• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jakt
 • /
 • 5 Bästa Mörkersikte (2024): Bäst i Test

5 Bästa Mörkersikte (2024): Bäst i Test

bästa mörkersikte bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det finns flera djur såsom vildsvin och räv som du kan jaga på natten, och för att kunna göra det behöver du ett mörkersikte. Det finns dock flera olika modeller, och det kan vara svårt att veta vilken som fungerar bäst för dig.

Vi har valt ut fem olika modeller att granska för dig så att du kan se skillnaden mellan olika märken. Vi kommer att berätta om våra erfarenheter av att använda dem och informera dig om alla för- och nackdelar. Vi har också inkluderat en kort köpguide där vi tittar närmare på hur dessa enheter fungerar så att du kan veta vad du ska leta efter när du handlar.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Mörkersiktena Är:

 1. 1
  Bäst i Test Mörkersikte: ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day/Night Mörkersikte - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Mörkersikte: Sightmark Wraith 4K Dag/Natt Mörkersikte - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Mörkersikte För Vildsvin: Pulsar Digex C50 Mörkersikte - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Frontmonterat Mörkersikte: Pulsar Forward Frontmonterat Mörkersikte - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Mörkersikte: Sightmark Wraith 2 Digitalt Mörkersikte - Läs Recension

ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day-Night Riflescope

Förstoring:

5-20x (4x zoom)

Sensorupplösning:

3864x2218 

Batteritid:

10h

Vikt:

1010 gram

Högkvalitativt Mörkersikte Med All Nödvändig Funktionalitet

Om du vill uppleva den senaste tekniken bör du överväga detta. Ett kikarsikte som fungerar bra inte bara på natten utan även på dagen är något som alla kan uppskatta. Dessutom krävs det en speciell typ av optik för att möjliggöra en sömlös övergång mellan dag och natt och ATN X-Sight 4K pro är helt klart siktet som kan göra jobbet bäst. 

Detta kikarsikte har också en kombination av förstoring på 5-20x och upp till 18 timmars batteritid i viloläge. Bilderna ser verklighetstrogna ut och det är nästan som att titta genom traditionellt glas tack vare sensorn med en upplösning på 3864 x 2218.

Detta kan vara siktet som täcker alla dina skjutbehov. Dessutom har den också en ballistisk kalkylator, barometer, avståndsmätare och Wi-Fi-streaming. En annan funktion att notera är den rekylaktiverade videon. Denna känner igen rekylen och lagrar den automatiskt på SD-kortet. Detta gör också dina skott lättare att dela med dina vänner. 

För en ännu större fördel kan användarna använda sig av ballistikräknaren. Få tillgång till information som räckvidd, vind, temperatur, luftfuktighet, vinkel till målet med mera. Du kan till och med programmera olika vapen- och ammunitionsprofiler.

Som om det inte vore nog har ATN även inkluderat en Smart Mil-Dot-hårskors för snabb, exakt och noggrann målinhämtning. Hårskorsen är dynamisk och kommer automatiskt att justeras när användarna justerar förstoringsstyrkan i hela zoomområdet.

FÖRDELAR

 • Fungerar i varierad miljö
 • 120 FPS videofilmning
 • Lång batteritid

NACKDELAR

 • Lite större och mer otymplig än många andra alternativ

2. Sightmark Wraith 4K Dag/Natt Mörkersikte

Näst Bäst i Test Mörkersikte


Sightmark Wraith 4K Dag-Natt Mörkersikte

Förstoring:

3-24x (8x zoom)

Sensorupplösning:

4000x3000 

Batteritid:

6h

Vikt:

981 gram

Mörkersikte Med Mycket Personlig Användarbarhet Och Fantastisk Upplösning

Wraith-serien av kikarsikten från Sightmark har alltid varit ett utmärkt kikarsikte som är populärt bland jägare. Wraith 4K är en betydande uppgradering av Wraith HD, som har ett exceptionellt värde för pengarna och har en rad funktioner.

