5 Bästa Kylbox (2024): Bäst i Test

bäst i test kylbox guide

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Det råder ingen tvekan om att en kylbox av god kvalitet håller din mat och dina drycker kalla under långa perioder. Om du letar efter det bästa kylskåpet på marknaden har du kommit till rätt ställe.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa kylboxarna på marknaden. Vi ger också några råd om vad du ska tänka på när du köper en av dessa väskor, samt recensioner av några av de bästa modellerna. Så oavsett om du letar efter en väska med stor kapacitet eller en kompakt väska som är lätt att bära har vi allt du behöver!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval. Om du inte bryr dig om att hålla innehållet kylt särskilt länge, och värderar flexibilitet och portabilitet högre, kan du läsa mer om dessa i vår guide till de bästa kylväskorna.


De 5 Bästa Kylboxarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Kylbox: Dometic Patrol 35 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Prisvärda Kylbox: Artic Tern 41L Premium Cooler Box - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Elektriska Kylbox: Artic Tern Electric Cooler Box - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Stora Högpresterande Kylbox: Petromax Cool Box 50L - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lyxiga Elektriska Kylbox: Outwell Deep Cool 28L - Läs Recension

1. Dometic Patrol 35

Bäst i Test Kylbox


Bäst i Test Kylbox

Volymkapacitet:

36 L

Ytterdimensioner:

41x39x69 cm

Vikt:

11700 g

Isoleringsförmåga:

100+ h

Robust och Pålitlig Kylbox För Många År Framöver

Under de senaste åren har Dometic etablerat sig som en av de ledande aktörerna på marknaden för elektriska kylare - deras CFX-serie är guldstandard bland äventyrare som kräver en kraftfull utrustning, och är extra populärt bland vanlifers.

Med utgångspunkt i denna expertis har de nyligen gjort en satsning på standardkylboxar med sin Patrol-kollektion som vi tycker har prickat helt rätt. De erbjuds i kapaciteter som sträcker sig från 18,8 hela vägen upp till 102 liter, och vi har inkluderat Patrol 35 i mellanklassen här, som har de flesta av de tillbehör som vi kan förvänta oss i denna prisklass.

Den tjocka polyuretanisoleringen gör ett bra jobb med att hålla innehållet fruset i flera dagar, den stora dräneringsporten gör rengöring till en barnlek och den stabila innerkonstruktionen - gjord av en enda bit PE - är onekligen robust och hållbar.

Dometic har också en praktisk tillbehörsdocka för tillbehör som hållare för fiskespö, mugghållare eller flasköppnare (säljs separat). Sammantaget är det en mycket genomtänkt design och ett gediget första försök från det svenska märket.

De ända riktiga nackdelarna vi ser med denna modell är att den inte kommer på hjul med ett teleskåphandtag, vilket kan underlätta transporten en del i vissa situationer. Den kommer även till ett något dyrare pris än till exempel Artic Terns modeller, men med det kan du förvänta dig ne modell som håller i många år.

FÖRDELAR

 • Mycket bra isoleringsförmåga
 • Robust och hållbar design
 • Smidigt dräneringshål
 • Finns även i 20L

NACKDELAR

 • Inget teleskåphandtag eller hjul
 • Lite dyrare alternativ

2. Artic Tern 41L Premium Cooler Box

Bästa Prisvärda Kylbox


Bästa Prisvärda Kylbox

Volymkapacitet:

41 L

Ytterdimensioner:

50x40x43 cm

Vikt:

5590 g

Isoleringsförmåga:

72 h

Simpel, Billig Men Effektiv Allround Kylbox

Arctic Terns 41-litersmodell är en av de billigaste på vår lista, men det betyder inte att det är en dålig kylare på något sätt. Trots des mycket konkurrenskraftiga pris får du en mycket effektiv och smidig kylbox som är perfekt för de flesta aktiviteter.

Dimensionerna är lagom stora - 50x40x43 cm - och den stora volymkapaciteten kommer att komma väl till pass om du planerar att tillbringa några dagar hemifrån. Hjulen gör den lätt att transportera, även när den är fulladdad, och teleskophandtaget gör att du inte behöver böja dig för långt ner när du drar den med dig.

