• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Köpguide
 • /
 • 8 Bästa Lätta Sovsäck För Vandring (2024): Bäst i Test

8 Bästa Lätta Sovsäck För Vandring (2024): Bäst i Test

bäst i test sovsäck vandring

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juli 2024

En lätt och smidig sovsäck är ett hög prioritet att ha med sig, och bör stå högt upp på din packlista över vandringsutrustning. När det gäller att hitta den bästa sovsäcken för dina vandringsbehov finns det några saker du måste ta hänsyn till. Det viktigaste är att se till att den väska du väljer är lätt, eftersom det gör den mycket lättare att bära med sig på dina vandringar. Du måste också se till att den är bekväm, så att du kan få en god natts sömn när du är ute i vildmarken.

För att hjälpa dig att hitta det perfekta alternativet för din nästa vandring har vi sammanställt en lista över de åtta bästa lättviktssovsäckarna på marknaden. Vi har även inkluderat en köpguide, så att du vet vad du ska titta på när du väljer din nya sovsäck. Så, utan vidare, låt oss ta en titt på de bästa sovsäckarna för vandring.


De 8 Bästa Sovsäckarna För Vandring Är:

 1. 1
  Bäst i Test Sovsäck För Vandring: Rab Neutrino Pro 300 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk: Sea to Summit Spark SP1 - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Prisvärda Lätta Vandringssovsäck: Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2 - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Högpresterande Dunsovsäck För Vandring: Therm-a-Rest Hyperion 20 UL - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Sovsäck För Sidosovare: Big Agnes Sidewinder SL 20 - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Billiga Sovsäck För Vandring: Arctic Tern Microtech Ultra - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Mångsidiga Sovsäck För Vandring: Haglöfs Ursus -2 - Läs Recension 
 8. 8
  Bästa Sovsäck För Lätt Vintervandring: Pajak Core 550 - Läs Recension 

1. Rab Neutrino Pro 300

Bäst i Test Sovsäck För Vandring


Bäst i Test Sovsäck För Vandring

Typ:

Mumieform

Vikt:

730 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-1 °C / 4 °C

Fyllning:

Dun (800 fill power)

Högkvalitativt Lättviktssovsäck För Dig Som Tar Vandring På Allvar

Rab Neutrino Pro 300 hamnar inte bäst i test inom vandringskategorin av en slump, utan är en mycket pålitlig och kapabel sovsäck för alla dina vandringsbehov.

Det är en mycket anpassningsbar dunsovsäck, som framför allt är skapad för sommar och vårvandringar, men även när vädret slår till. Den är nämligen tillverkad i en vind- och vattenresistent ytterlager, bakat av ett relativt tjock lager impregnerad dun.

Den har en hög fill power på 800, vilket betyder att den kan hålla dig varm under de lite kyligare veckorna, men även sval och skön under de varmare sommardagarna. Med en extra justerbar krage kan du även bibehålla mer eller mindre värme inuti sovsäcken, vilket gör dess klimatkontroll något utöver det vanliga.

Det resulterar i en sovsäck som både är mycket hållbar och håller länge om du tar hand om den på rätt sätt. Den enda verkliga nackdelen med Rab Neutrino Pro 300 är dess prislapp, som med strax under 5000 kronor, vilket är alldeles för mycket för en nybörjare eller någon som endast planerar att använda den några enstaka gånger.

Det finns även lättare alternativ om du är en av de som letar efter ultralätta sovsäckar som tar upp så lite packning och vikt som möjligt under tuffare vandringsäventyr. Denna modell kommer däremot med en smidig bomullspåse du kan stoppa ner den i, utan att den tar allt för mycket plats. Vill du minimera utrymmet den tar upp ännu mer i ryggsäcken, rekommenderar vi att du köper till en kompressionspåse.

Allt som allt är att den här Rab-sovsäcken är ett extremt högpresterande alternativ som bör vara ditt förstahandsval när du letar efter de bästa av de bästa. Det är också en fantastisk allroundsäck som kan ta sig an alla utmaningar som du kan ställas inför när du vandrar.

FÖRDELAR

 • Extremt högpresterande
 • Vind- och vattenresistent
 • Slitstarkt och hållbart

NACKDELAR

 • Dyr
 • Något överdrivet alternativ för de som bara är ute någon gång om året

2. Sea to Summit Spark SP1

Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk


Bästa Ultralätta Sovsäck För Sommarbruk

Typ:

Mumieform

Vikt:

340 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

5°C / 9°C

Fyllning:

Gåsdun (850 fill power)

Ultralätt Sovsäck För Varma Sommardagar

Majoriteten av sovsäckarna på denna lista kommer att väga någonstans runt 750 och har en temperaturgradering som närmare sig noll grader celcius. Dessa alternativ är jättebra allround designer som fungerar under majoriteten av dina vandringsutflykter, men kan vara något överdrivna (både i vikt och värme) för de där varmare sommardagarna.

