5 Bästa Monokikare (2024): Bäst i Test

bästa monokikare bäst i test

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: juli 2024

En monokikare är en mycket undervärderad optik. Hur kan den konkurrera med kikare och kikarsikten när större alltid verkar vara bättre? Större är inte alltid bättre. Den största fördelen med en monokikare är dess lätta och kompakta storlek.

När du letar efter det bästa alternativet inom fältoptik finns det många skäl till varför någon skulle välja en monokikare framför en kikare som sitt första glas. I den här guiden har vi granskat flera monokikare och lagt fram våra tips på de bästa monokikarna på marknaden. 

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Monokikarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Monokikare: Bushnell Legend Ultra HD 10x42 Monokikare - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Monokikare: Vortex Solo 10x25 Monokikare - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Monokikare: Urberg WP 10x42 Mono - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Monokikare För Jakt: Vortex Recce Pro HD 8x32 Tactical MRAD - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Lilla Monokikare För Fågelskådning: Opticron T4 Trailfinder WP 8x25 - Läs Recension

1. Bushnell Legend Ultra HD 10x42 Monokikare

Bäst i Test Monokikare


Bushnell Legend Ultra HD Monokikare

Förstoring:

10x

Objektivlins:

42 mm

Vikt:

374 gram

Mycket Kraftfull, Mångsidig Och Smidig Monokikare

Bushnell har ett optiskt lager som kan tillgodose alla typer av friluftsentusiaster och taktiska agenter. Självklart finns det en monokikare från detta välkända märke som tar sig in i vårt sortiment. Legend Ultra HD har pålitlig optik, flera funktioner och specifikationer som passar nästan alla köpare som behöver en hållbar och skarp syn.

Som du kan se är optiken på den här monokikaren imponerande. Till att börja med har den en takprismaenhet med BaK-4-glas som innehåller ED Prime-element (Extra-low Dispersion) för att ge HD-bildkvalitet (High Definition).

Ultra Wide Band Coating-tekniken är exklusiv för Bushnell. Den består av 60 lager beläggning på prismaaggregatet för att säkerställa maximal ljusöverföring för den ljusaste bild du kan uppnå.

Som man kan förvänta sig av Bushnell skyddar RainGuard HD din bild och den yttre linsen från väder och vind. På tal om väder är den också dim- och vattentät med en IPX7-klassning. Funktionerna slutar inte riktigt än eftersom den också har vridbara ögonskydd, en fokuseringsknapp samt en Picatinny-skena och ett bärklipp för att möjliggöra montering.

Det är en monokikare med hög effekt med 10x förstoring och en 42 mm objektivlins, och den väger hälften så mycket och kostar hälften så mycket som en 10x42-kikare med samma funktioner. Oavsett detta är den dyrare än andra monokikare på marknaden eftersom du betalar för den betydande förbättringen av bildkvaliteten och tryggheten att köpa från ett välkänt pålitligt varumärke som backas upp av deras Ironclad-garanti.

FÖRDELAR

 • Bra förstorningsmöjlighet
 • Presterar bra i låga ljusförhållanden
 • Hållbar och vattentålig

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

2. Vortex Solo 10x25 Monokikare

Näst Bäst i Test Monokikare


Vortex Solo 10x25 Monokikare

Förstoring:

10x

Objektivlins:

25 mm

Vikt:

160 gram

Smidig, Prisvärd Allroundmodell Perfekt För Jakt & Fågelskådning

Vortex Solo är ett mycket starkt val för en budgetmonokikare som ger ett extremt högt värde. Som optiskt verktyg ger Solo Vortex skarpa visuella kvalitet samt en solid men lättviktig konstruktion som passar till en rad olika aktiviteter.

Vortex Solo väger bara 160 gram och är bland de bästa valen på den här listan för någon som föredrar att resa lätt. Med tanke på den låga vikten är det ganska imponerande att Solo lyckas införliva 25 mm objektivlinser som gör att den kan prestera extremt bra i scenarier med svagt ljus. Pipan på Vortex Solo är förseglad mot fukt och hela verktyget är robust, väderbeständigt och motståndskraftigt mot skador.