En sak som vi inte gillar så mycket är att det inte finns några tätningspunkter på locket, vilket innebär att om du inte är försiktig kan kyla sippra ut genom springorna. Isoleringen är inte riktigt lika bra som några av de andra på vår lista, men den är ändå mer än tillräcklig för de flesta syften.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Stor och bra volymkapacitet
 • Smidig transport med hjul

NACKDELAR

 • Inga förslutningspunkter på locket
 • Isoleringsförmågan är inte den bästa

3. Artic Tern Electric Cooler Box

Bästa Billiga Elektriska Kylbox


Bästa Billiga Elektriska Kylbox

Volymkapacitet:

30 L

Ytterdimensioner:

40x29x43 cm

Vikt:

4600 g

Isoleringsförmåga:

24 h

Prisvärd Elektrisk Kylbox i En Effektiv Design

Arctic Terns elektriska kylbox är ett utmärkt alternativ om du letar efter ett prisvärt sätt att hålla din mat och dina drycker kalla, men inte vill förlita sig allt för mycket på torris, kylklampar eller andra kylningsmetoder.

Den är enkel att använda - koppla bara in den i ett vanligt eluttag, eller cigarettuttaget i bilen - och kan hålla innehållet svalt i upp till 24 timmar. Det innebär att du kan hålla den igång under bilresan, för att ha den i optimalt förhållande innan du behöver gå iväg mot lägret.

Designen är ganska kompakt och lätt, vilket gör den lätt att transportera, och kapaciteten på 30 liter är perfekt för mindre grupper under några få dagar.

En nackdel med den här modellen är att den kräver tillgång till elektricitet, så den är inte idealisk om du ska åka utanför elnätet under några dagar. Den har inte heller den bästa isoleringskapaciteten på vår lista, men den är ändå mer än tillräcklig för de flesta ändamål och situationer.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Lätt att använda
 • Kan användas direkt i bilens cigarettuttag

NACKDELAR

 • Kräver tillgång till elektricitet
 • Isoleringsförmågan är inte den bästa

4. Petromax Cool Box 50L

Bästa Stora Högpresterande Kylbox


Petromax Cool Box 50L

Volymkapacitet:

50 L

Ytterdimensioner:

69x50x49 cm

Vikt:

14900 g

Isoleringsförmåga:

150+ h

Avancerad Kylbox Perfekt För Längre Och Större Utflykter

Om du letar efter en riktigt stor och högpresterande klassiska kylbox så kan Petromax Cool Box vara en bra match för dig. Med hela 50 liter volymkapacitet får du plats med gott om livsmedel och drycker som kan räcka för ett mindre sällskap i flera dagar.

Den har utmärkt isolering och ett kylsystem som kan hålla innehållet svalt i över 150 timmar. Det är mer än tillräckligt med tid för att ta sig från en destination till en annan, även om du reser långa sträckor i varmt väder. Med tanke på dess grymma isoleringsförmåga, och stora utrymme, passar den perfekt för de som har större behov av utrymme.

Den förlitar sig heller inte på elektricitet, vilket innebär att den är enklare att använda ute i naturen och utanför elnätverket.

Den enda nackdelen är att det är en ganska tung och otymplig modell, så det kanske inte är det bästa valet om du letar efter något att ta med dig på kortare resor eller vandringar. Det är också ett av de dyrare alternativen på vår lista, men det är fortfarande relativt prisvärt med tanke på dess storlek och prestanda.

FÖRDELAR

 • Mycket bra isolering med effektivt kylsystem
 • Stort utrymme

NACKDELAR

 • Tung och otymplig
 • Dyrt alternativ

5. Outwell Deep Cool 28L

Bästa Lyxiga Elektriska Kylbox


Bästa Lyxiga Elektriska Kylbox

Volymkapacitet:

28 L

Ytterdimensioner:

60x37x37 cm

Vikt:

13300 g

Isoleringsförmåga:

72 h

Den Bästa Elektriska Kylboxen Med Extra Förvaring För Frysvaror

Outwell Deep Cool är den andra elektriska kylboxen med på vår lista, men skiljer sig ganska markant från Artic Terns modell som vi tidigare presenterat. Den största skillnaden vid en snabb översikt är självklart priset - vilket är ungefär sex gånger så högt.

Med det högre priset kommer självklart högra kvalité, nästan i varje kategori. Den har en bättre isoleringsförmåga och håller innehållet svalt i upp till 72 timmar. Kylsystemet är också effektivare och den övergripande konstruktionen är mycket mer robust och hållbar.

En av de bästa egenskaperna hos den här modellen är att den har ett extra förvaringsfack för frysta varor - perfekt om du planerar att campa i några dagar och vill se till att maten håller sig färsk. Att kunna dela upp frys och kylvaror är mycket bekvämt, och denna modell kan i praktiken agera som ett litet kylskåp ute på landstället eller liknande tack vare dess höga prestanda.

Den enda nackdelen är att den kräver tillgång till elektricitet, så återigen är den inte idealisk om du planerar att gå utanför elnätet. Men om du har tillgång till ström är detta definitivt den bästa elektriska kylaren på vår lista. Det höga priset gör det däremot mindre attraktivt för personer som har en tajt budget.

