna termos är att den inte tål diskmaskin. Att rengöra den för hand är inte svårt, men det är värt att notera att det kan kräva lite extra ansträngning att hålla den ren.

Sammantaget är Urberg Vacuum Food Thermos en otroligt prisvärd och multifunktionell mattermos som kan användas vid alla tillfällen. Den är tillverkad av hållbart rostfritt stål, erbjuder bra isolering och har en relativt lätt och kompakt design. Det är ett utmärkt alternativ för alla som letar efter en pålitlig mattermos som kan användas till en mängd olika aktiviteter.

FÖRDELAR

 • Tillverkad i hållbart rostfritt stål
 • Bra isolering som håller mat kall eller varm
 • Relativt lätt och kompakt design

NACKDELAR

 • Tål inte maskindisk

2. Stanley Adventure Food Jar

Näst Bäst i Test Mattermos


Stanley Adventure Food Jar

Volym:

530 ml

Vikt:

520 g

Material:

Rostfritt Stål

Robust Mattermos Tillverkad Av Hög Kvalité

Stanley Adventure Food Thermos är ett förstklassigt alternativ för dem som letar efter en hållbar och högkvalitativ mattermos. Med en volym på 530 ml är det den perfekta storleken för att packa en måltid eller ett mellanmål för en dag ute. Termosen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och motståndskraftig mot rost och korrosion.

En av de utmärkande egenskaperna hos denna termos är att den levereras med en medföljande spork, som är en kombination av en sked och en gaffel, detta är ett bra tillägg eftersom det eliminerar behovet av att bära med sig separata redskap och det är också mer hygieniskt.

Isoleringsförmågan hos denna termos är fantastisk, den håller maten varm i upp till 12 timmar eller kall i upp till 24 timmar. Detta är utmärkt för utomhusaktiviteter som camping, vandring eller picknick där det är viktigt att hålla maten i önskad temperatur. Designen är också läckagesäker, vilket förhindrar oönskade spill eller läckage.

En nackdel med denna termos är att den är ett dyrt alternativ. Termosens högkvalitativa material och funktioner gör den dock värd investeringen för dem som letar efter en pålitlig och långvarig mattermos.

Sammantaget är Stanley Adventure Food Thermos en robust och högkvalitativ mattermos som erbjuder fantastisk isolering och levereras med en medföljande spork. Den är tillverkad av hållbart, högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den till ett bra alternativ för alla som letar efter en pålitlig mattermos för utomhusaktiviteter. Det kan vara ett dyrt alternativ, men det är värt det för hållbarheten och funktionerna den erbjuder.

FÖRDELAR

 • Tillverkad i hållbart, högkvalitativt rostfritt stål
 • Kommer med medföljande spork
 • Fantastisk isolering

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

3. Primus Food Vacuum Bottle

Bästa Stora Mattermos


Primus Food Vacuum Bootle

Volym:

1500 ml

Vikt:

875 g

Material:

Rostfritt Stål

Stor Och Multifunktionell Mattermos För Flera Personer

Primus Food Vacuum Bottle är ett utmärkt alternativ för dig som söker en stor och rymlig termos. Med en volym på 1500 ml är den perfekt för att packa måltider eller snacks till en grupp eller för dem med större aptit. Termoflaskan är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och motståndskraftig mot rost och korrosion.

En av de utmärkande egenskaperna hos denna termos är att den är relativt lätt för sin storlek, den väger 875 g, detta är imponerande med tanke på dess stora volym. Detta gör den lättare att bära runt och den är också lätt att hantera och har ett bekvämt grepp, vilket kan göra stor skillnad när man bär den under en längre tid.

Isoleringsförmågan hos denna termos är bra, med en dubbelsidig vakuumisolering. Detta är bra för utomhusaktiviteter som camping, vandring eller picknick där det är viktigt att hålla maten i önskad temperatur. Designen är också läckagesäker, vilket förhindrar oönskade spill eller läckage.

Nackdelen med denna termos är att den är stor och tar mycket plats i en ryggsäck. Det är inte det mest kompakta alternativet, men dess stora volym och multifunktionella användning för flera personer gör den till ett bra alternativ för grupputflykter eller för dem som behöver en större termos.

Sammantaget är Primus Food Vacuum Bottle ett bra alternativ för dem som letar efter en stor och rymlig mattermos. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, är relativt lätt för sin storlek och erbjuder bra vakuumisolering. Det är ett bra alternativ för grupputflykter eller för dem som behöver en större termos, men dess stora storlek och vikt kan vara en utmaning för vissa personer.

