5 Bästa Kylväska (2024): Bäst i Test

bäst i test kylväska guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juli 2024

Traditionella hårda kylboxar dominerar fortfarande marknaden när det kommer till hållbarhet och isoleringsförmåga, men för de som letar efter ett lättare och smidigare sätt att förvara dryck och mat väl kylt under kortare utflykter kan en kylväska vara ett perfekt alternativ, som du också kan spara en hel del pengar på.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa kylväskorna på marknaden. Vi ger också några råd om vad du ska tänka på när du köper en av dessa väskor, samt recensioner av några av de bästa modellerna. Så oavsett om du letar efter en väska med stor kapacitet eller en kompakt väska som är lätt att bära har vi allt du behöver!

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval. Om du inte bryr dig om flexibilitet och portabilitet särskilt mycket, och föredrar hållbarhet och prestanda, rekommenderar vi att du kollar in vår guide över de bästa kylboxarna på marknaden.


De 5 Bästa Kylväskorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Kylväska: Hydro Flask Insulated Tote 20L - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Smidiga Kylväska: Igloo Marine Switch Kylryggsäck - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Kylväska: Outwell Petrel S - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Hållbara Kylväska: Hydro Flask Day Escape 20L - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lilla Kylväska: Fjällräven Kånken Mini Cooler - Läs Recension

1. Hydro Flask Insulated Tote 20L

Bäst i Test Kylväska


Bäst i Test Kylväska

Volymkapacitet:

20 L

Ytterdimensioner:

36x43x14.5 cm

Vikt:

598 g

Material:

Polyester

Smidig Och Lättanvänd Kylväska Perfekt För Dagsutflykter

Mjuka kylväskor är en lite nischad kategori: De är inte byggda för att hålla innehållet kall i mer än några timmar, men de kan vara ett bra komplement till en större hårdgjord modell eller ett fristående alternativ för dem som bara behöver hålla en lunch och drycker kalla under dagen. För det sistnämnda älskar vi prisvärda och minimalistiska konstruktioner som Hydro Flasks Insulated Tote.

Ett mycket prisvärt och lättviktigt val för aktiviteter som bilresor, matbutiker och marknader, eller korta utflykter till parken eller stranden. Den kan också komprimeras ner riktigt bra för förvaring, är lätt att rengöra (torka bara av fodret) och har ett vattentätt och hållbart yttre som klarar regelbunden användning.

Men det är viktigt att även kolla på dess nackdelar, och Insulated Tote har en sådan. Det lätta och smidiga materialet kan inte hålla innehållet kallt i mycket längre än 4 timmar, vilket gör att den inte passar särskilt väl under längre utflykter. Packbar du ner extra kylklampar kan du rimligtvis öka detta rejält, men det är värt att tänka på.

I jämförelse med Hydro Flasks premium-modell Day Escape 20L (mer om denna längre ner) som kan hålla innehållet kylt i upp till 36 timmar. Självklart kommer denna förmåga till ett betydligt högre pris, men det är alltid bra att sätta produkterna i jämförelse med varandra.

Allt som allt är Hydro Flask Insulatet Tote en grymt prisvärd kylväska väska som är perfekt för vardagsbruk och lättare utflykter. 

FÖRDELAR

 • Smidig och rymlig
 • Snygg och diskret design
 • Kollapsbar

NACKDELAR

 • Inte den bästa isoleringsförmågan

2. Igloo Marine Switch Kylryggsäck

Bästa Smidiga Kylväska


Bäst i Test Kylryggsäck

Volymkapacitet:

20 L

Ytterdimensioner:

33x22x38 cm

Vikt:

1820 g

Material:

Nylon

Bekväm, Effektiv Och Multifunktionell Kylväska

Vår testvinnare i kylryggsäckskategorin är Igloo Marine Switch, vilket är ett mycket bekvämt och multifunktionell kylväska som kan också användas som en ryggsäck. Det gör det till ett smidigt och lättanvänt redskap, och passar alla möjliga situationer mycket väl.