FÖRDELAR

 • Mycket bra isoleringsförmåga
 • Effektiv nedkylning
 • Robust och slitstark design

NACKDELAR

 • Kräver tillgång till elektricitet
 • Mycket dyr

Kylbox, Kylväska, Eller Kylryggsäck?

Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att påpeka att hårdare kylboxar kommer med vissa kompromisser i relation till andra kylningsalternativ. Till skillnad från mjuka kylväskor eller kylryggsäckar så kommer kylboxar att vara betydligt mer otympliga och tunga - vilket gör de svårare att transportera.

De brukar generellt sett också vara lite dyrare än mjukare alternativ då den robusta konstruktionen extra material och isolering som kostar mer att tillverka.

En stor fördel med kylboxar är däremot deras isoleringsförmåga, vilket generellt sett är betydligt bättre än de mjuka alternativen. Detta är tack vare den mer robusta och förseglade designen som kylboxar har, vilket kan behålla en lägre temperatur mycket längre.

kylbox kylväska

Kylryggsäckar och kylväskor är oftast tillverkade för att hålla innehållet kylt i några timmar, kanske någon dag, medans kylboxar är tillverkade för att kunna bevara en låg innertemperatur under flera dagar.

Som en konsekvens av den rektangulära designen och hårda materialvalet, innebär det också att kylboxar brukar vara mer slitstarka och hållbara i relation till mjukare alternativ. Många kylboxar kan du se som en investering, och är förhoppningsvis inget du behöver byta ut inom en snar framtid.

Enligt oss är någon form av kylare ett absolut måste att skriva upp på packlistan över din campingutrustning.

Kylbox - Köptips

När det gäller att hitta den bästa kylboxen finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din kylbox, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Kylboxens Storlek

Det första att tänka innan du köper en kylbox är hur stort utrymme du behöver, och här finns det några saker att notera. Hur mycket en kylbox klarar av att transportera benämns ofta i termer av liter, där de flesta kylboxarna klarar av mellan 30-35 liter, men det finns modeller som är både större och minder än så.

För att få en bättre uppfattning över hur stor kylbox du kan behöva, kan vi dela upp de i tre underliggande kategorier: Liten, mellan och stor.

Liten Kylbox (10-25 liter)

Om du är någon som ofta reser ensam eller som gärna prioriterar flexibilitet och portabilitet kan en mindre kylbox vara ditt bästa alternativ. I den lägre delen på spektrumet kan du hitta alternativ som inte rymmer mycket mer än några kylklampar, nån måltid och kanske några flaskor.

storlekar kylboxar

De modeller som klarar av uppåt 20-25 liter kan oftast rymma tillräckligt med livsmedel för att klara av en dag eller två för mindre sällskap. Att helt förlita sig på en sådan över hela helgen för familjen eller ett lite större sällskap kommer att vara svårt, särskilt med tanke på att du måste packa ner en hel del isklampar eller is också för att hålla det kylt under en längre tid.

Den huvudsakliga fördelen med dessa alternativ är självklart deras lätta och kompakta storlek, vilket gör det mycket enkelt att transportera och bära med - även under längre sträckor.

Mellan Kylbox (25-40 liter)

För en riktigt bra allround modell som du förmodligen kommer att kunna använda i 95% av fallen är vad du får om den kan rymma närmare 30 liter innehåll. De är fortfarande kompakta och lätta nog att inte ta upp allt för mycket utrymme i bilen eller båten.

Dessa modeller håller ofta tillräckligt med livsmedel för att ett sällskap på två personer ska kunna åta sin fulla i några dagar. De passar också bra för kortare helgutflykter med familjen eller ett lite större sällskap.

Men om det handlar om ännu större sällskap skulle vi rekommendera en ännu större modell på närmare 40 liter, vilket bör täcka en större grupps behov över en helg och ett mindre sällskap över ett par dagar.

Nästan alla kylboxar i denna storlek kan bäras av en person, om de inte är allt för tungt packade. En fullpackad kylbox kräver förmodligen två personer för att bära den till campingplatsen.

Stor Kylbox (40+ liter)

Kylboxar som är större än 40 liter är generellt riktade mot personer som spenderar mycket av sin tid bortifrån hemmet ute i naturen. De rymmer självklart mer innehåll, förmodligen tillräckligt för att täcka två personer i över en vecka eller två.

kylboxar storlekar

Kylning Och Isolering

En av de svåraste sakerna att förstå i relation till kylboxar, är deras förmåga att bibehålla en låg temperatur och kyla ner innehållet under din campingresa. De flesta kylboxarna kan hålla innehållet kylt i en till två dagar, men det finns mer extrema alternativ som är verksamma i upp till en eller två veckor.