FÖRDELAR

 • Stor och rymlig mattermos
 • Relativt lätt för storleken
 • Bra vakuumisolering

NACKDELAR

 • Stor och tar mycket plats i ryggsäcken

4. Primus TrailBreak Lunch Jug

Bästa Liten Mattermos


Primus TrailBreak Lunch Jug

Volym:

400 ml

Vikt:

262 g

Material:

Rostfritt Stål

Liten, Smidig Och Lätt Mattermos För Mindre Måltider

Primus TrailBreak Lunch Jug är ett utmärkt alternativ för dem som letar efter en liten och ultralätt termos. Med en volym på 400 ml är den perfekt för att packa mindre måltider eller snacks för en dag ute. Termosen är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och motståndskraftig mot rost och korrosion.

En av de utmärkande egenskaperna hos den här termosen är dess lilla och ultralätta design, den väger endast 262 g, vilket gör den lätt att bära med sig. Den är också lätt att hantera och har ett bekvämt grepp, vilket kan göra stor skillnad när man bär den under en längre tid. Isoleringsförmågan är också mycket bra, särskilt för dess lilla storlek och vikt.

Designen på denna termos är snygg, den har ett elegant och modernt utseende som kommer att tilltala många. Designen är också läckagesäker, vilket förhindrar oönskade spill eller läckor.

Nackdelen med denna termos är att den inte får plats med för mycket, den är ett bra alternativ för mindre måltider, men den kanske inte passar för dem som behöver en större termos.

Sammantaget är Primus TrailBreak Lunch Jug ett bra alternativ för dem som letar efter en liten, snygg och lätt mattermos. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, erbjuder bra isolering och har en snygg design. Det är ett bra alternativ för dem som behöver en mindre termos för mindre måltider eller mellanmål, men den kanske inte är lämplig för dem som behöver en större termos.

FÖRDELAR

 • Liten och ultralätt att ta med
 • Bra isolering
 • Stilren design

NACKDELAR

 • Får inte plats med allt för mycket

5. Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi

Bästa Mattermos För Barn


Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi

Volym:

400 ml

Vikt:

262 g

Material:

Rostfritt Stål

Liten, Smidig Och Rolig Mattermos För Barn Med Pippi På

Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi är i grund och botten samma modell som TrailBreak ovan, och besitter därför exakt samma egenskaper. Den största skillnaden är designen, som är en rolig och glad Pippi-illustration. Detta gör det till ett utmärkt val för mindre barn, och ger meattermosen lite mer personlighet.

Denna termos är perfekt för barn som vill ta med sig sin lunch till skolan eller på utomhusaktiviteter med vänner, eftersom den tillför ett element av skoj och glädje. Materialet är fortfarande rostfritt stål, vilket gör den extremt hållbar och motståndskraftig mot rost och korrosion.

Den här termosens mått och vikt är exakt desamma som TrailBreak ovan, vilket gör den ultralätt och mycket lätt att bära. Isoleringsförmågan är också bra, vilket gör att mat eller dryck hålls varm eller kall längre.

Nackdelen med den här termosen är att den inte har så mycket kapacitet, så den lämpar sig bäst för mindre måltider eller mellanmål.

Sammantaget är Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi ett bra alternativ för dem som letar efter en rolig och glad termos med Pippi-illustration. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål, erbjuder bra isolering och har en snygg design. Dess lilla storlek och vikt gör den perfekt för barn som vill ta med sig lunch eller matsäck när de ska på äventyr.

FÖRDELAR

 • Liten och lätt att ta med
 • Bra isolering
 • Rolig design med Pippi

NACKDELAR

 • Får inte plats med allt för mycket

Mattermos - Produktjämförelse

Produkt

Volym

Vikt

Material

750 ml

560 g

Rostfritt Stål

530 ml

520 g

Rostfritt Stål

1500 ml

875 g

Rostfritt Stål

400 ml

262 g

Rostfritt Stål

400 ml

262 g

Rostfritt Stål

Mattermos - Köptips

Innan man köper en mattermos finns det en rad olika saker som kan vara bra att tänka på. För att välja rätt modell för din situation och ändamål är det viktigt att du tänker på följande faktorer.

Isolering & Värme

Isolering är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en termos. Dubbelväggsisolering, även känd som vakuumisolering, anses vara en av de mest effektiva formerna av isolering. Den fungerar genom att skapa ett vakuum mellan två väggar som förhindrar värmeöverföring och därmed håller maten varm eller kall under långa perioder.

mattermos vakum bästa

Vakuumisoleringen skapas genom att all luft avlägsnas mellan termosens väggar. Detta skapar ett vakuum som förhindrar att värme överförs genom konduktion, konvektion eller strålning. Denna typ av isolering är känd för sin höga effektivitet och kan hålla maten varm i upp till 12 timmar eller kall i upp till 24 timmar.

Det är värt att notera att alla vakuumisolerade termosar inte är lika, vissa kan ha bättre isoleringsteknik än andra, och det påverkar termosens termiska prestanda. Dessutom är kvaliteten på isoleringen inte den enda faktorn att ta hänsyn till, termosens utformning och material spelar också en stor roll. En väl utformad termos med högkvalitativa material och bra isolering kommer att hålla maten varm eller kall under en längre tid än en dåligt utformad termos.

