• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Fiske
 • /
 • 3 Bästa Spöfodral & Spöväska (2024): Bäst i Test

3 Bästa Spöfodral & Spöväska (2024): Bäst i Test

bästa spöfodral bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det är förvånande hur många människor som är villiga att spendera tusentals kronor på fiskeredskap och sedan inte tar hand om det ordentligt. Hur många fiskare har du sett släpa nakna spön till och från stranden/båten utan någon form av skydd alls?

Ett fiskespö är ett mycket kraftfullt verktyg när du fiskar, men utanför detta lilla användningsområde är det en mycket ömtålig sak. Använd alltid någon typ av spöväska eller spöfodral när du flyttar dina dyra spön.

Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att avgöra vilken som är rätt för dig. Som tur är kommer vi att svara på just den frågan i denna guide, där vi tittar närmare på tre av våra favoritval när det kommer till spöfodral.

För mer bakgrundsinformation kan du våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Spöfodralen & Spöväskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Spöfodral: Daiwa D Vec 3 Spöväska - Läs Recension 
 2. 2
  Bäst i Test Spötub: Mikado Spötub Teleskopmodell - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Spöväska: Berkley Spöfodral - Läs Recension

1. Daiwa D Vec 3 Spöväska

Bäst i Test Spöfodral


Daiwa D Vec 3 Spöväska

Typ:

Spöväska

Längd:

127, 145 cm

Rymmer:

3 fiskespön

Rymligt, Slittåligt Och Smidigt Spöfodral

Detta spöfodralet från det kända varumärket Daiwa är utformat för att vara både vatten- och slitstarkt, så att du kan njuta av en bekymmersfri fiskeresa. Dess slitstarka materialval garanterar en lång livslängd tack vare det hållbara skyddet för dina fiskespön. Dess dragkedja har också noga övervägts eftersom den håller samma fantastiska kvalitet som resten av produkten med dubbla förstärkta sömmar, vilket hjälper till att undvika frustrationen av att hantera dragkedjerelaterade incidenter. 

D Vec 3-modellen finns också i två olika storlekar till ett liknande pris, från ett på 127cm, samt ett på 145 cm, så oavsett längden på ditt fiskespö har Daiwas spöfodral utrymme för dig. Det fungerar därför bra med en rad olika teleskopspön, samt haspelspön och spinnspön som är upp till 8 och 9 fot (240 och 270 centimeter respektive) om dessa delas på hälften.

Det som gör att det här spöfodralet sticker ut från resten är dess stora förvaringsutrymme som tillåter dig att enkelt förvara tre separata spön, med haspelrulle eller multirullen på, i varsitt fack. Detta tillsammans med den förstärka botten i PVS gör det till vårt absoluta favoritval när vi letar efter ett bra skydd för våra fiskespön.

Den är också smidig att transportera tack vare den bekväma axelremmen som enkelt kan justeras utifrån din egna preferens. Den enda riktiga nackdelen när att det är något dyrare än många budgetalternativ på marknaden, men funktionsmässigt är den svår att slå.

FÖRDELAR

 • Gott om förvaringsmöjligheter
 • Extra förstärkt PVS-botten
 • Bekväm och justerbar axelrem

NACKDELAR

 • Lite dyrare modell

2. Mikado Spötub Teleskopmodell

Bäst i Test Spötub


Mikado Spötub Teleskopmodell

Typ:

Spötub

Längd:

82-130 cm

Rymmer:

2-3 fiskespön

Spötub Med Smart Design För Enkel Förvaring

Letar du efter ett spöfodral skapat med hårt material är denna spötub en fantastiskt smidig och smart lösning. Mikados smarta spötub kommer nämligen i en teleskopdesign, vilket tillåter dig att förlänga (eller förminska) dess totala längd utifrån det spö du vill förvara. Den kan bli så liten som 82 cm, och så lång som 130 cm.

Det innebär att du inte kan förvara de absolut längsta kastspöna i denna spötub, men den räcker gott och väl för de flesta modellerna under 250 cm. Den har också en rymlig diameter på 18 cm, vilket räcker för två eller tre spön.