Dessutom erbjuder Wraith 4K en upplösning på 4000×3000, vilket är fenomenalt, särskilt när det används på dagen. Den fullfärgade bilden är skarp och tydlig och på natten är den typiska IR-bilden otroligt skarp. Till skillnad från Wraith HD spelar Wraith 4K in både video och ljud, och kvaliteten är världsomspännande.

Fokusobjektivringen och okularets rattfokus ger exakt taktil återkoppling. Den har också en inspelningsknapp med ett tryck på en knapp som du kan använda i farten för att fånga den perfekta bilden. Dessutom är zoomfunktionen enkel att använda med zoomhjulet som sitter på toppen av kikarsiktet med zoomsteg på 0,1-1,0 av effekten. En annan fantastisk funktion som gör att Wraith 4K har ett inbyggt batteri som du kan använda i hela fem timmar på natten och som en bonus.

Är Wraith 4K värd de extra tusenlapparna jämfört med Wraith HD? Svaret är ja. Överlag är Wraith 4K en betydande uppgradering från Wraith HD, men för den mer budgetmedvetna kan Sightmark Wraith 2 nedan vara ett bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • 4k HD-upplösning
 • Många olika inställningar
 • Bra förstoringsmöjlighet

NACKDELAR

 • Kan vara lite krånglig att lära sig för nybörjare

3. Pulsar Digex C50 Mörkersikte

Bästa Mörkersikte För Vildsvin


Pulsar Digex C50 Mörkersikte

Förstoring:

3.5-14x (3x zoom)

Sensorupplösning:

1928x1088 

Batteritid:

10h

Vikt:

1015 gram

Multifunktionellt Mörkersikte Som Presterar Grymt i Skymning

Nästa alternativ är ett bra köp för ett Gen 2-sikte. Det har en inbyggd laser IR-belysare med en trestegs justering av effekten. Dessutom kan du använda den här i den becksvarta natten med IR-ljuset. Men det som får den att stå ut över andra modeller är dess skärm som kan visa en fullfärgsbild under skymningen och även på natten då det finns lite ljus tillgängligt.

Den har intern fokusering, vilket gör justeringarna snabba och enkla. Manöverdesignen är också intuitiv och mycket enkel att använda. Höljet är tillverkat av ett kompositmaterial som tål de dagliga missförhållandena vid jakt eller målskytte.

Det här kikarsiktet fanns inte på alltför många granskares listor över mörkerseende kikarsikten. Så det är mer som en dold skatt. Det har bildkvalitet och upplösning som kikarsikten som är tusentals kronor dyrare, då det knappt finns några modeller i denna prisklass med samma bildkvalité i fullskalig färg - vilket gör det till det perfekta siktet att förlänga jakten senare in på kvällen. Det har också en videoutgång för att spela in dina jakter och kan anslutas till en videospelare på sikt så att din kompis kan se din jakt.

FÖRDELAR

 • Hållbar och slitstark konstruktion
 • Bra batteritid
 • Enkel att använda

NACKDELAR

 • Större och otymplig modell

4. Pulsar Forward Frontmonterat Mörkersikte

Bästa Frontmonterat Mörkersikte


Pulsar Forward Frontmonterat Mörkersikte

Förstoring:

(5x zoom)

Sensorupplösning:

1280x720

Batteritid:

7h

Vikt:

830 gram

Smidigt Frontmonterat Mörkersikte Med Bra Funktionalitet

Pulsar Forward mörkersikte är ett robust mörkersikte som är perfekt för målskyttar eller jägare. Det är enkel att använda och har många funktioner som gör detta till ett utmärkt frontmonterade mörkersikte som du enkelt kan fästa på ditt nuvarande kikarsikte.

Kikarsiktet levereras med en 4-steg IR-lampa som ger dig den bästa möjliga vyn i mörkret, tillsammans med en bra batteritid på upp till 7 timmar. Fokuseringsringen låter dig målinställa mikrometriskt, medan zoomen är 5x - vilket gör det möjligt att ha en bra zoomfunktion. Den har ingen förstoringsmöjlighet i seg själv, men det är rekommenderat att du använder den med ett sikte som har 2-8x förstoring.