Synfältet som denna monokikare har att erbjuda är imponerande 105 meter på 1000 meter. Naturligtvis har de flesta bra verktyg nackdelar. I fallet med Vortex Solo innebär ett sämre närfokusområde att objekt närmare kikaren inte kan komma i fokus. Vortex Solo briljerar som ett verktyg för att titta på medellånga och långa avstånd däremot, vilket gör den perfekt för jägare och fågelskådare.

FÖRDELAR

 • Mycket lätt och smidig att ha med sig
 • Prisvärd
 • Bra allroundmodell

NACKDELAR

 • Inte den bästa på nära håll

3. Urberg WP 10x42 Mono

Bästa Billiga Monokikare


Urberg WP 10x42 Mono

Förstoring:

10x

Objektivlins:

42 mm

Vikt:

280 gram

Otroligt Billig Och Effektiv Monokikare Från Urberg

Urbergs WP Monokikare överraskade oss stort när vi först använde den. För en så billig enhet hade vi förväntat oss en kikare av ganska låg kvalité och med begränsad funktionalitet, men här har Urberg verkligen levererat långt över vad du betalar för detta verktyg.

Med en 10x förstoring och en stor objektivlins på 42 mm är den mycket användbar i många olika situationer där du behöver se långt, klart och även under tillfällen med lågt ljus, som i skymningen när du letar efter fåglar eller djur. Den har också en bra bildfältsvinkel som gör det möjligt att se stora områden av landskapet samtidigt.

Designmässigt är kikarens utseende inte så tilltalande, och vi tycker inte den känns lika skön i handen som vissa andra modeller, men detta är en mycket liten sak att notera. Storleksmässigt och viktmässigt är den något större än de mest kompakta alternativen på marknaden, men i jämförelse med de modeller som har en större objektivlins är den på samma plan.

Urbergs WP är en monokikare för budgetmedvetna jägare, naturälskare och fågelskådare som söker ett prisvärt verktyg med funktioner av hög kvalité.

FÖRDELAR

 • Otroligt billig för dess funktionalitet
 • Bra vid lågt ljus
 • Hållbar och vattenresistent konstruktion

NACKDELAR

 • Vi gillar inte designen

4. Vortex Recce Pro HD 8x32 Tactical MRAD

Bästa Monokikare För Jakt


Vortex Recce Pro HD 8x32 Tactical MRAD

Förstoring:

8x

Objektivlins:

32 mm

Vikt:

312 gram

Taktisk Och Effektiv Monokikare Med Avståndsmätare

Allt taktiskt är vad Recce Pro HD-monokikaren handlar om. Det är en dreglande enhet för skytten som är ute efter sub-MOA-grupper och högprecisionsnoggrannhet. Med en Mil-baserad hårskors, silhuetter för avståndsmätning och ED-glas kan du bli en vass skytt på nolltid.

Låt oss inse det: ju mer teknik och kvalitet en optik har, desto mer kommer den att kosta dig. Vissa funktioner som ED-glas (Extra-low Dispersion) som kan ge HD-bildkvalitet kommer garanterat att driva upp en prislapp långt över den för en medioker monokulär på marknaden. Om du vill ha bättre kvalitet ska du vara beredd att betala för det.

Den hashmarkerade MRAD-hårskorset gör det möjligt att beräkna vindriktning, hållning och avstånd. Avseende avsiktens display har också flera silhuetter för snabb avståndsbestämning. Få ditt hårskors så skarp och svart som möjligt med bättre fokus som är separat från fokusringen.

Tyvärr kan vi inte skryta om ögonskyddet med sin vikbara design. Vi har aldrig varit ett stort fan av vikbara ögonskydd, och det är synd att se det på den här avancerade enheten. Det integrerade verktygsklippet som också är kompatibelt med den medföljande MOLLE/PALS-kompatibla påsen kan dock vara tillräckligt för att komma över det.

