3 Bästa Fiskebyxor (2024): Bäst i Test

bästa fiskebyxor bäst i test

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: juli 2024

Om du fiskar ofta, kan det vara värt att investera i en par bra och vattentäta fiskebyxor. Att bli blöt om ben och fötter är inte särskilt trevligt, speciellt om du planerar att vara ute i flera timmar och fiska.

Det finns idag en hel del olika modeller på marknaden, men vilka är de bästa fiskebyxorna? Svaret på denna fråga beror till stor del vad du är ute efter, men i denna guide kommer vi att fokusera på vanliga friluftsbyxor som passar bra för fiske.

Om du däremot är ute efter ett par fiskebyxor som du kan använda när du står och vadar ute i vattnet rekommenderar vi att du läser vår guide till de bästa vadarbyxorna för fiske istället.

För mer bakgrundsinformation kan du se våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Fiskebyxorna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Fiskebyxor: Savage Gear WP Performance Fiskebyxor - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Fiskebyxor Med Hängslen: Fox Rage RS V2 20k - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Billiga Fiskebyxor: Norfin Sigma Fiskebyxor - Läs Recension

1. Savage Gear WP Performance Fiskebyxor

Bäst i Test Fiskebyxor


Savage Gear WP Performance Fiskebyxor

Material:

100% Nylon

Vattenpelare:

10 000 mm

Mycket Slittåliga, Bekväma Och Vattentåliga Fiskebyxor

Bäst i vårt test hamnar Savage Gear WP Performance byxorna, vilket är ett par mycket slittåliga, bekväma och framför allt prisvärda fiskebyxor som du kan använda under de flesta fisketurerna. Byxorna ingår i samma serie som Savage Gears fiskejackor, och är skapade av högkvalitativa material som klarar av mycket slitage.

Med extra förstärkta områden runt knän, benslutens insida och rumpa kan du också vara säker på att du kan sitta i alla positioner utan att slita ut byxorna.

Dess vattentäta förmåga är också mycket god med hela 10 000 mm och extra tejpade sömmar, så du behöver inte oroa dig för att bli särskilt blöt när du är ute i naturen. Det bidrar också till dess goda ventilationsförmåga, vilket vi upplever som det bästa på denna lista - och är därför vårt förstaval när vi är ute och fiskar på sommaren.

Med det sagt har den även ett tunt och skönt foder på insidan vilket gör att du också kan använda dessa under lite kyligare förhållanden under vår och höst utan problem. Med ett bra par underställ och utnyttjandet av lager-på-lager principen har vi även varit ute och fiskat med dessa under vintertider.

Med hela fyra olika fickor kan du också vara säker på att du får gott om förvaring för dina fiskegrejer.

Den enda riktiga nackdelen vi ser med dessa är att yttertyget kan kännas lite "prasslig" när man rör sig, men det är i vår mening ett väldigt litet pris att betala för dessa grymma fiskebyxor.

FÖRDELAR

 • Mycket slittåliga med förstärkta områden
 • Prisvärda
 • Bra andningsförmåga

NACKDELAR

 • Kan kännas lite prassliga när du rör dig

2. Fox Rage RS V2 20k

Bästa Fiskebyxor Med Hängslen


Fox Rage RS V2 20k

Material:

70% Nylon, 30% Polyester

Vattenpelare:

20 000 mm

Mycket Vattentäta Och Fodrade Fiskebyxor Med Hängslen

Fox Rage RS V2 är vårt absolut bästa val om du letar efter ett par fiskebyxor som är något mer robusta, och som kan klara både vatten och kyla bättre än de andra alternativen på denna lista.

De skulle nästan kunna klassificeras som vadarbyxor i och med den höga vattenpelaren, tejpade sömmar och vattentäta blixtlås och fickor. Med andra ord klarar den en hel del vatten utan att du ska behöva oroa dig för att bli blöt, men inte riktigt tillräckligt för att stå i vattnet under en längre tid.

Det gör de däremot till det perfekta valet för fiskaren som letar efter ett bra mellanting, eller för den som tenderar att fiska i sämre och kallare förhållanden, även under höst och vintern.

Trots den höga vattenpelaren på 20 000 mm har den faktiskt en viss andningsförmåga, vilket gör att den inte blir allt för varm. Däremot hade det inte varit vårt förstahandsval under sommaren om det inte är en riktigt regnig dag.