Trots det hårda yttermaterialet i styv plast har insidan en smidig vaddering som skyddar dina spön från eventuellt slitage, så du behöver inte oroa dig för några brutna spön med denna modell. Även denna kommer med en justerbar axelrem som är smidig och bekväm att bära på, så det är ett annat stort plus.

Allt som allt är det en mycket funktionell spötub som vi absolut rekommenderar, även då den ligger åt det dyrare hållet bland spöfodral.

FÖRDELAR

 • Teleskopdesign
 • Starkt material, vadderad insida
 • Bekväm och justerbar axelrem

NACKDELAR

 • Dyr modell

3. Berkley Spöfodral

Bästa Billiga Spöväska


Berkley Spöfodral

Typ:

Spöväska

Längd:

127, 145, 160 cm

Rymmer:

2 fiskespön

Simpelt Men Effektivt Spöfodral Till Ett Grymt Pris

Detta spöfodral från populära Berkley är ett simpelt men effektivt spöfodral till ett fantastiskt grymt pris. Det finns i flera olika storlekar, från 127 till 160 cm, så oavsett vilken längd på spöna du har, kan du köpa en modell som passar dig och dina fiskespön. 160 cm-modellen är tillräckligt stor för att rymma ett 10 fot-spö om den delas på mitten.

Det är en betydligt simplare modell i jämförelse med till exempel Daiwas spöväska ovan, och rymmer endast två olika spön i sitt uppdelade huvudfodral. Du kan däremot fortfarande ha rullen fastmonterade på spöna så att du enkelt kan packa upp dessa när du behöver de.

materialmässigt är den i ganska bra design, även då det inte är lika slitstarkt och hållbart som premium-modeller. Det finns dock inget axelband på modellen, så den kommer inte att vara lika bekväm och smidig att transporten som spöfodral med en sådan.

Allt som allt är det ett spöfodral från ett bra varumärke, som funkar perfekt för den som bara är ute efter en enkel spöväska till ett bra pris.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Finns i många storlekar
 • Smidig att packa upp

NACKDELAR

 • Ingen axelrem

Spöfodral - Köptips

När du köper ett spöfodral är det viktigt att du köper den utifrån dina specifika behov. Väg för- och nackdelar med det fodral du vill köpa och använd det som underlag för ditt beslut. Om du är osäker på vilka specifika egenskaper du ska titta efter kan den här guiden vara till hjälp.

Typ Av Spöfodral

Det första du måste bestämma dig för är vilken typ av spöfodral/spöväska du vill ha, och det dikteras framför allt utifrån det materialval som används för fodralet.

Spötub

Hårda spöfodral är vanligtvis tillverkade av hård plast, aluminium eller något annat hårt material och kallas ofta för en spötub på grund av deras utseende. De är mycket tyngre än mjuka spöfodral och håller också längre.

spötub för att förvara fiskespö

Oddsen för att ditt fiskespö ska slita sig i materialet är mycket små, men ett hårt spöfodral ser till att det inte händer. Även om det hårda spötuber ger mer skydd tar det dock mycket plats och kan vara svårt att förvara.

Spöväskor

Dessa är inte lika starka eller tunga som spötuber, men de erbjuder inte lika mycket skydd som de hårda fodralen. De är dock lätta att förvara. Beroende på din utrustning kommer något av dessa fodral att fungera för dig. Det beror helt enkelt på vad du vill ha.

Observera dock att materialet i ditt spöfodral är en viktig faktor att ta hänsyn till. Det är det som avgör hur säkert ditt spö kommer att vara när du förvarar det. Ett bra fiskespöfodral kommer att bevara din fiskeutrustning under lång tid.

Så om du är orolig för detta är det bäst att välja ett hårt spöfodral. Det kommer att skydda ditt spö från väder och vind och bevara det under lång tid. Det kommer också att vara praktiskt om du fiskar ofta.

Även om du inte fiskar ofta ska du ändå välja ett spöfodral som är motståndskraftigt och hållbart. På så sätt är den skyddad från regn och annat om du måste förvara den under lång tid. 

Storlek & Kapacitet

Storleken av ditt spöfodral är också något viktigt att tänka på, särskilt om du har ett flertal olika fiskespön. Ett större fodral kommer innebär att du kan få plats med fler spön och mer utrustning i ett och samma ställe, vilket gör det enklare att hålla reda på allt. Det underlättar det även när du är ute och reser, då du slipper att behöva koll på flera olika fiskeväskor.