Kapacitet

När du köper en mattermos är det viktigt att tänka på termosens kapacitet, eftersom den avgör hur mycket mat du kan förvara i den. Termosar finns i många olika kapaciteter, från små flaskor som rymmer en kopp eller två liter vätska till stora behållare som rymmer flera liter.

Om du planerar att använda termosen för en dagsutflykt räcker det med en liten eller medelstor termos. Men om du planerar en längre camping- eller vandringsresa kan du överväga en termos med större kapacitet för att se till att du har tillräckligt med mat för hela resan.

En annan faktor att ta hänsyn till är vilken typ av mat du ska förvara. Om du till exempel planerar att förvara soppor eller grytor behöver du en termos med en bred mynning som rymmer sked eller stekspade. Om du däremot planerar att förvara smörgåsar eller frukt behöver du en termos med en mindre öppning som kan hålla dem på plats.

Det är också viktigt att kontrollera termosens storlek för att se till att den passar i din väska eller ryggsäck, och om du ska använda den i en bil ska du se till att den passar i mugghållaren. Det är en bra idé att mäta det tillgängliga utrymmet du har och jämföra det med storleken på den termos du överväger.

Storlek & Vikt

När du köper en termos för utomhusbruk är det viktigt att tänka på termosens storlek och vikt, särskilt om du planerar att bära den på en vandring eller campingtur. En skrymmande eller tung termos kan vara svår att bära och kan tynga ner dig under resan.

En kompakt och lätt termos är idealisk för utomhusbruk eftersom den lätt kan bäras i en ryggsäck eller väska utan att ta för mycket plats. Leta efter en termos som är lätt att hantera och har ett bekvämt grepp, detta kan göra stor skillnad när du bär den under en längre tid.

Du bör också tänka på termosens storlek i förhållande till din väska eller ryggsäck. Se till att termosflaskan passar lätt i din väska och inte tar upp för mycket plats.

Det är också bra att kontrollera om den passar i din mugghållare om du ska använda den i en bil.

lätt mattermos

Vissa termosar har ytterligare funktioner som en axelrem eller en karbinhake, vilket kan göra den bekvämare att bära med sig. Dessa funktioner kan vara till hjälp om du planerar att vandra eller vandra under långa perioder.

Material

Materialet som används för termosflaskan är också en viktig faktor att ta hänsyn till. De vanligaste materialen som används i termosar för livsmedel är rostfritt stål och plast, var och en med sina egna för- och nackdelar.

Termosar i rostfritt stål är i allmänhet mer hållbara och kan hålla maten varm eller kall under längre tid än termosar i plast. De kan också vara används för varma och kalla drycker, eftersom de är korrosionsbeständiga.

Termosar i rostfritt stål kan dock vara tyngre än plasttermosar, så de är kanske inte idealiska om du planerar att bära dem på en vandring eller campingtur.

Termosar i plast är vanligtvis lättare och billigare än sina motsvarigheter i rostfritt stål. De finns i ett brett utbud av färger och utföranden, så du kan välja den som passar bäst för dina behov.

Termosar av plast är dock inte lika hållbara som termosar av rostfritt stål och håller kanske inte maten varm eller kall lika länge.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att tänka på när du köper en mattermos, särskilt om du planerar att använda den vid utomhusaktiviteter som camping, vandring eller picknick. En hållbar termos kommer att kunna stå emot slitaget från att bäras runt och utsättas för väder och vind.

När det gäller material är rostfritt stål ett populärt val för mattermosar på grund av dess hållbarhet och motståndskraft mot rost och korrosion. Rostfritt stål är ett starkt och hållbart material som klarar av de hårda kraven vid utomhusbruk och är dessutom lätt att rengöra.

En annan viktig aspekt av hållbarhet är termosens konstruktion. Leta efter en termos med en robust konstruktion som tål stötar och som inte lätt buktar eller går sönder. En välkonstruerad termos bör ha ett tättslutande lock som kan förhindra läckage och spill samt ett robust handtag eller rem för att underlätta bärandet.

Det är också värt att kontrollera den garanti som tillverkaren erbjuder, en bra garanti kan ge dig sinnesro att termosflaskan är byggd för att hålla och att du kan få en ersättning om något går fel med den.

Enkelanvänd & Rengöring

Enkel rengöring är en viktig faktor att tänka på när du köper en termos, särskilt om du planerar att använda den ofta. En termos som är svår att rengöra kan bli en grogrund för bakterier och mögel, vilket kan vara skadligt för din hälsa.