Externa faktorer spelar självklart en stor roll här, såsom temperaturen utanför, hur ofta du öppnar upp väskan, samt hur mycket solljus du utsätter den för.

Självklart kan du reglerar detta ytterligare genom att lägga till fler kylklampar, is eller gel, vilket kan förlänga tiden kylväskan kan hålla innehållet svalt. Många tillverkare rekommenderar en 2:1 ratio, dvs, dubbelt så mycket is som andra livsmedel.

För maximal prestanda kan du förkyla kylboxen innan du packar ihop den genom att fylla den med is i några timmar för att sänka innertemperaturen. När du är redo att ge dig ut på äventyr kan du byta ut några kylklampar eller is för att skapa det optimala förhållandet tillsammans med dina drycker och din mat.

I motsatt riktning kan du absolut förvänta dig en mindre effektiv kylningsförmåga om du låter kylboxen stå ute i solen under några timmar innan du använder den. Underskatta inte hur mycket denna process faktiskt kan bidra med.

Bränsle Och Kylarförmåga

De klassiska kylboxarna håller innehållet svalt genom att isolera det från den varmare yttertemperaturen. Vanligtvis används is, kylklampar eller kylgel för att uppnå den önskade temperaturen, men dessa kommer med den naturliga konsekvensen att de inte fungerar för alltid. För eller senare kommer isen att smälta till vatten och temperaturen kommer sakta men säkert att återgå till yttertemperaturen.

elektrisk kylbox

Vissa kylboxar använder sig istället av alternativa metoder för att kyla ner innehållet, där elektriska alternativ förmodligen är de mest populära. Dessa kan oftast kopplas ihop direkt till elektriska uttag som finns hemmet, men vissa kan också kopplas direkt till bilen eller större batterier.

Den självklara fördelen med dessa alternativ är att de kan utnyttja elektricitet för att hålla innehållet kallt, vilket i teorin innebär att du kan hålla innehållet kylt så länge som du förser kylboxen med elektricitet.

Nackdelen är att dess modeller oftast är betydligt dyrare, större och tyngre, samtidigt som de förlitar sig mer på att du har tillgång till elektricitet för att fungera optimalt.

Ska du ut lite längre ut i naturen och inte har tillgång till någon elektricitet kan det vara billigare, smidigare och mer effektivt att använda sig av en icke-elektrisk modell. Men om du till exempel ska fira midsommar över en långhelg, kan en elektrisk modell vara perfekt för att förvara er egna mat separat under hela högtiden.

Vikt Och Portabilitet

För dig som planerar att flytta runt din kylbox mycket, kommer och bör vikten spela en viktig roll. Även om kylboxen är helt tom, så kan vissa modeller vägar så mycket som 5-10 kilo för en mindre modell och upp mot 20 kg för en större.

När de sedan också är fulladdade med isklampar, is, livsmedel osv, kan denna vikt enkelt dubblas. Så om du inte är på gymmet varje dag och kör knäböj och marklyft kan det bli mycket svårt att lyfta dessa under längre sträckor.

Många kylboxar har självklart smidiga och robusta handtag som underlättar denna process avsevärt, men de är trots detta lite för otympliga för att transportera längre sträckor för hand.

bära på kylbox

Om portabilitet är viktigt, och du fortfarande vill ha en kylbox över en mjukare kylväska, kan det vara bra att hålla utkik över alternativ med inbyggda hjul, då detta kan underlätta processen. Även om många av dess alternativ fortfarande är stora och tunga, kan hjulen underlätta din transportering.

Hållbarhet Och Materialval

Många av våra val på denna lista kommer till ett ganska dyrt pris på några tusen kronor, vilket visar hur lätt det är för kylboxar att dra iväg i pris. Många av de dyrare kylboxarna i premiumsegmentet kan hålla nere temperaturen avsevärt längre och bättre än budgetalternativ.

En annan sak som tenderar att korrelera direkt med priset är kylboxens hållbarhet och materialval. Många av premiumalternativen är konstruerade för att klara av många år, och är inget du kommer behöva byta ut titt som tätt. Även billigare alternativ tenderar av att hålla i flera år.

Det är lätt att mycket utomhusutrustning och redskap slits ut snabbt, men kylboxar är ett av de där exemplen som inte riktigt delar denna egenskap. Även billigare modeller brukar vara ganska slittåliga tack vare den fyrkantiga och hårda designen och kan vara ett bättre val om du bara letar efter ett billigare alternativ för kortare utflykter som inte kräver samma prestanda.