Utöver detta kommer denna modell även med ett par hängslen, vilket kan vara bekvämt om du vill ha lite mer täckande skydd under din fisketur. Den har också bra förvaringsmöjligheter med flera fickor som också är förstärkta och vattentäta, och tillräckligt stora för att förvara en mindre fiskevåg till exempel.

Med andra ord är Fox Rage RS V2 20k det bästa alternativet för den fiskare som letar efter en kombinerad fiskebyxa för fisketuren som även kan klara ett hopp i vattnet för att fånga loss en fisk. Den är dessutom bekväm och slittålig, vilket gör den till något av det bästa alternativen på marknaden. Tyvärr kommer de till ett lite dyrare pris.

FÖRDELAR

 • Nästan helt vattentäta
 • Bekväma hängslen
 • Fodrade för extra värme

NACKDELAR

 • Dyrare modell

3. Norfin Sigma Fiskebyxor

Bästa Billiga Fiskebyxor


Norfin Sigma Fiskebyxor

Material:

100% Nylon

Vattenpelare:

10 000 mm

Funktionella Och Billiga Fiskebyxor För Enklare Fiske

Om du letar efter ett par fiskebyxor som inte kostar särskilt mycket, men som får jobbet gjort för enklare fiskeuppdrag, är Norfins Sigmabyxor förmodligen något för dig. De får det att funka för fisketuren, och för andra fritidsaktiviteter som vandring under varmare förhållanden.

De är väldigt hållbara tack vare det robusta yttermaterialet i Ripstop-nylon, samt de förstärkta områden runt knän och benets innersida.

Med fyra fickor för förvaring och resår i höfterna får du ett par bekväma fiskebyxor som rensar bort vatten effektivt tack vare de tjockare materialet. De har en bra vattenpelare på 10 000 mm, vilket även håller borta det mest regn och vatten väl.

Tyvärr förtar detta faktum något av kvalitén, och om bättre fiskebyxor för regniga fisketurer är ditt mål får du definitivt betala lite mer pengar. Men om du bara är ute och fiskar under bättre förhållanden då och då kan dessa par byxor räcka gott och väl, och är extra attraktiva tack vare dess låga pris.

FÖRDELAR

 • Hållbart yttertyg med förstärkta områden
 • Mycket billiga
 • Fungerar bra för andra fritidsaktiviteter

NACKDELAR

 • Inte samma höga kvalité

Fiskebyxor - Köpguide

När du letar efter ett par bra fiskebyxor finns det några viktiga faktorer att tänka på. Vad som urskiljer fiskarbyxor från andra typ av fritidsbyxor såsom skalbyxor och vandringsbyxor är framför allt att de bör klara vatten och regn bra, samtidigt som de borde hålla dig varm i och med att du eventuellt inte rör dig lika mycket som under vandringsaktiviteter. Här är några saker att hålla utkik efter:

fiska i natur byxor

Vattentålighet

Det absolut viktigaste att tänka på innan man köper ett par fiskebyxor är att de klarar av vatten, regn och fukt väl - i och med att du kommer spendera mycket tid vid eller på vattnet. Att bli blöt när man är ute och fiskar kan snabbt leda till att du blir kall, vilket kan försämra din fiskeupplevelse märkvärt.

Olika fiskebyxor kommer rimligtvis klara av detta olika bra, men för att urskilja vilket par som kan prestera bäst i denna kategori är det bra att titta närmare på två saker: dess vattenpelare och om de utnyttjar någon for av andningsbart membran.

Vattenpelare är ett mått som används på diverse vandringskläder, fiskekläder, tält och annan friluftsutrustning - och är i grunden ett mått på hur mycket vatten ett visst tyg kan klara av utan att vattnet penetrerar det.

En högre vattenpelare är då bättre om du letar efter ett mer vattentätt plagg. Generellt sett kan man säga att 10 000 mm är tillräckligt för att klassificera ett plagg som vattentätt, men många modeller kommer med en vattenpelare upp mot hela 30 000 mm. Det innebär att de klarar mer och tuffare regn innan vatten skulle kunna komma igenom och göra dig blöt.

Många modeller utnyttjar också ett andningsbart membran, där Gore-Tex är det mest populära alternativet. Detta membran appliceras i tyget, och fungerar genom att det förhindrar vatten och fukt från att penetrera tyget, samtidigt som det låter luft och fukt ventileras ut från insidan av tyget - en mycket smart lösning som bidrar till viss andningsförmåga.