En termos med bred mynning och slät insida är lätt att rengöra och underhålla. En bred mynning gör det lätt att komma åt termosens insida, vilket gör den enkel att tvätta och torka. En slät insida gör det också lättare att ta bort eventuella rester av mat eller vätska och att nå alla hörn av termosen med en borste eller svamp.

stor liten mattermos

Tänk också på om termosen är diskmaskinsäker, det kan göra rengöringen mycket enklare. Vissa termosar kan ha en komplicerad konstruktion som inte är lämplig för diskmaskinens rengöring, eller har en målad yta som kan skadas.

Det är också en bra idé att kontrollera om termosen är läckagesäker, om den inte är det kan mat och vätskor fastna i sprickorna vilket gör den svårare att rengöra.

Tillbehör

När du köper en mattermos är det värt att tänka på om den levereras med några extra tillbehör som kan vara praktiska att ha. Vissa termosar levereras med tillbehör som en kopp eller sked, vilket kan vara användbart för att äta eller dricka på språng.

En inbyggd kopp kan vara mycket praktisk, eftersom det eliminerar behovet av att bära med sig en separat kopp, och det är också mer hygieniskt eftersom du inte behöver dela din kopp med andra. Vissa termosar har en avtagbar kopp som kan användas som lock eller som en separat kopp.

En sked eller gaffel kan också vara praktisk, särskilt om du planerar att äta soppor eller grytor på språng. Vissa termosar har en inbyggd sked eller gaffel som kan förvaras i locket eller i ett separat fack.

Det är också värt att kontrollera om termosflaskan har en rem eller ett handtag för att den ska vara lätt att bära, detta kan göra den bekvämare att bära runt och det är också ett bra sätt att hålla händerna fria.

Vanliga Frågor Om Mattermosar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en mattermos, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av termosar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

 Vilken är den bästa mattermosen?

Den bästa mattermosen är enligt vårt test Urberg Vacuum Food Jar, en otroligt prisvärd och lättanvänd mattermos för alla möjliga behov.

Vad kostar en mattermos?

En mattermos brukar vanligtvis kosta runt 200 kronor, men det finns alternativ som kostar så lite som 100 kronor, samtidigt som det finns vissa alternativ som kan kosta så mycket som 500 kronor.

Hur fungerar isoleringen i en mattermos?

Isoleringen i en termos fungerar genom att skapa en barriär mellan termosens inre och den yttre miljön. Denna barriär förhindrar värmeöverföring och håller maten varm eller kall under långa perioder. Dubbelväggsisolering, även känd som vakuumisolering, anses vara en av de mest effektiva formerna av isolering. Den fungerar genom att skapa ett vakuum mellan två väggar som förhindrar värmeöverföring och därmed håller maten varm eller kall under långa perioder.

Hur länge kan maten hålla sig varm eller kall i en termos?

Hur länge maten kan hålla sig varm eller kall i en termos beror på flera faktorer, t.ex. isoleringen, förslutningens kvalitet och matens utgångstemperatur. En vakuumisolerad termos av god kvalitet kan hålla maten varm i upp till 12 timmar eller kall i upp till 24 timmar.

Kan jag lägga varma vätskor i en kall termos och kalla vätskor i en varm termos?

Det rekommenderas inte att lägga varma vätskor i en kall termos eller kalla vätskor i en varm termos. Detta kan leda till att termosen spricker eller att isoleringen skadas. Förvärm eller kyl alltid din termos innan du lägger i varma eller kalla vätskor.

Hur rengör jag min mattermos?

Det är viktigt att rengöra din mattermos regelbundet för att förhindra bakterie- och mögeltillväxt. För att rengöra en mattermos tömmer du den och tvättar den med varmt tvålvatten och använder en borste eller svamp för att nå alla hörn. Skölj den noggrant och låt den torka helt innan du förvarar den. Vissa termosar kan rengöras i diskmaskinen, men det är viktigt att först kontrollera tillverkarens anvisningar.

Kan jag lägga kolsyrade drycker i en mattermos?

Kolsyrade drycker kan förvaras i en mattermos, men det är viktigt att vara medveten om att trycket i termosen kan leda till att drycken tappar kolsyra och blir platt. För att förhindra detta ska du se till att släppa trycket genom att öppna locket något innan du stänger det ordentligt.

Kan jag lägga sura livsmedel eller drycker i en mattermos?

Vissa sura livsmedel och drycker som citrusfrukter eller tomatjuice kan reagera med metall- eller plastkomponenterna i en mattermos och orsaka missfärgning eller korrosion. Det är bäst att använda en termos som är särskilt utformad för sura livsmedel och drycker, eller att använda en glasbehållare som är inslagen i isolering.

Sammanfattningsvis Om Mattermosar

Är du ute på språng och vill ha med dig mat som du kan hålla varm eller kall kan en mattermos vara det perfekta verktyget för jobbet. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 34

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.