FÖRDELAR

 • Kraftfull avståndsmätare
 • Bra funktionalitet
 • Hållbar och slitstark konstruktion

NACKDELAR

 • Vikbart ögonskydd
 • Lite dyrare alternativ

5. Opticron T4 Trailfinder WP 8x25

Bästa Lilla Monokikare För Fågelskådning


Opticron T4 Trailfinder WP 8x25

Förstoring:

8x

Objektivlins:

25 mm

Vikt:

131 gram

Bra Allround Monokikare Med Kompakt Och Lätt Design

Opticrons kompakta och lätta Trailfinder är ett utmärkt val för en monokikare för att titta efter djur och fåglar. Dess 25 mm objektivlins släpper in relativt mycket ljus samtidigt som enheten är liten och är lätt att få med i fickan. Den 8x förstoringen (en 10x modell finns också tillgänglig) liknar den du hittar på många kikare och ger en bra bild trots den lilla storleken på enheten. Gör det också lättare för nybörjare att söka upp sina motiv.

Opticron Trailfinder är vattentät till 3 meter och kvävefylld, så den är dim- och kondensskyddad. Den levereras med en mjuk neoprenväska med regnskydd, vadderad rem och objektivlinsskydd i gummi. Ögonavståndet är 17 mm, vilket gör den lämplig för glasögonbärare.

Optiken är utrustad med den senaste flerväggstekniken i hela ED-optiken med brett fält, så den uppvisar mycket kontrast, klarhet och en premiumkänsla, trots den blygsamma prislappen.

Allt som allt är det en mycket bra allroundmodell, särskilt om du letar efter något litet och kompakt som är enkelt att ta med sig när man är ute i naturen.

FÖRDELAR

 • Mycket kompakt och smidig
 • Bra bildkvalité
 • Vatten- och dimtålig

NACKDELAR

 • Fungerar inte med stativ

Monokikare - Produktjämförelse

Produkt

Förstoring

Objektivlins

Vikt

10x

42 mm

374 gram

10x

25 mm

160 gram

10x

42 mm

280 gram

8x

32 mm

312 gram

8x

25 mm

131 gram

Monokikare, Handkikare, Eller Kikarsikten

Det har varit en långvarig debatt bland entusiaster av optik att jämföra monokikare med handkikare och kikarsikten. Låt oss först gå in på det grundläggande, 

 • En monokikare är en anordning för att se avlägsna mål med hjälp av ett öga. Den är lämplig för personer som vandrar och behöver en kompakt enhet.
 • Kikare är ett instrument som använder båda ögonen för att göra samma sak. Dessa enheter är mer allmänt användbara och kommer väl till pass för en rad olika utomhushobbyn, inklusive vandring, camping, jakt och fågelskådning.  
 • Kikarsikten är kraftfulla men bärbara teleskop med förbättrad optik för att upptäcka mål på avstånd. De används oftast för jakt, skytte, avståndsmätning, övervakning, stjärnkikning och fågelskådning. 

Kikare orsakar mindre ögonstress och ger mer tredimensionella bilder. För de flesta användare räcker det med ett bra par "kikare" för att få jobbet gjort! För specifika personer som vill minimera vikten kan dock en monokikare vara mer praktisk.

kikare monokikare

Monokikare - Köptips

Innan du bestämmer dig för vilken monokikare som du vill köpa finns det några faktorer att ta i beaktning. Dessa enheter kan vara ganska dyra, så att bättre förstå skillnaden mellan olika modeller är väsentligt för att inte spendera mer än vad du behöver.

Typ av Monokikare

Monokikare finns i många olika storlekar och tekniska specifikationer. Vissa är kompakta, andra har olika tekniker som gör att du kan se i svagt eller inget ljus. Att välja en monokikare är ett beslut som bör baseras på dina behov och krav. 

Vanlig Monokikare

Det finns vanliga monokikare som har en traditionell storlek som du bekvämt kan hålla i handen och hänga dem bekvämt runt halsen eller midjan. Du kan också hitta monokikare i fickformat som är utformade för bättre bärbarhet.