Med ett extra isoleringskit från Maxcold har denna modell 25% mer isoleringsskum, vilket bidrar till en betydligt bättre isoleringsförmåga som kan hålla din mat och dryck kyld i över en dag under optimala förhållanden. Denna isoleringsförmåga är svårslagen på marknaden, där Igloos mindre Maxcold variant kanske är något mer effektiv (mer om det nedan).

Men något som gör Marine Switch till en så multifunktionell kylryggsäck är dess kapacitet på 20 L, vilket bör passa de flesta kortare utflykter alldeles utmärkt. Om du vill ha lite mer utrymme har Igloo också en större 30-liters modell.

När det gäller byggkvalitet och material är Marine Switch tillverkad av slitstark och robust nylon som tål en hel del slitage. Ryggsäckens remmar är också snyggt vadderade, vilket gör att den är bekväm att bära även när den är fullt lastad. Dem kommer också med en smidig liten framficka för förvaring av mindre föremål såsom mobil eller plånbok.

Allt som allt är Igloo Marine Switch är en bra allroundryggsäck för kylning som borde passa de flesta. Det är inte det billigaste alternativet på marknaden, men det är definitivt ett av de bästa.

FÖRDELAR

 • Håller mat och dryck sval i upp länge
 • Bra och behändig storlek
 • Kan användas som kylväska och kylryggsäck

NACKDELAR

 • Dyrt alternativ

3. Outwell Petrel S

Bästa Billiga Kylväska


Bästa Billiga Kylväska

Volymkapacitet:

6 L

Ytterdimensioner:

23x16x18 cm

Vikt:

300 g

Material:

Polyester

Lätt, Kompakt Och Billig Kylväska För Kortare Utflykter

Outwell Petrel S är en mycket billig, kompakt och lätt kylväska som är perfekt för korta resor där du inte behöver ta med dig så mycket. Den har bara en volymkapacitet på sex liter, men det räcker oftast för några drycker och lite snacks under ett par timmar.

När det gäller isolering kan Outwell Petrel S hålla innehållet svalt i högst några timmar (8 med isklampar enligt tillverkarna), så den är inte riktigt lämplig för längre utflykter. Det är dock fortfarande ett bra alternativ för kortare resor där du inte behöver ta med dig alltför mycket. Du kan enkelt placera isklampen i innerfickan av väskan

En sak att tänka på är att Outwell Petrel S är tillverkad av en ganska svag polyestervävnad, vilket inte är lika hållbart som de andra valen på denna lista. Förvänta dig därför att den kan slitas ut relativt snabbt om du använder den mycket.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Kompakt och lätt design
 • Kan användas direkt i bilens cigarettuttag

NACKDELAR

 • Liten volymkapacitet
 • Begränsad isolering i max några timmar

4. Hydro Flask Day Escape 20L

Bästa Hållbara Kylväska


Bästa Hållbara Kylväska:

Volymkapacitet:

20 L

Ytterdimensioner:

23x16x18 cm

Vikt:

300 g

Material:

Polyester

Högpresterande Kylväska Med En Robust Design

Hydro Flasks Isolated Tote ovan kommer till ett bra pris för dem som bara letare efter ett smidigt alternativ för vardagsbruk, men deras Day Escape erbjuder en märkbar ökning av den totala prestandan och isoleringsförmågan av kylväskorna.

Trots att de två designerna har liknande former är Day Escape klassad för att hålla innehållet kylt i upp till 36 timmar (jämfört med bara 4 för Insulated Tote) och har en helt vattentät dragkedja (Tote's är bara vattenresistent) som förseglar säkert och är betydligt enklare att använda.

Slutligen får du trots sitt bestämda slanka och strömlinjeformade utseende fortfarande praktiska fästöglor för att fästa tillbehör på utsidan (inklusive Hydro Flasks funktionella Dry Storage-påsar). 