Under dessa förhållanden älskar vi att använda ett minimalistiskt alternativ såsom Sea to Summits Spark SP1, vilket väger så lite som 340 gram! Den minimala isoleringen innebär däremot att den endast bör utnyttjas under sommaren, då komforttemperaturen ligger på 5°C / 9°C.

Denna modell är också otroligt lätt att packa ner tack vara den optimala mumiepassformen, och tar inte mycket mer utrymme än en vattenflaska i ryggsäcken. Perfekt för de som är ute och vandrar eller som har begränsat med utrymme.

Trots det tunna materialet, är det förvånansvärt slitstarkt och flexibelt trots dess låga vikt. Med en mycket högkvalitativ fyllning av gåsdun med 850 fill power kan du förvänta dig optimal prestation av värme då det behövs, men även ventilation under varmare kvällar. Detta dun har även en DWR-beläggning som motverkar fuktbildning på insidan av ytterskalet.

De två huvudsakliga nackdelarna vi ser med Spark SP1 är priset och att den inte är lämplig för kallare temperaturer. Med en kostnad på strax under 4000 kronor är det en av de dyrare ultralätta sovsäckarna på marknaden. Men om du letar efter en sommarsovsäck i toppklass är detta definitivt ett alternativ för dig.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Vattentät beläggning motverkar fukt
 • Bekväm och optimal passform

NACKDELAR

 • Dyr
 • Passar inte kallare temperaturer

3. Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2

Bästa Prisvärda Lätta Vandringssovsäck


Bästa Prisvärda Lätta Vandringssovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

720 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

9.7 C / 13.3 °C

Fyllning:

Syntet

Prisvärt Alternativ För Varmare Vandringsäventyr

Även Urbergs Ultra Compact är skapad för varmare väder, vilket brukar vara då de flesta kommer ut i naturen för en tur. Mycket likt Sparks SP1 ovan är Urbergs Ultra Compact Bag ett perfekt alternativ för för dem som letar efter en sommarsovsäck som inte tar upp för mycket utrymme eller vikt.

Den här mumieformade sovsäcken väger 720 gram, är tillverkad med syntetisk fyllning och har en komforttemperatur på 9.7 C / 13.3 °C. Den är därför mycket sval och skön under varmare nätter, men tenderar att lätt bli kylig om värmen närmar sig noll grader.

Den största fördelen med den här Urberg-modellen är den överkomliga prislappen, som ligger på cirka 650 kronor. Den är också extremt kompakt när den är nedpackad, vilket gör den perfekt för de vandringar där varje gram räknas.

Även om Ultra Compact Sleeping Bag G21 är ett utmärkt alternativ för dem är på en budget, finns det några tydliga nackdelar att tänka på innan köpet. För det första innebär den syntetiska fyllningen att den inte kommer att vara lika varm som några av de andra alternativen på den här listan (särskilt gåsdun alternativ).

Den andra nackdelen är innermaterial på sovsäcken, som känns mycket plastig när man ligger på det. Under en varm sommardag, om man väljer att sova utan mycket kläder, klibbar huden sig lätt fast mot materialet, vilket var något vi inte gillade särskilt mycket.

Men om du som sagt är på en tajt budget och har möjligheten att förbise denna nackdelar, kan Urbergs Ultra Compact Bag vara ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Kompakt packning

NACKDELAR

 • Syntetfyllning
 • Endast sommarbruk

4. Therm-a-Rest Hyperion 20 UL

Bästa Högpresterande Dunsovsäck För Vandring


Bästa Högpresterande Dunsovsäck För Vandring

Typ:

Mumieform

Vikt:

720 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-6 °C / 0 °C

Fyllning:

Dun (900 fill power)

Högpresterande Sovsäck i Dun För Proffsen

Therm-a-Rest vet ett och annat om hur man sover ute i naturen och på vandringsleden, och den ultralätta Hyperion är ett utmärkt exempel på detta.

Specifikationerna på den här sovsäcken är häpnadsväckande: en nedre gräns på -6, 900 i fill power av gåsdun och en totalvikt på bara ett halv kilo. Det blir inte mycket bättre än så här i termer av prestation sett till vikt.

Och nämnde vi den mycket lilla och smarta packlösningen? Tack vare den lilla storleken och medföljande kompressionspåsen kan du packa ner den till storleken av en större vattenflaska, vilket är perfekt för att ta upp så lite utrymme som möjligt i ryggsäcken.

Hur kan Therm-a-Rest åstadkomma allt detta med Hyperion? Svaret är en mycket aggressiv design som är kraftigt avsmalnande (läs: inte superrymlig), tillsammans med isolering av 70 procent av dunfyllningen ovanpå kroppen.

Detta innebär att du bör ta med dig ett liggunderlag med ett hyfsat R-värde för att isolera dig från marken, och om du råkar vända dig om på sidan och ta med dig påsen kommer du sannolikt att frysa.