Det har också ett nattläge som ger bättre skärmupplösning och kontrast i mörker. Den här modellen har också inbyggd videouppspelning samt ljud- och videoinspelningsfunktioner.

Den kompakta designen gör det också mycket hållbart och slitstark när du är ute och jagar, men att lägga på extra 800 gram på ditt gevär kommer förmodligen att kännas av, särskilt om du redan använder ett vanligt sikte som kanske väger en del. Den kostar också ganska mycket i och med att det inte är ett helt mörkersikte utan enbart läggs till på ditt nuvarande sikte.

FÖRDELAR

 • Smidig att använda
 • Stark IR-lampa
 • Bra funktionalitet

NACKDELAR

 • Ganska dyr

5. Sightmark Wraith 2 Digitalt Mörkersikte

Bästa Billiga Mörkersikte


Sightmark Wraith 2 Digitalt Mörkersikte

Förstoring:

2-16x (8x zoom)

Sensorupplösning:

1920x1080

Batteritid:

4h

Vikt:

944 gram

Billigt Mörkersikte Som Presterar Mycket Bra

Sightmark Wraith 2 är ett av de mest prisvärda mörkersiktena som finns tillgängliga samtidigt som det håller en hög kvalitet och tillförlitlighet. Även om det kanske saknar några av de mer avancerade funktionerna hos dyrare kikarsikten är det fortfarande en solid prestanda.

Det är idealiskt för att rikta in sig på rovdjur och skadedjur på nära och medellång räckvidd och är ett perfekt dag- och nattsikte. Begränsat till cirka 200-yards (183 meter) är räckvidden kanske inte den bästa, men den är fullt användbar för de flesta som är ute och jagar här i Sverige.

Den medföljande IR-belysningen är fullt justerbar och erbjuder tre intensitetsnivåer tillsammans med en valbar strålbredd. Den är perfekt anpassad till kikarsiktens möjligheter till synfält, så att du inte missar något av omgivningen när du siktar.

Spara upp till fem användarprofiler för användning med olika skjutvapen och ammunitionstyper, var och en med sina egna nollpunkter. Du kan även spela in bilder och videor direkt på ett Micro SD-kort i upp till 1080 x 720p HD-upplösning. För priset kommer du inte hitta en mer funktionell modell på marknaden.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Använder AA-batterier
 • Bra förstoringsmöjligheter

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som dyrare modeller
 • Låg batteritid

Mörkersikte - Produktjämförelse

Produkt

Förstoring

Sensorupplösning

Batteritid

Vikt

5-20x (4x zoom)

3864x2218 

10h

1010 gram

3-24x (8x zoom)

4000x3000

6h

981 gram

3.5-14x (3x zoom)

1928x1088

10h

1015 gram

(5x zoom)

1280x720

7h

830 gram

2-16x (8x zoom)

1920x1080

4h

944 gram

Vad Är Ett Mörkersikte?

Det finns två sätt för ditt kikarsikte att se i mörker: infrarött och termiskt.

Infrarött (Mörkersikte)

Den mest populära metoden som mörkersikten använder för att se i mörker är infrarött ljus. Ett kikarsikte som använder detta system behöver en infraröd ficklampa för att sända ut osynligt infrarött ljus på samma sätt som en vanlig ficklampa fungerar. Kikaren har en inbyggd sensor som känner av ljuset och visar en bild. Detta ljus är inte bara osynligt för dig utan även för djur, så ditt kikarsikte kommer inte att avslöja var du befinner dig.

Ett annat intressant faktum om sikten i infraröd stil är att de tar upp ljuset från andra kikare också, så om du jagar med en vän kan ni sprida ut er för att skapa ett större synligt område för alla i sällskapet.

Nackdelen med detta system är att miljöförhållanden som dimma, snö och regn kan blockera ljuset som vanligt ljus, så dessa kikare har inte mycket räckvidd under dessa förhållanden. Många kikarsikten gör det möjligt att byta IR-lampan så att du kan köpa en kraftfullare stil om du behöver det. Du kan också sätta upp satellitficklampor på din fastighet för att se ett stort område.