Anledningen varför vi inte rankar detta alternativ högre än då dess ökade prestanda kommer till ett pris, både kostnadsmässigt och viktmässigt. För närmare 3000 kronor får du en rejäl kylväska, men det är inte alltid ekonomiskt klokt att spendera tre gånger så mycket om man inte behöver den extra funktionaliteten.

Men letar du efter den absolut bästa kylväskan i termer av prestanda och isoleringsförmåga är Hydro Flask Day Escape ditt bästa val, men var beredd på att spendera en del mer pengar.

FÖRDELAR

 • Häller kyla i upp till 36 timmar
 • Slitstark men lätt design
 • Tål vatten mycket väl

NACKDELAR

 • Dyr

5. Fjällräven Kånken Mini Cooler

Bästa Lilla Kylväska


Bästa Lilla Kylväska

Volymkapacitet:

2.5 L

Ytterdimensioner:

26x20x9 cm

Vikt:

170 g

Isoleringsförmåga:

Polyester

Liten, Smidig Och Snygg Kylväska Perfekt För Lunchen Och Mellanmålet

Om du letar efter en liten, elegant och snygg kylväska som är perfekt för lunch och snacks är Fjällräven Kånken Mini Cooler ett bra alternativ. Den har en kapacitet på bara två och en halv liter, men den är ändå tillräckligt stor för att rymma dina smörgåsar, frukt och drycker. Den är således perfekt för yngre barn att ta med sig för skollunchen eller mellanmålet.

Kånken Mini Cooler är tillverkad av samma högkvalitativa polyestertyg som den vanliga Kånken-ryggsäcken, så den är hållbar och kommer att hålla i många år. Den har också en praktisk framficka där du kan förvara din telefon, nycklar eller andra småsaker. Du kan också lätt placera den i sidled på den klassiska Kånken, såväl som i Kånken mini.

En nackdel med Kånken Mini Cooler är att den är ganska dyr för sin storlek (699 SEK). Men om du letar efter en liten, snygg och praktisk kylväska är Kånken Mini Cooler definitivt värd investeringen.

FÖRDELAR

 • Supersmidig och packbar
 • Snygg och stilren design
 • Ryms perfekt i både vanliga Kånken och Kånken Mini

NACKDELAR

 • Inte särskilt stor volymkapacitet
 • Dyrt alternativ sett till storleken

Kylväska, Kylbox Eller Kylryggsäck?

Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att påpeka att mjuka kylare (kylryggsäckar och kylväskor) kommer med vissa kompromisser. Till skillnad från modeller med hårda sidor (kylboxar) som kan hålla mat och dryck kallt i flera dagar (eller till och med veckor) i sträck, är mjuka modeller inte byggda för att hålla innehållet kallt i mer än högst några dagar.

De är också generellt sett mycket mindre än hårdgjorda modeller och har vanligtvis en kapacitet på cirka 25-30 liter. Med detta i åtanke har mjuka kylboxar begränsad attraktionskraft för flerdagarsutflykter. 

kylväska kylbox

I stället lämpar de sig bäst för helgresor eller dagsutflykter till parken eller stranden, eftermiddagar på vattnet eller snabba ärenden som matbutiksbesök. De kan också vara ett bra komplement till en större hårdgjord modell och ge extra utrymme för att förvara extra mat eller dryck när man campar med en större grupp.

Kylväskor är som sagt ett perfekt alternativ för tillfällen när du behöver transportera mat och dryck under en kortare tid. Oavsett vilket du väljer, tycker vi att någon form av kylare är väsentlig på packlistan över campingutrustning.

Kylväska - Köptips

När det gäller att hitta den bästa kylväskan finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din kylande väska, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Först Och Främst: Kollapsbar eller Fast Design

Det finns en viktig skillnad mellan kylväskor som har en design som kan fällas ihop, och de som har en fast design. Kollapsbara modeller kommer generellt förse dig med en mer flexibel och smidig upplevelse, och är även mer funktionell än fasta alternativ.

Eftersom alternativ med en fast design inte kan fällas ihop när de inte används tar de upp mycket onödig plats och är oftast något tyngre än hopfällbara alternativ.