Dessutom har Hyperion en halvlång dragkedja, vilket är bra för att spara vikt men ger små möjligheter till ventilation under varma nätter (med det sagt är det ett steg upp från vissa dragkedjelösa alternativ). Det är en ganska kompromisslös design som också råkar vara bland de dyraste, men Therm-a-Rest är ändå en premiumväska för viktmedvetna vandrare som vågar sig ut under alla förhållanden.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Extremt högpresterande

NACKDELAR

 • Väldigt dyr

5. Big Agnes Sidewinder SL 20

Bästa Sovsäck För Sidosovare


Bästa Sovsäck För Sidosovare

Typ:

Mumieform

Vikt:

1020 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

 -7 °C

Fyllning:

Dun/Syntet

Speciellt Designad Sovsäck För Dig Som Sover På Sidan

Big Agnes Sidewinder-serie, som lanserades förra året, riktar sig särskilt till en grupp campare: sidosovarna.

Så här fungerar det: Den unika kokongliknande formen är tillräckligt avslappnad för att man ska kunna röra sig och använder strategiskt placerad dun- och syntetisk isolering som minimerar tryckpunkter och kall luft i sovsäcken (två vanliga problem för sidosovare som använder traditionella mumieformade sovsäckar).

Säckens huvuddragkedja är också placerad ur vägen så att den inte gräver sig in i sidan när du sover. Den integrerade huvan och fotutrymmet är särskilt utformade för att hålla dig bekväm och varm i just den positionen.

Allt detta sagt, om du sover på ryggen eller är någon som vänder och vrider sig under natten har Sidewinder ganska begränsad användning. Den speciella designen kommer inte att vara lika bekväm i någon annan position, och den är dyrare än många andra syntetiska mumiesäckar på marknaden, inklusive Marmot Trestles 15 ovan.

Men om du är en sidosovare och har haft svårt att hitta en mumiesäck som fungerar för dig kan Sidewinder vara den perfekta lösningen. SL-versionen kommer även till en lättare vikt och med extra dunfyllning, vilket gör det till ett riktigt stabilt allround alternativ inför din vandringsresa.

FÖRDELAR

 • Perfekt passform för sidosovare
 • Bekväm och värmande
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Dyr
 • Inte särskilt bekväm för ryggsovare

6. Arctic Tern Microtech Ultra

Bästa Mångsidiga Sovsäck


Bästa Billiga Sovsäck För Vandring

Typ:

Mumieform

Vikt:

630 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

9.7 °C / 13.3 °C

Fyllning:

Syntet

Billig Och Lätt Sovsätt För Snabba Utflykter

Arctic Tern Microtech Ultra är en av de lättaste och billigaste syntetiska sovsäckarna på marknaden, och passar perfekt för de som letar efter ett snabbt och smidigt alternativ inför kortare sommarvandringar.

Den är tillverkad av syntet med en dunliknande konstruktion som är utformad för att efterlikna värmen och komprimerbarheten hos äkta dun, men utan den höga prislappen. Det resulterar även i en lägre vikt vilket är mycket fördelaktigt.

Sovsäcken har också en mumieform som är utformad för att vara lätt och packbar, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för snabba resor eller vandringar då den knappt tar upp någon plats i ryggsäcken.

Den billiga prislappen kommer dock med några nackdelar. Sovsäcken är inte särskilt hållbar och håller inte lika länge som dyrare alternativ. Dess tyg är mycket tunnt, även för lättviktsalternativ, vilket innebär att den håller sig sval, men ökar chansen att den skadas. Den är inte heller lämplig för användning i kallt väder eftersom den knappt förser dig med någon isolering, särskilt inte från marken.

Om du letar efter en billig och lätt sovsäck för snabba vandringsutflykter under sommaren är Arctic Tern Microtech Ultra ett bra alternativ. Den är dock inte särskilt hållbar eller långvarig, så tänk på det innan du köper den.

FÖRDELAR

 • Lättviktsalternativ
 • Dunliknande konstruktion
 • Mycket billigt

NACKDELAR

 • Inte särskilt slitstarkt eller hållbart
 • Endast för sommarbruk

7.  Haglöfs Ursus -2

Bästa Mångsidiga Sovsäck För Vandring


Bästa Mångsidiga Sovsäck För Vandring

Typ:

Mumieform

Vikt:

1281 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-2 °C / 4°C

Fyllning:

Ankdun & syntet

Robust Och Pålitlig Design Som Tål Vatten Och Fukt Väl

Om du är ute efter en mångsidig sovsäck av god kvalité, som inte kostar skjortan, är Haglöfs Ursus ett utmärkt alternativ. Med en blandad fyllning av både dun och syntetfiber bildar det ett isoleringsmaterial med mycket goda värmeförmågor likt rent dun, men som också är vattenavvisande och fukttåligt.

Ursus har en mumieform och är utformad för att användas under vår, sommar och höst, med en komforttemperatur på ned till minus två grader Celsius. Det är också ett av de tyngsta alternativen på listan, så det är inte det bästa valet om du letar efter en ultralätt sovsäck. Men planerar du kortare vandringsutflykter är vikten på strax över 1250 gram mycket överkomlig.