Om du däremot inte har särskilt mycket fiskeutrustning du behöver förvara eller transportera kan en mindre modell vara ett smidigt val. Kom ihåg, du kan alltid uppgradera till ett större spöfodral om du köper in mer fiskeutrustning.

Bärbarhet & Bekvämlighet

Oavsett hur mycket du älskar att fiska, är det inte lika roligt om du måste logga runt ditt tunga fiskespö. För att undvika obehag när du fiskar ska du välja ett spöfodral med axelpolstring, oavsett om du använder det för en hand eller som ryggsäck. På så sätt skyddas dina axlar och din rygg och du kan koncentrera dig på att njuta av fisket.

Om du dessutom ständigt bär på en tung spöväska kan det allvarligt skada din axel. Ett bekvämt spöfodral är bra för bekvämligheten och det är också bra för din hälsa.

Om du inte kommer att gå eller vandra med den och avståndet från bilen till vattnet inte är särskilt långt, kan du välja en spöväska utan rem, även om de flesta kvalitetsväskor för fiskespön har en sådan.

resa med spöfodral

Om du reser mycket och älskar att fiska när du gör det, ska du välja ett spöfodral som är bra för flygresor. Det skyddar ditt fiskespö och din utrustning på planet. Kom ihåg att vaddera fodralet för att förhindra att din utrustning går sönder. Fast med ett bra spöfodral behöver du inte göra det.

Hållbarhet & Kvalitet

Detta är något som du inte bör kompromissa med. Det finns välrenommerade märken med kvalitetsfodral för fiskestänger, och det är dem du bör välja. Ett kvalitetsfodral för fiskespö är ett som håller länge och sparar pengar i processen eftersom du inte behöver byta ut det efter en månad eller två. Håll utkik efter spöfodral som har testats och granskats. På så sätt kan du vara säker på att du köper rätt.

Extra Fickor

Vissa spöfodral kommer också med extra fickor längs med sidorna eller längs med en av ändorna, där du kan förvara annan fiskeutrustning såsom beten, drag och liknande. Detta kan vara en bra extra funktionalitet att titta efter, då det sparar tid och frustration för dig när du är ute och fiskar.

Detta spelar inte så stor roll, men det kan vara en trevlig extra touch till ditt spöfodral.

Vanliga Frågor Om Spöfodral

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en ett spöfodral för fiskespön, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av spöväskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa spöfodralet?

Det bästa spöfodralet är enligt vårt test Daiwa D Vec 3 Spöväska, en rymligt, slitstark och smidig spöväska.

Vad kostar ett spöfodral?

Ett spöfodral kan att kosta allt ifrån 200-1000 kronor, vilket till stor del varierar på kvalitén och materialet som används under tillverkningen. Generellt sett kan du få en bra modell för runt 500 kronor.

Vad är ett spöfodral?

Det är helt enkelt ett fodral som används för att bära och förvara ditt fiskespö och din utrustning. Om du slänger ditt fiskespö i bakluckan på bilen kan det skada det när du kör. Med ett fiskespöväska kan du enkelt transportera all din utrustning, särskilt om du har mer än ett spö. Ett fiskespöfodral är det bästa sättet att bevara din fiskeutrustning. Det kommer också att vara praktiskt när du behöver resa med den.

Är ett mjukt eller hårt spöfodral bäst?

Beroende på din utrustning kommer endera att fungera för dig. Vid resor är dock ett hårt fodral bättre. Det skyddar ditt spö och din utrustning mer effektivt än vad ett mjukt fodral skulle göra. Mjuka spöväskor är bra, men spöet eller annan utrustning kan lätt riva eller skada dem.

Hur underhåller jag ett fiskespö?

Att skaffa ett skyddsfodral till den är ett sätt att underhålla den. Du kan också rengöra ditt spö ofta med varmt vatten och rengöringsmedel, efter varje fisketur. Se också till att spöet torkar innan du lägger tillbaka det i fodralet.

Sammanfattningsvis Om Spöfodral

Ett starkt spöfodral eller spöväska kan skydda ditt fiskespö när du är ute och reser. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.