Termisk Kikarsikte (Värmesikte)

Termiska kikarsikten (värmesikten) använder en sensor för att upptäcka den värme som kommer från ett objekt och använder den informationen för att skapa en bild. Det behövs ingen ficklampa med det här systemet, och värmesensorns känslighet avgör räckvidden.

Med dessa kikarsikten kan du vanligtvis se mycket längre än infraröda kikarsikten, och de påverkas inte av väderförhållanden som dimma eller snö. Nackdelen med dessa kikarsikten är att de är mycket dyrare än infraröda kikarsikten, så endast de mest seriösa jägarna använder dem.

I denna guide fokuserar vi framför allt på mörkersikten som använder sig av infraröd teknik, men om du letar efter ett termiskt kikarsikte kan du läsa vår guide till de bästa värmesikten här.

mörkersikte eller värmesikte

Mörkersikte - Köptips

Det finns många olika mörkersikten på marknaden, och denna teknologi kan vara relativt dyr, vilket gör det viktigt att välja rätt modell för dig och dina jaktbehov. Hur, var och när du jagar har självklart en avgörande roll i ditt val av mörkersikte, men här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du köper något.

Typ Av Mörkersikte

Det finns flera olika typer av sikten som du kommer att stöta på inom Night Vision-området. I allmänhet är digitala kikare mer prisvärda än mörkerseende kikare med bildförstärkarrör. Fristående kikare tenderar att vara billigare än frontmonterade alternativ. Vapenmonterade monokikare är inte det mest praktiska sättet att börja skjuta i mörker, men de har sin plats. Här är en översikt.

 • Digitalt mörkersikte - Ett digitalt fristående kikarsikte som innehåller en ljuskänslig sensor, elektroniska bildbehandlingskretsar och en display. Kan användas både dag och natt.
 • Frontmonterat mörkersikte - Kortare och kompakt mörkerseende som måste användas tillsammans med ett rödpunktssikte, en laser eller ett dagsikt, eftersom det inte har några interna justeringar eller ett hårkors. Monteras på skenan framför siktenheten eller kan monteras på objektivklockan på ett dagskikare som inte har ett justerbart objektiv (AO).
 • Fristående mörkersikte - Ett särskilt kikarsikte som inte behöver användas tillsammans med någon annan sikteanordning eftersom det kan justeringar och kan nollställas. Kan vara en digital version eller en IIT-version.
 • Monokikare - Dessa alternativ är särskilt effektiva för goggle/huvudmonterad användning. De kan vara vapenmonterade på lätta kaliber småvapengevär bakom ett rödpunktssikte eller en dagoptik med begränsningar.

Förstoring

Förstoring är ofta det första man tittar på när man väljer kikarsikte, men det är inte alltid det viktigaste. Du behöver bara se tydligt så långt som det infraröda ljuset når. Du ser vanligtvis att förstoringen anges som 4,5-9 x 42.

När du ser det skrivet på detta sätt betyder det att kikarsiktet kan ha 4,6 och 9X förstoring. Den andra siffran betyder att objektivlinsen är 42 millimeter bred.

Många av modellerna på vår lista har 3x förstoring, vilket kan räcka för många ändamål, men vi fann att 4,5 x är mycket effektivare och att kikare med variabel förstoring är den bästa typen.

Avstånds

Objektivlins

Objektivlinsen ligger längst bort från ögat och ansvarar för att samla in ljuset som ditt kikarsikte använder för att skapa den bild som du ser. Större objektivlinser skapar en tydligare bild, men eftersom mörkerseende kikare lägger till infrarött ljus i miljön kan de ha mindre linser.

mörkersikte för jakt

Fördelen är att mindre linser sänker siktets kostnad och minskar dess vikt. Nackdelen med den mindre linsen är att kikarsiktet förlitar sig mer på ficklampan och ger en mindre bild.