Det vattentäta tyget och de tejpade sömmarna gör den till ett bra val för dem som campar i vått väder eller vill ha extra skydd mot fukt i sin sovsäck. Den lilla packstorleken är också till stor hjälp, eftersom det innebär att du enkelt kan ta med dig den på din vandring utan att den tar för mycket plats i din ryggsäck.

Om du letar efter en mångsidig och pålitlig sovsäck som inte kostar mycket, är Haglöfs Ursus en ett bra alternativ. Det är ett bra val för dig som campar i vått väder eller vill ha extra skydd mot fukt. Det är dock ett av de tyngsta alternativen på listan.

FÖRDELAR

 • Vattentålig
 • Prisvärd
 • Liten packning

NACKDELAR

 • Tyngsta alternativet på listan 

8. Pajak Core 550

Bästa Sovsäck För Lätt Vintervandring


Bästa Mångsidiga Sovsäck

Typ:

Mumieform

Vikt:

900 g

Komforttemperatur Herr/Dam:

-9 °C / -3°C

Fyllning:

Ankdun

Mångsidigt Åretrunt-Sovsäck För Alla Möjliga Vandringsäventyr

Flexibilitet och mångsidighet är två ord vi vill lyfta i relation till Pajaks Core 550. Det är en mumieformad sovsäck som kan användas på olika sätt beroende på säsong.

På sommaren kan du till exempel öppna dragkedjan och använda den som ett täcke. I svalare väder kan du bära den som en poncho i lägret. Och i riktigt kallt väder kan du stänga den helt och använda den som en traditionell mumieväska.

Hemligheten ligger i konstruktionen: Core 550 använder fyllning av ankdun för maximal värme, men med strategiskt placerad syntetisk isolering för att se till att dunet förblir torrt och behåller sitt loft även när det är fuktigt. Det är en lätt sovsäck som är avsedd för lättare vinteraktiviteter, men som tack vare dess fill power på 700, presterar den även väl året runt.

Resultatet är en mångsidig utrustning som är tillräckligt lätt (bara 900 g) och packbar för att kunna tas med på alla äventyr, camping som vandring. Även fast isoleringen förser dig med lite för mycket värme under de varma sommardagarna, är det mycket bekvämt och enkelt att hålla en rimlig temperatur inuti sovsäcken.

Allt som allt resulterar det i en modell som klarar av nästan alla möjliga aktiviteter, året runt. För dig som är vandringsintresserad fungerar det perfekt under lättare vinterutflykter eller alpina äventyr, såväl som på hösten och våren. Om du letar efter ett beständigt alternativ som du vill kunna använda, oavsett situation, är Core 550 ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Mångsidig åretrunt-sovsäck
 • Bekväm och värmande
 • Lätt och smidig

NACKDELAR

 • Något dyr
 • Lite varm under riktigt varma sommardagar

Sovsäckar För Vandring - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Typ

Vikt

Komforttemperatur Herr/Dam

Fyllning

399 kr

Mumieform

630 g

9.7 °C / 13.3 °C

Syntet

3695 kr

Mumieform

1020 g

-7 °C

Dun/Syntet

1895 kr

Rektangulär

1281 g

-2 °C / 4°C

Ankdun & syntet

3254 kr

Mumieform

 900 g

-9 °C / -3°C

Ankdun

4395 kr

Mumieform

730 g

-1 °C / 4 °C

Dun (800 fill power)

3414 kr

Mumieform

340 g

5°C / 9°C

Gåsdun (850 fill power)

5895 kr

Mumieform

720 g

-6 °C / 0 °C

Dun (900 fill power)

645 kr

Mumieform

720 g

9.7 C / 13.3 °C

Syntet

Lätt Sovsäck För Vandring - Köptips

När det gäller att hitta den bästa lätta eller ultralätta sovsäcken finns det många faktorer att ta hänsyn till. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du köper din sovsäck, från komforttips till de olika typerna som finns på marknaden.

Modellkategori - Form

Sovsäckar kommer i lite olika former, men fallet generellt inom två kategorier: rektangulära säckar som förser dig med gott om utrymme och den mer slimmade mumie-designen.

Mumie-formade Sovsäckar

Den här sovsäcksvarianten är speciellt utformad för att ta upp så lite utrymme som möjligt, och därmed även sänka vikten av sovsäcken. Den gör detta genom att ta bort material vid axlar, höfter och fötter för att få en form som efterliknar din kropp. 

sovsäck vandring

Fördelen med ett avsmalnande snitt är att det inte finns något extra utrymme för kyla att smyga sig in. Och med en kvalitetshuva som du drar runt huvudet kan du verkligen maximera potentialen för temperaturklassificering. Om du befinner dig på högre höjder eller i kallare temperaturer är en mumiesovsäck ett utmärkt alternativ.

Tack vare den mindre vikten och packmåttet, är mumieformade sovsäckar också det mest populära alternativet för vandrare, då det är smidigare och lättare att hantera än rektangulära alternativ.