Det kan också vara bra att kolla efter en så kallad DWR-behandling (även kallat impregnering), vilket kommer bidra ytterligare till att vatten hålls borta. Om inte kan du alltid impregnera dina byxor själv genom att följa vår guide.

Andningsförmåga & Ventilation

Nackdelen med vattentäta plagg är att detta alltid kommer på bekostnad av ventilation och andningsförmåga. Ju bättre vattenavvisande förmåga ett visst plagg har, ju sämre ventilation.

För just fiskebyxor däremot är inte detta nödvändigtvis ett allt för stort problem, då vi inte tenderar att röra på oss allt för mycket när vi är ute och fiskar.

bästa byxor för att fiska

Med det sagt kan det vara bra med ett par andningsbara fiskebyxor om vi är ute och fiskar mitt i sommaren då temperaturerna är högre. Ett bra alternativ är att titta efter ett par som kommer med specifika ventilationszoner, vilket är perfekt då det inte kommer på bekostnad av plaggets vattentäta förmåga.

Material & Hållbarhet

Fiskebyxor utsätts ofta för mycket när vi är ute i naturen, och det faktum att de kommer exponeras för fukt och vatten ständigt ökar risken för slitage. Det är därför viktigt att fokusera på plaggets material och hållbarhet för att förtjäna ett köp.

Generellt sett bör du fokusera på tyger som är lätta, slitståliga och fukttransporterande för att få en fördel av bästa möjliga komfort. Lätta tyger förbättrar din mobilitet och försvårar inte dina rörelser, samtidigt som fukttransporten förhindrar fukt och fett från att klibba fast i tyget.

Det är dessutom smart att försäkra dig om att fiskebyxor du funderar på ska hålla för både fiske och fritid, för att förbättra plaggets värde för framtida utflykter.

UV-Skydd

Som du kanske vet levererar solen UVA- och UVB-strålar som är skadliga för din hud och att för mycket absorption kan vara en orsak till din hudsjukdom. Så när du ska tillbringa hela dagen i solljuset kommer det aldrig att vara positivt för din hud om du inte skyddar den.

Rimligen bör du tillsammans med andra kläder bära byxor som kan blockera dessa strålar. Annars kommer du i slutet av dagen att komma tillbaka med en bränd hud. Tyget finns med UPF-klassificeringar som UPF 30, UPF 40 osv. Ju högre UPF-värde desto bättre skydd mot skadliga strålar.

Förvaring & Fickor

I bästa fall kan fiskebyxorna hjälpa dig att organisera en del av din utrustning, oavsett om det handlar om din telefon och kniv eller något mer omfattande som tång, griptång eller en hemostat.

Men ärligt talat är det inte alltid nödvändigt, särskilt inte på en båt, där det finns gott om verktygsväskor, PFDs och andra förvaringsalternativ. Trots detta noterade vi förvaringsmöjligheterna för varje produkt som vi granskade.

Vanliga Frågor Om Fiskebyxor

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en fiskebyxor, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst underhåller de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av fritidsbyxor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är den bästa fiskebyxorna?

De bästa fiskebyxorna är enligt vårt test Savage Gear WP Performance Fiskebyxor, ett par mycket hållbara. bekväma och effektiva byxor som är perfekta för fiske.

Vad kostar ett par fiskebyxor?

Fiskebyxor kostar oftast runt 1000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och material som används vid tillverkningen av dessa.

Vad är skillnaden på fiskebyxor och vadarbyxor?

Fiskebyxor definierar vi som ett par friluftsbyxor som är speciellt anpassade för fiske, vilket ofta innefattar en hög vattenavvisande förmåga, bra rörlighet och bekväma material. Ett par vadarbyxor däremot är speciellt anpassade för att du ska kunna stå i vatten under en längre tid och fiska, vilket rimligtvis innebär att de behöver vara mycket vattentäta.

Vilka fiskebyxor är bäst för användning under vintern?

De bästa fiskebyarna för att fiska på vintern kommer rimligtvis vara ett par som är lite varmare, och kanske till och med fodrade. Av de modeller vi testat tycker vi helt klart att Fox Rage RS V2 20k, då dessa är fodrade.

Sammanfattningsvis Om Fiskebyxor

När du är ute och fiskar kan ett par rejäla och tåliga fiskebyxor bidra till en betydligt smidigare upplevelse. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.