HD-sensor

HD-sensorn är en inbyggd enhet som gör att du kan filma och ta bilder genom ditt kikarsikte. Du kan också skicka en live stream till din favoritplattform för sociala medier med vissa av dessa modeller. Den här funktionen kan vara användbar vid träning och för att hålla en förteckning över de djur du ser och de som kom undan.

Skärm & Display

När du väljer mörkersikte måste du också kontrollera skärmstorleken, eftersom större skärmar är bättre. Du måste också se till att det finns möjlighet att justera skärmen och justera ljuset både mörkare och ljusare. Nattseendekikarsikten bör kunna möta många olika miljöer, så det är viktigt att se till att det måste ha möjlighet att anpassa sig till mörka och ljusa miljöer.

Batteritid

Det mörkerseende kikarsiktet måste ha ett laddningsbart batteri som måste bytas ut vid regelbundna intervaller. Din tid för att köra mörkersikten beror på aktiviteten du gör och mängden ström mörkersiktet använder. Vissa mörkersikte kan köras upp till sex timmar innan de måste laddas upp igen, medan andra bara håller i ett par timmar. Det är viktigt att notera måttet och längden på batteriet.

Storlek & Vikt

En mörkersikte som är för tungt och otympligt kan snabbt bli tröttande om du måste bära den under långa perioder. Vissa mörkersikte är större och tyngre än andra, så du måste hitta en som passar din storlek och preferenser. Det mörkerseende kikarsiktet måste inte vara för stort eller tungt, men det måste ändå kunna ge en bild som du kan se tydligt.

Hållbarhet & Slitstyrka

Mörkersikten måste vara gjord av kvalitativa material som tål möjliga skador, så det är viktigt att titta på märken och läsa recensioner innan du köper ett. Du måste veta att mörkersikten är tillverkad för de aktiviteter du tänker använda den till.

Vanliga Frågor Om Mörkersikten

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av att mörkersikte, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av sikten, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa kikaren med avståndsmätare?

Den bästa kikaren med avståndsmätare är enligt vårt test ATN X-Sight-4K HD Pro Digital Day/Night Mörkersikte, ett mycket funktionellt och kvalitativt mörkersikte.

Vad kostar en kikare med avståndsmätare?

En kikare med avståndsmätare kan kosta allt ifrån 5 000 kronor, hela vägen upp till 50 000 kronor. Detta beror till stor del på hur avancerad funktionalitet siktet har.

Är mörkersikten lagliga i Sverige?

Det är helt lagligt att jaga med hjälp av ett mörkersikte här i Sverige, men det är självklart viktigt att följa de lokala regler som gäller vid jakt. Med det sagt är det inte okej att jaga vissa djur på natten. Skyddsjakt beslutas av Naturvårdsverket.

Vad för djur får man jaga med mörkersikte?

På natten får man jaga efter vildsvin, räv och grävling - och det är okej att använda sig av ett mörkersikte för att underlätta detta. Du får däremot inte jaga älg, hjort, varg, björn, rådjur eller lodjur på natten.

Hur långt kan du se med Night Vision mörkersikte?

Generellt sett är det kvalitet, tub, optik och omgivande ljusförhållanden som avgör hur långt du kan se med ett mörkerseende. Förväntad identifiering av ett 2 meter stort mål är 50-100 meter med upptäckt på runt 200-300 meter. Detta är utan användning av en IR-lampa, även om många kan ge bättre prestanda.

Är termiskt kikarsikte eller mörkersikte bättre?

Det finns fördelar med att använda båda för jakt- och arbetstillämpningar. Termisk sikt är dag- och nattkompatibel, behöver inget ljus för att fungera och har långa detektionsområden. Klassiskt nattseende är mindre kostsamt och ger identifieringsdetaljer bättre än termiskt. Se vår jämförelseguide för båda teknikerna.

Sammanfattningsvis Om Mörkersikten

Mörkersikten är ett mycket effektivt sätt att kunna jaga efter diverse djur såsom vildsvin och räv på natten. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 23

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.