Rektangulära Sovsäckar

Rektangulära sovsäckar är det mest populära alternativet för de som primärt använder det under campingförhållanden. Dessa alternativ förser dig med mer utrymme att röra dig på inuti sovsäcken, och kan oftast öppnas upp hela vägen ner till slutet för att kunna användas som ett täcke för en eller två personer.

Dessa alternativ saknar ofta isolering och skydd för huvudet, så det är viktigt att planera med det i åtanke. Vill du ha skydd och vaddering kan en campingkudde fungera mycket bra. Detta är ännu viktigare under kallare klimat då du vill undvika att ligga direkt mot den kalla marken.

En nackdel med rektangulära sovsäckar är att de oftast är större, vilket innebär att de väger mer och tar upp mer utrymme i ryggsäcken. Detta kan vara problematiskt om du planerar att använda din sovsäck under vandringsturer, där vikt och utrymme är mycket viktigt.

Till följd av detta är majoriteten av de bästa sovsäckarna för vandring i en mumieform, och inte rektangulär, då det resulterar i en lättare vikt och mindre storlek.

Hybrider

De sista sovsäckarna faller i mellan de andra två kategorierna, då de ofta delar attribut och funktionalitet med både mumie-formade och rektangulära sovsäckar.

När det gäller dimensioner är de vanligtvis rymligare än vanliga mumiesovsäckar (särskilt vid axlar och höfter) men inte överdrivet generösa som vissa rektangulära modeller.

På det hela taget erbjuder halvrektangulära sovsäckar vanligtvis en bra blandning av komfort och vikt, där överflödigt material sparas bort samtidigt som de ger tillräckligt med utrymme för att rulla runt under natten.

Temperaturmått

Hur varm din sovsäck är självklart en mycket viktig faktor att ta i beaktelse. Det sista du vill ska hända är att du fastnar med ett alldeles för tunn och sval sovsäck under vinterklimat, eller en tjock och värmande modell under sommaren.

Det är därför mycket viktigt att först tänka på hur du planerar att använda sovsäcken innan du köper en som passar dig. 

sovsack vinter

Standardiserat Mått - EN 13537

De flesta tillverkarna använder sig idag av ett standardiserat temperaturmått, vilket följer den Europeiska normen EN 13537. Målet med denna branschöverenskommelse är att sovsäckars temperatur ska kunna mätas på ett standardiserat sätt, för att lättare jämföra olika alternativ.

Med mycket utomhusutrustning, såsom till exempel familjetält, pratar man ofta om temperaturer i termer av antingen 1, 2, 3, eller 4-säsongsbruk, vilket då representerar vilket typ av temperatur utrustningen klarar av.

Men i och med denna standardisering av temperaturmått för sovsäckar pratar man istället i termer av komforttemperatur och extremtemperatur.

 • Komforttemperatur Dam: Lägsta temperatur för att en kvinna ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Komforttemperatur Herr: Lägsta temperatur för att en man ska kunna beräknas sova bekvämt utan att det blir för kallt.
 • Extremtemperatur: Den lägsta temperaturen för att en kvinna ska kunna beräknas överleva utan livshotande skador under sex timmar.

Som du ser tar dessa mått vissa viktiga faktorer i åtanke, som till exempel vilket kön du är. Män tenderar nämligen att vara varmare, och kan oftast klara av en något lägre komforttemperatur än kvinnor.

Ostandardiserade Mått

Tyvärr är det så att alla tillverkare inte följer den Europeiska normen, vilket innebär att dessa alternativ inte använder samma standardiserade mått av temperaturhantering. Det leder rimligtvis till problem i och med det blir svårare att jämföra.

Därför finns det stora skillnader när du väl använder de ute i verkligheten. En anledning till detta är formen på många sovsäckar. En rektangulär sovsäck med en bred öppning i ena änden behåller inte värmen på samma sätt som en sluten mumieväska.

De flesta använder sig istället av den klassiska 1,2,3, eller 4-säsongsbenämningarna för att indikera dess temperaturförmåga. Här är en generell överblick över vilka temperaturer som är kopplade till de olika säsongerna:

Säsong

Komforttemperatur

1 säsong

+5 till + 9 °C

2 säsong

-1 till +4 °C

3 säsong

-9 till 0 °C

4 säsong

-15 till - 9 °C6

Du kan på så sätt göra en grov jämförelse mellan alternativ som följer EN 13537 och de som inte gör det, men ta det hela med en nypa salt.  

Andra faktorer att ta hänsyn till är din ålder - människor sover vanligtvis inte lika varmt ju äldre de blir - och om du sover kallt eller varmt. De flesta camparna håller sig till de varmare månaderna för sina utomhusäventyr, vilket är varför många av våra alternativ på denna lista primärt inriktar sig på den årstiden.

Så Hur Varm Sovsäck Behöver Man?