Du kan enkelt stoppa dem i fickan och använda dem med bara en hand. De är vanligtvis mindre kraftfulla än sina vanliga motsvarigheter eftersom de helt fokuserar på att trimma ner storlek och vikt.

Monokikare Med Mörkerseende

Nattseende monokikare (mörkerkikare) är en annan typ av kikare som fokuserar på funktioner som gör att du kan arbeta i mörker. Dessa monokikare är ofta mycket dyra på grund av de specifika nattseendefunktioner som de innehåller. 

Dessa enheter samlar in ljus från sin omgivning för att producera en bild och är endast lämpliga för närsynthet på nära avstånd. Om du vill se i mörker ska du satsa på infraröda monokikare. Dessa enheter säkerställer kvalitetsseende i mörker med mikrofrekvens IR-teknik.

Termisk Monokikare

Den termiska monokikare (värmekikare) skapar en vy genom att detektera värmesignaturer från målobjekt. Termiska monokikare fungerar både i ljus och mörker. Med en termisk monokikare bör du kunna se horisonten även under den mörkaste natten.

monokikare natur jakt fågelskådning

Hur Planerar Du Att Använda Monokikaren?

Det finns olika typer av monokikare och var och en av dem fyller ett alternativt behov. Vissa av dem är mer lämpade för jakt, medan andra fungerar utmärkt för utomhus- eller klättringsövningar. Låt oss ta en titt på vilken typ av monokikare som är lämplig för följande aktiviteter. 

Vandring

För vandring måste du satsa på lätta föremål eftersom du måste bära dem på ryggen längs vägen. Därför bör du välja en kompakt monokikare. En 5×10-enhet räcker även om den vanligtvis inte har den kraft som fullstora monokikare har.

Fågelskådning

Beroende på ditt betraktningsavstånd behöver du antingen en monokikare för fågelskådning med fokusering på kort avstånd eller en enhet för fågelskådning med fokusering på långt avstånd. Återigen kan du välja en monokikare 8×32, men se till att du väljer variabel förstoring för att få mer mångsidighet. Fågelskådning är en aktivitet som verkligen gynnas av kikare också.

Stjärnskådning

Eftersom du måste kunna se i mörker är det obligatoriskt att välja en optik med hög effekt när du tittar på stjärnor. För en bättre tittarupplevelse bör du välja en kraftfull monokikare med funktioner som ligger runt 15×55. Sådana monokikare kommer sannolikt att kräva stativstabilisering.

Säkerhet

För säkerheten kan det vara nödvändigt med monokikare med mörkerseende funktionalitet. Ett inbyggd hårskors för avståndsmätning kan också vara användbar. Det finns också kikare med inbyggda avståndsmätare.

Jakt

Välj en monokikare som har hårskors för bättre identifiering och sikte. Om du är en långdistansskytt väljer du en 10×40-enhet eller något ännu kraftfullare baserat på avståndet och storleken på ditt föredragna mål. För jägare som jagar på korta avstånd kommer 8×32 att fungera bra. 

Allround

För en monokikare för alla ändamål är de bästa egenskaperna att ha 8×32 förstoring och objektivlinser som är flerväggiga och lämpliga i svagt ljus.

Objektivlins

Diametern på objektivlinsen på en monokikare säger mycket om dess styrka. Större objektivlinser är bättre eftersom de kan samla in mer ljus från omgivningen för att skapa en tydligare bild. 

Större optik tenderar att vara känsligare och dyrare. Ännu viktigare är att de är tunga och kan vara besvärliga. För bättre bildklarhet bör du välja en objektivlins på 32 mm eller mer. För överkomliga priser, hållbarhet och bekvämlighet kan mindre objektiv vara det bästa alternativet.

Förstoring

Om du tittar på fåglar, jagar eller tittar på stjärnor spelar förstoringen en stor roll när det gäller att avgöra vilken optik som är bäst för dig. Högre förstoring innebär att du kan få en närmare bild av ditt objekt, men att hitta rätt balans mellan användbarhet och förstoring är avgörande för att få en trevlig upplevelse. 