Lucka Och Förslutningssystem

En kylboxs förslutningssystem är något som kanske inte verkar så viktigt, men kan ha en avgörande roll i boxens kylningsförmåga. En dåligt isolerad öppning kan leda till att mycket kyla sipprar ut genom öppningen, vilket över en hel dag kan resultera i en mycket högre innertemperatur.

Dyrare och mer robusta modeller kommer oftast med ett mer tekniskt avancerat förslutningssystem, vilket kan ta lite olika former som oftast är väldigt lätta och smidiga att använda.

En bra regel att gå efter är att två förslutningspunkter oftast är bättre än en, och resulterar oftare i en bättre förslutning då de är stängda. Vissa budgetalternativ använder sig inte alls av någon spärr och förlitar sig istället på en mycket tät passform mellan locket och boxen. Det resulterar ofta i en sämre isolerande förmåga och betyder att du behöver dubbelkolla att kylboxen är helt stängd både under transport och i lägret.

Dräneringssystem

Många kylboxar kommer med ett mindre dräneringssystem som hjälper dig tömma ut vatten och vätska som kan samlas i botten av kylboxen från den smälta isen.

kylbox dräneringssystem

Dessa tar oftast en mycket simpel form, och består framför allt av en mindre ventil med ett skruvbart lock på. För att tömma kylboxen på vatten behöver du endast skruva av locket och hälla ut vattnet genom ventilen.

Alla kylboxar kommer däremot inte med dessa vattenventiler, och är därför betydligt krångligare att tömma i fall då vatten har samlats ihop i botten av insidan. Handlar det om mycket stora modeller kan det vara ett riktigt hästjobb att bli av med lite vatten.

Extra Funktionalitet Och Användarvänlighet

En annan sak som kan vara värt att notera är om kylboxen i fråga är om den har något extra funktionalitet såsom extra fack internt eller fickor på utsidan av skalet.

Dessa funktioner kan vara mycket hjälpsamma för att delvis kunna dela upp livsmedel, dryck och mat inuti boxen för lättare organisering. Detta kan underlätta det rejält om det handlar om en större kylbox full med massa olika livsmedel.

Extra fickor på utsidan kan också vara mycket behagligt, där du ofta kan förvara skafferivaror, vattenflaskor, bestick eller liknande som inte behöver vara nerkylt inuti boxen.

Vissa föredrar däremot mer minimalistiska alternativ som saknar mycket av dessa extra funktioner, vilket brukar komma till ett något billigare pris och vikt.

Vanliga Frågor Om Kylboxar

Vi har gått igenom allt du behöver veta om kylboxar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om kylboxar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa kylboxen?

Den bästa kylboxen är enligt vårt test Dometic Patrol 35, som är en mycket robust, pålitlig och effektiv kylbox.

Vad kostar en kylbox?

En kylbox kostar vanligtvis mellan 1000 och 2500 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Hur håller jag min kylbox kall?

Det bästa sättet att hålla kylboxen kall är att använda is eller frysta ispaket/isklampar. Dessa hjälper till att sänka temperaturen inne i boxen och förhindrar att maten blir dålig. Andra alternativ utnyttjar elektricitet för att kyla ner innehållet.

Hur länge håller isen i en kylbox?

Isen håller vanligtvis i 24-48 timmar i en kylbox, beroende på hur ofta locket öppnas och hur varmt det är ute. Om det är mycket varmt kan du behöva lägga till mer is eller frysta förpackningar för att hålla maten kall.

Vad är det bästa sättet att rengöra en kylare?

Det bästa sättet att rengöra en kylare är att använda varmt tvålvatten och en mjuk svamp. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller skrubbar, eftersom dessa kan skada lådans insida. Skölj väl med rent vatten efter rengöringen.

Kan jag sätta min kylbox i frysen?

Ja, du kan ställa in din kylbox i frysen om du behöver det. Se dock till att låta den ligga där i minst 24 timmar så att innehållet är helt fruset innan du tar ut den. På så sätt håller du kylan kallt längre.

Hur vet jag om min kylbox är tillräckligt stor?

En bra tumregel är att du bör välja en kylbox som haren kapacitet på minst 25 liter. Det borde räcka för de flesta människors behov. Om du planerar att använda den för längre resor eller för fler personer kan du dock behöva en större storlek.

Vilket är det bästa sättet att förvara en kylbox?

Förvara kylboxen upp och ner så att eventuellt vatten kan rinna ut och inte samlas i lådan. Du bör också rengöra dem regelbundet och inspektera dem för skador innan de används.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 23

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.