Som vi har fastställt så kommer ett flertal faktorer, såsom klimat, ditt kön, och din ålder, alla att påverka hur varm sovsäck du behöver. När du letar efter en sovsäck för dig bör du titta på både komforttemperaturen och extremtemperaturen för att få en uppfattning över vilka förhållanden sovsäcken klarar av.

Komforttemperaturen är ett mer realistiskt mått att gå efter, och är också lättare att sätta i jämförelse med de alternativ som inte använder sig av dessa standardiserade mått.

För att välja rätt sovsäck för dig bör du försöka få en uppfattning om den allra kallaste temperaturen som du kommer att uppleva under natten. När du har den siffran är det en bra idé att lägga till en liten buffert (vi gillar 5-7 grader extra) för att undvika att du fryser.

1, 2, 3, 4-säsongsbruk

De flesta sovsäckar som är anpassade för vandring är oftast lättare, och tenderar att vara 1,2 eller 3-säsongsmodeller, med värmenivåer som klarar runt 0 graders temperatur.

Vi föredrar dessa alternativ under vandringsturen på grund av dess flexibilitet. På sommaren kan du ofta dra ner dragkedjan för att hålla dig svalare, men under vår och höst kan de fungera alldeles utmärkt med dragkedjan uppe.

Dessa håller även nere vikten i jämförelse med 4-säsongsmodeller, vilket är optimalt för att kunna utnyttjas under de flesta vandringsturerna på året.

Sommarmodeller klarar ännu mindre kyla (+5) och kan således endast användas under sommarmånaderna på året. Det gör det till ett mindre flexibelt alternativ, men det lättare tygmaterialet leder också till ytterligare viktbesparningar.

4-säsongsmodeller är som sagt till för alla dina vinterexpeditioner, och är de varmaste alternativen som klarar av minusgrader (upp till -50). De är däremot betydligt tyngre än andra alternativ, och passar därför inte så väl för vandrare som behöver en lättare sovsäck.

sovsäckar camping natur

Vi har därför valt att inte inkludera några 4-säsongsmodeller i denna lista  över lätta sovsäckar för vandring (förutom Pajak Core 550), men om du letar efter det kan du läsa mer om de bästa sovsäckarna för vinteraktiviteter här.

Fyllning Och Isolering

Vad din sovsäck är fylld med och hur fyllningen fördelas har stor betydelse för både sovsäckens vikt och dess värmeförmåga. De vanligaste fyllningarna är dun och syntet, och i några få modeller används en kombination av båda två.

Sovsäckar i Syntet

Sovsäckar lämpliga för campingutflykter domineras primärt av syntetiska alternativ på grund av dess praktiska användningsförmåga och prisvärda design. Eftersom vikt och packbarhet inte spelar lika stor roll vid lättare campingutflykter är den helt enkelt bättre att gå för en billigare sovsäck i syntet istället för dun.

En av styrkorna med hos syntetsovsäckar är dess förmåga att, till skillnad från dun, klarar av att bevara ganska mycket värme trots att den är blöt eller fuktig. De tenderar också att torka snabbare än dunalternativ.

De huvudsakliga nackdelarna med syntetiska alternativen är att de tenderar att vara både tyngre och mer otympliga att packa ner, samtidigt som de slits ut snabbare. Detta gör att syntetiska alternativ inte är lika populära bland vandrare, som värderar alla tre högt.

Fördelar Med En Syntetsovsäck:

 • Bibehåller värme bättre i fuktigt väder
 • Billigare än dunsovsäckar
 • Lämpar sig för de med allergi till dunalternativ.

Nackdelar Med En Syntetsovsäck:

 • Tyngre än dunsovsäckar
 • Tar mer plats än dunsovsäckar
 • Sämre hållbarhet än dunsovsäckar

Sovsäckar i Dun

Det andra alternativet till syntetisk fyllning är en fyllning av dun - vilket kommer från antingen en gäss eller anka. Dess sovsäckar förser dig med den bästa värmegivande förmågan sett till dess vikt, och är oftast mycket lätta att packa ner till en liten storlek. Detta har gjort det till ett mycket populärt alternativ för vandrare över hela världen.

dunsovsack 1

Men det är inte riktigt ett mirakel: dun är inte särskilt andningsbart och förlorar lätt sin fluffighet när det blir blöt, vilket innebär att det inte längre kan hålla dig varm. Men så länge det dunet inte blir fuktigt, och lyckas behålla sin volym, kommer det att hålla dig mycket varm, även under de kallaste temperaturerna.

Denna förmåga av att bevara spänsten i dunet (även kallat loft) brukar klassificeras enligt "fill power" i produktbeskrivningen av olika sovsäckar i dun. Det är i grunden ett mått som mäter hur mycket volym som fylls upp av en viss mängd dun.

Denna fill power kan variera från allt mellan 450 och 1000, där de mest exklusiva alternativen ofta har över 800. Som sagt, ju billigare sovsäck, ju lägre filling power kommer den förmodligen att ha. Billigare alternativ har oftast runt 500-600, vilket är helt okej.