Ju högre förstoringsgrad du har, desto svårare blir det att hålla den i handen. Detta beror på att vid högre förstoringsgrader multipliceras varje vibration, oavsett om det är vind eller till och med vibrationer från skakiga händer, med samma styrka.

jakt med monokikare

En förstoring på 8x eller 10x rekommenderas för att börja med handhållna monokikare. Men med bra stabiliseringsteknik kan 12x eller till och med 15x vara fullt användbart. Och du kan alltid skaffa ett stativ att montera monokikaren på för ökad stabilitet. 

Linsbeläggning

Återigen finns det olika typer av linsbeläggningar tillgängliga. Det finns flerskikt, helt flerskikt, antireflexbeläggningar och en rad andra. Helt flerskiktade och antireflexbehandlingar är lämpliga för de flesta utomhusbruk. Det finns även alternativ för vattenavvisande beläggning. Välj beroende på vad du behöver utifrån den situation du förväntar dig att befinna dig i.

Vattentätning

Vattentätning är inte begränsad till en anordnings optik. Även dess utsida måste vara vattentät. Om du ska använda din monokikare i våta förhållanden eller i områden där det regnar mycket är denna funktion ett måste.  För bästa vattentäthet ska du satsa på en IPX8-vattenbelastning eller bättre.

Ögonlindring

Ögonrelief är en viktig funktion för alla som bär glasögon. För att bekvämt kunna använda en monokikare när du bär glasögon räcker det med en ögonrelief på 17 mm eller mer. Vissa användare kan klara sig med mindre, men en lång ögonavlastning gör stor skillnad för de flesta användare.

Vikt

I fall där varje utrustning måste följa strikta viktbegränsningar väljer många användare en bra monokikare.

Vissa jaktresor kan till exempel ta dig långt in i vildmarken, och att släpa runt på en tung kikare kan innebära att du överskrider din idealvikt, vilket kan leda till nack- och ryggsmärtor under längre vandringar. Enbart av denna anledning kan du genom att köpa en bra monokikare minska den totala vikten på din fältoptik med hälften, vilket sparar dig värdefullt utrymme och vikt.

Vanliga Frågor Om Monokikare

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en monokikare, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av kikare, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa kikaren med monokikaren?

Den bästa monokikaren är enligt vårt test Bushnell Legend Ultra HD 10x42 Monokikare, en mycket mångsidig, effektiv och hållbar monokikare.

Vad kostar en monokikare?

En monokikare kostar vanligtvis mellan 500-5000 kronor, och detta beror till stor del på den kvalité som verktyget är byggt på, samt hur stor objektivlins den har.

Vilken är den bästa förstoringen för en monokikare?

Den perfekta förstoringen för en monokikare som är avsedd för de flesta hobbyer utomhus är mellan 8x och 10x. Mer kompakta kikare kan ha en så låg förstoring som 5x och ändå vara användbara.

Vad betyder 8×42 på en monokikare?

8x avser förstoringen av en monokikare medan 42 (42 mm) avser diametern på objektivlinsen på monokikare.

Hur långt kan du se med en monokikare?

Med en monokikare med hög effekt kan du enkelt se upp till 1000 meter, även i mörker. Tillverkarens kvalitet, glaset, prismorna och beläggningarna bidrar alla till en optisk anordnings förmåga.

Kan du se månen med en monokikare?

Du kan se månen med vilken monokikare som helst, men vissa är bättre lämpade för uppgiften. 

Är monokikare bra för att titta på stjärnor?

Ja, monokikare är bra för att titta på stjärnor. De är ett populärt verktyg för både amatörer och professionella astronomer. Med sin lilla formfaktor och bärbarhet gör monokikare det möjligt för astronomer att titta på stjärnorna i lugn och ro utan att behöva ställa in mer komplicerad optik. Och med sitt lägre pris och sina bredare användningsområden är monokikare också en fantastisk ingång för att ge sig ut på fältet och observera dina första upplevelser när du tittar på natthimlen.

Sammanfattningsvis Om Monokikare

En monokikare kan vara ett bra alternativ om du behöver något litet, smidigt och kompakt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffs. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.