Med det sagt är de fortfarande betydligt mer flexibla och lättare än kylboxar. Och det är viktigt att ta vikt och packbarhet i beaktning under alla campingresor.

Kylväskors Storlek Och Volymkapacitet

En av de mest väsentliga faktorerna att tänka på är storleken på kylväskan, vilket oftast benämns i termer av hur mycket väskan kan förvara uttryckt i liter. Som en allmän regel behöver de flesta människor en väska som rymmer minst 20 liter om det handlar om en större utflykt med familjen. 

Men om du letar efter ett större alternativ för att mata en större grupp människor kan du överväga att skaffa en med en kapacitet på cirka 30-35 liter.

storlek kylväska

Om du å andra sidan bara planerar att använda din kylväska för korta dagsutflykter eller lätta campingturer bör en mindre modell på 10 liter räcka.

Tänk på att väskans storlek och kapacitet också påverkar hur mycket is den kan rymma (och hur länge den håller saker kalla). Så om du planerar att förvara mycket is, se till att skaffa en väska som är tillräckligt stor för att rymma det.

Det kan också vara en bra idé att titta närmare på kylväskan ytterdimensioner, för att få en bättre bild över hur förvaringsutrymmet inuti ryggsäcken ser ut. Självklart kommer innerdimensionerna vara något mindre på grund av tyg och isolering.

Kylningsförmåga Och Isolering

Som vi nämnde tidigare presterar kylväskor ganska mycket sämre än kylboxar när det kommer till att behålla kylan under en längre tid. Majoriteten av kylväskor klarar av att hålla nere temperaturen under några timmar, medans vissa dyrare alternativ kan klara upp till två dygn under optimala förhållanden.

Externa faktorer spelar självklart en stor roll här, såsom temperaturen utanför, hur ofta du öppnar upp väskan, samt hur mycket solljus du utsätter den för.

Självklart kan du reglerar detta ytterligare genom att lägga till fler kylklampar, is eller gel, vilket kan förlänga tiden kylväskan kan hålla innehållet svalt.

När det gäller isolering använder de flesta kylare på marknaden en typ av skum med slutna celler. Detta material är lätt och gör ett utmärkt jobb med att hålla saker kalla.

insidan kylväska

För maximal prestanda kan du förkyla kylväskan innan du packar ihop den genom att fylla den med is i några timmar för att sänka innertemperaturen. När du är redo att ge dig ut på äventyr kan du byta ut några kylklampar eller is för att skapa det optimala förhållandet tillsammans med dina drycker och din mat.

Vikt Och Packbarhet

En av de största fördelarna med kylväskor över kylboxar är att de är betydligt lättare, vilket gör de enkla att transportera och bära på. Många kylväskor har också en vadderad axelrem, som hjälper till att fördela vikten jämnare och gör det bekvämare att bära den under längre perioder.

Som du kan se från vår produktjämförelse, väger de flesta alternativen på vår lista runt 2-3 kg, medans de största och mest robusta designer väger närmare 5 kg.

Konstruktion Och Hållbarhet

Hållbarheten av olika kylväskor varierar stort, men ett bra sätt att urskilja de dåliga modellerna från de bättre är att titta närmare på tyget och dess denier(D)-värde, vilket är ett mått på tygets tjocklek.

Mjukar och mer flexibla alternativ är mindre robusta och slitstarka i sin design och tygval, vilket kan resultera i viss slitage efter mycket användning, men bör fortfarande hålla ganska väl under de flesta scenarion.

Du kan generellt förvänta dig att högkvalitativa material kommer till ett högre pris, varför priset tenderar att korrelera med kylväskans kvalité.

Med det sagt kan billigare alternativ fungera alldeles utmärkt under kortare dagsutflykter, och det finns inte alltid ett behov att att köpa det absolut bästa om det innebär en högre kostnad.

Vattensäkra Kylväskor

Det finns väldigt få kylväskor som är helt vattentäta, men viss alternativ utnyttjar någon form av vattenavvisande metod och extra förstärkta sömmar och dragkedjor.

Kolla efter de mest vattentäta alternativen om du planerar att ha med de på en kayak- eller paddeltur. Vissa flyter till och med, vilket kan vara en extra säkerhet om du vill ut med din SUP till exempel.

vattensäker kylväska

När det gäller vattentäthet bör de flesta modellerna klara av att avvisa lätt fukt och regn på ett ganska bra sätt. Om du vill vara helt säker på att dina tillhörigheter förblir torra rekommenderar vi dock att du använder en torrpåse eller ett foder inuti kylaren.

Dragkedjor Och Öppningar

Hur din kylväska öppnas upp kanske inte låter som en viktig sak att tänka på, men har faktiskt en relativt stor påverkan på både prestanda och smidighet. Vissa modeller har till exempel magnetiska förslutningar vilket är superenkelt att använda.

Andra går för en mer tät manuell försegling vilken kan vara bättre för att bevara kylan så länge som möjligt.

I slutändan har majoriteten av modeller fortfarande den klassiska dragkedjan, vilket oftast är ett mycket bekvämt och effektivt alternativ, särskilt om de har extra förstärkta alternativ. Vissa modeller har till och med en dubbel dragkedja för extra säkerhet.

Bekvämlighetsegenskaper

Vissa kylboxar har extra komfortfunktioner som kan göra din upplevelse mer bekväm. Vissa modeller har till exempel ett isolerat fack som är särskilt utformat för vinflaskor eller drycker, som är vadderat för extra säkerhet.

Andra har fack för torrvaror så att du kan hålla snacks och lunch åtskilda från dryckerna. Vissa har till och med en integrerad flasköppnare, vilket kan vara mycket praktiskt om du packar öl eller läsk.

Slutligen har vissa modeller ett hårt foder som förhindrar att ömtåliga föremål som frukt och grönsaker krossas.

Vanliga Frågor Om Kylväskor

Vi har gått igenom allt du behöver veta om kylväskor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om kylväskor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa kylväskan?

Den bästa kylväskan är enligt vårt test Hydro Flask Insulated Tote 20L, som är en mycket smidig, effektiv och lättanvänd kylväska.

Vad kostar en kylväska?

En kylväska kostar vanligtvis mellan 1000 och 2000 kronor. Priset på dessa varierar beroende på storlek, märke, kvalitet och funktioner.

Hur rengör man en kylväska?

Det är vanligtvis ganska enkelt att rengöra en kylväska och det går att göra det med en fuktig trasa och lite mild tvål. Om väskan är särskilt smutsig kan du använda ett mer slipande rengöringsmedel som bakpulver.

Hur länge håller en kylväska?

En kylväska bör hålla i flera år om den sköts på rätt sätt. Materialen och konstruktionen kan dock påverka väskans livslängd.

Vad är skillnaden mellan en kylväska och ett kylbox?

En kylväska är vanligtvis tillverkad av mjukare material och är utformad för att vara lättare och mer bärbar. En kylbox är vanligtvis tillverkad av hårdare material och är utformad för att vara mer hållbar och isolerande.

Kan jag lägga varma saker i en kylväska?

Vissa kylboxar är utformade för att hålla saker varma såväl som kalla, men de flesta kylväskorna är endast avsedda för kalla föremål. Om du vill lägga varma föremål i en kylväska rekommenderar vi att du använder ett isolerande foder.

Kan jag lägga is i en kylväska?

Ja, du kan lägga is i en kylväska, men vi rekommenderar att du använder frysklampar i stället eftersom de håller längre och inte gör innehållet blöt.

Vad är det bästa sättet att packa en kylväska?

Det bästa sättet att packa en kylväska beror på vad du planerar att använda den till. Om du ska göra en lång vandring rekommenderar vi att du packar tyngre saker längst ner och lättare saker längst upp.

Om du däremot ska åka på en bilresa är det i allmänhet bättre att packa kylväskan så att allt är lättillgängliga.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 29

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.