Som vi tidigare nämnde kan detta dun komma från antingen ankor eller gäss. Gåsdun är generellt att föredra då de är något kraftigare än ankdun, vilket tillåter de att uppnå en högre fill power, såväl som att utöka materialets livslängd.

Den huvudsakliga nackdelen med dunalternativ är att de kommer till ett högre pris, vilket är väntat i och med dess ökade prestationsförmåga och dyrare materialval. En annan nackdel med dessa alternativ är att vissa kan vara allergiska mot dun, eller eventuellt föredra att inte använda sig av animaliska produkter.

Fördelar med en sovsäck med dun:

 • Lättvikt
 • Komprimerbar
 • Bättre värmeförmåga

Nackdelar med en sovsäck med dun:

 • Dyrt
 • Presterar sämre om den blir fuktig eller blöt
 • Inte bra vid allergi/för vegan

Vattenskydd Och Yttermaterial

Dunfjädrar kommer som sagt förlora mycket av sin spänst och förmåga att isolera dig från det yttre klimatet. Många tillverkare har försökt bemöta detta problem genom att lägga till ett integrerat skydd i form av ett vattensäkert yttermaterial eller genom att impregnera dunmaterialet med ett lager av vattentät beläggning.

Det innebär att du inte behöver oroa dig för att fukt och vatten ska komma in i sovsäcken. Men det innebär också att sovsäcken blir tyngre och mer skrymmande. Impregnerat dun kommer däremot inte lägga till mycket vikt, och vi rekommenderar det starkt för tillfällen du vet kommer bli blöta eller fuktiga.

Men kom ihåg att detta skydd främst är menat för fukt och kondensering i tältet, och kommer snabbt att bli blöta om du utsätter de för direkt regn.

Vikt Och Packbarhet

Förutom ditt vandringstält, är din sovsäck förmodligen det tyngsta och största föremålet i din vandringsryggsäck.

Vi har berört både vikt och packbarhet något i förhållande till vilken fyllning din sovsäck har, men det finns även andra faktorer som kan påverka den totala vikten och packförmågan av en sovsäck.

sovsäck packyta

Om du planerar att gå mycket längre sträckor med all packning på ryggen kan varje gram och centimeter spela roll. Som vi nämnt tidigare kommer de bästa alternativen av lätta sovsäckar att vara mumieformade alternativ som använder sig av en dunfyllning.

Premium dunsovsäckar för vandring kommer kunna komprimeras på ett sätt som syntetiska alternativ aldrig kan, vilket gör att de är supersmidiga att packa ner litet i väskan, vilket sparar på både utrymme och vikt. Sovsäckar med lägre "fill power" av dun och syntetiska väskor är de minst komprimerbara alternativen.

Syntetiska sovsäckar är vanligtvis tillverkade av tjockare tyg och kräver mer isolering för att ge tillräcklig värme, vilket kan leda till en överraskande stor packvolym och vikt.

En annan faktor som påverkar vikten är temperaturklassificeringen (varmare sovsäckar har mer isolering). Sommarsovsäckar kan komma undan med mindre isolering och kommer därför att vara mycket komprimerbara. 

Vi rekommenderar alltid att du tar en närmare titt på dessa mått innan du bestämmer dig, oavsett om du planerar att vandra eller campa, för att ge dig en bättre uppfattning över dess storlek och vikt.

Linning Och Komfort

Insidan av din sovsäck kommer vara en avgörande faktor i hur bekväm den är att ligga i, och kan variera kraftigt från modell till modell. Vi har generellt funnit att komfort och pris ofta är direkt korrelerat med varann.

Vissa alternativ kommer med en luftig linning i flanell, medans andra har mjukare material såsom fleece. De dyrare alternativen har ofta en högre kvalitet och bekvämare linning.

Många väljer istället billigare modeller, särskilt om de inte är ute och utnyttjar den särskilt mycket. Men är du en av de som spenderar många nätter om året ute i din sovsäck, kan en uppgradering vara värt varenda krona.

Dragkedja

Olika typer av sovsäckar kommer ofta att ha olika funktionalitet när det kommer till dragkedjor. Mumieformade alternativ kommer ofta med en dragkedja som är 3/4 av längden på sovsäcken, vilket betyder att du inte kan öppna upp de hela vägen för att användas som täcke, eller i kombination med en annan sovsäck.

dragkejda sovsäck

Är du ute och campar med en partner rekommenderar vi därför att du skaffar en sovsäck som du kan öppna upp hela vägen, då du har möjligheten att använda dessa tillsammans med din partners sovsäck.

Vissa sovsäckar kommer helt utan möjligheten att öppna upp de, men dessa tenderar inte att vara särskilt populära. Den smala huvudöppningen gör det både krångligt och tidskrävande att komma in och ut ur sovsäcken, men det bidrar däremot till en bättre värmeisolering.

Extra Funktionalitet

Majoriteten av sovsäckar är minimalistiska i sin design, men det finns en del extra funktionalitet i vissa av de dyrare alternativen på marknaden.

Det vanligaste är förmodligen då de kommer med en inbyggd kudde eller liknande, som är perfekt för de som inte vill släpa med sig en separata campingkudde, eller för de som gillar att kudden ligger stilla under natten.

Många andra modeller kommer med en integrerad ficka för mindre saker som mobilen eller pannlampan, och extra dragrör runt kragen för att fånga in värme blir allt vanligare. 

Lättare sovsäckar som är designade för vandring utesluter ofta dessa funktioner för att spara så mycket vikt och utrymme som möjligt. Anser du det viktigt bör du hålla utkik efter ett lättviktsalternativ som fortfarande har din önskade funktion.

Sovsäckar För Dam

Vissa sovsäckar kommer i specifika dammodeller, men enligt vår erfarenhet är detta mer ett marknadsföringsknep än något annat.

Den största skillnaden mellan herrars och kvinnors sovsäckar är ofta färgen, men som vi alla vet kan kvinnor lika gärna bära en grön eller blå sovsäck som män kan bära en rosa.

Med det sagt kan vissa dammodeller vara något kortare än herrmodellerna, men mycket mer än så ser vi inte.

I slutändan handlar det om personliga preferenser, och vi skulle råda dig att helt enkelt välja den sovsäck som du gillar utseendet och känslan av mest - oavsett om den marknadsförs som avsedd för män eller kvinnor.

Sovsäck - Tillbehör

Liners Och Kompressionspåsar

Om du tenderar att bli kall under natten, eller om du planerar en natt i kallare väder, kan det vara en bra idé att lägga till en sovsäcksliner. De agerar i praktiken som ett extra lakan du har inuti sovsäcken.

Dessa liners är skapade av mjuka material såsom fleece, bomull, polyester, etc. och kan öka din komfort och extremtemperatur med 2-5 grader. Precis som ett vanligt lakan så agerar det också som ett skyddande lager mellan dig och sovsäcken, vilket kan förlänga dess livslängd avsevärt. De är oftast ganska billiga, men de är helt valbara. Du måste inte utnyttja en liner för att använda dig av en sovsäck.

sovsäckar liner

En kompressionspåse kan användas för att komprimerar sovsäcken till en mindre storlek, vilket kan vara till stor hjälp när du försöker spara utrymme i ryggsäcken. Dessa påsar ingår inte alltid när du köper en sovsäck, men de finns oftast att köpa separat.

Glöm Inte Liggunderlag

Om du någonsin har legat direkt mot marken under kallare väder, så vet du exakt hur viktigt det är att isolera dig själv från marken under dig med hjälp av ett liggunderlag.

Du kanske tror att din sovsäck räcker till, men det är viktigt att komma ihåg att när du ligger i den så kommer du att trycka ihop isoleringen (vilket särskilt är fallet vid dunfyllning), vilket påverkar dess förmåga att värma dig.

Det är därför viktigt att välja ett bra liggunderlag för vandring som kommer att skydda dig från marken, och som kommer att göra din campingupplevelse mycket bekvämare.

Vanliga Frågor Om Sovsäckar För Vandring

Vi har gått igenom allt du behöver veta om sovsäckar för vandringssituationer, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om sovsäckar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa sovsäcken för vandring?

Den bästa lätta sovsäcken för vandring är enligt vårt test Rab Neutrino Pro 300, som är en mycket avancerad, pålitlig och ultralätt sovsäck. Letar du efter ett billigare alternativ av ultralätta sovsäckar rekommenderar vi Urberg Ultra Compact Sleeping Bag G2.

Vad kostar en sovsäck för vandring?

En lätt sovsäck som är anpassad för vandring kostar vanligtvis mellan 2000 och 4000 kronor, men det finns billigare modeller för så lite som 400 kronor. Priset på dessa varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner.

Hur varm sovsäck behöver man för vandring?

Hur varm sovsäck du behöver beror på en rad olika saker, men framför allt när du planerar att använda dig av sovsäcken. Planerar du att använda den under vår/sommar/höst bör den ha en komforttemperatur runt 0°C. Om du planerar att använda den på vintern bör den ha en komforttemperatur på cirka -15 °C.

Hur packar man en sovsäck?

Du kan packa sovsäcken i en kompressionssäck för att minska dess storlek eller helt enkelt rulla ihop den hårt och knyta ihop den med remmar eller snören. Läs mer om hur du packar din vandringsryggsäck här.

Hur rengör man en sovsäck?

Du kan rengöra en sovsäck med en fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel, men det är bäst att undvika att tvätta den för ofta eftersom det kan skada isoleringen. Om den behöver en grundligare tvätt kan du använda en frontmatad tvättmaskin på en skonsam cykel med kallt vatten och milt tvättmedel och sedan lufttorka den. Lägg den inte i torktumlaren.

Sammanfattningsvis Om Sovsäckar

Det finns inte en specifik sovsäck som kommer att passa allas förutsättningar och situationer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffs.